Prehľad udalostí na ZOH Peking 2022 - 2. deň sk (kon.) | Otvárací ceremoniál sk (kon.)
koniec udalosti
Otvárací ceremoniál

Piatok 04.02.2022, 13:00Zimné olympijské hry
     
    Zimné olympijské hry sa týmto podujatím oficiálne začali. Na rovnakom mieste ich organizátori ukončia v nedeľu 20. februára záverečným ceremoniálom. Pevne veríme, že najväčší športový sviatok prinesie množstvo zážitkov a úspechov každému, kto bude mať príležitosť predstaviť sa pod piatimi kruhmi. Olympiádu si už tradične budete môcť vychutnať aj vďaka našim textovým online prenosom. S týmto konštatovaním sa s vami lúči Veronika Pancuráková. (15:26:08)
     
    15:23
    Otvárací ceremoniál sa skončil.
    Ohňostroj po zapálení olympijského ohňa
     
    15:18
    Oheň, ktorý má byť uhlíkovo neutrálny, stúpa spolu s veľkou vločkou smerom k nebu. Olympijské hry sa oficiálne začali. Športovci budú v Číne súťažiť v celkovo 109 disciplínach.
     
    15:17
    Olympijskú pochodeň napokon vložili medzi 91 snehových vločiek, ktoré symbolizujú 91 krajín, ktoré sa hier v Pekingu zúčastňujú. Nasledovať bude ohňostroj.
    Olympijský oheň je na štadióne!
     
    15:11
    A na plochu už prichádza aj olympijská pochodeň. Už tradične je hlavnou otázkou ceremoniálu to, kto a ako olympijský oheň symbolicky oficiálne zapáli.
    Olympijská vlajka pred vztýčením na stožiar
     
    15:05
    Máme za sebou aj tradičný sľub, ktorý symbolicky zložili zástupcovia športovcov, trénerov a rozhodcov. Sľúbili v ňom, že budú dodržiavaťzásady fair-play, a že sa vďaka športu pokúsia urobiť svet lepším.
     
    15:01
    Olympijská vlajka už stúpa na vrchol stožiara. To všetko za zvukov olympijskej hymny, ktorú v gréckom origináli spieva čínsky detský horský zbor, ktorý tvorí 40 detí. Všetci prítomní pred začiatkom hymny vstali.
     
    14:57
    V Pekingu už vidíme aj dôležitú olympijskú vlajku. Na štadión ju prináša šesť legendárnych čínskych športovcov. Následne ju vojaci vztýčia na stožiar vedľa vlajky Číny.
    Ceremoniál sa blíži do finále, má asi polhodinový sklz
     
    14:55
    Čínskym Národným štadiónom sa teraz rozoznela legendárna pieseň Imagine od Johna Lennona. Nadviazala na slová Thomasa Bacha, ktorý svetových politikov vyzval na zachovanie prímeria.
     
    14:51
    Na pódium prišiel aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý známou vetou „Vyhlasujem 24. zimné olympijské hry v Pekingu za otvorené!" oficiálne otvoril celé podujatie.
     
    14:50
    Predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach: „Je možné, aby sme boli rivali, ale zároveň žili mierumilovne a vzájomne sa rešepektovali. Toto je posolstvo olympijských hier. Zúčastniť sa spoločne súťaže, ktorá bude mierumilovná. Neustále budovať mosty a nikdy nevztyčovať steny. Zjednotiť ľudstvo v celej našej rôznorodosti. V olympijskom duchu sa obraciam na vlády celého sveta. Dodržiavajte svoj záväzok k olympijskému prímeriu. Dajte mieru šancu.“
     
    14:45
    Predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach: „Bohužiaľ, globálna pandémia je stále realitou pre všetkých z nás. Preto je naša vďačnosť organizačnému výboru týchto hier ešte väčšia. Ďakujeme celému čínskemu ľudu aj miestnym autoritám. Vďaka vám sa tieto olympijské hry môžu uskutočniť a môžu byť bezpečné pre každého. Všetci sme sa sem mohli dostať len vďalaka medicínkym pracovníkom, lekárom a vedcom. Ďakujeme vám za vaše neskutočné úsilie a vašu solidaritu. Súcitím aj so všetkými športovcami, ktorí kvôli pandémii nemohli naplniť svoj olympijský sen. “
     
    14:40
    Sekretár čínskej komunistickej strany Chaj Čchi: „Splnenie prísľubu má váhu zlata. S plnou podporou prezidenta Si Ťin-pchinga a čínskej vlády sme sľúbili olympijské hry, ktoré budú zelené, inkluzívne, otvorené a čisté. Spolu s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru sme pracovali veľmi tvrdo a postavili sme čelom sa náročným význam pandémie. Dnes môžeme povedať, že hry prebehnú podľa toho, ako sú naplánované, a že nás dlhoročný sen sa stane realitou."
     
    14:35
    Otvárací ceremoniál bude pokračovať ďalšou oficiálnou časťou. Na plochu prišiel predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a sekretár čínskej komunistickej strany Chaj Čchi. Nasledovať budú ich príhovory.
     
    14:28
    Nástup športovcov sa skončil. Na plochu čínskeho Národného štadióna postupne padajú malé vločky, v strede ktorých sú názvy jednotlivých štátov. Menšie vločky sa následne spoja do jednej veľkej, čo má symbolizovať jednotu.
    Čína sa predstavila na domácej pôde
     
    14:24
    91. a zároveň poslednou výpravou, ktorá sa na tomto ceremoniáli predstaví, je domáca Čína. Tá má celkovo 171 športovcov. Z tribúny ju zdraví aj čínsky prezident Si Ťin-pching.
    Taliani - hostitelia nasledujúcej zimnej olympiády
     
    14:19
    Blížime sa ku koncu predstavovania jednotlivých krajín. Na ploche sú už aj zástupcovia Nemecka. Z tribúny im zamával aj ich krajan – predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
     
    14:17
    Pod piatimi kruhmi sa predstavi aj Cyprus, aj keď iba symbolicky. V Pekingu má jediného zástupcu. Aspoň jedného športovca tento ostrovný štát na zimnú olympiádu pravidelne vysiela od roku 1980.
     
    14:14
    Predstavuje sa aj Švédsko, ktoré v histórii zimných olympiád nechýbalo ani raz. Škandinávci majú celkovo na konte 158 medailí, z toho 57 zlatých. V Pekingu ich bude reprezentovať 116 športovcov.
    Príchod slovenských reprezentantov
     
    14:09
    Celkovo máme v Pekingu 50 reprezentantov. Polovica z nich si pod olympijskými kruhmi odbije premiéru.
     
    14:08
    Na plochu čínskeho Národného štadióna vstupuje výprava Slovenska. Slovenskú zástavu nesie hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková. Nadviazali tak na politiku rodovej rovnosti Medzinárodného olympijského výboru. Podľa nej má v každej výprave právo niesť zástavu spoločne muž aj žena.
     
    14:06
    Prichádza Česká republika. Naši západní susedia od roku 1996 na všetkých zimných olympiádach získali zlato. Celkovo majú v Pekingu 114 športovcov a zastúpenie v každom jednom športe.
     
    14:04
    Pokračujeme s Írskom, ktoré má v Číne celkovo šiestich športovcov. Na zimnej olympiáde zatiaľ Íri žiadnu medailu nezískali.
    Američania majú v Pekingu svoju najpočetnejšiu výpravu v histórii
     
    13:57
    Predstavuje sa aj najpočetnejšia výprava celej olympiády – športovci a realizačné tímy Spojených štátov. USA celkovo do Pekingu vyslali 224 športovcov. Historicky sú Američania veľmi úspešní. Medaila im chýba iba z biatlonu.
     
    13:54
    Prichádza Nórsko, ktoré má na ploche v Pekingu početnú výpravu. Severania budú chcieť určite nadviazať na svoje bohaté olympijské úspechy. Na zimných hrách už škandinávska krajina získala 132 zlatých, 125 strieborných a 111 bronzových medailí, a preto je historicky najúspešnejšou krajinou ZOH.
     
    13:48
    Prichádzajú aj ruskí športovci, a to pod názvom Ruský olympijský výbor. Pod piatimi kruhmi nemôžu oficiálne súťažiť pod hlavičkou Ruskej federácie a štartujú iba pod neutrálnou vlajkou. Ide o trest Svetovej antidopingovej agentúry za užívanie zakázaných látok.
     
    13:43
    Predstavuje sa aj Saudská Arábia, ktorá sa na zimnej olympiáde zúčastňuje prvýkrát v histórii. V jej výbere sú aj ženy. Saudská Arábia im dovolila reprezentovať krajinu pod piatimi kruhmi prvýkrát iba v roku 2012.
     
    13:39
    K slovu sa dostáva aj reprezentácia Maďarska. To v Pekingu reprezntuje celkovo 14 športovcov.
    Reprezentanti Veľkej Británie pripravení na nástup
     
    13:38
    Slávnostné otvorenie hier má pod palcom čínsky filmový režisér Čang I-mou. Ten riadil úvodný a záverečný ceremoniál na rovnakom mieste aj v roku 2008. Vtedy otváracia šou trvala približne štyri hodiny, tentokrát sa očakáva asi dvojhodinový program. Môže za to najmä pandémia.
     
    13:33
    Po dlhej dobe tu máme početnejšiu výpravu, na plochu vstúpila Kanada. Tú bude celkovo reprezentovať 215 športovcov, viac majú v Pekingu iba Spojené štáty. Kanadskú zástavu má v rukách hokejistka Marie-Philip Poulinová.
     
    13:32
    Výpravy všetkých štátov sú výrazne obmedzené, väčšinou za zástavou kráča iba niekoľko športovcov. Všetci majú na tvárach respirátory.
    Príchod japonských zástupcov
     
    13:28
    Reprezentantov na ploche postupne pribúda. Predstavila sa už početná výprava Japoncov, ale aj zástupcovia z krajín, kde zimné športy nemajú veľké zastúpenie. Pred kamery predstúpili napríklad športovci z Madagaskaru, Jamaky, Ekvádoru či jediný reprezentant Východného Timoru.
     
    13:23
    Otvárací ceremoniál sa odohráva v priestoroch čínskeho Národného štadióna, známeho aj ako Vtáčie hniezdo. Pôvodne bol postavený pre potreby letnej olypiády v roku 2008. Jeho kapacita bola vtedy 91-tisíc divákov, po skončení hier ju ale znížili o zhruba 11-tisíc. Vtáčie hniezdo bolo dejiskom otváracieho a rovnako aj záverečného olympijského ceremoniálu aj pred trinástimi rokmi.
     
    13:20
    Druhé vstúpilo na plochu Turecko, po ňom výprava Malty. Na slovenských športovcov si ešte budeme musieť počkať. Naši reprezentanti majú pri nástupe poradové číslo 71.
    Začína sa nástup reprezentantov
     
    13:19
    Ľadovú kocku symbolicky rozbil puk a ceremoniál pokračuje ďalšou časťou. Na plochu postupne prídu športovci. Začína sa tradične výpravou Grécka.
    Pripomíname si predchádzajúce ZOH
     
    13:15
    Po čínskej hymne sa na hlavnej ploche symbolicky objavila kocka, ktorá predstavuje kus ľadu. Organizátori sa na ňom rozhodli graficky si pripomenúť prechádzajúcich 23 zimných olympiád. Začali v roku 1924 vo francúszkom Chamonix.
     
    13:12
    Nasleduje hymna organizátorskej krajiny. Práve za jej zvukov vlajku vztýčia na stožiar príslušníci čínskej vojenskej gardy. Neskôr k tejto vlajke pribudne aj vlajka s piatimi olympijskými kruhmi.
     
    13:09
    Na plochu sa dostáva čínska vlajka. Postupne si ju podávajú deti a zástupcovia 56 národností, ktoré na čínskom území žijú. V pozadí hrá trúbkar pieseň Moja rodná Zem a ja.
    Máme za sebou aj prvý ohňostroj, dnes ich ešte uvidíme niekoľko
     
    13:07
    Pokračujeme oficiálnou časťu programu. Organizátori oficiálne predstavujú čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha.
    Otvárací ceremoniál sa začal
     
    13:02
    V úvode podujatia ponúkajú organizátori krátky videoklip s malým náhľadom čínskej prírody a kultúry. Ceremoniál bude orekm oslavy športu aj oslavou lunárneho Nového roka, do ktorého Číňania oficiálne vkročili v utorok.
     
    13:00
    Úvodný ceremoniál sa začína. Trvať by mal približne dve hodiny.
     
    12:58
    Na tribúnu prichádzajú čínsky prezident Si Ťin-pching a prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Otvárací ceremoniál sa o malý moment začne.
    Bezkontaktné doručovanie jedla pre akreditovaných novinárov
     
    Otvárací ceremionál sa bude niesť aj v znamení diplomatického bojkotu celých hier. Ten oznámilo niekoľko krajín vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie či Austrálie. Na bojkot vyzvala aj aliancia Human Rights Watch, ktorá združuje 243 ľudskoprávnych a mimovládnych organizácií. Podľa nich sa športový sviatok koná v čase hrubého porušovania ľudských práv čínskou vládou. Skupina poukázala napríklad na zaobchádzanie s etnickými a náboženskými menšinami v Číne a na prenasledovanie aktivistov, feministiek, právnikov a novinárov tamojšími úradmi pod vládou prezidenta Si Ťin-pchinga.
    Štafeta s olympijskou pochodňou odštartovala v stredu, skrátili ju na tri dni
     
    Počas celej olympiády sa bude športové dianie úzko prelínať s tým celospoločenským. Čína totiž čelí veľkej kritike za jej prístup k pandémii ochorenia COVID-19. Včera skupina 20 svetových vedcov vyzvala Peking, aby prestal brániť nezávislému pátraniu po skutočnom pôvode koronavírusu. Vedci žiadajú komplexné medzinárodné vyšetrovanie, ktoré Čína dlhodobo nepodporuje. Odborníci ju obviňujú napríklad z toho, že zničila dôležité biologické vzorky, skrýva záznamy, väzní novinárov a umlčiava čínskych vedcov, ktorí sa k pandémii vyjadrujú bez predchádzajúceho súhlasu vlády. Koronavírus prvýkrát identifikovali pred vyše dvoma rokmi práve v Číne v meste Wu-chan. Odvtedy oficiálne usmrtil takmer 5,7 milióna ľudí, aj keď skutočné číslo je podľa predpokladov niekoľkokrát vyššie.
    Ukážka z otváracieho ceremoniálu LOH 2008 v Pekingu
     
    Zimné olympijské hry 2022 sa konajú v čínskom Pekingu. Ten je hostiteľom olympiády už druhýkrát v histórii. Po prvý raz bola v tejto čínskej metropole olympiáda ešte v roku 2008, vtedy však išlo o letné hry. Peking sa preto dnes stane oficiálne prvým mestom na svete, ktoré hostilo najväčší zimný aj letný športový sviatok.
     
    Vítame vás pri online prenose. Udalosť sa začne o 13:00.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Veronika Pancuráková