Česko – Kanada 17:0 (kon.) | Švédsko – Česko 6:1 (kon.)
koniec
Švédsko
6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Česko
cz Pondelok 11.07.2022, 16:30 • Birmingham, Alabama, USA • Svetove hry 2017 - florbal • Semifinále
Predzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (18:15:02)
     
    Švédové porážejí české florbalisty 6:1 a na Světových hrách postupují do finále, kde se utkají s lepším týmem z dvojice Finsko – Lotyšsko. Češi nezachytili už úvod semifinálové bitvy, a třebaže se jejich výkon zlepšoval, na více než jeden gól dnes nedosáhli. Zahrají si tak o třetí místo. V poslední části utkání lehce zdramatizoval Adam Hemerka, ale pak pojistku na švédské straně přidal Ludwig Persson.
     
    Konec zápasu.
     
    44:28
    Švédsko ještě označkovalo tyčku prázdné české svatyně. Na výsledku zápasu už se zřejmě nic nezmění.
     
    43:44
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Bohužel to vypadá, že Čechům více svědčí hra bez brankáře než s ním. Ne že by snad s poslední střelou mohl Lukáš Bauer něco dělat. Češi ale podcenili švédskou rozehrávku z rohu a Tre Kronor se prosazují navzdory oslabení. LUDWIG PERSSON v podstatě naslepo vypálil přesně nad nohu brankáře a raduje se z šesté trefy Švédů. Asistence: Linus Holmgren.
     
    43:30
    Sudí dělají z utkání velkou bramboračku. Johansson musí jít na trestnou lavici.
     
    43:30
    Gólová přihrávka na Josefa Rýpara neprošla. Velká škoda, Hedlund už byl rozhozený a český útočník by zřejmě pálil do prázdné klece. Na míčku zůstanou Švédové, bránit už se budou jen minutu a půl a raději si vybírají čas na poradu.
     
    42:59
    Rychlé přihrávky putovaly od Němečka k Langerovi a zase zpátky. Druhý jmenovaný pak přece jen zkusil svůj pověstný příklep, jenže tentokrát mířil vysoko nad.
     
    42:32
    K brance se přiblížil a ostře vystřelil Adam Delong, jenže horní růžek zasáhnout nedokázal.
     
    42:15
    Za sekání je vyloučen Tobias Gustafsson, což znamená další dramatizaci zápasu. Češi budou hrát bez brankáře v klasické přesilovce pěti proti čtyřem. Ještě předtím si vybírají oddechový čas.
     
    42:03
    Faul zajistil Forman, Češi se nevzdávají míčku, ale ani pokus Delonga nedoputuje do brankoviště Jona Hedlunda.
     
    41:32
    Obrovská škoda! Ostrý příklep v podání Ondřeje Němečka narazil do horní tyčky a vrací se zpět do hřiště. Češi byli blizoučko snížení.
     
    41:00
    Střela hodně sjela Filipu Formanovi. Švédové se vrací do pěti, Česko hraje bez brankáře a poměr sil na hřišti je tak vyrovnaný.
     
    40:28
    Zatím se hraje ve čtyřech, trest Krbce odpykává Matyáš Šindler.
     
    40:17
    Tak to je nemilá dohra pro Matyáše Krbce. V návalu emocí se rozhodl bránit ataku Johana Samuelssona a udeřil ho ze země někam do stehna. Sudí neváhají a tasili červenou kartu, která znamená vyloučení na 2+2 minuty a do konce zápasu.
     
    40:04
    Český tým to dokonce zkouší bez brankáře. Po ostré střele Rýpara se v brankovišti nachomýtl Matyáš Krbec, po kterém pak doslova šlapal Johan Samuelsson.
     
    39:44
    V tuto chvíli se Češi dostávají do početní výhody. S míčkem kvedlá v levém rohu Filip Langer.
     
    38:54
    Průnik Formana musel zastavit až Malte Lundmark. A protože českého střelce držel, půjde za katr.
     
    38:54
    Nádherná přihrávka Niklase Ramireze, který si mohl zapsat další asistenci. Při zakončení zaváhal Malte Lundmark a na druhé straně se drzým únikem prezentoval Filip Forman. Čechům bude patřit balonek.
     
    38:46
    Ruce v souboji použil Jiří Besta, takže rozhodčí museli odpískat nepovolený zákrok.
     
    38:29
    Švédové se v početní převaze snaží zatlačit soupeře na hranu brankoviště, ale zatím Češi brání velmi solidně.
     
    37:44
    Šermovaná ve vzduchu přináší přerušení. Josef Rýpar odstavil Kevina Haglunda, ale podle všeho se přitom dopustil sekání a půjde na trestnou lavici.
     
    36:40
    Přihrávka se nepodívala až k Haglundovi, který ovšem zvládl defenzivní práci. Švédové zůstanou v dominantním postavení před útočnou polovinou.
     
    35:55
    Parádně postavený Marek Havlas se s ničím nerozpakoval a naslepo zkusil vypálit. Jon Hedlund následně zpacifikoval i nadějný výjezd Mikuláše Krbce, když českého útočníka reflexivně vychytal připravenou levačkou. Škoda, teď mohli Češi zase o něco snížit náskok favorizovaného soka.
     
    35:33
    Švédové měli slušné možnosti, znovu za to mohla formace kolem Ramireze a Heglunda, který pak trochu přihrál souboj u mantinelu, s čímž nebyl ztotožněný faulující Dominik Beneš.
     
    34:41
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tento moment si ADAM HEMERKA za výkon v celém zápase prostě zasloužil. Střela Ondřeje Němečka vypadla Jonu Hedlundovi před tělo a než se stihl zorientovat, dokázal Hemerka do balonku trknout svou holí. Z dorážky už pak dosáhnul požadovaného cíle a snižuje na 1:5 z pohledu českého týmu. Pokud Češi hodlají vyrovnat, čeká je ještě hodně práce. Asistence: Ondřej Němeček.
     
    34:16
    Míček se vykutálel před zcela volného Mikuláše Krbce, který se nicméně musel vracet a neseřídil svá mířidla. Jon Hedlund vyráží do rohu.
     
    33:46
    Čechům už chybí střelecké sebevědomí. Možnost k zakončení z ideální pozice na středu odmítnul Ondřej Němeček a po něm i Filip Langer.
     
    33:03
    Až nyní může s míčkem operovat Matěj Havlas. Po jeho přihrávce dopředu pálil Adam Hemerka, ale Švédové vychýlili i jeho střelu.
     
    32:39
    Švédové teď dlouhé desítky vteřin zůstávají na děrovaném balonku. Až zásah modrožluté střídačky na malý moment přerušil kombinaci, která se po volném úderu pokračovala.
     
    31:23
    Dvojité zakončení. Nejprve pálil Němeček, po něm také Langer, ale znovu zaúřadoval švédský blok. Jon Hedlund zatím moc práce neměl.
     
    30:44
    Za branku si sbíhá Filip Forman. Česko marně hledá recept na zformované Švédy, kteří se odmítají hnout z místa.
     
    30:02
    Tentokrát Filip Langer buly na středu hrací plochy zvládnul a Češi se budou snažit budovat první útok.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ani druhá část nepřinesla českou radost, byť výkon svěřenců Jaroslava Berky byl výrazně lepší. Švédům ke stavu 5:0 pomohla maximální efektivita, kdy i z nižšího počtu získaných šancí dokáží udeřit. Ve druhé třetině to byli jmenovitě Malte Lundmark a Kevin Haglund, který se prosadil podruhé v zápase 37 vteřin před závěrečným hvizdem periody. Češi budou o dramatizaci semifinále usilovat ještě ve třetí části.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    29:41
    Po trojúhelníkové kombinaci se ke střele odhodlal Filip Langer, jenže výtečně postavený Rasmus Enström zamezil gólové radosti. Česko stále čeká na úspěšnou ránu.
     
    29:30
    Zajímavý volný úder z levé strany pro české hráče. Sudí dohlíží na povinnou vzdálenost od míčku.
     
    29:23
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Celou druhou třetinu mířil KEVIN HAGLUND za svým druhým gólem v utkání, nakonec se skutečně dočkal. Výboj Švédů středem už česká obrana nezabrzdila a na hraně malého brankoviště dokázal Haglund nataženou florbalkou dostat míček za záda Lukáše Bauera. Vypadá to, že Švédové mají postup do finále Světových her pojištěný. Asistence: Niklas Ramirez.
     
    28:46
    Přihrávku přes velké brankoviště skvěle vyrazil Lukáš Bauer, Albin Sjögren už si totiž šteloval volnou čepel.
     
    28:28
    Na střelu si věřil Filip Langer, ale jeho řešení bylo avizované dlouho dopředu, takže ho Jon Hedlund hravě vystihnul.
     
    28:06
    Krbec se krátce dostal do křížku s Rasmusem Enströmem, žádná bitka z toho ale nebude.
     
    27:23
    Tre Kronor dokáží v obranné ulitě šetřit síly, a ještě občas sami vystrčí růžky. Hned dvakrát se teď na útočné polovině uvolnil Jesper Sankell, ale Lukáš Bauer udržel pozornost na maximální úrovni a obě šance zlikvidoval.
     
    26:37
    Po Němečkově přihrávce prošel středem Adam Hemerka, jenže míček ho neposlouchal, a tak se český útočník dopustil sekání. Následné zakončení už nic neřešilo, rozehrávka pro Švédy.
     
    25:54
    S míčkem si znovu hraje Matyáš Šindler, moc možností k přihrávce se mu nicméně nenabízí. Na polovině málem ukradnul balonek Tobias Gustafsson, pomohl si ovšem faulem.
     
    25:26
    A znovu příliš aktivní byl v souboji Adam Hemerka. Až nepřesná střela Emila Johanssona vymaní Čechy ze švédského sevření.
     
    25:18
    Seveřané měli ponechanou výhodu, ovšem nemohli ji využít a budou tak rozehrávat z rohu hřiště.
     
    24:36
    Matyáš Šindler v poklidu rozehrává od vlastní branky. Švédy chtěl následně překvapit Adam Delong, jenže přihrávku skrze celou šíři hrací plochy poslal na paty Šindlera a soupeř založil protiútok. K zakončení se přes veškerou snahu nedostal Haglund.
     
    24:11
    Česká letka znovu raději vystřídá. Dobrý nápor se zatím nepodařilo přetavit v úvodní branku.
     
    23:37
    Zleva si k české brance sbíhal Rasmus Enström, přihrávky se nicméně nedočkal. Langer měl pak trochu volného prostoru před velkým brankovištěm, jenže zpracování mu trvalo příliš dlouho a žlutomodří jej dostoupili.
     
    22:52
    Češi se krátkým přerušením nechali ukolébat a Švédové měli další obří možnost. Naštěstí pro Bauera se osamocený Emil Johansson nezmohl na přesné zakončení a Česko přežilo složitou chvíli bez úhony.
     
    22:47
    Po českém faulu dostanou oba týmy chvilku na vydechnutí. Švédové zatím výsledkově vévodí.
     
    22:14
    Otočka Malteho Lundmarka, který ve třetí třetině začal diktovat tempo, skončila na českém bloku. Pak se o výjezd od pravého mantinelu pokoušel Ondřej Němeček, ale jeho nevýrazná střela nedoputovala k Hedlundovi.
     
    21:32
    Na středu vybíhal Albin Sjögren, ovšem Rasmus Enström ho vidět nemohl a přihrál zpátky ke svým obráncům.
     
    20:48
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Nyní už Češi švédské aktivitě vzdorovat nedokázali. Po přihrávce Niklase Ramireze zakončil pod horní tyčku MALTE LUNDMARK, čímž nedal Lukáši Bauerovi žádnou šanci. Už předtím disponoval asistující Ramirez velkou příležitostí, kdy ještě nedokázal z ostrého úhlu najít prostor v postavení českého brankáře. Asistence: Niklas Ramirez
     
    20:22
    Nebezpečný volný úder Švédů. Moc prostoru sice nedostal Malte Lundmark, jenže šikovně se na pětníku otočil a vypálil těsně nad horní tyčku.
     
    19:59
    Byť Hemerka dokázal ze vzduchu zasáhnout složitou přihrávku a Hedlund byl poněkud dezorientovaný, míček švédskému brankáři narazil do natažené nohy.
     
    19:25
    Otočka Albina Sjögrena na středu naštěstí nepřinesla přesné zakončení a náročný souboj u mantinelu následně ovládnul Adam Hemerka, který zatím individuálně vyčnívá.
     
    19:15
    Tre Kronor chystají rozehrávku od pravého mantinelu. Na hřiště míří druhá česká formace.
     
    18:53
    Těsné napadání si pohlídal Filip Forman, ale pak přece jen Kevin Haglund nadělal Čechům problémy. Švédové budou po přerušení pokračovat na míčku.
     
    18:36
    Míček si ukradnul Krbec a dokázal provézt i hezkou kličku. Škoda, že nebyl v ideálním úhlu pro střelu a musel složitě hledat Filipa Langera, který už se k zakončení nedostal.
     
    17:58
    Škoda faulu Mikuláše Krbce na středu hrací plochy. Pokud by se prohřešku vyvaroval, mohl zkoušet procvičit Švéda Hedlunda v malém brankovišti Švédů.
     
    17:38
    Ozývá se český pokřik. Mužstvo v červených dresech vstoupilo do prostřední části aktivněji a fanoušci se probouzejí.
     
    16:54
    Forman přispěchal na pomoc do rohu, ale vše končí nebezpečnou švédskou akcí. Přihrávka Sankella letěla vzduchem, takže si s ní Haglund neporadil. Zbytek obranné činnosti už obstaral Josef Rýpar.
     
    16:21
    Před velké brankoviště zkoušel sbíhat Adam Hemerka, jeho pohyb ale nikdo ze spoluhráčů nezachytil. Sebevědomě se pak před branku procpal Němeček, na zakončení ovšem vlivem švédského faulu nedosáhnul.
     
    15:29
    Po krátkém pasu Ramireze nebezpečně čepoval míček před branku Jesper Sankell. Jeho další asistence se naštěstí odkládá, Češi ještě zvládli zareagovat.
     
    15:02
    Filip Forman zvolil buly z bekhendové strany, ale nevyšlo mu. Následně zakončoval Adam Delong, ovšem podle soudu rozhodčích tomu předcházel nedovolený zákrok v podobě sekání.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    Oba celky už našly cestu zpět na hrací plochu. Za malou chvíli začne druhá část této semifinálové bitvy.
     
    Česká reprezentace nevstoupila do semifinálového duelu ideálním způsobem a po první části prohrává. Švédsko si své vedení v poměru 3:0 vybudovalo zásluhou tref Kevina Haglunda, Emila Johanssona a Jespera Sankella, kteří se prosadili v průběhu necelých tří minut. Česko pak nezvládlo využít početní převahu. Pokud chce se zápasem ještě něco podniknout, bude muset zlepšit zakončení.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    14:59
    Besta už si pohlídal možný výjezd od mantinelu. Češi přesto po první části budou výrazně ztrácet.
     
    14:15
    Zdá se, že muži ve žlutém chtějí třetinu završit zakončením po dlouhé kombinaci. Češi pozorně brání na vlastní polovině, na napadání se zatím nezmůžou.
     
    13:50
    Švédové byli na míčku a vracejí se do plného počtu. Znovu tak mohou zakládat akci.
     
    13:26
    Ani v tomto případě nepřekonává Němeček důrazný blok Švédů. Bauer si došel pro střelu od mantinelu a na druhé straně pro změnu hrozil Forman, který nejspíš otřel balonek o horní tyčku.
     
    12:50
    Zakončení Adama Delonga bohužel doletělo až za zadní mantinel. Švédové se z volného úderu osvobodili, navíc Linus Holmgren ještě zahrozil výjezdem před branku. K ohrožení Bauera tentokrát nedošlo.
     
    12:27
    Po několika přihrávkách se odhodlal ke střele Ondřej Němeček, ale Hedlund pozorně pozoroval rozehru Čechů a našel si místo pro jistý zákrok.
     
    11:50
    Skrytý souboj u střídačky zřejmě způsobil poslední přerušení. Na trestnou lavici už odchází Ludwig Persson, sudí ho vykazují za nedovolené vrážení a Česko čeká dvouminutová přesilovka.
     
    11:50
    Přerušení hry, za kterým zřejmě stál nějaký problém u švédské střídačky. Sudí si volají Johanssona a vysvětlují mu svůj verdikt.
     
    11:34
    S míčkem na holi couvá Gustafsson, Tre Kronor nechtějí vůbec nic uspěchat.
     
    10:45
    Zcela sám zůstal před brankou Johan Samuelsson. Česká obrana vůbec nezachytila hrozící kontr a Lukáš Bauer vytáhnul nejsložitější zásah v dosavadním průběhu utkání. Ještě tak drží Čechy ve hře.
     
    10:16
    Přihrávka Filipa Formana mířila až na útočnou polovinu, kde u mantinelu pracoval Adam Delong. Další nepřesná střela, Švédové se nicméně ocitají pod tlakem.
     
    09:39
    Pohotové zakončení Filipa Langera po rozehrávce z rohu zachytil rukavicemi Hedlund. Okamžitě se snažil založit protiútok, ale Švédové pak raději zvolnili.
     
    09:19
    Česku se podařilo projít střed hřiště. Po Hemerkovi střílel ještě Filip Langer, ale švédská vozová hradba je zatím velmi dobře zformovaná. Znovu míček neprošel až k brance.
     
    08:28
    Na poslední chvíli zachraňoval situaci u vlastní branky Jiří Besta. Z protiútoku zakončoval Josef Rýpar, ovšem jen do připraveného bloku. Nebezpečněji pak pálil z druhé strany Filip Forman, ale Hedlund první vážnější zákrok zvládnul.
     
    08:13
    V rohu se snažil najít prostor Adam Hemerka, nakonec došlo k faulu na Lukáše Punčocháře. Celá česká pětice vystřídá.
     
    07:19
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je hotová švédská lavina. Míček od Ludwiga Perssona dostal JESPER SANKELL, s ničím se nerozpakoval a zavěsil prudkou ranou na přední tyči. Švédsko má solidně našlápnuto do finále Světových her, Češi se zatím vůbec nedostali do zápasu a v krátkém čase potřetí inkasují. Asistence: Ludwig Persson.
     
    06:42
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Bohužel další švédský pobyt na útočné polovině končí druhou brankou. Od levého mantinelu šla přihrávku na střed, odkud na protilehlou stranu narýsoval krásný pas Malte Lundmark. Zcela volný už stál před českou svatyní EMIL JOHANSSON. Povedlo se mu trefit míček z první a prudká rána prošla kolem nohy brankáře Lukáše Bauera. Švédové si budují náskok a nevypadá to, že by ze své aktivity měli ubírat. Asistence: Malte Lundmark.
     
    06:02
    Pozvolná rozehrávka českého týmu, který je po první inkasované brance hodně opařený. Němeček musel následně bránit sám proti švédské dvojici, které se naštěstí kombinace nevydařila.
     
    04:21
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové se ujímají v semifinálovém utkání vedení, když zvládli souhru směřující k pravé tyči. Na okamžité zakončení KEVINA HAGLUNDA po přiťuknutí Jespera Sankella už nedokázal zareagovat český brankář Lukáš Bauer a míček mu proniknul kolem levé ruky do sítě. Asistence: Jesper Sankell.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Hedlund (Parsjo-Tegner) – Enström, Johansson, Ramirez, Gustafsson – Sjögren, Samuelsson, Ahren – Sankell, Persson, Haglund – Lundmark, Holmgren
    Trenér: Niklas Norden

    Česko: Bauer (M. Beneš) – Němeček, Punčochář, Šindler, Besta, D. Beneš – Krbec, Hemerka, Langer – Rýpar, Delong, Forman – Havlas
    Trenér: Jaroslav Berka

    Rozhodčí: Heinola, Marttinen.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    16. 10. 2021: Česko – Švédsko 6:3 (EFT)
    09. 11. 2019: Česko – Švédsko 1:6 (EFT)
    19. 10. 2018: Švédsko – Česko 5:4 (EFT)
    27. 04. 2018: Česko – Švédsko 3:5 (EFT)
    04. 11. 2017: Švédsko – Česko 6:3 (EFT)

    NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI (Světové hry 2022)

    M. Havlas (CZE) – 5+3
    M. Krbec (CZE) – 5+3
    J. Rýpar (CZE) – 5+3
    A. Delong (CZE) – 4+4
    E. Johansson (SWE) – 2+6
    J. Besta (CZE) – 5+2
    J. Samuelsson (SWE) – 4+3
    A. Sjögren (SWE) – 4+3
    F. Forman (CZE) – 3+4
     
    ČESKO
    2. místo (Skupina B), 3 zápasy, 4 body, skóre: 33:6


    Čeští florbalisté nezvládli v boji o první místo skupinové tabulky vyzrát na Finsko. Třebaže za stavu 1:5 zápas nezabalili, dokázali se vybičovat pouze ke snížení a konečnému výsledku 3:5. Tím byl osud národního týmu ve skupině B v podstatě zpečetěn. Dva severoameričtí soupeři v podobě USA a Kanady nepředstavovali dostatečnou konkurenci.

    V úvodní duelu se Spojenými státy úřadovali zejména útočníci Josef Rýpar (3+1) a Adam Delong (2+2). Za 45 minut hracího času skóre narostlo na hodnotu 13:1. Drancování Čechů pak v posledním utkání ještě výrazněji odnesla Kanada (17:0), kterou vygumoval pětatřicetiletý gólman Martin Beneš. Sedmi body se zaskvěl Matěj Havlas a katapultoval své jméno na úroveň Krbce a Rýpara. Všichni tři sdíleli šesté místo produktivity s bilancí 5+3.
     
    ŠVÉDSKO
    1. místo (Skupina A), 3 zápasy, 5 bodů, skóre: 29:7


    Reprezentace tří korunek nakonec do semifinále pronikla z nejlepší pozice skupiny A, přestože plný počet bodů nezískala. Proti skvěle se prezentujícímu Lotyšsku, které nakonec senzačně urvalo semifinále na úkor Švýcarska, uhráli Švédové pouze remízu 6:6. Alespoň jednobodový zisk zajistil zejména Rasmus Enström, když nasázel hattrick.

    Švédsko si postup pojistilo proti Švýcarsku (3:0), k jednoznačnému vítězství přispěl čistým kontem brankář Jon Hedlund. Ještě předtím si došli Seveřané pro povinný úspěch proti Thajsku (20:1), šesti body zazářil Emil Johansson. Tento příspěvek mu pomohl k 10. místu v tabulce produktivity a je tak nejúdernějším Švédem na Světových hrách.
     
    Příjemné odpoledne u semifinálového souboje na Světových hrách 2022 ve florbale. Jako favorité budou do utkání vstupovat více než sedm měsíců neporažení Švédové, kteří si přesto jedno značné zaváhání na turnaji neodpustili. Češi od zisku bronzu na prosincovém mistrovství světa zvládli pět vítězství a dvě porážky.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.

    Patrik Czepiec

    Góly a asistencie: 5. Haglund (Sankell), 7. Johansson (Lundmark), 8. Sankell (Persson), 21. Lundmark (Ramirez), 30. Haglund (Ramirez), 44. Persson (Holmgren) – 35. Hemerka (Němeček)

    Karty: 1 41. Krbec (CZE)


    Švédsko: Hedlund (Parsjo-Tegner) – Enström, Johansson, Ramirez, Gustafsson – Sjögren, Samuelsson, Ahren – Sankell, Persson, Haglund – Lundmark, Holmgren
    Tréner: Niklas Norden

    Česko: Bauer (M. Beneš) – Němeček, Punčochář, Šindler, Besta, D. Beneš – Krbec, Hemerka, Langer – Rýpar, Delong, Forman – Havlas
    Tréner: Jaroslav Berka

    Rozhodca: Heinola, Marttinen