Manchester City – Chelsea 0:1 (kon.)
koniec
Manchester City
0:1 (0:1)
Chelsea FC
Sobota 29.05.2021, 21:00 • Estádio do Dragão, Porto • Liga majstrov • Finále
Predzápasové kurzy
     
    To je odo mňa z tohto zápasu a i celej tejto sezóny Ligy majstrov všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (23:17:01)
     
    Posledným z hráčov bol kapitán Chelsea César Azpilicueta, ktorý si z rúk predsedu UEFA Aleksandra Čeferina prevzal pohár pre víťaza Ligy majstrov a spolu so svojimi spoluhráčmi ho zdvihol nad hlavu. Chelsea je tak víťazom Ligy majstrov 2020/2021!
     
    Na pódium už vychádza Thomas Tuchel, za ktorým si prichádzajú prebrať medaily všetci hráči Chelsea. Nemecký tréner sa po minulej sezóne, v ktorej prehral finále na lavičke Paríža Saint-Germain, dočkal výhry v Lige majstrov.
     
    Hlavní rozhodcovia si na pódiu, ktoré bolo po zápase postavené na hracej ploche, prevzali pamätné medaily. Za nimi nasledovali hráči Manchesteru City, ktorí si prebrali strieborné medaily.
     
    Štatistiky zápasu:

    Držanie lopty: 58 % : 42 %.
    Strely na bránu: 1:2.
    Strely mimo: 2:5.
    Rohy: 3:1.
    Ofsajdy: 1:3.
    Fauly: 14:13.
     
    Manchester City v druhom polčase výrazne zvýšil svoju aktivitu a postupom času dostal Chelsea pod veľký tlak, cez skvele organizovanú obranu londýnskeho tímu sa ale nedostal takmer k ničomu. Taktickú bitku zvládli futbalisti Chelsea skvele a aj keď sa dlhé pasáže nedostali k lopte, tak mohli nervóznych hráčov Manchesteru City potrestať ďalším gólom. Obrovskú gólovú príležitosť však Pulisic nepremenil a Chelsea tak tŕpla doslova až do úplného konca, pretože v posledných sekundách zápasu minul Mahrez Mendyho bránu krásnou strelou len o milimetre. Víťazstvo Chelsea, o ktorom rozhodol gólom pred koncom prvého polčasu Kai Havertz, sa však dá považovať za zaslúžené, pretože až na poslednú Mahrezovu strelu nepustila City k žiadnej vyloženej gólovej príležitosti. Naopak sama bola pri svojich útokoch strelecky aktívnejšia a hlavne výrazne nebezpečnejšia.

    Thomas Tuchel, ktorý prišiel do Chelsea v priebehu sezóny, sa tak stáva tretím nemeckým trénerom za sebou, ktorý doviedol klub k víťazstvu v Lige majstrov. Pred ním sa to podarilo Jürgenovi Kloppovi s Liverpoolom v roku 2019 a v roku 2020 Hansimu Flickovi s Bayernom Mníchov.
    Radosť futbalistov Chelsea po finálovej výhre
     
    Chelsea FC sa stáva víťazom Ligy majstrov 2020/2021 a druhýkrát v histórii vyhráva najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž!
     
    90+7
    Koniec zápasu.
    90+7. Riyad Mahrez (MAC)
     
    90+7
    Odrazená lopta po Walkerovom autovom vhadzovaní spadla na hranici šestnástky k Mahrezovi, ktorého strela z voleja len o milimetre minula ľavú spojnicu Mendyho brány.
     
    90+6
    Jesus sa rozbehol na pravé krídlo, kde sa mu ale nepodarilo prejsť cez Christensena. Dán mu loptu odkopol do autu.
     
    90+5
    Stones s Rúbenom Diasom vleteli do Rüdigera, ktorý po tomto vzdušnom súboji zostal sedieť na trávniku. Manchesteru City je odpískaný útočný faul a čas na vyrovnanie sa mu tak rýchlo kráti.
     
    90+4
    Skvele hrajúci Kanté vybojoval loptu na vlastnej polovici a v strede poľa si vypýtal faul. Havertz si potom nabiehal za pasom za obranu City z ofsajdu, ešte ale zdržal rozohrávku brankára Edersona.
     
    90+3
    Walker hodil loptu dlhým autovým vhadzovaním do šestnástky Chelsea, kde spadla priamo pred Chilwella a ten ju bez váhania odkopol až k brankárovi City Edersonovi.
     
    90+2
    Mahrezov center do šestnástky Chelsea odhlavičkoval do autu Christensen. Tlak Manchesteru City sa s blížiacim sa záverom zápasu stupňuje.
     
    90+1
    Havertz získal loptu na vlastnej polovici ihriska a potiahol ju na útočnú polovicu. Tam bol taktickým faulom Mahreza zastavený.
     
    90
    Bude sa hrať ešte sedem minút.
     
    90
    Gündoğanov center po zemi preletel z ľavej strany až na zadnú tyč, kde loptu nedokázal Chilwell odkopnúť. Tá sa tak dostala k Fodenovi, ktorý po Mahrezovej prihrávke vystrelil zblízka len do blokujúceho Christensena.

    Michal Sadlek

    Góly: 42. Havertz

    Karty:   35. Gündoğan (MAC), 88. Jesus (MAC) – 57. Rüdiger (CHE)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 2:5. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 14:13.
    Manchester City: Ederson – Walker, Rúben Dias, Stones, Zinčenko – B. Silva (64. Fernandinho), Gündoğan, Foden – Sterling (77. Agüero), De Bruyne (C) (60. Jesus), Mahrez.
    Náhradníci: Carson, Steffen – N. Aké, Laporte, Cancelo, García, B. Mendy, Rodri, Fernandinho, Jesus, Agüero, F. Torres.

    Chelsea FC: E. Mendy – Azpilicueta (C), Silva (39. Christensen), Rüdiger – R. James, Kanté, Jorginho, Chilwell – Mount (80. Kovačić), Werner (66. Pulisic), Havertz.
    Náhradníci: Arrizabalaga, Caballero – M. Alonso, Christensen, K. Zouma, Emerson, Pulisic, Kovačić, Hudson-Odoi, Zyech, Gilmour, Giroud.

    Rozhodca: Lahoz – Devís, del Palomar (ESP)

    Diváci: 14 110