Prehľad udalostí na ZOH Peking 2022 - 2. deň sk (kon.) | Otvárací ceremoniál sk (kon.)
koniec udalosti
Otvárací ceremoniál

Piatok 04.02.2022, 13:00Zimné olympijské hry
     
    Zimné olympijské hry sa týmto podujatím oficiálne začali. Na rovnakom mieste ich organizátori ukončia v nedeľu 20. februára záverečným ceremoniálom. Pevne veríme, že najväčší športový sviatok prinesie množstvo zážitkov a úspechov každému, kto bude mať príležitosť predstaviť sa pod piatimi kruhmi. Olympiádu si už tradične budete môcť vychutnať aj vďaka našim textovým online prenosom. S týmto konštatovaním sa s vami lúči Veronika Pancuráková. (15:26:08)
     
    15:23
    Otvárací ceremoniál sa skončil.
    Ohňostroj po zapálení olympijského ohňa
     
    15:18
    Oheň, ktorý má byť uhlíkovo neutrálny, stúpa spolu s veľkou vločkou smerom k nebu. Olympijské hry sa oficiálne začali. Športovci budú v Číne súťažiť v celkovo 109 disciplínach.
     
    15:17
    Olympijskú pochodeň napokon vložili medzi 91 snehových vločiek, ktoré symbolizujú 91 krajín, ktoré sa hier v Pekingu zúčastňujú. Nasledovať bude ohňostroj.
    Olympijský oheň je na štadióne!
     
    15:11
    A na plochu už prichádza aj olympijská pochodeň. Už tradične je hlavnou otázkou ceremoniálu to, kto a ako olympijský oheň symbolicky oficiálne zapáli.
    Olympijská vlajka pred vztýčením na stožiar
     
    15:05
    Máme za sebou aj tradičný sľub, ktorý symbolicky zložili zástupcovia športovcov, trénerov a rozhodcov. Sľúbili v ňom, že budú dodržiavaťzásady fair-play, a že sa vďaka športu pokúsia urobiť svet lepším.
     
    15:01
    Olympijská vlajka už stúpa na vrchol stožiara. To všetko za zvukov olympijskej hymny, ktorú v gréckom origináli spieva čínsky detský horský zbor, ktorý tvorí 40 detí. Všetci prítomní pred začiatkom hymny vstali.
     
    14:57
    V Pekingu už vidíme aj dôležitú olympijskú vlajku. Na štadión ju prináša šesť legendárnych čínskych športovcov. Následne ju vojaci vztýčia na stožiar vedľa vlajky Číny.
    Ceremoniál sa blíži do finále, má asi polhodinový sklz
     
    14:55
    Čínskym Národným štadiónom sa teraz rozoznela legendárna pieseň Imagine od Johna Lennona. Nadviazala na slová Thomasa Bacha, ktorý svetových politikov vyzval na zachovanie prímeria.
     
    14:51
    Na pódium prišiel aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý známou vetou „Vyhlasujem 24. zimné olympijské hry v Pekingu za otvorené!" oficiálne otvoril celé podujatie.
     
    14:50
    Predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach: „Je možné, aby sme boli rivali, ale zároveň žili mierumilovne a vzájomne sa rešepektovali. Toto je posolstvo olympijských hier. Zúčastniť sa spoločne súťaže, ktorá bude mierumilovná. Neustále budovať mosty a nikdy nevztyčovať steny. Zjednotiť ľudstvo v celej našej rôznorodosti. V olympijskom duchu sa obraciam na vlády celého sveta. Dodržiavajte svoj záväzok k olympijskému prímeriu. Dajte mieru šancu.“
     
    14:45
    Predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach: „Bohužiaľ, globálna pandémia je stále realitou pre všetkých z nás. Preto je naša vďačnosť organizačnému výboru týchto hier ešte väčšia. Ďakujeme celému čínskemu ľudu aj miestnym autoritám. Vďaka vám sa tieto olympijské hry môžu uskutočniť a môžu byť bezpečné pre každého. Všetci sme sa sem mohli dostať len vďalaka medicínkym pracovníkom, lekárom a vedcom. Ďakujeme vám za vaše neskutočné úsilie a vašu solidaritu. Súcitím aj so všetkými športovcami, ktorí kvôli pandémii nemohli naplniť svoj olympijský sen. “
     
    14:40
    Sekretár čínskej komunistickej strany Chaj Čchi: „Splnenie prísľubu má váhu zlata. S plnou podporou prezidenta Si Ťin-pchinga a čínskej vlády sme sľúbili olympijské hry, ktoré budú zelené, inkluzívne, otvorené a čisté. Spolu s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru sme pracovali veľmi tvrdo a postavili sme čelom sa náročným význam pandémie. Dnes môžeme povedať, že hry prebehnú podľa toho, ako sú naplánované, a že nás dlhoročný sen sa stane realitou."
     
    14:35
    Otvárací ceremoniál bude pokračovať ďalšou oficiálnou časťou. Na plochu prišiel predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a sekretár čínskej komunistickej strany Chaj Čchi. Nasledovať budú ich príhovory.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Veronika Pancuráková