Gruzínsko – Cyprus 4:0 (kon.) | Česko – Faerské ostrovy 1:0 (kon.) | Švajčiarsko – Bielorusko 3:3 (kon.)
Nórsko – Španielsko 0:1 (kon.) | Wales – Chorvátsko 2:1 (kon.) | Turecko – Lotyšsko 4:0 (kon.)
Poľsko – Moldavsko 1:1 (kon.) | Rumunsko – Andorra 4:0 (kon.)
koniec
Nórsko
0:1 (0:0)
Španielsko
cz Nedeľa 15.10.2023, 20:45 • Ullevaal Stadion, Oslo • Kvalifikácia ME • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 1:8. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:9. (00:08:18)
     
    Španělsko si těsným vítězstvím 1:0 v Norsku definitivně zajistilo postup na evropský šampionát, zatímco seveřané se porážkou o veškeré šance na proniknutí na jednu ze dvou postupových příček připravili.

    Hosté byli od úvodních minut aktivnějším týmem. Ve 23. minutě rozvlnil síť Álvaro Morata, ale gól neplatil pro ofsajd, přičemž útočník mohl míč pustit do sítě, jen by se jednalo o vlastní gól. Španěly nicméně tato situace mrzet nemusela, protože regulérní gól vstřelili ve 49. minutě, kdy nepovedeného odkopu Östigarda využil Gavi, který si uvnitř vápna míč zpracoval a pak ho nechytatelně poslal do levého dolního rohu. Zbytek střetnutí si favorit bez problémů pohlídal, soupeře po celou jeho trvání nepustil do vyložené příležitosti.

    Španělsko postupuje na Euro spolu se Skotskem, oba týmy mají na kontě shodně po patnácti bodech. Třetí je Norsko s deseti body, přičemž jim zbývá odehrát už jen jedno utkání, čili se jedná o nedostižitelné manko.
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Jednu z posledních norských příležitostí na srovnání neproměnil Antonio Nusa, se střelou osmnáctiletého talentu si Unai Simón hravě poradil.
     
    90+1
    Taktický faul vyrobil Fabián Ruiz, kousek za polovinou hřiště takticky potáhl za dres Ödegaarda tak, aby mu nehrozil žlutý trest.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby osm minut.
     
    89
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Álvaro Morata, přichází Joselu.
     
    88
    Španělská reprezentace si kontroluje závěr střetnutí až s nečekaným přehledem. Norský presink jim doposud nedělá vůbec žádné problémy.
     
    87
    Vysoko presující Kristoffer Ajer balón pro Norsko nezískal, naopak zase na několik vteřin jeho tlak otupil faulem na Laporteho.
     
    86
    Držitele žluté karty doplňuje španělský středopolař Rodri, jenž ostřejším způsobem poslal na trávník rozběhnutého Nusu.
     
    85
    Pojistku na španělské vítězstvím mohl dát Álvaro Morata, který dostal balón na pravou stranu a vyběhnuvšího Nylanda výborně přeloboval. Ryersonovi se povedlo vyškrábnout míč těsně před brankovou čárou, po dohrání akce pomezní zpětně odmával Moratovi ofsajd.
     
    84
    Tak přeci jen se Erling Haaland dočkal! Natlačil se před Davida Garcíu, jenže nezvládl se dostatečně dobře srovnat na zakončení a slabou ránu blízko středu brány Simón pokryl.
     
    83
    Hosté nikam nespěchají. V klidu kombinují ve vlastním pokutovým územím a s presinkem soupeře si zatím vůbec nedělají těžkou hlavu.
     
    82
    Bezradným dojmem působí i Erling Haaland. Poté, co k němu nepustil centr zleva Alfonso Pedraza, se jenom smutně chytil za hlavu.
     
    81
    Domácí fotbalisté si jsou vědomi, že potřebují zabrat směrem dopředu. Ovšem defenziva Španělska pracuje velmi dobře a soupeře do ničeho nepouští.
     
    80
    Antonio Nusa tělem dokázal přetlačit Daniho Carvajala, aby následně zvládl pod tlakem dlouhý obranný odkop po pravé lajně.
     
    79
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Gavi, přichází Oihan Sancet.
     
    78
    Álvaro Morata vyslal těžkou přihrávku pod nohy Gavimu, ten si přesto poradil a doprava posunul na Mikela Oyarzabala, technický pokus na zadní tyč mezi tři tyče nenasměroval.
     
    77
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Fredrik Aursnes, přichází Kristian Thorstvedt.

    Milan Huppert

    Góly: 49. Gavi

    Karty:   31. Bobb (NOR), 40. Ryerson (NOR) – 30. Le Normand (ESP), 56. Laporte (ESP), 61. Morata (ESP), 86. Rodri (ESP)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 1:8. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:9.
    Nórsko: Nyland – Ryerson, Strandberg (77. Ajer), Östigaard, Meling – Berg (58. Nusa), Berge – Bobb (58. Sörloth), Ödegaard (C), Aursnes (77. Thorstvedt) – Haaland.
    Náhradníci: Dyngeland, Selvik – Gregersen, Jö. Larsen, Holmgren Pedersen, O. Solbakken, Thorsby, Vetlesen.

    Tréner: Ståle Solbakken

    Španielsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. David García), Laporte, F. García – Gavi (79. Sancet), Rodri, F. Ruiz – F. Torres (71. Pedraza), Morata (C) (89. Joselu), Fati (46. Oyarzabal).
    Náhradníci: Arrizabalaga, Raya – Merino, Navas, P. Torres, Zaragoza, Zubimendi.

    Tréner: Luis de la Fuente

    Rozhodca: Stieler – Dietz, Borsch (GER)

    Diváci: 25 885