Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys 14:31 (kon.)
koniec udalosti
Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys

14:31

(0:6, 0:12, 6:6, 8:7)

cz Utorok 17.01.2023, 02:15 • Raymond James Stadium, Tampa, Florida • Americký futbal
     
    1:12
    TB, 4&6, DAL 35
    Domácí nezvládají čtvrtý down a zápas definitivně končí! Tom Brady nezkompletoval přihrávku na střed na Julia Jonese. Je možné, že to byla poslední akce nejlepšího hráče amerického fotbalu všech dob, protože Bradymu končí smlouva a uvidíme, jak se po sezoně rozhodne.
    No tak tohle byla velká smůla
     
    2:00
    TB, 1&10, TB 49
    Tohle mohlo být ještě hodně zajímavé! Evans zvedá oči v sloup, dobře ví, že mu rukama protekl 51yardový touchdown! Jinak to bylo perfektně sehrané, jen ten catch před end zónou v jasné pozici nevyšel.
    Dobře zahraný onside kick
     
    2:04
    A před poloprázdným stadionem domácím vychází i onside kick! Jeden z bránících hráčů udělal velkou chybu a dovolil running backovi Giovanimu Bernardovi získat míč pro Tampu, která bude útočit z poloviny hřiště.
    A ještě dva body navrch
     
    2:04
    2-POINT CONVERSION – GOOD
    A vychází i dvoubodová konverze! Míč v end zóně tentokrát chytá receiver MIKE EVANS! 14:31!
    Kosmetický touchdown Bucs
     
    2:08
    TB, 1&GOAL, DAL 8 – TOUCHDOWN BUCCANEERS
    Tom Brady hodil rychle míč do levé části end zóny, kde byl připravený tight end CAMERON BRATE! 12:31, ale na stadionu se už prakticky nikdo neraduje.
     
    6:25
    TB, 4&GOAL, DAL 11
    Cowboys definitivně rozhodují o svém vítězství! Obrana znovu vyvinula na Bradyho okamžitý tlak a ten rychle odhazoval míč do nepřipravené pozice, což nemohlo vyjít!
    Do pětice všeho dobrého
     
    10:13
    EXTRA POINT – GOOD
    Vyvěste prapory a 3 dny se radujte, BRETT MAHER na pátý pokus konečně proměnil extra point! 31:6!
    Obrovská chyba obrany pravděpodobně rozhodla zápas
     
    10:19
    DAL, 4&4, TB 18 – TOUCHDOWN COWBOYS
    Jenže ofenziva zůstala na hřišti a v Tampě je s největší pravděpodobností po zápase! Jednoduché překřížení na levé straně totiž odlákalo oba příslušné obránce a receiver CEEDEE LAMB měl cestu do end zóny naprosto umetenou! Lehký hod pro Prescotta a jeden z nejjednodušších touchdownů v Lambově kariéře! 30:6!
    Ani oni ale nepotvrzují
     
    0:00
    2-POINT CONVERSION – NO GOOD
    Brady samozřejmě hrál dvoubodovou konverzi, ale tento risk mu nevyšel! Godwin byl dobře pohlídán a přihrávka neuspěla!
    Buccaneers konečně zapisují první body
     
    0:07
    TB, 1&10, DAL 30 – TOUCHDOWN BUCCANEERS
    JULIO JONES jako v dobách své největší slávy! Sprintem po levé lajně se dokázal odpoutat od svého strážce natolik, aby dokázal zachytit Bradyho přihrávku a udržet nohy ve hřišti! V pádu se kolenem dotkl země v end zóně dříve než tělem vypadl ven. Domácí poprvé skórují, 6:24!
     
    9:34
    TB, 3&9, TB 20
    Hodně dlouho se zkoumalo, zda po zachycení přihrávky Godwinovi míč stihl Mukuamu vyrazit, nebo zda mu vypadl až po kontaktu se zemí. Rozhodčí nakonec rozhodli, že šlo o down by contact, což je pro domácí štěstí, jelikož volný míč získali hosté. Přesto se Buccaneers posunou zpět, jelikož Jensen byl potrestán za hrubost. To se však stalo až po akci, takže je to první down, jen z 15 yardů.
    K tomuhle už ani nejde nic napsat
    K tomuhle už ani nejde nic napsat
     
    10:04
    EXTRA POINT – NO GOOD
    Brett Maher nezvládl ani čtvrtý extra point, to už musí atakovat nějaké nelichotivé rekordy! Tentokrát se už aspoň otřel o pravou tyč, ale ze špatné strany!
    Dallas tedy zapisuje čtvrtý touchdown
     
    10:08
    DAL, 2&GOAL, TB 2 – TOUCHDOWN COWBOYS
    Dak Prescott hází třetí touchdown v zápase! Počkal si, až se mu pohybem po zadním okraji end zónu uvolní receiver MICHAEL GALLUP a hodil mu míč přesně do kroku! Celá situace byla hodně dlouho zkoumána na videu, ale žádný prohřešek nakonec nalezen nebyl, takže touchdown je uznán! 24:0!
     
    12:28
    DAL, 3&4, DAL 46
    Další perfektní přihrávka Prescotta, po návratu z kabin hraje jako z partesu! Lamb chytá u levé lajny přesný míč pro 26 yardů!
     
    14:11
    DAL, 1&10, DAL 14
    A Prescott zahajuje útok perfektní bombou do levého pole na Schultze pro 26 yardů!
    Maher změnil směr kopu, výsledek byl ale stejný
     
    0:27
    EXTRA POINT – NO GOOD
    A Brett Maher se definitivně pasoval do role nejhoršího hráče zápasu na straně Cowboys! Minul totiž i třetí extra point v zápase, tentokrát poprvé kopl míč příliš doleva! Už po druhé chybě dostával na sociálních sítích pořádnou sodu, teď už na něj nejspíš budou házet deku.
    Cowboys ovládli první půli třemi touchdowny
     
    0:34
    DAL, 2&4, TB 11 – TOUCHDOWN COWBOYS
    Dak Prescott musel utéct z kapsy a dostal se až téměř k levé lajně, kde si všiml, že kolem tight enda DALTONA SCHULTZE sice jsou v end zóně 3 hráči, přesto je v podstatě úplně volný! Hodil mu míč a je to 18:0!
     
    1:19
    DAL, 2&15, 50
    Skvělá práce Lamba, který si seběhl do středu pole a dokázal zachytit přihrávku, která mu šla za tělo! 20 yardů a hosté jsou minimálně na dostřel.
     
    2:29
    DAL, 1&10, DAL 20
    Prescott hodil perfektní míč do levého pole Schultzovi, který byl sice těsně bráněn Edwardsem, přesto chytá 20 yardů!
    Maher zakopl i druhý extra point
     
    6:13
    EXTRA POINT – NO GOOD
    Brett Maher má problém! Kicker Cowboys netrefil ani druhý extra point v zápase, znovu mířil příliš doprava!
    Skvělé nachytání domácí obrany
     
    6:17
    DAL, 4&GOAL, TB 1 – TOUCHDOWN COWBOYS
    Skvělá práce trenérského štábu Dallasu a DAKA PRESCOTTA! Quarterback si po snapu nechal míč pro sebe a nezahrál to, co nejspíš celá obrana čekala, nýbrž se rozběhl do úplně volné levé strany a mohl začít prakticky okamžitě slavit, takovou měl jistotu, že uspěje! 12:0!
     
    9:21
    DAL, 1&10, TB 40
    Prescott měl na pravé straně úplně volného Fergusona, ten měl před sebou úplnou dálnici, kterou mu navíc ještě prodloužil jeden ze spoluhráčů skvělým blokem. Až Davis zabránil nejhoršímu pouhých 6 yardů před cílem!
    I legendy se někdy utnou
     
    14:58
    TB, 2&GOAL, DAL 5 – INTERCEPTION
    Obrovská chyba Toma Bradyho, který hází interception v red zóně poprvé po 2 letech! Neměl zrovna dobrou pozici, ale rozhodl se odhodit míč tím nejhorším možným způsobem a přímo pod brankou šišku zachytil safety Jayron Kearse! Ten okamžitě zaklekl a Cowboys tak začnou útočit z 20 yardů.
    Ale extra point se nepřičítá
     
    6:28
    EXTRA POINT – NO GOOD
    Brett Maher však míjí extra point, poslal míč příliš doprava! Uvidíme, jestli tento bod nebude hostům nakonec chybět.
    První touchdown večera
     
    6:34
    DAL, 2&10, TB 22 – TOUCHDOWN COWBOYS
    Dak Prescott měl hodně času na rozmyšlenou a všiml si, že obrana nechala před end zónou úplně volného tight enda DALTONA SCHULTZE! Následovala jednoduchá přihrávka bez rizika a hosté se ujímají vedení, 6:0!

    Libor Štěpán

    Craig Wrolstad
    69 145
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad TB, 3&5, DAL 42 – U míče je Tampa, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Dallasu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.