Karabach – Molde 1:0 (kon.) | Linz – Liverpool 1:3 (kon.) | Leverkusen – Häcken 4:0 (kon.)
Panathinaikos – Villarreal 2:0 (kon.) | Rennes – Haifa 3:0 (kon.) | St.Gilloise – Toulouse 1:1 (kon.)
Servette – Slavia 0:2 (kon.) | Tiraspol – AS Rím 1:2 (kon.) | Amsterdam – Marseille 3:3 (kon.)
Bergamo – Raków 2:0 (kon.) | Brighton – AEK Atény 2:3 (kon.) | Olympiakos – Freiburg 2:3 (kon.)
Rangers – Real Betis 1:0 (kon.) | Sparta Praha – Aris Limassol 3:2 (kon.) | Sturm Graz – Lisabon 1:2 (kon.)
West Ham – Bačka Topola 3:1 (kon.)
koniec
Bayer Leverkusen
4:0 (2:0)
BK Häcken
cz Štvrtok 21.09.2023, 18:45 • BayArena, Leverkusen • Európska liga • Skupina H
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního hracího dne Evropské ligy. Od osmnácti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Leverkusenem a Häckenem!
     
    Bayer Leverkusen

    Šestý tým předchozího ročníku Bundesligy se na začátku sezony veze na vlně úspěchů. V německé soutěži Bayer převálcoval Lipsko, Mönchengladbach i Darmstadt a díky nejnovější remíze 2:2 na hřišti Bayernu Mnichov udržel postavení v čele tabulky. S Evropskou ligou má Leverkusen velmi čerstvou zkušenost. Na jaře prošel vyřazovacím pavoukem až do semifinále, z něhož ho jediným gólem vyřadil Mourinhův AS Řím. S ohledem na začátek skupinové fáze se očekává rotace v týmu Xabiho Alonsa. Na větší vytížení čekají i čeští reprezentanti Adam Hložek s brankářem Matějem Kovářem.
     
    BK Häcken

    Švédský tým přicestoval do Severního Porýní-Vestfálska v pozici outsidera. V pohárech to pro něj bude už deváté představení od poloviny července, kdy naskočil do prvního předkola Ligy mistrů. Do milionářské soutěže kvůli nečekanému selhání s Klaksvíkem ale neprošel a naopak sestoupil do bojů o EL, v nichž zdolal litevský Žalgiris a skotský Aberdeen. V rámci švédské ligy je Häcken těsně před vyvrcholením sezony. Po 23 kolech je třetí se ztrátou dvou bodů na vedoucí Malmö. O víkendu tento celek na poslední chvíli otočil zápas Halmstadem do výsledku 3:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Bayer Leverkusen: Kovář – Stanišić, Tah (C), Tapsoba, Grimaldo – Tella, Xhaka, E. Palacios, Wirtz – Boniface, Adli.
    Náhradníci: Hrádecký, Lomb – Hincapié, Kossounou, Hofmann, Andrich, Hložek, Frimpong, Puerta.
    Trenér: Xabi Alonso

    BK Häcken: Abrahamsson – Sandberg, Ousou, Hovland, Fridriksson – Rygaard, Sa. Gustafson (C), Romeo – Chilufya, Si. Gustafson, Layouni.
    Náhradníci: Brattberg, Banozic – Hammar, Youssef, Dahbo, Hrstić, Totland, Sana, Sonko, Abdulrazak, Faye.
    Trenér: Per Mathias Høgmo

    Rozhodčí: Lukjančukas – Mirauskas, Kazlauskas (LTU).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop měli na starost hosté, kteří nastupují v bílých dresech. Leverkusen je v černočervené kombinaci.
     
    3
    Dobrý presink Leverkusenu vyústil v zisk balonu a přihrávku Wirtze na Adliho. Marocký útočník vygeneroval jen nevýraznou střelu doprostřed branky na Abrahamssona.
     
    4
    Palaciosova kolmice do místa určení neprošla. Před Bofinacem zasáhla zadní linie švédského mužstva.
     
    5
    Druhý zákrok byl pro Abrahamssona náročnější. Tellova prudká rána z voleje mu vyklouzla na rohový kop. Leverkusen od začátku diktuje tempo.
     
    6
    Grimaldo zůstal po rohu vepředu a dobře si naběhl na nákop z půlky. Ousou Španěla neuhlídal, nicméně křížná rána prošla vedle hostující branky.
     
    7
    Per Mathias Høgmo musel těsně před začátkem zápasu pozměnit uvedenou základní sestavu. Ze zdravotních důvodů z ní vypadl dánský krajní obránce Jacob Barrett Laursen. Místo něj je na trávníku BayAreny Valgeir Fridriksson.
     
    8
    Matěj Kovář nezačal svůj první soutěžní start za Leverkusen nejlépe. Ve snaze o konstruktivní rozehrávku namazal hostujícím fotbalistům a pak musel chybu odčinit relativně snadným zákrokem proti nepovedené střele Rygaarda.
     
    10
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Victor Boniface ukazuje, že není jenom fantastický střelec! Na ose si vzal balon od Xhaky a mimořádně povedenou kolmicí uvolnil FLORIANA WIRTZE, jenž si vychutnal vybíhajícího Abrahamssona s citem provedeným obloučkem.
    10. Florian WIRTZ - 1:0
     
    12
    Leverkusen nepropadá uspokojení a už zase dominuje na útočné polovině. Häcken na rychlou kombinaci nemá odpověď.
     
    13
    Tella si zasekl balon na levačku a předložil ho do druhé vlny. Palacias to zkusil z dálky, ale Abrahamssona tentokráte neznervózněl.
     
    14
    Teď už Exequiel Palacios úřadoval ve vlastním pokutovým územím, kde spolehlivě zastavil hostující centr z pravého křídla.
     
    15
    Tella nebyl líný na krok a došel pro míč na vlastní polovinu. V přímočaré protiakci byl seslán k zemi, ale píšťalka litevského rozhodčího zůstala němá.
     
    16
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Další ukázka skvělé formy německého týmu! Hovland odmítl Tellovu prudkou přihrávku do předbrankové lokality, ale potom už nebyl schopen načíst geniální centr Granita Xhaky, ze kterého vznikl gólový volej AMINEA ADLIHO.
    16. Amine ADLI - 2:0
     
    17
    Victor Boniface zaregistroval hodně vysoké postavení brankáře Abrahamssona a nechybělo mu příliš, aby prohoz z půlící čáry skončil spektakulárním gólem.
     
    19
    Hosté zkusili aktivněji bránit poblíž půlící čáry. Tah se nenechal rozhodit a vymyslel několik dalších konstruktivních přihrávek.
     
    20
    Chilufya nedovoleným způsobem poslal k zemi Bonifaceho. Tapsova uvádí míč zpět do trpělivé kombinace.
     
    21
    Tah roztáhl hru k Adlimu, jemuž nepřišla nejlepší narážečka do běhu. Ve vápně si míč vybojoval nazpátek, ale přesnou finální přihrávku z levé strany již nevykonstruoval.
     
    22
    Ze zablokovaného centru vzešel roh Grimalda. Tah sklepl přetažený centr k Tellovi. Ten balon ztratil a do protiútoku vystartoval Chilufya, se kterým se senzačně vrátil Palacios.
     
    23
    Bofinace neprodleně pálil z dálky. Abrahamsson vyrazil štiplavý pokus k Tellovi, jenž nachystal nigerijskému útočníkovi druhou šanci. I tuto střelu z jedné však zkušený gólman Häckenu zneškodnil.
     
    24
    Xhaka se po přihrávce Telly nepropletl mezi třemi protihráči ke střele. Navíc byl dodatečně posouzen ofsajd anglického křídelníka.
     
    26
    Ousou poslal přesnou diagonálu na Chilufyu. Zambijec se musel přetahovat se Stanišićem a během toho vyběhl i s balonem do autu.
     
    27
    Victor Boniface nabíhal do směru, který se neprotnul s průnikovou přihrávkou Wirtze. Balon je zpět na kopačkách hostujících obránců.
     
    28
    Adliho zrychlení na pětníku Layouni nezachytil a u lajny si raději pomohl faulem. Je z toho standardní situace z levé strany.
     
    30
    Grimaldova levačka našla na bližší tyči Samuela Gustafssona. Tapsopa se odraženého míče dotkl rukou a za nesportovní zakopnutí uviděl žlutou kartu.
     
    31
    Abrahamsson se zapotil kvůli dalekonosnému projektilu Granita Xhaky. Wirtz vracel volný míč před branku, ale dorážející hráč Bayeru pálil vedle pravé tyče.
     
    32
    Vzácná návštěva Häckenu před Kovářem. Její součástí byl i rohový kop Rygaarda, který nepředstavoval pro českého gólmana žádné nebezpečí.
     
    33
    Simon Gustafson neprostřelil Taha. Po přetaženém centru chytal míč na protější straně Sandberg a podepsal se pod zisk rohu, z něhož opět nebylo nic světoborného.
     
    34
    Layouniho propadlý centr z prvního doteku vracel na střed Sandberg, nicméně obránci Bayeru byli znovu na svých místech.
     
    35
    Držení míče: 58 % – 42 %.
     
    36
    Menší zámek Häckenu proměnil Xhaka v rychlý kontr. Amine Adli uvolnil za obranu Bonifaceho. Ten svůj nájezd znamenitě proměnil, ale kvůli vědomému ofsajdu se ani nezačal radovat.
     
    37
    Simon Sandberg se před hranicí vápna hezky opřel do vypadeného míče a poprvé vážně ohrozil Kováře, který vletu ke své pravé tyči razantní projektil vytěsnil.
     
    38
    No vida, švédský tým převzal otěže a Kovář se najednou má co ohánět. Amane Romeo byl strůjcem další tvrdé střely ze střední vzdálenosti, kterou český gólman raději vytáhl nad břevno.
     
    40
    Z deštěm zkrápěné hrací plochy se nezvedá Tella. Drobný time-out se Leverkusenu hodí, lídr německé ligy v posledních minutách vypadl z role.
     
    42
    Rygaard nebyl faulován a Bayer mohl přepnout do rychlého protiútoku. Adliho ránu z levé části vápna Abrahamsson vyrazil. Wirtzova dorážka pak proťala brankovou čáru až za vzdálenější tyčkou.
     
    44
    Pěkně sehraný postupný útok zakončil bez přípravy Rygaard a Kovář se musel znovu odlepit od země, aby svůj čistý štít uhájil.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    Souboj vzájemným šlapákem mezi Samuelem Gustafsonem a Exequielem Palaciosem posoudil Lukjančukas jako faul hostujícího kapitána. Bayer rozehraje ze středu hřiště.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Získanou pohodu z předchozích zápasů Leverkusen prodal i na mezinárodní scéně. Häcken hned zkraje zápasu zmáčkl a do šestnácté minuty si vypracoval dvougólový náskok. Nejprve v nájezdu Abrahamssona přehodil Florian Wirtz a potom Xhaka nachystal gólový volej Adlimu. Zhruba od třicáté minuty se v ofenzivě začal projevovat také Häcken, ale Kovář několik zajímavých pokusů zlikvidoval.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    V pauze nikdo nestřídal, takže mezi náhradníky nadále zůstává i Adam Hložek. Českému talentu dává Xabi Alonso v této sezóně naprosté minimum hracího času.
     
    47
    Chybu v hostující rozehrávce vystřídal brejk čtyř hráčů Leverkusenu. Adli do něj zapojil Bonifaceho a jeho střelu vychýlil Ousou na roh.
     
    48
    Wirtzovu standardku neproměnil v zakončení Adli. Na druhém konci hřiště míč ještě zadržel Boniface, ale mezi dvěma oponenty se již uvolnit nedokázal.
     
    49
    Adli dostal přihrávku do křídla o chloupek později. Kvůli signalizovanému ofsajdu se míč na malou chvilku ocitl v moci Häckenu.
     
    50
    Překombinované bago ze strany Bayeru skončilo přihrávkou Wirtze na několikanásobně obsazeného Adliho.
     
    52
    Boniface nastartoval další brejk čtyř domácích fotbalistů, jenž tentokráte ztroskotal na špatném zpracování Nathana Telly.
     
    53
    Matěj Kovář výborně přečetl Rygaardovu dlouhou přihrávku a sebral ji ještě předtím, než se k míči dostal sprintující Layouni.
     
    55
    Grimaldo se z pozice levého obránce ocitl až na hrotu útoku. Na střelu mu nabíjel Tella, ale Španěl trefil jen blokujícího stopera Ousoua.
     
    56
    Tellův pokus navazující na částečně ubráněný roh ztroskotal na několika blocích, které stály mezi ním a Abrahamssonem.
     
    57
    Tah si nevěděl rady s bráněním Amora Layouniho. Tunisana pustil v pokutovém území do zakončení, které proletělo nad Kovářovou brankou.
     
    58
    Tella zabrzdil původně rychlý brejk v prostoru na pravém křídle. AKce se proměnila v postupný útok, jenž skončil nedoručenou přihrávkou Adliho na Wirtze.
     
    59
    Josip Stanišić šel ve vlastním pokutovém území do riskantního obranného zákroku. Amor Layouni sletěl po odehrání míče k zemi a Häcken orodoval za penaltu, jež nebyla nařízena ani po kontrole u VARu.
     
    60
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Nathan Tella, přichází Jonas Hofmann.
     
    61
    Valgeir Fridriksson se nebál jít do skluzu a zastavit tím pronikajícího Bonifaceho. I v tomto případě to bylo čisté.
     
    62
    Teď už byl Layouni faulován Palacioasem, takže na řadu přišla standardní situace z centrovací pozice. Samuel Gustafson však posadil balon jen na hlavu bránícího hráče Leverkusenu.
     
    63
    Hofmann pozdě reagoval na Bonifaceho náběh za obranu a předložil mu balon až ve chvíli, kdy byl nigerijský snajpr v ofsajdu.
     
    64
    Znovu Boniface podnikl náběh za obranu. V tomto případě pravidla neporušil, ale nákop z půlky hrudníkem zpracoval pro Abrahamssona.
     
    66
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Aiham Ousou vyrobil zbytečnou minelu v rozehrávce. Vlastní chybou skončil sám na tři útočící hráče Bayeru, s přispěním Adliho se k zakončení zhotovil VICTOR BONIFACE a navzdory doteku ze strany Abrahamssona propašoval míč do brány.
    66. Victor BONIFACE - 3:0
     
    68
    Stanišić na křídle zbrzdil přímočarý výpad Leverkusenu a sám ho definitivně zmařil prachbídnou přihrávkou pod sebe mimo dosah Xhaky.
     
    70
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    JONAS HOFMANN roztáhl hru doleva k Bonifacemu. Jeho přihrávku do vápna Wirtz sklepl zpátky k Hofmannovi a ten v nelehké pozici dokázal přesně umístit balon k vzdálenější tyčce.
    70. Jonas HOFMANN - 4:0
     
    71
    Střídání v týmu BK Häcken:
    ze hřiště odchází Simon Gustafson, přichází Srdjan Hrstić.
     
    72
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Victor Boniface, přichází Adam Hložek.
     
    72
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Florian Wirtz, přichází Jeremie Frimpong.
     
    72
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Edmond Tapsoba, přichází Piero Hincapié.
     
    74
    Střídání v týmu BK Häcken:
    ze hřiště odchází Amane Romeo, přichází Pontus Dahbo.
     
    74
    Frimpong obtěžoval Abrahamssona. Brankář Häckenu na chvíli ztratil kontrolu nad balonem, ale nakonec ho stihl získat zpět ještě před hrozícím zakončením do prázdné kasy.
     
    76
    Střídání v týmu BK Häcken:
    ze hřiště odchází Aiham Ousou, přichází Johan Hammar.
     
    76
    Střídání v týmu BK Häcken:
    ze hřiště odchází Simon Sandberg, přichází Momodou Sonko.
     
    77
    Adam Hložek byl na startu domácího vpádu do rozhozené obrany. Frimponga trochu zahnal a proto muselo dojít k pomoci od Palaciose, jenž v zakončení neměl přesnou mušku.
     
    77
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Granit Xhaka, přichází Robert Andrich.
     
    78
    Hovland ukořistil pro hosty rohový kop. K praporku pomalou míří Rygaard...
     
    79
    Rygaardův centr se zařadil mezi ty přesné, jenže Hovlandova hlavička namířená do země nenadělala Kovářovi žádné problémy.
     
    80
    Jeremie Frimpong kvůli podklouznutí přišel o možnost pelášit na Abrahamssona. Bezprostředně po tomto klopýtnutí jej zakřižoval Fridriksson.
     
    81
    Stanišić vytlačil ze střeleckého postavení Sonka. Häckenu přesto balon zůstane, a to díky faulu Andricha na Dahba.
     
    82
    Zleva se o distribuci míče před Kováře postaral Mikkel Rygaard, jenže byl to právě český gólman, který tento centr nebojácně vyboxoval z vápna ven.
     
    83
    Amor Layouni se dostal přes Grimalda k centru, nicméně ten na samotné hranici pokutového území zastavil střídající Hincapié.
     
    84
    Sonko ustál souboj s dotěrným obráncem a srovnal se ke střele zpoza vápna. Bohužel pro Häcken trefil spoluhráče Hrstiće.
     
    85
    Kovář si pohodlně doskočil k pravé tyči za Dahbovou střelou z hranice vápna, které přece jenom scházela potřebná razance.
     
    86
    Frimpong uvolnil na pravém křídle Hofmanna. Ten však prováhal nejlepší šanci na finální přihrávku a Fridriksson mu vypíchl balon na roh.
     
    87
    Z Hofmannova rohu mohl těžit Adli. Povedlo se mu to jen napůl, rozměry branky byly pro jeho hlavičku nedostatečné.
     
    89
    Sonko si ve vápně hrudí zpracoval vysoký míč. Záhy u něj byl Stanišić a s pomocí malé domů na Kováře situaci s klidem vyřešil.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+1
    Häcken chce využít trochu ležérního přístupu Leverkusenu a propracovat se alespoň k symbolickému snížení. Radovánky na pravé straně mu v tomto případě zatrhl Grimaldo.
     
    90+2
    Hložek spolupracoval s Adlim. Ten měl v úmyslu vysunout Hofmanna za obranu, ovšem jeden z hráčů v bílém tento úmysl přečetl.
     
    90+3
    Hložkova rána z dálky byla sražena Hammarem. Grimaldo už se k balonu nedostal, Hovland mu jej neprodleně odpálil za postranní čáru.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Leverkusen si přenesl střeleckou formu z Bundesligy i na mezinárodní scénu a v prvním skupinovém zápase Evropském ligy si připsal tři body za hladkou výhru 4:0 nad Häckenem. Švédský klub přišel o naději na dobrý výsledek poměrně brzy. V desáté minutě v úniku otevřel skóre Wirtz a zanedlouho se gólovým volejem prezentoval Adli. Postupně se Häcken rozkoukal, ale Kovář všech šest dobře mířených střel pochytal. Naopak Abrahamsson kapituloval ještě dvakrát. Hrubku Aihama Ousua využil Boniface a do konečné podoby upravil skóre střídající Hofmann.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 10:6. Střely mimo: 7:2. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:10.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:43:16)

    Michal Břuchanský

    Góly: 10. Wirtz (Boniface), 16. Adli (Xhaka), 66. Boniface (Adli), 70. Hofmann (Wirtz)

    Karty:   30. Tapsoba (LEV)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 10:6. Střely mimo: 7:2. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:10.
    Bayer Leverkusen: Kovář – Stanišić, Tah (C), Tapsoba (72. Hincapié), Grimaldo – Tella (60. Hofmann), Xhaka (77. Andrich), E. Palacios, Wirtz (72. Frimpong) – Boniface (72. Hložek), Adli.
    Náhradníci: Hrádecký, Lomb – Kossounou, Puerta.

    Tréner: Xabi Alonso

    BK Häcken: Abrahamsson – Sandberg (76. Sonko), Ousou (76. Hammar), Hovland, Fridriksson – Rygaard, Sa. Gustafson (C), Romeo (74. Dahbo) – Chilufya, Si. Gustafson (71. Hrstić), Layouni.
    Náhradníci: Brattberg, Banozic – Youssef, Totland, Sana, Abdulrazak, Faye.

    Tréner: Per Mathias Høgmo

    Rozhodca: Lukjančukas – Mirauskas, Kazlauskas (LTU)