Srbsko – Holandsko 3:2 (3:0 po s.n.) | Estónsko – Čína 2:5 (kon.) | Japonsko – Ukrajina 5:3 (kon.)
koniec
Estónsko
2:5 (0:3, 1:0, 1:2)
Čína
cz Sobota 29.04.2023, 15:00 • Tondiraba jäähall, Tallin • Majstrovstvá sveta - 1. Divízia, sk. B • 5. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Poslední přesilová hra turnaje pro oba dnešní rivaly již nic pozoruhodného nenabídla a máme tu konec. Čína předvedla jistý dominantní výkon a po zásluze si z turnaje odváží bronzovou medaili, Estonci, kteří se soupeři dokázali vyrovnat prakticky jen ve druhé třetině, končí čtvrtí.

    Hra Číny byla dnes opravdu velmi takticky vyspělá, bylo vidět, že užití zkušených zámořských hráčů i kouče nese své ovoce. Stále však jde o tým, který není příliš sehraný, sestava spolu začala nastupovat až v rámci příprav na olympijské hry v Pekingu, což, možná ve spojení s určitým nedostatkem motivace nekterých hráčů, kteří postrádají čínský původ, nakonec vede k jejich nepostupu výše. Pokud ovšem hodlá čínský hokejový svaz a vláda i nadále pokračovat v takto intezivní podpoře ledního hokeje, troufnu si tvrdit, že se Číňanů do pěti let v elitní skupině MS dočkáme.

    Estonci po vydařeném začátku turnaje šli z hlediska výsledků hodně dolů, rozhodně se však nemusí za nic stydět, předváděli bojovné výkony i atraktivní bitvy s velkým množstvím branek. Z výtečné atmosféry na stadionu, která panovala nejen dnes, ale při všech domácích utkáních, je zřejmé, že hokej v této zemi má potenciál a toto mistrovství jistě k jeho rozvoji přispělo.

    To už je za mě pro I. B Divizi MS vše, rozhodně však sledujte pomyslné finále, tedy rozhodující zápas o postup do druhé nejvyšší soutěže, v jehož rámci se zhruba za hodinu, tedy v 18:30, utkají týmy Japonska a Ukrajiny.

    Přeji všem top den! (17:24:24)
     
    Konec zápasu.
     
    59:29
    Vyloučení v týmu Čína:
    Foo S. – 2 min., podrážení.
     
    59:20
    Hodně horko je v závěru mače před O'Brienem, je patrné, že díky domácímu publiku je estonská motivace o poznání větší, ten ovšem sérii pokusu soupeře ve spolupráci s obranou řeší. Jedna z vypadlých holí ovšem podrazila estonského hráče a bude se vylučovat.
     
    59:02
    Kotouč vylétl mimo led.
     
    58:20
    K brance soupeře si to štrádoval Silver Kerna, sedmý obránce byl ale zastaven velkou čínskou zdí.
     
    57:25
    Následuje vyhození kotouče, výtečně ubráněné oslabení Estonců, kterému však nepochybně pomohla i snížená intenzita hry Asiatů.
     
    56:55
    Přechod do třetiny se tentokráte vydařil, estonská obrana však dobře kooperuje a dotlačila situaci ke strkanici u mantinelu.
     
    56:30
    Šance Číňanů na rozloučení se s turnajem přesilovou brankou zatím příliš pravděpodobně nevypadá, nedaří se jim přejet s kotoučem do útočného pásma.
     
    56:05
    Po estonském nájezdu spadl jeden z forvardů na O'Briena a zároveň posunul branku hostí.
     
    55:53
    V samotném závěru zápasu je tu ještě dvouminutový trest za hrubost pro Marka Viitanena.
    54:53 ARRAK - 2:5
     
    54:53
    Estonsko právě vstřelilo branku! Přesilová hra je využita, domácí fandové se po gólu ROBERTA ARRAKA mohou přeci jen na cestě domů alespoň trochu radovat. Po střele Puzakova se Arrak dostal k dorážce, proti které neměl golman hostí pražádnou šanci reagovat, tato branka nikterak nesnižuje jeho dnešní velmi dobrý výkon a nejspíš ani radost Číny z bronzu.

    Asistence: Nikita Puzakov, Mark Potsinok.
     
    54:20
    Ani clonící hráč nezabránil O'Brienovi k tomu, aby chytil svou pětadvacátou ránu v dnešním zápase.
     
    54:00
    Teprve teď se Estoncům daří stabilizovat kotouč v útočném pásmu.
     
    53:26
    Hned na úvod přesilové hry byl k zákroku přinucen Conrad Molder, s nečekanou střelou si však dokázal poradit.
     
    53:01
    Cory Kane dostává dvouminutový trest za držení soupeře.
     
    52:40
    Třetí třetina bohužel příliš zajímavého dění nenabízí, jasný výsledek i únava z celého turnaje nám nedovolují sledovat příliš atraktivní závěr. Věřme, že večerní klíčová bitva o postup mezi Japonskem a Ukrajinou si udrží atraktivitu až do posledních vteřinek.
     
    51:40
    Číňané kontrolují kotouč za vlastní brankou.

    Tadeáš Rulf

    Góly a asistencie: 29. Parras (Kiik), 55. Arrak (Puzakov, Potsinok M.) – 2. Foo S. (Pcheng-fej), 8. Lockart (Foo P., Foo S.), 16. Fram (Wong, Lockhart), 41. Foo S. (Foo P., Chellios), 45. Foo S. (Foo P., Chellios)


    Estónsko: Molder (Andrejev ) – Kulincev, Ossipov (A), Slessarevski, Lahesalu (A), Novikov, Kookmaa, Kerna – Rooba (C), Embrich, Viitanen – Kiik, Kombe, Arrak – Puzakov, Parras, Potsinok M. – , Potsinok E., Aleksandrov, Jogi
    Tréner: Jussi Tupamäki

    Čína: O´Brien (Sun) – Chellios (A), Sproul, Čang Pcheng-fej, Čeng Enlai (A), Fram, Joe, Čchen C'-meng – P. Foo, Kane, Yip (C) – S. Foo, Lockhart, Wong – Jen Ťün-čcheng, Riche, Čang Ce-sen – Kuo, Čchen Kchaj-lin.
    Tréner: Gregory Ireland

    Rozhodca: Buss (LAT), Christensen (DEN) – Braten (NOR), Puff (AUT)