Litva – Maďarsko 1:2 (kon.) | Rumunsko – Slovinsko 1:9 (kon.)
koniec
Rumunsko
1:9 (1:1, 0:6, 0:2)
Slovinsko
cz Streda 04.05.2022, 19:00 • Hala Tivoli, Ljubljana, Slovinsko • Majstrovstvá sveta - 1. Divízia, sk. A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásný středeční večer. Vítám vás při sledování Mistrovství světa – I. A Divize, u zápasu mezi Rumunskem a Slovinskem.
     
    Rumunsko

    Historie rumunského hokeje se datuje do roku 1931. Tehdy tato reprezentace odehrála v polské Krynici první utkání, od výběru USA schytala drtivou porážku 0:15. Nicméně musela překousnout i větší debakl, a sice v roce 1947 od Československa v poměru 1:23. Podívejme se i na největší výhru, v roce 1989 Rumuni rozdrtili Nový Zéland 52:1.

    Rumunsko se čtyřikrát dostalo na zimní olympijské hry. V roce 1964 a 1968 skončilo dvanácté, v roce 1976 sedmé a o čtyři roky později osmé.

    Posuňme se do přítomnosti. Rumuni před třemi roky dosáhli parádního úspěchu, když se probojovali právě do divize I. A, která je zároveň kvalifikační skupinou po MS. Ještě z ní nestihli spadnout, protože covid poslední dvě sezóny zrušil a letos se nesestupuje. Svěřencům slovenského kouče Júlia Pénzeše, v jejichž zemi byste spočítali hokejová kluziště na prstech obou rukou, v žebříčku IIHF náleží 23. místo, ve Slovinsku klidně mohou pomýšlet ještě na jeho vylepšení.
     
    Slovinsko

    Slovinsko je hokejovou veřejností oproti Rumunům výrazně známějším týmem. Co je ale zajímavé, tak na olympijských hrách se představili méněkrát, a sice dvakrát, to je ale samozřejmě způsobeno faktem, že Slovinci byli po třiasedmdesát let součástí Jugoslávie. V Soči skončili Slovinci sedmí, v Pchjongčchangu devátí.

    Momentálně devatenáctý nejlepší tým světa se na nejvyšší úrovni představil naposledy v roce 2017. Ve Francii uhrál ve skupině B jediný bod za prohru se Švýcary 4:5 po nájezdech, což na udržení nestačilo, na předposlední Bělorusy ztratili Slovinci šest bodů. Následně svedli dva neúspěšné pokusy o návrat zpět na nejvyšší úroveň. V roce 2018 skončili v Budapešti pátí, o rok později v kazašském Nur-Sultanu čtvrtí.

    Na domácí půdě bude Slovinsko patřit k největším favoritům na postup. Z pěti týmů postupují dva, jeho hlavními konkurenty by měly být hlavně týmy Maďarska a Jižní Korey, zapojení Litvy či Rumunska do postupových bojů by se rovnalo překvapení.
     
    Úvodní sestavy:

    Rumunsko: Polc (Toke) – Farkas, Borysenko (A), Rasulov, Bors (A), Kozma, Jemelianenko, Berdila – Ferenz-Csibi, Tranca (C), Peter – Gliga, S. Rokaly, Reszegh – Fodor, Zagidullin, Molnar – Skačkov, N. Rokaly, Constantin, Casaneanu
    Trenér: Július Pénzeš

    Slovinsko: Krošelj (Pintaric) – Pretnar, Gregorc, Podlipnik, Robar (C), Magovač, Stebih – Jeglič, Urbas (A), Verlič – Tičar (A), Sabolič, Kuralt – Ograjenšek, Pance, Čimzar – Koblar, Maver, Tomaževič
    Trenér: Matjaž Kopitar

    Rozhodčí: Holm (SWE), Piragič (CRO) – Kis-Kiraly (HUN), Leermakers (NED).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:26
    Hned na úvod zápasu střílel z levého kruhu Miha Verlič, ale jeho tvrdou ránu zablokovala obrana Rumunska, Polc tak mohl být v klidu.
     
    01:10
    Po neúspěšném zakončení Rumunů se do jejich pásma znovu nastěhoval slovinský celek, ale tentokráte Patrika Polce neohrozil.
     
    01:46
    Žiga Jeglič vystihl rozehrávku soupeře, udržel tak útočnou třetinu, ale ne na moc dlouho. Na druhou stranu se vydali Rumuni, ale pokus Mircea Constantina šel vedle levé tyče.
     
    03:13
    Jevgenij Skačkov nepustil Slovince do zakončení, napodruhé už se zase favorit dnešního duelu vydal směrem před Patrika Polce. Pokus Mihy Stebiha pak skončil i za pomoci Polce na tyči.
     
    04:26
    Dobrý zákrok nyní předvedl Gašper Krošelj, jenž vyrazil nebezpečnou střelu Balazse Petera betonem do bezpečí.
     
    05:20
    Stebih objel branku Rumunů, poté se zblízka snažil zakončit, ale proti byl zákrok Polce, který posléze přerušuje hru a vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    05:53
    Slovinci podle předpokladů jsou více na puku, dostávají se více do šancí než Rumuni, ovšem ti se zatím proti svému soupeři drží a nepouštějí ho do přesnějšího zakončení.
     
    06:32
    Miha Verlič vyhrál vhazování a okamžitě poslal před branku puk pro Klemena Pretnara, který zblízka tlačil puk do brány, ale nakonec se mu to nepovedlo!
    06:32 Pretnarova šance
     
    06:39
    Po dalším vhazování před brankou Rumunska vybojoval touš Robert Sabolič, ovšem na levé straně se mu nepovedlo přesněji nasměrovat puk do soupeřovy klece.
     
    07:47
    Po vhazování před brankou Gašpera Krošelje získali puk obránci a natlačili ho do útočného pásma. Následně pak Slovinci díky faulu Rumunů budou hrát první přesilovou hru.
     
    07:47
    Vyloučení v týmu Rumunsko:
    Catalin-Adrian Berdila – 2 min., podrážení.
     
    08:47
    Slovinci si vynutili tlak na svém soupeři a v přesilové hře se snaží o úvodní branku.
     
    09:00
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Využitá přesilová hra a Slovinci se ujímají vedení. Blaž Gregorc poslal na milimetr přesnou přihrávku do předbrankového prostoru, kde byl nikým nehlídán ŽIGA JEGLIČ, jenž pak pohotově zakončil a překonal Patrika Polce – 0:1. Asistence: Blaž Gregorc a Jan Urbas.
    09:00 Žiga JEGLIČ - 0:1
     
    09:57
    Vyloučení v týmu Slovinsko:
    Anže Kuralt – 2 min., podrážení.
     
    10:35
    Nyní mohou Rumuni srovnat v přesilové hře, ovšem soupeř se dobře brání a vyhazuje puky do bezpečí, až před Polcovu branku a šetří cenné vteřiny.
     
    10:55
    A další zisk puku pro slovinský národní tým a puk letí až před Polce.
     
    11:01
    Skačkov napálil puk a Rumuni se radovali a měli ruce nahoře. Ovšem hlavní sudí rozpažil a nechal hru pokračovat. Ale v přerušení se sudí půjde určitě podívat na záznam!
     
    11:01
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    A také Rumuni využívají početní výhodu, jejich branku musel posvětit videorozhodčí. JEVGENIJ SKAČKOV pověsil puk do slovinské sítě tak prudce, že to na první dobrou nebylo moc vidět – 1:1. Začíná se od začátku. Asistence: Balazs Peter a Pavlo Borysenko.
    11:01 Jevgenij SKAČKOV - 1:1
     
    12:53
    Rumuni srovnali krok a nyní jsou na koni. Hned po chvilce se natlačili do další akce, ale zblízka se Jemelianenko nedokázal prosadit.
     
    13:39
    Rána Kena Ograjenšeka z vrcholu levého kruhu končí na dobrém zákroku Patrika Polce a ten kotouč okamžitě posílá svým spoluhráčům.
     
    14:29
    Jevgenij Skačkov znovu zahrozil před Gašperem Krošeljem, ale gólman Mladé Boleslavi se nyní zaskvěl a zapsal další důležitý zárkok.
     
    15:06
    A další zákrok Polce, který zastavil nepříjemné zakončení Žigy Jegliče. PUk má ve své moci a hra je přerušena. Buly bude vhozeno před jeho klecí.
     
    15:54
    Rumuni opět byli nebezpeční před Krošeljem, ale tomu pomohla obrana a neinkasoval. Na druhé straně vyslal jedovku Žiga Jeglič, ale i Polc si poradil.
     
    16:43
    Po levé straně prošel do pásma Tadej Čimzar, ale nakonec se přihrávky, o kterou si klepal hokejkou o led, nedočkal.
     
    17:19
    Zakázané uvolnění Slovinců a hra se stěhuje před jejich branku. Buly bude vhozeno po pravé ruce Gašpera Krošelje.
     
    17:46
    Gregor Koblar se natlačil mezi dva obránce Rumunska a vystřelil z vnitřní hrany levého kruhu a jeho projektil končí na betonu Patrika Polce.
     
    18:44
    Gašper Krošelj pálil z pravé strany kousek u tyče Krošelje, ale brankář Slovinců si poradil a kotouč vytěsnil mimo tři tyče.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:15
    Klemen Pretnar od modré čáry pálil směrem na Polce, ovšem tomu pomohla obrana a dostala puk do bezpečí.
     
    19:52
    Žiga Jeglič to ještě zkusil pohotovou střelou, ale ta prolétla jen vedle Polcovy tyče.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí. V deváté minutě využili Slovinci přesilovou hru zásluhou Žigy Jegliče, jenž se prosadil v těsné blízkosti Polce a otevřel účet zápasu. Slovinci tak byli ve vedení, ze kterého se ale příliš dlouho neradovali. O tři minuty později totiž také Rumuni využili početní výhodu a Jevgenij Skačkov slavil se svými spoluhráči vyrovnání na 1:1. Gól ale ještě musel posvětit videorozhodčí. Začínalo se tak znovu od začátku a Slovinci se snažili vrátit si své vedení zpátky, ale houževnatí Rumuni jim to zatím nedovolili.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:50.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Rodák se Slovenska, brankář Polc, nyní zakročil proti jedovce Klemena Pretnara, jenž vyslal z pravého kruhu hodně nebezpečnou střelu.
     
    20:35
    Robert Sabolič nezachytil puk u modré čáry a do akce málem šli Rumuni. Ve středním pásmu je ale o kotouč připravila slovinská obrana.
     
    21:59
    Gregor Koblar nastartoval své motory a rychle pronikl do útočného pásma. Průnikovou přihrávku ale nezachytil a rázem tak skončila možná šance Slovinska.
     
    22:52
    Další pokus ve druhé třetiny vyslal zase Klemen Pretnar a Patrik Polc se musel opět činit. Puk ukryl pod svojí lapačku a nechal přerušit hru.
     
    23:02
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Slovinci si berou své ztracené vedení zase zpátky a vedou 2:1. Jan Urbas poslal puk na MIHU VERLIČE, který ho z prostoru mezi kruhy nasměroval švihem pod víko Polcovy klece. Asistence: Jan Urbas a Žiga Jeglič.
    23:02 Miha VERLIČ - 1:2
     
    24:18
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    A po chvilce je to už 3:1 pro Slovince. ŽIGA JEGLIČ si sjel do pravého kruhu a z úhlu pak načapal Polce, kterému poslal puk mezi rameno a tyčku do sítě. Asistence: Jan Urbas a Klemen Pretnar.
    24:18 Žiga JEGLIČ - 1:3
     
    26:00
    Nyní hrají Slovinci už daleko lehčeji, dva rychlé góly jim daly klid na hokejky. Rumuni se v posledních chvílích spíše brání.
     
    26:21
    Nyní musel u levé tyče zasahovat Gašper Krošelj, jenž do lapačky chytil pokus jednoho z rumunských hráčů.
     
    26:45
    Zsolt Kozma se dostal až do předbrankového prostoru a jeho švih ohrozil Krošelje. Ovšem slovinský brankáři si opět poradil a udržel dvoubrankové vedení Slovinců.
     
    27:36
    Jan Urbas se dostal k odraženému kotouči a od modré čáry pálil na Patrika Polce, ale ten nastavil lapačku a kotouč do ní ukryl.
     
    28:50
    U rumunského brankoviště bylo opět velmi rušno, Slovinci jsou k nezastavení a neustále se tlačí do zakončení před Polce.
     
    29:12
    Matič Podlipnik nyní vyzkoušel pozornost Polce, když na něho vyslal hodně štiplavou střelu, ale brankář Rumunska opět uspěl.
     
    30:05
    Jsme za polovinou řádné hrací doby a Slovinci mají stále dvoubrankový náskok. Rumunsko se snaží o kontaktní branku, která však zatím nepřichází.
     
    30:16
    Komerční přestávka.
     
    30:35
    Miha Verlič švihl do puku mezi kruhy, ale střela mu ideálně nesedla a puk zachytil bek Rumunska Kozma a Rumuni jdou útočit.
     
    31:30
    Ken Ograjenšek se tlačil před Polce, ale zblízka ho nedokázal prostřelit mezi betony. Nicméně nadále pokračuje akce slovinského týmu.
     
    32:27
    Vyloučení v týmu Rumunsko:
    Tamas Farkas – 2 min., vysoká hůl.
     
    32:56
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Další využitá početní výhoda Slovinců a ti jdou do tříbrankového náskoku. Žiga Jeglič poslal puk před branku pro KENA OGRAJENŠEKA, kterému nastačilo pouze nastavit hůl a puk prolétl mezi betony Polce za brankovou čáru – 1:4. Asistence: Žiga Jeglič a Blaž Gregorc.
    32:56 Ken OGRAJENŠEK - 1:4
     
    34:01
    Slovinci znovu rozebírají obranu Rumunů a dostali se k další šanci, po které zazvonila tyč Polcovy klece!
     
    34:58
    Luka Maver nadvakrát nepropasíroval touš za Patrika Polce, následně pak ještě Slovinci udrželi útočnou třetinu a znovu operují před jeho klecí.
     
    35:33
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Rumuni už to budou mít hodně těžké, po další pěkně sehrané slovinské kombinaci skóruje LUKA MAVER a dává svému týmu náskok už o čtyři góly. Maver dostal od Tomaževiče přihrávku před Polce a pověsil puk pod břevno jeho brány – 1:5. Asistence: Blaž Tomaževič a Blaž Gregorc.
    35:33 Luka MAVER - 1:5
     
    36:21
    Reklamní přestávka.
     
    37:19
    Slovinci se v závěru druhé třetiny nikam neženou a drží velmi slibný náskok.
     
    38:04
    Albert Zagidullin dostal zpoza zadního mantinelu přihrávku na pravý kruh a jeho zvednutá střela pak končí na pozorném Gašperu Krošeljovi.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:03
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Ještě se v poslední minutě hry ve druhém dějství prosazují Slovinci a vedou už o pět branek. Jan Urbas poslal přihrávku na MIHU VERLIČE, který poté pohotovou střelou nedal Polcovi šanci a kolem jeho pravého betonu ho prostřelil – 1:6. Asistence: Jan Urbas a Žiga Jeglič.
    39:03 Miha VERLIČ - 1:6
     
    39:59
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Vteřinu před koncem druhé třetiny se ještě prosadil před Polcem TADEJ ČIMŽAR a navýšil už tak vysoké vedení Slovinců. Ovšem dlouho se řešilo video, zda branka nepadla už po siréně. Nebylo tomu tak a gól tedy platil – 1:7. Asistence: Ken Ograjenšek.
    39:59 Tadej ČIMŽAR - 1:7
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je minulostí. To patřilo jednoznačně Slovincům, kteří svého soupeře doslova rozebrali a vedou už 7:1. Pomalu tak kráčejí k další výhře na šampionátu. Rumuni delší dobu drželi krok, ale poté se jejich obranná hra úplně rozpadla a soupeř sázel gól za gólem.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:43.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Střídání v týmu Rumunsko:
    ze hřiště odchází Patrik Polc, přichází Zoltan Toke.

    Střídání v týmu Slovinsko:
    ze hřiště odchází Gašper Krošelj, přichází Matija Pintarič.
     
    41:47
    Slovinci vyzkoušeli pozornost Tokeho, který si připsal dobrý zákrok a hned po něm poslal puk spoluhráčům.
     
    42:36
    Gregor Koblar střílel svižně z pravého kruhu a jeho pokus kryje Zoltan Toke.
     
    43:24
    Žiga Jeglič si sjel mezi kruhy a sám před Tokem vystřelil, ale ten jeho těžký pokus bezpečně kryje a opět neinkasoval.
     
    44:00
    Vyloučení v týmu Rumunsko:
    Tamas Farkas – TS, hákování.
     
    44:00
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Sudí nařídil po falu Farkase trestné střílení. To jel ROK TIČAR, jenž z pravé strany bekhendovou střelou zasunul touš za záda Zoltana Tokeho – 1:8.
    44:00 Rok TIČAR - 1:8
     
    44:59
    Slovinci si tak z dnešního utkání dělají exhibici a nedávají svému soupeři žádnou šanci.
     
    45:33
    Zoltan Toke nyní čelil další střele soupeře, puk se odrazil k jeho betonu a záhy ho pak rumunský brankář dostal mimo ohrožení své branky.
     
    47:11
    Rok Tičar pálil po přihrávce od Klemena Pretnara, ale jeho pokus skončil jen na rumunském brankáři.
     
    48:06
    Žiga Pance švihl do puku a ten se odrazil od betonu Tokeho jen do rohu obranného pásma rumunského týmu.
     
    49:25
    Rumuni drží kotouč na svých holích a od svého brankáře se snaží projít na druhou stranu, Slovinci jim to však zatím nedovolují.
     
    50:19
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Další puk se třepotá v síti Rumunů. MIHA VERLIČ tečoval pokus Klemena Pretnara z vrcholu pravého kruhu a umístil touš za Tokeho – 1:9. Asistence: Klemen Pretnar a Jan Urbas.
    50:19 Miha VERLIČ - 1:9
     
    52:47
    Slovinci dominují, stále se drží v pásmu Rumunů a desátá branka je tak na spadnutí. Ovšem Toke je zatím proti a vytěsnil dvě střely mimo.
     
    53:55
    Molnar nahazoval puk z pravé strany před slovinskou klec, kde si ho málem do vlastní sítě srazil Mitja Robar.
     
    55:04
    Pomalu se dostáváme do závěru zápasu, troufám si napsat, protože Slovinci vedou rozdílem osmi branek a jen těžko o něj přijdou.
     
    56:05
    Slovinci se už nikam neženou, jen zápas dohrávají a nahazují puky co nejdále od Pintariče.
     
    57:30
    V rohu obranného pásma vybojovali Slovinci puk a hned se s ním dostali na druhou stranu, kde ale nevystřelil Ken Ograjenšek.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty zápasu.
     
    58:38
    Zoltan Toke si ještě připsal další zákrok proti Koblarově střele a hra je přerušena. Buly po jeho levé ruce.
     
    59:18
    Rok Tičar se po pravém křídle dral do akce, ale zastavila ho obrana Rumunska, které hru otáčí opačným směrem.
     
    59:50
    Puk mají na holích Slovinci a vypadá to, že ho udrží až do závěrečné sirény.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Slovinci deklasovali Rumuny poměrem 9:1 a zapisují tři body do tabulky, kde drží první místo zásluhou lepšího skóre. Druzí jsou Maďaři, kteří si to v pátek se Slovinci zřejmě rozdají o postup do elitní skupiny MS.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (21:14:51)

    Vendula Zdražilová

    Góly a asistencie: 12. Skačkov (Peter, Borysenko) – 9. Jeglič (Gregorc, Urbas), 24. Verlič (Urbas, Jeglič), 25. Jeglič (Urbas, Pretnar), 33. Ograjenšek (Jeglič, Gregorc), 36. Maver (Tomaževič, Gregorc), 40. Verlič (Urbas, Jeglič), 40. Čimžar (Ograjenšek), 44. Tičar (t.s.), 51. Verlič (Pretnar, Urbas)


    Rumunsko: Polc (od 41. Toke) – Farkas, Borysenko (A), Rasulov, Bors (A), Kozma, Jemelianenko, Berdila – Ferenz-Csibi, Tranca (C), Peter – Gliga, S. Rokaly, Reszegh – Fodor, Zagidullin, Molnar – Skačkov, N. Rokaly, Constantin, Casaneanu
    Tréner: Július Pénzeš

    Slovinsko: Krošelj (od 41. Pintarič) – Pretnar, Gregorc, Podlipnik, Robar (C), Magovač, Stebih – Jeglič, Urbas (A), Verlič – Tičar (A), Sabolič, Kuralt – Ograjenšek, Pance, Čimzar – Koblar, Maver, Tomaževič
    Tréner: Matjaž Kopitar

    Rozhodca: Holm (SWE), Piragič (CRO) – Kis-Kiraly (HUN), Leermakers (NED)

    Diváci: 2000