Příbram – Pardubice 0:1 (kon.) | Bohemians – Sparta Praha 1:2 (kon.) | Sigma Olomouc – Mladá Boleslav 0:3 (kon.)
Zlín – Liberec 0:0 (kon.) | Karviná – Teplice 2:0 (kon.) | Č. Budějovice – Slovácko 0:1 (kon.)
Jablonec – Slavia 1:1 (kon.) | Plzeň – Ostrava 4:0 (kon.) | Brno – Opava 4:1 (kon.)
koniec
MFK Karviná
2:0 (1:0)
FK Teplice
cz Nedeľa 23.05.2021, 17:00 • Městský stadion Karviná, Karviná • Česká FORTUNA:LIGA • 33. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z Karviné je to pro letošní sezónu vše. Sezóna 2020/2021 pomalu dobíhá do svého konce, příští týden se uskuteční poslední kolo, ve kterém se rozhodne o posledním účastníkovi evropských pohárů mezi Plzní, Libercem a Pardubicemi. Nejlepší výchozí pozici mají Západočeši, kterým stačí získat bod v Opavě.

    Karviná po dnešní výhře poskočila na 11. místo a v posledním utkání na půdě ostravského Baníku bude na dálku bojovat o udržení 11. místa s Českými Budějovicemi a Mladou Boleslaví.

    Teplice končí sezónu na poslední nesestupové pozici, do druhé ligy zamíří Příbram, Brno a Opava.

    Závěrem bych vám chtěl poděkovat za přízeň v letošním ročníku a pevně věřím, že se znovu uvidíme u dalších online přenosů z prvoligové Karviné. Přeji vám krásně strávenou letní přestávku. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (19:55:34)
     
    Marek Janečka (Karviná): „Je to pěkné od fanoušků, že si mě takto uctili, že mi udělali transparent. Pět let není krátká doba, možná je to až moc dlouhá doba. Jsou případy hráčů, kteří hrají v klubu celou kariéru. Končím v Karviné, protože 30. června mi končí smlouva a dále pokračovat nebudu. Rozhoduji se, co bude dál, zda budu pokračovat v profesionální kariéře nebo půjdu jinou cestou. Chtěl bych při fotbale zůstat.“
     
    Jozef Weber (trenér Karviné): „Mám několik radostí. Jsem rád, že jsme navázali na solidní výkon ze Slavie, přetrhli jsme domácí šňůru porážek a dokážeme doma sehrát dobré utkání. V úvodních minutách jsme se těžko dostávali do prostoru, pak se nám dařila i kombinace a v závěru poločasu jsme vstřelili gól. Teplice ve druhé půli museli hrát otevřeněji a my rychle dali druhou branku. Měli jsme tam i další pěkné akce, zasloužené vítězství.“

    O Markovi Janečkovi:
    „S Markem jsme něco prožili, postupovali jsme spolu do ligy. Pokud se nestane nic vážného, tak to bylo poslední domácí utkání Janečky v karvinském prostředí. Jsem rád, že mi po třech letech ulehčil návrat.“
     
    Zatímco probíhá tisková konference, Vukadinović si vyřizuje s karvinskými fanoušky reakci během jeho hry na trávníku. Nutno říci, že vše probíhá v klidu.
     
    Radim Kučera (trenér Teplic): „Čekalo nás velice důležité utkání, úvod nebyl špatný, ale po patnácti minutách převzala otěže Karviná. Byli jsme hodně pasivní, neřešili jsme dobře situace. Soupeř byl důraznější, vyhrával souboje a korunoval to tím, že nám dal gól do šatny. O poločase jsme si k tomu něco řekli, ale ve druhém poločase, po nuceném vystřídání Ljevakoviće, to nebylo vidět, že hrajeme o záchranu. Karviná dala druhý gól a zápas si pohlídala. Karviná vyhrála zaslouženě a byla lepším týmem. Mám smíšené pocity. Vnitřně jsem za záchranu rád a příští kolo nemusíme hrát o záchranu. Dnešní výkon a přístup mě zklamal. Nechápu to, nevím, jestli hráči kalkulovali s tím, že to Pardubice uhrají. Já to chtěl vyhrát tady na hřišti. O záchranu se má bojovat úplně jinak.“
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 2:4. Rohy: 8:10. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 23:14.
     
    Tomáš Vondráček (Teplice): „Ulevilo se mi, člověk nezažívá ten tlak denně. Máme smíšené pocity, celý týden si říkáme, jak si to uhrajeme sami, chtěli jsme v Karviné vyhrát, ale nebylo to od nás úplně vidět. Zřejmě zůstalo jen u povídání v kabině nebo v autobuse. Byla to pro mě velká zodpovědnost, v Teplicích žiji, s lidmi se potkávám a cítím, jak to lidé vnímají.“
     
    I přes prohru panuje v teplické kabině radost z udržení se v nejvyšší soutěži. Pomohla ji k tomu Příbram, která prohrála v domácím utkání proti Pardubicím 0:1 a minimálně na rok opustí nejvyšší soutěž.
     
    Na Městském stadionu v Karviné probíhá rozlučka s fanoušky. Domácí celek dnes zaslouženě zvítězil, když po vítězství v prvním poločase nastoupil výborně i do druhé půle a po centru Čmelíka hlavičkoval do odkryté brány Herc. V dalším průběhu se Tepličtí snažili s výsledkem něco udělat, ale brankáře Neumana až na výjimku výrazně neohrozili. Karvinští mohli přidat ještě další góly, ale brejky Čmelíka a Tavarese zneškodnil brankář Grigar.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Bartošákův centr z levé strany odhlavičkoval před Mikušem Jukl.
     
    90+1
    Fanoušci už děkují svým hráčům za velmi dobrý výkon a příznivý výsledek.
     
    90+1
    Rozhodčí Machálek prodlouží druhou půli o dvě minuty.
     
    89
    Unikajícího Hyčku na levé straně čistým zákrokem připravil o míč Čmelík.
     
    88
    Střídání v domácím celku. Dohrál Papadopulos, na jeho místo přišel Polák Zych.
     
    88
    Nejlepšími hráči zvoleni brankář Grigar a záložník Čmelík, který první gól dal a druhý připravil.
     
    86
    Karvinští po zisku míče rychle rozjeli brejkovou akci, Čmelík se řítil sám na branku, ale střelou po zemi neobelstil Grigara! Vzápětí na něj nevyzrál ani Bartošák.
     
    86
    Centr teplického hráče zamířil do míst, kde byli jen domácí hráči.
     
    86
    Vondráček byl znovu u pravé postranní čáry faulován. Míč si chystá k rozehrání Trubač.
     
    83
    Vukadinović vypustil z pravé strany nepříjemný míč, který prolétl malým vápnem, ale nikdo z teplických nedokázal balón odrazit do odkryté branky.
     
    82
    Mangabeira ostře zajel do Vondráčka a uviděl žlutou kartu.
     
    81
    Do odraženého míče se opřel z hranice šestnáctky Mareček, ale netrefil branku.
     
    78
    Radosta nahradil Fortelného.
     
    77
    Po dalším rohovém kopu míč končí v moci brankáře Neumana.
     
    77
    Rohový kop Trubače odvrátil do zámezí PApadopulos.
     
    77
    Rohový kop pro Teplice, trenér Kučera u lavičky dává poslední pokyny Radostovi.
     
    76
    Jursův centr z pravé strany na zadní tyč sklepl Knapík hrudí do rukou Grigara.
     
    75
    Mikuš po pravé straně neprošel kolem Marečka.
     
    74
    Za bouřlivého potlesku míří na trávník Marek Janečka, pro kterého je to poslední zápas v karvinském dresu na místním trávníku. Po sezóně jeho šestileté působení v hornickém celku skončí. Na trávníku nahradil Qoseho.
     
    73
    Dramé odvrátil nákop za obranu mířící na vysokého Trubače.
     
    72
    Po centru Vukadinoviće z levé strany v těžké pozici odklízel míč vedle brány Jursa.
     
    72
    Mikuš vybojoval míč u pravého praporku, zpětnou přihrávkou vybídl k centru Jursu, ale ten nikoho ze spoluhráčů v pokutovém území nenašel.
     
    70
    Střídání v týmu Karviné. Trenér Weber stáhl ze hřiště Tavarese a na jeho místo přišel Jursa.
     
    69
    Karviná se baví, po zpětné přihrávce Čmelíka střílel Mikuš, ale branku Grigara netrefil.
     
    69
    Utkání nervózně sleduje dvojice teplických funkcionářů Štěpán Vachoušek a Rudolf Řepka.
     
    67
    Fortelný na levé straně neodcentroval přes Mikuše. Pár sekund na to po jeho rohu a hlavičce spoluhráče skončil míč v zámezí.
     
    66
    Po faulu na Knapíka uviděl žlutou kartu také hráč Karviné Papadopulos.
     
    66
    Stadionem obíhá mexická vlna.
     
    65
    Tavares kouzlil s míčem u rohového praporku, nakonec se mu nepodařilo vybojovat ani rohový kop.
     
    62
    Po přímém kopu Fortelného zkoušel zakončit z levého rohu šestnáctky Mareček, ale trefil jen bránícího hráče. Z následného rohového kopu se nebezpečí před domácí brankou neurodilo, balón z kopačky Fortelného skončil v rukavicích gólmana Neumana.
     
    61
    Střídání na straně Teplic, a to hned dvojité. Hřiště opustili Mareš s Moulisem a místo nich přišli Macej s Vukadinovićem, kterého místní kotel přivítal pískotem.
     
    60
    Rychlý brejk Karviné vyřešil špatně Tavares, přečíslení dva na jednoho chtěl řešit přihrávkou na Čmelíka, ale trefil jen nohy vracejícího se Hyčky.
     
    59
    Po rohovém kopu střílel ze střední vzdálenosti Bartošák, jeho povedený pokus mířil pod břevno, ale gólman Grigar se natáhl a lapil balón.
     
    58
    Qose hledal od rohového praporku Herce, ale na jeho místě byl teplický hráč. Následně přilétl centr z levé strany, který hlavou nasměroval pod břevno Santos a gólman Grigar fantastickým zákrokem vyrazil míč nad branku.
     
    57
    Aktivní Čmelík dnes září, další jeho průnik pravým křídlem hasil hlavičkou z malého vápna jeden z teplických obránců.
     
    56
    Bartošákův centr od rohového praporku na bližší tyč teplická defenzíva odvrátila.
     
    55
    Qose přihrál na pravé straně do běhu Čmelíkovi, ten zkusil odcentrovat přes dvojici hráčů, ale neuspěl. Přesto vybojoval rohový kop.
     
    55
    Rohový kop Qoseho na bližší tyč nepřinesl úspěch.
     
    53
    Další šance Karviné! Papadopulos dostal z levé strany přihrávku od Herce, nachystal si míč na střelu, ale na poslední chvíli byl zablokován bránícím hráčem. Obránce Knapík zřejmě při skluzu utrpěl zranění a potřebuje ošetření.
     
    52
    Celý stadion nyní hlasitě žene Karvinou za dalším gólem.
     
    51
    Tepličtí zahrávali přímý kop z levé strany, Moulisův centr odvrátili domácí hráči k Fortelnému, který napálil míč zpoza šestnáctky nad bránu.
     
    49
    Karviná právě vstřelila branku!
    Nečekaná rána pro Teplice! Mikuš vybojoval na pravé straně míč, přihrál ho do běhu Čmelíkovi, který z brankové čáry odcentroval před malé vápno, kam si naběhl CHRISTIÁN HERC a nechytatelnou hlavičkou zvýšil náskok Karviné – 2:0!
     
    48
    Karviná mohla vést 2:0, kdyby Tavares zakončil svůj nečekaný únik. S míčem se ocitl zcela sám před Grigarem, ale zkušený gólman Teplic jeho střelu po zemi nohama vyrazil!
     
    46
    Trenér Kučera snížil počet obránců na čtyři, Ljevakoviče nahradil již zmíněný Trubač.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hráči už jsou na trávníku, pomalu míří ke středovému kruhu i rozhodčí Machálek.
     
    O přestávce se aktivně rozcvičuje teplický Trubač. Pravděpodobně naskočí do druhé půle v samém úvodu.
     
    Už to vypadalo, že první poločas gól nenabídne, nakonec se tak nestalo. V závěru prvního dějství naklonil výsledek na stranu Karviné Čmelík a vyrovnanou půli získal ve prospěch domácího celku.

    I přes nepříznivý výsledek jsou Tepličtí blízko záchraně, neboť Příbram po první půli prohrává s Pardubicemi 0:1.

    Uvidíme, zda už po druhém poločase bude rozhodnuto o všech účastnících nejvyšší soutěže v příští sezóně.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Karviná právě vstřelila branku!
    Horníci rozehráli pohlednou akci na levé straně, míč si postupně vyměnili Papadopulos, Herc a Tavares, poslední jmenovaný si naběhl do volného prostoru a přihrál k pravé tyči zcela volnému LUKÁŠI ČMELÍKOVI, který v gólové pozici napálil míč do středu brány! Brankář Grigar se ještě snažil vyrazit střelu, ale míči v cestě za brankovou čáru nezabránil – 1:0!
     
    44
    Po centru Fortelného se míč odrazil k Marečkovi, který z voleje vystřelil k bližší tyči. Brankář Neuman byl u míče včas a balón vyrazil.
     
    43
    Blíží se závěr první půle. Tepličtí budou mít výhodu přímého kopu kousek od pravého rohového praporku.
     
    42
    Čmelík dostal přihrávku do pokutového území od Papadopulose, z kroku se pokusil vystřelit, jenže střela postrádala razanci a skončila v náručí brankáře Grigara.
     
    41
    Tepličtí se snažili rozehrát rychlou akci po pravé straně, Mareš se rozběhl, ale Santos byl rychlejší a při srážce zřejmě trefil do nosu teplického útočníka.
     
    40
    Po centru Herce z pravé strany střílel z akrobatické pozice Tavares, jeho nepříliš povedenou střelu zblokoval Ljevaković k vlastnímu brankáři.
     
    38
    Rohové kopy Moulise domácí zneškodnili, vzápětí se vydali do protiútoku, po kterém Qose odcentroval na zadní tyč, jenže dobíhající Herc nepochopitelně místo střely napálil míč do prostoru, kde nebyl nikdo z domácích hráčů.
     
    37
    Neuman se předvedl proti krásné střele Marečka zpoza šestnáctky. Teplický záložník napálil míč k pravé tyči, kam vyskočil karvinský gólman a rukama balón vyrazil vedle brány!
     
    37
    Papadopulos se kousek od středového kruhu střetl s Ljevakovićem, oba utrpěli nějakou tu bolístku.
     
    36
    Další zastavená akce Teplic. Podle rozhodčích se Moulis nacházel v ofsajdu a jeho přihrávku od Ljevakoviće nemohl proměnit v gólovou střelu.
     
    35
    Dramé dloubnul ze středu hřiště do míče a nakopl ho na hranici obranné linie Teplic. Jeho )mysl nikdo nepochopil.
     
    33
    Mareš v souboji s Dramém chytil soupeře za límec. Po odpískání se zlobil na rozhodčí, jenže provinění teplického útočníka bylo evidentní.
     
    31
    Moulisův centr z levé strany ve formě svíce neměl naději na úspěch. Balón skončil v rukavicích mladého gólmana Neumana.
     
    30
    Po rohovém kopu se dostal k centru z pravé strany Tavares, ale jeho pas Tepličtí odrazili k Mikušovi. Následná rána karvinského hráče zpoza šestnáctky trefila bránícího protihráče.
     
    29
    Nadějný průnik Mikuše pravou stranou skončil zblokovanou střelou.
     
    28
    Mareček na pravé straně vykouzlil zajímavou kolmici na Fortelného, ale nadějný útok Teplic zastavil zdviženým praporkem pomezní rozhodčí Paták.
     
    25
    Po následném rohovém kopu hlavičkoval v pokutovém území po centru Bartošáka Santos, ale jeho pokus do středu brány gólman Grigar lapil.
     
    25
    Herc překvapivě po rozehrání vystřelil téměř z poloviny hřiětě na branku, brankář Grigar se musel rychle vrátit do branky a konečky prstů vytlačil míč nad břevno!
     
    23
    Tavares se dral od vlastní šestnáctky na bránu Teplic, jenže před Vondráčkem si míč příliš předkopl a teplický obránce dokázal balón doběhnout a odkopnout do autu.
     
    22
    Další akce Teplic končí úspěšnou hlavičkou Santose, který zneškodnil centr Moulise z levé strany.
     
    22
    Mareš si udělal před šestnáctkou trochu prostoru, vypadalo to, že vystřelí, ale místo střely na branku ještě přihrál Hyčkovi, ten se zkusil obtočit kolem obránce, jenže jeho pokus z otočky zablokoval ve skluzu Mikuš.
     
    21
    Santos se efektní kličkou zbavil napadajícího Mareše a může s klidem rozehrát z vlastní poloviny hřiště.
     
    20
    Bartošák rozehrál přímý kop na přední tyč, kam si naběhl Santos, ale hlavička karvinského stopera letěla jen vedle teplické branky.
     
    19
    A vzápětí je tady další karta pro teplického hráče. Nevybíravým zákrokem na Čmelíka se prezentoval Hyčka.
     
    18
    O první žlutou kartu se postaral Mareček, který zajel zezadu do Mangabeiry.
     
    16
    Knapík pokračuje ve hře. Domácí zahrávali rohový kop, Bartošák ho odstartoval přihrávkou nakrátko, po kterém následoval centr Čmelíka na zadní tyč, kde však nikdo z domácích hráčů nebyl.
     
    15
    Menší šrám utrpěl v pokutovém území obránce Knapík. Drží se za obličej.
     
    15
    Do odraženého balónu se zpoza šestnáctky opřel Mangabeira, ale prudkou ranou trefil bránícího Ljevakoviće.
     
    14
    Kombinace Karviné na levé straně domácím příliš nevyšla. Přihrávku Tavarese na Mangabeiru zachytil na hranici pokutového území teplický hráč.
     
    12
    Pardubický Cadu už ve druhé minutě proměnil penaltu a vedou v Příbrami 1:0. Tento výsledek by udržel Teplice v nejvyšší soutěži bez ohledu na výsledek tohoto utkání.
     
    11
    Dlouhý nákop Ljevakoviće na Moulise nedokázal druhý jmenovaný zpracovat. Velmi dobře ho bránil Dramé.
     
    10
    Hra se přesunula po delší době před branku Grigara, ale jen na chvíli. Centr Mangabeiry z pravé strany byl příliš dlouhý na Herce.
     
    8
    Přímý kop Teplic nebezpečí neznamenal. Karvinští se centru z levé strany dokázali ubránit.
     
    7
    Teplický Mouliš zkoušel na levé straně obejít Mikuše, ale karvinský hráč ho fauloval.
     
    4
    Bartošák zkoušel odcentrovat přes Vondráška, ale teplický hráč schoval ruce za záda a tělem odrazil míč do autu.
     
    2
    Fortelný zkoušel od středové čáry vyslat na bránu Mareše, ten si naběhl na přihrávku, ale rychlejší byl obránce Santos, který teplickému hráči sebral míč.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Neuman – Mikuš, Santos, S. Dramé, Bartošák – Qose, Mangabeira – Čmelík, Tavares, Herc – Papadopulos (C).
    Náhradníci: Ciupa – Smrž, Šindelář, Jursa, Zych, Janečka, Siňavskij.

    FK Teplice: Grigar – Vondrášek, Knapík, Ljevaković (C), Mazuch, Hyčka – Fortelný, Jukl, Mareček, Moulis – J. Mareš.
    Náhradníci: Němeček – Droehnle, Gabriel, Macej, Trubač, Radosta, V. Vukadinović.

    Rozhodčí: Machálek – Paták, Lakomý.
     
    Fotbalisty Karviné čeká rozlučkový zápas. Až 800 diváků bude moc shlédnout loučení hornického celku se sezónou, která je úspěšnější než ty předchozí, kdy bojovala do posledních kol o udržení. Letos tomu tak nebylo a dvě kola před koncem okupují 12. příčku.

    Tým Jozefa Webera může postoupit tabulkou výš před České Budějovice, na které ztrácí tři body, ale má lepší vzájemné zápasy. Už po utkání se Slavii karvinský trenér prohlásil, že chce vidět v akci všechny hráče. Jak se to projeví při složení základní sestavy je zatím záhadou, ale soupeři nebudou chtít nechat nic zadarmo. Chybět bude zraněný Ostrák, otazník visí nad starty Papadopulose s Bolkem.

    Teplice si mohou už v Karviné zajistit jistotu záchrany, k tomu potřebují buď vyhrát nebo doufat, že Příbram nevyhraje s Pardubicemi. Skláři mají na středočeský celek pětibodový náskok.

    Do karet jim hraje i povedený zápas proti Českým Budějovicím, který na Stínadlech zvládli a zvítězili 2:0. O góly vítězů se postarali Moulis s Marečkem. Tepličtí zvítězili poprvé od 6. března.

    Trenér Kučera pravděpodobně nebude moci využít služeb Řezníčka, Kučery, Heidenreicha a Žitného.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Igor Mainka

    Góly: 45. Čmelík (Tavares), 49. Herc (Čmelík)

    Karty:   66. Papadopulos (KAR), 82. Mangabeira (KAR) – 18. Mareček (TEP), 19. Hyčka (TEP)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 2:4. Rohy: 8:10. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 23:14.
    MFK Karviná: Neuman – Mikuš, Santos, S. Dramé, Bartošák – Qose (74. Janečka), Mangabeira – Čmelík, Tavares (70. Jursa), Herc – Papadopulos (C) (88. Zych).
    Náhradníci: Ciupa – Smrž, Šindelář, Jursa, Zych, Janečka, Siňavskij.

    FK Teplice: Grigar – Vondrášek, Knapík, Ljevaković (C) (46. Trubač), Mazuch, Hyčka – Fortelný (78. Radosta), Jukl, Mareček, Moulis (61. V. Vukadinović) – J. Mareš (61. Macej).
    Náhradníci: Němeček – Droehnle, Gabriel, Macej, Trubač, Radosta, V. Vukadinović.

    Rozhodca: Machálek – Paták, Lakomý.

    Diváci: 356