Tímové preteky sk Vítěz: Rakousko (kon.)
koniec udalosti
Tímové preteky

Vítěz: Rakousko

cz Nedeľa 20.02.2022, 02:00 • National Alpine Ski Centre • Zimné olympijské hry - Alpské lyžovanie
     
    Rakušané ukázali, že ne nadarmo byli nasazeným týmem číslo 1. Čtveřice Katharina Truppeová, Katharina Liensbergerová, Stefan Brennsteiner a Johannes Strolz nenašla přemožitele a po zásluze tak získala zlaté medaile. Po volném losu v osmifinále se jim ve čtvrtfinále postavili do cesty Slovinci, s nimiž si naši jižní sousedé poradili výsledkem 3:1. V semifinále proti Norsku i ve finále proti Německu rozhodoval za vyrovnaného stavu 2:2 součet dvou nejrychlejší jízd, ty zařídili Liensbergerová s Brennsteinerem. Tato dvojice byla v obou případech rychlejší, trenéři vsadili na správné koně.

    Jak již bylo zmíněno, tak Rakousko se ve finále utkalo s Německem, které určitě bude brát stříbro všema deseti. V osmifinále porazilo Švédy, ve čtvrtfinále na čas druhé nasazené Švýcary a v semifinále si věděli rady i s USA. Daleko nebyli ani od zlata, ale Rakušané zkrátka jeli o něco málo rychleji.

    Bronzové medaile vybojovali Norové, kteří se rychle oklepali ze semifinálové porážky s Němci a v souboji s USA opět rozhodoval součet dvou nejrychlejších jízd, který však v tomto případě hrál v jejich prospěch. Mikaela Shiffrinová tak končí olympijské hry bez jediné medaile, přestože se zapojila hned do šesti závodů.

    Součástí týmového závodu byli i Češi a Slováci. Pro oba týmy ovšem skončila pouť už v osmifinále. Česká výprava prohrála 1:3 s Francouzi, ta slovenská nestačila stejným výsledkem na Američany. (04:06:45)
     
    Konečné pořadí:

    1. Rakousko
    2. Německo
    3. Norsko
    4. Spojené státy americké
    5. Francie
    6. Švýcarsko
    7. Slovinsko
    8. Itálie
    9. Kanada
    10. Polsko
    11. ROC
    12. Slovensko
    13. Švédsko
    14. Česko
    15. Čína
     
    Výsledky osmifinále:

    Rakousko – volný los
    Slovinsko – Kanada 2*:2
    Francie – Česko 3:1
    Norsko – Polsko 2*:2
    Itálie – ROC 3:1
    Spojené státy americké – Slovensko 3:1
    Německo – Švédsko 3:1
    Švýcarsko – Čína 4:0
     
    5/7
    S nulou Slováci nekončí. Adam Žampa odstartoval velmi dobře a Tommyho Forda ponechal za zády po celou dobu závodu, zvítězil o 19 setin.
     
    5/7
    Spojené státy americké jsou ve čtvrtfinále. Paula Moltzanová potvrdila roli velké favoritky, Petra Hromcová na ní ztratila téměř vteřinu a půl.
     
    5/7
    Tak bohužel, i druhá jízda skončila vítězstvím závodníka z USA. River Radamus zdolal Andrease Žampu, jenž doplatil na přílišné riziko a minul jednu z bran.
     
    5/7
    Obrovská smolařka Mikaela Shiffrinová bude usilovat o cenný kov alespoň z týmového závodu. Pro USA vybojovala první bod, Rebece Jančové nadělila v červené trati přes šest desetin.
     
    5/7
    Na řadu přichází souboj USA proti Slovensku.
    Mathieu Faivre vs. Jan Zabystřan
     
    2/7
    Čtvrtá jízda už se jela jenom z povinnosti. Jan Zabystřan vybojoval alespoň jeden český bod, Mathieu Faivrea zdolal rozdílem 11 setin.
    Coralie Frasseová Sombetová vs. Tereza Nová
     
    2/7
    Je rozhodnuto, do čtvrtfinále postupuje Francie! Coralie Frasseová Sombetová proti Tereze Nové potvrdila roli favoritky, ani druhá česká žena závod nedokončila.
    Alexis Pinturault vs. Kryštof Krýzl
     
    2/7
    Francouzi jsou jediný bod od postupu. V modré trati jedoucí Alexis Pinturault se vyvaroval většího zaváhání, Kryštofa Krýzla zdolal rozdílem 22 setin.
    Tessa Worleyová vs. Elese Sommerová
     
    2/7
    První vítězství v červené dráze bohužel přišlo na úkor českého týmu. Tessa Worleyová porazila Elesu Sommerovou s přehledem, Češka po chybě jízdu ani nedokončila.
     
    2/7
    Druhý souboj bude bitvou mezi Francií a Českem!
     
    Češi se v osmifinále postaví páté nasazené Francii a mohou jen překvapit. Do akce se zapojí čtveřice Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan. Soupeři českého týmu nasazují do posledního závodu sjezdového lyžování na olympiádě to nejsilnější. Z žen Claru Direzovou, Coralie Frasseovou Sombetovou a Tessu Worleyovou, z mužů pak Mathieu Faivrea, Thibauta Favrota a Alexise Pinturaulta.

    O něco větší, ale stále ne příliš vysoké šance na postup mají Slováci. Sourozeneckou dvojici Žampů Adama a Andrease doplňují Rebeka Jančová s Petrou Hromcovou. Soupeřem bude výběr USA, který budou reprezentovat Tommy Ford, River Radamus, Luke Winters, A. J. Hurtová, Paula Moltzanová a snad největší smolařka Her Mikaela Shiffrinová.

    Milan Huppert

    Konečné pořadí:
    1. Rakousko
    2. Německo
    3. Norsko
    4. Spojené státy americké
    5. Francie
    6. Švýcarsko
    7. Slovinsko
    8. Itálie
    9. Kanada
    10. Polsko
    11. ROC
    12. Slovensko
    13. Švédsko
    14. Česko
    15. Čína
    Finále:
    Rakousko - Německo 2:2 (čas Rakousko)
    O 3. místo:
    Norsko - Spojené státy americké 2:2 (čas Norsko)
    Semifinále:
    Rakousko - Norsko 2:2 (čas Rakousko)
    Spojené státy americké - Německo 1:3
    Čtvrtfinále:
    Rakousko - Slovinsko 3:1
    Francie - Norsko 2:2 (čas Norsko)
    Itálie - Spojené státy americké 1:3
    Německo - Švýcarsko 2:2 (čas Německo)
    Osmifinále:
    Rakousko - volný los
    Slovinsko - Kanada 2:2 (čas Slovinsko)
    Francie - Česko 3:1
    Norsko - Polsko 2:2 (čas Norsko)
    Itálie - ROC 3:1
    Spojené státy americké - Slovensko 3:1
    Německo - Švédsko 3:1
    Švýcarsko - Čína 4:0