Švédsko – Fínsko 2:0 (kon.)
koniec
Švédsko
2:0 (1:0)
Fínsko
cz Sobota 29.05.2021, 18:00 • Friends Arena, Solna • Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:57:54)
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 5:1. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 14:14.
     
    Předposlední prověrka před startem mistrovství Evropy dopadla lépe pro favorizované Švédy, kteří herně opanovali zejména první poločas. V tom padl i vítězný gól, který hned z první vážnější situace vstřelil Robin Quaison. Pojistka na konečných 2:0 přišla v 58. minutě, kdy po faulu brankáře Joronena proměnil penaltu zkušený mazák Sebastian Larsson. Pak už se obě jedenáctky výrazně proměnily. Pomohlo to Finům, kteří měli v posledních pětadvaceti minutách navrch, ale nestačilo jim to ani na kontaktní gól.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Pyry Soiri poslal prudký míč před Olsenovu branku. Vznikl tam docela velký zmatek, ale ve finále se nikdo v bílém nedostal až ke střele.
     
    90+2
    Valakari přenesl těžiště na levou stranu, kterou měl pod palcem Nicholas Hämäläinen, ale zároveň i Krafth, jenž sám pro sebe ukořistil autové vhazování.
     
    90+1
    Přípravný duel dvou severských zemí bude trvat ještě tři nastavené minuty. V první z nich hledají Finové cestu vpřed.
     
    90
    Pro vysokánský centr si šel Joronen, který už měl míč skoro v rukavicích, když se srazil s Isakem. Mladému útočníkovi Realu Sociedad byl odpískán faul.
     
    89
    Emil Krafth se chtěl prosmýknout mezi pravou postranní čarou a Hämäläinenenem, který si podle sudích počínal v rozporu s pravidly. Následuje standardní situace.
     
    88
    Od doby, kdy je na hřišti zbrusu nové kvarteto záložníků, se Švédové ještě k ničemu nedostali. Není to moc dobrá vizitka pro hráče, kteří bojují o nějaké ty minuty na blížícím se mistrovství Evropy.
     
    87
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Jere Uronen, přichází Nicholas Hämäläinen.
     
    85
    Velmi dobře kopnutý roh přinesl další zajímavou momentku. Ani Lamova střela si však cestičku za Olsenova záda nenašla. U tyče byl dobře postavený Isak.
     
    84
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Robin Quaison, přichází Alexander Isak.
     
    83
    Soiri se mohl rozběhnout po pravé straně. Místo přihrávky před branku zkusil překvapit střelou a tou pořádně protáhl Olsena, který na bližší tyči vyškrábl míč nad břevno.
     
    82
    Po sérii střídání se hra vyrovnala. V posledních minutách už mají Finové častěji míč na kopačkách, ale všechno je to bez šancí na snížení.
     
    81
    Na základě rohového kopu se Finové ještě chvíli zdrželi před Olsenem. Z domácího pohledu všechno vyřešil Cajusteho rezolutní odkop.
     
    80
    Valakariho pravačka objevila jen hlavu Danielsona, od které šel míč na rohový kop. Stoper čínského klubu Ta-lien I-fang je vzadu bezchybný.
     
    79
    Thomas Lam byl zastaven faulujícím Krafthem kousek před rohem pokutového území. Je tady další standardka a možnost nebezpečně odcentrovat.
     
    78
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Mattias Svanberg, přichází Gustav Svensson.
     
    78
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Viktor Claesson, přichází Dejan Kulusevski.
     
    78
    Ofenzivní zmar trvá. Nejdéle trvající útočnou akci finské reprezentace zhatila Lamova nepochopená přihrávka do zámezí.
     
    77
    Podobně dopadla i přihrávka Ivanova, který se jako stoper vytáhl hluboko na útočnou polovinu. Menší nápor je ale bez kýženého efektu.
     
    75
    Švédská jedenáctka si vybrala trošku pasivnější období. Jensen přes dvojici hráčů míč do pokutového území ale neprocpal.
     
    74
    Valakariho centr se okamžitě vrátil z předbrankového území. Odkopnutý míč však zůstává ve finském držení. Podpořil to i faul na Lama.
     
    73
    Hostující snaha měla jen jepičí život. Nadále můžeme mluvit o tom, že Robin Olsen nemusel v tomto duelu ani jednou zasahovat.
     
    72
    Dvacet minut před koncem se Finové aspoň na chvíli dostávají z nepříjemného tlaku. Pachatelem nedovoleného zákroku na Soiriho byl Cajuste.
     
    71
    Čerstvý Sema se hezky uvolnil na levém křídle. Předcházelo to střele z voleje v podání Jordana Larssona, které ale scházela potřebná přesnost.
     
    70
    Emil Krafth si rozmyslel centr z pravého kraje a celou akci zase zpomalil zpětnou přihrávkou. Finové trpělivě čekají na okraji vlastní šestnáctky.
     
    69
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Nikolai Alho, přichází Pyry Soiri.
     
    68
    Nikolai Alho se nám zapomněl v postavení mimo hru. A vypadá to, že to bylo to poslední, co mohl v tomto utkání ukázat.
     
    67
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Marcus Berg, přichází Jordan Larsson.
     
    67
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Sebastian Larsson, přichází Jens Cajuste.
     
    66
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Emil Forsberg, přichází Ken Sema.
     
    66
    Zakončení přišlo, ale Robin Olsen ho vůbec řešit nemusel. Hlavička Valakariho šla vedle jeho levé tyče.
     
    65
    Drobný faul na Jensena zajistil Finům standardní situaci. Opět to ale není pozice, ze které by se dala napřímo ohrozit Olsenova brána.
     
    64
    Sebastian Larsson našel na přední tyči Danielsona, který dal do své hlavičky dostatek razance, ale s umístěním už to tak slavné nebylo.
     
    63
    Švédský kouč Janne Andersson ještě nestřídal, zatímco Finové už mají na hřišti čtyři nové tváře. Nyní bude sledovat opakovaný roh svých svěřenců.
     
    62
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Juhani Ojala, přichází Leo Väisänen.
     
    62
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Roope Riski, přichází Fredrik Jensen.
     
    60
    Finové nejsou spokojeni s odpískaným faulem u středového kruhu. S švédskou standardkou v podání Larssona ale nic neudělají.
    58. Sebastian LARSSON - 2:0
     
    58
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Druhým gólem se domácí dostávají do komfortní zóny! SEBASTIAN LARSSON nechal Joronena skočit na špatnou stranu a sám s přehledem zakončil ze svého pohledu k levé tyči.
     
    58
    Valakari měl dobrý nápad, ale samotné provedení přihrávky zahájilo nebezpečný protiútok. Proti Bergovi vystartoval Joronen k okraji vápna, kde fauloval. Je z toho penalta!
     
    57
    Náznak protiútoku zhatila nepřesná přihrávka atakovaného Riskiho. Rozhodčí se k zákroku Kraftha ale vrátil, takže Finsko rozehraje ze vzdálenosti čtyřiceti metrů.
     
    56
    Robert Ivanov jednoduše odhlavičkoval příchozí centr a vše se vrací do zajetých kolejí v prostoru mezi vápnem a půlící čarou.
     
    55
    Z boje o střed pole vyšel vítězně Bengtsson. Forsberg pak neměl kudy a ve spolupráci s Larssonem zase vrátil míč až na obrannou polovinu Švédů.
     
    54
    Obraz hry zůstal krátce po změně stran stejný. Švédové tráví mnohem více času s míčem, ale k ohrožení Joronena se prakticky nedostávají.
     
    53
    Krafth převzal šikovnou patičku z dílny Forsberga. Centr zprava se ale neujal. Srážku s Quaisonem odnesl zraněný Ojala.
     
    52
    Snadná práce pro Joronena, který si počkal na neadresný centr z levé nohy Bengtssona. Po faulu Berga mohou Finové vstoupit na útočnou polovinu.
     
    51
    Riski šel do otevřenější obrany, ale přes Danielsona neposunul míč na Lappalainena. Zpoza šestnáctky neúspěšně zkusil štěstí Valakari.
     
    50
    Quaison byl nakopnut Ivanovem, takže si domácí přichystali standardní situaci. Sebastian Larsson však nic nebezpečného nevymyslel.
     
    49
    Mattias Svanberg byl pachatelem faulu na půlící čáře. Finové si v přípravné fázi ale nerozuměli a darovali vhazování Bengtssonovi.
     
    48
    Se žlutou kartou hrající Alho trochu zariskoval, když si přidržel Forsberga. Odpískání faulu se každopádně obešlo bez dalšího trestu.
     
    47
    Před faulem Kauka na Kraftha ukázali Finové zajímavou akci, kterou ve vápně pokazila Riskiho přihrávka pod sebe.
     
    46
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Tim Sparv, přichází Thomas Lam.
     
    46
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Jasin Assehnoun, přichází Joni Kauko.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Většina první půle byla o švédské kombinaci před velkým vápnem. Poněkud nezáživné minuty rozveselil ve třiadvacáté minutě Svanberg, jenž krásně připravil vedoucí gól Robinu Quaisonovi. Pak už se hra trochu rozhýbala. Za Finy jedinkrát zahrozil Valakari, kdežto na druhé strany nevyužil chybu v rozehrávce Svanberg.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Dánští rozhodčí v čele s Jakobem Kehletem nastavují plynulou první půli o symbolických šedesát vteřin.
     
    45
    Finové nalezli na domácí rozehrávku. Larsson prodal zkušenost přenesením na volnější pravou stranu. V závěru první půle tedy sledujeme švédskou souhru.
     
    44
    Několikáté zavání ve výstavbě útoku od Marcuse Danielsona. Vyžehlil to za něj už šestatřicetiletý středopolař Sebastian Larsson.
     
    43
    Jere Uronen byl zahnán do rohu, odkud zkoušel odcentrovat z prvního doteku, ale pro hráče ve žlutém to neznamenalo vesměs žádnou práci.
     
    42
    Další zbytečná ztráta Finů. Alhovi se nechtělo centrovat. Míč dával pod sebe, jenže si neuvědomil, že tam nemá žádné spoluhráče.
     
    41
    Švédové nekonečně přenášeli hru z jedné strany na druhou. Na to už se nemohl dívat Quaison, který natáhl ke střele z delší vzdálenosti. Prohrál však souboj s gravitací a Joronen zasahovat nemusel.
     
    40
    Tim Sparv měl více prostoru na rozvinutí útoku. Vybral si nejblíže stojícího Assehnouna, který však zpackal zpracování. Laciná ztráta míče.
     
    39
    Assehnoun nenašel odvahu na samostatný posun vpřed. Počkal si na druhou vlnu a to už se zároveň stihla zatáhnout celá domácí obrana.
     
    38
    Svěřenci trenéra Kanervy prakticky vůbec nenapadají. Na vlastní polovině si mohou Švédové dělat, co se jim zamane.
     
    37
    Z parádní souhry po ose hřiště vyplaval za obranou Berg. První dotek se mu ale nepovedl a navíc si nepohlídal ofsajdovou linii.
     
    36
    Finové vytlačili soupeře jen ke středovému kruhu. Předtím měli spoustu práce na okraji vlastní šestnáctky.
     
    35
    Domácí sbírají další procenta do statistiky držení míče. Spoustu přihrávek ve středu hřiště narušil až ubráněný nákop a později neúspěšný centr zprava.
     
    34
    Valakari prováhal šanci na přihrávku do odkryté pravé strany. Pak už si šel pro faul, kterého se nakonec dopustil on sám.
    33. Mattias Svanberg (SWE)
     
    33
    Velkou chybu v hostující rozehrávce nepotrestal Mattias Svanberg, jenž umístil těžkou křižnou střelu do dosahu osmadvacetiletého gólmana Brescie.
     
    32
    Po ubráněné standardní situaci otáčel hru Assehnoun, přičemž ale fauloval. Ještě nějakou dobu se tak bude hrát poblíž Jesseho Joronena.
     
    31
    Emil Forsberg nabral vynikající rychlost. Svižný přechod středu hřiště zastavil až skluz zezadu v podání Alha, za který okamžitě padl žlutý trest.
     
    30
    Valakari se pokoušel vysunout Riskiho, u kterého znovu byl dvaatřicetiletý zadák Marcus Danielson. Aut pro Švédy.
     
    29
    Danielson chyboval v rozehrávce, ale zároveň se ideálně vrátil s přihrávkou na nabíhajícího finského útočníka Assehnouna.
     
    28
    Pokus o nečekanou rozehrávku standardní situace znegoval mizerný centr z levého křídla. Olsen v klidu sledoval, jak míč letí za jeho bránu.
     
    27
    Z rohového kopu se nic podobně vážného neurodilo. Přesto by nedávná akce mohla trochu zvýšit sebevědomí do této chvíle pasivních Finů.
    26. Onni Valakari (FIN)
     
    26
    Po autovém vhazování předvedli Finové účinný útok po pravé straně. Ve vápně dostal přihrávku Onni Valakari a míč se po obráncově teči ocitl na střeše Olsenovy brány!
     
    25
    Sauli Väisänen si u koncové čáry pomohl tělem a v souboji s jedním ze Švédů doprovodil míč ze hřiště. Joronenův výkop našel hlavu Bengtssona.
     
    24
    Hned po rozehrání ze středového kruhu se domácí opět usadili na útočné polovině. Dá se čekat, že stejný obrázek bude platit celé utkání.
    23. Robin QUAISON - 1:0
     
    23
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Hned první šance končí gólem! Trpělivost v kombinaci se Švédům vyplatila zejména díky Svanbergovi, který na ose hřiště narýsoval exkluzivní kolmici. ROBIN QUAISON s touto přihrávkou sladil náběh za obranu a placírkou nedal Joronenovi žádnou šanci.
     
    22
    Zatím je to především velký boj o každý metr hřiště. Čekání na první zakončení pokračuje i v probíhající dvaadvacáté minutě.
     
    21
    Rozehrávka Tima Sparva byla prachmizerná. Záložník Larissy byl později donucen zahrát malou domů na Joronena.
     
    20
    Emil Forsberg sáhl na pomalu postupujícího Valakariho a nabídl Finům standardní situaci z pravého kraje.
     
    19
    Sebastian Larsson znovu překopl rozběhnutého Quaisona. Švédové nechtějí Joronenovi povolit rozehrávku nakrátko.
     
    18
    Larsson překopl plánovaného adresáta a celá akce se vrátila do bezpečnějších míst. Ve finále přišel ještě jeden centr, ale na ten o kousek nedosáhl Danielson.
     
    17
    Kapitán Sebastian Larsson rozdal míč doleva, odkud přiletěl centr zneškodněný Väisänenem. Domácí výběr bude pokračovat rohovým kopem.
     
    17
    Sparvův přízemní centr nevnesl do švédské obrany žádné zmatky. Danielson s klidem odpálil balon mimo pokutové území.
     
    16
    Robin Quaison to přehnal s důrazem v souboji s Uronenem. Finové budou útočit, byť je čeká bušení do zatažené obrany.
     
    15
    Brankáři Evertonu se odkop příliš nepovedl. Forsberg v těžké situaci neudržel balon uvnitř vyznačeného hřiště.
     
    14
    Lappalainen aspoň na chvilku vytáhl míč na útočnou polovinu. Alho přihrávku ale nezpracoval a na programu je odkop od branky Robina Olsena.
     
    13
    Nikolai Alho okamžitě zablokoval centrovaný míč, jenže ten setrval na kopačkách nanovo kombinujících Švédů.
     
    12
    Švédské přenesení hry na levou stranu skončilo menším fiaskem. Přetažený pas odletěl do zámezí, vhazovat bude Nikolai Alho.
     
    11
    Mattias Svanberg šel ve vzdušném souboji tvrdě do Väisänena, který zůstal chvilku ležet v nefotbalové pozici. Ošetření však nebylo potřeba.
     
    10
    Svanberg se pokusil zdlouhavou kombinaci urychlit kolmicí z prvního doteku, která však vycestovala za koncovou čáru do autu.
     
    9
    Severské derby se od začátku nese v duchu švédské převahy. Už několik desítek vteřin sledujeme kombinaci na čtyřiceti metrech od Joronenovy branky.
     
    7
    Ze standardní situace Finové nevymysleli vůbec nic. Vzduchem se balon dostal mimo hrací plochu, odkud ho bude vracet Krafth.
     
    6
    Mattias Svanberg si vyšlápl na Valakariho, který zřejmě dostal někam na kostrč. Podle grimasy záložníka kyperského Pafosu jde skutečně o bolestivou záležitost.
     
    5
    Emil Forsberg nechal exekuci trestňáku Larssonovi, který při střele ale podklouzl a na brankáře Joronena tak čekal velmi jednoduchý zákrok.
     
    4
    Zkušený útočník Marcus Berg byl pár metrů před šestnáctkou faulován Ojalou, což znamená nebezpečný přímý kop ve švédský prospěch.
     
    3
    Znovu v hlavní roli Riski, kterého tentokráte zastavil nejen Krafth, ale zároveň i odmávaný ofsajd.
     
    2
    Roope Riski se snažil na levém kraji vyzrát na Danielsona. Obránce působící v Číně byl ale úspěšnější a vhazovat může Emil Krafth.
     
    1
    Švédové na domácí půdě logicky oblékli žluté dresy. Finsko hraje převážně v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Olsen – Krafth, Danielson, Nilsson, Bengtsson – Claesson, S. Larsson (C), Svanberg, Forsberg – Berg, Quaison.
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Lustig, Granqvist, Ekdal, Isak, Svensson, Sema, Olsson, Kulusevski, J. Larsson, Cajuste.

    Finsko: Joronen – Alho, Ivanov, Ojala, S. Väisänen, Uronen – Valakari, Sparv (C), Lappalainen – Riski, Assehnoun.
    Náhradníci: Hrádecký, Jaakola – Arajuuri, Halme, Hämäläinen, Jensen, Kauko, Lam, O’Shaugnessy, Schüller, Soiri, L. Väisänen.
    Nominace Finska
     
    Finsko

    Finský tým se chystá na svůj první velký turnaj v celé historii světových a evropských šampionátů. Těšit se může na zápasy proti Dánsku, Belgii a Rusku. Ve druhé polovině roku 2019 prohrál tři z pěti kvalifikačních soubojů, ale i tak obsadil ve skupině postupové druhé místo s náskokem čtyř bodů na třetí Řecko. Deseti góly se na tomto postupu podílel útočník Teemu Pukki z anglického Norwiche. V roce 2021 se Finům ještě nepovedlo vyhrát. V boji o mistrovství světa remizovali 2:2 s Bosnou a Hercegovinou a 1:1 s Ukrajinou. Pak ještě přišla na řadu prohra 2:3 v přípravě se Švýcarskem. Kromě zmíněného Pukkiho je největší hvězdou týmu brankář Leverkusenu Lukáš Hrádecký. V nedávné minulosti se v našich končinách proslavil také záložník Glen Kamara z Rangers.
    Nominace Švédska
     
    Švédsko

    Švédové patří mezi stabilní účastníky evropských šampionátů, na kterých v tomto miléniu ani jednou nechyběli. Při šesté účasti v řadě se ve skupině E utkají se Španělskem, Slovenskem a Polskem. Všechny tyto utkání bude hostit ruský Petrohrad. Na začátku roku ohlásil svůj návrat do reprezentace veterán Zlatan Ibrahimović. Vinou zranění se však na turnaji představit nemůže. V kvalifikaci na mistrovství Evropy prohrálo Švédsko jediný z deseti zápasů. Ve skupině nestačilo pouze na Španělsko. Na konci března porazili svěřenci trenéra Anderssona v kvalifikaci na MS 3:0 Kosovo a v přípravném utkání 1:0 Estonsko. Kvůli klubovým povinnostem v Manchesteru United dnes nebude hrát stoper Victor Lindelöf.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z přípravného zápasu před blížícím se mistrovství Evropy. Od osmnácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Švédskem a Finskem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Michal Břuchanský

    Góly: 23. Quaison, 58. S. Larsson (pen.)

    Karty:   31. Alho (FIN)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 5:1. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 14:14.
    Švédsko: Olsen – Krafth, Danielson, Nilsson, Bengtsson – Claesson (78. Kulusevski), S. Larsson (C) (67. Cajuste), Svanberg (78. Svensson), Forsberg (66. Sema) – Berg (67. J. Larsson), Quaison (84. Isak).
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Lustig, Granqvist, Ekdal, Isak, Svensson, Sema, Olsson, Kulusevski, J. Larsson, Cajuste.

    Fínsko: Joronen – Alho (69. Soiri), Ivanov, Ojala (62. L. Väisänen), S. Väisänen, Uronen (87. Hämäläinen) – Valakari, Sparv (C) (46. Lam), Lappalainen – Riski (62. Jensen), Assehnoun (46. Kauko).
    Náhradníci: Hrádecký, Jaakola – Arajuuri, Halme, Hämäläinen, Jensen, Kauko, Lam, O’Shaugnessy, Schüller, Soiri, L. Väisänen.

    Rozhodca: Kehlet – Nørgaard, Bramsen (DEN)