Spezia – Turín 1:0 (kon.) | Juventus – Fiorentina 1:0 (kon.) | Cagliari – Bergamo 1:2 (kon.)
koniec
Spezia Calcio
1:0 (0:0)
FC Turín
cz Sobota 06.11.2021, 15:00 • Alberto Picco Stadium, La Spezia • Talianska Seria A • 12. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky! Vítám Vás při sledování 12. kola italské Serie A, ve kterém se dnes mimo jiné odehraje utkání Spezia Calcio proti Turínu FC, které dnes, spolu se mnou, budete moci sledovat.
     
    Turín FC
    Oproti jejich soupeři se Turín trápí podstatně méně, jejich současná 12. příčka v tabulce ale taky není zrovna žádný zázrak. V posledním zápase si ale hosté proti Sampdorii pořádně zastříleli. Díky třígólové výhře jdou do dnešního klání se značnou motivací navázat na poslední výhru dalším ziskem tří bodů.

    Poslední tři utkání:
    Turín FC vs. Sampdoria – 3:0
    AC Milán vs. Turín FC – 1:0
    Turín FC vs. FC Janov – 3:2
     
    Spezia Calcio
    Domácí mančaft se momentálně nachází v tabulce až na prozatímním 18. místě, které už zaručuje týmům přímý sestup do Serie B. V posledních utkáních se Spezia taky zrovna nepředvedla. Z pěti zápasů získala pouhé čtyři body. Na 17. příčku však neztrácí tento celek ani jeden bod. I z tohoto důvodu by domácí potřebovali výhru jako sůl. Proti jejich dnešnímu papírově silnějšímu soupeři to budou mít hodně náročné.

    Poslední tři utkání:
    Fiorentina vs. Spezia – 3:0
    Spezia vs. FC Janov – 1:1
    Sampdoria vs. Spezia – 2:1
     
    Úvodní sestavy:

    Spezia Calcio: Provedel – Bastoni, Nikolaou, Erlić, Amian – Maggiore, Kovalenko – D. Verde, E. Gyasi, Sala – Nzola.
    Náhradníci: Zoet, Zovko – Antiste, Colley, Ferrer, Kiwior, Manaj, Podgoreanu, Salcedo, Strelec.

    Turín FC: V. Milinković-Savić – Ricardo Rodríguez, Bremer, Djidji – Aina, Rincón, Lukić, Singo – Praet, Linetty – Belotti.
    Náhradníci: Beriša – Baselli, Buongiorno, Izzo, Kone, Pjaca, A. Sanabria, Verdi, Vojvoda, Warming, Zaza, Zima.

    Rozhodčí: Orsato – Raspollini, Moro.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první z brankářů se dostal k míči Provedel. Ten si ale zatím zákrok nepřipisuje, jelikož se jednalo o malou domů.
     
    3
    Ani na druhé straně nejsme svědky žádné velké akce, hráči Spezie totiž přichází o míč tak rychle, jak k němu přišli. Nyní nám ale padá k zemi po kontaktu s jedním ze soupeřů Maggiore. Tento incident se obešel bez karty.
     
    5
    Na druhé straně se dopustil nedovoleného zákroku i Saša Lukić a to hned na kraji šestnáctky. K jeho štěstí sudí nechává karty ve své kapse. Následný přímý kop z poměrně dost velkého úhlu končí na hlavě jednoho z obránců hostů.
     
    7
    Hráči se v dnešním utkání chovají k sobě dost nekompromisním způsobem. Tentokrát se prohřešku dopustil opět Lukić, který tak soupeřovi daroval další přímý kop. Ani tentokrát ho ale nedokázali domácí využít.
     
    9
    Spezia se i přes špatně zahraný přímý kop stále drží na půli jejich soupeře z Turína. Ten zatím nedokázal odpovědět na obléhání vlastní brány.
     
    11
    Tak toto byla jednoznačně zatím největší šance utkání! Po velice dobré přihrávce od Gyasiho se vyřítil sám na brankáře Daniele Verde. Ten pod tlakem soupeřova obránce ale špatně zamířil a míč končí minimálně metr vedle levé tyče.
     
    13
    Vypadá to na první zranění a to ani ne po čtvrt hodině hry! Ano, je tomu tak. Saša Lukić, který se doposud dopustil nemalého množství faulů si vyžaduje ošetření.
     
    15
    Po krátké herní přestávce se Saša Lukić zvedá z trávníků a je zpátky na nohou schopen dále hrát. U míče jsou po rozehrávce hosté, kteří se o něho ale velice rychle připravili vlastní nepřesnou přihrávkou.
     
    17
    Nepřesný výkop Provedela končí daleko za autovou čárou. K jeho štěstí přeletěl alespoň půlící čáru. Hráči Turína ale nikam nespěchají a svoji další akci zahajují malou domů.
     
    19
    Turínu se strategie stylu pomalu, ale jistě zatím vyplácí. Sérií přihrávek se jeho hráči dostali až k soupeřově šestnáctce, kterou už dlouho obléhají. Zatím z toho ale nevzešla žádná střela.
     
    21
    Toto je chyba jako hrom! Bremer měl na svých kopačkách životní šanci. Z velice malé vzdálenosti mohl dorážet do prázdné brány. Pod tlakem ale špatně použil své mířidla a trefuje pouze horní tyč. Belotti si ale nyní vyžaduje přezkoumání ruky soupeře v šestnáctce.
     
    23
    Ano a je tomu opravdu tak! Sudí dostává do sluchátek pokyn, aby přezkoumal situaci před bránou. Po pár vteřinách si je ale hlavní arbitr dnešního zápasu jistý. Penalta se kopat nebude!
     
    25
    Tak tady to Emmanuel Gyasi v souboji se soupeřovým hráčem s agresivitou přehnal. Sudí neváhal ani vteřinu s odpískáním faulu. K překvapení Turína se tento zákrok obešel bez karty.
     
    27
    Hráči v červených dresech se po nepovedeném přímem kopu snaží opět dostat ke svatyni jejich soka. To se jim daří až nyní dlouhým centrem. Míč jako první našel Belotti, který ale musel vzápětí opustit šestnáctku soupeře.
     
    29
    Ivan Provedel se nechtěně dopustil poměrně dost velkého drama na svém písečku. I takto jednoduchý zákrok byl pro tohoto gólmana oříšek. Jeho děravé ruce pouze posílají míč na kopačky soupeře. K radosti všech fanoušků domácích se Singo netrefil do prostoru mezi tyčemi.
     
    31
    Na opačné straně se po nádherném centru dostal do gólové šance Nzola. Ten ale svou střel umístil příliš doprava. Jeho pokus o zakončení k pravé tyči tak končí mimo.
     
    33
    Hráči Spezie se v posledních minutách vyjímají na hřišti svým velice dobrým napadáním. Jejich soupeř má tak co dělat aby vůbec udržel míč pod svou kontrolou.
     
    35
    Turínu nevyšla cesta vstříc soupeřově bráně ani po levém křídle. Praeta zkušeně zastavil jeden ze soupeřových obránců, který stál jako přikovaný a nenechal se vymíchat.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Tomás Rincón (Turín FC).
     
    40
    Po skvěle zahraném souboji jeden na jednoho získává míč Nzola, který se hrne k soupeřově šestnáctce. V cestě za úspěchem mu ale stojí Rodriguez, který mu nedal příležitost přihrát na jednoho ze svých spoluhráčů.
     
    42
    Na druhé straně se o podobný kousek pokusil Simone Bastoni. Ani on si ale nevedl zrovna dvakrát nejlépe. V jeho případě se o balón připravil dřív, ještě než vůbec celá akce začala a to špatným zpracováním.
     
    44
    Po faulu Nzoly může tým z Turína založit další akci. To se mu také daří, jeho hráčům ale scházela k dokonalosti přesná přihrávka před bránu, která tak končí na kopačkách soupeře.
     
    45
    Na tabuli svítí číslo dva, které značí nastavený počet minut rozhodčím. Hráči Turína tak možná zakládají vůbec poslední akci poločasu. Ta nakonec končí útočným faulem Singa.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:07.
     
    Prvních 45 minut dnešního utkání nám nenabídli ani jednu branku, za to jsme byli svědky mnoha šancí, které všechny skončili neúspěchem. První příležitost promarnil Daniele Verde, který svým zakončením po zemi minul levou tyč zhruba o metr. O deset minut později měl na druhé straně ještě větší šanci Bremer. Ten z pouhých pár metrů minul svým zakončením z první zcela prázdnou svatyni soupeře. Jeho spoluhráč Belotti se však dovolával přezkoumání ruky jednoho z protihráčů. Sudí i přes použití systému VAR zůstal věrný svému rozhodnutí a penaltu neodpískal. Po první půli je tak stav stále bezbrankový.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    48
    Jako první se v druhé půli dostává do útoku Spezia. Hráči Turína zatím překazili několik přihrávek po levém křídle. K jejich smůle se vždy míč odrazil za autovou čáru. Až nyní se odpouští jeden ze soupeřů útočného faulu.
     
    50
    Hosté se snaží, seč jim síly stačí, se procpat přes obranu soupeře. Zatím se jim ale nedaří na hru soupeře najít recept. Akce tak obvykle končí malou domů přes téměř půlku hřiště.
     
    51
    Nzola se po této promarněné šanci bude ještě dlouho chytat za hlavu! Po špatné domluvě dvou obránců se právě on dostal k míči a zahájil tak únik dva na dva. Nakonec se jmenovaný útočník rozhodl pro zakončení. Ten nakonec svou nepřesnou střelou jenom daroval míč fanouškům na tribuně.
    51.
     
    52
    M'Bala Nzola předvedl ukázkový reparát a to rovnou z téměř stejné pozice. V tomto případě mu ale stál v cestě Milinković-Savić, který se natáhl po míči a svým skokem dalekým provedl naprosto brilantní zákrok.
     
    53
    Žlutou kartu dostává Karol Linetty (Turín FC).
     
    55
    Mančaft z Turína se po dvou velice nebezpečných šancích dokázal oklepat a i on vystrkuje růžky. V jeho podání se ale jedná spíše o dlouhou kombinaci skrze soupeřovu obranu.
     
    57
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Tomás Rincón, přichází Daniele Baselli.
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Karol Linetty, přichází Marko Pjaca.
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Andrea Belotti, přichází Antonio Sanabria.
     
    58
    Spezia právě vstřelila branku!
    Dámy a pánové, tak takto hezkou branku jsem už dlouho neviděl! Po bleskovém útoku vytáhl ze své dílny JACOPO SALA zakončení zpoza šestnáctky, nad kterým by se rozplýval i Maradona.
    58. Jacopo SALA - 1:0
     
    60
    Hráči v červených dresech se nenechali první obdrženou brankou rozhodit a naopak hrají jako vyměnění. Jejich strategie dlouhých obléhání se jim ale zatím příliš nevyplácí.
     
    62
    Speziu se podařilo ukořistit míč a už to vypadalo na další únik. Jednomu z útočníků ale utekl míč až k soupeřovým nohám a ten ho tak mohl pohodlně odvést zpátky k soupeřově bráně.
     
    65
    Žlutou kartu dostává Kelvin Amian (Spezia Calcio).
     
    67
    Ivan Provedel ukázal, jak hbité a silné má nohy, když svým výskokem dokázal polapit centr do vápna. Jeho následný výkop zas až tak hezký nebyl, jelikož končí u hráče soupeře.
     
    69
    Nadýchaný centr do šestnáctky poslal Ola Aina. K jeho smůle ale našel jenom hlavičku jednoho ze soupeřových hráčů. Ten tak uklízí míč alespoň do částečného bezpečí.
     
    71
    Střídání v týmu Spezia Calcio: ze hřiště odchází Jacopo Sala, přichází Eddie Salcedo.
     
    73
    I hráči v rudých dresech zkoušejí taktiku kopání míčů za obranu. Wilfried Singo by ale na těchto dalekých míčích měl ještě krapet zapracovat.
     
    74
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Wilfried Stephane Singo, přichází Simone Zaza.
     
    75
    Saša Lukić by měl začít pracovat na tom, aby se naučil více držet své nervy na uzdě. Po souboji s ním končí rovnou dva hráči na zemi a ten tak daruje další pokutový kop soupeři.
     
    76
    Žlutou kartu dostává Dimitris Nikolaou (Spezia Calcio).
    Žlutou kartu dostává Antonio Sanabria (Turín FC).
     
    78
    Hráči Turína si začínají uvědomovat, že jim pomalu ale jistě poměrně začíná téct do bot. Tento faktor tak vede k časté provokaci soupeře, která mnohdy hraničí s pravidly fair-play. Když tyto dvě skutečnosti spojíte, vznikne vám poměrně dost hustá atmosféra, což se přesně děje i na hřišti.
     
    80
    Střídání v týmu Spezia Calcio: ze hřiště odchází Daniele Verde, přichází Rey Manaj.
     
    82
    I přes výrazné napětí a tlak situaci hráči z Turína nenechávají jen tak a snaží se vyrovnat seč jim síly stačí. Na jejich putování za první brankou utkání ale stojí překážky, které si často způsobují sami, jako nepřesné přihrávky či velké množství nedovolených zákroků.
     
    84
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Koffi Djidji, přichází Armando Izzo.
     
    86
    Hosté na hřiště už poslali všechny čerstvé síly, které měli. Ani to jim zatím nepřineslo ovoce, ze hry ale mají podstatně víc a to hlavně v posledních minutách.
     
    88
    K míči se nyní dostali fotbalisté v bílých dresech, což by mohlo ještě zásadně ovlivnit utkání. A opět je to Nzola, který zahodil příležitost, kterou to už mohl celé uzavřít. Ten v kritický moment na hranici šestnáctky promáchl a míč jenom tečoval tak, že ho soupeřově brankáři spíše přihrál.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Viktor Kovalenko (Spezia Calcio).
     
    90+1
    Už nějakou chvíli se nepodařilo Spezii dostat k míči což jenom více a více hraje do karet soupeři z Turína. Ten se snaží obléhat soupeřovo území. Arbitr dnešního utkání však nastavuje pouze čtyři minuty, což už není příliš.
     
    90+2
    Střídání v týmu Spezia Calcio: ze hřiště odchází Viktor Kovalenko, přichází Salva Ferrer.
     
    90+4
    Tak toto nebyl vůbec špatně zahraný přímý kop. Na jeho konci však stál Praet, který svou střelou minul jen těsně levou tyč. Nyní tady máme rohový kop. Ten byl zahrán ještě lépe, protože na jeho konci čekala na míč hlava jednoho z útočníků Turína, ten však zamířil přímo do středu brány, kde byl se svým zákrokem nachystaný Provedel.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    V dnešním utkání jsme byli svědky překvapivé výhry domácích, kterým se po více než devíti měsících podařilo si udržet čisté konto. Ti si tak připisují teprve třetí výhru v sezóně, která je však posouvá až na 15. příčku v tabulky. Postaral se o ní v 58. minutě Jacopo Sala a to naprosto fantastickým stylem. Jeho mířidla dnes byla nastavena přesně a tak si mohl dovolit i tuto parádní střelu zpoza vápna, za kterou by se nestyděli ani fotbaloví velikáni. Po tomto gólu však nastartoval motor Turín a to rovnou na plné obrátky. Tento mančaft tak naprosto dominoval ve statistice držení míče, chyběla tomu ale přesná koncovka, jelikož se hráčům v rudých dresech během druhé půle podařilo trefit prostor mezi tyčemi jenom jednou.
     
    To už bude ode mě pro dnešek vše, já Vám děkuji za pozornost a u dalšího fotbalového utkání na shledanou. (17:09:39)

    Patrik Hlaváč

    Góly: 58. Sala

    Karty:   65. Amian (SPZ), 76. Nikolaou (SPZ), 89. Kovalenko (SPZ) – 38. Rincón (TUI), 53. Linetty (TUI), 76. A. Sanabria (TUI)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 3:5. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 17:17.
    Spezia Calcio: Provedel – Bastoni, Nikolaou, Erlić, Amian – Maggiore, Kovalenko (90+2. Ferrer) – D. Verde (80. Manaj), E. Gyasi, Sala (71. Salcedo) – Nzola.
    Náhradníci: Zoet, Zovko – Antiste, Colley, Ferrer, Kiwior, Manaj, Podgoreanu, Salcedo, Strelec.

    FC Turín: V. Milinković-Savić – Ricardo Rodríguez, Bremer, Djidji (84. Izzo) – Aina, Rincón (57. Baselli), Lukić, Singo (74. Zaza) – Praet, Linetty (57. Pjaca) – Belotti (57. A. Sanabria).
    Náhradníci: Beriša – Baselli, Buongiorno, Izzo, Kone, Pjaca, A. Sanabria, Verdi, Vojvoda, Warming, Zaza, Zima.

    Rozhodca: Orsato – Raspollini, Moro