Lipsko – Stuttgart 2:1 (kon.)
koniec
RB Lipsko
2:1 (1:0)
VfB Stuttgart
cz Piatok 27.01.2023, 20:30 • Red Bull Arena, Lipsko • Nemecká Bundesliga • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Hezký páteční večer přeji všem příznivcům fotbalu. Dnes je na programu úvodní zápas osmnáctého kola německé Bundesligy. Mezi sebou se střetnou týmy RB Lipsko a VfB Stuttgart.
     
    RB Lipsko

    Fotbalisté dnes domácího Lipska se v tabulce nacházejí na třetím místě se ziskem dvaatřiceti bodů a stále tak mají reálnou šanci na titul. Na první Bayern totiž ztrácejí pouhé čtyři body. Právě s Bayernem po zimní přestávce Lipští remizovali 1:1 a získali tak důležitý bod. Naposledy si pak s chutí zastříleli, když porazili Schalke vysoko 6:1 na jeho hřišti. Dnes doma tak budou chtít na tuto výhru navázat a opět připsat další body.
     
    VfB Stuttgart

    Hosté ze Stuttgartu jsou na tom mohem hůře, když jsou v bundesligové tabulce až na patnáctém místě a získali šestnáct bodů. Jsou tak ohroženi baráží o udržení se či dokonce sestupem o patro níže. Po pauze hosté dvakrát remizovali, nejprve 1:1 s Mohučí, 2:2 pak s Hoffenheimem.
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se v probíhající sezóně už utkaly a zápas skončil dělbou bodů. Hned v prvním kole došlo mezi oběma týmy na remízu 1:1 na půdě Stuttgartu.
     
    Úvodní sestavy:

    RB Lipsko: Blaswich – Henrichs, Orbán (C), Gvardiol, Raum – Szoboszlai, Haidara, Schlager, Olmo – Silva, Werner.
    Náhradníci: Nyland – Simakan, Klostermann, Halstenberg, Ba, Forsberg, Laimer, Poulsen.
    Trenér: Rose.

    VfB Stuttgart: F. Müller – Stenzel, Anton, Ito, Vagnoman – Führich, Karazor, Endo (C) – Kastanaras, Pfeiffer, Nartey.
    Náhradníci: Bredlow – Aidonis, T. Coulibaly, Millot, Egloff, Guirassy, Perea, Kuol, Reichardt.
    Trenér: Labbadia.

    Rozhodčí: Zwayer – Achmüller, Gorniak.
     
    Hezký večer u předehrávky nejvyšší německé soutěže. Hráči už nastoupili na trávník, domácí jsou v bílých dresech, Stuttgart v černém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Silva hledal přihrávkou na pravém křídle rozběhnutého Wernera, ale marně. Míče se zmocnili hráči Stuttgartu, kteří přikopli balón brankáři Müllerovi.
     
    2
    Endo zastavil skluzem průnik Szoboszlaie po pravém kraji. Domácí budou vhazovat.
     
    3
    Vagnoman zkoušel proniknout po levém kraji blíž k brance, ale cestu mu zatarasil domácí Henrichs.
     
    5
    Do ofsajdové pasti byl chycen Silva, který si nepohlídal přihrávku Wernera po pravé straně.
     
    5
    Orbán v hlavičkovém souboji fauloval útočníka Stuttgartu Pfeiffera, který po úderu rukama do hlavy upadl na zem.
     
    6
    První střelu zápasu vyslal ze střední vzdálenosti Fürich, ale brankář Blaswich zasahovat nemusel, míč před ním srazil vedle branky bránící Gvardiol. Rohový kop pro Stuttgart.
     
    7
    Po rohovém kopu se Stuttgart dostal do zakončení, jenže míč vylétl vedle branky.
     
    9
    Nyní už brankář Blaswich musel zasahovat. Endo napadl domácího obránce Schlagera, přihrál Kastanarasovi, který svedl souboj s domácím hráčem a z hranice pokutového území vypálil k pravé tyči. Brankář Blaswich se natáhl a míč vyrazil vedle branky!
     
    10
    Ani po následném rohovém kopu se výsledek nemění, domácí hráči se ubránili.
     
    11
    Raum centroval z levé strany do pokutového území, ale hosté se ubránili, když nakopli míč o hráče Lipska do autu.
     
    13
    Domácí zakombinovali po levé straně, jenže Silva při pokusu o vysokou přihrávku do středu trefil jen hlavu bránícího hráče. Míč končí u gólmana Müllera.
     
    15
    Stuttgart se dokázal vymanit z vysokého napadání soupeře, jenže následný útok levou stranou pokazili. Podobně dopadl i rychlý brejk domácího celku.
     
    16
    Další akce Stuttgartu levou stranou už končí rohovým kopem po odkopu jednoho z domácích hráčů.
     
    16
    Blaswich vyboxoval rohový kop Stenzela mimo šestnáctku. Domácí jsou u míče.
     
    17
    André Silva neprošel po pravé straně kolem bránících hráčů, míč doskákal k brankáři Müllerovi.
     
    18
    Endo vlétl do Haidary a rukama jej trefil tak, že domácí hráč šel k zemi. Rozhodčí odpískal faul na obranné polovině Lipska.
     
    18
    Dlouhý míč na levou stranu od Gvardiola nedostihl rozběhnutý Werner.
     
    20
    Lipsko má problém se zahuštěnou obranou Stuttgartu.
     
    21
    Ve středovém kruhu byl faulován Schlager, do kterého tvrdě najel Karazor.
     
    23
    Po dlouhé kombinaci na útočné polovině přišla přihrávka na levou stranu a odtud následně centr Olma na zadní tyč, kam se do vzduchu pověsil André Silva, jenže hlavou v záklonu přestřelil Müllerovu branku.
     
    24
    Olmo dostal přihrávku na nějaký pětadvacátý metr Endem. Rozhodčí odpískal faul a nabídl domácím zajímavou standardní situaci.
     
    25
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    DOMINIK SZOBOSZLAI se rozběhl a napálil míč z přímého kopu do branky Stuttgartu! Brankář Müller si na míč, který před ním skočil, sáhl, ale střelu letící k levé tyči nedokázal vyrazit vedle branky! Lipsko vede 1:0!
     
    28
    Domácí opět kombinují na útočné polovině soupeře. Hosté musí čelit nepříjemné nátlakové hře soupeře.
     
    29
    Raum hledal přihrávkou do pokutového území Wernera, ale před ním ukopl míč do zámezí Ito. Lipsko bude zahrávat rohový kop.
     
    30
    Domácí rozehráli standardní situaci nakrátko, jenže následný centr Olma do malého vápna vyhlavičkoval jeden z obránců do bezpečných prostor.
     
    32
    Defenzíva Stuttgartu trochu polevila, z levé strany nechala odcentrovat Rauma na přední tyč, kam si naběhl André Silva, který hlavou vystřelil míč do horní části bližší tyče. Míč se od brankové konstrukce odrazil za branku.
     
    33
    Po další akci je tady rohový kop pro Lipsko.
     
    33
    Domácí hráči znovu rozehráli roh nakrátko, akci vykombinovali na třicátý metr, odkud přišel centr na levou stranu, jenže do ofsajdu, ve kterém se nacházel Raum.
     
    35
    Szoboszlaiův centr z pravé strany nemířil do nebezpečné pozice, do centr Rauma z druhé strany byl mnohem nepříjemnější, protože se k hlavičce dostal André Silva, jenže míč z jeho hlavy zamířil přímo do Müllerových rukavic.
     
    37
    Stuttgart se rozhodl převzít iniciativu, chvíli držel míč a přenášel hru z levé strany na pravou a naopak, jenže jeden nákop na hranici pokutového území skončil pouze u gólmana Blaswiche.
     
    39
    Olmovi nevyšel střelecký pokus zpoza šestnáctky. Z kroku zkusil vystřelit na branku Stuttgartu, ale tu vysoko přestřelil.
     
    40
    Ito zkoušel najít kolmicí rozběhnutého Narteye, ale celou situaci si pohlídal Gvardiol, navíc Nartey byl v době přihrávky v ofsajdu. Domácí mají míč.
     
    43
    Stuttgart vypadal, že má problém s vysokým napadáním soupeře, ale nakonec z toho velmi dobře vyjel, Endo z pravé strany odcentroval na levou, odkud si míč nachystal na střelu Führich, avšak o míč při pokusu přišel.
     
    45
    Henrichs si na pravém kraji nerozuměl se Szoboszlaiem a přihrál balón jen do autu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství je za námi. Úvod utkání patřil hráčům Stuttgartu, kteří se pustili do zápasu pěkně od podlahy, vytvořil si šanci, ale tu výborně zneškodnil gólman Blaswich. Postupem času převzali domácí otěže zápasu, začali kombinovat na útočné polovině a ze svého tlaku vytěžili úvodní gól. Přímý kop z pětadvaceti metrů napálil do branky Szoboszlai. Domácí měli i další šance, především André Silva, ale ten se do střelecké listiny nezapsal. Po prvním poločase vede Lipsko nejtěsnějším rozdílem 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Oba trenéři provedli o přestávce po jedné změně. Olma nahradil v domácí sestavě Forsberg a Kastanarase zastoupil Perea.
     
    46
    Vynikající šance Stuttgartu na úvod druhé půle! Nartey dostal míč do volného prostoru a na hranici pokutového území píchl do míče před vybíhajícím brankářem Blaswichem. Naneštěstí pro střelce balón zamířil vedle branky.
     
    47
    Endo byl blízko srovnání, když dostal skákavý míč před malé vápno, ale japonský záložník nedokázal míč dopíchnout do domácí branky!
     
    48
    Rohový kop hráčů v černých dresech už tak nebezpečný nebyl.
     
    49
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    DOMINIK SZOBOSZLAI přidává další povedenou trefu! Nákop z levé strany odvrátil Vagnoman pouze k André Silvovi, ten rychle přihrál balón na pravou stranu Szoboszlaiovi. Maďarský záložník si prvním kontaktem připravil míč na střelu a následně se opřel do skákavého míče, který napálil k levé tyči! Druhý gól Szoboszlaie a Lipsko vede 2:0!
     
    52
    Další zajímavá akce domácích, Forsberg dostal prostor na levé straně, přihrál před šestnáctku Wernerovi, který ale další nahrávku zkazil, když trefil nohy vracejícího se hráče.
     
    53
    Stuttgart je v problémech, domácí si vytváří další nebezpečné pozice. Závar před Müllerovou brankou odvrátili hráči v černých dresech s trochou štěstí.
     
    54
    Nartey se ocitl poblíž postranní čáry na zemi, poté co mu tam pomohl nedovoleným zásahem Haidara.
     
    56
    Rohový kop Stuttgartu mohl skončit gólem! Přetažený centr vrátil Endo do ohně, kde byl Luca Pfeiffer, který hlavou přestřelil branku!
     
    59
    Domácí se v tuto chvíli snaží kontrolovat dění na trávníku.
     
    62
    Po faulu u postranní čáry budou domácí zahrávat přímý kop z levé strany.
     
    63
    Po centru Rauma se do zakončení dostal André Silva, ale hlavou přestřelil branku Stuttgartu!
     
    65
    Po centru z levé strany hlavičkoval do zámezí Gvardiol. Video záběr ukázal, že došlo ke kontaktu míče s rukou domácího obránce, otázkou je, zda před tím nezasáhl balón hlavou. V akci je videorozhodčí.
     
    67
    Zwayer se jde podívat na případnou penaltovou situaci k obrazovce.
     
    67
    Hlavní rozhodčí odpískal penaltu pro Stuttgart.
     
    68
    Stuttgart právě vstřelil branku!
    Míč si na bílý bod postavil CHRIS FÜHRICH a střelou po zemi k levé tyči snížil na 2:1! Brankář Blaswich si sáhl na míč, ale střelu nedokázal zneškodnit.
     
    69
    Trenér Rose stáhl ze hřiště dnešního spalovače Andrého Silvu, na hřiště přišel Konrad Laimer.
     
    72
    Nepovedený nákop Enda z pravé strany domácí sklepli k brankář Blaswichovi.
     
    72
    Hosté zlobí po pravé straně, centr Enda odhlavičkoval jeden z beků mimo pokutové území.
     
    75
    Tempo zápasu trochu opadlo, vidíme souboje ve středu pole a fotbal mezi šestnáctkami.
     
    76
    Endo zkoušel u rohového praporku projít kolem Rauma, ale ten jeho průnik čistým zákrokem zastavil.
     
    77
    Blaswich musel na zem, aby zneškodnil střelu Narteye z nějakých pětadvaceti metrů, která letěla po zemi k pravé tyči.
     
    79
    Chris Führich získal míč u středové čáry a zkusil rozjet protiútok, jenže příliš dlouhou přihrávkou do levé strany vyhnal do rohu Pgeiffera.
     
    80
    Viděli jsme hromadné střídání. V domácím týmu zamířili na střídačku Raum s Henrichsem, místo nich přišli na trávník Halstenberg s Klostermannem. V týmu Stuttgartu dohrál střelec jediné branky Führich, kterého zastoupil Coulibaly.
     
    83
    Stuttgart zkouší něco vymyslet kombinační hrou z vlastní poloviny.
     
    84
    Domácí střídají, ze hřiště odešel Werner, místo něj přišel Poulsen.
     
    85
    Forsberg zahodil velmi dobrou šanci, když dostal přihrávku na hranici šestnáctky, strhnul hru do středu a několika náznaky se zkusil zbavit soupeře. To nevyšlo a tak vystřelil nad branku.
     
    86
    Dvojité střídání trenéra Labbadii. Hřiště opustili Pfeiffer a Nartey a poslední minuty na trávníku stráví Kuol s Egloffem.
     
    87
    Klostermann byl chycen do ofsajdové pasti.
     
    88
    Nepovedený centr z pravé strany dolétl do míst, kam si vyskočil brankář Blaswich a míč chytil do rukavic.
     
    89
    Ito připravil o míč Laimera, který s ním běhal po pravé straně vedle pokutového území.
     
    90+1
    Centr Stenzela z pravé strany Gvardiol odkopl do zámezí za cenu rohového kopu.
     
    90+2
    Centr Stenzela z levé strany odhlavičkoval mimo pokutové území Gvardiol.
     
    90+2
    Laimer byl sám před brankářem Müllerem, ale včasný výběh gólmana Stuttgartu zamezil proměnění šance rakouským útočníkem. Laimer pouze píchl míč do gólmana soupeře.
     
    90+3
    Hlavní rozhodčí nastaví 6 minut.
     
    90+3
    Za protesty viděl žlutou kartu trenér Lipska Marco Rose.
     
    90+4
    Domácí byli u míče, měli výhodu přímého kopu, ale před šestnáctkou o něj po nepovedeném souboji přišli.
     
    90+5
    Coulibaly neobehrál Szoboszlaie, ten odrazil míč do autu.
     
    90+5
    Špatná přihrávka Coulibalyho odstartovala přečíslení dva na jednoho, jenže Poulsen si nerozuměl s Forsbergem a o míč přišel.
     
    90+6
    Domácí šli do dalšího protiútoku, Szoboszlai na levé straně přihrál míč do běhu Poulsenovi, který vběhl do pokutového území a prudce vystřelil. Brankář Müller zmenšil soupeři svým vyběhnutím střelecký úhel a míč vyrazil.
     
    90+7
    Szoboszlai si to namířil z levé strany na branku, prošel přes jednoho protihráče, ale přes Ita už ne.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Domácí diváci se radují z prvního "jarního" vítězství. Lipsko vyhrálo zcela zaslouženě, avšak ne bez problémů. Hrdinou zápasu se stal Dominik Szoboszlai, který v první půli skóroval z přímého kopu a po změně stran přidal druhý gól krásnou střelou z hranice šestnáctky. Stuttgart výsledek korigoval z pokutového kopu po ruce Gvardiola. Penaltu proměnil Führich, ale to bylo ze strany outsidera téměř vše, protože se střelou Narteye ze střední vzdálenosti si poradil gólman Blaswich. Domácí ještě několikrát zahrozili z brejků, ale ani oni nepřidali pojistku.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:7. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 8:6.
     
    Lipsko se po dnešním vítězství posunulo v tabulce na druhé místo a na vedoucí Bayern ztrácí jeden bod.

    Stuttgart zůstal na patnácté pozici o skóre před šestnáctou Bochumí, která má zápas 18. kola ještě před sebou.
     
    Z dnešního utkání je to vše. Nezbývá mi nic jiného, než vám popřát příjemný zbytek týdne, třeba ve společnosti sportovních online přenosů. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. Dobrou noc. (22:47:50)

    Igor Mainka

    Góly: 25. Szoboszlai, 49. Szoboszlai (Silva) – 68. Führich (pen.)

    Karty:   90+3. Marco Rose (RBL)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:7. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 8:6.
    RB Lipsko: Blaswich – Henrichs (80. Klostermann), Orbán (C), Gvardiol, Raum (80. Halstenberg) – Szoboszlai, Haidara, Schlager, Olmo (46. Forsberg) – Silva (69. Laimer), Werner (84. Poulsen).
    Náhradníci: Nyland – Simakan, Ba.

    Tréner: Rose.

    VfB Stuttgart: F. Müller – Stenzel, Anton, Ito, Vagnoman – Führich (80. T. Coulibaly), Karazor, Endo (C) – Kastanaras (46. Perea), Pfeiffer (86. Kuol), Nartey (86. Egloff).
    Náhradníci: Bredlow – Aidonis, Millot, Guirassy, Reichardt.

    Tréner: Labbadia.

    Rozhodca: Zwayer – Achmüller, Gorniak.

    Diváci: 46158