Rennes – Lorient 5:0 (kon.) | Clermont Foot – Angers 2:2 (kon.) | Metz – Brest 0:1 (kon.)
Nantes – Bordeaux 5:3 (kon.) | Nice – Troyes 1:0 (kon.) | Lille – Štrasburg 1:0 (kon.)
Remeš – Marseille 0:1 (kon.)
koniec
Stade Rennes
5:0 (2:0)
FC Lorient
cz Nedeľa 24.04.2022, 13:00 • Roazhon Park, Rennes • Ligue 1 Uber Eats • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    V prvním utkání nedělního programu francouzské Ligue 1 proti sobě nastoupí Rennes a Lorient. Půjde o střetnutí čtvrtého s patnáctým.
     
    Domácí jdou do utkání jako jasný favorit, v lize zatím posbírali o 22 bodů více než soupeř. Rennes ale prohrálo poslední dva těžké zápasy s konkurenty v tabulce – doma s Monakem a ve Štrasburku. Jinak se jim na domácím hřišti daří, v sezoně před svými fanoušky vyhráli 11 z 16 zápasů a předpokládá se, že by měli uspět i dnes.
     
    Lorient je navíc venku nejhorší z celé soutěže, byť hosté dvěma venkovními výhrami z posledních čtyř zápasů svoji statistiku alespoň trošku zlepšili. Většinu bodů přesto posbírali doma.
     
    Oba celky se letos utkaly už dvakrát, jednou v lize a jednou v poháru. V obou případech se radovalo Rennes: v lize na hřišti Lorientu vyhrálo 2:0, doma pak v poháru udolalo soupeře poměrem 1:0.
     
    Rennes má ve svých řadách dva hráče, kteří patří do pětice nejlepších kanonýrů ligy a spoléhat na ně bude i tentokrát. Jsou to Martin Terrier (20 gólů) a Gaetan Laborde (14 gólů).
     
    Úvodní sestavy:

    Stade Rennes FC: Alemdar – Hamari Traoré (C), Omari, Akird, Truffert – Bourigeaud, Santamaría, Majer, Tait – Terrier, Guirassy.
    Náhradníci: Salin – Assignon, Meling, Tchaouna, Ugochukwu, Martin, Belocian, Tel, Laborde.
    Trenér: Bruno Genesio

    FC Lorient: Dreyer – H. Mendes, Laporte, Petrot, Le Goff – Monconduit, Innocent, Abergel (C) – Le Fée, Koné, Boisgard.
    Náhradníci: Nardi – Igor Silva, Jenz, Hergault, Lemoine, Moffi, Soumano, Lauriente, Dango Ouattara.
    Trenér: Christophe Pelissier

    Rozhodčí: Benoît Millot.
     
    Čtrnáctigólový domácí střelec Gaetan Laborde začíná jen na lavičce. Terriera tak v útoku místo něj doplní Guirassy, který většinou naskakoval do hry v roli náhradníka.
     
    Rozhodčí přivádí oba týmy na hrací plochu. Fotbalu dnes v Rennes přeje počasí, je k dvaceti stupňům a slunečno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hosté měli úvodní výkop a hned poslali míč dopředu. Koné vybojoval na útočné polovině alespoň aut.
     
    3
    Lorient zatím soupeři téměř nepůjčil míč. Hosté vědí, že proti nim stojí velký favorit a nechtějí balony zbytečně ztrácet.
     
    4
    Teď už hrají domácí. Dobrým napadáním soupeře byli ale nuceni hrát dozadu až k brankáři Alemdarovi.
     
    5
    Registrujeme první střelecký pokus. Na svědomí ho měl domácí Bourigeaud, pálil však takřka z nulového úhlu a trefil jen boční síť. Dreyer rozehrává.
     
    7
    První pasáž, kdy domácí hrají delší čas s míčem. Zatím jen pozvolnou kombinací u půlky hledají vhodný moment k přechodu do útoku.
     
    8
    U postranní čáry v oblasti střídaček byl faulovaný hostující útočník Boisgard, což sudí nepřehlédl a Lorient z tohoto místa rozehraje.
     
    9
    Přihrávka na rozběhnutého Terriera byla příliš dlouhá. Brankář Dreyer dobře přečetl situaci a byl u míče dříve než útočník.
     
    10
    Domácí byli v ofsajdu, i když se Traoré na pomezního rozhodčího hodně zlobí a naznačuje, že se mýlil. Míč nicméně mají hosté.
     
    11
    Závar v hostujícím vápně nakonec k žádné větší šanci nevedl. Guirassy převzal přihrávku v oblasti penalty, ale nebyl dobře zorientovaný a vůbec nezakončil.
     
    13
    Po ataku na Boisgarda kopali hosté standardku zprava, ale přetažený centr jen prolétl šestnáctkou a nikdo z útočících hráčů se k němu nedostal včas.
     
    14
    Rozhodčí ještě zkoumal, jestli během předchozí situace nedošlo ve vápně k porušení pravidel, které hosté reklamovali. Po krátké poradě s videem se ale pokračuje dál.
     
    16
    Zápas se rozjíždí pomalu. Rennes má územní převahu, ale hosté s protivníkem zatím stíhají běhat a k ničemu ho nepouští.
     
    17
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Teď to ale domácím vyšlo a první šance znamená taky úvodní gól. Terrier dostal hodně prostoru na pravé straně vápna a dobře střílel. Dreyer sice jeho pokus vyrazil, ale jen před BENJAMINA BOURIGEAUDA, jenž z dorážky napálil míč pod břevno. 1:0.
    17. Benjamin BOURIGEAUD - 1:0
     
    19
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Za další dvě minuty už domácí vedou 2:0. Hosté si vůbec nepohlídali ofsajd, MARTIN TERRIER stál v šestnáctce z obranou a jemný centr neměl problém tváří v tvář brankáři proměnit v branku. 2:0.
    19. Martin TERRIER - 2:0
     
    20
    Pro Terriera je to už gól s číslem 21 v letošní sezoně, čímž potvrzuje roli nejen nejlepšího střelce týmu, ale také jednoho z top kanonýrů celé soutěže.
     
    22
    Z opatrného úvodu také hosté dvěma rychlými zásahy vytěžili také dvě branky a mohou být v pohodě. Lorient už čeká takřka nemožný úkol, pokud chce dnes uspět.
     
    23
    Majer na ofenzivním výletě. Zrychlil a chtěl se probít až do šestnáctky, tam narazil na dvojici obránců, kteří ho o míč připravili.
     
    25
    Hosté kopali přímý kop z dobré pozice, ani tentokrát ale domácí bránu neohrozili. Do statistik zatím zapsali jen jednu střelu mimo tři tyče.
     
    26
    Žlutou kartu dostává Baptiste Santamaría (Stade Rennes FC).
     
    27
    Nyní měl Lorient k dispozici roh, první v utkání. Centr mířící na malé vápno trošku s problémy zpacifikoval brankář Alemdar.
     
    28
    Standardka ze zajímavé pozice na také na druhé straně. Bourigeaudův vzdušný pas ovšem nikoho v červeném dresu nenašel a hosté se ubránili.
     
    29
    Po akci na pravé straně míč na hřišti jen těsně nestihl Terrier. Rozehrávat budou hostující fotbalisté.
     
    31
    Innocent leží na trávníku a musí být ošetřován. Tohle nevypadá příliš dobře. Nigerijec zřejmě dostal úder do obličeje.
     
    32
    Zraněný hráč odchází za pomocí masérů za postranní čáru. Uvidíme, jestli bude v zápase ještě pokračovat. Teď už zase na půlce kombinují domácí.
     
    33
    Domácí jsou v šestnáctce nebezpeční. Zpoza ní nyní napřáhl ke střele Tait, ale rána mu vůbec nesedla. Dreyer mohl být v klidu.
     
    34
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Bonke Innocent, přichází Armand Lauriente.
     
    36
    Rennes to zkouší po levé straně. U míče byl Truffert, který hrál na střed. Domácí nikam moc nespěchají.
     
    37
    Střela chorvatského záložníka Majera byla ztlumená a tečovaná do výšky. Brankář hostů si povyskočil a balon lapil v náručí.
     
    38
    Po delší době vepředu také Lorient. Lauriente získal pro svůj celek alespoň druhý rohový kop v utkání.
     
    39
    Nic z toho. S Laporteho následným zakončením pak gólman Alemdar neměl problémy a bude rozehrávat.
     
    40
    Po souboji mezi Truffertem a Boisgardem se o vhazování hlásili oba hráči. Dle názoru rozhodčí byl domácí hráč tím, který se balonu dotkl jako poslední.
     
    41
    Abergelův centr neměl špatné parametry, hlavu žádného ze spoluhráčů ovšem nenechal a Alemdar zapsal další rutinní zákrok.
     
    43
    Domácí tak dlouho kombinovali na útočné polovině až balon u postranní čáry ztratili a po autovém vhazování ho zpět do hry pošlou zase hosté.
     
    44
    Nacvičený signál ze standardky teď přivedlo Rennes. Bourigeaud se na ní rozběhl, ale nakonec míč minul a z druhé vlny ho rozehrál Majer. Svým přetaženým centrem neuspěl.
     
    45
    Těžce ze hřiště se zvedá Monconduit. Nechce se mu na nohy, ale měl by být v pořádku. Hosté už první půli kvůli zranění jednou střídali.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje v prvním poločase dvě minuty.
     
    45+1
    Rennes dohrává poločas s míčem ve své moci. Domácí publikum to kvituje potleskem. Jejich tým je za nejlepší cestě ke třem bodům.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Zápas zatím probíhá dle papírových předpokladů. Rennes dalo během dvou minut dva góly, je lepší a kráčí za vítězstvím. Územní převahu domácích dokazuje i statistika držení míče v poměru 71%.
     
    Hosté ještě ani jednou nevystřelili na bránu a během pětačtyřiceti minut v podstatě vepředu nic neukázali. Museli by hodně zabrat, pokud chtějí s výsledkem po pauze něco udělat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Domácí začali úvodním výkopem a nakonec hráli zpět až k brankáři Alemdarovi. Ten před napadajícím protihráčem musel rychle rozehrávat.
     
    47
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Domácí zkraje druhého poločasu nevyšují své vedení a upravují na 3:0. Kopali roh, ze kterého Bourigeaud centroval přesně na hlavu kapitána HAMARI TRAORÉHO a ten hlavičkoval ke vzdálenější tyči mimo dosah brankáře.
    47. Hamari TRAORÉ - 3:0
     
    49
    Le Fée to u středového kruhu přehnal s důrazem a fauloval. Míč opět pro domácí. Třetí gól jim jistě dodá větší klid.
     
    50
    Bourigeaud viděl, že mu před vápnem za zády nabíhá spoluhráč, tak ho zkusil oslovit patičkou. Hostující obrana jeho záměr přečetla.
     
    51
    Hosté poprvé v zápase vystřelili mezi tři tyče. Postaral se o to z dálky Lauriente, brankář Alemdar jeho přízemní střelu mířící doprostřed snadno chytil.
     
    53
    Le Goff při hostujícím útoku centroval zleva a jeho hlavičku odvrátil hned první bránící hráč. Vepředu ale Lorient zůstane.
     
    54
    Abergel ve vápně upadl a chtěl penaltu. Sudí mu gestem jasně naznačuje, že pokutový kop pískat nebude a hostující kapitán ani výrazněji neprotestuje.
     
    55
    Tribunami stadionu už obíhá mexická vlna. V Rennes si dnes diváci užijí prosluněné a s největší pravděpodobností také vítězné nedělní odpoledne.
     
    57
    Ze série soubojů u půlící čáry vydolovali míč domácí. Hraje s ním Santamaría a pohledem si vybírá, komu ze spoluhráčů přihraje.
     
    58
    Ale pozor, tohle je červená karta pro domácí! Akird v roli posledního hráče zastavil unikajícího Lauriente a rozhodčí ho posílá předčasně do sprch.
    58. Červená karta
     
    59
    Z následné standardky z výborné pozice těsně za vápnem střílel sám faulovaný Lauriente jen do zdi. Škoda pro hosty. Z toho se možná dalo vytěžit více.
     
    61
    Hosté jsou každopádně při chuti a chtějí kontaktní trefu. Centr Koného ze strany jen prolétl ve vápnem a skončil na opačné straně hřiště.
     
    63
    Střídání v týmu Stade Rennes FC: ze hřiště odchází Lovro Majer, přichází Jonas Martin.
    Střídání v týmu Stade Rennes FC: ze hřiště odchází Sehrou Guirassy, přichází Gaëtan Laborde.
     
    63
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Quentin Boisgard, přichází Terem Igobor Moffi.
     
    65
    Tak uvidíme, jak s přesilovkou hosté naloží. Jsou teď více na míči. Za celé utkání si ale zatím nestačili vypracovat ještě ani jednou brankovou příležitost.
     
    66
    Příliš prudký a vysoký centr na Le Goffa. Balon končí v zámezí a hosté svoji nepřesností darují autové vhazování Rennes.
     
    67
    Domácí nechtějí zbytečně ztratit míč. Teď mohli jít dopředu, místo toho zahráli zpátky na obránce a šetří čas. Nemají kam spěchat.
     
    68
    Bourigeaud se drží za záda. Nepříjemné spadl po hlavičkovém souboji s Le Goffem a spěchají za ním maséři.
     
    70
    Dvacet minut plus nastavení do konce. Dočkají se hosté alespoň čestného zásahu?
     
    71
    Moffi při hostujícím útoku upadl ve vápně a hodně vehementně se hlásí o penaltu. Píšťalka rozhodčího mlčí.
     
    72
    Moffiho fauloval v běžeckém souboji Terrier. Rozhodčí přeci jen ještě s kolegou u videa celou situaci přezkoumal. Pokutový kop z toho přeci jen nebude.
     
    73
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Ibrahima Koné, přichází Sambou Soumano.
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Enzo Le Fée, přichází Dango Ouattara.
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Thomas Monconduit, přichází Fabien Lemoine.
     
    74
    Laborde dostal pěkný míč za obranu, byť se hosté hlásili o ofsajd. Domácí hráč však nakonec ani nezakončil, takže je vzrušení zbytečné.
     
    75
    Terrier odvrátil prudký centr za postranní čáru. Hosté pošlou míč do hry vhazováním na útočné polovině.
     
    76
    Střídání v týmu Stade Rennes FC: ze hřiště odchází Benjamin Bourigeaud, přichází Lorenz Assignon.
     
    77
    Hře chybí spád, hodně se přerušuje. Většinou kvůli drobným faulům. Domácím to vyhovuje, s tříbrankovým vedením už vůbec nemusí nikam pospíchat.
     
    79
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Krásná rána FLAVIENA TAITA a Rennes vede už 4:0. Taitovu první střelu zpoza vápna ještě Dreyer parádním zákrokem vyrazil, francouzský záložník dostal ale ještě jeden pokus a uspěl z dálky nádhernou střelou do brankářova protipohybu.
    79. Flavien TAIT - 4:0
     
    81
    Domácí tak skórovali i v deseti a dokazují, že nad soupeřem mají jasnou převahu. Stav 4:0 již hraničí s debaklem.
     
    82
    Střídání v týmu Stade Rennes FC: ze hřiště odchází Martin Terrier, přichází Birger Meling.
    Střídání v týmu Stade Rennes FC: ze hřiště odchází Flavien Tait, přichází Lesley Ugochukwu.
     
    84
    Lorient kombinuje na soupeřově polovině. Zatím ale v dostatečné vzdálenosti od brankáře Alemdara.
     
    85
    Lauriente ustál několik soubojů na levé straně a přihrával na malé vápno. Tam míč zalehl domácí brankář.
     
    87
    Pěkná střela Laporteho teď pořádně protáhla Alemdara. Rána mířila po zemi k tyči a brankář Rennes měl co dělat, aby míč vyboxoval. Tohle byla nejlepší příležitost hostů v zápase.
     
    88
    Hra se trochu otevřela, domácí přeci jen malinko polevili a dovolují hostům útočit.
     
    90
    Lemoine a jeho střela! Alemdar se prolétl vzduchem, ale nakonec zasahovat nemusel, neboť míč prolétl jen kousek nad břevnem. Dvě nejnebezpečnější příležitosti si každopádně hosté schovali až na úplný závěr.
    90. Lemoineho volej zapadl kousek za břevno
     
    90
    Rozhodčí nastavuje čtyři minuty.
     
    90+2
    Běží druhá nastavená minuta. Hraje Rennes a už soupeři nechce půjčit míč.
     
    90+2
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Přeci jen ještě jeden gól. A dali ho domácí. Čerstvý Ugochukwu využil své rychlosti, prolétl po pravé straně až do vápna a naservíroval přihrávku na střed. Tam se GAETAN LABORDE ještě zbavil obránců a pak skóroval. 5:0 pro Rennes.
    90+2. Gaëtan LABORDE - 5:0
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 1:7. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:10.
     
    Jasná záležitost. Domácí splnili roli favorita a porazili Lorient suverénně 5:0. Jedinou kaňkou na jejich triumfu je vyloučení Akirda, po kterém dohrávali v deseti.
     
    Hosté dnes na hřišti favorita nic nepředvedli. Příležitosti měli až v úplném závěru, kdy domácí za jasného stavu malinko polevili. Jinak vůbec neměli šanci držet s Rennes krok.
     
    Domácí útočník Martin Terrier se dnes svým již 21. gólem v sezoně přiblížil Mbappému z PSG, který má o jen o jeden zásah víc. Trojici ligových kanonýrů uzavírá Ben Yedder z Monaka (20 branek).

    Přeji příjemný zbytek nedělního odpoledne. (15:04:24)

    Lukáš Šonský

    Góly: 17. Bourigeaud, 19. Terrier, 47. Hamari Traoré (Bourigeaud), 79. Tait (Assignon), 90+2. Laborde (Ugochukwu)

    Karty:   26. Santamaría (REN)   58. Aguerd (REN)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 1:7. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:10.
    Stade Rennes: Alemdar – Hamari Traoré (C), Omari, Aguerd, Truffert – Bourigeaud (76. Assignon), Santamaría, Majer (63. Martin), Tait (82. Ugochukwu) – Terrier (82. Meling), Guirassy (63. Laborde).
    Náhradníci: Salin – Assignon, Meling, Tchaouna, Ugochukwu, Martin, Belocian, Tel, Laborde.

    Tréner: Bruno Genesio

    FC Lorient: Dreyer – H. Mendes, Laporte, Petrot, Le Goff – Monconduit (73. Lemoine), Innocent (34. Lauriente), Abergel (C) – Le Fée (73. Dango Ouattara), Koné (73. Soumano), Boisgard (63. Moffi).
    Náhradníci: Nardi – Igor Silva, Jenz, Hergault, Lemoine, Moffi, Soumano, Lauriente, Dango Ouattara.

    Tréner: Christophe Pelissier

    Rozhodca: Benoît Millot