Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys 14:31 (kon.)
koniec udalosti
Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys

14:31

(0:6, 0:12, 6:6, 8:7)

cz Utorok 17.01.2023, 02:15 • Raymond James Stadium, Tampa, Florida • Americký futbal
     
    Wild Card round je u konce. Divizní kolo se hraje hned o následujícím víkendu, startuje v sobotu ve 22:30 našeho času soubojem Kansas City Chiefs – Jacksonville Jaguars. Do té doby děkuji za pozornost. (05:59:01)
     
    Dallas Cowboys prolomil prokletí, poprvé od roku 1992 vyhrál zápas play-off na hřišti soupeře a postupil do divizního kola, ve kterém může San Franciscu 49ers oplatit loňskou porážku z Wild Card kola. Tentokrát se ale bude hrát v Kalifornii.
    Skvělý výkon Daka Prescotta se zapsal do historie play-off
     
    Hráčské statistiky

    quarterback Tom Brady (TB) zkompletoval 35 přihrávek ze 66 pokusů pro 351 yardů, 2 touchdowny a 1 interception
    quarterback Dak Prescott (DAL) zkompletoval 25 přihrávek z 33 pokusů pro 305 yardů a 4 touchdowny

    running back Rachaad White (TB) měl 7 běhů pro 41 yardů
    riunning back Tony Pollard (DAL) měl 15 běhů pro 77 yardů

    receiver Chris Godwin (TB) zachytil 10 přihrávek pro 85 yardů
    receiver Julio Jones (TB) zachytil 7 přihrávek pro 74 yardů a 1 touchdown
    receiver Mike Evans (TB) zachytil 6 přihrávek pro 74 yardů
    tight end Dalton Schultz (DAL) zachytil 7 přihrávek pro 95 yardů a 2 touchdowny
    receiver CeeDee Lamb (DAL) zachytil 4 přihrávky pro 68 yardů a 1 touchdown
     
    Nad tím však mohl přímo na stadionu přemýšlet už jen zlomek z 69 145 diváků, většina před koncem odešla.
     
    Na konci zápasu se zraky všech upínaly k Tomu Bradymu. Je totiž dost možné, že jsme sledovali poslední okamžiky kariéry nejlepšího hráče amerického fotbalu v dějinách.
     
    Ve druhém poločase už sice bylo dění na hřišti mnohem vyrovnanější, ale o vítězi zápasu prakticky nebylo pochyb od té doby, co hned první útok domácích po návratu z kabin trval pouhou 1 minutu. Navíc následný 4minutový drive Dallasu zakončil skvěle hrající quarterback Dak Prescott 2yardovou přihrávkou receiverovi Michaelu Gallupvi a Cowboys se mohli definitivně uklidnit, i přes to, že smolař zápasu Brett Maher ani tentokrát neproměnil extra point. Tampa se totiž zmohla na první body až na samotném konci třetí čtvrtiny, ale stálo to za to. 30yardovým catchem jako v dobách své největší slávy v dresu Atlanty Falcons se blýskl receiver Julio Jones. Buccaneers však nezvládli dvoubodovou konverzi a soupeř jakýkoliv náznak naděje spláchl hned následujícím útokem, který po necelých 5 minutách úspěšně ukončil jednoduchým 18yardovým catchem při čtvrtém downu receiver CeeDee Lamb. Kicker Brett Maher poté na pátý pokus při extra pointu konečně trefil branku a zbytek zápasu se už jen dohrával. Přesto přinesl ještě trochu vzrušení při touchdownu tight enda Camerona Bratea po 8yardovém catchi a následné úspěšné dvoubodové konverzi zachycené receiverem Mikem Evansem, stejně jako při úspěšně zahraném onside kicku, po němž Evansovi protekl mezi prsty další 51yardový touchdown. Kosmetické úpravy konečného výsledku však přebila nemilá událost v podobě zranění domácího receivera Russella Gage, který dostal hodně nepříjemnou ránu do hlavy, byl dlouho ošetřován a nejspíš rovnou ze stadionu zamířil do nemocnice.
    A před opuštěním trávníku ještě dvě pusy rodičům. Možná poslední v jeho hráčské kariéře
     
    Konec utkání.
    Tom Brady přichází poblahopřát svým přemožitelům
     
    1:08
    Dak Prescott ještě musí z povinnosti dvakrát zakleknout.
     
    1:12
    TB, 4&6, DAL 35
    Domácí nezvládají čtvrtý down a zápas definitivně končí! Tom Brady nezkompletoval přihrávku na střed na Julia Jonese. Je možné, že to byla poslední akce nejlepšího hráče amerického fotbalu všech dob, protože Bradymu končí smlouva a uvidíme, jak se po sezoně rozhodne.
     
    1:12
    Buccaneers ještě znovu zastavují čas druhým timeoutem.
     
    1:22
    TB, 3&18, DAL 47
    Brady sice měl na pravé straně volného Jonese, avšak jeho cesta pro první down byla včas zatarasena.
     
    1:22
    Buccaneers si berou první timeout.
    Další sack na Bradyho
     
    1:29
    TB, 2&10, DAL 39
    Parsons slaví sack, pronikl ofenzivní lajnou a skládá Bradyho.
     
    1:34
    TB, 1&10, DAL 39
    Otton si nabíhal před end zónu, ale při zachycení dostal pořádnou ránu od Vander Esche, takže mu míč vypadl.

    Libor Štěpán

    Craig Wrolstad
    69 145
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad TB, 3&5, DAL 42 – U míče je Tampa, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Dallasu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.