Příbram – Líšeň 2:0 (kon.)
koniec
FK Příbram
2:0 (1:0)
SK Líšeň 2019
cz Piatok 10.03.2023, 17:00 • Na Litavce, Příbram • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Příjemný páteční večer. Druhé jarní kolo, a celkové osmnácté, nabídne velký šlágr. V předehrávce se totiž proti sobě postaví první dva celky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Vedoucí Příbram přivítá na svém hřišti pouze o skóre druhou Líšeň.
     
    Oba dva týmy vstoupily do druhé poloviny sezony zcela opačně. Zatímco Líšeň v domácím prostředí potvrdila roli favorita a porazila loňského účastníka baráže z Vlašimi 2:0, tak Příbram zajížděla na půdu Karviné, kde hodinu držela remízový stav, nicméně po gólu domácích z penalty prohrála 0:1.
     
    Příbram jako jediný tým druhé nejvyšší soutěže doposud ještě neprohrál na domácí půdě. Z devíti odehraých zápasů vyhrál čtyři a dalších pět skončilo remízou, což je mimochodem rovněž nejvíc v kompletní FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.
     
    Líšeň naopak patří mezi nejúspěšnější tým na hřištích soupeřů. Z nich už si domů odvezla hned 17 bodů z celkových 31: Hned za ní je druhá Příbram, jež ztrácí tři body. Z tohoto pohledu se v pátek večer odehraje hodně zajímavé utkání.
     
    U řeky Litavky dojde rovněž na souboj jednoho z nejlepších útoků druhé nejvyšší soutěže. Příbram, stejně jako Vyškov nebo Karviná, už nastřílela 29 branek. Na druhé straně hřiště bude stát zase nejlepší defenziva, která inkasovala pouze jedenáctkrát. Obrana Středočecho dostala o dvě branky víc.
     
    V pátek večer dojde i na souboj střelců. Produktivitě Příbrami vládne Tomáš Wágner, který zamířil přesně již devětkrát. Pokud se prosadí, tak minimálně přes víkend se usadí na čele králů střelců. Otázkou bude, jak na tom bude zdravotně, protože celou zimní přípravu absentoval. V útoku Středočechů ho doplňuje David Surmaj, který na podzim nasbíral šest tref.

    Útok Líšně táhne Slovák Adrián Čermák, jenž má na kontě stejně zásahů jako na druhé straně Surmaj. Doplňuje ho pak Pavel Vandas, který má o jeden gól méně.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Viagem Příbram: Melichar – Stropek, Fišl, Sakala, Čejka – J. Jeřábek, Langhamer, Petrák, Zeronik, Vokřínek – Wágner (C).
    Trenér: Dušan Uhrin ml.

    SK Líšeň 2019: Vajner – Lutonský, Laczko, M. Jeřábek (C), Čermák, Pašek, Černín, Sokol, Matocha, Ulbrich, Šumbera
    Trenér: Milan Valachovič

    Rozhodčí: Hocek – Kotalík, Vyhnanovský.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Příbram měla k dispozici úvodní výkop a od začátku kombinuje kolem středu hřiště.
     
    2
    Sakala se rozhodl poslat míč dopředu. Jeho pokus byl ale hodně nepřesný a míč skončil až na kopačkách brankáře Vajnera.
     
    3
    Těžko říct, zda Lutonský volil centr na Sokola nebo střelu na Melichara. Míč ale skončil přesně uprostřed a odkopávat od branky bude Melichar.
     
    4
    Poprvé o sobě dala vědět i Příbram. Čejka se uvolnil na pravé straně od svého ochránce a dokázal odcentrovat. Míč skončil v rukavicích brankáře hostů.
     
    5
    Petrák si šel ve vápně pro míč tak aktivně, až nakonec fauloval. Rozehrávat bude Líšeň.
     
    6
    Je jasné, že terén bude pro oba týmy hodně těžký, což se krásně ukazuje na kombinaci. Jak Příbram, tak Líšeň volí krátké přihrávky na jistotu.
     
    8
    Líšeň se pokoušela dostat do předu podél lajny, míč ale odevzdala do zámezí. Příbram bude pokračovat autovým vhazováním.
     
    9
    Důkaz o špatném terénu ukázal Melichar. Při odkopu podklouzl, nicméně dostal míč na Wágnera, kterýho prodloužil dál. Kapitán domácích byl následně faulován a k vidění bude první standardní situace.
     
    10
    Pokus Čejky přizvedla zeď a Vajner pohodlně ze vzduchu lapil míč do rukavic.
     
    11
    Na chvilk use hosté dostali za půlící čáru, avšak míč ihned ztratili a tak se hnali dopředu domácí. Centr z pravé strany ale Vajner v klidu zachytil.
     
    12
    První náznak šance. Čejka se ocitla za obranou hostů. Z prostoru penalty ale přestřelil. Vzrušení následně ukončil zvednutý praporek asistenta rozhodčího.
     
    14
    Líšeň se dostala také ke kombinaci. Zakončil ji Pašek, jehož centr skončil daleko za brankou.
     
    15
    Zeronik dostal míč do vápna a zkoušel něco vymyslet pro své spoluhráče. Po odehrání míče do něj zajel Laczkó, avšak hlavní sudí zůstal klidný.
     
    17
    Líšň teď uklidňuje hru a kombinuje na valstní polovině. Mírně navrch má zatím Příbram, ovšem stále schází na obou stranách první střelecký pokus.
     
    19
    Hluchá pasáž utkání pokračuje, tentokrát se Příbram pokouší vymyslet, jak překvapit soupeře a musí hrát s míček na vlastní polovině.
     
    20
    Chybu Čejky se pokoušel využít Sokol. Získal rohový kop, který ale Příbram v poklidu odvrátila a následný centr našel Melichar v rukavicích.
     
    21
    Příbram právě vstřelila branku! Také domácí měli k dispozici rohový kop a ukázali soupeři, jak ho zahrát. Od praporku se míč snesl přesně na hlavu TOMÁŠE WÁGNERA, který z bezprostřední blízskosti propálil stojícího Vajnera na brankové čáře.
     
    23
    Hosté se pokusili o okamžitou odpověď. Přízemní centr do nebezpečného prostoru před brankou ale domácí odvrátili
     
    25
    Petrák si vynutil faul soupeře na středu hřiště. Sakal rozehrál do strany a Zeronik málem překvapil Vajnera. Gólman Líšně ale vystartoval včas a míč si pohlídal.
     
    27
    Matocha zahrával rohový kop tentokrát na zadní tyč. Hlavička spoluhráče ale byla mizerná a Příbram pohodlně odvrátila míč do bezpečí.
     
    28
    Wágner se pokusil vyslat po straně Zeronika. Jeho přihrávka ale byla příliš prudká a rozehrávat budou hosté.
     
    30
    Zeronik předvedl kličkovanou uprostřed pásma, nakonec z toho vznikla střela Vokřínka. Čermák zahrál ve vápně rukou, avšak i nyní rozhodčí Hocek zůstal klidný.
     
    32
    Sakala odvrátil Paškův centr. Příbram mohla zahrozit a obraně hostů musel vypomoci gólman Vajner, který raději poslal míč do zámezí, aby zabránil nebezpečí.
     
    34
    Další dva rohoy Líšně v rychlém sledu. Příbram ale s nimi nemá sebemenší problémy a obě bez problémů odvrátila.
     
    35
    Domácí obrana funguje zatím parádně. Hosté se marně snaží za ní dostat, což se jim zatím vůbec nedaří.
     
    37
    Příbram zatím v poklidu kombinuje na vlastní polovině. Zápas kontroluje, Líšeň se k ničemu nedostala.
     
    39
    Melichar opět v klidu zachytil centr ze strany, což jsou zatím za celý první poločas jediné míče, které musí příbramský gólman řešit.
     
    41
    Čermák loktem srazil Petráka. Příbram bude pokračovat rozehrou na polovině hřiště.
     
    43
    Wágner perfektně sklepl míč ne Zeronika, tomu však meruna utekla. Potenciální akce tak skončila dřív, než v podstatě začla.
     
    44
    Čermák se z hranice vápna rozhodl ke střele v závěru prvního poločasu. Jeho pokus ale nabral výšku a Melichar nemusel zaskakovat.
     
    45
    Hlavní sudí Hocek bude nastavovat ještě jednu minutu.
     
    45+2
    Čejak rozehrával dva rohové kopy, avšak oba hosté odvrátili a hlavní sudí tak ukončil úvodní dějství.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Pětačtyřicet minut hry je minulostí. K vidění byl spíš boj než fotbal a krásné akce. Na vině je především těžký terén a podmínky. O jedinou střelu na bránu a vlastně i gól se postaral Tomáš Wágner, který se prosadil hlavou z rohového kopu a stanovil tak průběžné skóre 1:0 pro Příbram.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Domácí vstoupili do druhé půle aktivně. Sakala dostal centr a posílal míč pod sebe na Stropka. Jeho pokus byl sražen na rohový kop.
     
    48
    Vajner měl problémy s centrem. Meruna se pak dostala k Vokřínkovi jehož střela z voleje skončila vedle.
     
    49
    Pašek poslal skluzem k zemi Langhamera a jako první hráč v zápase vidí žlutou kartu.
     
    51
    Wágner dostal míč za obranu. Ač za ním spěchal ze všech sil, tak ho nedohnal.
     
    53
    Wágner protalčil míč na Zeronika, který ho dokázal proti přesile ubránit, navíc vybojoval standardní situaci pro Příbram z docela zajímavé pozice zpoza velkého vápna.
     
    54
    Langhamer volil centr místo střely na branku. Napálil ale pouze bránící hráče Líšně. Příbram bude pokračovat autovým vhazováním.
     
    55
    Útočný faul Sokola na Sakalu zastavil akci Líšně. Hosté se hodně zlobí.
     
    56
    Hosté si čím dál tím víc pomáhají fauly, tentokrát se o něj postaral Laczkó. Příbram tak dostane další šanci, jak ohrozit Vajnerovu branku.
     
    57
    Skákavou střelu zvolil Čejka. Míč byl tečován Lutonským a Vajner musel reagovat do protipohybu, nicméně dokázal merunu vyrazit. Skvělý zákrok Vajnera.
     
    58
    Zeronik byl faulován na hranici velkého vápna a Příbram dostává možnost penalty.
     
    59
    Příbram právě vstřelila branku! K Pokutovému kopu se postavil TOMÁŠ WÁGNER, který poslal míč na opačnou stranu než gólman Vajner a domácí se ujímají vedení 2:0.
     
    61
    Stejně jako v prvním případě se pokusila Líšeň o odpověď. Pokus Matochy byl ale zablokován.
     
    62
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází Šimon Šumbera, přichází Marek Polášek.
     
    62
    Hosté reagují na aktuální skóre dvojitým střídáním. Ze hřiště odchází Černín a Šumbera, které nahradí Vandas s Poláškem.
     
    64
    Líšeň logicky zvýšila kativitu, avšak obrana Příbrami je dnes bezchybná.
     
    65
    Pátý rohový kop Líšně dopadl stejně jako předchozí čtyři – odvrácením domácí obrany.
     
    66
    Melichar teď vyplašil všechny Příbramské. Vokřínek mu hlavičkou shazoval centr hostů, avšak gólman domácích byl mimo jeho trajektorii, nakonec ale míč zastil před brankovou čárou.
     
    67
    Centr hostů po standardní situaci zamířil do země nikoho. Melichar bude moct v klidu rozehrát.
     
    70
    Nepřesná kombinace na obou stranách hřiště. I domácí poprvé sahají do sestavy. Ze hry odchází po smypatickém výkonu Zeronik, kterého nahrazuje Surmaj. Domácí tak nadále posilují ofenzivu.
     
    72
    Surmaj se po příchodu na trávník ihned zapojil do akce. Přihrávkou ho oslovil Wágner, nicméně nová akvizice na hřišti posléze přestřelila branku.
     
    74
    Líšeň se dopustila Líšeň. Jeřábek si vyšlápl na Petráka. Příbram bude zahrávat přímý kop přibližně ze 30 metrů.
     
    75
    Fišl se odhodlal ke střele, která zamířila těsně vedle levé tyče. Vajner ale míč kontroloval a počkal si, až skončí v zámezí.
     
    76
    Surmaj poslal míč za obranu hostů na Langhamera. Na poslední chvíli ale dokázal zasáhnout Laczké, který odvrátil míč na roh.
     
    77
    Domácí měli k dospozici hned dva v řadě, ale ani jeden z nich nebyl úspěšný.
     
    78
    Langhamer tentokrát poslal míč do vápna. Obrana Líšně ho sice odvrátila, ale pak vypálil Čejka a Vajner musel k zemi, aby si s jeho pokusem poradil.
     
    80
    Matocha poslal přetažený centr. Příbram může být opět v klidu, rozehrávat bude Melichar. Domácí dělí deset minut od vítězství.
     
    83
    Lanaghamera zpomalila křeč a nakonec bude muset střídat. Místo něj půjde na hřiště Šimáček.
     
    84
    Také se tak děje. Langhamer už je venku, Šimáček se zapojí do hry na závěrečné minuty.
     
    85
    Menší potíže v obraně domácí zažehnali a pět minut před koncem nadále vedou o dvě branky.
     
    87
    Kombinaci domácích ukončuje až faul Příbramských na polovině hřiště.
     
    88
    Líšeň je bezradná. Vůbec neví, jak se dostat dopředu. Na žádný velký tlak to z její strany nevypadá.
     
    89
    Laczkó sice vypálil, ale vysoko nad. Melichar mohl zůstat opět v klidu.
     
    89
    Wágner odchází pryč a na hřiště pochází čerstvá posila ze Senegalu Fall.
     
    90
    Základní hrací doba je minulostí. Nastavovat se budou čtyři minuty.
     
    90+1
    Fall se uvedl ofsajdovým postavením.
     
    90+2
    Hosté jsou vyhnáni na vlastní polovinu. Lutonský posílá dopředu centry, jenomže obrana Příbrami je i teď pozorná.
     
    90+3
    Po hlavičce Jeřábka byli hosté nejblíže ke gólu. Obránce hostů ale hlavičkoval při pohybu dozadu a zamířil těsně vedle.
     
    Dnešní utkání sleduje 896 diváků.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Příbram se raduje a Líšeň smutní. Domácí vyhráli naprosto zaslouženě, soupeře k ničemu nepustili. Hráčem utkání je jednoznačně kapitán Středočechů Tomáš Wágner, který se poprvé prosadil hlavičkou z rohu a následně zvýšil náskok vedoucího celku F:NL trefou z penalty. Celkově už je na 11 brankách osamocen v tabulce střelců. Příbram navíc uhájili první místo a berou si minimálně do víkendu zpět tříbodový náskok, který ztratili v prvním jarním kole na půdě Karviné. (18:55:56)

    Ondřej Jícha

    Góly: 21. Wágner, 59. Wágner (pen.)

    Karty:   49. Pašek (LIS)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 4:0. Střely mimo: 4:5. Rohy: 7:8. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 16:14.
    FK Příbram: Melichar – Stropek, Fišl, Sakala, Čejka – J. Jeřábek, Langhamer (84. Šimáček), Petrák, Zeronik (70. Surmaj), Vokřínek – Wágner (C) (89. Fall).
    Náhradníci: Smrkovský – Jahić, Švestka, Schindler.

    Tréner: Dušan Uhrin ml.

    SK Líšeň 2019: Vajner – Pašek, M. Jeřábek (C), Laczkó, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich, Matocha, Sokol, Šumbera (62. Polášek) – Černín (62. Vandas).
    Náhradníci: Marek – Bednář, Otrísal, Džupenjuk, Weber.

    Tréner: Milan Valachovič

    Rozhodca: Hocek – Kotalík, Vyhnanovský

    Diváci: 896