Do 57 kg - eliminace a čtvrtfinále (ženy) (kon.) | Do 73 kg - eliminace a čtvrtfinále (muži) (kon.)
Do 57 kg - opravy, semifinále a finále (ženy) N. Gjakovová (KOS) (kon.) | Do 73 kg - opravy, semifinále a finále (muži) Š. Óno (JPN) (kon.)
koniec udalosti
Do 73 kg - eliminace a čtvrtfinále (muži)

cz Pondelok 26.07.2021, 04:00Olympijské hry - judo
     
    Ve váhové kategorii judistů do 73 kilogramů bude bojovat o prvenství domácí Šohej Ono, Mongol Tsogtbaar Tsend-Ochir, Gruzínec Laša Šavdatuašvili a Jihokorejec An Sangrim. K vidění nebylo žádné větší překvapení, neboť do role největších favoritů byli pasováni obhájce zlata Ono a spolu s ním i Šavdatuašvili, přičemž oba se do semifinále probojovali. Otázkou zůstává, kdo z jakého kovu medaili dostane. Odpověď na tuto otázku dostaneme v zhruba okolo 10 hodin SEČ, kdy v Japonsku startuje odpolední program. I ke sledování tohoto přenosu jste srdečně zváni. (08:16:08)
     
    Dopolední program judistů skončil.
     
    Posledním semifinalistou je Jihokorejec An Changrim! V tomto střetnutí jsme čekali na rozuzlení dokonce více jak osm minut, Izraelec Butbul prohrál na techniku o-uči-gari.
     
    Zbývá obsadit poslední volné místo. To třetí zaplnil Gruzínec Laša Šavdatuašvili, jenž s Maregelidonem soupeřil přes šest minut, aby nakonec zvítězil na o-uči-gari.
     
    O medaili si zabojuje také Mongol Tsogtbaar Tsend-Ochir, který v těsném duelu, v němž rozhodovala každá chyba, porazila na waza-ari a techniku seoi-nage Kosovana Gjakovu.
     
    Prvním semifinalistou je největší favorit Šohej Ono. S Orujovem strávil na tatami tři minuty a čtvrt, pak jej porazil na ippon.
     
    Čtvrtfinálové složení je kompletní. Osmičku doplnil Izraelec Butbul, jenž potvrdil roli papírového favorita a Moldavana Sterpua porazila na ippon po dvou a čtvrt minutách.
     
    Mezi nejlepším osmi je také Jihokorejec An. V souboji dvou hráčů pocházejících z asijského kontinentu vyřídil Uzbeka Turajeva.
     
    Dočkáme se kanadského účastníka i mezi muži? Už ve čtvrtfinále je Arthur Margeliddon, jenž uspěl v souboji s Kazachem Smagulovem.
     
    To Gruzínec Laša Šavdatuašvili potřeboval k postupu rovné čtyři minuty. O výhře nad Housseinem z Džibutska rozhodlo waza-ari, technika uči-mata.
     
    Ippon a osmifinálové vítězství oslovil Mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir. Monačan Bessi dlouho odolával, ale ke čtyřem minutám utkání nedošlo.
     
    Kosovan Akil Gjakova pokračuje v cestě turnajem, už je ve čtvrtfinále. Do něj se dostal přes Švéda Maciase na waza-ari a techniku sumi-otoši.
     
    Ve hře nadále zůstává i horský adept na zlato Šohej Ono. Během tří minut dokázal ukončit tureckého protivníka Ciloglua.
     
    O semifinále zabojuje ázerbájdžánský reprezentant Rustam Orujov. O jeho vítězství nad Tádžikistáncem Makhmadbekovem rozhodla technika harai-makikomi.
     
    Ippon a technika ko-soto-gake posunula do osmifinále Moldavce Sterpua, který tímto způsobem vyřadil z turnaje Kubánce Estradu.
     
    Uzbek Turajev svedl těžký souboj s německým konkurentem Wandtkem. Nakonec zvítězil díky soupeřově pasivitě po pěti a půl minutách, za kterou vyfasoval červenou kartu.
     
    O čtvrtfinále zabojuje rovněž Jihokorejec An. A že se pořádně nadřel! I on zvítězil na o-uči-gari, Basileho přemohl po osmi a půl minutách tuhého boje.
     
    Zajímavý souboj byl k vidění mezi Smagulovem z Kazachstánu a Karapetjanem z Arménie. Po šesti a půl minutách nakonec rozhodlo waza-ari a technika o-uči-gari ve prospěch prvního jmenovaného.
     
    Waza-ari ve prospěch Kanaďana Margelidona. S Hamadem strávil na tatami celé čtyři minuty, ale zatímco neměl jediný trest, tak soupeř měl dvě žluté karty.
     
    Džibutský reprezentant Aden-Alexandre Houssein si nedělal s Repiyallagem ze Srí Lánky žádné starosti, vyřadil jej na ippon za půl minuty.
     
    Je znám další výsledek. Gruzínec Laša Šavdatuašvili svedl dramatickou bitvu s Francouzem Chainem, kterou pro sebe rozhodl technikou ippon-seoi-nage.
     
    Ippon a technika uči-mata posunula dál monackého reprezentanta Bessiho. Ten se nezalekl urostlého Dialla z Burkiny Faso.
     
    Tsogtbaar Tsend-Ochir je dalším postupujícím judistou. Využil chvilkové nepozornosti Guinejce Baha a po minutě a čtvrt jej vyřadil na ippon.
     
    Svůj druhý nedělní zápas zvládl vítězně Akil Gjakova. Stump dlouho odolával nátlaku soupeře, aby nakonec podlehl technice joko-šito-gatame.
     
    Ippon a postup po švédského reprezentanta Tommyho Maciase. Scvortov bojoval statečně, nakonec jej ale soupeř utavil a vítězný ippon zvládl s velkou lehkostí.
     
    Největší favorit na zlato, Japonec Šohej Ono, bezpečně postoupil do osmifinále. Raicu skončil po ipponu a technice uči-mata.
     
    Jen těsně přes dvě minuty potřeboval Turek Ciloglu na Jordánce Eyala Slmana. Porazil jej na ippon a v pokračujícím programu ještě zabojuje o postup do čtvrtfinále.
     
    Gambie mít svého účastníka v osmifinále nebude. Njie nezvládl souboj proti Tádžikistáncovi Makhmadbekovi, ten vyhrál dva zápasy v průběhu jedné hodiny.
     
    Dramatický souboj mezi Orujovem a Mogušovem dopadl lépe pro prvního jmenovaného Ázerbájdžánce, jenž se mohl radovat po waza-ari a technice sumi-gaeši.
     
    Alžířan Nourine do eliminačního souboje nenastoupil, dál tak jde bez boje Súdánec Abdalrasool.
     
    Ippon rozhodoval také v souboji mezi Francouzem Chainem a Brazilcem Barbosou. Postoupil první jmenovaný na techniku zvanou ude-hišigi-juji-gatame.
     
    Druhým postupujícím je Kosovan Akil Gjakova. I on zvítězil na ippon, reprezentanta Jemenu Ayashe zdolal technikou yoko-gake.
     
    Rychlý průběh měl také první eliminační souboj mužů. Tádžikistánec Somon Makhmadbekov vyřadil z turnaje Alikaje soutěžícího pod nezávislou vlajkou na ippon.
     
    Eliminace začaly.
     
    Program eliminací

    Somon Makhmadbekov (TJK) – Ahmad Alikaj (EOR)
    Akil Gjakova (KOS) – Ahmed Ayash (YEM)
    Eduardo Barbosa (BRA) – Guillaume Chaine (FRA)
    Fethi Nourine (ALG) – Mohamed Abdalrasool (SUD)
    Rustam Orujov (AZE) – Musa Moguškov (ROC)
    Bilal Ciloglu (TUR) – Younis Eyal Slman (JOR)
    Alexandru Raicu (ROU) – Šohej Ono (JPN)
    Tommy Macias (SWE) – Victor Scvortov (UAE)
    Tsogtbaatar Tsend-Ochir (MGL) – Mamadou Samba Bah (GUI)
    Cedric Bessi (MON) – Lucas Diallo (BUR)
    Chamara Repiyallage (SRI) – Aden-Alexandre Houssein (DJI)
    Arthur Margelidon (CAN) – Sulaiman Hamad (KSA)
    Žansaj Šmagulov (KAZ) – Ferdinand Karapetjan (ARM)
    An Changrim (KOR) – Fabio Basile (ITA)
    Igor Wandtke (GER) – Chichmatilloch Turajev (UZB)
    Magdiel Estrada (CUB) – Victor Sterpu (MDA)
     
    O obhajobu zlaté medaile se pokusí domácí japonský reprezentant Šohej Ono, který bude znovu patřit k velkým favoritům. Jeho největším konkurentem v boji o zlato by měl být Gruzínec Laša Šavdatuašvili, avšak v judu stačí jedna chyba a může být po nadějích. Papírové předpoklady zde zas tak velkou roli nehrají.
     
    Historie sportu

    Počátky juda sahají ke konci 19. století do Japonska. Jeho zakladatelem je doktor Kano Jigoro, jenž se zároveň stal prvním členem tuzemského Mezinárodního olympijského výboru. Poprvé se judo na olympiádě představilo v roce 1964 a shodou v okolností v budově Nippon Budokan, kde se koná i letošní olympijský turnaj.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásné brzké pondělní ráno. Vítám vás při sledování judistů do 73 kg, a sice u eliminací a čtvrtfinálových souboj žen.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 04:00.

    Milan Huppert

    Program eliminací
    Somon Makhmadbekov (TJK) - Ahmad Alikaj (EOR)
    Akil Gjakova (KOS) - Ahmed Ayash (YEM)
    Eduardo Barbosa (BRA) - Guillaume Chaine (FRA)
    Fethi Nourine (ALG) - Mohamed Abdalrasool (SUD)
    Rustam Orujov (AZE) - Musa Moguškov (ROC)
    Bilal Ciloglu (TUR) - Younis Eyal Slman (JOR)
    Alexandru Raicu (ROU) - Šohej Ono (JPN)
    Tommy Macias (SWE) - Victor Scvortov (UAE)
    Tsogtbaatar Tsend-Ochir (MGL) - Mamadou Samba Bah (GUI)
    Cedric Bessi (MON) - Lucas Diallo (BUR)
    Chamara Repiyallage (SRI) - Aden-Alexandre Houssein (DJI)
    Arthur Margelidon (CAN) - Sulaiman Hamad (KSA)
    Žansaj Šmagulov (KAZ) - Ferdinand Karapetjan (ARM)
    An Changrim (KOR) - Fabio Basile (ITA)
    Igor Wandtke (GER) - Chichmatilloch Turajev (UZB)
    Magdiel Estrada (CUB) - Victor Sterpu (MDA)