Fiorentina – Empoli 1:0 (kon.) | Udinese – Cagliari 5:1 (kon.) | Bergamo – Neapol 1:3 (kon.)
Sampdoria – AS Rím 0:1 (kon.) | Juventus – Inter 0:1 (kon.)
koniec
ACF Fiorentina
1:0 (0:0)
Empoli FC
cz Nedeľa 03.04.2022, 12:30 • Stadio Artemio Franchi, Florencie • Talianska Seria A • 31. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu jednatřicátého kola italské Serie A. Od dvanácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Fiorentinou a Empoli!
     
    ACF Fiorentina

    Fialkám se trochu ztížila cesta do pohárové Evropy. Vypadly z národního poháru a ve čtyřech předchozích kolech Serie A vyhrály jediný duel nad Bolognou. Před reprezentační pauzou pak braly alespoň bod za cennou remízu 1:1 se silným Interem. V prvoligové tabulce je Fiorentina na osmém místě se čtyřbodovým mankem na sedmou Atalantu i šesté AS Řím. Až na poraněného Giacoma Bonaventuru má kouč Italiano k dispozici kompletní kádr. V tom schází vyložený snajpr, na čele tabulky střelců jsou čtyřgóloví Torreira a Biraghi.
     
    Empoli FC

    Ligový nováček se v roce 2022 trápí. Nedokázal v něm ještě ani jednou vyhrát a zpětně je velmi rád za osm výher z první poloviny sezony. Díky těmto zaprášeným úspěchům se Empoli stále nachází na solidní dvanáctém místě a disponuje dostatečným náskokem jedenácti bodů na zónu sestupu. Ve třech březnových zápasech svěřenci Aurelia Andrewazzoliho remizovali s Janovem a Veronou. Mezi to se vklínila těsná porážka 0:1 na půdě vedoucího AC Milán. Kromě vykartovaného Parisiho chybí Marchizza a Haas. Ofenzivu Empoli táhne devítigólový Andrea Pinamonti.
     
    1. vzájemný zápas

    27.11.2021
    Empoli – Fiorentina 2:1
    Branky:
    87. Bandinelli, 89. Pinamonti – 57. Vlahović.
     
    Úvodní sestavy:

    ACF Fiorentina: Terracciano – Venuti, Milenković, Igor, Biraghi (C) – Castrovilli, Torreira, Duncan – N. González, Cabral, Saponara.
    Náhradníci: Drągowski, Rosati – S. Amrábat, Callejón, Ikoné, Kokorin, Maleh, Lucas Martínez, Nastasić, K. Piątek, Sottil, Terzić.
    Trenér: Vincenzo Italiano

    Empoli FC: Vicario – Stojanović, Tonelli, Luperto, Cacace – Żurkowski, Štulac (C), Bandinelli – Henderson, Di Francesco – Pinamonti.
    Náhradníci: Furlan, Ujkani – Asllani, N. Bajrami, Benassi, Cutrone, Fiamozzi, Ismajli, La Mantia, S. Romagnoli, Verre, Viti.
    Trenér: Aurelio Andreazzoli

    Rozhodčí: Massimi – Di Vuolo, Zingarelli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop dostali na starost domácí, kteří nastupují v typických fialových dresech. Empoli se dnes představí v bílém.
     
    3
    Venuti čepoval první míč do pokutového území, odkud ho hosté bez starostí odehráli za postranní čáru.
     
    4
    Nicolás González si našel trochu místa k produkci střely. Žádná světoborná rána to ale nebyla a Vicario si s ní poradil.
     
    5
    Biraghiho centr sebral Vicario. Během hostujícího protiútoku Henderson zfauloval Venutiho.
     
    6
    Castrovilli přenesl těžiště na levou stranu, kde Saponara udělal hezkou kličku, ale pak už byl zastaven na hranici šestnáctky.
     
    7
    Massimi postřehl nedovolený zákrok na Żurkowského. Pinamonti poté vyrazil na zteč, ovšem Di Francesco jeho střílenou přihrávku neprotečoval mezi tyče.
     
    8
    Pinamonti nebyl daleko od toho, aby ukradl míč při váhávé rozehrávce Terracciana. Pro fialky vše dobře dopadlo a díky faulu na Torreiru budou mít standardku.
     
    9
    Castrovilli místo centru rozehrál vedle sebe. U osy totiž byl Biraghi a utěšenou dělovkou z třiceti metrů přinutil Vicaria vyrážet balon nad břevno.
    9. Biraghiho dalekonosný projektil Vicario vyškrábl nad břevno
     
    10
    I nařízený roh se domácím fotbalistům podařilo zakončit, byť Vicariův zásah tentokrát zapotřebí nebyl.
     
    11
    Úvodní desetiminutovka napověděla, že se bude hrát výhradně podle domácích not. Platí to i po faulu Bandinelliho ve středovém kruhu.
     
    12
    S poraněným obličejem zůstal na zádech Tonelli. Rukou se po něm ohnal Riccardo Saponara.
     
    13
    Venuti se ani nestihl rozběhnout a už byl povalen na trávník Bandinellim. Lavička Fiorentiny by za to ráda udělila kartu.
     
    14
    Cabral vytloukl Tonelliho bloky a uchmátl pro domácí barvy rohový kop.
     
    15
    Vicario zůstal na čáře a tam úspěšně čelil neškodné hlavičce Milenkoviće. Rychlým výhozem započal protiútok zakončený ofsajdem.
     
    16
    González skončil v kotrmelcích, ale rozhodčí Massimi v tom žádný hostující faul neviděl. Naopak se podle něj provinil Igor, když zezadu přepadl Pinamontiho.
     
    17
    Pinamonti spáchal útočný faul. Dost to přehnal s držením domácího kapitána Cristiana Biraghiho.
     
    18
    Právě Biraghi si při zpracování pomohl horní končetinou. Zcela zadarmo tak hosté získali standardní situaci z pravé části hřiště.
     
    19
    Terracciano nezkrotil vysokánský centr Štulace. Míč přesunul směrem k Hendersonovi, jehož pokažený volej zdaleka nenaplnil očekávání příznivců Empoli.
     
    20
    Nicolás González unikal Cacacemu. Oba se do sebe navzájem zaklesli a to vyústilo v pád domácího křídelníka. Odezva sudích však nebyla žádná.
     
    21
    Nejdelší pobyt hostů na útočné polovině obsahoval jen několik autových vhazování Liberata Cacaceho. Ani z jednoho přitom míč neputoval před branku Terracciana.
     
    22
    Nyní už domácí gólman práci měl. Šlo ale o zcela rutinní zákrok proti příchozímu centru z pravého křídla. Následná bitva o střed hřiště přinesla faul na Castrovilliho.
     
    23
    Arthur Cabral ukázal všem záda a možná je v koutku duše rád, že se po nepovedené technické střele na zadní tyč ocitl praporek pomezního ve vzduchu. Šlo totiž o ofsajd.
     
    24
    Hra se pomalu začíná vyrovnávat. Je to dáno zvyšujícím se počtem faulů na obranné polovině Fiorentiny. Štulac bude kopat další standardku.
     
    25
    Z nákopu hostujícího kapitána vznikla propagační hlavička Lorenza Tonelliho. Terracciano odpověděl jednoduchým zákrokem.
     
    26
    Za pravé koleno se po střetu s Cabralem drží Tonelli. Patrně bude muset dojít na ošetření ze strany zdravotnického štábu Empolu.
     
    27
    Omezený pohyb hostujícího stopera napovídá, že Aurelio Andreazzoli bude muset neplánovaně sáhnout do své základní jedenáctky. Tonelli nemůže na pravou nohu ani došlápnout.
     
    28
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Lorenzo Tonelli, přichází Ardian Ismajli.
     
    29
    Hra se stále více kouskuje. Nakopáno od Di Francesca tentokrát dostal domácí krajní bek Lorenzo Venuti.
     
    30
    Saponaru zastavil ofsajd jen malý kousek za půlící čarou. Následuje rozehrávka z hostující obrany.
     
    31
    Castrovilli si naváděl míč na levou nohu, kterou se pokusil vysunout kolegu ve vápně. Místo toho přetáhl přihrávku k Vicariovi.
     
    32
    Držení míče: 51 % – 49 %.
     
    33
    V přečíslení šest na pět dostal míč do vápna Saponara, nicméně to stačilo jen na zisk rohového kopu. Po centru zleva Vicario neudržel zakončení hlavou a ve finále nemusel řešit Castrovilliho pokus zpoza vápna.
     
    34
    González nesladil svůj nápad s myšlenkami spoluhráčů. Nahrávku mířící těsně před vápno si pro sebe ukradl Szymon Żurkowski.
     
    35
    Střílenou přihrávku Saponary odkopl Ismajli z malého vápna na rohový kop. Tlak Florentiny opět začíná sílit.
     
    36
    O distribuci balonu před branku se v tomto případě staral Castrovilli. Torreira ani nikdo jiný však nevyprodukoval žádnou nebezpečnou hlavičku.
     
    37
    Štulac propadl veprostřed hřiště. Fialky přeply do rychlého brejku, jenže González nedal přesný balón Duncanovi.
     
    38
    Lucas Torreira byl zezadu dohrán Hendersonem. Horkokrevný záložník orodoval za žlutou kartu tak vehementně, že ho rozhodčí Massimi musel osobně uklidňovat.
     
    39
    Castrovilli nenašel společnou řeč s Venutim. Dal mu nepřesný pas do křídla a výsledkem je rozehrávka od Vicariovy brány.
     
    39
    Empoli právě vstřelilo branku!
    Hosté se ujímají vedení! Bandinelliho centr přeletěl Pinamontiho. Biraghi si poté ale nerozuměl s Terraccianem a po nebezpečné zadovce Saponary se ke gólovému zakončení nůžkami dostal FEDERICO DI FRANCESCO.
    39. Di Francescovy nůžky neplatily pro faul Pinamontiho
     
    41
    Gól Empoli nakonec neplatí! Během přebírání Saponarovy malé domů byl gólman Terracciano údajně faulován presujícím Pinamontim.
     
    42
    Saponara se zmocnil odraženého míče na sedmnácti metrech od brány. Střele levačkou však nedal žádnou razanci a Vicario měl jednoduchý úkol.
     
    44
    Biraghiho centr Ismajli odhlavičkoval na Duncana. Jeho střela byla sražena k Venutimu a ten ze střední vzdálenosti pro změnu přestřelil.
     
    45
    Nastavují se 4 minuty.
     
    45+1
    Biraghi ve vápně podpořil Saponaru a pomohl vybojovat rohový kop. Rychlá rozehrávka hostující obranu v čele s Lupertem nepřekvapila.
     
    45+2
    Di Francesco neměl v protiútoku žádnou podporu. Jeho akce byla určena k zániku, a tak alespoň zkusil vystřelit z více než čtyřiceti metrů. Prázdnou branku přitom hodně minul.
     
    45+3
    Poprvé se žlutí. Sebastiano Luperto pyká za taktický faul při rychlém vyvážení míče v podání Arthura Cabrala.
     
    45+4
    Nicolás González sklepl balon na Cabrala. Brazilec pohotově zakončoval, jenže rozměry branky mu byly malé.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    První půle končí bezbrankovým výsledkem. Florentina měla herně navrch, jenže trpěla na neplodnost v zakončení. Empoli v jednom případě míč do Terraccianovy brány dostalo, avšak nůžky Di Francesca nemohly být uznány kvůli předchozímu faulu na brankáře. V hostující defenzivě to před pauzou začalo skřípat. Z části za to mohl i vynucený odchod zraněného stopera Tonelliho.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Igor rozehrával s Terraccianem na poměrně velké riziko. Domácí gólman neměl moc času na provedení dlouhého odkopu.
     
    48
    Saponara vystartoval za nákopem z obranné poloviny. U koncové čáry stihl přihrát skrz Vicaria na malé vápno, ovšem tam objevil pouze Cacaceho.
     
    49
    Alfred Duncan se těsně před šestnáctkou zamotal do svých myšlenek. Místo střely nebo přihrávky spáchal faul na Żurkowského.
     
    50
    Cacaceho nákop měl být určen pro Di Francesca. Milenković s tím krajně nesouhlasil a odhlavičkoval míč mimo hrací plochu.
     
    51
    Biraghi vzorně zakřižoval náběh Pinamontiho. I bez něj by Empoli zahrozit nemohlo, protože šlo o postavení mimo hru.
     
    52
    Hendersonova přihrávka byla odražena zpátky do křídla. Cacace tam byl zdvojen a rovněž do pokutového území nepronikl. Naopak došlo na rychlý brejk, ovšem Gonzálezova střela zase nebyla natolik kvalitní, aby si s ní Vicario nemohl poradit.
     
    53
    Saponara byl v momentě Duncanovy přihrávky v ofsajdu, o kterém se všichni přítomní dozvěděli až poté, co Cabral napnul síť za Guglielmem Vicariem. Ani dnešní druhý gól tedy neplatí.
    53. Cabral skóroval po ofsajdu Saponary
     
    54
    Střeleckých pokusů mají fialky velké množství. S kvalitou se ale většinou nepotkávají, což nyní dokázal i Lorenzo Venuti.
     
    55
    Stojanović rychle vhodil aut, jenže míč přistál na patách všudypřítomného Saponary. Domácí nápor ale může pokračovat vzhledem k faulu na Milenkoviće.
     
    56
    Lucas Torreira se právě vykartoval pro příští zápas proti Neapoli. Způsobil to zbytečně ostrý skluz na Di Francesca u půlící čáry.
     
    57
    Po zraněném Tonellim přichází Empoli už o druhého ze stoperů. Tentokráte bez náhrady, protože Sebastiano Luperto za faul na Gonzáleze vyfasoval druhou žlutou kartu a posílá svůj tým do deseti.
     
    58
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    K využití přesilové hry stačily domácím fotbalistům pouhé dva doteky s míčem! Biraghi skvostně zrealizoval standardní situaci a Vicario neměl nárok na hlavičku nikým nehlídaného NICOLÁSE GONZÁLEZE.
    58. Nicolás GONZÁLEZ - 1:0
     
    59
    Znovu se čeká na definitivní potvrzení platnosti gólu ze strany videorozhodčích. Na první pohled k žádnému provinění nedošlo.
     
    60
    Gól bude platit. Massimi dává pokyn ke střídání.
     
    61
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Liam Henderson, přichází Patrick Cutrone.
     
    61
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Federico Di Francesco, přichází Mattia Viti.
     
    61
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Leo Štulac, přichází Kristjan Asllani.
     
    63
    Biraghi aspiroval na druhou asistenci. I tento jeho centr letěl ke Gonzálezovi, ale Vicario tentokrát byl na střelu hlavou připraven.
     
    64
    Vše směřuje k tomu, že Empoli nevyhraje ani dnes. Naposledy se mu to podařilo velmi dávno, konkrétně dvanáctého prosince v Neapoli.
     
    65
    Patrick Cutrone si podle názoru pomezního sudího nepohlídal ofsajd. Míč se zase vrací do domácího držení, kde se nachází takřka celý druhý poločas.
     
    66
    Hned dva Biraghiho spoluhráči se pokoušeli jít do centrovaného míče nůžkami. Ani jeden se do něj ale netrefil.
     
    67
    Z pořádné dálky si troufl vystřelit Nikola Milenković. Nebyl to vůbec marný pokus, byť letěl nějaký ten metr nad břevno.
     
    68
    Saponara zase dostal do hry Biraghiho. Do přízemního centru se vložil Ismajli, nicméně pokračovat se bude domácím autem.
     
    69
    Torreira navázal na svou nepřesnou přihrávku faulem. Těch by se měl v dalším průběhu raději vyvarovat, neboť hraje pod hrozbou druhé žluté karty.
     
    70
    Držení míče: 57 % – 43 %.
     
    71
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Lucas Torreira, přichází Sofján Amrábat.
     
    72
    Saponara obdržel od Gonzáleze míč na hranici velkého vápna. Připravil si ho na pravačku a tou o kousek minul bližší tyčku.
     
    73
    Duncan spáchal faul na Żurkowského. Pokud se nemýlím, tak Empoli bude po změně stran úplně prvé útočit na branku Pietra Terraciana.
     
    74
    Pinamonti nezpracoval letící balón. Terracciano ho vrátil do hry a sleduje pozvolné budování útoku ze zadních řad.
     
    75
    Není moc ofenzivních akcí, v nichž by neměl prsty Riccardo Saponara. Muž s osmičkou na zádech se poněkolikáté pokusil i o střelu, jenže jí zase nedal potřebnou razanci k pokoření Vicaria.
     
    76
    Riccardo Saponara a Nicolás González přenesli těžiště útoku z levé strany na pravou. Tam zůstal osamocen Gaetano Castrovilli a křížnou střelou těsně minul vzdálenější tyč.
    76. Gaetano Castrovilli (FIO)
     
    77
    Guglielmo Vicario byl ve střehu, když na něj letěl dalekonosný projektil z dílny střídajícího Alžířana Sofjána Amrábata.
     
    77
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Riccardo Saponara, přichází Riccardo Sottil.
     
    77
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Filippo Bandinelli, přichází Nedim Bajrami.
     
    79
    Empoli nenachází žádné zbraně, kterými by alespoň trochu ohrožovalo čisté konto Pietra Terracciana. Vyloučení Luperta hostům naprosto zlomilo vaz.
     
    80
    Nicolás González odnesl střet s Vitim naraženou zadnicí. Za doprovodu doktora kulhá ze hřiště, kam se patrně ihned vrátí.
     
    81
    Ardian Ismajli nezachytil zrychlení Sottila. U lajny ho podrazil a obratem za to spatřil žlutou kartu.
     
    82
    Riccardo Sottil si vyměnil přihrávky s Biraghim. Na křídle kýžený roh ale nezískal, naposledy se míč odrazil právě od jeho nohy.
     
    84
    S odchodem Saponary tempo hry trochu pokleslo. Fiorentina už není tak přímočará a navyšuje počet zpětných přihrávek.
     
    85
    Nekonečný počet krátkých přihrávek okolo pokutového území přerušil až Castrovilliho pokus o centr, jenž zablokoval Cacace.
     
    86
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Gaetano Castrovilli, přichází Youssef Maleh.
     
    86
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Nicolás González, přichází José María Callejón.
     
    87
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Cristiano Biraghi, přichází Aleksa Terzić.
     
    88
    Sottil cpal do vápna přízemní přihrávku, kterou jeden z jeho kolegů protečoval směrem mezi tři tyče, ale zároveň přímo na Vicaria.
     
    90
    I druhá půle má vcelku bohatý nastavení čas. Přidáno je dalších pět minut.
     
    90+1
    Arthur Cabral se v zahuštěném pokutovém území pokoušel o nůžky. Nedostalo se mu ale potřebného času k samotné realizaci.
     
    90+2
    Guglielmo Vicario na poslední chvíli skočil pod nohy Duncanovi. Cabral se pak skvěle vrátil a v zárodku přerušil brejk Stojanoviće.
     
    90+3
    Nákop na Cutroneho jistil Terzić. Hosté měli k dispozici aut a z něho i ojedinělé zakončení. Cacace však trefil míč kolenem a katapultoval ho vysoko nad.
     
    90+4
    Sottil vyvinul solidní rychlost. Rychlý protiútok ale zakončit nestihl, hostující obraně vypomohl vyběhnuvší brankář Vicario.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Toskánské derby poznalo očekávaného vítěze. Fiorentině vystačil k zisku tří bodů jediný platný zásah, který se zrodil bezprostředně po vyloučení Sebastiana Luberta. Nařízenou standardku rozehrál Biraghi na Gonzáleze a ten přesnou hlavičkou rozhodl o výsledku 1:0. Empoli bylo v deseti bez ofenzivy a tím pádem nemělo ani jednu příležitost k vyrovnání.
     
    Empoli nevyhrálo už patnáctý zápas za sebou a hrozí mu zásadní pokles ze současné dvanácté příčky. Fiorentina si naopak upevnila osmé místo a zmenšilo svou ztrátu na páté Lazio na dva body.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 11 – 1
    Střely mimo: 11 – 3
    Držení míče: 63 % – 37 %
    Rohové kopy: 5 – 0
    Ofsajdy: 4- 3
    Fauly: 10 – 20
    Žluté karty: 10 – 20
    Červené karty: 0 – 1.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (14:33:33)

    Michal Břuchanský

    Góly: 58. N. González (Biraghi)

    Karty:   56. Torreira (FIO) – 45+3. Luperto (EMP), 81. Ismajli (EMP)   57. Luperto (EMP)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 11:1. Střely mimo: 11:3. Rohy: 5:0. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 10:20.
    ACF Fiorentina: Terracciano – Venuti, Milenković, Igor, Biraghi (C) (87. Terzić) – Castrovilli (86. Maleh), Torreira (71. S. Amrabat), Duncan – N. González (86. Callejón), Cabral, Saponara (77. Sottil).
    Náhradníci: Drągowski, Rosati – S. Amrabat, Callejón, Ikoné, Kokorin, Maleh, Lucas Martínez, Nastasić, K. Piątek, Sottil, Terzić.

    Tréner: Vincenzo Italiano

    Empoli FC: Vicario – Stojanović, Tonelli (28. Ismajli), Luperto, Cacace – Żurkowski, Štulac (C) (61. Asllani), Bandinelli (77. N. Bajrami) – Henderson (61. Cutrone), Di Francesco (61. Viti) – Pinamonti.
    Náhradníci: Furlan, Ujkani – Asllani, N. Bajrami, Benassi, Cutrone, Fiamozzi, Ismajli, La Mantia, S. Romagnoli, Verre, Viti.

    Tréner: Aurelio Andreazzoli

    Rozhodca: Massimi – Di Vuolo, Zingarelli