Exhibícia (kon.)
koniec udalosti
Exhibícia

cz Nedeľa 20.02.2022, 05:00 • Capital Indoor Stadium, Peking • ZOH - Krasokorčuľovanie
     
    Z tohoto přenosu a olympijských sportovišť je to vše, díky za pozornost. (07:45:43)
     
    Sportovní tečka za olympijskými hrami v Pekingu je za námi. Všechna sportoviště v Pekingu utichla, olympijské hry jsou takřka minulostí. Nelze, než popřát, abyste si užili závěrečný ceremoniál a doufejme, že se za čtyři roky při hrách v italské Cortině d'Ampezzo opět sejdeme. A čekání si mezitím trochu zkrátíme například letní olympiádou v Paříži už za dva roky.
     
    Konečné pořadí mužů
    1. Nathan Chen (USA) 332,60 WR
    2. Juma Kagijama (JPN) 310,05
    3. Šoma Uno (JPN) 293,00
    ...
    25. Michal Březina (CZE) 75,19

    Konečné pořadí žen
    1. Anna Ščerbakovová (ROC) 255,95
    2. Alexandra Trusovová (ROC) 251,73
    3. Kaori Sakamotová (JPN) 233,13
    ...
    20. Eliška Březinová (CZE) 175,41

    Konečné pořadí tanečních párů
    1. Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (FRA) 226,98 WR
    2. Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov (ROC) 220,51
    3. Madison Hubbellová, Zachary Donohue (USA) 218,02
    ...
    16. Natálie Taschlerová, Filip Taschler (CZE) 168,32

    Konečné pořadí sportovních dvojic
    1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (CHN) 239,88 WR
    2. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (ROC) 239,25
    3. Anastasia Mišinová, Alexandr Galljamov (ROC) 237,71
    ...
    17. Jelizaveta Žuková, Martin Bidař (CZE) 54,64

    Konečné pořadí týmové soutěže
    1. Ruský olympijský výbor 74
    2. USA 65
    3. Japonsko 63
    ...
    8. Česko 15
     
    Exhibice skončila.
    Grand finale
     
    Krasobruslaři se loučí a odjíždí z ledu a loučí se s publikem. Kolik z nich uvidíme za čtyři roky v Cortině? Budou Rusky Ščerbakovová a Trusovová nahrazeny opět novou mladičkou generací dalších talentů? Vydrží Juzuru Hanju ještě na jedny olympijské hry? Představí se Papadakisová se Cizeronem pod pěti kruhy i za čtyřmi lety, nebo už dosáhli všeho, čeho mohli a zvolí jinou cestu, například profesionální kluziště? A co Suej s Chanem, kterým bude za čtyři roky 30 a 33 let? Na to vše odpoví až roky následující.
    Grand finale
     
    Na ledě pod krasobruslaři září pomyslný ohňostroj, na led za nimi vyjel i maskot olympijských her. A to je tečka za těmito olympijskými hrami. Tečka za Pekingem 2022. Samozřejmě, ještě je tu slavnostní zakončení, ale co se sportovních výkonů týče, toto je opravdu tečka.
    Grand finale
     
    Postupně dostávají svůj prostor ke krátkým úsekům na ledě všichni aktéři, kteří se prostřídávají na středu kluziště. Nathan Chen s Keeganem Messingem předvedli synchronní backflip. Jen škoda, že oba kamery nezachytily dřív.
    Grand finale
     
    Byly to opět dva týdny krásného bruslení, dva týdny skvělých a špičkových sportovních výkonů, dva týdny, na které se všichni nejlepší krasobruslaři světa připravují dlouhé čtyři roky, protože olympijský závod je víc, než světové, evropské a další kontinentální šampionáty. Víc než Grand Prix, víc než jakékoliv jiné závody, které krasobruslení nabízí.
    Grand finale
     
    Olympijští šampioni mají svá vystoupení za sebou, stejně jako všichni ostatní medailisté, i tady pozvaní krasobruslaři. Čeká nás už jen finále celé exhibice, kdy na led vyjíždí všichni aktéři této Gala.
    Suej Wen-ťing, Chan Cchung
     
    Okořenili svůj výkon povedeným twistem, zařadili rotované a náročné zvedačky. Zkrátka vystoupení nejlepší sportovni dvojice těchto her. Domácích hrdinů Suej a Chana.
     
    Nyní ale vrcholné vystoupení, alespoň tedy pro čínské publikum. A pro to světové vlastně taky. Světoví rekordmani, kteří v posledních dvou dnech vylepšili světový rekord jak v krátkém programu, tak v součtu obou známek na 239,88 bodů, Suej Wen-ťing a Chan Cchung. Domácí vítězové soutěže sportovních dvojic.
    Nathan Chen
     
    Svou exhibiční jízdu si doslova užívá, nezapomíná ale ani na skoky. Jeden čtverný, dva trojité, zkrátka umí potěšit oko jak toho diváka, co chce vidět technické prvky, tak oko toho diváka, co by raději show a zábavu.
     
    Olympijský šampion Nathan Chen. Muž, který pomohl také svému týmu ke stříbru v týmové soutěži. Před čtyřmi roky mu po fenomenální volné jízdě medaile jen těsně unikla, letos už byl neporazitelný.
    Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron
     
    Krása, elegance, romantika, to je vše, co předvádí francouzská dvojice i během soutěžních vystoupení. Dokáží vše dělat na sto procent, což prokázali i nyní.
     
    Ve sbírce jim chyběla jen jedna zlatá medaile. A tu v Pekingu konečně získali. Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Dlouhodobě nejlepší taneční pár posledních let, několikanásobní mistři světa i Evropy, držitelé světových rekordů...
    Anna Ščerbakovová
     
    Škoda, že při prvním exhibičním skoku neustála dopad a výjezd. Tento pád ji ale může mrzet jen proto, že publiku nenabídne dokonalé vystoupení. Mnohem podstatnější bylo, že zvládla bez chyby svou volnou jízdu. A nyní jako bílá labuť krouží po ledě.
     
    Ale teď už první ze šampionů. Ruska Anna Ščerbakovová. Ano, skočila jen dva čtverné skoky oproti Trusovové, ani technická náročnost nebyla tak vysoká, ale měla náskok po krátkém programu, a co víc, její prezentace a programové komponenty doslova ozářily. A tím si vysloužila stupínek nejvyšší.
    Anastasia Mišinová, Alexandr Galljamov
     
    Exhibiční jízda představuje rockovou hvězdu v podobě Galljamova a vášnivou fanynku v podobě Mišinové.
     
    Ještě tu máme také Anastasii Mišinovou a Alexandra Galljamova. Bronzové ze soutěže sportovních dvojic, kteří rozhodně chtěli víc, ale proti extrémně silným soupeřům to na lepší než třetí místo nebylo. Soutěž sportovních dvojic byla ostatně jedna z nejlepších v celé historii této disciplíny.
     
    Jedná se o teprve osmnáctiletého mladíčka, který by klidně ještě další tři olympijské cykly zvládnul. Pokud bude pilovat svou techniku, klidně může dosáhnout toho, o co marně usiloval jeho reprezentanční kolega Hanju. Tedy stát se trojnásobným olympijským šampionem. Aby toho ale docílil, musí být za čtyři roky v Cortině nejlepší a získat první zlato. Potenciál na to rozhodně má.
     
    Mezi muži byl nejlepším Japoncem Juma Kagijama. Stříbrný muž mužské soutěže pomohl také k bronzu v týmové soutěži. A právě jemu patří následující minuty na ledě.
     
    Krásný tanec protknutý romantickými prvky a hudbou se skvělými zvedačkami, rozloučení za úspěšným vystoupením na olympijských hrách. Byla by pro ně velká škoda, kdyby jim byla odebrána zlatá medaile za týmovou soutěž kvůli dopingu Valijevové. Jedná se o excelentní tanečníky, co si své úspěchy zaslouží.
    Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov
     
    Stříbrní medailisté z tanečních párů, prozatím zlatí z týmové soutěže, Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov se nyní dostali na led. Pomalu se dostáváme k vrcholům celé exhibice.
     
    A přesně to předvádí i v kvalifikaci. Ponořuje se do hudby od Britney Spears, baví se, snaží se bavit publikum, žádné velké technické náročnosti, až tedy na piruety, ty má vždy zmáknuté bravurně.
     
    Loena Hendrickxová, v současnosti jedna z mála krasobruslařek, která nespoléhá tolik na technické elementy, ale spíše na programové komponenty a prezentaci. Skokansky není totiž Belgičanka tolik nadaná jako třeba Rusky, Japonky nebo Američanky a Korejky. Ale vše dohání druhou sadou známek. A i proto byla osmá v ženské soutěži.
    Nicole Della Monicaová a Matteo Guarise
     
    Jejich exhibiční jízda v soubě snoubila prvky komedie, prvky perfektního vystoupení sportovní dvojice, zkrátka od všeho něco.
    Nicole Della Monicaová a Matteo Guarise
     
    Na led jako boxer přichází Matteo Guarise, který spolu s Nicole Della Monicaovou obsadili až třinácté místo ve sportovních dvojicích. Zklamání z výsledku bylo velké. O to víc se nyní užívají exhibiční jízdu.
    Juzuru Hanju
     
    Elegance na ledě, krasobruslení ve své nejryzejší podobě. Skvěle sladěné pohyby s hudebním podkladem, jen aby se neřeklo, tak jeden čtverný skok na začátku. Jinak zkrátka vystoupení, kterým udělal důstojnou tečku za svým působením na hrách v Pekingu. Nebo snad za působením na olympiádách celkově?
     
    A právě dvojnásobný olympijský šampion, který ale letos skončil čtvrtý, Juzuru Hanju, je na ledě. Možná je to jeho vůbec poslední vystoupení na olympiádě, možná poslední vystoupení v kariéře. Sám v tuto chvíli neví, co dělat. Tak moc je zklamaný.
     
    Ale zpět k čínským tanečníkům, kteří se po show od Messinga a technicky náročné exhibici Sakatomové, vrátili především k eleganci, krásnému párovému tanci na ledě, s efektními zvedačkami.
     
    Domácí tanečníci Wang Ši-jue a Liou Sin-ju. V tanečních párech skončili na 12. místě, v Číně jsou však neskutečně populární. Jejich popularita by se dala porovnat třeba s popularitou Juzuru Hanjua, který je v Číně, jež má jinak problematické vztahy s Japonskem, brán skoro jako domácí. Ostatně před krasobruslařskou halou byly ve dnech, kdy se konala mužská soutěž, zástupy lidí s medvídky Pú, oblibenou postavičkou japonského krasobruslaře.
     
    I tentokrát se skvěle trefuje do hudby. To je něco, co je v současnosti dost krasobruslařům vytýkáno. Že je zajímají především skoky a sbírání neskutečných hodnot v technické známce, než aby se více ponořili do hudby a předvedli trochu toho krasobruslení.
     
    Na led vyrazila Kaori Sakamotová. Bronzová ze soutěže žen, bronzová z týmové soutěže, fenomenální v programových komponentech a projevu na ledě, čímž nahrazuje trochu slabší skokanskou část. I když slabší, neskáče čtverné skoky, ale jeji trojité jsou ve špičkové kvalitě.
    Salto vzad Keegana Messinga, zakázaný prvek v soutěžích
     
    A dal ho! Přidal svůj backflip, nebo-li salto vzad! Tento prvek je v soutěžích zakázaný, nesmí se předvádět. V exhibici mu ale salto nikdo zakázat nemůže.
    Keegan Messing
     
    Pád vzal jako součást vystoupení, bleskově se svezl po ledě a navázal jak jen nejlépe mohl.
     
    Na ledě je Keegan Messing. Byl až jedenáctý v mužské soutěži, kvůli covidu se nezúčastnil týmové soutěže. Jeho exhibice ale mají šťávu, a i proto dostal pozvánku.
     
    Těšit je ovšem může, že spolu s americkým týmem vybojovali stříbro v týmové soutěži. Takže bez medaile z Pekingu neodjedou. Ačkoliv vlastně ano. Ceremoniál prozatím stále neproběhl kvůli potenciálnímu budoucímu diskvalifikování Ruska kvůli dopingu Kamily Valijevové. Takže teoreticky z toho ještě může být pro Američany i zlato. Ať tak či onak, zatím netuší, kdy své medaile fyzicky obdrží.
     
    Nyní ale Madison Chocková a Evan Bates. V soutěži tanečních párů obsadili čtvrté místo, nepříliš populární umístění. Tak blízko a zároveň daleko k medaili.
     
    První vystoupení obstarají mladí domácí krasobruslaři, kteří nefigurovali v soutěži sportovních dvojic. Jednou se jim však dle informací předpovídá, že by mohli být nástupci šampionů Suej a Chana.
     
    Exhibice pokračuje. Na ledě druhou polovinu zahajuje grafická show a hra světel.
    Sestřih úvodní části exhibice
     
    A tím je první polovina zakončena. Nyní proběhne úprava ledu a exhibice bude pokračovat za 15 minut, tedy v 6:19.
    Olivia Smartová, Adrian Diaz
     
    Vážnosti bylo dost, řekli si Španělé, a rozjíždí také trochu té divočejší show v rytmu dob minulých. Staré dobré osmdesátky.
    Olivia Smartová, Adrian Diaz
     
    Osmí v soutěži tanečních párů byli Španělé Olivia Smartová a Adrian Diaz. A rozjíždí svůj Flashdance!
     
    Devátý v mužské soutěži byl domácí Ťin Po-jang, jenž také dostane prostor v dnešní exhibici. Byl černým koněm závodu, v posledních letech se mu však tolik nedařilo. O to spokojenější mohl být s umístěním v elitní desítce. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu však dokonce sahal po medaili a skončil čtvrtý. Ale co bylo, to bylo.
     
    Pěkný odhozený trojitý skok, byť v soutěži by byl považován za špatně vyjetý, bravurně zvládnuté zvedačky, skvělý projev na ledě. To je nejlepší evropský pár ze sportovních dvojic na těchto olympijských hrách.
     
    Stříbrní ze závodu sportovních dvojic, Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. Ani překonání osobního rekordu jim nestačilo k tomu, aby porazili domácí Číňany. Udělali však vše, co mohli, a nyní si už mohou jen užít závěrečnou exhibici za tónů soundtracku z Titanicu.
     
    Trusovová potěšila oko těch, kteří chtějí vidět náročné technické prvky, pobavila ty, kterým jde hlavně o show, a se svým vystoupením nejen v exhibici, ale i na celé olympiádě, může být nadmíru spokojená.
    Alexandra Trusovová
     
    Přímo na ledě shodila ze sebe kabát a změnila se v superhrdinku a po spíše pomalejším začátku se snaží rozproudit pořádně krev a skáče vysoký trojitý skok. Ano, nikdy není dobré podcenit to, co se skrývá pod zdánlivě křehkou skořápkou.
     
    Ale teď už Alexandra Trusovová. Stříbrná ze soutěže žen, která svou porážku neunášela příliš dobře a dokonce prohlašovala, že krasobruslení nenávidí. Poté, co ji však opustily emoce ze zklamání, z porážky, z toho že ani fenomenálních pět čtverných skoků na zlato nestačilo... je na ledě a předvádí své exhibiční vystoupení.
     
    Americký pár se rozhodl o pomalejší elegantní tanec. Ano, přesně tomu se říká také krásné bruslení.
     
    Další na ledě jsou Madison Hubbellová a Zachary Donohue. Bronzový pár ze soutěže tanečních párů, a také stříbrní z týmové soutěže.
     
    Pěkná byla i jeho zvolená kompilace ze songů Michaela Jacksona. A po úvodní chybě už bruslil uvolněný a splnil předpoklad, kterým byla vysoká technická náročnost i během exhibice.
     
    I to se ale v exhibici může stát. Uno chtěl potěšit čtverným skokem, který ale nedotočil a spadl. Nevadí, už nejde o medaile, jen o to si závěrečné vystoupení užít.
     
    Dostáváme se k prvnímu medailistovi! Je jím bronzový z mužské soutěže Šoma Uno. Zno získal také bronz s japonským družstvem v týmové soutěži.
     
    Stejně jako při vystoupení páté nejlepší ženy pořadí a bronzové z týmové soutěže Wakaby Higučiové, která předvádí pro změnu exhibiční jízdu plnou skoků, piruet a celkově se zaměřila spíše na technickou stránku vystoupení.
     
    Je obrovská škoda, že nemůže být hala zaplněna do posledního místečka. Právě kvůli tomu se tyto exhibice konají. Na druhou stranu, i televizní publikum, které sleduje podobná Gala představení, a na olympiádě jsou to miliony lidí (kteří momentálně nesledují běžecké lyžování či finále ledního hokeje), si přijdou na své.
    Charlene Guignardová, Marco Fabbri
     
    Italové se v exhibicích nebojí hodně odvážných rotovaných zvedaček, což prokazují i nyní. Zároveň ale jejich tanec kromě odvážných technických prvků v sobě snoubí obrovskou eleganci.
     
    Charlene Guignardová a Marco Fabbri obsadili páté místo v soutěži tanečních párů. Na medaili ztratili 11 bodů, ale opět potvrdili, že patří k nejlepším evropským krasobruslařům v této kategorii. Porazili je jen fenomenální Papadakisová se Cizeronem a také Sinicinová s Kacalapovem.
     
    Kvitelašvili po svém "vyvolání" naskočil na kluziště přes mantinel a rozjel své vystoupení, ve kterém není nouze o komické prvky. Ostatně hudba z filmu Aladin k tomu vyzývá.
    Morisi Kvitelašvili
     
    Desáté místo v mužské soutěži obsadil Gruzínec Morisi Kvitelašvili, který na ledě ale není sám. Byl vyvolán jako džin z lampy a rozhodl se především pobavit.
     
    Číňané přidali odhozený trojitý skok, zvedačky, závěrem i kratší spirálu smrti, důstojné rozloučení s olympijskými hrami v jejich podání.
     
    Zajímavě zvolený hudební doprovod. Pcheng a Ťinem si vybrali místní populární zamilovanou píseň, takže diváci si mohou poslechnout i hvězdy čínské hudební tvorby.
     
    Příjemným překvapením soutěže sportovních dvojic byla domácí dvojice Pcheng Čcheng a Ťin Jang. Vybojovali konečné páté místo, jejich vystoupení bavila a bez debat si zaslouží místo v této exhibici.
     
    Ostatně, je jí teprve šestnáct let a stejně jako mnohé její vrstevnice má ráda současné trendy, včetně i takových párty tanců. A ukázala, jak se mladá dívka umí bavit.
     
    Program rychle pokračuje dál. Další na ledě, kdo dostal svůj prostor, je Američanka Alysa Liuová, jež skončila v ženské soutěži sedmá a nebyla součástí amerického týmu. Ta naopak zvolila moderní pop hudbu a její vystoupení je spíše moderního rázu. Zde bych nepoužil název krasobruslení, ale především zábava na ledě.
     
    Pro svou exhibiční ale tentokrát žádnou vášeň nebo divočinu nezvolili, naopak předvedli elegantní tanec, který znázorňoval romantický příběh dvou zasněných duší.
    Piper Gillesová, Paul Poirier
     
    Piper Gillesová a Paul Poirier obsadili v soutěži tanečních párů konečné sedmé místo. S tím nebyli asi úplně spokojeni. Jejich vystoupení však hodně bavila, dokázali rozproudit atmosféru, a po zásluze dostali pozvánku i do exhibice.
     
    Předvádí několik trojitých skoků. Primárním účelem exhibici ale není technický náročnost, nýbrž právě ono krásné bruslení a pobavení či ohromení publika.
     
    Zhou byl součástí amerického týmu v soutěži družstev, kde spolu se svými parťáky získal stříbro. Před závodem mužů se ale musel kvůli pozitivnímu testu na covid. A tak se předvede alespoň při exhibici.
     
    Ale teď už první hlavní bod programu. Na ledě je Američan Vincent Zhou se svým exhibičním představením.
     
    Na led se dostávají další místní krasobruslaři, kteří obstarávají úvodní program celé exhibice.
     
    Ještě než se na led vydají hvězdy letošní olympiády, prostor dostává místní holčička, která se po ledě prohání s graficky znázorněným sněhulákem.
     
    Exhibice byla zahájena.
     
    Přesný program není prozatím znám. Je zvyklostí, že se Gala účastní všichni medailisté, pokud jim to zdraví či okolnosti dovolí. Například muži však zakončili svou soutěž už 10. února a není jisté, zda všichni stále jsou v Pekingu. Jistotou je, že v Číně nesmírně populární Juzuru Hanju, který byl čtvrtý, účast přislíbil.
     
    Olympijské hry v Pekingu mají před sebou poslední soutěžní den. To se tak úplně netýká krasobruslení, kde jsou všechny sady medailí rozdány. Na programu je ale závěrečná exhibice, jinak zvaná Gala. Během exhibice se na ledě objeví nejlepší krasobruslaři uplynulých dvou týdnů a předvedou vystoupení, ve kterých nejde už tak ani o špičkové výkony, ale především o potěchu a pobavení diváků na tribuně či u televizních obrazovek a o oslavu krasobruslení jako takového.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 05:00.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Jan Vojkůvka