Zlín – Jablonec 2:2 (kon.) | Liberec – Č. Budějovice 1:1 (kon.) | Sigma Olomouc – Slovácko 1:2 (kon.)
Slavia – Pardubice 7:0 (kon.)
koniec
SK Slavia Praha
7:0 (2:0)
FK Pardubice
cz Nedeľa 21.08.2022, 19:00 • Fortuna Arena, Praha-Vršovice • Česká FORTUNA:LIGA • 4. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Pohledem na radující se Eden se s vámi loučím. Mějte se prima a u dalších online přenosů se těší na počtenou Richard Wagner. (20:54:34)
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 12:0. Střely mimo: 7:3. Rohy: 6:0. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 16:10.
     
    Slávisté dnes přejeli v Edenu Pardubice rozdílem několika tříd. Oslabeného soupeře dorazil ve druhé půli nejprve Stanislav Tecl, jenž dvěma zásahy zkompletoval hattrick, ve spolupráci se střídajícími Ondřejem Lingrem a dvougólovým Mosesem Usorem.

    Východočeši předvedli velmi slabý výkon směrem dopředu a ani v defenzivě nedokázala vzdorovat kombinační mašinerii domácích, kteří se exhibičním výsledkem naladili na čtvrteční odvetu Evropské konferenční ligy s Rakówem.

    Hráči zápasu:

    Stanislav Tecl (Slavia)
    Viktor Budinský (Pardubice)
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    90
    Není nač klání protahovat. Sudí přidávají nad rámec základní hrací doby jednu minutu.
     
    89
    Slavia právě vstřelila branku!
    Sedm kulí, jako v Sarajevu. Postupný útok Slavie zakončil po šikovném vysunutí od Marka Ichy MOSES USOR, jenž se zbavil obránce a sám před Budinským nezaváhal, obstřelil jej a posedmé spustil červeno-bílou euforii.
     
    88
    Poprvé se pořádně protáhl i Aleš Mandous. David Douděra dlouho váhal s rozehrávkou, zezadu jej obral Akosah-Bempah a přiklepl míč Markovi Červenkovi, jehož rána letěla jen těsně vedle. Přestou ale musel slávistický gólman provětrat kosti.
     
    87
    Prchajícího Daniela Filu stihl seběhnout Matěj Helešic a přes nohu mu vypíchnout balon, který se posléze jal zachraňovat ještě Moses Usor, avšak ten u rohového praporku neuspěl.
     
    86
    Opět úplně jednoduše dokázali slávisté vykombinovat balon ve vápně tak, že Moses Usor mohl pálit z otočky. Balon jen těsně minul vzdálenější tyčku Budinského klece.
     
    85
    Moses Usor na pravém křídle sejmul obránce Matěje Helešice a vidí z ruky rozhodčího žlutou kartu.
     
    84
    Za obranu znovu pádil po nepovedené kombinaci Pardubic Ondřej Lingr, avšak jeho útok zastavila defenziva Východočechů
     
    82
    Dnešní utkání sleduje 13 269 diváků. Jedná se o nejvyšší návštěvu v rámci vzájemných klání. Nejvíce fandů zamířilo do Edenu v dubnu, a to přes 10 000.
     
    Ačkoliv se spolu potkávají dva celky z rozdílných měst, všechna jejich dosavadní ligová klání se odehrála v Praze, dokonce v jedné čtvrti! Pardubice od postupu do Fortuna ligy totiž hostují kvůli rekonstrukci stadionu v Ďolíčku, který leží stejně jako Eden v pražských Vršovicích. Tramvají se z jednoho stadionu dostanete k druhému rychleji, než byste stihli přečíst soupisky na dnešní střetnutí.
     
    81
    Pardubice se pokusily o kombinaci na útočné polovině, ale jakoby hrály bez nápadu. Slavia je snadno obrala o míč a sama založila útok, který ale zkazila nepřesná přihrávka.
     
    79
    Slavia právě vstřelila branku!
    Sešívaní si otevřeli střelnici a oslabené Pardubice mají na triku potupného kanára. Do zdecimované obrany přidává šestou trefu MOSES USOR, kterému zleva přiklepl míč Matěj Jurásek a nigerijský střelec posléze z kroku zvedl balon pod horní tyč.
     
    77
    Slavia právě vstřelila branku!
    No a z kombinace nakonec domácí vytěžili již pátou trefu. Střídající ONDŘEJ LINGR byl na správném místě. Pardubice si opět nepohlídaly křižný pas skrze malé vápno, který tentokrát adresoval David Douděra, a pro Lingra pak nebylo problémem zblízka dostat míč do sítě.
     
    76
    Slavia kontroluje hru a celkem v poklidu směruje k vítězství. Průniková přihrávka na Mosese Usora nyní sice nevyšla a skončila u Viktora Budinského, ale po jeho rozehrávce mají balon na kopačkách opět slávisté.
     
    75
    Mezitím sešívaní střídají. Hrdinu Stanislava Tecla nahrazuje Ondřej Kričfaluši, pro kterého to budou vůbec první minuty ve Fortuna lize.
     
    74
    Další rohový kop pro domácí. Ti se teď postupnou kombinací dostali až do malého vápna, kde si Stanislava Tecla pohlídal Viktor Budinský, který mu vypíchl míč od nohy.
     
    72
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Tomáš Solil, přichází Bernardo Rosa.
     
    71
    Moses Usor naskočil na jednoho z pardubických beků a přerušuje hru. Hosté toho využívají ke střídání.
     
    Pardubice se Slavií sehrály čtyři vzájemné duely. Hned ten první ve třetím kole ročníku 2020/21 skončil remízou 1:1 a jediným ziskem hostů. Poločasové vedení Východočechů srovnal ve druhé půli Petar Musa. O zatím jediný gól Pardubic do slávistické sítě se v rámci vzájemných klání postaral Emil Tischler.
     
    70
    Po Budinského rozehrávce byl na levém křídle na půlce faulovaný Tomáš Solil. Pardubice ale této možnosti nevyužily.
     
    69
    Marek Červenka běžel za odkopnutým míčem a chtěl se dostat za Davida Douděru, který jej ale nepustil a poslal nahrávku Mandousovi. Pardubický útočník pak slávistického beka zezadu fauloval a inkasoval kartu.
     
    68
    Další kombinace sešívaných končí rohovým kopem. Ten domácí rozehráli nakrátko, ale nepotkali se s úspěchem.
     
    67
    Po Janoškově žlutém faulu rozehráli slávisté standardku a vyslali dlouhý nákop do šestnáctky, pro který si došel brankář Budinský.
     
    66
    Žlutá karta pro tým FK Pardubice (Dominik Janošek).
     
    Slávistický mladík Daniel Fila dnes slaví své dvacáté narozeniny. Poprvé v tomto ročníku se objevuje v klání Fortuna ligy, nastoupil však v obou úvodních duelech Evropské konferenční ligy proti St. Josephs. Gibraltarskému celku vstřelil v domácím utkání i branku. Uvidíme, zda nakonec zasáhne i do klání s Pardubicemi. Fanoušci si jistě vzpomenou na duel se Zlínem, v němž pro změnu slavil narozeniny David Jurásek, jenž nakonec korunoval svůj den dvěma trefami.
     
    65
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Tomáš Holeš, přichází Daniel Fila.
     
    65
    Obrovská šance sešívaných! Pardubice měly ve výpně plné ruce práce se slávisty, kteří si dělali doslova, co chtěli. Už už to vypadalo, že domácí situaci překombinovali, ale Stanislav Tecl se zapřel, otočil do zakončení a byl blízko ke čtvrtému zásahu, ale jeho pokus zastavila tyč.
     
    63
    Po rohu přišlo několik odvrácených nákopů do šestnáctky, až nakonec poslal Marek Icha z pravého křídla míč na zadní, kde ale jeden z jeho spoluhráčů tečoval balon jen těsně vedle!
     
    62
    Fantastický Viktor Budinský! Moses Usor se dostal na pravé straně do úniku, na vápně si našteloval balon na střelu, ale trefil jen vystoupivšího beka. Míč si ale okamžitě zpracoval zpět a technickou střelou jej poslal k tyči, kam ale fantasticky zaplachtil pardubický strážce svatyně.
     
    61
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Ibrahim Benjamin Traoré, přichází Ondřej Lingr.
    ze hřiště odchází Lukáš Masopust, přichází Moses Usor.
    ze hřiště odchází Petr Ševčík, přichází Marek Icha.
     
    60
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Pavel Černý, přichází Marek Červenka.
     
    59
    Ještě před střídáním jsme evidovali dvě zajímavé šance na straně Slavie. Zajímavou ránu si připsal Ibrahim Traoré, ale mířil vedle stejně jako předtím jeho kolega.
     
    57
    Slavia právě vstřelila branku!
    HATTRICK! Slávisté vedou již 4:0 a potřetí v klání udeřil STANISLAV TECL. Skvělou práci odvedl Aiham Ousou, který mu naservíroval míč z pravé strany. Tecl se pak zjevil na malém vápně, kde sklepl balon za záda Viktora Budinského. Balon zamířil přesně k tyči.
     
    57
    Taras Kačaraba skvěle vystoupil proti přihrávce na Akosah-Bempaha a sám pádil dopředu, leč příliš si předkopl míč a pohlídal si jej Dominik Janošek.
     
    54
    Davidovi Douděrovi se nepovedlo dostat přes obránce míč na Aihama Ousoua. Do odraženého balonu se ale vzápětí opřel Taras Kačaraba, jenž však hodně přestřelil.
     
    53
    Ibrahim Traoré se rozeběhl středem a pěkným nákopem aktivoval na levém křídle Matěje Juráska, jehož přetažený centr přistál na kopačce spoluhráče Davida Douděry, jehož zakončení z úhlu si Viktor Budinský pohlídal.
     
    51
    Sešívaným nevyšly další pokusy u velkého vápna, vzápětí tak dostala šanci ekipa z města perníku. Po faulu na Akosaha-Bempaha kopala standardku z pravého křídla, jíž ale obrana sešívaných odvrátila.
     
    Sešívaní v posledních třech utkáních s Pardubicemi neinkasovali. Do tabulky si zapsali triumfy 3:0, 5:0 a naposledy 4:0. Obě klání v uplynulém ročníku odchytal v brance Slavie Aleš Mandous, první nulu měl na svědomí Ondřej Kolář.
     
    49
    Pardubice se snažily o rychlou odpověď, Martin Toml dostal po zatáhnutí po pravém křídle míč na kopačku, ale netrefil jej ideálně a bylo z toho jen nevýrazné zakončení mířící vedle.
     
    48
    Slavia právě vstřelila branku!
    Sešívaní předvedli ukázkový brejk. Nejprve totiž proletěl balon nebezpečně Mandousovým malým vápnem. Následně ale Slavia získala míč, Ibrahim Traoré si jej zpracoval a měl na středu moře prostoru, aby si navedl balon a podíval se na postavení spoluhráčů. Vybral si Lukáše Masopusta, jemuž poslal míč do nohy před šestnáctku. Slávistický hráč pak ještě posunul balon křížem na STANISLAVA TECLA, jenž si jej zpracoval a překonal Budinského střelou k tyči.
     
    48
    Za obranou vyplaval Stanislav Tecl, který byl ale příliš blízko k Viktoru Budinskému, jenž jeho šanci fantastickým výběhem zlikvidoval!
     
    47
    Slavia má balon na kopačkách a kombinuje na polovině Pardubic.
     
    46
    Hned po rozehrávce na půli zamířil balon do rukavic Aleše Mandouse.
     
    46
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Kostka, přichází Jan Halász.
    ze hřiště odchází Ondřej Chvěja, přichází Tomáš Koukola.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hráči jsou nastoupení. Druhá půle může začít. Pardubice do ní nastoupí se dvěma změnami. Ondřeje Chvěju nahrazuje Tomáš Koukola, Dominika Kostku Jan Halász.
     
    Slavia měla v první půli držení balonu 62 %, devětkrát také vystřelila (třikrát na branku) a kopala tři rohy. Hostům se pak povedlo čtyři pokusy sešívaných zablokovat. Ani jednou však neohrozili brankáře Aleše Mandouse.
     
    V předchozích vzájemných kláních padlo dohromady 14 branek, průměr tedy činí 3,5 gólu na utkání. Nejméně jich diváci viděli hned při úvodním setkání obou celků po pardubickém postupu v roce 2020, kdy se oba týmy rozešly smírně. Nejvíce naopak vloni na podzim v Ďolíčku, kdy Slavia triumfovala 5:0.
     
    Máme za sebou úvodní půli, ve které byli jednoznačně lepší domácí, kteří Pardubice prakticky k ničemu nepustili a nejen to. Dokázali se i dvakrát prosadit, když nejprve otevřel skóre po půlhodině hry a přetaženém centru David Douděra. Účet první části uzavřel po dalším nadýchaném míči Stanislav Tecl. Hosté navíc budou dohrávat o deseti po vyloučení Hranáče.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Nastavena je jedna minuta. Ještě předtím ale došlo k rozehrávce standardky, po které Slavia znovu servírovala z levého křídla míč do vápna, ale tam nebyl nikdo, kdo by dokázal balon trefit.
     
    45
    A posléze i asistent trenéra Jiří Krejčí.
     
    44
    Za řeči je navíc napomínán žlutou kartou i Kamil Vacek.
     
    44
    Tahle premiéra Robinovi Hranáčovi hrubě nevychází. Hřiště totiž opouští ještě před začátkem druhé půle. Na polovině sejmul jednoho ze slávistů a po druhé žluté kartě oslabuje svůj tým.
     
    43
    Vynikající zákrok nyní vytáhl Viktor Budinský! Další povedený centr mířil na Stanislava Tecla, který zblízka hlavičkoval jen do skvěle vyběhnuvšího brankáře Pardubic.
     
    41
    Slavia právě vstřelila branku!
    První zásah v této sezoně pro STANISLAVA TECLA. A opět akce, která začala na levém křídle. Lukáš Masopust nadýchal míč tentokrát na střed šestnáctky, kde se nacházel Tecl, jenž trefil balon přesně mimo dosah brankáře Viktora Budinského.
     
    40
    Další atak posléze pohlídala čerstvá akvizice Akosah-Bempah. Ten pohlídal sprintujícího Juráska. Odkop od Budinského klece.
     
    39
    Petr Ševčík se hnal po pravém křídle do šance, ale dobře jej dostoupil Matěj Helešic, jenž si připsal dobrý obranný zákrok.
     
    38
    Nevyšla ani kombinace přes brankáře Budinského. Hraje opět Slavia.
     
    37
    Ani motivace trenéra Jaroslava Novotného zatím nepomáhá. I když jsou hosté na útočné polovině, nedaří se jim dostat míč do takové pozice, z níž by ohrozili branku Aleše Mandouse.
     
    36
    Východočeši se neudrželi na útočné polovině. Kontr okamžitě rozjel Ibrahim Traoré, avšak ten byl načapán v ofsajdu.
     
    34
    A to nebylo všechno, Tomáš Holeš poslal po zavezení míče do šestnáctky rychlý balon skrze malé vápno a Budinský měl velké štěstí, že jej nikdo neusměrnil za jeho záda.
     
    33
    Domácí jsou při chutí. Hned vzápětí totiž dostal zajímavou nabídku Matěj Jurásek, kterému Stanislav Tecl přiklepl patičkou balon do střelecké pozice, avšak sešívaný mladík napálil jen prvního bránícího hráče.
     
    Východočeši ještě nedokázali v Edenu skórovat. V obou dosavadních střetnutích na domácím stadionu Slavie vyprodukovali pouze šest střel na branku (14 celkem). Oproti tomu sešívaní vystřelili celkem 30krát, polovina ran poté zamířila mezi tři tyče.
     
    31
    Slavia právě vstřelila branku!
    Krásný fotbalový moment v podání domácích fotbalistů. Jak již bylo zmíněno, tak Traoré vybojoval míč na levém kříldle, odkud přiletěl do vápna krásný přetažený centr od Davida Juráska, který na zadní tyči napálil přesně do Budinského protipohybu nikým neatakovaný DAVID DOUDĚRA.
     
    31
    Příliš nízký míč poslal do šestnáctky Ibrahim Traoré. Hosté se dokázali ubránit, avšak fotbalista z Pobřeží Slonoviny zabojoval a balon znovu získal pro své barvy.
     
    30
    Matěj Jurásek se protáhl po levé straně a na úrovni malého vápna poslal nebezpečný centr, na nějž kromě Budinského nedosáhl ani naskakující Stanislav Tecl.
     
    29
    Janoškův přetažený centr doběhl na brankové čáře Tomáš Solil, jehož zadovku do vápna si obrana Slavie pohlídala.
     
    28
    Nyní ale dostávají po Budinského odkopu k dispozici standardku. Z pravého křídla ji zahrává Dominik Janošek.
     
    27
    Taras Kačaraba si pohlídal na zádech Pavla Černého. První necelá půlhodinka nabízí zatím neúspěšné dobývání pardubické svatyně domácími, hosté jsou zatím především v defenzivě a do útoku vyráží jen sporadicky.
     
    26
    Lukáš Masopust chtěl zrychlit slávistickou kombinaci kolmicí za obranu, avšak tu nikdo nevyslyšel a míč se dokutálel až do Budinského rukavic.
     
    25
    Hostujícímu celku nevyšla kombinace. Vybojoval ale aut na útočné polovině a navíc stihl vystřídat.
     
    25
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Mareš, přichází Nana Akosah-Bempah.
     
    24
    Rozehrávka se Pardubicím příliš nepovedla. Sešívaní ukořistili míč a po rychlé přihrávce pádil sám na brankáře Stanislav Tecl, který jej dokázal obstřelit, avšak balon šel jen těsně vedle. Obrovská šance by nakonec ale ani tak gólem neskončila. Pískal se totiž ofsajd.
     
    23
    Tomáš Holeš se u lajny snažil prošít kolem dvou pardubických hráčů, ale ztratil stabilitu a navíc od něj mířil míč do autu.
     
    23
    Pokus o kombinaci na levé křídlo domácím nevyšla. Vysoký centr na Matěje Juráska byl až příliš vysoký.
     
    21
    Dvakrát v šanci Aiham Ousou! Nejprve byl odvrácen centr Petra Ševčíka a doskákal právě k mladému švédskému stoperovi, jehož střela byla tečovaná na roh. Po něm se zjevil Ousou na zadní tyči, avšak hlavičkoval jen vedle.
     
    Ve čtyřech předchozích vzájemných duelech duelech padlo osmnáct žlutých karet. V průměru tedy vidí hráči z pravice rozhodčího čtyři až pět žlutých za zápas. Červenou zatím sudí v utkáních Slavie s Pardubicemi tasit nemusel. V posledních dvou ligových kolech však obdržel soupeř Pražanů červenou – Václav Procházka ze Zlína byl vyloučen v 70. minutě v Edenu, v Jablonci byl domácí Michal Surzyn poslán do sprch už v 6. minutě.
     
    20
    Robin Hranáč při své premiéře v základní sestavě v této sezoně inkasuje žlutou kartu. Při úniku celkem nevybíravě srazil jednoho ze slávistů a vidí tak trest. Slavia má standardku.
     
    18
    Po faulu na levém křídle ťukl Petr Ševčík míč vedle stojícímu Davudovi Juráskovi, jehož přetažený centr se domácím povedlo vrátit do šestnáctky, tam nakonec zakončoval Taras Kačaraba, jehož dělovka byla zblokovaná.
     
    17
    Slavia se nyní více a více přibližuje Budinského kleci. Nejprve nedokázal zakončit po skvělém obranném zákroku Petr Ševčík. Na centr z pravé strany pak akrobaticky naskočil David Douděra, ale ten přestřelil.
     
    15
    Pardubičtí se dostali až k Mandousovi, sešívaní je však obrali o míč a přes svého gólmana rozjeli kontr. Přiťuknutí Davidovi Douděrovi, jeho rychlý centr se snesl až ke Stanislavu Teclovi, který sice ve vápně neustál v těžké pozici čistý souboj s obráncem, ale k míči se dostal Matěj Jurásek, jenž se dostal k centru, ale poslal jej jen do boční sítě.
     
    14
    David Jurásek zachytil nedůraznou přihrávku Pardubic na pravém křídle. Měl před sebou místo, a tak se rozeběhl k vápnu, z jehož úrovně poslal vysoký míč. Jeho centr ale zamířil přesně do prostoru, kde číhal pozorný Viktor Budinský.
     
    13
    Tomáš Holeš si před vápnem richtoval balon na střelu, ale míč mu příliš uskočil od nohy, a tak trefil jen před sebou stojícího beka.
     
    12
    Napadajícími slávisty nyní protancoval Dominik Janošek, který startoval na levém křídle spoluhráče, avšak Slavia si situaci pohlídala a balon skončil až u Mandouse.
     
    První poločasy ve vzájemných duelech v minulé sezoně nabídly jedinou branku. Postaral se o ní v dubnové odvetě v Edenu Lukáš Provod, který ve 41. minutě proměnil penaltu. Ve druhé pětačtyřiceminutovce pak sešívaní nasázeli v součtu hned osm branek. Především na začátku listopadu v Ďolíčku předvedli Trpišovského svěřenci uragán, když soupeřovo konto zatížili hned pěti trefami.
     
    11
    Pavel Černý se na hrotu přetahoval s Aihamem Ousouem, který jej úspěšně ubránil. Navíc jej pardubickým kapitán fauloval.
     
    10
    Ten se ale Slavii nepovedl. Rozehrávka mířila na hranici velkého vápna, což si Pardubice pohlídaly.
     
    9
    Petr Ševčík se dostal k odvrácenému míči. Kousek před vápnem si jej zpracoval a poslal šlupku, která jen těsně přeplachtila Budinského klec. Míč byl ale ještě tečován, takže nakonec uvidíme po menších tahanicích další roh.
     
    7
    Další nákop domácích letěl vysoko nad pardubickou svatyni. Hosté rozehráli a postupnou kombinací se dostali na polovinu domácích.
     
    6
    Sešívaní sice po rohu zahrozili, ale Pardubice ale situaci zvládly i díky včasnému výběhu Viktora Budinského, který vyboxoval míč z penalty mimo šestnáctku.
     
    5
    Centr Matěje Juráska po brejku na levém křídle odvrátila obrana Východočechů jen na roh.
     
    4
    Pavel Černý operoval s míčem na levém křídle, ale Pardubicím se povedla jen průnikovka, kterou si pohlídal Aleš Mandous. Jeho dlouhý výkop zamířil na Stanislava Tecla, jehož pokus o kličku si obrana soupeře pohlídala.
     
    3
    Slavii nevyšel ani další nákop do dobře zorganizované obrany soupeře. Sešívaní navíc hned po ztrátě míče faulovali.
     
    2
    Domácí servírovali míč z pravého křídla do vápna, kde ale Pardubice zvládly situaci přestát a ubránit se odkopem mimo šestnáctku. Po něm ale přišel další faul na pravém křídle.
     
    1
    Prakticky okamžitě po výkopu byl jeden ze sešívaných faulován, což neuniklo pozornosti sudího. Sešívaní přenesli po rozehrávce balon na levou stranu, avšak oblouček Davida Juráska mířící do vápna si defenziva Východočechů pohlídala.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Vlna pískotu ještě před úvodním hvizdem. Pardubice si po losu zvolily pro úvodní půli stranu u Tribuny Sever, což sešívaní fanoušci nenesou s libostí.
     
    Ještě před výkopem došlo k poděkování slávistické legendě Miroslavu Beránkovi, který opouští Eden a míří za prací na Fotbalovou asociaci České republiky.
     
    Premiéra. Pardubice nastupují do utkání se Slavií ve třetí sadě dresů, která nese v této sezoně Fortuna ligy vůbec poprvé fialovou barvu. Dosud měli fotbalisté z východočeského města třetí sadu modrou. V utkání na půdě Edenu nemohou hosté využít ani jednu ze základní barevné kombinace (červené a bílé dresy), jelikož domácí nastupují v tradiční červeno-bílé.
     
    Obě jedenáctky již za doprovodu rozhodčích nastupují na hrací plochu.
     
    Hráči za sebou mají rozcvičku. Za deset minut odstartuje klání mezi Slavií a Pardubicemi. To jen o den uniklo velkému lijáku, který v sobotu znemožnil odehrát fortunaligové utkání v nedalekém Ďolíčku a mimo jiné zaplavil i zrekonstruovaný podchod pod vršovickým nádražím. Ve Fortuna Areně dnes panují ideální fotbalové podmínky. Není žádné vedro, sluníčko odstoupilo a jeho relikty zalévají jen horní polovinu protilehlé tribuny.
     
    Řekli před zápasem

    Jaroslav Köstl (asistent trenéra, SK Slavia Praha): „Pardubice odehrály vynikající zápasy jak s Libercem, tak v Plzni. Hráči se dostali do řady nepříjemných situací, v prvním poločase byli lepší než Plzeň. Je na místě říct, že nás nečeká nic jednoduchého. Soupeř má kvalitu, tým je dlouho pospolu. Nám velí povinnost hrát doma naplno a zvítězit.”

    Matěj Helešic (obránce, FK Pardubice) „Slavia v posledních letech hraje pravidelně v evropských pohárech a je to jeden z nejsilnějších týmů, které můžeme v soutěži potkat. Je silná především v domácím prostředí, kam jí chodí podporovat hodně fanoušků. Pro nás to nebude nic jednoduchého. Slávisté mají silné hráče dopředu i dozadu a jsou hodně ofenzivní. Na to si musíme dát pozor.”
     
    Úvodní sestavy:

    SK Slavia Praha: Mandous – Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek – Masopust, P. Ševčík, Holeš (C) – M. Jurásek, Traoré – Tecl.
    Náhradníci: O. Kolář – Tiéhi, Olayinka, Fila, Usor, Hromada, Schranz, Valenta, Lingr, Icha, Kricfaluši.
    Trenér: Jindřich Trpišovský

    FK Pardubice: Budinský – Kostka, Hranáč, Toml, Helešic – Janošek, Solil, Mareš – Chvěja, Vacek – Černý (C).
    Náhradníci: Šmíd – Halász, Koukola, Svoboda, Rosa, Akosah-Bempah, Červenka, Lima.
    Trenér: Jaroslav Novotný

    Rozhodčí: Marek Radina – Ivo Nádvorník, Lukáš Machač.
     
    Sestava Pardubic bez Vlčka a Markoviče. Kvůli dohodě mezi oběma kluby nemohou Východočeši využít Tomáše Vlčka a dosavdní jedničku Jakuba Markoviče. Do branky se tak postaví poprvé v tomto ročníku Viktor Budinský. „Viktor je zkušený brankář. Má za sebou spoustu těžkých zápasů. Plně mu důvěřujeme a není na něm vidět žádná nervozita. Věříme, že to zvládne,” řekl v rozhovoru před zápasem trenér pardubických gólmanů Martin Shejbal.
     
    Rozhodčí

    Hlavním rozhodčím tohoto duelu je Marek Radina, jenž debutoval v nejvyšší soutěži 30. října 2021 na půdě Zlína. Dosud odpískal coby hlavní ve Fortuna lize 12 klání a poprvé si zapíská Slavii. Duel Pardubic rozhodoval Radina na konci dubna, Východočeši tady prohráli v Karviné 2:3.

    Na čarách bude Radinovi pomáhat velezkušený Ivo Nádvorník, jenž působí v pozici pomezního 13. sezonou a na kontě má 236 odmávaných klání včetně několika derby, a to ať už s praporkem či v roli asistenta VARu. Spolu s ním bude plnit funkci asistenta Lukáš Machač, který ostrý debut ve Fortuna lize zažil teprve na konci února a coby pomezní odřídil deset klání.

    Role čtvrtého rozhodčího se chopí Jan Všetečka. U videa pak zasednou Václav Štěrba s asistentem Tomášem Mokruschem.
     
    Příjemný dobrý den všem fotbalovým fanouškům.

    Pardubice se, tak jak je v posledních sezonách jejich zvykem, znovu vypravily do Vršovic. Tentokrát ale o dvě tramvajové zastávky dále do Edenu, kde budou čelit domácí Slavii.

    SLAVIA

    Sešívaní nezačali ročník nejlépe. V úvodním kole totiž prohráli na půdě Hradce Králové 0:1. Hned o týden později si však svěřenci Jindřicha Trpišovského spravili chuť, když do na svém stadionu celkem snadno poradili se Zlínem.

    Náročný program proložený předkoly Evropské konferenční ligy zatím Slavia zakončila na půdě Jablonce, kde nakonec uhájila vítězství 3:2. Ve čtvrtečním střetnutí na půdě polského Rakowa ale červeno-bílí nepředvedli zrovna oslnivý výkon a ve střetnutí s Východočechy si tak budou chtít napravit reputaci a zvednout sebevědomí před důležitou čtvrteční odvetou.

    PARDUBICE

    Ani Pardubicím nevyšlo první kolo. V azylu v Ďolíčku prohrály s Českými Budějovicemi 0:2. Hned poté ale fotbalisté z města perníku sehráli vyrovnané střetnutí na půdě úřadujícího šampiona z Plzně, kde se díky Solilově trefě z 55. minuty dostali na vyrovnaný stav, čtvrt hodiny před koncem ale vystřelil domácím triumf Havel.

    V posledním střetnutí si ale svěřenci Jaroslava Novotného připsali své první body v sezoně. Proti Liberci rozhodl závěr první periody, kdy Pardubice během tří minut dvakrát skórovaly a i přes liberecké snížení si došly pro první triumf v ročníku.


    STATISTIKY

    Na straně domácích vládnou ligovým statistikám sešívaní mladíci. David Jurásek oslavil proti Zlínu narozeniny dvěma trefami. Gól a asistenci si při své premiéře připsal Marek Icha.

    Co se týče přihrávek, tak na straně Slavie jsou v aktuálním průběhu Fortuna ligy tři hráči s úspěšností 90 % a vyšší. Eduardo Santos s 92,5 % a Ondřej Lingr s Peterem Olayinkou, kteří mají 90 procent. Nejaktivnějším nahrávačem je Brazilec Santos, který svým spoluhráčům rozdal již 187 balonů.

    Všechny tři duely odchytal v brance Slavie Aleš Mandous, který inkasoval čtyřikrát a stejný počet střel pochytal.


    O všechny tři dosavadní góly Pardubic v sezoně 2022/23 se postaral pokaždé jiný střelec. Do listiny se zapsali Tomášové Vlček se Solilem a Michal Hlavatý. Ten zároveň v každém klání obdržel žlutou kartu a společně s brněnským Denisem Granečným mu tak v nejkratším možném čase hrozí případný jednozápasový distanc.

    V rámci přihrávek jsou v kádru Východočechů nejlepší Dominik Mareš s Leandrem Limou, kteří mají 87,5% úspěšnost. Nejčastěji přihrávajícím fotbalistou je ale Dominik Janošek se 177 pasy.

    Úvodní duely odchytal v pardubické kleci exslávista Jakub Markovič, jenž inkasoval z osmi pokusů pětkrát.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Richard Wagner

    Góly: 31. Douděra (D. Jurásek), 41. Tecl (Masopust), 48. Tecl (Masopust), 57. Tecl (Ousou), 77. Lingr (Douděra), 79. Usor (M. Jurásek), 89. Usor (Icha)

    Karty:   85. Usor (SLA) – 20. Hranáč (PCE), 44. Vacek (PCE), 45. Krejčí (trenér) (PCE), 66. Janošek (PCE), 69. Červenka (PCE)   44. Hranáč (PCE)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 12:0. Střely mimo: 7:3. Rohy: 6:0. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 16:10.
    SK Slavia Praha: Mandous – Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek – Masopust (61. Usor), P. Ševčík (61. Icha), Holeš (C) (65. Fila) – M. Jurásek, Traoré (61. Lingr) – Tecl (75. Kricfaluši).
    Náhradníci: O. Kolář – Tiéhi, Olayinka, Hromada, Schranz, Valenta.

    Tréner: Jindřich Trpišovský

    FK Pardubice: Budinský – Kostka (46. Halász), Hranáč, Toml, Helešic – Janošek, Solil (72. Rosa), Mareš (25. Akosah-Bempah) – Chvěja (46. Koukola), Vacek – Černý (C) (60. Červenka).
    Náhradníci: Šmíd – Svoboda, Lima.

    Tréner: Jaroslav Novotný

    Rozhodca: Marek Radina – Ivo Nádvorník, Lukáš Machač

    Diváci: 13 269