Carolina – Columbus 8:1 (kon.) | Montreal – Toronto 1:5 (kon.) | NJ Devils – Boston 1:0 (kon.)
Detroit – Pittsburgh 2:3 (kon.) | Dallas – Colorado 1:3 (kon.) | Calgary – Seattle 4:1 (kon.)
Edmonton – Vancouver 7:2 (kon.) | Eisbären – San Jose 1:3 (kon.)
koniec
Montreal Canadiens
1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Toronto Maple Leafs
cz Utorok 04.10.2022, 01:00 • Bell Centre, Montreal • Príprava NHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Zdravím všechny milovníky zámořského hokeje! V rámci letošní předsezónní přípravy se již podruhé střetnou kanadští zástupci Original six: Montreal Canadiens a Toronto Maple Leafs.
     
    Montreal Canadiens

    Montreal v dnešním zápase rozhodně není favoritem, což nejspíš nebude ve většině utkání nadcházející sezóny. Poté, co v roce 2021 vzdoroval Tampě Bay ve finále play-off, se v minulé sezoně propadl na poslední místo celé ligy. Letos půjde především o rozvoj talentovaných mladíků, jako jsou jednička draftu Juraj Slafkovský, dále Cole Caufield, Nick Suzuki nebo nově příchozí Kirby Dach.

    Předchozí přípravné zápasy:

    Ottawa – Montreal 5:4 po prodl.
    Montreal – Winnipeg 3:4
    Toronto – Montreal 3:0
    Montreal – New Jersey 1:2
     
    Toronto Maple Leafs

    V Torontu jsou ambice úplně jiné. Nelze pochybovat o postupu do play-off, jenže to stačit nebude. Maple Leafs chtějí konečně zlomit prokletí prvního kola a dojít co nejdál. Papírově na to tým mají, a tak nemělo smysl dělat přes léto výraznější personální změny, výjimkou bylo jen brankoviště. Petr Mrázek šel do Chicaga, Jack Campbell do Edmontonu. Nahradit je dorazili Matt Murray a Ilja Samsonov, což by měla být spolehlivá dvojice.

    Předchozí přípravné zápasy:

    Ottawa – Toronto 3:6
    Toronto – Montreal 3:0
    Toronto – Ottawa 2:4
    Toronto – Ottawa 4:1
     
    Úvodní sestavy:

    Montreal Canadiens: Allen (Poulin) – Leskinen, Matheson, Barron, Xhekaj, Bowey, Schueneman – Anderson, Monahan (A), Drouin – Hoffman, Dach, Slafkovský – Gallagher (A), Dvorak, Dadonov – Belzile, Gignac, Simoneau.
    Trenér: Martin St. Louis

    Toronto Maple Leafs: Murray (Samsonov) – Brodie, Reilly (A), Holl, Giordano, Mete, Král – Marner (A), Matthews (A), Bunting – Nylander, Kerfoot, Robertson – Malgin, Gaudette, Steeves – Aube-Kubel, Holmberg, Aston-Reese.
    Trenér: Sheldon Keefe

    Rozhodčí: Kea, Rank – Daisy, Shewchyk.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:14
    O první ohrožení soupeřovy branky se od modré svižně pokusil Auston Matthews. Střelou od modré ale trefil jen zadní mantinel.
     
    00:51
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Jonathan Drouin – 2 min., hákování.
     
    01:27
    Z pravé strany Allena prověřil William Nylander, domácí obrana poté vyhodila kotouč o mantinel mimo hrací plochu.
     
    02:17
    Toronto právě vstřelilo branku!
    Montreal za celou dobu v oslabení nedokázal puk dostat z obranného pásma, a tak hosté otevírají skóre. Marner si najel zleva na střed, přihrál na brankovou čáru Buntingovi, který narazil do mezikruží WILLIAMU NYLANDEROVI, a ten už s přesností sobě vlastní zakončil. Asistence: Michael Bunting a Mitchell Marner.
    02:17 NYLANDER - 0:1
     
    04:11
    Domácí se konečně alespoň podívali k brance Matta Murrayho, ovšem střelu na něj stále nevyslali. Naopak rychlý protiútok Toronta musí hasit až Jake Allen.
     
    05:05
    Tři útočníci Habs se dostali do přečíslení, jenže si zbytečně dávali přednost při zakončení, a tak Murray zase nemusel zasahovat.
     
    06:49
    Montreal nicméně alespoň vyrovnal hru, která je nyní plná nepřesností. Zbrklou akci Toronta zastavuje ofsajd.
     
    07:31
    Montreal se zase proviňuje zakázaným uvolněním. Po svižném začátku utkání nyní sledujeme hluchou pasáž.
     
    08:12
    Konečně domácí donutili Murrayho k zákroku, když soupeře točili v jeho vlastním pásmu. Střely Dacha a Mathesona však nepředstavovaly velký problém.
     
    08:40
    Toronto právě vstřelilo branku!
    Domácí byli po vlastní nadějné akci ledabylí ve svém obranném pásmu a ihned přichází sankce. ZACH ASTON-REESE dojel puk odražený z levého rohu, nerozpakoval se a napálil ho na branku, čímž naprosto překvapil Jakea Allena. Asistence: Justin Holl.
    08:40 ASTON-REESE - 0:2
     
    10:52
    Vyloučení v týmu Toronto Maple Leafs:
    HL – příliš mnoho hráčů na ledě.
     
    11:46
    Habs se zatím přesilová hra nedaří, musí se pro puk vrátit až k vlastní brance.
     
    12:45
    Dlouho se domácí nemohli usadit v útočném pásmu, až to Juraj Slafkovský vyřešil zcela jednoduše. Už od modré čáry vystřelil, puk byl dvakrát tečovaný. Murray ale i se štěstím drží čisté konto.
     
    12:52
    Toronto hraje v plném počtu.
     
    13:30
    Brendan Gallagher ujížděl sám na branku, ale neměl dost rychlosti, a tak na poslední chvíli hledal spoluhráče Christiana Dvoraka zadovkou. Ten mu puk chtěl ještě vrátit, avšak nepřesně, takže kotouč doklouzal do rohu.
     
    14:58
    Hra je z obou stran dost neučesaná, ani jeden z týmů nyní nemá navrch.
     
    15:45
    Toronto velmi rychle přechází střední pásmo, ale v tom útočném má problém v soubojích u mantinelů, kvůli čemuž se momentálně nedostává ke střelbě.
     
    16:55
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Brandon Gignac – 2 min., vysoká hůl.
     
    17:37
    Tuto přesilovou hru hosté nezačali tak zhurta jako tu první, ale už se zase drží v útočném pásmu. Morgan Reilly prověřil Allena střelou zápěstím od modré čáry.
     
    18:20
    Montrealu se naskytla skvělá příležitost ujet do samostatného úniku, jenže Jevgenij Dadonov neposlal přihrávku středním pásmem na Christiana Dvoraka ani trochu přesně, takže z toho nebylo nic než vyhození.
     
    18:55
    Montreal hraje v plném počtu.
     
    19:30
    V poslední minutě už se oba týmy snaží především nepustit soupeře ke střelbě.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Do zápasu vstoupili jednoznačně lépe Maple Leafs, kteří se dostali do brzkého dvoubrankového vedení. Montreal sice tempo hry později vyrovnal, ale výrazné šance neměl. Na obou týmech je nicméně stále vidět nerozehranost.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:50
    Corey Schueneman u modré čáry neměl moc času, a tak střílel spíš na náhodu. Branku vůbec netrefil.
     
    21:43
    Zatím pokračuje obraz hry z druhé poloviny první třetiny, kdy se ani jeden z týmů nemůže usadit v útočném pásmu na delší dobu.
     
    22:40
    Teď už se to ovšem podařilo Torontu, které mělo v útočné třetině poměrně dost prostoru. K výraznému ohrožení Allenovy branky ho ale nevyužilo.
     
    23:56
    Mitch Marner předvedl svou rychlost, když dojel puk v rohu útočného pásma a okamžitě centroval před branku. Allen nakonec musel zasahovat lapačkou.
     
    24:17
    Alex Belzile zachytil riskantní rozehrávku Toronta na ose hřiště, takže se společně s Xavierem Simoneauem ocitli před Murraym. Akci ale pokazila nerozhodnost při zakončení, takže se hostující obrana stihla vrátit.
     
    25:52
    Toronto právě vstřelilo branku!
    U pravého mantinelu šikovně vybojoval kotouč Nicholas Robertson, a tak ho předložil volnému WILLIAMU NYLANDEROVI. Ten si před Allenem potáhl puk na bekhend a zkušeně zavěsil pod horní tyčku. Asistence: Nicholas Robertson.
    25:52 NYLANDER - 0:3
     
    26:21
    Skvělý přechod středního pásma v podání domácích uvolnil nalevo Mikea Hoffmana, který si však stihnul všimnout Juraje Slafkovského najíždějícího napravo. Slafkovský dostal přihrávku mezi nohy, ale i tak zvládl solidně zakončit, nicméně v brance se výtečně přesunul Matt Murray a ukryl puk v lapačce.
    26:21 Šance – Juraj SLAFKOVSKÝ
     
    27:30
    Důraz Canadiens v útočném pásmu přináší ovoce, Josh Anderson vybojoval puk za brankou a předložil ho ideálně na střelu Mikeu Mathesonovi. Jeho dělovku Murray také chytil.
     
    28:50
    Zmíněný důraz nyní domácí předvádějí i v obranné třetině, kde zrovna čelí prvnímu útoku Toronta. Vzdorují statečně, hosté se nemohou dostat ke střele.
     
    29:36
    Kirby Dach nabral vysokou rychlost podél pravého mantinelu a zkusil překvapit Murrayho svižným nahozením z rohu.
     
    30:25
    Brandon Gallagher si navedl puk na pravý kruh, odkud zápěstím mířil na protější tyč. Střela ji o kousíček minula.
     
    31:31
    Další hezká akce v podání Montrealu, tentokrát to byla rychlá kombinace čtyř hráčů za jízdy zakončená Joshem Andersonem, nicméně Murray je v brance perfektní.
     
    32:53
    Toronto se drží v útočném pásmu, avšak rychlý přístup domácích mu opravdu nedává moc příležitostí k nebezpečné střelbě.
     
    33:58
    T.J. Brodie našel dlouhým pasem na útočné modré Aube-Kubela, který přijímal kotouč v otočce. Neměl poté dost rychlosti, aby přebruslil obranu Montrealu.
     
    34:47
    William Nylander krouží útočným pásmem a hledá ideální pozici pro vstřelení hattricku. Ta se však nenabízí, a tak Nylander volí přihrávku na modrou čáru.
     
    35:40
    Zápas se dostal do velmi vysokého tempa, poslední minuta byla až bláznivá. Montreal má čím dál více rychlých šancí, ale stále naráží do zdi jménem Matt Murray.
     
    36:45
    Corey Schueneman nadvakrát pálil v levého kruhu, podruhé puk prošel až na branku a zřejmě orazítkoval břevno.
     
    37:38
    Juraj Slafkovský prokličkoval středem hřiště na levou stranu, ze které vyslal střelu zápěstím. Murray dobře viděl, takže také zasáhl.
     
    38:52
    Justin Barron mohl pálit od modré čáry, ale netroufl si a raději zvolil přihrávku k levému mantinelu. To se ukázalo jako špatná volba, neboť domácí přišli o útočné pásmo.
     
    39:20
    Denis Malgin okradl domácí obránce o puk v levém rohu, okamžitě udělal pár kroků k brance a nebezpečně zakončoval. Jake Allen vyrazil kotouč se štěstím maskou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině nejprve Toronto přidalo třetí gól a vše se zdálo být jednoznačnou záležitostí. Montreal se ale čím dál více osměloval a nakonec byl po většinu třetiny lepším týmem. Spousta střel ale spíš přispěla k rozchytání Matta Murrayho, který zatím všechny šance zlikvidoval, a tak jeho tým stále vede o tři góly.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:55
    Po šanci Toronta se dopředu dostávají domácí, kteří trpělivě posunují puk po mantinelu.
     
    41:50
    Jake Allen musel předvést další dva dobré zákroky. Obrana Habs se zatím nedokázala po přestávce srovnat.
     
    42:47
    Ani dopředu to nyní domácím nejde o moc líp, Toronto dobře drží střední pásmo.
     
    43:29
    Sean Monahan ujel zcela sám na branku, kde zkoušel kličku do forhendu, ale Matt Murray je stále stoprocentní.
     
    44:55
    Mike Matheson za vlastní brankou upadl po menším zahákování od Denise Malgina, ale podle rozhodčích kontakt nebyl dostatečný na odpískání faulu.
     
    45:48
    Mitch Marner si dovolil na ose hřiště drzou kličku v zahuštěném prostoru. Sice mu celkem vyšla, ale střela nakonec nebyla příliš razantní.
     
    46:05
    Teď už domácím opravdu chybí i štěstí. Na Jevgenije Dadonova zívala na pravé straně prázdná branka, ale domácímu útočníkovi po Gallagherově nabídce v rozhodujícím momentu sjel puk z čepele.
     
    47:46
    Když hráči Montrealu přechází do útoku, bývá to riskantním způsobem, kdy vzadu zůstává prostor pro protiútoky Toronta.
     
    48:51
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Matheson – 2 min., nedovolené bránění.

    Vyloučení v týmu Toronto Maple Leafs:
    Steeves – 2 min., podrážení,
    Marner – 2 min., nafilmovaný pád nebo přihrávání.
     
    49:37
    Torontu se alespoň na chvíli daří vyhodit, domácí ještě v této přesilové hře Matta Murrayho neohrozili.
     
    50:00
    Vyloučení v týmu Toronto Maple Leafs:
    Aston-Reese – 2 min., vražení na hrazení.
     
    50:23
    Kirby Dach míchal s pukem na levém kruhu, aby poslal pěknou křižnou nabídku Mikeu Hoffmanovi. Po jeho tvrdé ráně z první ještě dorážel Brandon Gallagher.
     
    50:51
    Toronto hraje ve čtyřech.
     
    51:30
    Hosté se dostali do krátké šance v oslabení, ale rychle se museli zase vrátit do obrany. Domácí si nyní rychle předávají puk v útočném pásmu.
     
    52:00
    Toronto hraje v plném počtu.
     
    52:02
    Za právě skončenou početní převahu se Montrealu rozhodně nedá upřít nápaditost a snaha o rychlou kombinaci. V celém dnešním zápase mu ale vázne zakončení, které bývá buď nepřesné, slabé nebo smolné.
     
    53:07
    Na druhé straně už útočným pásmem krouží Mitch Marner, jenž svou rychlostí přebruslil domácí obranu, aby prudce přihrával z pravého rohu před branku. Tam sjížděl Auston Matthews, ovšem puk nezkrotil.
     
    53:36
    Vyloučení v týmu Toronto Maple Leafs:
    Bunting – 2 min., hákování.
     
    54:15
    Montreal právě vstřelil branku!
    Tak se domácí přece dočkali. Anderson v útočné třetině projel k pravému mantinelu, odkud s pukem vyplul Juraj Slafkovský. Ten nemyslel na nic jiného než na střelu, která nakonec prošla k JONATHANU DROUINOVI, který v tu chvíli už jen dorážel do prázdné klece. Asistence: Juraj Slafkovský a Josh Anderson.
    54:15 DROUIN - 1:3
     
    55:42
    Toronto právě vstřelilo branku!
    Radost domácím fanouškům rychle bere ALEXANDER KERFOOT, který nachytal gólmana Jakea Allena. Od pravého mantinelu z ostrého úhlu nahodil puk místo přihrávky přímo do brankoviště a Allen si ho sám srazil za záda. Asistence: William Nylander a Nicholas Robertson.
    55:42 KERFOOT - 1:4
     
    56:42
    Josh Anderson byl v útočném pásmu sám, ale zvládl vystřelit poměrně slušně, takže Murray musel vyrazit kotouč do ochranné sítě.
     
    57:13
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Xhekaj – 2 min., hrubost.
     
    57:44
    Habs se paradoxně dostali do šance při vlastním oslabení, ale Dadonov nakonec nezvládl zakončit, takže teď musí pelášit zpátky do obrany.
     
    58:26
    Alexander Kerfoot číhal před brankou, aby dorazil nahozený puk. Stihl ho ovšem zpacifikovat Corey Schueneman.
     
    58:42
    Toronto právě vstřelilo branku!
    Tentokrát už se ALEXANDER KERFOOT k dorážce dostal, dokonce si stihl přehodit kotouč na bekhend a zavěsit pod horní tyčku, podobně jako dnes zakončoval při svém druhém gólu William Nylander. Asistence: Nicholas Robertson a Denis Malgin.
    58:42 KERFOOT - 1:5
     
    59:52
    Justin Holl ještě vyslal jedno nahození od modré, které už Jake Allen zvládl přikrýt lapačkou.
     
    Konec zápasu.
     
    Obraz hry dnes byl poměrně vyrovnaný, hráči Montrealu v mnoha pasážích dokazovali svou rychlost a šikovnost. Rozdíl mezi týmy byl zřetelný v zakončování akcí. Domácí na svůj jediný gól dřeli až do 55. minuty zápasu, zatímco když hráči Toronta chtěli skórovat, tak zkrátka skórovali, přitom zjevně nehráli naplno. Také se mohli spolehnout na výborný výkon Matta Murrayho v brance, a tak odchází se zaslouženou výhrou.
     
    Statistiky utkání:

    Střely na branku: 30:31
    Zblokované střely: 4:18
    Zákroky brankářů: 26:29
    Vyloučení: 4:5
    Využité přesilovky: 1:2
    Hity: 13:24
    Vhazování: 39:21

    Utkání v Bell Centre sledovalo 19 636 diváků.
     
    Kdo se postavil do brankoviště?

    Jake Allen (MTL) – 26 zákroků, 5 OG, úspěšnost 83,9 %, odchytal 59:40
    Matt Murray (TOR) – 29 zákroků, 1 OG, úspěšnost 96,7 %, odchytal 60:00
     
    Československá stopa v utkání

    Juraj Slafkovský (MTL) – 0+1, účast -1, 4 střely na bránu, 0 TM, čas na ledě 16:22
    Filip Král (TOR) – 0+0, účast +0, 0 střel na bránu, 0 TM, čas na ledě 17:16
     
    Tři hvězdy utkání

    1. William Nylander (TOR) – 2+1
    2. Matt Murray (TOR) – 29 zákroků, úspěšnost 96,7 %
    3. Juraj Slafkovský (MTL) – 0+1
     
    Děkuji vám za pozornost, přeji klidný zbytek noci a všem Františkům vše nejlepší k svátku! (04:01:54)

    Ondřej Mikušek

    Góly a asistencie: 55. Drouin (Slafkovský, Anderson) – 3. Nylander (Bunting, Marner), 9. Aston-Reese (Holl), 26. Nylander (Robertson), 56. Kerfoot (Nylander, Robertson), 59. Kerfoot (Robertson, Malgin)


    Montreal Canadiens: Allen (Poulin) – Leskinen, Matheson, Barron, Xhekaj, Bowey, Schueneman – Anderson, Monahan (A), Drouin – Hoffman, Dach, Slafkovský – Gallagher (A), Dvorak, Dadonov – Belzile, Gignac, Simoneau.
    Tréner: Martin St. Louis

    Toronto Maple Leafs: Murray (Samsonov) – Brodie, Reilly (A), Holl, Giordano, Mete, Král – Marner (A), Matthews (A), Bunting – Nylander, Kerfoot, Robertson – Malgin, Gaudette, Steeves – Aube-Kubel, Holmberg, Aston-Reese.
    Tréner: Sheldon Keefe

    Rozhodca: Kea, Rank – Daisy, Shewchyk

    Diváci: 19 636