6. etapa: Bilbao - Pico Jano Vítěz: J. Vine (AUS/ADC) (kon.)
koniec udalosti
6. etapa: Bilbao - Pico Jano

Vítěz: J. Vine (AUS/ADC)

Štvrtok 25.08.2022, 12:37Vuelta a Espaňa
     
    Pořadí 6. etapy:

    1. Jay Vine (AUS) Alpecin–Deceuninck 4h 38min
    2. Remco Evenepoel (BEL/QST) Quick-Step Alpha Vinyl Team +15s
    3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +16s
    4. Juan Ayuso (ESP) UAE Team Emirates
    5. Primož Roglič (SLO) Team Jumbo–Visma +1min 37s
    6. Pavel Sivakov (FRA) Ineos Grenadiers +1min 37s
    7. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers +1min 37s
    8. Jai Hindley (AUS) Bora–Hansgrohe +1min 37s
    9. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +1min 37s
    10. Simon Yates (GBR) Team BikeExchange–Jayco +1min 37s
    ...
    131. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +26min 40s
    Jan Hirt (CZE) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux DNS
     
    CÍL
    Remco Evenepoel (BEL/QST), druhý muž dnešní etapy, se zároveň obleče do červeného trikotu, a vystřídá tak dosud vedoucího Rudyho Molarda (FRA/GFC), protože ten dojel do cíle se ztrátou 5 minut a 6 sekund. Před Francouze se tak Belgičan dostal o 21 vteřin. Mark Padun (UKR/EFE), dříč dnešní etapy, který nejdéle vydržel z původního úniku, nakonec dojel na 20. pozici.
     
    CÍL
    Remco Evenepoel (BEL/QST) měl na závěr více sil, takže se odpoutal od svého soupeře a dojel jako druhý. Třetí se do finiše dostal, s minimálním odstupem na Belgičana, Enric Mas (ESP/MOV).
     
    CÍL
    První profesionální vítězství pro Australana! Jay Vine (AUS/ADC) nastoupil při stoupání na Ascensión al Pico Jano, ve velké mlze a za vytrvalého deště, v pravou chvíli a dokázal pak za sebou udržet všechny soupeře. Televizní kamery ani nezaznamenaly jeho oslavy, protože viditelnost byla prostě velmi špatná.
     
    1 KM
    Poslední kilometr do cíle, Jay Vine (AUS/ADC) disponuje náskokem 20 sekund na duo ve složení Remco Evenepoel (BEL/QST) a Enric Mas (ESP/MOV)!
     
    2 KM
    Jay Vine (AUS/ADC) na čele, i nadále ho marně stíhají Remco Evenepoel (BEL/QST) a Enric Mas (ESP/MOV)! Na ně se snaží dotáhnout stále dobře vypadající Juan Ayuso (ESP/UAD). Až za nimi je pak skupina Primože Rogliče (SLO/TJV), v níž je celkově zhruba 12 cyklistů. včetně Simona Yatese (GBR/BEX) či Jaie Hindleyho (AUS/BOH). Na Vina tahle grupa ztrácí nějakou minutku.
     
    5 KM
    Jay Vine (AUS/ADC) je nově na čele, za ním se mezitím spojili Enric Mas (ESP/MOV), Remco Evenepoel (BEL/QST) a Mark Padun (UKR/EFE). Skvěle každopádně vypadá Juan Ayuso (ESP/UAD), který je v současné chvíli třetí, naopak svůj den nemá Primož Roglič (SLO/TJV), který i nadále ztrácí vteřinky na všechny před ním.
     
    6 KM
    Tak pozor, Jay Vine (AUS/ADC) se vydal do úprku ještě před nástupem Enrica Mase (ESP/MOV) a Remcem Evenepoelem (BEL/QST) a dotáhl se již na vedoucího Marka Paduna (UKR/EFE)!
     
    7 KM
    Richard Carapaz (ECU/IG) začal ztrácet, mezitím i Simon Yates (GBR/BEX) začal zpomalovat. Naopak skvěle vypadá Remco Evenepoel (BEL/QST). Ne že by měl nějaký výbušný nástup, ale konstantním tempem urval nejen Primože Rogliče (SLO/TJV), který ještě včera držel červený trikot, ale také Pavla Sivakova (FRA/IGD)! Jediný, kdo se s Belgičanem aktuálně drží, je Enric Mas (ESP/MOV). Na čele nicméně stále figuruje Mark Padun (UKR/EFE), ovšem je dost možné, že ne na dlouho.
     
    9 KM
    Simon Yates (GBR/BEX) nastupuje! Jako by ho už nebavilo, že se skoro vůbec nic neděje, a sebevědomě se vydal dopředu. Každopádně protože peloton jel hodně opatrně, nahrálo to do karet vedoucímu Markovi Padunovi (UKR/EFE), jehož náskok na hlavní balík se jednu dobu navýšil na 1 minutu a 30 sekund.
     
    11 KM
    Závěrečné stoupání Ascensión al Pico Jano je aktuálně na programu dne! Julian Alaphilippe (FRA/QST) má odpracováno, teď už je vše na ostatních. Kopec měří dlouhých 12,6 kilometru, převýšení činí 6,55%. A připomeňme, že jeho vrchol je zároveň také samotným cílem šesté etapy.
     
    14 KM
    Rudy Molard (FRA/GFC), držitel červeného trikotu, je zpátky v hlavním poli! Nakonec ho tam dovezl kromě Quentina Pachera (FRA/GFC) také další týmový kolega Thibaut Pinot (FRA/GFC). Uvidíme, kolik si muž v červeném trikotu nechal na závěrečný kopec. Rozhodně ho dotažení se na peloton stálo nemálo sil.
     
    15 KM
    Rubén Fernández (ESP/COF) a Fausto Masnada (ITA/QST) byli dostiženi pelotonem. Na čele tak figuruje už jen osamocený Mark Padun (UKR/EFE), jehož za tři kilometry čeká poslední stoupání na Ascensión al Pico Jano. Ten disponuje náskokem nějakých 50 sekund na hlavní balík.
     
    Sprinterská prémie – Santa Cruz de Iguňa:

    1. Mark Padun (UKR/EFE) – 20 bodů
    2. Rubén Fernández (ESP/COF) – 17b.
    3. Fausto Masnada (ITA/QST) – 15b.
    4. Julian Alaphilippe (FRA/QST) – 13b.
    5. Remco Evenepoel (BEL/QST) – 10b.
     
    19 KM
    Santa Cruz de Iguňa, to bylo místo, kde byla postavena sprinterská prémie. Na ní se každopádně nijak zásadně nebojovalo, vedoucí Mark Padun (UKR/EFE) dojel, stále za deštivého počasí, jako první, následovali ho Rubén Fernández (ESP/COF) a Fausto Masnada (ITA/QST). A pak dorazili k této metě cyklisté v rámci hlavního balíku, včetně čtvrtého Juliana Alaphilippa (FRA/QST) a pátého Remca Evenepoela (BEL/QST).
     
    Vrchařská prémie – Collada de Brenes – 1. kategorie:

    1. Mark Padun (UKR/EFE) – 10 bodů
    2. Rubén Fernández (ESP/COF) – 6b.
    3. Fausto Masnada (ITA/QST) – 4b.
    4. Nelson Oliveira (POR/MOV) – 2b.
    5. Jan Bakelants (BEL/IWG) – 1b.
     
    35 KM
    Mark Padun (UKR/EFE) byl na vrcholu Collada de Brenes jako první, kromě toho, že do soutěže vrchařů získal deset bodů, pořádně zmoknul. Počasí cyklistice rozhodně nepřeje. Rubén Fernández (ESP/COF) vystoupal na kopec jako druhý se zhruba minutovou ztrátou na Ukrajince, je tak na půl cesty mezi vedoucím mužem a pelotonem.
     
    36 KM
    Rubén Fernández (ESP/COF) za sebou definitivně nechal Fausta Masnadu (ITA/QST), jenž evidentně nedokáže vydržet Španělovo tempo, a vydává se vstříc osamocený k dosud prvnímu Markovi Padunovi (UKR/EFE). Každopádně začal ztrácet také muž v červeném trikotu, a to Rudy Molard (FRA/GFC), jehož postihla nějaká krize. Uvidíme, jestli se do hlavního balíku dokáže ještě zařadit zpátky.
     
    39 KM
    Původní únik je definitivně rozpolcen, rozdělil se v podstatě na několik skupinek, či mezi sebou závodí jednotliví cyklisté z dřívější desetičlenné grupy. Na čele je každopádně aktuálně osamocený Mark Padun (UKR/EFE), který je vzdálený na rozdíl 1 minuty a 55 sekund od pelotonu. Collada de Brenes zvládá zatím Ukrajinec parádně, tenhle kopec měří 6,8 kilometru, jeho převýšení činí nepříjemných 8,2%.
     
    40 KM
    Peloton začal hodně zrychlovat při nástupu na stoupání na Collada de Brenes, jeho ztráta od úniku, který se rozpadl na několik částí, se stáhla už pod dvě minuty. Mimochodem tempo nedokáže držet ani držitel puntíkatého dresu Victor Langellotti (MON/BBH), který taktéž odpadl od hlavního balíku.
     
    42 KM
    Situace nevypadá vůbec dobře pro Daria Catalda (ITA/TFS), který se po pádu marně snaží dotáhnout na původní únik. Mimochodem Sam Bennett (IRL/BOH), držitel zeleného trikotu, začal zpomalovat, vystoupil si z pelotonu těsně před začátkem stoupání na Collada de Brenes, podobně jako třeba Chris Froome (GBR/IPT).
     
    44 KM
    Ou! Tak v té samé zatáčce, co před pár okamžiky upadl Dario Cataldo (ITA/TFS), se do kolize dostali cyklisté Cofidisu a Israel–Premier Tech. Carl Fredrik Hagen (NOR/IPT) se přitom ze země vůbec nezvedal, ležel v bolestech na zemi, z hluchových mikrofonů bylo slyšet, že si své pocity nemohl nechat pro sebe. Rémy Rochas (FRA/COF) nebo Gregor Mühlberger (AUT/MOV) rovněž byli v téhle nehodě, ale vrátili se zpátky do závodu. Uvidíme, jak třeba oni jsou potlučeni. Nor každopádně v etapě pokračovat na devadesát procent nebude.
     
    45 KM
    Tohle nevypadlo vůbec hezky. Dario Cataldo (ITA/TFS) totiž při lehkém klesání na mokré silnici upadl. A než se vrátil do sedla, ztratil na původní únik 15 sekund. Rozhodně ale udělá všechno pro to, aby se k úprku vrátil zpátky.
     
    61 KM
    Déšť přece jaksi povoluje, každopádně jako by nepříjemnější počasí pelotonu moc nevyhovovalo. Vedoucí grupa v úniku ve složení Jan Bakelants (BEL/IWG), Mark Padun (UKR/EFE), Nelson Oliveira (POR/MOV), Rubén Fernández (ESP/COF), Marco Brenner (GER/DSM), Xandro Meurisse (BEL/ADC), Dario Cataldo (ITA/TFS), Fausto Masnada (ITA/QST), Kaden Groves (AUS/BEX) a Xabier Azparren (ESP/EUS) totiž svůj náskok zase navýšila na hodnotu přes 5 minut. Takže prvně jmenovaný je virtuálně zase v červeném trikotu.
     
    79 KM
    Muže v červeném trikotu, tedy Rudyho Molarda (FRA/GFC), postihly nějaké menší technické potíže, každopádně i za deštivého počasí je vyřešil poměrně záhy. A jeho stájový parťák Jake Stewart (GBR/GFC), který včera podstoupil moc kvalitní etapu a vlastně mu svou prací také dopomohl k zisku pozice lídra, ho pohotově vyvezl, aby se mohl navrátit zpátky do pelotonu. Mimochodem, Jan Bakelants (BEL/IWG), nacházející se v úniku, už virtuálně není ve vedení, poněvadž hlavní pole stáhlo manko na desetičlenné uskupení vepředu již stabilně pod 5 minut.
     
    87 KM
    Ajajaj, nemáme aktuálně příznivé zprávy. Zdá se totiž, že do nějaké kolize se dostali tři cyklisté z pelotonu, konkrétně Jesús Herrada (ESP/COF), který už dokázal v minulosti jednu z etap na Vueltě ovládnout, Lluís Mas (ESP/MOV) a Ander Okamika (ESP/BOH). Hlavní balík se tak rozdělil hned na tři části díky těmto lapáliím.
     
    101 KM
    Puerto de Alisas má vedoucích deset závodníků za sebou, s odstupem blížícím se šesti minutám a se ztrátou nějakých dvou kilometrů na skupinu v úniku na něj vystoupal také před malou chvilkou peloton. Rubén Fernández (ESP/COF) byl tím, kdo si do vrchařské soutěže připsal celkem 5 bodů, za ním se pak umístili Dario Cataldo (ITA/TFS) a Xabier Azparren (ESP/EUS), kteří urvali 3 body, respektive 1 bod.
     
    112 KM
    První bodované stoupání dne je tu, vedoucí skupina ve složení Jan Bakelants (BEL/IWG), Mark Padun (UKR/EFE), Nelson Oliveira (POR/MOV), Rubén Fernández (ESP/COF), Marco Brenner (GER/DSM), Xandro Meurisse (BEL/ADC), Dario Cataldo (ITA/TFS), Fausto Masnada (ITA/QST), Kaden Groves (AUS/BEX) a Xabier Azparren (ESP/EUS) již stoupá na kopec Puerto de Alisas, který měří 8,7 kilometru, převýšení pak činí 5,8% a řadí se do druhé kategorie. Zase se rozdíl mezi pelotonem a únikem o trochu zvětšil, konkrétně na nějakých 5 minut a 15 sekund.
     
    170 KM
    Tak přece se nyní od pelotonu, zatím úspěšně, odtrhla skupina deseti cyklistů, která postupně svůj náskok šplhá nahoru, konkrétně je aktuálně na nějakých 15 sekundách. Jmenovitě se jedná o skupinu ve složení Jan Bakelants (BEL/IWG), Mark Padun (UKR/EFE), Nelson Oliveira (POR/MOV), Rubén Fernández (ESP/COF), Marco Brenner (GER/DSM), Xandro Meurisse (BEL/ADC), Dario Cataldo (ITA/TFS), Fausto Masnada (ITA/QST), Kaden Groves (AUS/BEX) a Xabier Azparren (ESP/EUS).
     
    177 KM
    V pelotonu je tak aktuálně 178 cyklistů, znovu připomeňme jednu špatnou zprávu, že kvůli pozitivnímu výsledku na COVID-19 mezi nimi nefiguruje Jan Hirt (CZE/IWG), který tak nemůže potvrdit svoje kvality, jaké ukázal na jaře na Giru. Vojtěch Řepa (CZE/EKP), jenž utrpěl nepříjemný pád předevčírem, by však měl být stále součástí závodu.
     
    181 KM
    O minutku dříve, než bylo původně plánováno, projel peloton neutrální zónou až k nultému kilometru. A bohužel hned na úvod máme jednu hodně nepříjemnou zprávu pro fanoušky české cyklistiky. Ačkoli nynější profil etapy by mohl hodně sedět Janu Hirtovi (CZE/IWG), který se v předchozích dvou etapách šetřil možná právě na tuhle část, vykázal pozitivní test na COVID-19, a musel tak ze závodu odstoupit. Podobné problémy postihly včera už jednoho závodníka, zkrátka i Daan Hoole (NED/TFS) musel kvůli těmto lapáliím skončit. Hirt je tak druhým v pořadím na letošní Vueltě, jehož postihla neutuchající hrozba tohoto onemocnění.

    Dávid Švec