S. Moskva – Leicester 3:4 (kon.)
koniec
Spartak Moskva
3:4 (2:1)
Leicester City
cz Streda 20.10.2021, 16:30 • Otkrytie Arena, Moskva • Európska liga • Skupina C
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu třetího hracího kola Evropské ligy. Od šestnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Spartakem Moskva a Leicesterem City!
     
    Leicester City

    Lišky budou mít co dělat, aby v Evropské lize po roce opět postoupily do vyřazovací fáze. V základní skupině C jsou zatím na posledním čtvrtém místě. Na kontě mají bod za domácí remízu 2:2 s Neapolí. Tři týdny zpátky Leicester prohrál s Legií Varšava 0:1. S trenérem Brendanem Rodgersem do Ruska vůbec neodcestovali dlouhodobě zranění Fofana, Ndidi a Pérez. Po důležité víkendové výhře 4:2 nad Manchesterem United není v ideální kondici ani obránce Jonny Evans.
     
    FK Spartak Moskva

    Spartak jde do třetího z šesti skupinových duelů v lepší výchozí pozici. Na úvod sice doma prohrál 0:1 s Legií Varšava, ale o dva týdny později v bláznivém střetnutí na půdě italské Neapole triumfoval 3:2. Právě tento zápas nedohrál vyloučený obránce Maximiliano Caufriez, jenž se automaticky vykartoval i pro dnešní měření sil s Leicesterem. Chybět bude i autor dvou branek Quincy Promes. Hvězdného Nizozemce nepustí do hry zranění. Stejný případ jsou Maslov, Melkadze a Ponce.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Spartak Moskva: Maximenko – Rasskazov, Gigot, Džikija (C) – Moses, Zobnin, Litvinov, Lucas – Z. Bakajev, Sobolev, J. Larsson.
    Náhradníci: Selichov, Rebrov – Lomovickij, Ignatov, Promes, Kutěpov, A. Ješčenko, Gaponov, Melnikov.

    Leicester City: Schmeichel (C) – Amartey, J. Evans, Söyüncü – R. Pereira, Soumaré, Tielemans, Maddison, Thomas – Iheanacho, Daka.
    Náhradníci: D. Ward, Jakupović – Bertrand, H. Barnes, Albrighton, Choudhury, Dewsbury-Hall, Vestergaard, Castagne, Benković, Lookman, Vardy.

    Rozhodčí: Sidiropoulos – Kostaras, Dimitriadis (GRE).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop dostali na starost hosté, kteří nastupují v modrých, zatímco domácí v červených dresech.
     
    2
    Patson Daka získal balon na křídle a odrazem o Gigota také rohový kop. Centr Maddisona byl nebezpečně prodloužen, nicméně Iheanacho byl viděn v ofsajdu.
     
    3
    Kelechi Iheanacho vypustil snahu o doběhnutí Evansova nákopu. Spartak vhazuje z hloubi své poloviny.
     
    4
    Maddisonova patička zavinila konec hostujícího snažení. Ruský tým to zkusil zleva, ovšem Sobolev byl vcelku brzy zastaven.
     
    5
    Nikolaj Rasskazov hledal na hrotu Soboleva, který naslepo prodlužoval do míst, kde se vynacházel pouze Kasper Schmeichel.
     
    6
    Ayrton Lucas si naváděl balon na střed. Střela z větší dálky mu ale nesedla a v pozoru musel být pouze kameraman stojící za hřištěm.
     
    7
    O ideálních klimatických podmínkách pro fotbal nemůže být řeč. V Moskvě je jen těsně nad nulou a na trávník dokonce dopadá mix deště a sněhu.
     
    8
    Jordan Larsson svou levačkou napálil Evanse. Pak si šel kopnout roh, jenže centr na přední tyč byl pohodlně odvrácen k faulovanému Maddisonovi.
     
    9
    Patson Daka měl volné pole působnosti na pravém křídle, odkud dal Iheanachovi až moc prudký míč na zpracování.
     
    10
    James Maddison po ose nakopával balon za obranu. Patson Daka ihned nastartoval své rychlé nohy, ale při zakončení se do brány netrefil.
     
    11
    Spartak právě vstřelil branku!
    Moskvané otevírají skóre! Po své sražené střele se Bakajev rozhodl přenechat balon ALEXANDRU SOBOLEVOVI. Ten to zkusil z rohu vápna a tečovaný pokus se nečekaně odrazil k bližší tyči. Schmeichel už neměl šanci reagovat.
    11. Alexandr SOBOLEV - 1:0
     
    13
    Hned po rozehrávce musel být v pozoru Alexandr Maximenko! Skokem k tyči vyrazil povedenou jedovku z kopačky Jamese Maddisona.
     
    14
    Rušno bylo i z nařízeného rohového kopu. Evans dobře sladil náběh s přihrávkou za obranu, ale vpádu zblízka bránu minul.
     
    15
    Tielemans se zasloužil o zisk rohu, ze kterého nepřesně hlavičkoval turecký obránce Çağlar Söyüncü.
     
    16
    Lišky pokračují v palebné aktivitě. Maximenko u země vyrazil zakončení Tielemanse přímo na Maddisona. Ten se hůře postavil k dorážce a poslal ji nad břevno.
     
    17
    Rozhodčí ponechal výhodu za zákrok na Soboleva. Moskvanům tím moc nepomohl, míč brzy vycestoval do zázemí.
     
    19
    Litvinov si uprostřed hřiště pomohl faulem na Maddisona, přes kterého chodí většina hostujících akcí.
     
    20
    Çağlar Söyüncü se na levé straně vydal na ofenzivní dobrodružství. Odměnou mu je aspoň zisk rohového kopu.
     
    21
    Daka se pověsil do vzduchu, jenže místo balonu kontaktoval jen Ayrtona Lucase. Tasos Sidiropoulos to posoudil jako útočný faul.
     
    22
    Další přestupek byl odpískán Iheanachovi, jenž po odehrání míče nekoordinovaně padal a přitom sestřelil Litvinova.
     
    23
    Bakajev si narazil se Sobolevem, jenže pak mu oba pokusy o přihrávku do předbrankového území překazil Johnny Evans.
     
    24
    K nelibosti prořídlých ochozů se měl útočného faulu dopustit Larsson, takže menší zámek okolo vápna předčasně končí.
     
    25
    Jordan Larsson se rozbíhal Bakajevovi, jenž mu chtěl poslat oblouček za obranu. Stopeři anglického klubu tento úmysl přečetli.
     
    26
    Moses zezadu podkopl Thomase. Po rozehrávce na Iheanacha zlikvidoval vzniklý centr Georgij Džikija.
     
    27
    Až na pár krizových okamžiků bezprostředně po vstřeleném gólu se obrana Spartaku nejeví ve špatném světle. Nyní zablokovala ránu Maddisona, po které hodně špatně mířil Luke Thomas.
     
    28
    Söyüncü vybojoval balon pro hostující barvy, kterým se moc nechce vyvážet míč z vlastní půlky. Hraje se jen mezi triem zadáků.
     
    30
    Držení míče: 33 % – 67 %.
     
    30
    Pereira napravoval své propadnutí u půlící čáry faulem na Lucase. Bylo to ohodnoceno žlutou kartou.
     
    31
    Larssonovu standardku nadzvedával Sobolev. Pak už si to Leicester pohlídal a vytlačil soupeře až ke kopačkám Maximenka.
     
    32
    Patson Daka měl kolem sebe početnou společnost, která mu nedovolila zpracování přihrávky z hloubi pole. O faul Gigota podle všeho nešlo.
     
    33
    Na žluté karty je srovnáno 1:1. Ruslan Litvinov ve středovém kruhu sáhl po rozbíhajícím se Maddisonovi.
     
    34
    Ricardo Pereira byl Džikijou zastaven ostrým skluzem. Pískáno nebylo, nicméně Leicester si i bez toho okamžitě vybojoval balon nazpátek.
     
    35
    Söyüncü zakopl míč do autu, protože u něj ležel v bolestech Jordan Larsson. Švédský útočník by však měl být schopen pokračovat.
     
    36
    Tielemans si naběhl do zdi vystavěné na hranici velkého vápna. Na druhé straně Bakajev rozbíhal Larssona, ovšem blíže k míči to měl Schmeichel.
     
    37
    Pereira z pěkného přenesení na pravý kraj moc nevytěžil. Skvěle ho ubránil Lucas ve spolupráci s gruzínským reprezentantem Džikijou. O chvíli později pálil Thomas z velké dálky mimo.
     
    38
    Chvíli se nehraje. Na zádech zůstává ležet Alexandr Sobolev, který si ohmatával zadní stehenní sval na pravé noze. To nikdy nevěstí nic dobrého.
     
    39
    Sobolev se prozatím vrací na bojiště, kde Zobnin zezadu nedovoleně atakoval Tielemanse. Následná standardka se však liškám vůbec nepovedla.
     
    40
    Znovu to Zobin v očích hlavního arbitra přehnal s důrazem, když se přetahoval s Dakou. Zase to ale bylo ještě v nepalebné vzdálenosti od Maximenka.
     
    41
    Larssonovi se trochu otevřel střed hřiště. Na ose ho povalil Tielemans a výsledkem je standardní situace, odkud už to někdo může zkusit i přímo na bránu.
     
    42
    Georgij Džikija levačkou prostřelil neúplně dobře postavenou zeď. Míč ale letěl na střed brány a tam nemohl Kasper Schmeichel chybět.
     
    44
    Spartak právě vstřelil branku!
    Liškám se ještě více komplikuje cesta za postupem ze skupiny! Sobolev nezkrotil poskakující míč na okraji vápna. Uzmul si ho Söyüncü, nicméně hosté při riskantní kombinaci ztratili balon a Moses mohl zprava servírovat přihrávku do využité tutovky JORDANU LARSSONOVI.
    44. Jordan LARSSON - 2:0
     
    45
    Leicester právě vstřelil branku!
    Spartak si opět nepohlídal akci z rozehrávky ve středovém kruhu a teď už za to byl potrestán inkasovaným gólem! Maddison sklepl ztečovanou přihrávku Tielemanse k Iheanachovi, který sladil průnikovku s náběhem PATSONA DAKY. Zambijský útočník ukázal všem záda a chladnokrevně vystřelil do mezery mezi Maximenkem a jeho levou tyčkou.
    45. Patson DAKA - 2:1
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Leicesteru vážně hrozí, že po polovině skupinových bojů bude na postup ztrácet pět bodů. Na hřišti Spartaku byl v první půlce více na míči, ale přesto nabral dvougólové manko. Šťastně tečovanou ranou zařídil Moskvanům vedení Sobolev. V 44. minutě Larsson zvýšil na 2:0, nicméně lišky okamžitě reagovaly zásahem Daky.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely na branku: 3 – 3
    Střely mimo: 1 – 7
    Držení míče: 35 % – 65 %
    Rohové kopy: 1 – 4
    Ofsajdy: 0 – 1
    Fauly: 10 – 6
    Žluté karty: 1 – 1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Z druhé půle uteklo sotva pět vteřin a už nějaký hit na břicho inkasoval Sobolev. Trefil jej kolem běžící Ricardo Pereira.
     
    47
    Jinak se pokračuje v původních jedenáctkách. Mezi náhradníky tak zůstává i Jamie Vardy, největší ofenzivní zbraň City.
     
    48
    Leicester právě vstřelil branku!
    Anglický klub krátce po změně stran maže i druhou polovinu původní ztráty! Kelechi Iheanacho si po skvělé nahrávce ze středového kruhu odmítl Rasskazova a zleva nachystal lukrativní možnost pro PATSONA DAKU, kterého si špatně hlídal Džikija. Samotné zakončení bylo formalitou, protože Maximenko už dávno vybíhal proti asistentovi.
    48. Patson DAKA - 2:2
     
    49
    Platnost gólu se ověřovala u videa. Kelechi Iheanacho v ofsajdu ale nebyl a stav 2:2 tedy definitivně platí.
     
    50
    Spartak se teď určitě necítí v zadních řadách zrovna komfortně. Zakončit nechal i další akci po pravé straně, byť Tielemans Maximenkovu bránu netrefil.
     
    52
    Moskvané se trochu osmělili. Obléhání velkého vápna ale nevyšperkovali žádnou účinnou přihrávkou před Schmeichelovo pracoviště.
     
    53
    Ayrton Lucas si pečlivě chystal dlouhý aut, který neplánovaně doletěl až k dánskému mazákovi v brance Leicesteru.
     
    54
    Leicester právě vstřelil branku!
    Nějakých deset minut stačilo liškám k parádnímu comebacku z 0:2 na 3:2! Maddsion vyslal na zteč Tielemanse a ten zase PATSONA DAKU, jenž se schoval za Rasskazova. Parádní přímočarou akci nezastavil ani Alexandr Maximenko, jemuž prošla přízemní střela mezi nohama. Hattrick!
    54. Patson DAKA - 2:3
     
    56
    Pro ruský klub je to jedna těžká rána za druhou. Asi bude chvíli trvat, než hráči v červenobílých barvách zase naleznou nějaké ztracené sebevědomí.
     
    57
    Victor Moses měl volněji na pravé straně. Bez rychlosti si ve vápně přehodil míč na levou nohu a střelou do Thomase uzmul alespoň roh.
     
    58
    Zkušený Nigerijec s bohatými zkušenostmi s anglickým fotbalem onen roh sám zrealizoval, ale svěřenci Brendana Rodgerse s ním neměli žádné starosti.
     
    59
    Zobninovu přihrávku na Bakajeva vystihl Soumaré. Spartak eliminoval potenciální hrozbu Iheanacha a už zase kombinuje na půlce.
     
    59
    Střídání v týmu Leicester City: ze hřiště odchází Ricardo Pereira, přichází Marc Albrighton.
     
    60
    Kelechi Iheanacho už několikrát ukázal, že si s Dakou dokáže vyhovět. Teď to platilo tak napůl, těžký centr zambijský útočník vpádu na bránu nepřesměroval.
     
    61
    Youri Tielemans si vynutil faul v podání Romana Zobnina, nicméně lišky rozehrály tak špatně, že míč ve finále patří Spartaku.
     
    62
    Victor Moses napřáhl zpoza vápna, jenže od nohy stojícího Evanse se nízko letící projektil odrazil na rohový kop.
     
    63
    Defenzivní činnost City při bránění Bakajevova rohového kopu nebyla stoprocentní. Obešlo se to ale bez vážnějších následků, protože Samuel Gigot hlavičkoval nad .
     
    64
    Victor Moses zapracoval na zadní čáře tak šikovně, že na něm Luke Thomas nezískal ani kýžený roh. Před rozehrávkou Maximenka se bude střídat.
     
    65
    Střídání v týmu Leicester City: ze hřiště odchází Youri Tielemans, přichází Hamza Choudhury.
     
    66
    James Maddison spotřeboval hodně času na přípravu střely z nějakých čtyřiadvaceti metrů, kterou trefil pouze Nikolaje Rasskazova.
     
    67
    Před dvojím střídáním moskevského celku byl na programu ještě rohový kop Albrightona, jenž Maximenko vyboxoval na Maddisona. Z jeho obloučku vzešel další roh.
     
    68
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Zelimchan Bakajev, přichází Quincy Promes.
     
    68
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Roman Zobnin, přichází Michajl Ignatov.
     
    69
    Promes se hned předvedl v dobrém světle. Další náhradník Ignatov si se zpracováním jeho přihrávky před branku ale neporadil.
     
    70
    Snadná práce pro brankáře a kapitána Leicesteru v jedné osobě. Ignatovov totiž vystřelil do Evanse a ten letící balon výrazně zpomalil.
     
    71
    Kelechi Iheanacho byl v ofsajdu. Domácí rychle přepnuli do útoku, jenže Lucasův centr opět nepřevzal žádný z jeho spoluhráčů.
     
    73
    Larsson dobíhal oblouček Promese. Byl ale zdvojen a následovat bude rohový kop. Pro Spartak čtvrtý, kdežto Leicester jich měl šest.
     
    74
    Gigot měl moc dlouhý první dotek u zpracování příchozího centru. Çağlar Söyüncü duchapřítomně zareagoval a odpálil balon do bezpečí.
     
    75
    Od one men show Patsona Daky se mnohem více hraje na útočné polovině Moskvanů. Gigot nyní tento tlak znegoval rozehrávkou do autu.
     
    76
    Jamie Vardy se ve hře asi jen tak neobjeví. Jen lehce se protahuje oblečen do zimní bundy a čepice. Rodgers ho na place akutně nepotřebuje.
     
    78
    Ayrton Lucas byl naháněn Albrightonem. Centroval už z méně komfortní situace a objevil pouze bránícího Francouze Soumarého.
     
    79
    Leicester právě vstřelil branku!
    Soumaré vytáhl míč na půlku, kde už ho přenechal Maddisonovi. Tomu se zase nabízela přihrávka na nebráněného PATSONA DAKU, jenž zužitkoval svůj únik a čtvrtým gólem v zápase si opravdu hlasitě říká o větší herní čas i v Premier League.
    79. Patson DAKA - 2:4
     
    81
    Soumaré se stal obětí útočného faulu Ignatova. Frustrovaní hráči Spartaku to budou mít v závěrečné desetiminutovce hodně složité.
     
    82
    Střídání v týmu Leicester City: ze hřiště odchází Luke Thomas, přichází Ryan Bertrand.
     
    82
    Střídání v týmu Leicester City: ze hřiště odchází Jonny Evans, přichází Jannik Vestergaard.
     
    83
    Pár vteřin po příchodu už byl Ryan Bertrand v kotrmelcích. Mohl za to faul Victora Mosese.
     
    84
    Patson Daka opět startoval za obrannou linii Spartaku. Iheanacho to s razancí přihrávky ale přehnal a šance na pátý gól zambijského útočníka rychle pohasla.
     
    86
    Spartak právě vstřelil branku!
    Ještě to může být zajímavé! Quincy Promes měl před sebou zavřeno, takže se rozhodl roztáhnout hru na pravou stranu. Moses přihrával do ohně k noze ALEXANDRA SOBOLEVA a Schmeichel byl na střelu z jedné krátký.
    86. Alexandr SOBOLEV - 3:4
     
    88
    Boubakary Soumaré zezadu přišlápl patu gruzínského reprezentanta Džikiji a byl za to potrestán žlutou kartou.
     
    89
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Jordan Larsson, přichází Alexandr Lomovickij.
     
    90
    Důležitá informace o nastaveném čase. Bude se jednat o čtyři minuty.
     
    90+1
    Stoper Gigot se už zařadil do přední linie. Po autu se k míči ale nedostal on ani nikdo jiný, souhra mezi Promesem a Litvinovem nezafungovala.
     
    90+2
    Marc Albrighton před svým autem posbíral nejednu cennou vteřinku. Rozhodl se kombinovat nakrátko s Choudhurym.
     
    90+3
    Daniel Amartey byl pachatelem faulu na Soboleva. Naděje Spartaku na bod ještě žijí, bude se kopat zhruba od půlící čáry.
     
    90+4
    Kelechi Iheanacho se rozhodl schovat u rohového praporku. Vybojoval tam vhazování a to už se zdá, že Moskvané nestihnout podniknout žádný další atak.
     
    90+5
    Už po vypršení avizovaného nastavení inkasoval žlutou kartu Alexandr Lomovickij. Nepěkně si vyšlápl na kotník ošetřovaného Marca Albrightona.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Spartak nedotáhl skvěle rozehranou partii do úspěšného konce. Nepovedly se mu minuty okolo poločasové přestávky, kdy dvougólovou ztrátu vytvořenou Sobolevem a Larssonem smazal Patson Daka. Zambijská letní posila v tu dobu rozhodně neřekla poslední slovo. Útočník Leicesteru zkompletoval v 54. minutě hattrick a v 79. minutě se z další přímočaré akce prosadil i počtvrté. Sobolev v závěru snížil, ale lišky už větší drama nedopustily.
     
    Pro Leicester jsou to stěžejní tři body, bez kterých by v polovině skupinové fáze výrazně ztrácel. Takto přeskočil svého dnešního soupeře a vystřídal jej na postupové druhé místo. Za dva týdny se tito soupeři utkají znovu na anglické půdě.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 4 – 6
    Střely mimo: 2 – 9
    Držení míče: 43 % – 57 %
    Rohové kopy: 5 – 6
    Ofsajdy: 0 – 2
    Fauly: 18 – 12
    Žluté karty: 2 – 2.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (18:32:08)

    Michal Břuchanský

    Góly: 11. Sobolev (Z. Bakajev), 44. J. Larsson (Moses), 86. Sobolev (Moses) – 45. Daka (Tielemans), 48. Daka (Iheanacho), 54. Daka (Tielemans), 79. Daka (Maddison)

    Karty:   33. Litvinov (SPM), 90+5. Lomovickij (SPM) – 30. R. Pereira (LEC), 88. Soumaré (LEC)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 2:9. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 18:12.
    Spartak Moskva: Maximenko – Rasskazov, Gigot, Džikija (C) – Moses, Zobnin (68. Ignatov), Litvinov, Lucas – Z. Bakajev (68. Promes), Sobolev, J. Larsson (89. Lomovickij).
    Náhradníci: Selichov, Rebrov – Lomovickij, Ignatov, Promes, Kutěpov, A. Ješčenko, Gaponov, Melnikov.

    Leicester City: Schmeichel (C) – Amartey, J. Evans (82. Vestergaard), Söyüncü – R. Pereira (59. Albrighton), Soumaré, Tielemans (65. Choudhury), Maddison, Thomas (82. Bertrand) – Iheanacho, Daka.
    Náhradníci: D. Ward, Jakupović – Bertrand, H. Barnes, Albrighton, Choudhury, Dewsbury-Hall, Vestergaard, Castagne, Benković, Lookman, Vardy.

    Rozhodca: Sidiropoulos – Kostaras, Dimitriadis (GRE)