Rennes – Le Havre 2:2 (kon.) | Clermont Foot – Metz 0:1 (kon.) | Montpellier – Remeš 1:3 (kon.)
Štrasburg – Toulouse 2:0 (kon.) | Lorient – Lille 4:1 (kon.) | Nice – Lyon 0:0 (kon.)
koniec
OGC Nice
0:0 (0:0)
Olympique Lyon
cz Nedeľa 27.08.2023, 20:45 • Allianz Riviera, Nice • Ligue 1 Uber Eats • 3. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemnou neděli u sledování francouzského fotbalu! Dnešní program Ligue 1 uzavře souboj mezi dvěma kluby čekajícími na první výhru: Nice a Lyonem.
     
    OGC NICE

    Les Aiglons jsou jedním ze tří týmů, které zatím v nové sezóně sice ještě nevyhráli, ale zároveň ani neprohráli. První dva duely mladého italského kouče Francesca Farioliho v Ligue 1 skončily remízami, což jeho celku stačí na pozici skoro přesně na středu tabulky.

    Nice ročník otevřelo domácím střetnutím s Lille, ve kterém mělo díky Labordeho gólu vítězství na dosah, ale v nastavení druhé půle jej ztratilo. Jako první udeřilo i na půdě Lorientu minulý týden, kde se tentokrát prosadil Guessand, jenže ani tehdy se jim nepodařilo slibně rozehranou bitvu přetavit v úspěch.
     
    OLYMPIQUE LYON

    Lyon si hned zkraje letošní Ligue 1 prochází krizí, kterou chce jistě co nejdříve ukončit. První dvě kola totiž pro něj byla hrozivá: na svém kontě nemá ani bod, a kvůli gólové bilanci 2:6 se spolu s Clermontem krčí na samotném dně. Horší týmy v soutěži nejsou.

    Zatímco úvodní duel ve Štrasburku skončil těsnou porážkou 1:2, kterou gólem v závěru korigoval Tagliafico, domácí premiéra proti Montpellier byla ostudná. Olympique padl vysoko 1:4 a aby toho nebylo málo, střelec jeho jediné branky Lacazette obdržel červenou kartu a dvouzápasový distanc.
     
    LOŇSKÉ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Orli budou do dnešního střetnutí vstupovat jako mírní papíroví favorité, což mimo jiné potvrzuje i vzájemná bilance dnešních soupeřů v minulé sezóně. První jejich meeting loni v listopadu skončil remízou 1:1, v červnové odvetě pak vítězství 3:1 bralo právě Nice.
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Na dodržování pravidel bude dnes v Allianz Rivieře dohlížet relativně mladý rozhodčí Bastien Dechepy, jenž zatím v novém ročníku pískal jen remízu PSG a Lorient v úvodním kole. Jako asistenti budou na stranách připraveni Brice Parinet Le Tellier a Julien Haulbert.
     
    Úvodní sestavy:

    OGC Nice: Bułka – Atál, Todibo, Dante (C), Bard – Sanson, Ndayishimiye, Thuram – Laborde, Moffi, S. Diop.
    Náhradníci: Boulhendi – Lotomba, Bráhímí, Búdawí, Guessand, Bouanani, Amráwí, Rosario, Belahyane.
    Trenér: Francesco Farioli.

    Olympique Lyon: Riou – Kumbedi, Ćaleta-Car, Diomande, Tagliafico – Caqueret, Tolisso (C) – Maitland-Niles, Cherki, Barcola – A. Sarr.
    Náhradníci: Patouillet – Mata, Kadewere, Lepenant, Jeffinho, El Arouch, Alvero, Henrique, O'Brien.
    Trenér: Laurent Blanc.

    Rozhodčí: Dechepy – Parient Le Tellier, Haulbert.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný nedělní večer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
     
    Oba kluby vyráží na hrací plochu Allianz Riviery, domácí v pruhovaných červenočerných dresech a hosté zase v modrých. Začátek střetnutí se nezadržitelně blíží.
     
    Výkop obstará Lyon, jdeme na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Barcola se na pravé straně snažil vybojovat míč zpět poté, co ho hosté rychle ztratili. Proti Bardovi si ale počínal až moc neomaleně, sudí píská faul.
     
    2
    Olympique zatím z vysokého pressu balón nezískal, ale aspoň se mu daří držet hru u Bułky.
     
    3
    Diop posunul míč do hostujícího vápna na nabíhajícího Sansona, na kterého se obratem pověsil Diomande. Soka sice ubránil, ovšem jen za cenu rohu.
     
    4
    Atál nyní drží míč před středovou čarou a hledá někoho, komu by ho mohl předat. Nice po vlažnějším vstupu do střetnutí srovnalo s Lyonem krok.
     
    5
    O první střelu utkání se postaral Moffi, jehož zakončení od země se odrazilo přímo k Riouovi. Forvard míč nejspíš netrefil tak, jak chtěl, jelikož na trávníku ztratil balanc a těsně po střele na něj spadl.
     
    7
    Dante dlouhým balónem poslal dopředu Diopa, kterého na křídle střeží Kumbedi a nedovoluje mu míč nasměrovat blíže k Riouově svatyni.
     
    8
    Lyonu se v posledních minutách vůbec nedaří se na delší dobu zmocnit balónu, hosté konstantně jen odráží jeden domácí atak za druhým. Nice je aktivní.
     
    9
    Po sérii nebezpečných odrazů před Riouem se do zakončení dostal Laborde, který ale přestřelil. I kdyby se trefil, jeho zásah by neplatil: ofsajd.
     
    10
    Hosté si zahrávají, brzy možná budou muset hojit manko. Po chybě obrany se nebezpečně do útoku dostal Moffi, jenže i tentokrát šlo o postavení mimo hru.
     
    11
    Obrana Olympiqueu znovu dostala zabrat, útočné počínání Nice zastavil až faul jednoho z domácích ve vápně. Zatím je to hodně jednostranný fotbal.
     
    12
    Riou rozehrál balón nakrátko, Lyon následně neúspěšně zkusil prorazit dopředu po pravé straně. Les Aiglons se velmi rychle vrátili zpět na balón.
     
    13
    Bułka musel po dlouhé době zpozornět. Barcola se protáhl až do šestnáctky, kde ale následně ztratil balón a umožnil gólmanovi jej zachytit.
     
    15
    Hosté se sice pomalu probouzí, teď ale jejich akci pěkným skluzem utnul na hraně vápna Thuram. Nice neztrácí čas a okamžitě vyráží do protiútoku.
     
    16
    Svěřenci kouče Farioliho kombinují na soupeřově polovině a hledají nějakou skulinu v obraně Lyonu.
     
    17
    No, Ćaleta-Car může být nejspíš rád, že poté, co udeřil Atála loktem do hlavy, neviděl žlutou kartu. Domácí získávají standardku ve slibné pozici.
     
    18
    Další faul Lyonu, tentokrát se trochu dál od šestnáctky provinil Caqueret. Nice pokračuje v tlaku.
     
    19
    Dlouhý hostující balón do domácí šestnáctky vystihl protihráč, který míč okamžitě poslal do bezpečí. Bułka tak ani tentokrát nebyl nucen zasahovat.
     
    20
    Hraje se nahoru dolu, ani jednomu týmu se teď nedaří na delší dobu zkrotit neposedný míč.
     
    21
    Sledujeme klidnou a nepříliš výraznou pasáž hry, na první větší šanci utkání stále čekáme. Riou nyní před svou klecí přemýšlí, komu by mohl poslat balón.
     
    22
    Hostující gólman měl dobrý přehled o hře a Labordeho centr bez váhání vyboxoval pryč od svatyně.
     
    23
    Přetažený balón na střed, který měl mířit na Barcolu, doskákal až k Bułkovi. Mám ovšem dojem, že kdyby si jej hostující borec zpracoval, byl by to ofsajd.
     
    24
    Barcola je zatím nejvýraznějším hráčem Lyonu a poté, co se hravě dostal přes jednoho protihráče, svému týmu vybojoval další rohový kop. Kvalitní akce.
     
    25
    Hra Nice je teď statická, a to doslova. Todibo stojí s míčem na středu hřiště, vysunutý protihráč se moc nemá k tomu se jej pokusit nějak odzbrojit.
     
    26
    Diopův zblokovaný centr se od soka odrazil k Thuramovi, jehož následný pokus šel výrazně mimo.
     
    28
    Barcola se tentokrát moc daleko nedostal, a to kvůli výborné defenzivní práci Atála. Domácí zadák se na nebezpečného útočníka pověsil a odzbrojil ho.
     
    29
    Diop se s tím nemazal a rozhodl se vzít věci do vlastních rukou, jeho zakončení zpoza vápna ovšem šlo přesně do středu klece. Riou to měl jednoduché.
     
    30
    Viděli jsme zatím asi největší šanci utkání! Cherki pěknou přihrávkou vysunul do útoku Sarra, který naběhl až do vápna a zamířil na zadní tyč! Bułka byl ale ve střehu a padl do dráhy míče!
    30. Bułka vykopl skvěle střelu Sarra
     
    32
    A Lyon si vzápětí vyzkouší volný kop z pozice vedle domácího vápna, za faul navíc první žlutou kartu utkání vidí záložník Youssouf Ndayishimiye (NIC).
     
    33
    Zaplněné tribuny Allianz Riviery teď svůj tým odměnily potleskem za to, jak skvěle ubránili hostující standardku. Les Aiglons navíc míří do protiútoku.
     
    34
    Obrana Nice byla znovu pod tlakem, nakonec ale situaci včas dostala pod kontrolu. Hru nyní zklidňuje také Bułka, který drží míč ve svém vápně.
     
    35
    Diop se hlavou pokusil srazit centr z pravé strany na Moffiho, ale bezúspěšně. Domácí se navíc znovu dostali do postavení mimo hru.
     
    36
    Svěřenci kouče Farioliho zahráli roh přímo před Rioua, který sice nedokázal míč schovat do svého náručí, měl ale štěstí. Balón totiž do bezpečí odpálil Sarr.
     
    37
    Souhra mezi Diopem a Moffim nezafungovala ani na druhý pokus, hostující obrana si znovu pohlídala vzdušný pas prvního jmenovaného a zlikvidovala ho.
     
    38
    Na druhém konci hřiště vzápětí pálil Cherki, jehož střele ale chyběla notná dávka přesnosti.
     
    39
    Ospalý poločas se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Nice znovu operuje v bezprostřední blízkosti vápna Lyonu, nedaří se mu ale najít příležitost pro zakončení.
     
    40
    Les Aiglons si před přestávkou vyzkouší ještě aspoň jeden roh, který jim nabídl bránící Kumbedi.
     
    41
    U přední tyče se po kopu od praporku do zakončení dostal zřejmě Ndayishimiye, který ale hlavou míč nasměroval jen vedle hostující klece.
     
    42
    Diopovi dnes centry vůbec nevychází, ten dosud poslední nyní odvrátil Diomande. Domácí z toho nicméně aspoň vytěžili další rohový kop.
     
    43
    Nice kontroluje míč na středu hřiště, Lyon ale dobře brání a nepouští své soky k Riouovi.
     
    44
    Kumbedi se blýskl v obraně a zachytil přihrávku na vysunutého Diopa, čímž zhatil další z mnoha nepřesvědčivých ofenzivních tažení domácího týmu.
     
    45
    Úvodní půle se protáhne jen o 1 minutu.
     
    45+1
    První pasáž dění se dohrává na středu hřiště, co nevidět uslyšíme hvizd hlavního rozhodčího.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:48.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 3:1. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 5:5.
     
    Inu, první poločas nám toho upřímně moc nenabídl. Ani jednomu týmu se za celých čtyřicet pět minut nepodařilo pořádně ohrozit svatyni soupeře, Bułka s Riouem měli naprosté minimum práce. Opticky bylo lepší Nice, které ovšem trápí velmi bídná koncovka. Zatím to v Allianz Rivieře vypadá na bezbrankovou remízu, uvidíme, zdali se po pauze něco změní.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhá půle je v plném proudu, balón vykoplo Nice. Ani jeden kouč navzdory nepřesvědčivým výkonům svých svěřenců během pauzy nesáhl ke změnám.
     
    47
    Ale pozor, hned zkraje tu máme obrovskou šanci Les Aiglons! Diop z křídla naservíroval pěknou přihrávku na nabíhajícího Sansona, jehož následná dělovka zaletěla nad břevno!
     
    48
    Laborde naběhl po levé straně dopředu a, ač se mu nabízeli hned dva volní spoluhráči, zkusil přímo vypálit. To byla chyba, jelikož Riou byl připraven.
     
    49
    Júsuf Atál dnes hraje velmi kvalitní utkání a dalším defenzivním zákrokem nepustil Lyon ke střele. Hra bude pokračovat rozehrávkou Marcina Bułky.
     
    51
    Caqueret poslal míč do zámezí, hosté tak budou bránit out. Balón bude vhazovat zřejmě Atál.
     
    52
    Moffi si nyní na soupeřově polovině počínal až moc aktivně a ve snaze vybojovat míč zpět stáhl k zemi Kumbediho. Rozhodčí správně píská faul.
     
    53
    Lyon sice tlačí na domácí a drží je na jejich straně hrací plochy, zároveň se jim ale nedaří se dostat k míči. Nice stále hledá nějakou cestu dopředu.
     
    54
    Cherki chtěl přihrávkou do běhu vysunout před bránu Caquereta, kterému ovšem bleskově vystavil stopku Sanson. Nutno podotknout, že čistě.
     
    55
    Bard se dostal do vápna, ale souboj s protihráčem nezvládl. Velká škoda pro Nice, na středu se totiž pro nebezpečnou přihrávku nabízel Moffi.
     
    56
    Tuhle domácí střelu zařadíme do kategorie těch méně povedených, míč prosvištěl and Riouem.
     
    57
    Lyon je pod obrovským tlakem a poté, co Tagliafico zblokoval míč na kraji své šestnáctky, bude bránit potenciálně hodně nebezpečný rohový kop.
     
    58
    Melvin Bard sice svou střelou skóre utkání neotevřel, ale aspoň vybojoval další kop od praporku.
     
    60
    Laborde vzdušnou přihrávkou vyhlížel pokrytého Sansona před Riouem, ten ovšem na nepříliš přesnou nabídku nakonec nedosáhl. Následuje odkop.
     
    61
    Další útok Les Aiglons, jeden z mnoha v posledních minutách, zastavil postranní sudí: ofsajd.
     
    62
    Dante si na pravé straně pohlídal Sarra, balón spadl do zámezí. Nice tak bude vhazovat na své polovině hrací plochy a může znovu přejít dopředu.
     
    63
    Po pár nepříjemných odrazech v hostujícím vápně z těžkého úhlu zakončil Laborde, který ale opět poslal míč pouze na střed brány. Riou pochopitelně chytá.
     
    64
    Lyon si po dlouhé době vyzkoušel standardku. Bard se pokusil situaci rychle vyřešit a míč odhlavičkovat pryč, jenže přitom omylem zasáhl Thurama. Olympique tak krátce po volném kopu získává také roh.
     
    65
    Cherki Sansona stáhl k zemi u středové čáry, což se nemohlo obejít bez pozornosti hlavního rozhodčího. Nice se rychle vrátí zpět na míč.
     
    66
    Stále to vypadá, že body se dnes budou dělit. Laborde zkusil další centr, znovu nepřesný.
     
    67
    Francesco Farioli evidentně chce rozproudit poněkud skomírající ofenzivní schopnosti domácích a v zámezí chystá první střídání dnešního utkání.
     
    69
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Gaëtan Laborde, přichází Badredine Bouanani.
     
    70
    Po sérii hlaviček u půlící čáry se balónu zmocnil Lyon, nikoliv ale na dlouho. Nice si jej hned vzalo zpět.
     
    71
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Ainsley Maitland-Niles, přichází Skelly Alvero,
    ze hřiště odchází Amin Sarr, přichází Tino Kadewere.
     
    72
    Moffi se po dlouhé době znovu přihlásil o slovo, ani ten ale nebyl schopen prolomit bezbrankový stav. Jeho rána z hranice vápna šla vedle levé tyče.
     
    73
    Diopovu přihrávku na vzdálenější tyč musel řešit Tagliafico, který bez váhání zahrál míč za branku. Nice dostává šanci vystupňovat svůj tlak z rohu.
     
    74
    Todibo v šestnáctce zkrotil míč a posunul ho za sebe na volného Barda, jehož střele chyběla notná dávka přesnosti. Míč letěl hned pár metrů nad břevno.
     
    75
    Tohle nikdy nevidíme rádi, Thuram zřejmě během předcházející akce utržil ránu do slabin a zřejmě pro dnešek dohrál. Na hřiště vyráží zdravotníci.
     
    76
    Domácí záložník se nakonec přeci jen zapojil zpět do hry, příliš sebejistě ale nevypadá. Olympique mezitím poprvé po delší době míří do útoku.
     
    77
    Rozhodčí trestá dlouhána Alvera za souboj s Moffim, hra bude pokračovat volným kopem Nice.
     
    78
    Dante se to rozhodl nekomplikovat a podepsal se pod dalekonosný projektil, který jen těsně přeletěl břevno Riouovy svatyně!
     
    79
    Hosté kombinují daleko od domácí brány a hledají nějakou skulinu ve zdánlivě neprostupném rozestavení Les Aiglons. Domácí mají situaci pod kontrolou.
     
    80
    Diomande hodně nepovedenou přihrávkou balón takřka odevzdal protihráči. Ze strany Lyonu je to dnes opravdu hodně špatné, Blancovi svěřenci jsou neškodní.
     
    81
    Od Danteho střely jsme zatím žádnou větší příležitost neviděli, a to na ani jedné straně hřiště. Častěji jsou na míči hosté, Nice je ale drží na uzdě.
     
    83
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Khéphren Thuram, přichází Hišám Búdawí,
    ze hřiště odchází Sofiane Diop, přichází Bilál Bráhímí.
     
    84
    Dante se blýskl v obraně a velmi rychle zpacifikoval další nepovedené ofenzivní tažení Olympiqueu.
     
    85
    Máme tu poslední minuty základní hrací doby, branka stále ne a ne přijít. Na křídle chtěl něco vytvořit Bouanani, kterého si ale pohlídal Tagliafico.
     
    86
    Pozor, možná uvidíme penaltu! Bouananiho centr jeden z hostů údajně zblokoval rukou, situaci zřejmě bude ještě řešit VAR! Hra mezitím běží dál, z ochozů na hrací plochu prší pískot.
     
    87
    Dění se zastavilo, rozhodčí Dechepy je v obležení hráčů Nice. Tohle bude ještě hodně zajímavé, závěrečné minuty zřejmě nabídnou nečekané drama.
     
    88
    Ne ne, pokutový kop v samotném závěru nakonec neuvidíme! Vše podle všeho proběhlo dle pravidel!
     
    89
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Terem Igobor Moffi, přichází Evann Guessand,
    ze hřiště odchází Júsuf Atál, přichází Jordan Lotomba.
     
    89
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Rayan Cherki, přichází Mohamed El Arouch.
     
    90
    Nicolás Tagliafico (LYO) dostává žlutou kartu za faul na křídle, což se hráčům Lyonu hodně nelíbí! U pomezního sudího zavládl naprostý chaos...
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 6 minut.
     
    90+1
    Mnoho fanoušků v aréně jistě doufalo, že ze standardky vykvete nějaká větší šance, ale opak byl pravdou. Riou si udržel přehled o hře a zasáhl.
     
    90+2
    Další varování pro hostujících borce, tentokrát rozhodčí kartónek ukázal Saelu Kumbedimu a Dujemu Cáletovi-Carovi (oba LYO). V obou případech hráče dostalo do problémů přílišné protestování.
     
    90+4
    Lyon dostal hru pod kontrolu a odtáhl dění dál od své brány, remíza už vypadá velmi pravděpodobně.
     
    90+5
    S kartami pro Lyon se v závěru roztrhl pytel, Skelly Alvero (LYO) na straně podrazil Búdawího.
     
    90+6
    Lotombův výlet po křídle ostře ukončil jeden z protihráčů, který mu vystavil stopku jen kousek před šestnáctkou. Faul to nebyl, Lyon tak bude vhazovat.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    No, co na to říct. Utkání mezi Nice a Lyonem potvrdilo to, že ani jeden tým do nové sezóny nevstoupil zrovna dvakrát ideálně. Olympique za celých devadesát minut na hřišti nevymyslel takřka nic a bod získal jen proto, že se domácím nepodařilo přetavit aspoň jednu z malé hrstky větších šancí v trefu. Remíza bitvě sluší, dnes si nezasloužil vyhrát ani jeden celek.
     
    Les Aiglons se příští týden opět představí doma, o první úspěch v novém ročníku bude usilovat proti Štrasburku. Na OL čeká o poznání tužší oříšek, los 4. kola mu totiž postavil do cesty probouzející se PSG.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 10:4. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 7:1. Fauly: 8:14.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (22:56:36)

    Vojtěch Martinek

    Góly:

    Karty:   32. Ndayishimiye (NIC) – 90. Tagliafico (LYO), 90+2. Kumbedi (LYO), 90+2. Ćaleta-Car (LYO), 90+5. Alvero (LYO)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 10:4. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 7:1. Fauly: 8:14.
    OGC Nice: Bułka – Atál (89. Lotomba), Todibo, Dante (C), Bard – Sanson, Ndayishimiye, Thuram (83. Búdawí) – Laborde (69. Bouanani), Moffi (89. Guessand), S. Diop (83. Bráhímí).
    Náhradníci: Boulhendi – Amráwí, Rosario, Belahyane.

    Tréner: Francesco Farioli.

    Olympique Lyon: Riou – Kumbedi, Ćaleta-Car, Diomande, Tagliafico – Caqueret, Tolisso (C) – Maitland-Niles (71. Alvero), Cherki (89. El Arouch), Barcola – A. Sarr (71. Kadewere).
    Náhradníci: Patouillet – Mata, Lepenant, Jeffinho, Henrique, O'Brien.

    Tréner: Laurent Blanc.

    Rozhodca: Dechepy – Parient Le Tellier, Haulbert.