N. Zéland – Nórsko 1:0 (kon.) | Austrália – Írsko 1:0 (kon.)
koniec
Austrália
1:0 (0:0)
Írsko
cz Štvrtok 20.07.2023, 12:00 • Stadium Australia, Sydney • Majstrovstvá sveta žien • Skupina B
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního hracího dne mistrovství světa žen. Od dvanácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi výběry Austrálie a Irska!
     
    Austrálie

    Reprezentace hostitelské země je podle žebříčku FIFA desátá nejsilnější. Na mistrovství světa Australanky chyběly jen jednou, a to v premiérovém ročníku 1991. V pěti posledních případech vždy postoupily ze skupiny, ale jejich maximem je „pouze“ čtyřnásobná účast ve čtvrtfinále. Největší hvězdou týmu je Sam Kerrová. Devětadvacetiletá útočnice Chelsea je zároveň historicky nejlepší střelkyní, když za 121 zápasů v dresu národního týmu dala 63 branek. Kostra týmu švédského kouče Tonyho Gustavssona je tvořena hráčkami z anglické Premier League. Působí v ní 11 fotbalistek, kdežto doma v Austrálii hrají pouze dvě. V přípravě na šampionát Australanky porazily 2:0 úřadující mistryně Evropy z Anglie a 1:0 Francouzky.
     
    Irsko

    Irky nemají na nastávajícím turnaji velké cíle. Samotná účast je pro ně přelomovým úspěchem, protože na nejprestižnější fotbalovou akci postoupily úplně poprvé. Mezi dvaatřicet účastnických zemí svěřenkyně nizozemské trenérky Pauwové pronikly z evropské baráže, v rámci které v prestižním zápase porazily Skotsko 1:0. Jednou z hlavních tváří irského výběru je kapitánka Katie McCabeová. Sedmadvacetiletá záložnice Arsenalu je jednou ze čtrnácti fotbalistek, které na klubové úrovni působí v Anglii. V počtu startů za reprezentaci vede obránkyně Áine O'Gormanová. Nejvíce branek (19) má na kontě Denise O'Sullivanová. Ve dvou posledních přípravných zápasech Irsko porazilo 3:2 Zambii, kdežto s Francií prohrálo 0:3.
    Australanky v Sydney požene zaplněný olympijský stadion s kapacitou přes 80 tisíc fanoušků
     
    Úvodní sestavy:

    Austrálie: Arnoldová – Carpenterová, Huntová, Kennedyová, Catleyová (C) – Rasová, Gorryová, Cooneyová-Crossová, Vineová – Foordová, Fowlerová.
    Náhradníci: Micahová, Lyd. Williamsová – Ch. Grantová, Chidiacová, Kerrová, Luiková, Nevinová, Polkinghorneová, Simonová, van Egmondová, Wheelerová, Yallopová.
    Trenér: Tony Gustavsson

    Irsko: Brosnanová – H. Payneová, Faheyová, Lo. Quinnová, Connollyová, McCabeová (C) – Farrellyová, O'Sullivanová, Littlejohnová, Shevaová – Carusaová.
    Náhradníci: Moloneyová, Walsh – Aggová, Atkinsonová, Barrettová, Caldwellová, Ci. Grantová, Larkinová, Mustakiová, O'Gormanová, O'Riordanová, Lu. Quinnová.
    Trenér: Vera Pauwová

    Rozhodčí: Alvesová – Backová, da Cruzová (BRA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop provedly Australanky, které nastupují ve žlutých dresech. Fotbalistky Irska jsou v zelenobílých barvách.
     
    3
    První nákop Connollyové přeletěl útočnici Carusaovou a zmocnit se ho mohla australská brankářka Mackenzie Arnoldová.
     
    4
    Gorryová elegantně rozdělila míč na levý kraj, jenže Vineová nedokázala propasírovat centr přes irské bloky. Po vhazování se domácí hráčky vrátily na vlastní půlku.
     
    5
    Denise O'Sullivanová srazila jednu z australských přihrávek na roh. Zrealizovala ho Gorryová, ale Irky odhlavičkovaly příchozí centr do klidnějších vod.
     
    7
    Gorryová obětavým skluzem zpomalila postup O´Sullivanové. Je z toho autové vhazování pro McCabeovou.
     
    8
    Ellie Carpenterová vyvinula slibnou rychlost, jenže ani její centr z pravé strany nevnesl větší zmatky do obrany Irska.
     
    10
    Překvapivá průnikovka z kopačky Carpenterové minula všechny její spoluhráčky, takže se hraje od brankářky Courtney Brosnanové.
     
    11
    Australanky navyšují územní převahu. V předfinální fázi ale mají velký prostor na zlepšení, Carpenterová svým nákopem opět darovala balon Brosnanové.
     
    13
    Hayley Rasová nemohla dosáhnout na dlouhý pas z hloubi pole. Irský defenzivní val zatím funguje na výbornou.
     
    14
    Kombinace Irek byla vytlačena zpět doprostřed hřiště. Australanky velmi dobře vykrývají prostory zhruba třicet metrů od své branky.
     
    15
    Hayley Rasová faulovala McCabeovou a na programu bude první irská standardní situace. Nabízí se centr před Arnoldovou.
     
    16
    Centr Fowlerové nebyl dostatečně dlouhý, přes houštinu těl na hranici pokutového území míč míč k Irkám nepropadl.
     
    17
    Payneová pod tlakem zakopla míč na rohový kop. Tentokrát se ho zhostila Cooneyová-Crossová, ale Huntová se přes obránkyni k hlavičce nedostala.
     
    18
    Zdvojená Foordová získala pro domácí barvy další rohový kop. Staraly se o ní Faheyová a Payneová.
     
    19
    McCabeová rozvinula rychlý protiútok. Z půlky adresovala dlouhou přihrávku na hrot, jenže Carusaová byla australskou obranou včas zakřižovaná.
     
    20
    Carpenterová uklidnila hru zadovkou na Huntovou. Při její spolupráci s Kennedyovou se Irky v plném počtu vrací do bloku.
     
    21
    Cooneyová-Crossová ve skluzu faulovala Farrellyovou. Míč zůstává u středového kruhu a my nadále čekáme alespoň na první náznak šance.
     
    23
    Ze série nepřesností vyplynula souhra Irek daleko od obou branek. Australanky mezitím zahustily vlastní půlku.
     
    24
    Huntová zjednodušila přechod nákopem z poloviny hřiště, nicméně Cortnee Vineová vedle pokutového území balon ve hřišti neudržela.
     
    25
    Velmi nervózně ze střídačky utkání sleduje Sam Kerrová. Ofenzivní hvězda Australanek není stoprocentně fit a švédský kouč Gustavsson raději neriskoval její účast v základní sestavě.
     
    27
    Čtvrtý domácí roh z pravé strany rozehrála Catleyová. Míč letěl do malého vápna, kde zasáhla hlava Faheyové.
     
    28
    Na začátku osmadvacáté minuty už registrujeme první zakončení. Z dalšího rohu Catleyové vzešla hlavička Rasové vedle levé tyče.
     
    29
    Australankám se vyplatil aktivní presink hluboko na útočné polovině. Irkám utekl míč do autu a stále intenzivněji jsou svírány před brankou Brosnanové.
     
    30
    Arnoldová úplně nedosáhla na centr Shevaové. Její spoluhráčky však větší drama nedopustily a Irky budou pouze vhazovat z pravé strany.
     
    31
    Carusaová úplně nedosáhla na centr Shevaové. Balon pouze prodloužila k Farrellyové, jež se toho času vynacházela v ofsajdu.
     
    32
    McCabeová poskytla Australankám jednu z mnoha standardních situací, leč nákop Catleyové Brosnanová ve spolupráci s obranou zneškodnila.
     
    33
    Nepřesnost Littlejohnové umožnila Carpenterové provést dlouhý aut, jenže balon letěl do lokality, kde byla jen bránící Quinnová.
     
    35
    Foordová přijala krátkou přihrávku z levého křídla. Střela bez přípravy jí ale nesedla a Brosnanová ani teď nemusela poprvé zasahovat.
     
    36
    Brazilská rozhodčí Alvesová přivolala na trávník realizační tým Irska. V souboji s Carpenterovou si přivodila zranění Katie McCabeová.
     
    37
    Kapitánka Irska už je na nohou a nedlouho po odkopu Courtney Brosnanové se nepochybně ukáže zpět na hřišti.
     
    38
    Další hráčkou v nefotbalové pozici je Rasová. Byla to právě před chvíli zmiňovaná Katie McCabeová, se kterou tvrdě kolidovala u pomezní čáry.
     
    39
    Caitlin Foordová se na křídle pěkně vysmekla dvěma protihráčkám. Následná přihrávka do pokutového území však skončila pouze u Evropanek.
     
    41
    Nepřehledná trma vrma u okraje pokutového území neměla žádné střelecké vyústění. Australanky to musí zkoušet jinudy.
     
    42
    Za tvrdou hru v urputném souboji viděla první žlutou kartu irská středopolařka Denise O'Sullivanová.
     
    44
    Dlouhá mezihra domácích fotbalistech se postupně přesunula do levého křídla, jenomže Foordová byla čistě odzbrojena Farrellyovou.
     
    45
    Nastavuje se 6 minut.
     
    45+1
    Shevaová ukončila další sérii tvrdých soubojů nedovoleným zákrokem. Kvůli nařízené standardce se australské hlavičkářky zase stěhují do soupeřovy šestnáctky.
     
    45+3
    Vstříc Arnoldové se řítila O'Sullivanová, ale vracející se Gorryová jí vypíchla míč tak šikovně, že se ani nepískal faul.
     
    45+4
    Australanky začínají vypadat frustrovaně z toho, že se jim nedaří vyzrát na dobře organizovanou obranu Irek. Zhruba osmdesát tisíc fanoušků teď nesleduje moc záživnou podívanou.
     
    45+5
    Vineová se zaseknutím na křídle zbavila dvou hráček a předala míč Foordové. Ta se ve vápně zamotala do kliček a proti přesile se ke střele nedostala.
     
    45+6
    Až v poslední minutě první půle mohli statistici udělat první čárku do statistiky střel na branku. Z velké dálky to zkoušela Gorryová a Brosnanová reagovala naprosto banálním zákrokem.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Takticky svázaný poločas končí bezbrankovou remízou. Irky od první minuty dobře bránily a dovolily favorizovaným Australankám jen tři nepovedená zakončení. Domácí fotbalistky začaly být postupem času otrávené, což se odrazilo i na oboustranně tvrdé hře.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    V základních sestavách nedošlo k žádným změnám. V blízké době se do hry nedostane ani hvězdná střelkyně Kerrová, která zůstává zabalená v bundě. Zůstává s otazníkem, zda jí zdravotní stav vůbec dovolí nastoupit.
     
    48
    Catleyová s Carpenterovou navázaly na závěr první půle. Nedovolené zákroky těchto dvou přispěly k dlouhodobému pobytu Irek v útočné fázi.
     
    49
    Odvážný průnik Vineové se zastavil až v pokutovém území. S hráčkou australského Sydney se dokázala vrátit faulovaná Faheyová.
     
    50
    Cooneyová-Crossová vypustila diagonálu směrem k Rasové. Tu Shevaová povalila na zem a brazilská rozhodčí bez dlouhého váhání nařídila pokutový kop!
     
    52
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Velká radost na olympijském stadionu v Sydney! STEPH CATLEYOVÁ kopla penaltu k levé tyčce a zařídila domácí reprezentaci tolik potřebný vedoucí gól.
    52. Steph CATLEYOVÁ - 1:0
     
    54
    McCabeová se obořila na Gorryovou, která ji na kraji hřiště předtím faulovala. Do menší hádky se zapojila i Rasová. Nařízena je standardka pro Irky.
     
    55
    Vzduchem se ani jeden tým neprosazuje. Australanky s přehledem odvrátily balon pryč z předbrankového prostoru.
     
    58
    Arnoldová si nerušeně stáhla nákop Connollyové a rychlou rozehrávkou založila postupný útok australské reprezentace.
     
    59
    Irky nenapadají a míč dlouhé desítky sekund cirkuluje mezi australskými obránkyněmi.
     
    60
    Držení míče: 62 % – 38 %.
     
    61
    Na konci těžkopádného obléhání irského vápna Gorryové nevyšel střelecký pokus z delší vzdálenosti. Brosnanová vykopává.
     
    62
    Probrali se i diváci, kteří za chvíli uvidí první střídání v sestavě Irska. Nizozemská koučka Vera Pauwová si připravila hned dvojí změnu.
     
    63
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Sinead Farrellyová, přichází Abbie Larkinová.
     
    63
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Marissa Shevaová, přichází Lucy Quinnová.
     
    65
    Ofenzivní aktivita Australanek po otevření skóre trochu opadla. Svěřenkyně Tonyho Gustavssona nešetří s přihrávkami na jistotu.
     
    67
    O'Sullivanová se stala obětí nedovoleného zákroku uprostřed hřiště. Přechod do útoku si Irky zbytečně zkomplikovaly. Míč ztratily a Gorryová se dostala ke střele, kterou Louise Quinnová srazila na roh.
     
    68
    Steph Catleyová kopla roh k Foordové. Ta ho prodlužovala na zadní tyč, ovšem Rasová nebyla v daném prostoru včas.
     
    69
    Kennedyová bez souboje odhlavičkovala centr Payneové. Irkám chybí větší důraz v předbrankovém prostoru.
     
    70
    Střídající Lucy Quinnová byla na pravé straně sama proti dvěma a rozhodně vzala zavděk zisk prvního irského rohového kopu.
     
    71
    McCabeová zajímavě kroutila centr přímo do branky. Arnoldová míč vyboxovala, ačkoliv byla faulována Kyrou Carusaovou.
     
    72
    Carpenterová si pomohla faulem na Larkinovou, která je v osmnácti letech nejmladší hráčkou na hřišti. Útok Irek ztroskotal na špatném centru Payneové.
     
    73
    Australanky v posledních minutách ztratily kontrolu nad zápasem. Kvůli zbytečné ztrátě musela Gorryová zablokovat na roh přihrávku Larkinové.
     
    74
    V návaznosti na odvrácený roh Connollyové se k odraženému míči dostala O'Sullivanová. Ta se sice postarala o úplně první irskou střelu, ale branku Arnoldové zdaleka netrefila.
     
    75
    Střídání v týmu Austrálie:
    ze hřiště odchází Cortnee Vineová, přichází Emily van Egmondová.
     
    76
    Payneová využila bloky Cooneyové-Crossové k zisku dalšího rohového kopu. Australanky jsou pod velkým tlakem, závěrečná čtvrthodina slibuje velké drama.
     
    77
    Huntová po propadlém autu zaspala těsně před vlastní brankou. Irky toho chtěly využít, ale celý závar skončil zablokovanou střelou Payneové.
     
    78
    Dnešní utkání sleduje 75 784 diváků.
    78. Na olympijském stadionu v Sydney byl překonán australský rekord v návštěvnosti ženského fotbalu
     
    79
    Arnoldová se skvěle zorientovala v zahuštěném prostoru a stáhla si ze vzduchu roh McCabeové. Gólmanka West Hamu udržela míč i přes faul Louise Quinnové.
     
    80
    Mackenzie Arnoldová si zažádala o ošetření. Oba týmy využívají nabídnutého time-outu k taktickým poradám.
     
    82
    Po dlouhé době se osmělil i útok Australanek. Přímočarému posunu scházela jen lepší koncovka. Gorryová poslala míč do dobře postavené obránkyně.
     
    83
    McCabeová si opět nachystala rohový kop. Míč se k ní zanedlouho vrátil, ale Australanky byly ve vzduchu zase dominantní.
     
    84
    Střídání v týmu Austrálie:
    ze hřiště odchází Mary Fowlerová, přichází Clare Polkinghorneová.
     
    86
    Alvesová dopískla faul Littlejohnové na Rasovou. Ze standardní situace z osy hřiště nic velkého nevykvetlo. Catleyová našla jen hlavu Louise Quinnové.
     
    87
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Kyra Carusaová, přichází Isibeal Atkinsonová.
     
    89
    Osmnáctiletá Abbie Larkinová hru Irska oživila. Tento centr však zakroutila do náruče Arnoldové, která nebude spěchat s rozehrávkou.
     
    90
    Clare Huntová zezadu převálcovala Lucy Quinnovou a Irky budou mít na konci normální hrací doby přímý kop ze sedmnácti metrů!
     
    90+1
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+2
    Megan Connollyová z minimálního rozběhu otřela míč o střechu branky. Bylo to i s nepatrnou tečí ve zdi, takže následuje rohový kop.
     
    90+3
    Ve finále to byly rohy hned dva. Ani z jednoho Irky nezahrozily, nicméně po faulu Gorryové na McCabeovou se zase vrací do útoku.
     
    90+4
    V souvislosti s odvráceným nákopem z hloubi pole Larkinová z nepřipravené pozice netrefila prostor branky. Arnoldová získá před rozehrávkou další cenné sekundy.
     
    90+5
    Australanky jsou v poli hodně pasivní. V poutovém území naopak sbírají jeden dlouhý míč za druhým. Nyní to zvládly i bez zraněné kapitánky Catleyové.
     
    90+6
    Kennedyová špatně vystoupila proti přihrávce Payneové. Abbie Larkinová najednou měla volno na pravé straně a mohla nahrát do vápna McCabeové. Ta se mezi třemi uvolnila ke střele, ale s nedostatečnou razancí se trefila jen do brankářky Arnoldové.
     
    90+7
    Ještě jeden infarktový moment pro 75 tisíc fanoušků! Katie McCabeová adresovala výborný centr před Arnoldovou. K hlavičce se protlačila Lucy Quinnová, ale domácí gólmana tentokrát zasahovat nemusela.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Po nečekaném úspěchu Nového Zélandu se první výhry na světovém šampionátu dočkala i druhá hostitelská země. Bez zraněné útočnice Kerrové se Australanky složitě dostávaly do pevné irské obrany a k vítěznému gólu jim pomohla až nařízená penalta, kterou v 52. proměnila kapitánka Steph Catleyová. Evropanky dokázaly rychle přepnout do útočnějšího módu, ale i přes množství standardních situací poprvé vystřelily na branku až v závěru nastavení, kdy si McCabeová vylámala zuby na Arnoldové. Z poslední akce se hlavou neprosadila ani Lucy Quinnová, a tak Austrálie před rekordní návštěvou slaví vítězství 1:0.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 2 – 1
    Střely mimo: 6 – 7
    Držení míče: 63 % – 37 %
    Rohové kopy: 6 – 7
    Ofsajdy: 0 – 1
    Fauly: 12 – 9
    Žluté karty: 0 – 1.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (14:21:07)

    Michal Břuchanský

    Góly: 52. Catleyová (pen.)

    Karty:   42. O'Sullivanová (IRL)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 6:7. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:9.
    Austrália: Arnoldová – Carpenterová, Huntová, Kennedyová, Catleyová (C) – Rasová, Gorryová, Cooneyová-Crossová, Vineová (75. van Egmondová) – Foordová, Fowlerová (84. Polkinghorneová).
    Náhradníci: Micahová, Lyd. Williamsová – Ch. Grantová, Chidiacová, Kerrová, Luiková, Nevinová, Simonová, Wheelerová, Yallopová.

    Tréner: Tony Gustavsson

    Írsko: Brosnanová – H. Payneová, Faheyová, Lo. Quinnová, Connollyová, McCabeová (C) – Farrellyová (63. Larkinová), O'Sullivanová, Littlejohnová, Shevaová (63. Lu. Quinnová) – Carusaová (87. Atkinsonová).
    Náhradníci: Moloneyová, Walsh – Aggová, Barrettová, Caldwellová, Ci. Grantová, Mustakiová, O'Gormanová, O'Riordanová.

    Tréner: Vera Pauwová

    Rozhodca: Alvesová – Backová, da Cruzová (BRA)

    Diváci: 75 784