Bohemians – Hr. Králové 2:1 (kon.) | Sigma Olomouc – Liberec 2:0 (kon.) | Jablonec – Slavia 1:1 (kon.)
Sparta Praha – Karviná 3:1 (kon.)
koniec
FK Jablonec
1:1 (1:0)
SK Slavia Praha
cz Nedeľa 27.08.2023, 15:00 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • Chance Liga • 6. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky. FORTUNA:LIGA o víkendu pokračuje šestým kolem, jehož součástí je i výjezd favorizované Slavie do Jablonce.
     
    FK JABLONEC

    Severočeši do souboje se silným protivníkem nepůjdou ve vůbec ideálním rozpoložení, v lize totiž zatím nevyhráli a na kontě mají tři body za trojici remíz. V posledním domácím utkání přivítali na svém hřišti druhé pražské "S" – Spartu a zápas to byl jednoznačný, Jablonec padl 1:5. Revanšovat se svěřenci kouče Látala mohli na stadionu Karviné, jenže vedení neudrželi a se soupeřem se rozešli smírně 1:1. Zabere Jablonec proti Slavii a odlepí se od předposledního místa tabulky?
     
    SK SLAVIA PRAHA

    Sešívaní na startu sezóny mají mnohem příjemnější starosti. Jako jediní totiž v lize doposud neztratili ani bod, vyhřívají se na prvním místě a navíc se jim daří i v pohárové Evropě. Nutno ale poznamenat, že tým trenéra Trpišovského má aktuálně opravdu náročný program. Ve čtvrtek Slavia v kvalifikaci Evropské ligy zaslouženě porazila ukrajinskou Zorju 2:0, v neděli hraje v Jablonci a příští čtvrtek absolvuje pohárovou odvetu. Dá se tedy předpokládat, že můžeme vidět i několik změn v základní sestavě.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: Hanuš – Slávik, Hurtado, Tekijaški, Polidar – F. Souček, Hübschman (C), Kratochvíl – Pleštil, Čanturišvili, Jovović.
    Náhradníci: Fendrich – Černák, Drchal, Alégué, Krulich, Chramosta, Houska, Štěpánek, D. Souček.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Holeš, Ogbu, Bořil (C) – Tomič, Provod, Hromada, Wallem – Jurečka, Tijani, Van Buren.
    Náhradníci: Mandous – Douděra, M. Jurásek, Chytil, Masopust, Boluwatife, Schranz, P. Ševčík, Tecl, Vlček, Zafeiris.

    Rozhodčí: Černý – Kubr, Volf.
     
    Slavia podle očekávání i vzhledem k náročnému zápasovému programu protočila základní sestavu. Okysličená jedenáctka Pražanů dnes bude čelit soupeři, který nastupuje bez jediného obvyklého útočníka. Rozestavení Jablonce tedy berte spíše s rezervou.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání za lehkého deště, ale celkově ideálních fotbalových podmínek vykopla Slavia. Hosté se okamžitě nahrnuli do ofenzivy a Nemanja Tekijaški si připsal dobrý obranný zákrok.
     
    2
    Lukáš Provod si dobře pohlídal nabíhajícího Slávika a adresoval míč brankáři Kolářovi, se kterým následně rozehrávkou nakrátko založil slávistickou akci.
     
    3
    Muhamed Tijani si v rozporu s pravidly došlápl na Filipa Součka, Jablonec tak získal standardku z dobré pozice pro centr.
     
    4
    Exekuce standardní situace se chopil Vladimir Jovović, který svůj centr trošku přetáhl. Hrát se ještě snažil Tomáš Hübschman, do souboje ale šel v nevýhodné výchozí pozici.
     
    5
    Jablonec je zatím více na míči a v úvodních minutách se navzdory absenci klasického útočníka prezentuje sympatickým výkonem. Ondřej Kolář teď sebral průnikovou přihrávku, která šla mimo dosah Čanturišviliho.
     
    6
    Jakub Hromada skončil po střetu ve středu pole na trávníku, Slavia bude rozehrávat.
     
    7
    Muhamed Tijani trošku netypicky táhl slávistickou akci s míčem u nohy a rozhodl se k ráně z dálky. Do střely mu obětavě skočil Kolumbijec Hurtado a projektil slávistického hroťáka zblokoval.
     
    9
    Haiderson Hurtado se teď vydal napadat hodně vysoko a vzápětí chyběl vzadu. Conrad Wallem obdržel zpětnou přihrávku a mohl střílet, jenže na mokrém terénu spadl a z šance nic nebylo.
     
    10
    Vladimir Jovović si udělal prostor ke střele zpoza hranice pokutového území, byl ale hodně tísněn a svůj pokus nasměroval vysoko nad slávistické břevno.
     
    12
    Jablonecký stoper Hurtado znovu nepochopitelně vyrazil dopředu a Pražané šli do otevřené obrany. Michal Tomič narýsoval z pravé strany přízemní centr na Muhameda Tijaniho, který v obrovské šanci selhal! Zblízka zakončil bez přípravy placírkou těsně vedle.
     
    13
    Matěj Polidar si počínal trošku lehkovážně v souboji s Tomičem, ten se tedy dostal k centru. Žádného ze spoluhráčů nicméně neoslovil.
     
    14
    Michal Tomič je v posledních minutách hodně vidět. Teď centroval pro změnu z levé strany, brankář Hanuš míč lapil do rukavic.
     
    15
    Vladimir Jovović vyvinul maximální možnou rychlost, jenže balon na hřišti už nestihl. Ondřej Kolář si míč chystá k výkopu od branky.
     
    16
    Souboje Hurtada s Tijanim dnes zřejmě budou patřit k ozdobám utkání. Nyní se znovu zajiskřilo, když jablonecký obránce svalil svého soka ve středovém kruhu.
     
    17
    Výborně zapracoval Kratochvíl, který nedal Provodovi ani kousek volného místa a skluzem o něj ještě míč otřel tak šikovně, že mohli vhazovat domácí fotbalisté.
     
    18
    Severočeši jsou teď trošku zbrklí a ztrácejí míče. Slavia se na druhou stranu do zformované defenzivy domácích dostává jen těžko.
     
    19
    Dominik Pleštil po dobré práci Hübschmana napřáhl ke střele zpoza pokutového území a mířil dobře po zemi k tyči! Slavia měla štěstí, že střela jabloneckého křídelníka prosvištěla těsně mimo.
     
    20
    Václav Jurečka doslova hokejovým hitem poslal k zemi Filipa Součka. A situace bude možná vážnější, k jabloneckému záložníkovi, který nepříjemně dopadl na zem, totiž spěchají zdravotníci.
     
    21
    Teď už je Souček zpátky na nohách a za postranní čárou rozdýchává předchozí zákrok. Zdá se ale, že bude schopen se do hry vrátit.
     
    23
    Filip Souček se znovu zapojil do zápasu a dobře myšlenou rozehrávkou standardní situace ze středu hřiště málem dostal do šance Jovoviće. Tomu v pokutovém území chyběl ke zpracování jen kousíček.
     
    24
    Adrián Slávik fauloval Lukáše Provoda, vše skončilo domluvou ze strany rozhodčího a přátelským podáním rukou.
     
    25
    Filip Souček dobře rozehrál rychlý jablonecký protiútok. Do hry zapojil i Pleštila, po jehož přihrávce centroval Slávik. Jeho bochánek se stal snadným soustem pro gólmana Koláře.
     
    27
    Slávisté drží balon na kopačkách a obléhají pokutové území.
     
    28
    Nemanja Tekijaški nejprve prohrál důležitý souboj s Jurečkou, následně ve vápně hasil nebezpečí a slávistický forvard skončil na zemi. Na penaltu to ovšem nebylo.
     
    29
    Vachtang Čanturišvili šel odvážně proti přesile. Už to vypadalo, že si po kličce proti Bořilovi udělá prostor ke střele, nicméně pak se do souboje dostal i navrátivší Jakub Hromada, který míč uklidil na roh.
     
    30
    Vladimir Jovović hledal od rohového praporku Tomáše Hübschmana. Sešívaní míč odvrátili za šestnáctku, kde to z voleje zkusil Matěj Polidar. Svoji levačku nasměroval mimo Kolářovu bránu.
     
    31
    Rychlonohý Pleštil sice měl nad Bořilem rychlostní výhodu, jenže slávistický matador prodal zkušenosti a protihráče čistě oddělil od míče. Vpřed jdou znovu hosté.
     
    32
    Další kapitola z dnes už hodně obsáhlé knihy soubojů Hurtada s Tijanim má pro Slavii spíše smutný konec. Nigérijský útočník se totiž po odpískaném faulu rozčiloval tak dlouho, až viděl žlutou kartu.
     
    34
    Vladimir Jovović si po sérii zasekávaček snažil vymodlit faul, ale rozhodčí Černý se hereckým představením černohorského záložníka rozhodit nenechal. Hra pokračuje.
     
    35
    Haiderson Hurtado hodně tvrdým skluzem vlétl do souboje s Jurečkou a ačkoliv trefil míč, jednalo se zároveň o jasný faul. Hosté budou mít k dispozici standardku z naprosto ideální střelecké pozice těsně za vápnem!
     
    37
    Rozehrávku přímáku takřka z hranice šestnáctky na sebe vzal Jurečka, který to zkoušel po zemi skrz zeď. Neprošla ale jak první střela, tak ani druhý pokus stejného hráče.
     
    38
    Rozhodčí Černý ještě komunikuje s VAR, zda nebyla Jurečkova střela zastavena rukou.
     
    39
    A situace pro Jablonec nevypadá úplně růžově, po dlouhém telefonátu totiž rozhodčí míří osobně k monitoru.
     
    40
    Penalta pro Slavii! V pokutovém území skutečně došlo ke kontaktu míče a ruky jednoho z jabloneckých hráčů.
     
    42
    Václav Jurečka penaltu neproměňuje! Jan Hanuš skočil doleva a ránu Jurečky fantasticky vyrazil. Následoval další ošemetný souboj ve vápně, další penalta už z toho ale nebude. Jablonečtí teď jsou v obrovské euforii, tohle je pro domácí velká vzpruha!
     
    43
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Neuvěřitelné, Jablonečtí jdou ihned po neproměněné penaltě soupeře sami do vedení! Vladimir Jovović prostrčil míč do pokutového území na DOMINIKA PLEŠTILA, který z už poměrně ostrého úhlu dloubl míč přes padajícího Koláře. Obrovská radost na straně Jablonce!
     
    44
    Žlutá karta pro tým FK Jablonec (Adrián Slávik).
     
    45
    Výživný závěr první půle se ještě protáhne minimálně o šest nastavených minut.
     
    45+1
    Slávisté si chtějí spravit chuť a hned se natlačili k pokutovému území. Domácí teď ale hrají na hranici svých možností a všemu nebezpečí nyní odolávají.
     
    45+2
    Vachtang Čanturišvili si u postranní čáry chtěl říct o faul, rozhodčí Černý dnes ale podobné souboje nepíská. Hosté budou vhazovat.
     
    45+4
    Muhamed Tijani chtěl hru roztáhnout ze středu do leva, jenže balon nasměroval mimo dosah všech svých spoluhráčů. To je voda na jablonecký mlýn, Severočeši by po bláznivém sledu událostí rádi dotáhli poločas do vítězného konce.
     
    45+5
    Slávisté se už radovali z vyrovnání, tentokrát jim ale VAR dobré zprávy nepřinesl. Smolař první půle Jurečka byl totiž před přihrávkou na Tijaniho, jenž pak zakončoval do poloprázdné brány, v těsném ofsajdu.
     
    45+7
    Nastavení první půle se díky intervenci VAR ještě protahuje. Slavia kopala roh, na centr si naskakoval Ogbu. Štěstí pro Jablonec, že hlavou míč jen lehce lízl.
     
    45+8
    První poločas skončil.
     
    To byl poločas! Dlouho se hrálo v relativním klidu, oba celky si totiž to hlavní pošetřily až do samotného závěru první půle. Ve 42. minutě nejprve po dlouhé konzultaci sudího s VARem neproměnil Jurečka penaltu, skvěle ho vychytal jablonecký Hanuš. A hned o minutu později burácela Střelnice podruhé, když skóre otevřel Pleštil. V nastavení to už vypadalo, že sešívaní srovnají skóre, jenže gól kvůli ofsajdu prozatímního smolaře Jurečky neplatil. Severočeši tedy drží překvapivé vedení.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:10.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Mick Van Buren, přichází Matěj Jurásek,
    ze hřiště odchází Jakub Hromada, přichází Petr Ševčík,
    ze hřiště odchází Conrad Wallem, přichází Christos Zafeiris.
     
    47
    Slavia okyšličená trojicí poločasových střídání se hned prezentuje ofenzivní aktivitou. Matěj Polidar předvedl dobrý obranný zákrok, když hlavou uklidil do autu míč nakopnutý po lajně.
     
    48
    Slavia právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno! Petr Ševčík rozehrával standardní situaci. Jablonečtí jeho centr odvrátili za vápno, míč si následně připravil k ráně Jan Bořil. Lehce tečovaný pokus Hanuš reflexivně vyrazil, ke své smůle ale jen před TOMÁŠE HOLEŠE, který zavěsil do horní části brány.
     
    51
    Václav Jurečka nechal míč doskákat na rohový kop, sešívaní zůstávají v náporu.
     
    52
    Petr Ševčík poslal od levého praporku nadýchaný centr do oblasti penaltového puntíku. Solidní příležitost měl na hlavě Igoh Ogbu, který dnes už podruhé netrefil útočnou hlavičku zdaleka podle představ.
     
    53
    Na zemi zůstává ležet Dominik Pleštil, míří k němu zdravotníci.
     
    54
    Souboj Zafeirise s Jovovićem je vyhodnocen byl faul norského záložníka. Po rozehrávce standardky se Jablonečtí dostali do vápna, efektivní nůžky předvedl Hurtado, zakončení Kratochvíla už ale bylo navíc – mával se totiž ofsajd.
     
    55
    Miloš Kratochvíl zřejmě utržil úder do hlavy, což signalizuje i rozhodčí Černý, zatímco dává pokyn k dalšímu zásahu zdravotníkům.
     
    57
    Domácí fotbalisté dobře vystupují a nenechávají slávistům ani kousek hřiště zadarmo.
     
    58
    Uvidíme další roh Slavie.
     
    59
    Exekuci rohového kopu si na svá bedra opět vzal Petr Ševčík. Jeho centr lízl bránící Nemanja Tekijaški mimo pokutové území, sešívaní musejí útočit nanovo.
     
    60
    Polidar mizernou zpětnou přihrávkou málem vyslal do úniku Tijaniho! Stíhal ho navíc Haiderson Hurtado, který už má žlutou kartu. Jablonecký stoper si ovšem poradil znamenitě a zabránil potenciální šanci.
     
    60
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Muhamed Tijani, přichází Mojmír Chytil.
     
    62
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Dominik Pleštil, přichází Václav Drchal.
     
    62
    Jablonec zahrával standardku, kterou Polidar využil k velmi nadějnému centru. Nemanja Tekijaški se k hlavičce nedostal jen o kousek, načež následovalo jablonecké ostřelování červenobílé obranné hráze. Oba pokusy Kratochvíla byly zblokované, Matěj Polidar následně z dálky netrefil balon dobře.
     
    64
    Matěj Polidar sklepával přetažený centr na malé vápno, Ondřej Kolář byl připravený. Následoval tvrdý střet Součka se Zafeirisem, ze které je žlutá karta jen po zástupce slávistické lavičky.
     
    65
    Centr Lukáše Provoda skončil na hlavě Hurtada. Následně letěl do domácí šestnáctky další centr, proti němuž výborně zaskočil Hurtadův kolega ze stoperské dvojice Nemanja Tekijaški.
     
    66
    Slabá střela Holeše zpoza vápna byla bonbonkem pro gólmana Hanuše.
     
    68
    Vladimir Jovović obelstil protihráče u lajny a ze strany pronikl do pokutového území. Nejdříve se snažil přihrávat, pak střílet, balon ale skončil pouze v boční síti.
     
    69
    Nedohoda mezi Bořilem a Provodem končí míčem v zámezí a autem pro Jablonecké.
     
    69
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Vladimir Jovović, přichází Michal Černák.
     
    70
    Nově příchozí Michal Černák se po pasáži plné ztrát a nálezů míče stal obětí nevybíravého zákroku norského záložníka Zafeirise. Vše se obešlo bez karty, útěchou pro Jablonec může být zajímavá standardka.
     
    71
    Ze standardní situace domácí nic nevytěžili. Ačkoliv Matěj Polidar vyrobil další lukrativní centr, vzrušení bylo zbytečné kvůli ofsajdu.
     
    72
    Jan Bořil takticky fauloval Haidersona Hurtada, který táhl jablonecký brejk. Vidí za to žlutou kartu, stejně jako domácí Filip Souček, který se zřejmě provinil nesportovním chováním.
     
    73
    Severočeši teď mají dobrou pasáž, nedá se říct, že by hráli jen na bod. Slavia se musí bránit.
     
    74
    Balon zasáhl ruku Polidara, hosté budou rozehrávat na své obranné polovině.
     
    Dnešní utkání sleduje 4 511 diváků.
     
    75
    Další tvrdý zákrok na Hurtada znovu kouskuje hru. Hurtado ale bude v pořádku.
     
    76
    Filip Souček zkoušel urychlit jabloneckou akci dlouhým centrem do pokutového území. Pro balon si nikým nerušený došel slávistické brankář Kolář.
     
    77
    Nákop Tomáše Holeše přistál až v autu, aktuálně je k vidění hodně nepřesností na obou stranách. Slavii se nedaří vytvořit souvislejší tlak, který by mohl vést ke třem bodů.
     
    78
    Tomáš Hübschman lišácky zahrál na housle Igohu Ogbuovi, který ho posléze stáhl k zemi a dostává žluté napomenutí.
     
    79
    Míč se po jabloneckém rohu odrazil za pokutové území k Polidarovi, který balon vrátil do šestnáctky tak trošku hokejově "na teč." Ondřej Kolář si připsal snadný zákrok.
     
    80
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Michal Tomič, přichází David Douděra.
     
    81
    Na zemi znovu skončil jablonecký Hurtado, tentokrát ale zřejmě vlastní nešikovností – z tribuny se totiž zdálo, že si spíše stoupl na míč, než že by byl faulovaný.
     
    82
    Matěj Jurásek propasíroval do jabloneckého vápna prudký centr pro zemi, který na přední tyči usměrňoval Mojmír Chytil. Někteří slávističtí příznivci se už radovali, jenže míč přistál v síti jen z boku!
     
    83
    Čanturišviliho faul přisoudil míč hostům.
     
    84
    Vysoký centr Tomáše Holeše se stal snadnou kořistí pro Jana Hanuše, který včas vyběhl a schoval míč do rukavic.
     
    85
    Haiderson Hurtado v souboji naskočil do Chytila, píská se faul. Slavia bude zahrávat standardku z pravé strany v optimální pozici pro dobrý centr.
     
    86
    Centrované míče dnes ale zatím nejsou slávistickou devízou. Petr Ševčík svoji rozehrávku hodně přetáhl, nicméně Pražané se do šestnáctky vrátili a solidní šanci měl Jurečka, do jehož střely se výborně postavil Nemanja Tekijaški.
     
    87
    Teď už úřadující lídr tabulky tlačí a obléhají pokutové území ze všech směrů.
     
    87
    Další neuznaný gól Slavie! Petr Ševčík rozehrál roh centrem do vápna, po odrazu míče propálil Hanuše z otočky Jurečka. Rozhodčí ale po konzultaci s VAR hlásí ofsajd.
     
    90
    Po přerušení se znovu hraje s Slavia dál tlačí. Nastavení bude trvat minimálně sedm minut.
     
    90
    Žlutá karta pro tým FK Jablonec (Tomáš Hübschman).
     
    90+1
    Pražané se přece jenom mohli dočkat druhého gólu. Christos Zafeiris zahrával přímák z výborné pozice, jeho technická levačka se ale mezi tři tyče nevešla. Brankář Jan Hanuš jen v napětí sledoval, kde střela přistane.
     
    90+2
    Znovu se dlouho nehraje, na programu je další standardka hostů.
     
    90+2
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Vachtang Čanturišvili, přichází David Štěpánek.
     
    90+3
    Ostrý centr Davida Douděry jablonečtí hráči dokázali odvrátit. Teď už jsou ovšem zatažení v hlubokém bloku a snaží se ze zápasu vydolovat pro ně hodně cenný bod.
     
    90+5
    Nastavení je extrémně kouskované, hrálo se zatím minimálně. S rozehrávkou teď vůbec nespěchal jablonecký gólman Hanuš.
     
    90+6
    Severočeši teď výše napadali a míč se dostal ke Kratochvílovi. Bohužel pro domácí tomu předcházel faul na Lukáše Provoda, což znamená, že se do útoku pohrne znovu celek z hlavního města.
     
    90+7
    David Douděra ve vzdušném souboji atakoval Michala Černáka v rozporu s pravidly. Rozehrávka bude patřit hráčům v zelených dresech.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, Slavia v Jablonci přichází o svou prozatím stoprocentní ligovou bilanci, remizuje totiž 1:1. Po bláznivém závěru první půle sešívaní dotahovali, což se jim povedlo poměrně rychle zásluhou Holešovy dorážky ve 48. minutě. Víc gólů už ale nepadlo, alespoň tedy ne těch regulérních. Jurečkova trefa totiž neplatila kvůli ofsajdu.
     
    Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (17:06:57)

    Ondřej Belák

    Góly: 43. Pleštil (Jovović) – 48. Holeš

    Karty:   35. Hurtado (JAB), 44. Slávik (JAB), 72. F. Souček (JAB), 90. Hübschman (JAB) – 32. Tijani (SLA), 72. Bořil (SLA), 78. Ogbu (SLA)

    Nepremenená penalta: 42. Jurečka (SLA), brankár Hanuš zneškodnil


    Držení míče: 31 % : 69 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 5:4. Rohy: 2:7. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 17:19.
    FK Jablonec: Hanuš – Slávik, Hurtado, Tekijaški, Polidar – F. Souček, Hübschman (C), Kratochvíl – Pleštil (62. Drchal), Čanturišvili (90+2. Štěpánek), Jovović (69. Černák).
    Náhradníci: Fendrich – Alégué, Krulich, Chramosta, Houska, D. Souček.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Holeš, Ogbu, Bořil (C) – Tomič (80. Douděra), Provod, Hromada (46. P. Ševčík), Wallem (46. Zafeiris) – Jurečka, Tijani (60. Chytil), Van Buren (46. M. Jurásek).
    Náhradníci: Mandous – Masopust, Ogungbayi, Schranz, Tecl, Vlček.

    Rozhodca: Černý – Kubr, Volf.

    Diváci: 4 511