Muži - finále 5:4 (kon.) | Ženy - zápas o bronz 7:9 (kon.)
koniec udalosti
Ženy - zápas o bronz

7:9

cz Sobota 19.02.2022, 13:05Zimné olympijské hry - Curling
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (15:55:28)
     
    V neděli od dvou hodin ráno je na programu poslední zápas na olympijském turnaji. V boji o zlato se střetnou Japonky s Velkou Británií.
     
    Anna Hasselborgová, Sara McManusová, Agnes Knochenhauerová a Sofia Mabergsová, které před čtyřmi lety slavily zlaté medaile v Pchjongčchangu, dokázaly v sobotním utkání o bronz porazit Švýcarky 9:7 a radují se ze svých druhých olympijských medailí v kariéře. Hodnota kovu je sice tentokrát menší, ale pro Švédky má i tak cenu zlata a mají z bronzu ohromnou radost.
     
    Utkání skončilo.
     
    10
    Všechny čtyři Švédky se vrhnuly k jedoucímu kameni a umetávaly mu cestu! A dotlačily jej tím do červeného kruhu, což znamená vítězství 9:7 a bronzové olympijské medaile!
     
    10
    Švýcarky svým posledním kamenem sice odstranily švédský, ale sám se jim také vykroutil. Nyní jim v kruzích zůstává jeden, zhruba dva centimetry od červeného kruhu. Vše bude o přesnosti švédské curlerky. Poslat poslední kámen do červeného kruhu znamená švédské vítězství.
     
    10
    Čtyři kameny před koncem endu mají Švýcarky dva kameny před kruhy v jedné linii jako guardy. Švédky ovšem pozice v kruzích vyčistily, takže znovu mají vše ve svých rukách.
     
    10
    Švýcarky však dokázaly obehrát své soupeřky a dostat do kruhů dva své kameny i s ponechaným guardem. Švédkám moc tato defenzivní taktika nevyšla.
     
    10
    A zatím přesně tak je poslední end hrán. Švédky nechtějí nic riskovat a hrát. Odpalují guardy, které Švýcarky staví.
     
    10
    Švédsko ale bude mít nyní výhodu posledního kamene. Pokud zahrají chytře, bez taktizování, jen s odpalováním kamenů, dojdou si pro bronz.
     
    9
    Přesný byl! Švýcarky skórují triple a snižují na 7:8!
     
    9
    Ale nezahrály to dobře. Pokud bude poslední kámen Švýcarek přesný, bude to trojka...
     
    9
    Ale čtyřka z toho nebude. Jejich kámen se dostal takřka mimo kruhy a Švédky mohou navíc jeden z jejich kamenů odstranit, což by Švýcarkám umožnilo skórovat dokonce jen double.
     
    9
    Švédský kámen šel do vlastního guardu, který měl vyrazit jeden ze švýcarských kamenů za ním. Těsně ale míjí svůj cíl a Švýcarky se mohou pokusit mít předposledním kamenem ve skórovacích pozicích hned tři kameny.
     
    9
    Cíl Švýcarek je jasný. Mít v kruzích před svým posledním kamenem alespoň dva kameny, díky nimž by si zajistili alespoň trojku a mohly ještě bojovat o bronz.
     
    9
    V devátém endu mají výhodu posledního kamene Švýcarky. Jejich snaha, aby si vybudovaly silnou pozici v kruzích však zatím nevychází. Švédky skvělou taktickou hrou odpalují jeden jejich kámen za druhým a ponechávají v kruzích jen jeden žlutý kámen soupeřek.
     
    8
    Krásně trefený kámen, který zatočil ke středovému bodu, odsunul švýcarský kámen a zajistit lepší postavení dvou švédských kamenů! 8:4 a vítězství už je pro Švédky hodně blízko!
     
    8
    Švédky mají před sebou poslední kámen a radí se, co vymyslet. Mají šanci na dvojku, určitě v kruzích je. Musí to být ale přesný, citlivě zahraný a zároveň dost důrazný hod.
     
    8
    Jenže záhy je situace trochu jiná. Jejich šestý kámen vytlačil z kruhů jeden z jejich kamenů, švýcarský naopak zůstal v kruzích.
     
    8
    Svým pátým kamenem zahrály švédské curlerky fantasticky, povedl se jim double take-out a pročistily kruhy od švýcarských kamenů.
     
    8
    Švédky, které mají nyní výhodu posledního kamene, otevřely kruhy odstraněním guardu ze středu. Mohou se pokusit vynulovat dva endy a zajistit si výhodu do posledního endu, nicméně, pokud uvidí šanci na dvojku, chopí se jí.
     
    7
    Jenže chyba Švýcarek! Poslední kámen nebyl zahrán dobře, byl hraný do guardu, což se nevyplatilo. Švédský kámen u kruhů zůstal stát a výsledkem je "pouze" double pro Švýcarsko a skóre 4:6.
     
    7
    Švédky zahrály možná trochu kratší kámen, než chtěly. Je na něj vidět, a pokud se Švýcarkám povede jej odehrát, mohou skórovat čtyřkou!
     
    7
    Švýcarky ale zahrály fantasticky! Nejen, že onen kámen odrazily, ale ještě díky rotaci zajely do lajny za guard a před vlastní kámen ve středovém kruhu.
     
    7
    Švédky si vzaly time-out, aby se poradily s trenérem. Pak svůj kámen poslaly po levé straně a nalepily jej ke švýcarskému, který je ve středovém kruhu.
     
    7
    Konečně se Švýcarkám povedl hod přímo na středový bod, pěkně schovaný za ostatními kameny. Oba týmy mají ještě po dvou kamenech do hry.
     
    7
    Ale podstatnější je, že švýcarské curlerky se dopouští chyb, které pro ně mohou být v tomto endu velkým problémem. Jejich kámen, kterým měly jít do krytu po vyražení švédského, vyjel z kruhů.
     
    7
    Švýcarky mají výhodu posledního kamene. Nic jiného, než trojku, nemohou brát. Švédky naopak mají v úmyslu pustit je maximálně k jedničce nebo dvojce. I tak by držely komfortní vedení.
     
    6
    Trefily ale jen svůj kámen a daly Švédkám šanci. Ty se jí chopily a dokázaly využít výhodu posledního kamene k obejití soupeřčiných kamenů a skórování trojky! 6:2 pro Švédsko!
     
    6
    Švédky mají šestý end před posledními kameny rozehraný parádně. Jestli Švýcarky něco nevymyslí, budou Švédky bodovat možná i více než dvojkou.
     
    6
    Parádní hod McManusové, která přes švýcarský guard, který zasáhla, provedla double take-out a ještě odsunula zbývající kámen soupeřek jen do modrého kruhu!
     
    6
    Ale zatím se jim to nepovedlo. Jen jej lehce ťukli, což nestačí, aby se samy dostaly do skórovací pozice.
     
    6
    Zatím mají Švédky lepší kámen v kruzích, schovaný za švýcarským kamenem a k tomu i za jedním guardem ve stejné linii. Jenže Švýcarky mohou tento kámen posunout.
     
    6
    Švédky chtěly využít švýcarského guardu k rozbití pozic před kruhy i v kruzích. Trefily jej ale šikmo a de facto o jeden svůj kámen v tomto endu přišly.
     
    5
    Bylo to na jistotu. Švýcarky snižují na 2:3, výhodu posledního kamene budou mít po krátké přestávce Švédky.
     
    5
    Švédky ale výtečnou přesností svých hodů Švýcarkám situaci zkomplikovaly. Buď hodně těžký double take-out, nebo jistota v podobě jedničky.
     
    5
    Švýcarkám se povedlo odehrát jeden švédský kámen z kruhů. Švédky pak chtěly za pomoci guardu zase pročistit kruhy, ale těsně minuly a Švýcarsko díky tomu může hrát o double.
     
    5
    Ač protlačily Švýcarky svůj kámen do kruhů, Švédky zahrály parádně skrz guardy a zase jej odstranily. Nedávají soupeřkám nic zadarmo, vytváří na ne neskutečný tlak.
     
    5
    Švédky drží v kruzích jeden kámen. Jeden mají před kruhy. Švýcarky mají jen dva kameny před kruhy. Ale mají ještě čtyři kameny, s nimiž budou hrát. Každopádně zase nezískávají nějakou dominantní pozici.
     
    5
    Švédky se snaží zhustit před kruhy, to ale Švýcarky řeší vlastním odpálením jejich guardu.
     
    5
    Výhoda posledního kamene tak nyní přechází na švýcarské curlerky.
     
    4
    Švédky si závěr endu pohlídaly, uhájily jeden kámen na okraji kruhů a po zahrání svého posledního kamene skórují dvojku. Vedou 3:1.
     
    4
    Poslední čtyři kameny. Švédky stále hrají tak, aby Švýcarky zajímal kámen poblíž středových kruhů a nemohly vyrazit onen kámen z okraje modrého kruhu. Díky výhodě posledního kamene by pak měly na konci endu mít dva kameny v kruzích.
     
    4
    Švýcarky se pokusily o double take-out, ale ten těsně nevyšel. Onen švédský kámen na okraji modrého kruhu stále zůstává a dává Švédkám prostor ke dvojce.
     
    4
    Švédkám se zkraje endu povedlo v kruzích usadit dva své kameny, se kterými by se dalo něco vymyslet.
     
    3
    Třetí end nic nepřinesl. Kruhy jsou prázdné, skóre zůstává 1:1 a Švédkám zůstává výhoda posledního kamene.
     
    3
    Je to tak, po čtyřech odehraných kamenech nejsou žádné guardy, žádné kameny v kruzích. Švédky jen čistí kruhy.
     
    3
    Třetí end má hodně rychlý průběh. Vše nasvědčuje tomu, že tentokrát se budou kruhy jen čistit.
     
    2
    Ano, je to jeden bod pro Švýcarky. Skóre je 1:1 a ve třetím endu budou mít výhodu Švédky.
     
    2
    Tak trochu jinak, nakonec se rozhodly zahrát na střed. Teď mají jistotu, že Švýcarky budou muset jít po kameni v červeném kruhu a ne útočit na double.
     
    2
    A Švýcarky místo odpálení švédských kamenů zkouší jinou taktiku. Schovaly svůj kámen na rozhraní modrého a bílého kruhu za svůj guard a pokusí se přeci jen zaútočit na dvojku. Tento kámen ovšem není lepší než nejlepší kámen jejich soupeřek, které navíc nyní zkusí svou pozici zpevnit svým posledním kamenem.
     
    2
    Záměr Švédek je jasný. Buď znovu krádež endu, nebo přinucení soupeřek ke skórování jedničkou a získání výhody posledního kamene.
     
    2
    Zatímco švédky se snaží budovat pozice v kruzích, Švýcarky mají pouze jeden guard před kruhy, ale žádný kámen v kruzích. Zatím se jim totiž nepovedl kýžený multi take-out. Vývoj endu se totiž nevyvíjí tak, jak by chtěly a nejraději by kruhy pročistily.
     
    2
    Ve druhém endu tak mají opět výhodu posledního kamene Švýcarky.
     
    1
    Jenže to je nakonec jedno! Švýcarky zahodily šanci na double, když trefily svůj postranní guard a naopak Švédky kradou jeden bod při výhodě soupeřek!
     
    1
    Povedl se jim double take-out, ale rozhodně útočili na triple take-out. Poslední švýcarský kámen ale nevymetly, zůstal v zadní části modrého kruhu.
     
    1
    Předposlední švýcarský kámen zcela změnil situaci. Rázem má tento tým šanci zahrát minimálně dvojku. Švédky musí něco vymyslet, odstranit jeden kámen a zůstat poblíž červeného kruhu, aby eliminovaly dokonce hrozbu trojky.
     
    1
    Že by se první end nuloval se zdá být z jeho vývoje nepravděpodobné. Oběma týmům zbývají dva kameny, přičemž v kruzách jsou celkem čtyři kameny. Nejlepší postavení mají Švédky.
     
    1
    Jeden z kamenů odpálily úplně z kruhů, ten druhý vymetly do zadního modrého kruhu. Potřebovaly se jej zbavit úplně.
     
    1
    V prvním endu mají výhodu posledního kamene Švýcarky. Ty zatím poslaly do kruhů dva kameny, Švédky tam nemají žádný.
     
    Utkání bylo zahájeno.
     
    V základní skupině dokázaly vzájemný zápas vyhrát Švédky, které své soky porazily těsně 6:5.
     
    Zajímavostí pak je, že se v utkání o bronz střetnou dva nejlepší týmy základní skupiny. Švýcarky skupinu vyhrály s bilancí 8/1, avšak v semifinále podlehly Japonsku 6:8. Švédky, které obsadily druhé místo ve skupině s bilancí 7/2, prohrály až v extra endu s Velkou Británií 11:12.
     
    Švédky nebudou se svým výsledkem na této olympiádě tolik spokojené. Na hrách v Pchjongčchangu totiž Anna Hasselborgová, Sara McManusová, Agnes Knochenhauerová a Sofia Mabergsová vybojovaly titul olympijských šampionek. Letos z toho tato čtveřice bude mít maximálně bronzovou medaile, což je pro tento tým trochu zklamání.

    Zároveň to totiž bude nejhorší švédský výsledek v ženském turnaji od roku 2002. Tehdy nezískaly medaili a od té doby byly vždy nejhůře druhé, přičemž třikrát byly zlaté. To však v jiných sestavách.
     
    V sobotu se rozhodne o prvních medailích v curlingovém olympijském turnaji žen, na programu bude totiž souboj o bronz, ve kterém se spolu střetnou Švédky a Švýcarky, tedy družstva, která neuspěla v pátečních semifinálových zápasech.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:05.

    Jan Vojkůvka