Egypt – Maroko 2:1 (po pr.) | Senegal – Rov. Guinea 3:1 (kon.)
koniec
Senegal
3:1 (1:0)
Rovníková Guinea
cz Nedeľa 30.01.2022, 20:00 • Stade Ahmadou Ahidjo, Yaoundé • Africký pohár národov • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Vítám všechny fotbalové příznivce u sledování zápasu čtvrtfinále Afrického poháru národů mezi Senegalem a Rovníkovou Guineou. Vítěz tohoto duelu bude čelit v boji o finále Burkině Faso, která v sobotu překvapivě porazila Tunisko 1:0 a její spanilá jízda turnajem pokračuje.
     
    Rovníková Guinea prochází turnajem těmi nejtěsnějšími výsledky. Všechny její čtyři dosavadní zápasy skončily výsledkem 1:0, případně 0:1. Nejprve na úvod základní skupiny tým Nzalang Nacional podlehl silnému Pobřeží slonoviny. Poté už však přišly jen samé výhry. Po senzačním vítězství nad Alžírskem, jenž pomohlo k jeho vyřazení, malá africká rovníková země zdolala Sierru Leonu a zajistila si tak postup do vyřazovacích bojů AFCONU. V osmifinále pak po tuhém boji zdolala i Mali. Kam až její jízda povede?
     
    Senegal letos disponuje nesmírně silným a talentovaným týmem. Kádr kolem světových hvězd Sadia Maného, Edouarda Mendyho či Kalidoua Koulibalyho ještě v turnaji body neztratil, nicméně žádné přesvědčivé výkony rovněž nepředvedl. Základní skupinu Lvi z Terangy prošli s dvěma remízami a jedním vítězstvím. I přesto před Malawi, Guineou a Zimbabwí uhájili první místo. Ve čtvrtfinále vystřelil Sadio Mané Senegalu postup nad Kapverdami a potvrdil tak své kvality. Záhy se však zranil a jeho účast v boji o semifinále je ohrožena.
     
    Úvodní sestavy:

    Senegal: E. Mendy – B. Sarr, Koulibaly (C), A. Diallo, Ciss – I. Gueye, N. Mendy, P. Gueye – Dia, Diédhiou, Mané.
    Náhradníci: S. Dieng, A. Gomis – K. Baldé, Cissé, H. Diallo, B. Dieng, Kouyaté, Loum, Mbaye, Name, P. M. Sarr, Sarr.
    Trenér: Aliou Cissé

    Rovníková Guinea: Owono – Akapo, Obiang, Coco, Ndong – Salvador, Ganet, Machín, Buyla – Miranda – E. Nsue (C).
    Náhradníci: Mba – Anieboh, Anvene, Asu, Balboa, Belima, Bikoro, Eneme, Dorian Jr., Mayé, Meseguer, Nlavo.
    Trenér: Juan Micha Obiang Bicego

    Rozhodčí: Gomes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Máme rozehráno a postaral se o to tým vedený jako domácí, Senegal. Ihned se přes Cissého pokoušeli a průnik po levé lajně, ale pozorný Akapo zasáhl.
     
    2
    Senegal nicméně pokračuje v držení míče a Idrissa Gueye se přihrávkou snažil oslovit Diédhiouého, který však zahrál rukou a hra je přerušena. Rozehrávat bude Rovníková Guinea.
     
    3
    První střelecký pokus utkání zaznamenal hráč hostí Salvador. Ten si z pravé lajny navedl balón do středu hřiště a zkusil štěstí. Jeho rána skončila vysoko nad.
     
    5
    Úvod utkání je zatím víceméně jen oťukávací. Týmy postupně poznávají styl hry toho druhého a nikdo se nikam nežene. V hledišti můžeme slyšet hlasité skandování fanoušků Senegalu, kteří si do publika dokonce přinesli i různé sirény a další hlasité nástroje.
     
    6
    Senegalští fotbalisté po dlouhé kombinaci na útočné polovině přišli o míč a do útoku se může zapojit i Rovníková Guinea. Ta dnes hraje v červené variantě dresů.
     
    7
    Ndong se uvolnil na levém kraji vápna a pokoušel se o oslovení na hlavičku číhajícího Nsueho. Důsledný však byl Koulibaly, vše si pohlídal a zamezil nebezpečí.
     
    8
    Hosté táhli svůj protiútok středem hřiště, kde přišel nevybíravý zákrok Cissa. Uvidíme nejspíše i první žlutou kartu utkání.
     
    9
    Žlutou kartu dostává Saliou Ciss (Senegal).
     
    10
    Po zablokované přihrávce měla Rovníková Guinea k dispozici první roh. Toho se ujal Salvador a vyslal nadýchaný centr do ohniska těl v pokutovém území. Senegal nepřipustil ohrožení vlastní branky.
     
    11
    Senegalští byli v útočném tažení zastaveni nedovoleně a mají k dispozici přímý kop z dobré vzdálenosti. Uvidíme, jaká z hvězd lvů z Terangy se této příležitosti ujme.
     
    13
    Ke standartní situaci si stoupl Idrissa Gueye zvaný Gana. Zeď sice přestřelil, avšak zamířil daleko od levé tyče a Owono bude rozehrávat.
     
    14
    Hosté okamžitě vyrazili do útoku a vybojovali další standardku. Následný Akapův centr neměl gólový potenciál, bal krátký a nepřesný a hraje opět soupeř.
     
    15
    Musíme si přiznat, že zatím nám toho plejeři obou celků moc nenabídli. Sledujeme směs ztrát a faulů bez nějaké pěkné fotbalové parádičky či pohledné akce.
     
    16
    Kalidou Koulibaly se zapojil do útočného tažení svého celku a po akci, kterou táhl středem hřiště se po vlastní ztrátě musel hodně rychle vracet zpět do obrany. Naštěstí pro něj se Rovníková Guinea nedokázala zformovat včas a jeho útočný výlet ho tak mrzet nemusí.
     
    17
    Hvězda Senegalských Sadio Mané si udělala prostor na hranici vápna a po obdržené příhře ihned vypálil. Proti byl blok Ganeta, který obětavě padl do jeho rány.
     
    18
    Žlutou kartu dostává Pape Gueye (Senegal).
     
    19
    Žádné zlepšení kvality nevidíme a stále čekáme na první šanci utkání. Náznaky byly, chybí tomu finální fáze, jež postrádá na kvalitě.
     
    21
    Diédhou číhal za obranou jako tygr na svou kořist. Mendy ho viděl a poslal mu pěkný pas za obranu. Diédhouého sice zradilo zpracování, ale později se k míči znovu dostal a z otočky prověřil Owona.
     
    22
    Hosté táhli svou akci po levé straně přes Ndonga. Ndong se snažil o překvapivý pas na Mirandu, ten mu nevyšel a Senegal míří vpřed.
     
    23
    Manému jeho triky nevyšly ani tentokrát. Liverpoolská hvězda zkoušela přejít Akapa v souboji jeden na jednoho. Jeho snažení bylo neúspěšné a nevypadá zrovna nadšeně.
     
    25
    Rovníková Guinea má po dalším faulu soupeře k dispozici přímý kop. K tomu si stoupl Coco a našel jen rukavice Edouarda Mendyho.
     
    27
    Senegal zakládá akci až od vlastní obrany přes dvojici stoperů Koulibalyho a Dialla. Následuje přenesení hry mezi záložníky. Uvidíme, zda to domácí tým dnes již poněkolikáté potáhne přes levou stranu.
     
    28
    Senegal právě vstřelil branku!
    Autorem branky je FAMARA DIÉDHIOU. A rázem tu máme první gól zápasu! O ten se postaral Diédhiou, jenž inkasoval krásný pas za obranu od Sadia Maného a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Asistence: Sadio Mané.
    28. Famara DIÉDHIOU - 1:0
     
    29
    No tak to jsme po velmi nudném dosavadním průběhu mače rozhodně nečekali. Domácí se z ničeho nic dostávají do vedení a doufáme, že to zcela změní herní projev obou celků.
     
    30
    Senegalští zůstávají v držení míče a stále se snaží táhnout své akce přes Sadia Maného. Jsou si jistě dobře vědomí jeho kvalit, a proto ho takto vytěžují.
     
    31
    Saliou Ciss se po přiťuknutí od spoluhráče hnal až do vápna. Po naznačení se rozhodl pro nahrávku do houště těl, mezi kterými viděl Dia. Jeho pas byl odvrácen na roh.
     
    32
    Krátce po rohovém kopu se opět zcela otevřela levá strana. Tentokrát si to vzal na paškál Sadio Mané a nadělal obraně soupeře pořádné problémy. Senegal tlačí dál.
     
    33
    Po další vybídce Maného z levé strany mířící do vápna nastal velký zmatek. Před bránou Owony se dlouho válel zcela volný kulatý nesmysl a zbývalo ho jen dorazit do sítě. Nikdo se k němu však včas nedostal a Obiang uhasil tuto možnost doslova za minutu dvanáct.
     
    35
    Senegal hrající v zeleném po vstřelené brance přebral otěže zápasu a Rovníková Guinea vůbec nestíhá. Domácí tým by jistě rád přidal druhou branku.
     
    36
    Žlutou kartu dostává José Machín (Rovníková Guinea).
     
    37
    K možnosti v podobě zakončení se propracoval Dia. Nabral si balón a ze střední vzdálenosti technickou střelou na zadní tyč zkoušel své štěstí. Owono byl na místě a zasáhl.
     
    39
    Po faulu Ganeta měl Senegal další přímák. Ani tentokrát nedokázali lvi z Terangy nic vymyslet. Důsledná defenziva soupeře je na podobné standardky dobře připravena.
     
    40
    Záhy se lvi z Terangy dostali k rohu. Nampalys Mendy byl ten, kdo ho zahrával a nemyslel to špatně. Vysocí obránci Rovníkové Guineji mají však ve vzduchu jasnou převahu, což potvrdili i tentokrát.
     
    42
    Senegal i nadále tlačí a hosté už se snad deset minut ani nepodívali na útočnou polovinu. Kvality obou týmů se momentálně plně projevují.
     
    43
    Konečně to hráči v červeném zkusili a skrz dvojici obránců se do vápna dral Ganet. V poslední chvíli byl nedovoleně zastaven a je z toho přímý kop z výborné distance.
     
    44
    Přímák směřoval jen do stojící zdi a to znamená další ztrátu Rovníkové Guineji na útočné polovině.
     
    45
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    45+1
    V závěru první půle se o ohrožení Mendyho branky ještě pokoušel Salvador. Jeho záměr mu nevyšel a hlavní sudí Gomes hvizdem do píšťalky ukončuje úvodních pětačtyřicet minut hry.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas čtvrtfinále AFCONU je za námi. Sledovali jsme nepříliš pohledný fotbal plný nepřesností a zbytečných ztrát. Územní i střeleckou převahu měl Senegal, z čehož vytěžil i jednu branku. O tu se ve dvacáté osmé minutě postaral Famara Diédhou po krásném pasu Maného. Doufejme, že do další části hry uvidíme lepší představení z obou stran.
     
    Střely na branku: 3 : 0
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Okamžitě po výkopu se balónu zmocnil Senegal a vybojoval si přímý kop. K němu si stoupl Idrissa Gueyé a napálil ho vysoko nad až mezi diváky.
     
    47
    Rovníková Guinea však u míče dlouho nezůstala a hrát tak může opět tým v zelených dresech. Senegal se nikam nežene a v poklidném tempu kombinuje.
     
    48
    Tak nyní to vypadalo, jako by si oba týmy přihrávali mezi sebou. Během deseti sekund jsme viděli snad pět ztrát. Té poslední se dopustili hosté.
     
    49
    Salvador se před vápnem pokusil o přihrávku, do té rukou sáhl Kalidou Koulibaly a my tak uvidíme penaltu!
     
    50
    Hlavní arbitr Santos své rozhodnutí bude konstatovat s VARem. Uvidíme penaltu či ne?
     
    51
    Penalta je zrušena! Santos se rozhodl následovně a pro všechny to je jistě velké překvapení, protože Koulibaly zjevně zahrál rukou.
     
    53
    Senegal si může hlasitě oddechnout. Po hraniční situaci se nesložil a pokračuje ve svém tlaku.
     
    55
    Rovníková Guinea táhne až od od stoperů svou první propracovanou akci v druhé půli a postupně se dostává k bráně Edouarda Mendyho.
     
    56
    Miranda byl ve svém ofenzivním výpadu zastaven nedovoleně a je tu další přímák. Tentokrát pro hosty.
     
    57
    Rovníková Guinea právě vstřelila branku!
    Autorem branky je JANNICK BUYLA. Máme vyrovnáno! Ganet v nepřehledné situaci propíchl míč na Buylu, který z otočky vystřelil a jeho pokus zapadl přesně k pravé tyči. Mendy se natahoval marně. Asistence: Pablo Ganet.
    57. Jannick BUYLA - 1:1
     
    58
    Střídání v týmu Senegal: ze hřiště odchází Boulaye Dia, přichází Ismaïla Sarr.
     
    59
    Tak to je velké překvapení. Kdo by čekal, že z první střely na branku od Rovníkové Guineji v padesáté sedmé minutě vyplyne jejich první branka.
     
    60
    Hosté se po vstřeleném gólu nezalekli a opět dostali k brance Mendyho. Nsue nebyl daleko, aby přidal druhý gól svého celku.
     
    62
    Ke střeleckému pokusu se odvážil Pape Gueye. Z dálky mířil jen vedle pravé tyče, což mu byl osudným.
     
    63
    Senegal se pokouší o vedoucí branku. Má to však těžké. Obrana soupeře nenechává příliš volného prostoru a okamžitě odkopává míče.
     
    65
    Střídání v týmu Senegal: ze hřiště odchází Famara Diédhiou, přichází Bamba Dieng.
    Střídání v týmu Senegal: ze hřiště odchází Pape Gueye, přichází Cheikhou Kouyaté.
     
    65
    Nové akvizice Senegalu jsou na place a jsme zvědaví, zda nám nějakým způsobem pozvednou hru svého celku. Je jasné, že Senegal potřebuje nějaký impuls.
     
    66
    Po přímém kopu zahraném na Kouyatého mají domácí k dispozici roh. Předešlá vybídka právě na Kouyatého nebyla vůbec špatná, jen ta délka postrádala kvalitu.
     
    68
    Senegal právě vstřelil branku!
    Autorem branky je CHEIKHOU KOUYATÉ. Senegal jde do vedení! A že to byla tedy štěstěna. Po minele Obianga, který hlavičkou dozadu doslova nabil Kouyatému se nová akvizice bez problému prosazuje. Stačilo jí jen usměrnit míč za vybíhajícího Owonu. Bez asistence.
    68. Cheikhou KOUYATÉ - 2:1
     
    69
    Senegal jde do vedení zásluhou nové posily na hřišti. Dvojité střídání se trenérovi Cissému vyplatilo nadevše.
     
    70
    Hosté se vydali k brance soupeře a Machín vybídl Mirandu. Tomu na poslední chvíli sebral míč Koulibaly.
     
    72
    Rychlonohý Ismaila Sarr pronikal po pravé lajně. Do cesty mu skočil Ndong a odvrátil kulatý nesmysl na roh.
     
    72
    Střídání v týmu Rovníková Guinea: ze hřiště odchází Pablo Ganet, přichází Federico Bikoro.
     
    73
    Z rohového kopu nic nevzešlo, ale Senegal dál pokračuje v držení míče.
     
    75
    Maného si Akapo pohlídal. Dnes tihle rychlící svedli nespočet soubojů, často odcházel jako vítěz připravený Ndong.
     
    76
    Rovníková Guinea by potřebovala útočit, což se jí zatím nevede. Převahu má Senegal a snaží se o navýšení svého vedení.
     
    77
    Dieng si ze vzdušného souboje odnesl nějaký šrám a svírá se v bolestech na zemi. Po krátké chvilce se zvedá a pokračuje ve hře.
     
    79
    Senegal právě vstřelil branku!
    Autorem branky je ISMAÏLA SARR. Na dlouhý centr z vlastní poloviny si naběhl Sadio Mané, prohnal se až k bráně a těsně před ní vybídl ke skórování navrátilce po zranění Ismaïlu Sarra. I druhý vystřídavší hráč tak skóruje. Asistence: Sadio Mané.
    79. Ismaïla SARR - 3:1
     
    80
    Střídání v týmu Rovníková Guinea: ze hřiště odchází Emilio Nsue, přichází Pedro Oba Asu.
    Střídání v týmu Rovníková Guinea: ze hřiště odchází Josete Miranda, přichází Santiago Eneme.
    Střídání v týmu Rovníková Guinea: ze hřiště odchází Iban Salvador, přichází Ruben Belima.
     
    81
    Toto bude pro Rovníkovou Guineu už nesmírně obtížné. Dohánět dvoubrankové manko je v poslední desetiminutovce práce náročná.
     
    83
    Hosté se však nevzdávají a snaží se alespoň o snížení. Probíhá kombinace mezi linií záložníků. Připravuje se i další střídání.
     
    84
    Na Maného propíchnutí si sbíhal Dieng. K míči měl daleko a ten tak skončil až za lajnou.
     
    85
    Střídání v týmu Rovníková Guinea: ze hřiště odchází José Machín, přichází Alex Balboa.
     
    85
    Balboa měl po svém příchodu na noze snížení! Zmocnil se odraženého balónu ve vápně a okamžitě po převzetí vypálil. Mířil jen do středu brány, kde stál nachystaný Mendy.
    85. Balboa mohl v závěru snížit na rozdíl jedné branky
     
    87
    Z dálky se o branku pokoušel záložník Senegalu Mendy. Všiml si od branky vzdáleného Owony a napálil to téměř z půlky. Jen o chlup přestřelil, což je škoda, mohli jsme být svědky parádního gólu.
     
    88
    Schyluje se nám konec druhé půle a nejspíše i zápasu. Rovníková Guinea se souvisle drží na míči, ale jsou to spíše jen záblesky a náznaky šancí. Opravdová přišla jen jedna, a to z kopačky Balboy.
     
    90
    Budou se nastavovat tři minuty.
     
    90
    Hosté se z rohového kopu pokoušeli o signál, který jim však nevyšel. Senegal se po zisku nikam nežene a v poklidném tempu jen čeká na závěr zápasu.
     
    90+2
    Vidíme opravdu už jen dohrávku. I Rovníková Guinea si je toho vědoma a už ani netlačí.
     
    90+3
    Poslední slovo měl hostující Balboa. Průnik do vápna mu nevyšel, míč si ukopl a rozehrávat může Mendy.
     
    90+4
    Současně s Mendyho výkopem rozhodčí Gomes ukončuje i celý zápas.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 4:3. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 23:19.
     
    Je konec! Do semifinále Afrického poháru národů proti Burkině Faso postupuje Senegal. Spanilá jízda Rovníkové Guineji končí ve čtvrtfinále. Senegal se dlouho trápil, ale v závěru zápasu dvěma brankami potvrdil roli favorita. Prosadili se Cheikhou Kouyaté a Ismaila Sarr a poslali tak svůj tým po výsledku 3:1 dále.
     
    Ode mě to je pro dnešek vše a budu se těšit u dalších online přenosů. (22:17:10)

    Jiří (PLZ) Beníšek

    Góly: 28. Diédhiou, 68. Kouyaté, 79. Sarr – 57. Buyla

    Karty:   9. Ciss (SNG), 18. P. Gueye (SNG) – 36. Machín (RGU)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 4:3. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 23:19.
    Senegal: E. Mendy – B. Sarr, Koulibaly (C), A. Diallo, Ciss – I. Gueye, N. Mendy, P. Gueye (65. Kouyaté) – Dia (58. Sarr), Diédhiou (65. B. Dieng), Mané.
    Náhradníci: S. Dieng, A. Gomis – K. Baldé, Cissé, H. Diallo, B. Dieng, Kouyaté, Loum, Mbaye, Name, P. M. Sarr, Sarr.

    Tréner: Aliou Cissé

    Rovníková Guinea: Owono – Akapo, Obiang, Coco, Ndong – Salvador (80. Belima), Ganet (72. Bikoro), Machín (85. Balboa), Buyla – Miranda (80. Eneme) – E. Nsue (C) (80. Asu).
    Náhradníci: Mba – Anieboh, Anvene, Asu, Balboa, Belima, Bikoro, Eneme, Dorian Jr., Mayé, Meseguer, Nlavo.

    Tréner: Juan Micha Obiang Bicego

    Rozhodca: Gomes – Santos, Phantosoame