Angers – Montpellier 2:0 (kon.) | Brest – Bordeaux 2:4 (kon.) | Clermont Foot – Lyon 1:2 (kon.)
Lens – Monaco 2:2 (kon.) | Lille – Rennes 2:2 (kon.) | Lorient – Troyes 1:1 (kon.)
Marseille – Štrasburg 4:0 (kon.) | Nantes – Saint-Étienne 1:1 (kon.) | Paríž – Metz 5:0 (kon.)
Remeš – Nice 2:3 (kon.)
koniec
Paríž Saint-Germain
5:0 (3:0)
FC Metz
cz Sobota 21.05.2022, 21:00 • Parc des Princes, Paříž • Ligue 1 Uber Eats • 38. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Přeji krásný sobotní večer všem příznivcům fotbalu! Dnes se podíváme na utkání, ve kterém nastoupí v roli favorita domácí Paris Saint-Germain FC proti FC Méty. Úvodní výkop zápasu se uskuteční v 21:00.
     
    Paris Saint-Germain FC

    Favorizované PSG si sice minulou sezonu nechalo ujít o jeden bod titul, letos však svěřenci Mauricia Pochettina nenechali nic náhodě a s průběžným náskokem patnácti bodů před druhým Monakem už po desáté v historii ovládli nejvyšší francouzskou fotbalovou soutěž. Ačkoli se domácí nemají už v posledním ligovým utkání důvod hnát za třemi body, tak zakončit tak povedený ročník zeleným křížkem by rozhodně nebylo na škodu. Za posledních pět zápasů nasbírali devět bodů po remízách s Troyes, Štrasburkem a Lens. Po delší době zase úřadoval Lionel Messi, který v minulém utkání s Montpellier rozvlnil síť hned dvakrát. Samozřejmě nesmíme zapomenout na nejlepšího střelce soutěže Kyliana Mbappého, jenž se také prosadil jednou brankou v předchozím utkání, díky čemuž má na svém kontě za tuto sezonu pětadvacet gólů.

    Do zápasu nenastoupí dlouho zraněný Draxler, Kurzawa a Paredes. Nejistý start je u Dagby, Dialla a Icardiho, kteří jsou ale také dlouhodobě zranění.
     
    FC Méty

    Hosté dnes budou bojovat o udržení, jestli se nenechají přeskočit devatenáctým AS Saint-Étienne, který má stejný počet bodů, tak si zahrají baráž o udržení, jestli však ano, tak rovnou sestoupí do Ligue 2. Jejich forma není špatná, za pět zápasu uhráli sedm bodů a vyhráli například nad osmým Lyonem. Menším pozitivem pro Méty je to, že ve venkovních zápasech uhrály jen o bod méně než před domácím publikem.

    Nejlepší střelec u hostů je s pěti góly Nicolas de Preville. Hned po něm je s čtyřmi branky Farid Boulaya.

    Absence je u hostů značně početnější, bude chybět Amadou, Cabit, Centonze, Maiga, Mbengue, N'Doram a Udol.
     
    V zápase na podzim vyhrálo PSG. Utkání se po většinu času vyvíjelo remízou 1:1, když se souboj chýlil ale ke konci, tak v nastaveném čase během dvou minut Méty obdrželi dvě červené karty a chvíli na to inkasovali gól na konečný stav 1:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Paris Saint-Germain FC: Navas – Marquinhos (C), Ramos, Kimpembe – Hakimí, Danilo Pereira, Verratti, Di María – Neymar – Messi, Mbappé.
    Náhradníci: Letellier – Bernat, I. Gueye, Herrera, Kehrer, N. Mendes, Michut, Simons, Wijnaldum.

    FC Méty: Caillard – Mikelbrencis, Brún (C), Kouyaté, Kana-Biyik, Candé – Pajot, B. Traoré, Sarr – Búlája, Lamkel Zé.
    Náhradníci: Úkíddžá – Danley, Joseph, Lacroix, Mafouta, Mbengue, Nguette, Niakaté, Niane.
     
    Hráči obou mužstev jsou již nachystáni na trávníku. Domácí oblékli modré dresy, zatímco hosté bílé.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    PSG se ujalo úvodního výkopu a nyní kombinuje na vlastní polovině ze strany na stranu.
     
    1
    Po chvíli přišel dlouhý balon na polovinu hostů, kde se domácí dopustili útočného faulu.
     
    1
    První útočný pokus hostů končí neúspěšně.
     
    2
    Verratti byl faulován, tudíž si domácí v klidu rozehrají na své polovině.
     
    3
    Lamkel Ze se prorval podél pravé strany, centroval však už za postranní čarou.
     
    4
    Domácí nyní zatlačili soupeře hluboko na jejich polovinu.
     
    4
    Hráči PSG se dožadují faulu, hlavní sudí nereaguje.
     
    4
    Di Maria si připisuje první střelu poté, co si navedl míč ke středu hřiště a z hranice vápna vypálil do náruče Caillarda.
     
    5
    Na odkop Caillarda nikdo z hráčů v bílém nereaguje, a tak ve hře pokračují domácí.
     
    6
    Verratti neprošel podél pravé lajny, avšak vybojoval alespoň aut.
     
    7
    Hosté poprvé v zápase drží míč na svých kopačkách o něco déle. O pár okamžiků později přišel dobrý centr z pravé strany, avšak nikdo z hostujících hráčů na balon nedosáhl.
     
    8
    Domácí opět uklidňují hru a nyní kombinují na vlastní polovině bez jakéhokoli napadení soupeře.
     
    9
    Domácí se postupně dostali až před vápno Caillarda, kde ale o míč ihned přišli.
     
    10
    Hezká patička Di Marii vyslala Neymara kupředu. Levé křídlo domácích nenahrálo ale před vápnem soupeře přesně a o míč svůj tým připravilo.
     
    11
    Nahrávka mezi dvěma bránícími hráči našla Mbappého, ten si patou posunul míč před posledního bránícího hráče, avšak u balonu byl později.
     
    12
    Ramos si v souboji jeden na jedna poradil s Lamkelem Ze a jako poslední hráč mu nedal šanci a vyhnal jej až za postranní čáru.
     
    13
    Přízemní centr hostů našel na malém vápnu Sarra, němuž střela vůbec nevyšla, a tak míč skončil daleko od brankové kosntrukce.
     
    14
    Další povedená akce hostů! Lamkel Ze vyslal nadýchaný centr na zadní tyč, po kterém se skluzem vrhl Sarr. Jeho zakončení bylo tečováno bránícím hráčem, a tak hosté budou zahrávat rohový kop.
     
    15
    Domácí rohový kop bez problému ubránili. Je nutno ale říci, že hosté mají momentálně více a těží převážně z rychlých protiútoků.
     
    16
    Pajot zkusil své štěstí a z pětatřiceti metrů vypálil směrem na bránu. Jeho střela skončila dosti vysoko nad.
     
    17
    Hosté se dopustili faulu na Neymara, což se této brazilské hvězdě moc nelíbilo.
     
    18
    Domácí jsou opět na svém místě a nyní operují před šestnáctkou hostů.
     
    19
    Lionel Messi poprvé v akci! Poté, co se obraně hostů nepovedlo odkopnout míč do bezpečí, tak se míče chopil Messi, který se dokázal prorvat až do šestnáctky Mét, odkud následně vystřelil po zemi těsně kolem levé dolní tyče.
     
    20
    Neymar obdržel přihrávku od spoluhráče a následně zkusil zpoza šestnáctky vymést technickou střelou vzdálenější horní roh. Jeho pokus skončil bezpečně mimo tři tyče.
     
    22
    Hostům se znovu podařilo dostat centr do šestnáctky PSG, avšak krom hráče v modrém se na balon nikdo jiný nedostal.
     
    23
    Rozběhlý Di Maria byl za cenu faulu zastaven podél lajny Traorem.
     
    24
    Střelu Di Marii vyrazil brankář Caillard přímo na Kimpembeho, před jehož následnou dorážku do se brány postavil jeden z bránících hráčů a míč odvrátil do bezpečí.
     
    25
    Paris Saint-Germain právě vstřelilo branku! Poté, co Kylian MBAPPÉ obdržel perfektní balon za obranu hostů, tak si zasekl míč, čímž se uvolnil před vyběhlým Caillardem a následnou střelou otevřel skóre dnešního utkání. Asistence: Angel Di Maria.
    25. Kylian MBAPPÉ - 1:0
     
    28
    Paris Saint-Germain právě vstřelilo branku! Teď to byl Lionel Messi, který skvělým balonem našel v šestnáctce zabíhajícího Kyliana MBAPPÉHO, jehož následná střela po zemi rozvlnila síť hostující brány. Asistence: Lionel Messi.
    28. Kylian MBAPPÉ - 2:0
     
    31
    Paris Saint-Germain právě vstřelilo branku! Domácí nedovolili soupeři vyjet, obrali jej o míč a následnou přihrávkou našli v šestnáctce Di Mariu, který však nebyl úspěšný, což o okamžik později napravil NEYMAR a zvyšuje na 3:0. Bez asistence.
    31. NEYMAR - 3:0
     
    34
    Domácí momentálně kontrolují vývoj zápasu a kombinací na své polovině nyní vymýšlí, jak se co nejrychleji dostat zase k bráně Caillarda.
     
    35
    Po chvíli došel dlouhý balon na Mbappého, který čelil z levé strany šestnáctky souboji jeden na jedna. Obránce hostů si trpělivě počkal, co Mbappé vymyslí a následně jej o balon připravil.
     
    37
    Domácí během krátké chvíle hledali Mbappého hned dvakrát za obranou hostů, pokaždé však hráči v bílém dokázali, ačkoli s menšími problémy, zahnat nebezpečí. Celá situace vyvrcholila hlavičkou Di Marii do rukavic Caillarda.
     
    39
    Domácí ztratili míč na vlastní polovině, čehož využili hosté založením rychlého protiútoku, který skončil centrem na přední tyč, kde byl nejdříve obránce PSG.
     
    40
    Teď jsme mohli vidět příležitost na druhé straně, kdy Neymar střílel z levé strany míč po zemi na zadní tyč. Jeho pokus letěl ale bezpečně mimo.
     
    42
    Neymar v protiútoku dva na jednoho hledal kamarádsky Kyliana Mbappého, jehož následná střela proletěla kolem pravé tyče.
     
    44
    Cande při odkopnutí přišlápl omylem nohu Hakimiho, a tak se hra na chvíli přerušila, aby pravý obránce tento zákrok mohl rozdýchat.
     
    45+1
    Hezká mezihra dvou hostujících hráčů na středu hřiště skončila nahrávko do pravé strany, odkud se po dobrém obranném zákroku odcentrovat nepodařilo.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:02.
     
    První poločas je za námi a dle výsledky je zcela jasné, kdo v zápase je lepším týmem. Ačkoli měli hosté v první desetiminutovce pěkné příležitosti a chvilku to vypadalo, že svou hrou zaskočili soupeře, tak následně PSG získalo kontrolu nad celým zápase, během šesti minut nastřílelo tři branky, a Méty mohou být nakonec rády, že neprohrávají ještě více.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté se ihned po rozehře vrhli dlouhým nákopem na polovinu soupeře, kde o míč po chvíli přišli.
     
    46
    Domácí nyní kombinují na vlastní polovině, avšak presink soupeře jim dělá trochu problém.
     
    47
    Úplně osamocený Neymar si zpracoval křižný míč a již ve vápně hostů hledal po sebe svého spoluhráče, který z dobré pozice neproměňuje.
     
    48
    PSG zatlačilo hosty na jejich polovinu, kde nyní domácí operují před šestnáctkou Caillarda.
     
    49
    Tato situace nic nepřinesla a míč končí v moci brankáře Caillarda.
     
    50
    Paris Saint-Germain právě vstřelilo branku! Kylian MBAPPÉ střílí hattrick poté, co využil hrubky hostujícího obránce, kterého obral o míč na vrcholku šestnáctky a následně překonal bez sebemenších problémů brankáře Caillarda. Bez asistence.
    50. Kylian MBAPPÉ - 4:0
     
    52
    Hosté přežili další gólovou příležitost poté, co se osamocený Mbappé řítil na brankáře hostů, který jej bravurně vychytal, avšak vyražený míč střelec tří gólů poslal okamžitě na Neymara, jehož střelu z bezprostřední vzdálenosti musel chytat obránce Mét.
     
    54
    Hra je nyní přerušena z důvodu ošetření Kimpembeho.
     
    56
    Střídání v týmu FC Méty:
    ze hřiště odchází Jean-Armel Kana-Biyik, přichází Sikou Niakaté.
    ze hřiště odchází William Mikelbrencis, přichází Amadou Mbengue.
     
    58
    Druhá žlutá a následně červená karta pro tým FC Méty (Boubacar Traoré).
     
    59
    Hra teď byla během krátké chvíle několikrát rozkouskovaná, avšak už to vypadá, že se bude normálně pokračovat.
     
    60
    Di Maria se s tím nemazlil a z třiceti metrů vyslal dělovku, jeho pokus letěl vysoko nad.
     
    61
    Cande v hlavičkovém souboji s Hakimim utrpěl úder, a tak se nyní čeká až se levý obránce Mét postaví zpátky na nohy.
     
    62
    Neymar prostrčil míč do vápna hostů na zabíhajícího Mbappého, jehož následná střela orazítkovala přední tyč. Brankář Caillard skákal na opačnou stranu, takže to jen stačilo trefit o něco lépe.
     
    64
    Di Maria se z pravé strany v klidu podíval a následně vyslal centr do vápna hostů, nikoho však nenašel.
     
    65
    Di Maria opět v akci poté, co si hodil míč na levou nohu a z hranice šestnáctky vystřelil po zemi do náruče Caillarda.
     
    66
    V dnešním zápase je nejproduktivnějším hráčem rozhodně Kylian Mbappé, naopak Lionela Messiho jsme zatím moc neviděli.
     
    67
    Paris Saint-Germain právě vstřelilo branku! Lionel Messi si zpracoval letící míč hrudí a následnou střelou z voleje orazítkoval levou tyč, balon se odrazil přímo na Angela DI MARIU, kterému z bezprostřední vzdálenosti zbývalo střelu jen umístit bezpečně za záda Caillarda, což se mu i povedlo. Bez asistence.
    67. Ángel Di María - 5:0
     
    70
    Centr na zadní tyč našel střelce předchozí branky Di Mariu, který si sice na letící míč kopačkou šáhl, avšak mezi tři tyče jej dostat nedokázal.
     
    71
    Střídání v týmu FC Méty:
    ze hřiště odchází Didier Lamkel Zé, přichází Louis Mafouta.
     
    72
    Střídání v týmu FC Méty:
    ze hřiště odchází Faríd Búlája, přichází Jamarl Anthony Joseph.
     
    73
    Žlutá karta pro tým Paris Saint-Germain FC (Neymar).
     
    74
    Mbengue se dostal do potyčky s Neymarem, následně zahrál pěkné divadlo poté, co se složil k zemi a začal se držet za nohu.
     
    75
    Toto střídání si vzalo svůj čas, toto byl poslední zápas Di Marii v dresu PSG, a tak se dostalo k řádnému rozloučení.
     
    78
    Střídání v týmu Paris Saint-Germain FC:
    ze hřiště odchází Marco Verratti, přichází Idrissa Gueye.
    ze hřiště odchází Neymar, přichází Georginio Wijnaldum.
     
    80
    Mbappé se po nahrávce Hakimiho snažil protlačit do vápna hostů, avšak byl neúspěšný.
     
    81
    Lionel Messi si naváděl míč středem hřiště, bylo ale patrné, že si navede míč na svou silnější levou nohu tak, aby z hranice šestnáctky mohl okamžitě střílet, čehož přečetl bránící protihráč a o balon jej bez problému připravil.
     
    83
    Střídání v týmu Paris Saint-Germain FC:
    ze hřiště odchází Keylor Navas, přichází Alexandre Letellier.
     
    84
    Střídání v týmu Paris Saint-Germain FC:
    ze hřiště odchází Ašraf Hakimí, přichází Thilo Kehrer.
     
    84
    Domácí už svého soupeře nepouští absolutně k ničemu.
     
    85
    Lionel Messi parádně sklepl letící míč pod sebe na Mbappého, jehož následná střela trefila jen bránícího protihráče.
     
    86
    Hra je na chvíli přerušena z důvodu ošetření jednoho z hostujících hráčů, avšak za chvíli se bude opět pokračovat.
     
    88
    Ačkoli má PSG pětibrankový náskok, tak se neustále dere za dalším gólem.
     
    89
    Messi si neporadil s těžkou přihrávkou od spoluhráče, a tak míč končí v zázemí.
     
    90
    Hosté se po dlouhé době podívali na útočnou polovinu, kde vybojovali faul.
     
    90+1
    Standardní situaci obrana domácích poslala na rohový kop.
     
    90+2
    Z rohového kopu nic nebylo a na míči jsou nyní hostující hráči.
     
    90+4
    Mbappé šajtlí prostrčil míč do vápna na zabíhajícího Wijnalda, který z bezprostřední vzdálenosti střílel po zemi k pravé tyči. Brankář hostů v pozoru.
     
    90+5
    Poslední centr do vápna hostů skončil ofsajdovým postavením, a to bylo poslední, co jsme v dnešním duelu mohli vidět.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 75 % : 25 %.
    Střely na branku: 12:1. Střely mimo: 10:2. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 7:12.
     
    Zápas je u konce! Domácí navázali na výkon z prvního poločasu a až do konce utkání jednoznačně dominovali. Hosté mohou být rádi, že utkání pro ně skončilo jen 0:5. Dnes zářil především Kylian Mbappé, který trefil hattrick. A také jsme mohli vidět v 75. minutě emotivní střídání Angela Di Marii, který oblékl dres PSG dnes naposled.

    Domácí tímto vítězstvím jen podtrhli parádní výkon trvající celou sezonu. Hosté se po dnešním utkání nachází na devatenáctém místě, což pro ně znamená sestup do Ligue 2.
     
    To je ode mne vše, děkuji za pozornost a na shledanou! (23:01:07)

    Jakub Hladký

    Góly: 25. Mbappé (Di María), 28. Mbappé (Messi), 31. Neymar, 50. Mbappé, 67. Di María

    Karty:   73. Neymar (PSG)   58. B. Traoré (MTZ)


    Držení míče: 75 % : 25 %.
    Střely na branku: 12:1. Střely mimo: 10:2. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 7:12.
    Paríž Saint-Germain: Navas (83. Letellier) – Marquinhos (C), Ramos, Kimpembe – Hakimí (84. Kehrer), Danilo Pereira, Verratti (78. I. Gueye), Di María (75. Herrera) – Neymar (78. Wijnaldum) – Messi, Mbappé.
    Náhradníci: Bernat, N. Mendes, Michut, Simons.

    FC Metz: Caillard – Mikelbrencis (56. Mbengue), Bronn (C), Kouyaté, Kana-Biyik (56. Niakaté), Candé – Pajot, B. Traoré, Sarr – Boulaya (72. Joseph), Lamkel Zé (71. Mafouta).
    Náhradníci: Úkíddžá – Danley, Lacroix, Nguette, Niane.