Zlín – Sigma Olomouc 1:4 (kon.) | Mladá Boleslav – Teplice 3:1 (kon.) | Pardubice – Bohemians 3:0 (kon.)
Sparta Praha – Hr. Králové 4:0 (kon.)
koniec
FC Zlín
1:4 (0:1)
SK Sigma Olomouc
cz Sobota 21.08.2021, 16:00 • Stadion Letná, Zlín • Česká FORTUNA:LIGA • 5. kolo
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť dnes ze zlínské Letné. V sobotu od 16:00 se na zdejším stadionu uskuteční duel mezi domácím Fastavem a Sigmou Olomouc. Oba celky jsou na tom prozatím vesměs podobně – ať už co se týče formy nebo výsledků. Hanáci mají navíc ještě jedno odložené utkání k dobru.
     
    Olomouc zažila v minulém zápase pořadné nervy. Doma hostili svěřenci kouče Jílka České Budějovice. Ty vedly již 3:1, ale nakonec o vítězství přišly. Hanáci v dramatickém závěru nejprve snížili a v sedmé minutě nastavení vyrovnali. Takže dosavadní bilance činí – jedna výhra, jedna remíza a jedna prohra. A jak už bylo řečeno, jeden zápas se Slavií byl odložen. Ve finále to dělá sedmé místo a čtyři body na kontě.
     
    I Ševci zažili v minulém hracím víkendu pořadné drama. Po hodině hry prohrávali v Karviné už 0:2 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl udát fantastický obrat. Jenže k němu zavelel nejprve Fillo, poté z penalty vyrovnal Poznar a v 90. minutě dokonal totální obrat Cedidla. Ten ještě ve stejné minutě střídal a během pár vteřin dokázal udeřit. Trenér Jelínek si mohl mnout ruce, tohle byl mistrovský tah.
     
    Potkávají se dva sousedé v tabulce, Zlín je šestý, o jednu příčku níž je Olomouc, která ještě bude mít dohrávku. Moravské derby může nabídnout parádní fotbal a také skvělou diváckou kulisu. „V kádru soupeře je několik zajímavých jmen. Byť se jim nepovedly první dvě utkání, další dvě utkání zvládli bodově naplno a tím pádem se nachází v horní polovině tabulky,“ řekl olomouckému klubovému webu Václav Jílek.

    „Jejich výhra v Karviné svědčí o charakteru mužstva. Otočit vývoj utkání, když ještě v 60. minutě prohráváte o dvě branky, není vůbec jednoduché. Jakmile Zlín vstřelil Karviné branku, byl výrazně lepším týmem. Nakonec utkání, i trošku se štěstím, zvládl za 3 body. Zlín tedy půjde do utkání s námi v dobrém rozpoložení,“ je si vědom olomoucký lodivod.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Fastav Zlín: Rakovan – Fillo, Procházka, J. Kolář, Vraštil – Reiter, Hlinka, Conde, Y. Dramé, Fantiš – Poznar (C).
    Náhradníci: Šiška – Simerský, R. Hrubý, Cedidla, Matejov, Čanturišvili, Janetzký.

    SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý – Jakub Matoušek, Breite (C), P. González, Daněk – Zifčák, Růsek.
    Náhradníci: Stejskal – Vepřek, J. Sedlák, Zahradníček, Hála, Vaněček.

    Rozhodčí: Julínek – Mokrusch, Hrabovský.
     
    Začátek zápasu se pozvolna blíží, no a že by tribuny zrovna praskaly ve švech, to se říct nedá. Návštěva je prozatím velmi skromná. Obecně to platilo i v minulém utkání v Olomouci, kde i přes pěkné počasí také nepřišlo mnoho fanoušků.
     
    Každopádně všichni co jsme na stadionu věříme, že uvidíme pohledné moravské derby plné gólů.
     
    Hráči obou týmů nastupují na hřiště, Zlín klasicky ve žluté kombinaci, Olomouc dnes v bílém.
     
    Před zraky Petra Uličného, Zdeňka Grygery, Ladislava Mináře a dalších sedících pod námi můžeme začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jdeme na to, domácí jdou do prvního útoku.
     
    2
    To nebyla špatná akce. Růsek po levé straně pláchnul velmi šikovně a Rakovan musel včas vyběhnout. Ještě se o další pokračovaní akce pokoušel Gonzales, ale to už nebezpečné tolik nebylo.
     
    3
    Sigma bude zahrávat rohový kop. Chvátal si chystá míč.
     
    3
    Míč si po centru našel cestu k Jemelkovi, který byl ve vápně, ale píská se faul. Fantiš zůstává na hřišti po zákroku jednoho z protihráčů.
     
    4
    Hanáci ukazují od začátku, že útočení jim nedělá problém. Zatím jsou aktivnější a do utkání vstoupili velmi dobře.
     
    5
    Bude se kopat od brány Matěje Rakovana. Každopádně po krátké chvíli jsou hosté zpátky u míče.
     
    6
    Další pohledná akce ze strany Růska, kterého musel hlídat Vraštil a je tu druhý roh pro Sigmu.
     
    7
    A třetí roh. Tentokrát musel hasit požár Fillo. Olomouc dál pokračuje v tlaku.
     
    8
    I čtvrtý roh byl odvrácen, ovšem Sigma stále výborně presuje, napadá a nepouští soupeře do nějaké delší kombinace.
     
    10
    Po deseti minutách hry se probudili také fanoušci obou táborů, především ti domácí vycítili, že je třeba nakopnout své oblíbence.
     
    11
    První jakás takás akce Zlína. Drameho centr z pravé strany mířil do vápna na Poznara, ale Jemelka v poslední moment překazil úmysl domácího kapitána zakončit.
     
    11
    Fantiš si nyní koledoval o žlutou kartu, rozhodčí Julínek zatím pouze napomíná domácího hráče, o jehož životním příběhu jste jistě mohli číst v projektu Bez Frází.
     
    12
    Počáteční nápor Hanáků je rázem fuč, hra se dost výrazně vyrovnala a teď už to jsou hráči Zlína, kteří jsou nastěhovaní na své útočné polovině.
     
    13
    Bude to pouze odkop od brány. Zifčákovi se roh vybojovat nepodařilo.
     
    15
    Vraštilův přetažený centr na Fantiše nemohl druhý jmenovaný doběhnout.
     
    16
    Prozatím ty nejzajímavější momenty byly k vidění při rozích hostů, ale Ševci si pokaždé věděli rady.
     
    16
    Matouškův centr do šestnáctky, kde byl připravený na hlavičku velmi aktivní Růsek, ale Rakovan si celou situaci pohlídal.
     
    17
    Nejprve to zkoušel na jedné straně Matoušek, který se ale neprocpal do zakončení a nic z toho nakonec nebylo. To na opačném koutu zeleného pažitu se pěkně uvolnil Drame, obešel beka a jeho prudká střela rozparádila domácí tribuny. Míč však letěl o něco vedle než by si fanoušci přáli.
     
    19
    Obrovská šance domácích fotbalistů. Střílený centr z pravé strany propadl na velké vápno, kde byl připravený obránce Lukáš Vraštil. Ten ihned vypálil na bránu, ale trefil pouze na lajně připraveného dlouhána Matúše Macíka. Následné dorážky zlínských fotbalistů už soupeř ubránil.
     
    20
    Chystá se zajímavá standardka ze zhruba pětadvaceti metrů, k nelibosti domácích fanoušků píská sudí Julínek faul na Matouška.
     
    21
    Na levačku se chystá Gonzales.
     
    23
    Levačkou skutečně zamířil, ale trefil pouze hráče ve zdi. Z toho zapršet rozhodně nemohlo.
     
    25
    Zdá se, že žlutí začínají na hřišti přebírat iniciativu. V další akci Ševců měl prsty Vraštil s Fantišem. Ovšem brankář měřící 198 centimetrů nemusel zasahovat.
     
    26
    Máme tu přestávku na občerstvení, hráči se jdou v parném letním dni napít.
     
    27
    Nepřesná kombinace Hanáků, ze kterých vyprchal počáteční nápor. Nicméně stále je to bojovný a vyrovnaný fotbal.
     
    27
    Už se zdálo, že Matoušek vsítil branku, ale píská se ofsajd. Vůbec bych se však nedivil, kdyby se diskutovalo u VARU.
     
    28
    Po krátké komunikaci rozhodčích se píská skutečně ofsajd a gól tak neplatí. Každopádně pěkná akce Matouška, který se uvolnil přes dva hráče a uplatnil svou rychlost. Poté přeloboval Rakovana a míč doputoval do brány. Kdyby si pohlídal těsný ofsajd, máme tu krásnou gólovou akci.
     
    30
    Na kdyby se však ve fotbale nehraje a stav se tedy nezměnil.
     
    31
    Rakovan si připisuje první zákrok, byť to nebylo nic složitého. Po hlavičce Gonzáleze neměl problém zakročit.
     
    32
    Pěkná akce výborně hrajícího Drameho. Jak se už dnes ukázalo, tak tento fotbalista se s míčem rozhodně nebojí a také jeho kopací technika není pravda vůbec marná. Nyní vyslal z dálky pumelici, která o pár čísel minula horní tyč Macíkovy svatyně.
     
    34
    Sigma přežila další velký závar před svou bránou. Zlín je v tuto chvíli nebezpečný a byl blízko gólu. Opět musel Macík zasahovat, protože kolem něj to jen lítalo. Především se činil po centru Filla, když se snesl míč na hlavičku Poznara a ten svým pokusem nadělal pořádné patálie olomouckému čahounovi.
     
    34
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Jenže vše je jinak a zase platí otřepané nedáš – dostaneš. Hosté jdou totiž do vedení. PAVEL ZIFČÁK obdržel krásnou kolmici za obranu od Gonzálese, dostal se na hranici vápna a prudkou střelou na zadní tyč nedal domácímu brankáři šanci.
     
    36
    Zápas jako na houpačce pokračuje. Úvod patřil jistojiště hostům, pak se do tlaku dostávali Ševci, kteří byli blízko gólů. Nicméně ač byla Olomouc pod tlakem, povedl se jí brejk a vede. A k tomu ještě je třeba dodat přesný lob Matouška, jehož akce však byla ofsajdová.
     
    38
    Rakovan pro tentokrát v pohodě, Matoušek jej přízemní střelou sice prověřil, ale zlínský gólman měl situaci pod kontrolou.
     
    39
    Žlutou kartu dostává Václav Procházka (FC Fastav Zlín).
     
    40
    Procházka fauloval zhruba pětadvacet metrů od své brány, Olomouc má šanci na reparát ze standardky.
     
    41
    V prvním případě pálil Gonzáles do zdi, ve druhém případě se do balonu opřel Zmrzlý a dopadl stejně.
     
    42
    Blíží se závěr prvního poločasu, který nabídl vyrovnaný fotbal a také šance na obou stranách.
     
    43
    Domácí v závěru chtějí minimálně vyrovnat, budou mít možnost rohového kopu.
     
    44
    Žlutou kartu dostává Radim Breite (SK Sigma Olomouc).
     
    44
    Protestoval, prostestoval až si vykoledoval žlutou kartu. Breitemu se nelíbilo rozhodnutí, že se má kopat roh. Ten se nakonec kopal, ale nic závratného se před Macíkem nekonalo.
     
    45
    Nad rámec prvního poločasu se nastavuje jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas pozvolna končí, Macík odkopává od brány.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Nakonec se nastavovaly minuty dvě, v nich se ale nic nestalo. Během první půle se však bylo na co dívat. Oba celky měly velké šance, ujala se však jediná, kdy Gonzáles parádní přihrávkou našel Zifčáka a jeho střela zapadla do brány. Zlín měl také velké tutovky, ty avšak likvidoval gólman Macík.
     
    Hosté tak vedou 1:0 a Zlín bude mít ve druhém poločase těžkou práci, aby zabojoval o další body. Pokračujeme přibližně v 17:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Rudolf Reiter, přichází Robert Hrubý.
     
    46
    Zlín v úvodu poločasu bude zahrávat rohový kop.
     
    47
    Centroval střídající Hrubý, ale Jemelka jej dokázal pečlivě bránit.
     
    47
    Další roh pro Zlín. Fantišovu střelu hosté zablokovali.
     
    48
    K hlavičce se dostal Poznar a bude se znovu kopat od rohového praporku. Nejdřív ale musí být ošetřen Antonín Růsek.
     
    48
    Hrubého třetí roh v řadě, tentokrát prošel do vápna, ale hlavička Poznara byla nepřesná. Každopádně domácí jsou teď v tlaku a soupeř vypadá, že ještě nevyšel z kabiny.
     
    50
    Sigma po akci Poulola jde poprvé na útočnou polovinu...
     
    51
    ...jenže Zmrzlý na centr nedosáhl. Ovšem Olomouc dál pokračuje v akci.
     
    51
    Olomouc právě vstřelila branku!
    První akce hostů ve druhém poločase končí brankou. Ačkoliv Hanáci nevstoupili do druhé půle nikterak ofenzivně, jdou do dvoubrankového vedení. Výborně hrající Zifčák tentokrát přihrával, míče se po jeho pasu chopil KRYŠTOF DANĚK a jeho rána se od tyče dopravila do sítě. Rozhodčí Julínek ještě s pomocí VARU něco řešili, ale dlouho to netrvalo a gól platí.
     
    52
    Tato nečekaná branka domácí pořádně opařila, v úvodu byli lepší, kopali několik rohů, jenže prakticky z ničeho inkasovali.
     
    53
    Zlínští to zkouší dlouhými nákopy do vápna, neustále se pumlíč motá kolem Macíkova brankoviště, nic z toho.
     
    55
    Snaha zlínských hráčů pokračuje. Když to nejde centry, zkusíme to střelou. Zmrzlého pokus však Macík lapil.
     
    56
    Zlín právě vstřelil branku!
    Je sníženo a ještě se možná budou dít věci. Centry Zlína padaly před bránu jako zralé hrušky a jeden se ujal. Poznar výborně tělem zpracoval míč, přiťukl ho na ROBERTA HRUBÉHO, jehož prudkou bombu Macík neudržel a míč končí v bráně. Domácí jsou rázem ve hře.
     
    57
    A rázem mohlo být vyrovnáno. Byl to Jakub Kolář, který se dostal k odraženému míči a jen to v hledišti zahučelo. Míč šel kousek nad bránu.
     
    59
    Sigma se teď snaží otupit tlak protivníka, chtěla zahrozit, ale píská se ofsajd.
     
    60
    Po hodině hry tady na Letné máme pořádnou zápletku. Nejprve zvýšil skóre Daněk a opaření domácí notně zaskočeni nevěděli co s tím. Tak to zkusili centrovat vzduchem a ujalo se to. Střídající Hrubý uklidil míč do brány a dal naději svému mužstvu na bodový zisk.
     
    62
    Žlutou kartu dostává Cheick Oumar Conde (FC Fastav Zlín).
     
    63
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Kryštof Daněk, přichází David Vaněček.
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Pablo González, přichází Jan Sedlák.
     
    64
    Přetažený centr Vraštila nemohl Poznara najít. Zlínští však pokračují s míčem na kopačkách.
     
    66
    Nápor domácích pokračuje. Fantiš centroval z levé strany na Drameho, který z dobré pozice dnes poněkolikáté vypálil. Jen díky teči jednoho z obránců Olomouce není vyrovnáno. Míč totiž zmizel těsně nad horní tyčí.
     
    67
    Po rohu se už nic zvláštního neurodilo, nicméně žlutí dál hrají velmi sympaticky a bojují o vyrovnání.
     
    69
    Chvíli se Sigma usadila na své útočné polovině, ale nedokázala k nelibosti kouče Jílka cokoliv vymyslet.
     
    70
    Tohle nemohlo vyjít. Condeho rána z velké dálky pozdravila jen několik přísedících na tribuně za Matúšem Macíkem.
     
    72
    Dnešní utkání sleduje 2843 diváků.
     
    72
    Rozhodčí nařizuje přestávku na občerstvení.
     
    73
    Další zajímavý moment, do palebné pozice se dostal Fillo, jenže pokus to nebyl přesný.
     
    74
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Jakub Matoušek, přichází Tomáš Zahradníček.
     
    74
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Pavel Zifčák, přichází Martin Hála.
     
    75
    Před sebou máme zhruba patnáct a něco málo minut k tomu, Olomouc by jistě ráda udržela tento výsledek. V minulém kole pouze remizovala a to ještě muže být ráda.
     
    76
    Radim Breite se stihl vrátit a zavčas zablokovat ránu Condeho. Tomu to docela trvalo než vypálil, podle toho to také dopadlo.
     
    77
    Střídat se bude také na druhé straně, ale to až za chvíli.
     
    78
    Růsek leží na hřišti, bude muset být ošetřen.
     
    79
    Bývalý útočník Zbrojovky si odfrknul a jde zpět na hřiště.
     
    79
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Oba trenéři mají dnes štěstí na střídající hráče a kouč Jílek hned dvojnásobně. MARTIN HÁLA nastoupil před pěti minutami na plac a je dost možné, že toto utkání rozhodl. Taktéž střídající Zahradníček ho vysunul do brejku a Hála jej bezpečně využil. Střelou o tyč překonal bezmocného Rakovana.
     
    80
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Antonín Fantiš, přichází Vachtang Čanturišvili.
     
    81
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Cheick Oumar Conde, přichází Jakub Janetzký.
     
    83
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Antonín Růsek, přichází Michal Vepřek.
     
    85
    Minulý týden České Budějovice vedly v Olomouci 3:1 ještě v 87. minutě, nakonec však remizovaly. Dokáže Zlín s výsledkem udělat něco podobného?
     
    85
    Žlutou kartu dostává Marek Hlinka (FC Fastav Zlín).
     
    85
    Zatím to nevypadá, protože Olomouc kontroluje bezpečně míč.
     
    85
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Brankové hody ze strany Hanáků v této sezoně pokračují. DAVID VANĚČEK taktéž střídající hráč dává zřejmě definitivní tečku za třemi body pro hosty. Zpoza vápna se opřel do střely a Rakovan se natahoval po míči marně.
     
    87
    Olomouc už nemá kam pospíchat, duel se dohrává.
     
    88
    Ještě si domácí zahrají před Macíkem, bude z toho roh.
     
    89
    Macík si připisuje zákrok po hlavičce Vraštila, ale nebylo to nikterak nebezpečné.
     
    90
    Nastavují se tři minuty nad rámec tohoto velmi zajímavého zápasu.
     
    90+2
    Blíží se závěr zápasu, diváci opouští tribuny a jdou směrem k domovu či do nějakého nápojového zařízení.
     
    90+3
    Lukáš Vraštil patřil určitě k těm lepším fotbalistům Zlína v tomto zápase. Nyní zazdil obrovskou tutovku, z malého vápna mohl snížit, ale přestřeluje prakticky odkrytou Macíkovu bránu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Duel je za námi, Sigma nakonec potvrdila letošní ofenzivní choutky a vítězí ve Zlíně 4:1. Výhra se ale nerodila lehce. Byť vedla už 2:0, Zlín snížil a mohl dokonce i vyrovnat. Vše zlomili střídající hráči, především Hála, jehož třetí branka prakticky rozhodla o osudu tohoto mače. Pak už jen definitivu učinil Vaněček.
     
    To je z mé strany vše, ze zlínské Letné se loučím a přeji pěkný den. (17:58:02)

    Roman Zajíček

    Góly: 56. R. Hrubý (Poznar) – 34. Zifčák (P. González), 51. Daněk (Zifčák), 79. Hála (Zahradníček), 85. Vaněček

    Karty:   39. Procházka (ZLN), 62. Conde (ZLN), 85. Hlinka (ZLN) – 44. Breite (OLO)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 7:1. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 16:7.
    FC Zlín: Rakovan – Fillo, Procházka, J. Kolář, Vraštil – Reiter (46. R. Hrubý), Hlinka, Conde (81. Janetzký), Y. Dramé, Fantiš (80. Čanturišvili) – Poznar (C).
    Náhradníci: Šiška – Simerský, R. Hrubý, Cedidla, Matejov, Čanturišvili, Janetzký.

    SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý – Jakub Matoušek (74. Zahradníček), Breite (C), P. González (63. J. Sedlák), Daněk (63. Vaněček) – Zifčák (74. Hála), Růsek (83. Vepřek).
    Náhradníci: Stejskal – Vepřek, J. Sedlák, Zahradníček, Hála, Vaněček.

    Rozhodca: Julínek – Mokrusch, Hrabovský

    Diváci: 2843