Česko – Lotyšsko 4:0 (kon.)
koniec
Česko
4:0 (1:0)
Lotyšsko
cz Streda 24.08.2022, 10:00 • Tréninkové centrum AC Sparta Praha - UMT • Reprezentácia U19
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné středeční dopoledne. Vítám vás sledování zápasu české reprezentace do 19 let, která se střetne s Lotyšskem.
     
    Česká devatenáctka bere utkání na Strahově jako přípravu na blížící se kvalifikaci na evropský šampionát, ta začne koncem září. Zápas proběhne na umělém povrchu, což je reakce na přetrvávající deště v Česku v posledních dnech. Jedná se o zajímavé měření sil, protože lotyšskou reprezentaci trénuje Jakub Dovalil. Trenér české U19 Radek Bejbl se nechal slyšet, že jasným cílem je obsadit jedno ze dvou postupových míst do další fáze kvalifikace.
     
    Úvodní sestava českého národního týmu:

    Dvořák – Krejčí, Kričfaluši, Hanč, Zachoval, Beran, Mašek, Šmiga, Ambros (C), Labík, Pudil.
    Náhradníci: Daněk – Čoudek, Špatenka, Lilling, Jurčenko, Gaszczyk, Slončík, Kutík.
    Trenér: Radek Bejbl
     
    Hymny obou celků dozněly, přípravné utkání tak za malou chvíli začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Češi začali střetnutí aktivně. Od pravé lajny přišel nebezpečný centr přímo do brány, lotyšský gólman si s ním poradil až nadvakrát.
     
    3
    Pravou lajnou vyzkoušel štěstí Dans Sirbu. Prodral se až k centru, pas naslepo se ovšem stal snadnou kořistí brankáře Dvořáka.
     
    4
    Po levé straně se chtěl proháčkovat až do pokutového území Daniel Šmiga, přes svého osobního strážce se však neprodral do vnitra vápna.
     
    5
    Slibnou standardní sestavu pro Lotyšsko způsobil Matěj Zachoval, jenž při návratu směrem dozadu podrazil lotyšského protihráče.
     
    6
    Exekuce volného přímého kopu se chopil Bruno Melnis. Vyzkoušel přímou střelu, narazil ale na dobře postavenou dvoučlennou zeď.
     
    7
    Lotyši pokračovali na balónu. Z osmnácti metrů vyzkoušel zakončení Dans Sirbu, trojčlenný český obranný vál nepropálil.
     
    8
    Labík na sebe natáhl dva konkurenty, přes Šmigu se pak míč dostal ke Krejčímu. Tomu nevyšlo zpracování, ani ve skluzu balón neudržel ve hře.
     
    9
    Další česká akce vypadala o poznání nebezpečněji. Lukáš Ambros vymyslel pěknou průnikovou nahrávku na Daniela Šmigu, ten zabral příliš pozdě a k hracímu předmětu doběhl jako první lotyšský gólman.
     
    10
    Fotbalisté v červených dresech delší dobu drží kulatý nesmysl na kopačkách a zkouší na lotyšskou defenzivu vyzrát kombinačně. Zatím si však balón vyměňují jen kolem středového kruhu.
     
    11
    Adama Pudila zradilo zpracování. Fotbalista pražské Slavie ještě zabojoval, leč v souboji tělo na tělo konkurenta nepřetlačil.
     
    12
    České napadání ve třech lidech přineslo kýžené ovoce. Lotyšský hráč musel rychle jednat, nepovedenou nahrávku nasměroval k nohám gólmana Dvořáka.
     
    13
    Dobrou práci odvedl Lukáš Ambros. Pod tlakem dvou konkurentů si výborně pokryl míč, načež se jedním z nich nechal faulovat.
     
    14
    Adam Pudil vyslal z pravé strany pěkný centr do pokutového území. Problém byl v tom, že v prostoru nebyl žádný ze spoluhráčů, lotyšský stoper v klidu hlavou nahrál brankáři do rukavic.
     
    15
    Umělá tráva dělá oběma týmům nemalé problémy. Trenéři Bejbl s Dovalilem se před utkáním nechali slyšet, že to je jediná kaňka na domluveném přípravném utkání.
     
    16
    Žlutá karta přichází na obě dvě strany. Fauloval Deniss Silajevs-Kozurovs, jenž zezadu podrazil Daniela Šmigu, ten dostal kartu za zbytečné oplácení.
     
    17
    Albert Labík chtěl posunout balón na Adama Pudila, jenže přecenil jeho rychlostní schopnosti a míč doputoval do zámezí.
     
    18
    Česká akce vypadala slibně, ale její závěr nevyšel. Na zakončení si věřil Daniel Šmiga, avšak trefil před sebou stojícího protihráče.
     
    19
    Na druhé straně zahrozil Nikita Pašněvs. Nabral velkou rychlost po levé lajně, odcentroval a Šimon Krejčí odvrátil míč na roh.
     
    20
    Roh skončil neúspěchem a dopředu vystartovali Češi. Rána Matěje Zachovala z dvaceti metrů proletěla těsně nad břevnem.
     
    21
    Za obranu si zabíhal Adam Pudil. Velká škoda, že přihrávka Lukáše Maška mu šla na paty, hrát tak mohl lotyšský obránce Niks Sliede.
     
    22
    Lukáš Mašek se opět pokusil o klíčovou nahrávku, jenomže ji dával hodně dopředu najevo a Maksims Semeško ji ve skluzu zastavil.
     
    23
    Lotyši na balónu dlouho nezůstali. Výborně zapracoval Albert Labík, který se postavil do cesty protihráči a nepustil jej za svá záda.
     
    24
    Nedovolený zákrok vyprodukoval Bruno Melnis, když tvrdě naletěl do Matyáše Hanče, do akce dokonce musí zdravotníci.
     
    25
    Naštěstí to vypadá, že Matyáš Hanč bude schopný pokračovat. Zvedl se sám a pomalým krokem odešel za postranní čáru.
     
    26
    Šimon Krejčí přes dva protihráče zvládl odcentrovat na zadní tyč, kam si naběhl Adam Pudil, nadějnou hlavičku Nikita Parfjonovs zdárně vyrazil!
    26. Parfjonovs si poradil s hlavičkou Pudila
     
    27
    Útočným faulem se prezentoval Albert Labík. Vystoupil proti Kristersu Atarsovi, jemuž neúmyslně stoupl na pravou nohu.
     
    28
    Pod tlakem český kapitán Lukáš Ambros dlouho nerozmýšlel a kulatý nesmysl odpálil daleko na útočnou polovinu.
     
    29
    V akci znovu Lukáš Ambros, který si nepočínal vůbec zle. Nastavil se zády k Dansu Sirbovi, lotyšský útočník se o chvíli později provinil faulem.
     
    30
    S malou domů si Adam Dvořák věděl rady. Jedním dotekem balón zpracoval, druhým hru přenesl k pravé lajně na Kričfalušiho.
     
    31
    Lukáš Ambros poslal křižný pas na Alberta Labíka, jemuž vyšlo zpracování, nastřelením Silajevse-Kožurovse vybojoval rohový kop.
     
    32
    Česko právě vstřelilo branku!
    Standardka v podobě rohového kopu znamená vedoucí gól! Lukáš Ambros svým centrem našel ONDŘEJE KRIČFALUŠIHO, za jehož hlavičkou k pravé tyči se gólman Parfjonovs jenom smutně ohlédl.
    32. Ondřej KRIČFALUŠI - 1:0
     
    34
    Češi pokračují v aktivním pojetí hry. Rychle po lotyšské rozehrávce získali balón pro sebe a snaží se na defenzivu soupeře vyzrát kombinačně.
     
    35
    Pod tlakem si Ondřej Kričfaluši nedělal těžkou hlavu a z poloviny hřiště zapojil o hry Adama Dvořáka, ten doposud moc práce neměl.
     
    36
    S lotyšským obráncem tečovanou střelou z hranice vápna měl Nikita Parfjonovs velké problémy, vleže odpálil míč pravou rukou těsně před dobíhajícím Pudilem.
     
    37
    K vyrovnání moc nechybělo! Bruno Melnis obdržel průnikovou nahrávku a běžel vstříc brankáři. Z levé strany zkoušel zakončení na přední tyč, Dvořák pravou nohou vyrazil hrací předmět do boční sítě.
    37. Dvořák vyrazil střelu Melnise do boční sítě
     
    38
    Lukáš Mašek zvedl hlavu a vyzkoušel centr na zadní tyč, kam si nabíhal Šimon Krejčí, jenž hrudí zpracoval kulatý nesmysl do autu.
     
    39
    U pravé lajny vybojoval volný přímý kop Kristers Atars, toho poslal na trávník Daniel Šmiga. Český hráč by si měl na podobní zákroky dávat pozor, jednu žlutou kartu už na kontě má.
     
    40
    Přetažený centr Pašnevse zamířil do prostoru, kam nabíhal Niks Sliede, před nímž Šimon Krejčí odvrátil balón na rohový kop.
     
    41
    Opět centroval Nikita Pašnevs, přičemž tentokráte úřadoval ve vzduchu gólman Adam Dvořák, míč bez problémů sebral do náruče.
     
    42
    Další faul českého hráče poměrně blízko vlastnímu pokutovému území. Byl to Matyáš Hanč, kdo poslal k zemi Maksimse Semeška.
     
    43
    Nikita Pašnevs zkusil překvapit Adama Dvořáka přímou střelou na bránu, avšak balón mu nasměroval přímo do rukavic.
     
    44
    Po zmatcích v pokutovém území českého týmu se do zakončení prodral Dans Sirbu, slabou střelu bodlem si Adam Dvořák bezpečně pohlídal.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu jenu minutu.
     
    45+1
    Sirbu si rozmyslel zakončení a ještě posunul balón více na střed k Pašnevsovi, tvrdou ránu obětavě zblokoval Ondřej Kričfaluši.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas přípravného zápasu mezi Českem a Lotyšskem přinesl jedinou branku, o kterou se postarali favorizovaní Češi. Stalo se tak ve 32. minutě, kdy po centru Ambrose od rohového praporku skóroval hlavičkou k pravé tyči stoper Ondřej Kričfaluši. Je zřejmé, že hlavně Češi se sžívají s umělým povrchem, ale na hřišti přeci jen působí o něco málo lepším dojmem, přestože i Lotyši si vytvořili pár zajímavých příležitostí. V té největší se ocitl Melnis, jehož dobré zakončení vyrazil Dvořák do boční sítě.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 11:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Jak bylo avizováno, tak český trenér Radek Bejbl i lotyšský kouč Jakub Dovalil udělali o poločasové přestávce řadu změn. Uvidíme, jak se zapojení nových hráčů promítne na obrázku hry.
     
    48
    Do akce se hned pokusil zapojit Filip Špatenka, což se mu podařilo, jenže po doteku jeho nohy s míčem zvedl pomezní praporek na znamení ofsajdu.
     
    49
    Kdo na trávníku zůstal, to je Ondřej Kričfaluši. Český stoper zkontroloval situaci kolem sebe a rozehrál k levé lajně na volného Krejčího.
     
    49
    Filip Špatenka lehce tečoval střílený pas Pavla Gaszczyka, překvapený gólman Nikita Parfjonovs proto pouze vyrážel na roh.
     
    50
    Rozehrávka na krátkou vzdálenost se nepovedla. Nahrávka směřovala na Lukáše Maška, jenž trefil prvního blokujícího soka, načež útočný faul předvedl Lukáš Ambros.
     
    50
    Česko právě vstřelilo branku!
    Svěřenci kouče Bejbla odskakují do dvoubrankového náskoku! Kričfaluši přenesl hru doleva na Alberta Labíka, který dlouho neotálel a vyslal povedený centr do vnitra pokutového území, kde střídající DAVID JUČENKO zakončil rybičkou nechytatelně pod břevno.
    50. David JURČENKO - 2:0
     
    52
    Na třetí gól si dělal zálusk Tom Slončík. Věřil si na posledního lotyšského obránce, jenže klička po pravé ruce mu nevyšla.
     
    53
    Narážečka mezi Tomem Slončíkem a Pavlem Gaszczykem nevyšla, zpětná nahrávka na prvního jmenovaného skončila u Sliedeho.
     
    54
    Pro dlouhý odkop Maksimse Semeškova si vyběhl na kraj vápna Adam Dvořák. Dlouho se nerozmýšlel a míč vyhodil k pravé lajně ke kopačkám Krejčího.
     
    55
    Zpětný pas Davida Jurčenko adresáta Pavla Gaszczyka viditelně zaskočil. V souboji s protihráčem český mladík neuspěl.
     
    56
    Lotyšská akce neměla dlouhého trvání. Nahrávka směřovala za paty útočníkovi, kulatý nesmysl tak opět doputoval pouze k Dvořákovi.
     
    57
    Na druhé straně nastartoval motory po pravé lajně David Jučenko. Přihrávka do vápna nebyla nejlepší, ovšem k míči se Slončík málem přeci jen dostal, v poslední chvíli hrací předmět odkopl na roh Alans Kangars.
     
    58
    Lukáš Ambros uplatnil svůj důraz a čistě povalil k zemi Sliedeho, načež nezvládl průnikový pas, balón skončil u gólmana Parfjonovse.
     
    59
    Skvělý návrat dozadu v podání Matěje Zachovala, který udržel na zádech dotírajícího konkurenta hlavou zahrál tak, aby brankář mohl hrát rukama.
     
    60
    Češi nikam přehnaně nespěchají. Opět zapojili do hry brankáře Adama Dvořáka, přes nějž se hra přesunula zleva doprava a pak zase zpátky.
     
    61
    Po přetaženém centru Lukáše Ambrose si Niks Sliede nebyl jistý situací kolem sebe, proto hlavou raději odvracel na jistotu na roh.
     
    62
    Přetažený pas vracel do ohně Ondřej Kričfaluši. Dobře zapracoval Nikita Parfjonovs, jenž vystartoval z brankové čáry a balón uzmul do svého držení.
     
    63
    Rohový kop českého týmu skončil neúspěchem. Balón nabral velkou výšku a přeletěl všechny fotbalisty přítomné v pokutovém území.
     
    64
    Tlak Bejblovy družiny pokračuje. Filip Špatenka už mohl střílet, ale ještě volil nahrávku. Výsledkem je sražený pas a další rohový kop.
     
    65
    Po rozehrávce na krátko nakonec centroval do vnitra pokutového území Lukáš Mašek. Pro míč si vyběhl brankář Nikita Parfjonovs.
     
    66
    Odvážná přihrávka po pravé lajně Lukáš Ambrosovi nevyšla. Filip Špatenka neměl šanci kulatý nesmysl proti dvojici konkurentů získat.
     
    67
    Dobrou práci odvedl Armans Muradjans. Natlačil tělo před Lukáše Maška, který jej rukama strčil do Ambrose. Jasný faul.
     
    68
    Standardka se ovšem Lotyšsku vůbec nepovedla. Oblouček za obranu letěl příliš dlouho, načež Ondřej Kričfaluši přetlačil Kangarse.
     
    69
    Lotyši byli blízko kontaktnímu gólu! Glebs Kačanovs vyslal z levé strany střílený centr, na nějž si naběhl Šitjakovs Ralfs, slušné zakončení z první Adam Dvořák vytěsnil pravou rukou na tyč!
    69. Dvořák vyškrábl zakončení Ralfse na pravou tyč
     
    70
    Alans Kangars si nekomplikoval situaci a pod tlakem volil malou domů na Parfjonovse, lotyšský brankář zkontroloval situaci a vybral si Sliedeho.
     
    71
    Český kapitán Lukáš Ambros si zpracoval míč na prsa a od pravé lajny se posunul na střed, aby ve finále vypálil levačkou. Balón doputoval do rukavic Parfjonovse.
     
    72
    Po špatné rozehrávce českých obránců směřoval do protiútoku Armans Muradjans. Došlo ovšem k jeho zdvojení, lotyšský fotbalista o míč přišel.
     
    73
    David Jurčenko se po levé lajně prosmýkl kolem Kristapse Karlise Krievinše, který protihráče stáhl za dres k zemi. Česko má standardku z levé strany kousek za vápnem.
     
    74
    Zajímavý signál, kdy Lukáš Ambros rozehrál na Ondřeje Kričfalušiho, který si naběhl dál od brány. Zakončení levačkou mu ovšem vůbec nevyšlo, lotyšská defenziva jej zpacifikovala.
     
    75
    Lotyši se snaží, ale brzdí je velké množství nepřesností. Jako teď, kdy Šitjakovs Ralfs nahrál z klidné pozice mimo dosah Sačkovse.
     
    76
    S důrazem to přehnal Tom Slončík. V plné rychlosti narazil do Šitjakovsa Ralfse, jehož nevybíravým způsobem poslal k zemi.
     
    77
    Nedorozumění mezi Jurčenkem a Gaszczykem vedlo ke ztrátě míče. Druhý jmenovaný si sběhl k lajně, zatímco nahrávka směřovala do středu.
     
    78
    Georgijs Sačkovs nabral velkou rychlost, jenže se mu nedostalo podpory od spoluhráčů. Musel proto zkusit štěstí na vlastní pěst, klička proti Čoudkovi se nezdařila.
     
    79
    Česko právě vstřelilo branku!
    O vítězi je s velkou pravděpodobností jasno! Filip Špatenka se zprava krásně uvolnil přes Kačanovse, načež s hlavou nahoře nahrál před bránu DAVIDU JURČENKOVI, tomu stačilo nastavit nohu a nasměrovat balón za záda bezmocného brankáře.
    79. David JURČENKO - 3:0
     
    81
    S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Georgijs Šitjakovs. Vyprodukoval zajímavé technické zakončení, míč proletěl těsně vedle pravé tyčky.
     
    82
    Na druhou stranu vystartoval Pavel Gaszczyk. Věřil si na Alanse Kangarse, jemuž zkusil balón prohodit mezi nohama, drzý úmysl nevyšel.
     
    83
    Těsně za velkým vápnem došlo k faulu na Lukáše Maška. Jedná se o ideální střeleckou pozici. Na zakončení levačkou je připraven Lukáš Ambros, na pravačku se nachystal Lukáš Mašek.
     
    84
    Česko právě vstřelilo branku!
    Exekuce se chopil sám faulovaný LUKÁŠ MAŠEK a poradil si skvěle! Přes početnou zeď zakroutil kulatý nesmysl k levé tyčce, Parfjonovs jen bezmocně rozhodil rukama.
    84. Lukáš MAŠEK - 4:0
     
    86
    A další standardka pro české mužstvo. Tentokráte ji vybojoval Tom Slončík, jehož podrazil Sačkovs, zlínský útočník spadl na zem kontrolovaně.
     
    87
    V tomto případě zakončoval Lukáš Ambros. Směr byl dobrý, jenže hrací předmět nabral velkou výšku a prosvištěl nad břevnem.
     
    88
    V defenzivě si velmi dobře poradil Thomas Pekiaridis. Nenechal se rozhodit dvojicí presujících soupeřů a po pravé lajně balón odpálil mimo nebezpečí.
     
    89
    Od levé lajny vyslal střílený centr do vápna Ondřej Lilling. Filip Špatenka pouštěl míč za sebe, Pavla Gaszczyka přetlačil Niks Sliede.
     
    90
    Do přetaženého centru Lillinga zprava se opřel Daniel Kutík. Povedená rána z voleje, jež však rozvlnila pouze boční síť.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby jednu minutu.
     
    90+1
    Na druhé straně chtěl zakončovat z podobné pozice Armans Muradjans, jenže promáchl a balón se od jeho stojné nohy odrazil k protihráči.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Česká devatenáctka potvrdila roli favorita a v přípravném utkání porazila Lotyšsko s přehledem 1:0. Důležitý první gól vstřelil ve 32. minutě Ondřej Kričfaluši po rohovém kopu. Zbylé tři trefy padly ve druhé půli. Dvěma trefami se blýskl střídající hradecký útočník David Jurčenko a konečnou podobu dal výsledku skvěle provedeným přímým kopem po faulu na svou osobu Lukáš Mašek.

    Svěřenci kouče Bejbla se tak skvěle naladili na blížící se kvalifikaci o evropský šampionát, která začíná 21. září utkáním proti Andoře.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (12:04:43)

    Milan Huppert

    Góly: 32. Kričfaluši, 50. Jurčenko, 79. Jurčenko, 84. Mašek

    Karty:   16. Šmiga (CZE) – 16. Silajevs-Kozurovs (LAT)


    Česko: Dvořák – Krejčí (46. Slončík), Křičfaluši, Hanč (59. Čoudek), Labík (59. Kutík) – Mašek, Zachoval (70. Lilling)– Pudil (46. Špatenka), Ambros (C), Beran (46. Gaszczyk) – Šmiga (46. Jurčenko).
    Náhradníci: Daněk – Čoudek, Špatenka, Lilling, Jurčenko, Gaszczyk, Slončík, Kutík.

    Tréner: Radek Bejbl

    Lotyšsko: Pafjonovs – Sliede, Kačanovs, Semeško (46. Kangars), Silajevs-Kožurovs (62. Muradjans), Atars (62. Pekiaridis), Alpens (46. Puzanovs), Pašnevs (46. Sačkovs), Melnis (46. Šitjakovs), Sirbu, Krievinš, Volkovs (C) (62. Kačanovs).
    Náhradníci: Pinčuks – Kačanovs, Muradjans, Kangars, Vejkrigers, Pekiaridis, Ralfs, Sačkovs, Puzanovs.

    Tréner: Jakub Dovalil

    Rozhodca: Opočenský – Černoevič, Hádek