Litva – Rumunsko 2:3 (kon.) | Veľká Británia – Poľsko 5:4 (po pr.) | Taliansko – J. Kórea 6:1 (kon.)
koniec po predl.
Veľká Británia
5:4 (1:1, 2:0, 1:3 - 1:0)
Poľsko
cz Nedeľa 30.04.2023, 17:00 • Motorpoint Arena, Nottingham • Majstrovstvá sveta - 1. Divízia, sk. A • 2. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítám tu všechny hokejové příznivce! Druhý den světového šampionátu I. Divize skupiny A nabídne také atraktivní souboj domácí Velké Británie a Polska. Britové chtějí před svými fanoušky zaútočit na rychlý návrat mezi elitu. Poláci jsou na druhém nejvyšším levelu nováčkem, ale hned na úvod s Litvou ukázali, že mezi tyto týmy rozhodně patří. Očekávat také můžeme výbornou atmosféru, o kterou se budou starat oba tábory fanoušků.
     
    Velká Británie:
    Britové v roce 2017 vyhráli šampionát Divize I.A v Budapešti a oslavili návrat do elitní skupiny po 23 letech. O rok později se dokázali na MS na Slovensku udržet, když v rozhodujícím duelu o záchranu smazali tříbrankové manko proti Francii a v prodloužení poslali do druhé ligy právě galského kohouta. O rok později pak skončili čtrnáctí v Rize. Tam se kvůli Covidu nesestupovalo, nicméně britské umístění by i tak znamenalo záchranu. Ta se už nepovedla loni v ve Finsku. Tam britští hokejisté získali jediný bod a to nemohlo stačit na nic jiného než celkově poslední místo.

    Pro někoho to možná bude překvapivé, ale v dávné historii patřili Britové ke světové elitě a na velkých turnajích sbírali medaile. Dokonce zlato získali na Olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936, které byly zároveň také světovým šampionátem. Před 2. světovou válkou pak skončili ještě dvakrát stříbrní a dvakrát bronzoví na MS a bronz si přivezli také ze Zimních OH v Chamonix 1924. Po válce ještě brali čtvrté místo na domácím MS v Londýně roku 1950, ale pak už šla úroveň tamního hokeje postupně dolů. V elitní skupině se Velká Británie objevila ještě v roce 1962 a pak až v roce 1994.

    Trenérem současného týmu je Peter Russell, který Brity také dovedl ke zmíněnému postupu mezi elitu na šampionátu v Budapešti v roce 2017 a následně je tam udržel. Ten má v kádru především hráče z domácí profesionální EIHL. Největší hvězdou týmu je však útočník Liam Kirk. Ten strávil závěr letošní sezóny ve finském Jukuritu a ve 25 zápasech nasbíral solidních 19 bodů (7+12). Před tím se snažil prosadit na farmách týmu NHL Arizona Coyotes, který ho v roce 2018 v 7. kole draftoval. Kirk se hokejovému světu výrazně ukázal na MS v Rize v roce 2021, na němž nasázel sedm branek. Ve druhé nejvyšší finské soutěži pak letos nastupoval obránce Joshua Tetlow. Mezi opory dánského Herningu patřil útočník Brett Perlini a Oliver Betteridge odehrál letošní ročník v maďarské Erste Lize v dresu Ferencvarose. Cade Neilson zase působí v zámoří. Tuto sezónu nabíral zkušenosti v univerzitní NCAA za Univerzitu Aljaška-Fairbanks.

    Za zmínku stojí také brankář Ben Bowns, který dlouhá léta patří k velkým oporám týmu. Vychytal postup mezi elitu i následnou záchranu. V zahraničí to zkoušel v rakouské ICHL a také ve slovenské Dukle Trenčín. Vždy se ale vrátil domů. Letošní ročník odchytal za Cardiff.

    Do šampionátu Britové vstoupili jasnou výhrou 4:0 nad Koreou, kterou vidělo téměř 4000 diváků. Své kvality prokázal Liam Kirk, který byl na ledě hodně znát a zaznamenal gól a asistenci. Trefili se také Cade Lake, Roberd Dowd a Cade Neilson.
     
    Polsko:
    Poláci jsou v A skupině I. Divize nováčkem. V roce 2018 z ní totiž sestoupili a i kvůli dvouleté koronavirové přestávce se vrátili až loni, kdy vyhráli domácí šampionát Divize I.B v Tychách. Polský hokej má ale poměrně zajímavou historii. Až do 70. let minulého století byly Poláci poměrně pravidelnými účastníky elitní skupiny. Od 80. let se tam pak už vraceli jen sporadicky. Naposledy se mezi nejlepšími týmy světa mihli v roce 2002. Od Svatého Mořice v roce 1928 hrála polská reprezentace pravidelně také pod pěti kruhy. Nejlepšího umístění dosáhla v roce 1932 v americkém Lake Placid, kde skončila těsně pod stupni vítězů. Naposledy se na OH Polsko představilo v Albertville 1992.

    Ve skupině A jsou Poláci sice nováčkem, ale do počtu jistě nebudou. Polská liga, z níž se většina reprezentantů rekrutuje, má svou kvalitu a přední kluby nastupují v Lize mistrů, z níž si hráči odnášejí zajímavé zkušenosti. Pro českého fanouška bude nejznámějším jménem útočník Litvínova Pawel Zygmunt. Ten působí na severu Čech od ročníku 2019/20. V této sezóně nastoupil k 36 utkáním s bilancí 6+4. Do třinecké organizace patřil ještě v průběhu tohoto ročníku také šikovný střelec Alan Lyszczarczyk, který ale více naskakoval za farmářský Frýdek-Místek v Chance Lize. Na závěr sezóny pak odešel do Cracovie Krakov. V Třinci před lety hrál i dnes již 38letý veterán Marcin Kolusz. Ten byl tehdy útočníkem, ale na stará kolena přesedlal do obrany.

    Hodně pak Poláci spoléhají na brankáře – naturalizovaného brankáře Johna Murrayho. Ten nastupuje v polské lize už od sezóny 2012/13. Reprezentuje od roku 2017 a stal se velkou oporou národního týmu. Poslední dva ročníky strávil v Katovicích.

    Poláci vstoupili do turnaje výborně. Na úvod přehráli Litvu vysoko 7:0. Murray se radoval z čistého konta. Utkání pak skvěle vyšlo dvojici Patryk Wronka (3+2) – Grzegorz Pasiut (0+4).
     
    Obě země proti sobě hrají poměrně často. Ve skupinách MS se ale v posledních letech míjely a tak se jedná hlavně o přípravné duely. Výjimkou bylo utkání na MS Divize I.A v roce 2018 v Budapešti, které Britové vyhráli, naopak Poláci sestoupili do slupiny B. Utkání také skončilo britským vítězstvím 5:3. Nejčerstvější zkušeností byl únorový přípravný zápas, v němž hráči Velké Británie vyhráli 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Velká Británie: Bowns (Whistle) – Halbert, Richardson (A), O'Connor, Mosey, Ruopp, D. Phillips, Tetlow, Jones – Kirk, Neilson, Curran – Waller, Lake, Hammond – Betteridge, Perlini, Dowd (A) – Lachowicz, Myers, J. Phillips (C).
    Trenér: Peter Russell

    Polsko: Murray (Miarka) – Kruczek, Wajda, Kolusz (A), Ciura, Dronia, Kostek, Gorny, Jaskiewicz – Wronka, Pasiut (A), Fraszko – Jeziorski, Dziubinski (C), Lyszczarczyk – Pas, Walega, Zygmunt – Michalski, Starzynski, Galant.
    Trenér: Robert Kalaber

    Rozhodčí: Hinterdobler (GER), Holm (SWE) – Knosen (DEN), Thomann (FIN).
     
    Vše se chystá k úvodnímu buly. Aréna v Nottinghamu je hodně dobře zaplněná.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:19
    Poláci dobře forčekovali. Puk se dostal na modrou čáru k Maciejovi Kruczekovi, který z první minul domácí branku.
     
    00:33
    Aktivní začátek Polska. Z pravé strany mířil nepřesně Grzegorz Pasiut.
     
    01:16
    Po zakázaném uvolnění Poláků se bude vhazovat před Johnem Murrayem.
     
    01:32
    Polští hráči dohrávají souboje. David Phillips byl v rohu za vlastní branku naražen na hrazení Bartlomiejem Jeziorskim. Britové pak zahráli na icing.
     
    01:57
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Motorpoint Arena poprvé vybuchla nadšením! Robert Lachowicz získal puk ve středním pásmu. Z pravé strany ho vyvezl dopředu a bekhendovou přihrávkou oslovil před branku najíždějícího JONATHANA PHILLIPSE, který kotouč usměrnil do levého horního růžku nad lapačku Murrayho. Asistence: Robert Lachowicz.
    01:57 J. PHILLIPS - 1:0
     
    02:40
    Pro Brity rozhodně vítaný začátek. Vedoucí gól by je měl uklidnit.
     
    03:30
    Joshua Waller si nejprve v dobré šanci vylámal zuby na Murraym. Poté navíc trefil protihráče vysokou holí a oslabuje svůj tým. Přesilovka pro Polsko.
     
    04:06
    Britové zahrozili i v oslabení. Střelu z levé strany vyrážel Murray.
     
    04:57
    Poláci se usadili v pásmu a měli tam několik náznaků. Ozývají se také jejich fanoušci, kteří přijeli do Nottinghamu.
     
    05:31
    Britové v plném počtu. Marcin Kolusz posílal před branku zajímavou přihrávku, na kterou spoluhráč těsně nedosáhl.
     
    06:55
    Brett Perlini si našel střelecké místo u pravého mantinelu. Netrefil ale branku.
     
    07:22
    Dobrý tlak Britů. Brett Perlini střílel z první. Murray vyrazil a vzápětí se musel vypořádat s dorážkou Liama Kirka!
     
    08:06
    Poláci v postavení mimo hru. Následuje reklamní přestávka.
     
    08:20
    David Phillips špatně rozehrál a puk získal Grzegorz Pasiut. Jeho střela z osy ale postrádala přesnost.
     
    09:17
    Rychlý přechod domácích do útoku. Waller nahrál doprava Mikeovi Hammondovi, který na nic nečekal a vypálil. Murray vyrazil.
     
    10:06
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci srovnali po relativně jednoduché, ale pohledné akci! Kamil Walega poslal puk podél levého mantinelu na rozjetého Pawla Zygmunta. Litvínovský útočník následně prostrčil kotouč na DOMINIKA PASE, který byl sám před brankářem Bownsem, jehož překonal střelou nad lapačku – 1:1. Asistence: Pawel Zygmunt a Kamil Walega.
    10:06 Dominik PAS - 1:1
     
    11:06
    Nyní tu máme reklamní přestávku. Poláci zatím drží s Brity krok. Vypadá to na vyrovnaný duel, byť domácí jsou střelecky aktivnější.
     
    11:29
    Robert Lachowicz dobruslil nahozený puk a zkusil to z hodně ostrého úhlu. Murray byl připraven.
     
    12:03
    Puk se zřejmě dotkl ochranné sítě za brankou domácích. Hra je totiž přerušena.
     
    12:16
    Domácí se snaží hodně střílet. Nyní pálil nad branku Joshua Waller.
     
    13:07
    Pawel Zygmunt ukazuje své kvality. Do šance poslal Dominika Pase, který donutil Bownse k dobrému zákroku. Vzápětí ale přišel zbytečný útočný faul Poláků.
     
    13:07
    Vyloučení v týmu Polsko:
    Pawel Dronia – 2 min., podrážení.
     
    13:40
    Dobrá střela Roberta Dowda z levého kruhu. Domácí útočník našel připraveného Johna Murrayho.
     
    14:10
    Velký tlak domácích! Murray dokázal dostat puk z brankoviště po nepříjemné teči Bena Lakea. Hrací předmět se pak dostal na osu k O'Connorovi, jenž nahrál doleva Mikeovi Hammondovi. Ten pálil z jedničky nepřesně.
     
    14:48
    Poláci se ubránili a dokázali vyhodit.
     
    15:08
    Polská reprezentace je v plném počtu.
     
    15:30
    Jonathan Phillips posílal puk po mantinelu, ale ten pak unikl z útočného pásma. Po následném zákroku polského hráče kotouč vypadl z hrací plochy.
     
    Střely na branku – 14:5
     
    16:09
    Do pokusu Kamila Walegy vložil hokejku bránící hráč a puk vylétl do ochranné sítě.
     
    16:46
    Zygmunt dobře v obraně. Útočník litvínovské Vervy vytlačil Brity do středního pásma.
     
    17:03
    Právě Pavel Zygmunt se teď dostal ke střele z pravé strany, kterou srazil do ochranné sítě Mosey.
     
    17:40
    Kotouč směřoval na pravé křídlo, kde byl rozjetý Patryk Wronka. Ten však nedokázal nahrávku spoluhráče dobře zpracovat.
     
    17:53
    Od modré čáry střílel Marcin Kolusz. Ben Bowns měl volný výhled a jistým zákrokem přerušil hru.
     
    18:39
    Kamil Gorny vjel z levé strany do útočného pásma, nic nevymýšlel a po přejetí modré čáry vypálil golfem na Bownse. Ten byl asi překvapen a hrací předmět se otřel o horní tyčku jeho svatyně!
     
    19:01
    Začala poslední minuta první třetiny.
     
    19:30
    Puk uvízl na zadní straně brankové síťky na britské svatyni. Hra je tedy přerušena.
     
    19:37
    Liam Kirk střílel na Murrayho v momentě, kdy byl domácím odpískán ofsajd. Domácí útočník se Polákům omlouvá, naznačuje, že na hvizd sudího už nestihl včas zareagovat.
     
    20:00
    Po bekhendové střele Nathanaela Halberta puk propadl za záda Murrayho! Stalo se tak ale až po zaznění sirény a tento gól se tedy samozřejmě nemůže počítat!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po první třetině hrají Britové s Poláky nerozhodně 1:1. Domácí se snaží hodně střílet, dost z těchto ran je ale z pozic, se kterými nemá brankář Murray až tak velké starosti. Pořadatel turnaje do zápasu výborně vstoupil. Už po dvou minutách hry usměrnil Lachowiczovu nabídku za záda polského brankáře kapitán Jonathan Phillips. Bíločervení však dokázali v 11. minutě srovnat. Litvínovský Zygmunt poslal do šance Dominika Pase a ten se nemýlil. V dalším průběhu první části pak ještě nastřelil polský zadák Gorny hodní tyčku, skóre se už ale neměnilo.

    Střely na branku – 18:6
     
    Další třetina začne přibližně v 17:54.
     
    Poláci na šampionátu postrádají svého nejlepšího hráče Arona Chmielewského. Ten momentálně slaví se spoluhráči z Třince čtvrtý český titul v řadě. Nedá se asi moc předpokládat, že by se v průběhu turnaje ještě na polské soupisce objevil.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:20
    Britové začali durhou část aktivně. Murray už musel dvakrát zasahovat.
     
    23:21
    Další zákrok Murrayho. Ten přerušil hru po nebezpečné střele z mezikruží.
     
    23:36
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Domácí svou aktivitu z úvodu druhé části přetavili v gól! Liam Kirk vyhrál souboj s obráncem u levého mantinelu a poslal, puk před branku. Tam si ho našel CADE NEILSON, který z první zamířil za záda brankáře Murraye – 2:1. Asistence: Liam Kirk a Nathanael Halbert.
    23:36 Cade NEILSON - 2:1
     
    24:36
    Poláci mohli poměrně rychle srovnat. Vytvořili si tlak v útočném pásmu, ovšem obětavá britská obrana dokázala jejich pokusy zablokovat.
     
    26:24
    Ben Bowns zachránil domácí vynikajícím zákrokem! Bartosz Fraszko se dostal na pravé straně do rychlého protiútoku. Ještě chtěl nahrávat, ale do jeho pasu padl obránce a kotouč se od něho odrazil zpět k Fraszkovi. Ten měl před sebou prázdnou branku, ovšem Bowns stačil proti puku v poslední chvíli vytrčit levý beton!
     
    27:53
    Nyní taková hlušší pasáž, kdy oba týmy předvedly několik nepřesností při zakládání útoků.
     
    29:22
    Murray odrážel nahození ze středního pásma. Puku se chopili jeho spoluhráči.
     
    30:44
    Krystian Dziubinski se snažil prokličkovat do zakončení. Proti němu stál obránce Halbert, který jeho háčkování přečetl.
     
    31:55
    Dominik Pas sestřelil u mantinelu Bena O'Connora, který se nezvedá. Byl to zákrok zezadu. Uvidíme, co na to rozhodčí!
     
    31:55
    Rozhodčí si zákrok prohlížejí na videu. To znamená, že ve hře může být i větší trest!
     
    31:55
    Dominik Pas dostává pět minut a samozřejmě také trest do konce utkání! Velká šance pro domácí navýšit náskok.
     
    32:14
    Střelu Roberta Dowda vyráží Murray. Ben O'Connor je zřejmě v pořádku. Je připraven na britské střídačce.
     
    33:08
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Domácí v dlouhé přesilovce skórují a zvyšují na dvougólový rozdíl! Cade Neilson udržel za brankou puk v souboji s obráncem Kruczekem. Poté nahrál na pravý kruh LIAMOVI KIRKOVI, který se z poměrně ostrého úhlu trefil mezi betony Johna Murrayho. Polský brankář možná nečekal, že Kirk bude z této pozice střílet. Asistence: Cade Neilson a Nathanael Halbert.
     
    33:30
    Britové pokračují v přesilovce a mají ještě dost času na vstřelení dalších gólů.
     
    34:17
    Z vrcholu levého kruhu napřáhl Ben O'Connor. Jeho střelu tečoval holí bránící hráč a kotouč směřoval mezi betony Murrayho. Ten je dal k sobě včas.
     
    34:43
    Britové pokračují v dobré přesilovce. Cade Neilson našel od brankové čáry mezi kruhy číhajícího Johnnyho Currana. Jeho rána skončila na pravém betonu Murrayho, který puk následně i zalehl.
     
    35:43
    Evan Mosey pálil od modré čáry. Trefil protihráče a Poláci se pak mohli osvobodit.
     
    36:31
    Dowd nahrál na modrou Nathanaelovi Halbertovi, jehož střela z nápřahu neprošla až na Murrayho.
     
    36:46
    Cade Neilson je vyloučen za nedovolené bránění. Za pár sekund budou Poláci kompletní a začne pro změnu jejich přesilovka.
     
    36:56
    Nyní už začala polská přesilovka.
     
    37:05
    Mohlo být sníženo! Kamil Walega nabral rychlost a dostal se až před Bownse. Ten zasáhl levým betonem, dorážku přizvedl do horní tyčky a poté mu pomohli i Betteridge s Davidem Phillipsem, kteří si lehli do brankoviště a s jejich přispěním Bowns udržel puk před brankovou čarou!
     
    37:05
    Rozhodčí se raději ještě podívali na video, ale kotouč za brankovou čarou opravdu nenašli.
     
    38:01
    Dziubinski hledal zpoza branky Bartosze Fraszka. Tomu nesedla střela z levého kruhu.
     
    38:20
    Od modré vypálil Marcin Kolusz. Střela to byla tvrdá, branku ale minula.
     
    39:01
    Britové v plném počtu. Běží poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:39
    Střelu Hammonda tečoval Brett Perlini. Puk skončil vedle levé tyčky Murrayho branky.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Po druhé třetině odcházejí Britové do šaten značně spokojenější. Nad Polskem totiž vedou 3:1. Velkou domácí aktivitu po nástupu ze šaten zužitkoval ve 24. minutě Cade Neilson, kterému nahrál před branku Kirk. Utkání pak hodně ovlivnil zákrok Dominika Pase na domácího obránce O'Connora, za který byl polský útočník vyloučen na 5 minut + do konce. Dlouhou britskou přesilovku pak zužitkoval Liam Kirk, jenž překvapil Murrayho střelou mezi betony. Bíločervení pak mohli alespoň snížit, ovšem po průniku Walegy na několikrát zachraňoval brankář Bowns i ve spolupráci se svými spoluhráči.

    Střely na branku – 34:11
     
    Další třetina začne přibližně v 18:46.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:22
    Poláci se budou muset začít tlačit výrazněji dopředu. Ve druhé třetině sice měli nějaké šance, celkově 11 střel na branku je ale málo.
     
    41:31
    David Phillips poslal puk do hlediště a dostal trest za zdržování. Vítaná šance pro Polsko.
     
    42:22
    Poláci jsou usazeni v útočném pásmu. Zatím schází nebezpečná střela.
     
    42:50
    Wronka řídil tuhle kombinaci od zadního mantinelu. Pro finální přihrávku si vybral Bartosze Fraszka, na jehož střele z levého kruhu si pochutnala lapačka Bena Bownse.
     
    43:32
    Domácí v plném počtu.
     
    43:42
    Vyloučení v týmu Velká Británie:
    Ben O'Connor – 2 min., hákování.
     
    44:05
    Dělovka Marcina Kolusze z mezikruží skončila na masce Bena Bownse! Ten si řekl o přerušení hry a sundal svou pokrývku hlavy. Britský brankář je v pořádku, masku ale potřebuje upravit.
     
    44:27
    Britové vyhazují za branku soupeře.
     
    45:03
    Zakončení Pawla Zygmunta vyrazil pozorný Bowns. Ten nemá tolik práce, ale když je třeba, bývá připraven.
     
    45:25
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci přesilovku využívají a dostávají se na kontakt! Kamil Walega dostal přihrávku doprava na úroveň brankové čáry. Zřejmě chtěl přihrávat mezi kruhy, ovšem kotouč se odrazil od brusle obránce k PAWLOVI ZYGMUNTOVI. Ten napoprvé trefil pravý beton Bownse, ale na druhý pokus už ho dokázal přehodit – 3:2. Asistence: Kamil Walega a Bartlomiej Jeziorski.
    45:25 Pawel ZYGMUNT - 3:2
     
    46:10
    Po snížení ožili také polští fanoušci. Zápas bude ještě dramatický.
     
    47:52
    Po vyhraném buly pálil Krystian Dziubinski. Ránu polského kapitána vyrazil Bowns.
     
    48:47
    David Phillips šikovně náhozem o plexisklo startoval Liama Kirka. Ten je velmi rychlý, ale polský obránce ho nakonec uhlídal.
     
    49:37
    Robert Dowd sebral puk v rohu a zkoušel to z úhlu. Murray se nenechal zaskočit.
     
    50:08
    Mark Richardson sebral ve středním pásmu kotouč, zleva dojel do útočné třetiny a vyzkoušel Murrayho, který vyráží do ochranné sítě a následuje reklamní přestávka.
     
    50:23
    Bartlomiej Jeziorski přijel s pukem do útočného pásma. Zkoušel to přes bránícího hráče, Myers jeho střelu srazil do ochranné sítě.
     
    51:28
    Liam Kirk byl chvíli volný na pravém křídle. Několika rychlými kroky se dostal do střelecké pozice a jeho ránu musel nadvakrát krotit Murray. Reklamní pauza.
     
    51:37
    Poláci krátce po vhazování v obranném pásmu chybovali a Liam Kirk jel sám na Murrayho. Ten měl velké štěstí, Kirk totiž střílel do jeho pravé tyčky!
     
    53:02
    Poláci stále žijí a mohou se pokoušet o závěrečný nápor. Bodový zisk stále není daleko.
     
    53:35
    Pawel Zygmunt se šikovně uvolnil na levé straně a jeho střelu musela krotit lapačka Bownse.
     
    54:04
    Dziubinski nahrál do jízdy Alanovi Lyszczarczykovi. Bývalý hráč Třince a Frýdku-Místku měl na zádech obránce. Přesto se natlačil až před Murrayho, který jeho zakončení zastavil. Polský útočník se pak ještě marně domáhal odpískání nedovoleného zákroku. Reklamní přestávka, poslední v zápase.
     
    54:23
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno! Obrovská radost na straně polských fanoušků. Skvělou práci odvedl Bartosz Ciura, který jako obránce zavezl puk po levé straně až do rohu útočného pásma. Odsud nahodil kotouč do brankoviště a překvapený Bowns ho odrazil jen před sebe, kde byl KAMIL WALEGA, který v gólové příležitosti nezaváhal – 3:3. Asistence: Bartosz Ciura.
    54:23 Kamil WALEGA - 3:3
     
    55:06
    Poláci při chuti. Bowns musel přikrýt Pasiutem nahozený puk před dotírajícím Bartoszem Fraszkem.
     
    56:15
    Střely na branku ve 3. třetině – 3:11
     
    56:43
    Tohle mohl být dokonalý zvrat! Bartlomiej Jeziorski našel Kamila Walegu, který, který z pravého kruhu ještě hledal na zadní tyčku najíždějícího Pawla Zygmunta. Ten nedokázal dostat kotouč do odkryté klece Velké Británii!
     
    57:20
    Grzegorz Pasiut zasáhl protihráče vysokou holí a Britové budou hrát přesilovku! Dostali tak velkou příležitost...
     
    58:30
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Britové využívají nabídnutou možnost! 90 sekund před koncem jdou do vedení 4:3! Evan Mosey nahrál z osy doleva Mikeovi Hammondovi. Ten z první vypálil do vzdálenější tyčky. Puk se odrazil k Brettovi Perlinimu, před nímž si ho srazil za brankovou čáru obránce Dronia! Za autora gólu je tedy označen MIKE HAMMOND – 4:3. Asistence: Evan Mosey.
    58:30 Mike HAMMOND - 4:3
     
    58:54
    Robert Lachowicz najížděl z levé strany na Murrayho. Ten jeho zakončení pokryl a ještě udržel Polsku naději!
     
    59:12
    Neskutečné! Poláci slavili vyrovnávací gól, ale ještě se vše řeší u videa. Ve hře je vysoká hůl Bartosze Fraszka, případně jeho postavení v brankovišti...
     
    59:12
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Gól platí a Poláci tedy již při hře bez brankáře vyrovnávají! Od modré čáry střílel Marcin Kolusz. Před brankou odvedl skvělou práci BARTOSZ FRASZKO, který se hokejkou natahoval po letícím puku. Ten trefil Bownse do levé ruky, odrazil se nad něho a nakonec se snesl za brankovou čáru. Právě Fraszko je nakonec střelcem tohoto gólu – 4:4. Asistence: Marcin Kolusz a Grzegorz Pasiut.
    59:12 Bartosz FRASZKO - 4:4
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Viděli jsme skvělou třetí třetinu! Poláci v ní nejprve dokázali srovnat z 1:3 na 3:3 a 48 sekund před koncem odpověděli i na gól Mikea Hammonda. Po Koluszově střele se nakonec prosadil Bartosz Fraszko. Za stavu 4:4 se tedy půjde do prodloužení.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:40
    Prodloužení tohoto zápasu může hodně napovědět i o medailových a postupových ambicích. Oba celky jsou kandidáty na nejvyšší mety.
     
    61:34
    Kamil Walega nabral rychlost a svižnou střelou donutil Bownse k zákroku pravým betonem.
     
    62:14
    Do šance se natlačil Nathanael Halbert. Murrayho nepřekonal, ale polský brankář ho pak podrazil. Poláci protestují, bude se ale vylučovat!
     
    62:14
    Vyloučení v týmu Polsko:
    John Murray – 2 min., podrážení, odpyká Patryk Wronka.
     
    62:35
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Britové nabídnutou možnost využili a připisují si druhý bod! Liam Kirk nahrál na pravé straně útočného pásma Nathanaelovi Halbertovi. Ten poslal puk před branku na BENA LAKEA, který pohotovým zakončením do horní části Murrayho svatyně ukončil zápas – 4:3. Asistence: Nathanael Halbert a Liam Kirk.
    62:35 Ben LAKE - 5:4
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepším hráčem Polska byl vyhlášen Kamil Walega (1+2). Za Británii byl vyhlášen brankář Ben Bowns (24 zákroků).
     
    Velká radost na straně britských hokejistů i fanoušků, byť z toho nakonec nebylo vítězství už po normální hrací době, ke kterému domácí směřovali.

    Ti si totiž po nerozhodné první třetině vytvořili ve druhé části dvoubrankový náskok. Do třetí dvacetiminutovky se tak šlo za stavu 3:1. Poláci se nevzdali, zvýšili aktivitu a zásahy Pawla Zygmunta a Kamila Walegy srovnali na 3:3. Přesto mohli Britové brát tři body. 90 sekund před koncem totiž využil přesilovou hru Mike Hammond, po jehož střele do tyčky si srazil puk do vlastní branky polský obránce, jenž se snažil zabránit v dorážce Perlinimu. Bíločervení však zabojovali a 48 sekund před koncem vyrovnal tečí Koluszovy střely Bartosz Fraszko. Domácí se tak museli spokojit s výhrou v prodloužení. Tu jim trefil v početní výhodě Ben Lake.
     
    Britové mají po dvou zápasech na kontě pět bodů a usadili se na čele tabulky. Přeskočit je ale mohou Italové, kteří od 20:30 nastoupí proti Jižní Koreji. Poláci disponují čtyřmi body a je v podstatě jasné, že jako nováček budou bojovat o medaile a ne o záchranu.

    Střely na branku – 42:27
     
    Cestu do ochozů Motorpoint Areny si našlo 4134 diváků, kteří vytvořili zápasů výbornou kulisu. Já se již loučím a přeji hezké prožití čarodějnické neděle! (19:48:18)

    Martin Augustin

    Góly a asistencie: 2. J. Phillips (Lachowicz), 24. Neilson (Kirk, Halbert), 34. Kirk (Neilson, Halbert), 59. Hammond (Mosey), 63. Lake (Halbert, Kirk) – 11. Pas (Zygmunt, Walega), 46. Zygmunt (Walega, Jeziorski), 55. Walega (Ciura), 60. Fraszko (Kolusz, Pasiut)


    Veľká Británia: Bowns (Whistle) – Halbert, Richardson (A), O'Connor, Mosey, Ruopp, D. Phillips, Tetlow, Jones – Kirk, Neilson, Curran – Waller, Lake, Hammond – Betteridge, Perlini, Dowd (A) – Lachowicz, Myers, J. Phillips (C).
    Tréner: Peter Russell

    Poľsko: Murray (Miarka) – Kruczek, Wajda, Kolusz (A), Ciura, Dronia, Kostek, Gorny, Jaskiewicz – Wronka, Pasiut (A), Fraszko – Jeziorski, Dziubinski (C), Lyszczarczyk – Pas, Walega, Zygmunt – Michalski, Starzynski, Galant.
    Tréner: Robert Kalaber

    Rozhodca: Hinterdobler (GER), Holm (SWE) – Knosen (DEN), Thomann (FIN)

    Diváci: 4134