Česko – Lotyšsko 7:3 (kon.)
koniec
Česko
7:3 (1:0, 2:1, 4:2)
Lotyšsko
cz Utorok 12.07.2022, 17:00 • Birmingham, Alabama, USA • Svetove hry 2017 - florbal
Predzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (18:44:58)
     
    Česko vítá dobu bronzovou. Florbalisté si po divokém utkání s Lotyšskem přece jen dojdou pro medaile. V poslední třetí části nasázeli čtyři branky, ubránili se povedené powerplay soupeře a slaví vítězství 7:3. Po semifinálové porážce se Švédy si tak český výběr alespoň spravil chuť.
     
    Konec zápasu.
     
    44:32
    Česko právě vstřelilo branku!
    Ještě jedna trefa do prázdné lotyšské branky, prosazuje se FILIP FORMAN, který zvládnul svůj jubilejní desátý bod na Světových hrách. Lotyši nedokázali odvrátit české vyhození vzduchem a dobře se zorientoval právě Forman, který už pak měl cestu k brance volnou. Asistence: Adam Delong.
     
    43:42
    Česko právě vstřelilo branku!
    Česká cesta za bronzem je snad definitivně uzavřena. Lotyšům utekl FILIP LANGER a připisuje si druhý gól v utkání. Langer to udělal parádně, přes polovinu hřiště míček pronesl ve vzduchu a pak pohodlně zakončil do nechráněné branky. Asistence: Ondřej Němeček.
     
    43:10
    Oddechový čas pro tým Lotyšsko.
     
    43:08
    Do míčku se florbalkou doslova zakousnul Lukáš Punčochář. Mohl pak vysunout Adama Delonga, který si došel pro faul.
     
    42:38
    Na prázdnou klec tentokrát útočil Matěj Havlas, ale nevedlo se mu. Langer pak odpálil míček z obranné poloviny, Lotyši neustále tlačí.
     
    40:58
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    A to je další komplikace pro českou reprezentaci. Před brankou zůstal zaparkovaný a zcela volný TOMS AKMENLAUKS, ze středu překonává Lukáše Bauera a snižuje na rozdíl pouhých dvou branek. Předtím sudí neodhalili lotyšské hraní rukou, to ale nic nemění na tom, že Češi se na bronz ještě budou muset nadřít. Asistence: Krisjanis Tiltins.
     
    40:47
    Faulu se dopustil Lukáš Punčochář, zahrál hodně na hraně faulu.
     
    39:51
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Na tento moment ROLANDS KOVALEVSKIS. Nejlepší střelec druhé nejvyšší finské soutěže dokázal najít prostor v postavení Lukáše Bauera a zavěsil. Lotyšsko ještě neztrácí naději. Asistence: Peteris Trekse.
     
    39:46
    Oddechový čas pro tým Česko.
     
    39:46
    Jiří Besta se bohužel dopustil držení a ještě více znásobí přesilovku Lotyšů, kteří budou pokračovat s odvolaným brankářem.
     
    39:25
    Prázdnou lotyšskou klec nedokázal zhruba o 15 centimetrů trefit Josef Rýpar. To byl ambiciózní útok na hattrick.
     
    39:00
    Lotyši odvolávají brankáře a jdou do risku šest minut před koncem třetí třetiny.
     
    38:18
    Češi už si hodně věří. Havlas kličku zvládl, ale Šindler zaváhal a brankář Lukáš Bauer měl po delší době práci. Poradil si dobře.
     
    37:47
    Česko právě vstřelilo branku!
    Nejhezčí kombinace v utkání! Ondřej Němeček zvládl přenést hru na pravou stranu, odkud okamžitě putovala přihrávka Adama Delonga z první. Křižný pas si našel čepel JOSEFA RÝPARA, který přidává další gól, a sice už sedmý na Světových hrách. Český koncert zatím stále nekončí. Asistence: Adam Delong.
     
    37:09
    Lotyši absolutně nezvládají závěr zápasu, jsou nedisciplinovaní a znovu půjdou do oslabení. Andris Rajeckis zcela zbytečně odpálil míček a dostává dvě minuty za zdržování hry.
     
    37:09
    Volný úder pro národní tým. Mezitím skončila česká přesilovka.
     
    36:21
    Ve velké rychlosti nezvládl zakončit kolem Bauera Kovalevskis. Na druhé straně vystrčil růžky Filip Forman, ovšem Salcevics ho zpacifikoval.
     
    35:53
    Šikovně hledal Adam Delong Langera, ten se ovšem dostal do lotyšských kleští, ze kterých už nebylo kloudného úniku. Přesto Češi pokračují na balonku.
     
    34:51
    Česko čeká, až vyprší Hemerkův trest. Následně postaví přesilovkový vzorec.
     
    33:43
    Česko právě vstřelilo branku!
    Vypadá to, že Češi kráčí za bronzem ze Světových her. Druhé trestné střílení v utkání jel ADAM DELONG a dokázal i s notnou dávkou štěstí z bekhendové strany překonat Janise Salcevicse. Lotyšský brankář si na míček ještě sáhnul rukou i helmou, ale nakonec ho pouze usměrnil pod horní tyčku. Česko vede o tři branky. Bez asistence.
     
    33:43
    Vyloučení v týmu Lotyšsko:
    Purins – TS, Sekání.
     
    33:35
    U mantinelu si dobře počínal Savins, ale pak utekl soupeři Filip Forman a vybojoval druhé trestné střílení v utkání.
     
    32:58
    Vyloučení v týmu Česko:
    Hemerka – 2 min., Hrubost.

    Vyloučení v týmu Lotyšsko:
    Krumins – 2+2, Hrubost.
     
    32:58
    Stejně jako v předchozím utkání Čechů padá červená karta, ale tentokrát na straně soupeře. Morics Krumins nepřiměřeně oplácel a dostává červenou kartu, což znamená trest na 2+2 minuty a do konce utkání.
     
    32:29
    Velmi nebezpečná střela se povedla Artursi Jursevskisovi, naštěstí měl Lukáš Bauer připravenou levou nohu a míček v malém brankovišti udržel.
     
    31:49
    Josef Rýpar vzal koncovku na sebe, bohužel ale prováhal šanci na čtvrtý gól. Zatím se zdá, že Česko utkání kontroluje.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    Lotyšsko dokázalo zásluhou Arturse Jursevskise srovnat, jejich radost z rovnovážného stavu ovšem netrvala dlouho. Už ve 20. minutě vrátil Česko do vedení Matěj Havlas a po něm ostře pálil také Filip Langer. Skóre má před poslední přestávkou hodnotu 3:1 a Češi se tak přiblížili zisku bronzových medailí. Ještě však musí dobře rozehraný zápas zvládnout v poslední třetině.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    29:26
    Jenže Andris Rajeckis se přece jen do zakončení dostal a velmi důrazně procvičil Lukáše Bauera. Na druhé straně zvládnul zákrok Salcevics, ovšem neotevřel se mu prostor k rychlému výhozu, který plánoval.
     
    29:00
    I když se Filip Forman na malou chvíli dostal do lotyšských kleští, Češi odmítají soupeři vydat míček. Chtějí třetinu dohrát.
     
    28:09
    Blíží se samotný závěr prostřední dvacetiminutovky a Češi si v klidu drží náskok dvou gólů. Na míčku je Adam Hemerka.
     
    27:28
    Přečíslení tři na dva vytvořil Josef Rýpar. Přihrávku pokazil, pak měl ale dvě nadějné střely, které fantasticky vytáhnul Janis Salcevics. Reflexy dvaatřicetiletého brankáře zafungovaly na výbornou.
     
    26:37
    Češi začínají naplno přebírat otěže zápasu, další gólovky měl na florbalce Adam Hemerka, ale z ideálního místa natrefil na lotyšský blok. V těchto chvílích mohou čeští hráči utkání rozhodnout.
     
    25:58
    Česko právě vstřelilo branku!
    Gól visel ve vzduchu a nakonec skutečně přichází. Na střed hřiště si od mantinelu vyběhnul FILIP LANGER a prudkou ránu umístil mezi nohu a ruku brankáře Janise Salcevicse. Ten znovu příliš neviděl a dopustil české dvoubrankové vedení. Plusem je, že svěřenci Jaroslava Berky dokázali zužitkovat početní převahu. Asistence: Adam Delong.
     
    25:35
    Ze středu vypálil Matěj Havlas, chybělo mu ale pár centimetrů. Česko se stále drží v tlaku.
     
    25:17
    Až nyní se Česku daří vybojovat míček. Němeček už kombinuje na levé straně s Formanem.
     
    25:00
    Po několika přihrávkách už to nevydržel Adam Delong. Jeho pokus tahem zasvištěl vysoko nad branku a Lotyši pak šetří čas na útočné polovině.
     
    24:35
    Před zraky rozhodčího sestřelil Filipa Formana Edgars Purins. Dostává dvě trestné minuty za bránění ve hře a Češi si mohou vychutnat první početní převahu v utkání o bronz.
     
    23:54
    S míčkem před brankovištěm hodně zariskoval Lukáš Punčochář, ale dokázal jej udržet, čímž vytvořil přečíslení. Jeho aktivitu zhatil nepřesnou přihrávkou Filip Forman.
     
    23:26
    Češi už jsou v plném počtu, pas navíc nevyšel Kovalevskisovi. Následuje komerční přestávka.
     
    22:49
    Matěj Havlas hravě přečetl přihrávku Trekseho, jenže se mu nepovedlo proniknout na útočnou polovinu. Brankáře tak ohrožoval Kovalevskis a po něm ještě Krumins. Bauer držel výtečné postavení.
     
    21:56
    Obrovskou příležitostí disponoval Edgars Purins, který využil propadnutí české obrany v oslabení a nadvakrát se zkoušel prosadit z bezprostřední blízkosti. Lukáš Bauer vytahuje důležitý zásah.
     
    21:26
    Do souboje zapojil zadní část těla Filip Langer a dostává dvě minuty za nedovolené vrážení. Lotyšsku bude patřit i druhá přesilovka v utkání.
     
    19:54
    Česko právě vstřelilo branku!
    Výtečně si na střed hřiště odskočil MATĚJ HAVLAS a svou šancí tentokrát využívá. Krumins neměl ideální postavení a zastínil výhled svému brankáři Janisi Salcevicsovi. Ten by měl ovšem nejspíš problém i tak, Havlas zatloukl míček pod břevno a Češi znovu vedou. Asistence: Adam Hemerka.
     
    19:27
    Daleko měl k míčku Ondřej Němeček. Bauer musel vyřešit střelu z dálky a pak sám vyhodil. Havlas se natlačit do velkého brankoviště, ale nedal.
     
    18:48
    Televizní signál opět naskočil. Josef Rýpar mezitím nedokázal zvládnout souboj u mantinelu a z protiútoku hrozil Oskars Tutans.
     
    17:57
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Autorem branky je ARTURS JURSEVSKIS. Asistence: Rolands Kovalevskis.
     
    Omlouváme se za výpadek televizního signálu, kvůli kterému není možné podrobněji komentovat zápas Česko – Lotyšsko. Pochybení nevzniklo na naší straně. Jakmile se video přenos opět zprovozní, budeme vás informovat. Do té doby nabízíme změny stavu.
     
    17:21
    I když Kovalevskis vystihnul rozehrávku, Češi rychle přenesli hru a zcela nepokrytý Adam Hemerka dokázal zajímavě vystřelit. Chybělo jen několik málo centimetrů k tomu, aby se prosadil.
     
    16:46
    Před velké brankoviště nabízel míček Lukáš Punčochář, bohužel jeho pas nikdo nevyužil. U pravé tyče pak postával Purins, jenže skákající míček mu na čepel nedoplachtil.
     
    16:14
    Při útočné aktivitě se faulu dopustil Edgars Purins. Česko tak přežilo kontr soupeře bez újmy a může znovu pomalu rozehrát.
     
    15:44
    Trpělivost Čechům svědčí. Po Němečkově přisunutí se rozhodl naslepo pálit Matěj Havlas. Řešení to nebylo marné, ale míček se přece jen nevešel do prostoru tří tyčí.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    Česko vede po první části 1:0, obrázek ale mohl být i veselejší. Jediným dosavadním střelcem je Josef Rýpar, který využil milimetrové přihrávky Filipa Langera a zavěsil míček pod horní tyčku. O navýšení náskoku se ještě v poslední minutě snažil Filip Langer, ale velmi dobře jeho ránu vystihnul brankář Janis Salcevics. Ten tak drží Lotyšsko ve hře o bronz.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    14:52
    Poslední útok Čechů odvrátil bezpečně Oskars Tutans. U něj první část skončí.
     
    14:02
    A znovu v akci Salcevics! Češi se dostávají do obrovských příležitostí a lotyšský brankář musel vychytat Filipa Langera. Složitou přihrávku pak netrefil Adam Hemerka, který už stál sám před gólmanem protivníka.
     
    13:32
    Opět kombinace mezi Filipem Formanem a Josefem Rýparem. Druhý jmenovaný pálil z první pod horní tyčku, jenže výtečný zákrok si připisuje Salcevics.
     
    12:51
    Pas se nepovedl Rajeckisovi a Forman nádhernou zadovkou uvolnil Adama Delonga. Ten z náročnější pozice mířil jen nad mantinel. Přesto velmi nápadité řešení Filipa Formana.
     
    12:28
    Výtečně Češi napadají. Havlasovu aktivitu podpořil Němeček a okamžitá střela vystrašila lotyšskou reprezentaci. Míček nakonec nepronikl až do velkého brankoviště.
     
    12:17
    Na středu hřiště měl možnost Filip Langer. Na poslední chvíli jeho pokus zablokoval jeden z lotyšských zadáků.
     
    11:39
    Česko právě vstřelilo branku!
    Čechům se povedla nádherná a rychlá kombinace a otevírají skóre. Filip Forman dostal trochu volného prostoru na pravém křídle, a tak přenesl hru na protilehlou stranu. Odtud už příklepem mohl pálit JOSEF RÝPAR, který trefil krásně horní růžek branky. Brankář Janis Salcevics se natahoval marně a poprvé musel kapitulovat. Asistence: Filip Forman.
     
    11:13
    Moc hezky se na středu otočil Savins, jenže dostoupil ho Rýpar a po něm tak mohl pálit Filip Forman. Těsně se netrefil.
     
    10:11
    Hezkou přihrávku na levé křídlo poslal Matyáš Šindler, jenže k zakončení nedošlo ani tentokrát. Pak Lukáš Bauer musel vystavit své tělo proti Kovalevskisovi, který ovšem přesnou střelu nevypustil.
     
    09:44
    Kapitán Ondřej Němeček se rozhlíží, komu by poslal míček. Moc možností se mu nenabízí.
     
    08:58
    Na středu vyburácel Jiří Besta, jenže týmu v bílých dresech zatím výrazně chybí střelba a brankář Salcevics prakticky nemá práci. Výjimkou bylo pochopitelně trestné střílení.
     
    08:17
    Složitou střelu vyslal Němeček, ale z dané pozice snad ani nemohl trefit prostor tří tyčí. Česko bude následně rozehrávat z levého rohu.
     
    07:50
    U mantinelu nedokázal zvládnout kličku jednou rukou Filip Langer. Pak ale společně s Matějem Havlasem zabojoval. Škoda jen, že nepřišlo zakončení.
     
    07:36
    První reklamní přerušení. Zatím jsme branku neviděli.
     
    07:22
    Rozehrávku si chystá Filip Forman. Česko zatím v kombinaci nikam nespěchá a snaží se o budování postupné akce.
     
    06:42
    Volný Matěj Havlas nedokázal z prostoru před velkým brankovištěm udeřit, rychle se k němu seběhli tři Lotyši.
     
    05:55
    Nakonec ještě nebezpečné situace. Rána Kovalevskise z pravého křídla prosvištěla kolem levé tyčky a zakotvila na zadním mantinelu. Lukáš Bauer si pochvaluje práci spoluhráčů, kteří mu pomohli přežít dvě ošemetné situace v oslabení.
     
    05:25
    Další sekundy nastřádal Lukáš Punčochář, dokonce zaměstnal lotyšskou obranu. Vypadá to, že by Češi mohli nevýhodu zvládnout.
     
    04:57
    Přihrávku před branku cpal Purins, ale další kvalitní postavení Čechů mu nedovolilo podpořit lotyšskou akci.
     
    04:34
    Dobré české oslabení ještě podpoří vysoká hůl Moricse Kruminse, který se musí vracet na vlastní polovinu. Záslužnou práci pak ještě odvedl Adam Delong.
     
    04:06
    Nepříjemná teč po přihrávce Artise Raitumse málem nadělala pohromu. Lukáš Bauer už se přesouval k druhé tyči a měl obrovské štěstí, že balonek malým brankovištěm proskákal mimo.
     
    03:57
    Přes mantinel přepadl Krumins, ale nebylo to náhodou. Josef Rýpar dostane trest za nedovolené vrážení a Lotyšům bude patřit první početní převaha.
     
    03:36
    Ke střele se odhodlal Kovalevskis, ale dobrý český blok zafungoval na jedničku. Přesto Lotyšsko nepříjemně kouše.
     
    03:01
    Český útočník se snažil častými kličkami rozhodit Salcevicse, ten byl ovšem rychlý na nohách a vychytal nájezd. Česko se zatím prvního gólu nedočká.
     
    03:01
    Filip Langer si vybojoval trestné střílení.
     
    02:11
    Lotyši oplývají sebevědomím, do malého brankoviště vniknul Akmenlauks, ale Bauer ho zvládl vychytat. Pak ho útočník seknul přes prsty.
     
    02:06
    Před brankou se o efektní parádičku snažil Morics Krumins. Lukáš Bauer musel vytáhnout první zákrok.
     
    01:47
    Volný úder z rohu patřil Lotyšům. Za branku se vydal Kovalevskis a velmi nebezpečně přihrával bekhendem. Jeho akci navíc zastavil Punčochář jen s pomocí faulu.
     
    01:33
    Na útočné půlce dobře zabojoval Filip Langer, jenže přihrávka mu nevyšla. Langer dnes netradičně hraje na křídle.
     
    01:02
    Přihrávka za branku, o kterou se pokusil Adam Delong, neprošla. Češi budou střídat, na míčku soupeř.
     
    00:08
    Do útočného rohu přehrál míček Peteris Trekse, ale Lotyši se neusadili na útočné polovině. Česko dnes nastupuje v 11 hráčích, chybí v minulém klání vykartovaný Matyáš Krbec.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Florbalový turnaj na Světových hrách 2022 už se za malý moment dočká začátku bronzového utkání. Po porážce 1:6 proti Švédům se Česko bude snažit urvat medaili. Lotyši platí za outsidera, ale hrají ve velké euforii.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Bauer (M. Beneš) – Němeček, Hemerka, Besta, Punčochář – Havlas, Šindler, Langer – Rýpar, Forman, Delong – D. Beneš
    Trenér: Jaroslav Berka

    Lotyšsko: Salcevics (Pludums) – Jursevskis, Krumins, Ragovskis, Tutans, Savins – Trekse, Raitums, Kovalevskis – Purins, Rajeckis, Akmenlauks – Tiltins
    Trenér: Arto Riihimaki

    Rozhodčí: Andersson, Wissman.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Patrik Czepiec

    Góly a asistencie: 12. Rýpar (Forman), 20. Havlas (Hemerka), 26. Langer (Delong), 34. Delong (t.s.), 38. Rýpar (Delong), 44. Langer (Němeček), 45. Forman (Delong) – 18. Jursevskis (Kovalevskis), 40. Kovalevskis (Trekse), 41. Akmenlauks (Tiltins)

    Karty: 1 33. Krumins (LAT)


    Česko: Bauer (M. Beneš) – Němeček, Hemerka, Besta, Punčochář – Havlas, Šindler, Langer – Rýpar, Forman, Delong – D. Beneš
    Tréner: Jaroslav Berka

    Lotyšsko: Salcevics (Pludums) – Jursevskis, Krumins, Ragovskis, Tutans, Savins – Trekse, Raitums, Kovalevskis – Purins, Rajeckis, Akmenlauks – Tiltins
    Tréner: Arto Riihimaki

    Rozhodca: Andersson, Wissman