Portugalsko – Belgicko 2:1 (kon.) | Holandsko – Gruzínsko 1:1 (kon.) | Španielsko – Ukrajina 2:2 (kon.)
Chorvátsko – Rumunsko 0:0 (kon.)
koniec
Portugalsko
2:1 (0:0)
Belgicko
cz Utorok 27.06.2023, 18:00 • Mikheil Meskhi Stadium, Tbilisi • Majstrovstvá Európy U21 • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 4:6. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 14:24. (20:28:53)
     
    Portugalští fotbalisté nastupovali do zápasu s vědomím, že situaci ohledně postupu nemají ve svých rukou, ovšem vše dopadlo dle jejich představ. Sami zabojovali a Belgii porazili 2:1, díky přívětivému výsledku ze souběžně hraného zápasu skupiny C potom mohli přímo na hřišti slavit zisk druhého postupového místa.

    Důležitý vedoucí gól vstřelilo mužstvo z Pyrenejského poloostrova v 56. minutě, kdy se do vysokého balónu opřel z voleje João Neves a trefil se nechytatelně k levé tyči. Belgická odpověď přišla za devět minut, kdy po přesném centru Opendy skóroval hlavou žolík Yorbe Vertessen. V závěru Belgie kontrolovala postupovou remízu, jenže v 89. minutě přišel zkrat Debasta, jenž při vytváření prostoru brankáři ve vápně nesmyslně trefil loktem Araúja a nařízenou penaltu suverénně proměnil Tiago Dantas. Kapitán mužstva stanovil konečnou podobu výsledku, neboť závěrečné minuty spolu se spoluhráči ubránil na jedničku.

    Do čtvrtfinále tedy senzačně z prvního místa skupiny C postupuje Gruzie a spolu s ní Portugalsko. Na svého soupeře si oba celky budou muset počkat do zítřejšího dne.
     
    Je konec! Portugalci se po závěrečném hvizdu neradovali a hned zjišťovali výsledek souběžně hraného utkání Gruzie – Nizozemsko, načež propuknuly oslavy naplno, protože se celky rozešly smírným výsledkem 1:1, a to znamená, že spolu se senzačním vítězem skupiny Gruzií postupují právě Portugalci!
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Z frustrace si ještě neodpustil naprosto zbytečná slova směrem k arbitrovi Delajodovi Nicolas Raskin, výsledkem je pátý žlutý trest do belgických řad.
     
    90+6
    Centr do pokutového území měl oči! Celton Biai ovšem skvěle vystartoval z brankové čáry a kulatý nesmysl vyboxoval Vertessenovi doslova před nosem.
     
    90+5
    Vzrušení po zakončení bylo zbytečné, protože ještě před jeh provedením se útočného prohřešku dopustil Koni De Winter. Portugalci mohou na pár vteřin vydechnout.
     
    90+4
    Jedna z posledních příležitostí pro Belgii. Yorbe Vertessen si udělal prostor kolem Nuna Tavarese a chystal se k centru, když ho protihráč zezadu podrazil.
     
    90+3
    Stoper André Amaro udělal přesně to, co stačilo. Pohlídal na zádech Yorbeho Vertessena a ve vysokém výskoku odvrátil míč do zámezí.
     
    90+2
    Není bez překvapení, že fotbalisté v červených dresech se stáhli do blízkosti vlastního vápna v kompletním složení. Soupeř má obrovské problémy najít skrze početný val cestu k bráně.
     
    90+1
    Situace se diametrálně otočila. Rázem do semifinále postupují Portugalci a jsou to Belgičané, kteří mají posledních pět minut na vstřelení gólu, který by znamenal postačující remízový výsledek.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
    89. Tiago DANTAS - 2:1
     
    89
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Jako správný kapitán na sebe vzal zodpovědnost TIAGO DANTAS. A poradil si dokonale! Gólman vystihl směr střely, ovšem ta byla parádně umístěná k pravé tyčce, takže ať se natahoval, jak se natahoval, na kulatý nesmysl nedosáhl.
     
    88
    Dalším hráčem potrestaným žlutou kartu je belgický brankář Maarten Vandevoordt, jenž příliš dlouho protestoval proti výroku.
     
    87
    Belgický stoper Zeno Debast si navíc za svůj faul vykoledoval žlutou kartu.
    87. Debast loktem trefil Araúja, hlavní rozhodčí bez váhání nařídil penaltu
     
    87
    Naprosto zbytečný faul Zena Debasta, který by Belgii klidně mohl stát postup do čtvrtfinále! Dělal prostor brankáři při centru, jenže přitom loktem trefil Henriquea Araúja do hlavy, arbitr Delajod neváhal a ukázal na bílý bod!
     
    86
    Středem to nepůjde. Paulo Bernardo vyzkoušel štěstí tímto prostorem, ale tvrdě narazil na překážku jménem Zeno Debast.

    Milan Huppert

    Góly: 56. Neves, 89. Dantas (pen.) – 65. Vertessen (Openda)

    Karty:   30. Dantas (POR), 59. Amaro (POR) – 14. De Winter (BEL), 70. De Cuyper (BEL), 87. Debast (BEL), 88. Vandevoordt (BEL), 90+6. Raskin (BEL)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 4:6. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 14:24.
    Portugalsko: Biai – Zé Carlos, Penetra, Amaro, Tavares – Dantas (C) – Neves (68. Almeida), S. Costa (78. Bernardo) – Conceição (61. Moreira), Silva (68. H. Araújo), Neto.
    Náhradníci: Meixedo, Soares – T. Araújo, Lelo, A. Sousa, V. Sousa, Vital, Vitinha.

    Tréner: Rui Jorge

    Belgicko: Vandevoordt – Siquet, Debast, De Winter, De Cuyper – Matazo (61. Raskin), De Ketelaere, Vranckx (C), Ramazani (61. Vertessen) – Openda, Balikwisha.
    Náhradníci: Delanghe, Lammens – Al-Dakhil, Deman, Descotte, Engels, Keita, Patris, Pletinckx, Van der Brempt.

    Tréner: Jacky Mathijssen

    Rozhodca: Delajod – Finjean, Mugnier (FRA)