Muži - finále 5:4 (kon.) | Ženy - zápas o bronz 7:9 (kon.)
koniec udalosti
Ženy - zápas o bronz

7:9

cz Sobota 19.02.2022, 13:05Zimné olympijské hry - Curling
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (15:55:28)
     
    V neděli od dvou hodin ráno je na programu poslední zápas na olympijském turnaji. V boji o zlato se střetnou Japonky s Velkou Británií.
     
    Anna Hasselborgová, Sara McManusová, Agnes Knochenhauerová a Sofia Mabergsová, které před čtyřmi lety slavily zlaté medaile v Pchjongčchangu, dokázaly v sobotním utkání o bronz porazit Švýcarky 9:7 a radují se ze svých druhých olympijských medailí v kariéře. Hodnota kovu je sice tentokrát menší, ale pro Švédky má i tak cenu zlata a mají z bronzu ohromnou radost.
     
    Utkání skončilo.
     
    10
    Všechny čtyři Švédky se vrhnuly k jedoucímu kameni a umetávaly mu cestu! A dotlačily jej tím do červeného kruhu, což znamená vítězství 9:7 a bronzové olympijské medaile!
     
    10
    Švýcarky svým posledním kamenem sice odstranily švédský, ale sám se jim také vykroutil. Nyní jim v kruzích zůstává jeden, zhruba dva centimetry od červeného kruhu. Vše bude o přesnosti švédské curlerky. Poslat poslední kámen do červeného kruhu znamená švédské vítězství.
     
    10
    Čtyři kameny před koncem endu mají Švýcarky dva kameny před kruhy v jedné linii jako guardy. Švédky ovšem pozice v kruzích vyčistily, takže znovu mají vše ve svých rukách.
     
    10
    Švýcarky však dokázaly obehrát své soupeřky a dostat do kruhů dva své kameny i s ponechaným guardem. Švédkám moc tato defenzivní taktika nevyšla.
     
    10
    A zatím přesně tak je poslední end hrán. Švédky nechtějí nic riskovat a hrát. Odpalují guardy, které Švýcarky staví.
     
    10
    Švédsko ale bude mít nyní výhodu posledního kamene. Pokud zahrají chytře, bez taktizování, jen s odpalováním kamenů, dojdou si pro bronz.
     
    9
    Přesný byl! Švýcarky skórují triple a snižují na 7:8!
     
    9
    Ale nezahrály to dobře. Pokud bude poslední kámen Švýcarek přesný, bude to trojka...
     
    9
    Ale čtyřka z toho nebude. Jejich kámen se dostal takřka mimo kruhy a Švédky mohou navíc jeden z jejich kamenů odstranit, což by Švýcarkám umožnilo skórovat dokonce jen double.
     
    9
    Švédský kámen šel do vlastního guardu, který měl vyrazit jeden ze švýcarských kamenů za ním. Těsně ale míjí svůj cíl a Švýcarky se mohou pokusit mít předposledním kamenem ve skórovacích pozicích hned tři kameny.
     
    9
    Cíl Švýcarek je jasný. Mít v kruzích před svým posledním kamenem alespoň dva kameny, díky nimž by si zajistili alespoň trojku a mohly ještě bojovat o bronz.
     
    9
    V devátém endu mají výhodu posledního kamene Švýcarky. Jejich snaha, aby si vybudovaly silnou pozici v kruzích však zatím nevychází. Švédky skvělou taktickou hrou odpalují jeden jejich kámen za druhým a ponechávají v kruzích jen jeden žlutý kámen soupeřek.
     
    8
    Krásně trefený kámen, který zatočil ke středovému bodu, odsunul švýcarský kámen a zajistit lepší postavení dvou švédských kamenů! 8:4 a vítězství už je pro Švédky hodně blízko!
     
    8
    Švédky mají před sebou poslední kámen a radí se, co vymyslet. Mají šanci na dvojku, určitě v kruzích je. Musí to být ale přesný, citlivě zahraný a zároveň dost důrazný hod.
     
    8
    Jenže záhy je situace trochu jiná. Jejich šestý kámen vytlačil z kruhů jeden z jejich kamenů, švýcarský naopak zůstal v kruzích.

    Jan Vojkůvka