Maroko – J. Kórea 32:25 (kon.) | Švajčiarsko – Portugalsko 29:33 (kon.) | Island – Francúzsko 26:28 (kon.)
Rakousko – Čile 33:31 (kon.) | Egypt – Bielorusko 35:26 (kon.) | Nórsko – Alžírsko 36:23 (kon.)
Slovinsko – Švédsko 28:28 (kon.)
koniec
Island
26:28 (14:16)
Francúzsko
cz Piatok 22.01.2021, 18:00 • Dr Hassan Moustafa Sports Hall (Gíza) • Majstrovstvá sveta mužov
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům házené přeju krásné páteční odpoledne! Vítám vás při sledování utkání mistrovství světa, u zápasu skupiny 3 mezi Islandem a Francií.
     
    Island

    Islandští házenkáři byli do skupiny předkola nalosováni k Portugalsku, Maroku a Alžírsku. Spolu s Portugalskem potvrdili vyšší kvalitu evropských týmů a postoupili ze druhého místa, když proti soupeři ze stejného kontinentu sice prohráli 23:25, ale následně si spravili chuť vysokým vítězstvím 34:24 nad Alžírskem a o osm branek posléze porazili Maroko. V hlavní fázi přišla na úvod další neúspěšná konfrontace s evropským celkem. Svěřenci kouče Gudmundssona nepotvrdili roli favorita a se Švýcarskem prohráli 18:20.
     
    Francie

    Francie na světovém šampionátu patří do užšího výběru favoritů na titul. Tyto předpoklady zatím Gilleho družina potvrzuje na jedničku, neboť po čtyřech odehraných zápasech marně čeká na prvního přemožitele. V předkole si poradila s Norskem (28:24), Rakouskem (35:28), i Švýcarskem (25:24) a vítězně vstoupila i do skupiny 3. Ačkoli Alžírsko bylo nepříjemným soupeřem, tak Francie díky skvělému závěru slavila výhru 29:26.
     
    Úvodní sestavy:

    Island: Gústavsson, Hallgrimsson – Arnarsson, Elísson, Gíslason, Grétarsson, S. B. Gudjónsson, Gudmundsson, E. Ö. Jónsson, V. Kristjánsson, K. K. Kristjánsson, G. T. Kristjánsson, K. Ö. Kristjánsson, Magnússon, M. Ó. Magnússon, Vidarsson.

    Francie: Genty, Gérard – Abalo, Acquevillo, Descat, Dipanda, Fabregas, Guigou, Lagarde, L. Karabatić, Mahe, Mem, Porte, Remili, Richardson, Tournat.

    Rozhodčí: Oscar, Ángel (oba Španělsko).
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    První útok patřil Francouzům. Mem se dokázal prosadit přes blok, jenže nezakončil úspěšně, těsně minul levou tyč. (0:0)
    1
    A tak jde do vedení Island! Gudjónsson skóroval z levé spojky, křižná střela rozvlnila síť za zády Gerarda. (1:0)
    2
    Druhý pokus již Mem přetavil v branku. Mířil na přední tyč, gólman Gústavsson se vydal opačným směrem. (1:1)
     
    2
    Žlutá karta pro tým Island (Viggó Kristjánsson). (1:1)
    3
    Island zaváhal v rozehrávce, výborným zachycením se blýskl Guigou. přihrávkou o zem znovu vybídl ke skórování Mema, který tváří v tvář brankáři nezaváhal. (1:1)
    4
    Krásou brankou se prezentoval Gísli Kristjánsson. Udělal si prostor kolem obránce a křižnou střelou těsně nad zemí prostřelil francouzského brankáře. (2:1)
    5
    Favorit přispěchal s rychlou odpovědí. Mahe zkusil štěstí z pravého křídla, balón v pádu poslal pod levou nohou Gústavssona. (2:2)
     
    6
    Islanďané dokázali zpacifikovat Mema, který útočil na svůj druhý gól. Avšak pohotový Karabatić se mu postavil do cesty a znemožnil mu zakončení. (2:2)
     
    6
    Gísli Kristjánsson znovu zabránil zakončení, ale tentokráte pouze za cenu faulu. Karabatić vybojoval pro Francii první sedmičku. (2:2)
    6
    Guigou měl obrovské štěstí. Střela se mu nepovedla podle představ a trefila pravou ruku gólmana Gústavssona, který ji ale nedokázal zpevnit a balón se od jeho dlaně odrazil do sítě. (2:3)
     
    7
    Gerard slaví a má důvod! Proti střele Gretarssona výborně povystoupil a pravou rukou balón vytěsnil nad břevno! (2:3)
    8
    Hra se přelévá ze strany na stranu! Islanďané se znovu dostali na kontakt a to zásluhou druhé branky Gísliho Kristjánssona z levého křídla. (3:3)
    9
    Francie znovu odskakuje na rozdíl dvou gólů. Mezi střelce utkání se zapisuje také Lagarde a to jen deset vteřin poté, co favorit inkasoval. (3:5)
    9
    Hra se přelévá ze strany na stranu, zatím sledujeme výborné utkání! Elísson si nedělal problémy s clonícím Memem, přes jeho hlavu zakončil do pravé šibenice. (4:5)
    9
    Je vyrovnáno! Po chybě Maheho Island vyrazil do protiútoku, na jehož konci byl znovu Elísson a jeho přízemní hod k levé tyčce. (5:5)
     
    10
    Prvním vyloučeným hráčem zápasu je Islanďan Gíslason, který strhnul Maheho při snaze o zakončení. (5:5)
    10
    Francie bleskově přesilovku využívá. Maje potrestal faul na svou osobu, z levé spojky hodil balón pod břevno, mimo dosah Gústavssona. (5:6)
    11
    Sigvaldi Gudjónsson ovšem vyrovnává a to i navzdory oslabení! Krásně proskočil mezi dvěma protivníky a v pádu zacílil neomylně. (6:6)
    11
    Avšak úspěšný byl i kontr Francouzů. Na konci pohledné kombinační akce byl Mem a prudká rána k levé tyči. (6:7)
     
    12
    Kristjánsson dostal parádní nahrávku, jenže odmítl vyrovnání! Gólman Gerard skvěle zmenšil úhel a vykopl levou nohou míč letící k levé tyči. (6:7)
     
    13
    První trest na straně Francie. Na dvě minuty si jde odpočinout Karabatić, rovněž za stržení. (6:7)
    13
    Házenkáři Islandu se zatím skvěle drží. Elísson využil více volného prostoru, naskočil si před bránu a Gerarda prostřelil nad hlavou. (7:7)
    14
    Premiérový zásah si odbyl Abalo. Ten si ještě rozmýšlel nahrávku, aby nakonec sáhl ke střele ze střední vzdálenosti. Gústavsson nedokázal zasáhnout. (7:8)
    15
    Země galského kohouta odskakuje na rozdíl dvou branek! Mem potrestal špatnou střelu Jónssona a rychlý brejk završil hodem mezi nohama brankáře. (7:9)
     
    16
    Abalo bude pykat za svůj faul. Rozhodčí sice nevylučují, ale nařídili ve prospěch Islandu sedmimetrový hod. (7:9)
    16
    První sedmička Islandu skončila v síti. Elísson nevymýšlel nic složitého. Vypálil na první dobrou k pravé tyči, Gerard bez šance. (8:9)
    17
    Parádní gól v podání Maheho. Ten nejprve naznačil, čímž úplně vyřadil ze hry Jónssona, načež byl sám před gólmanem a hodem o tyč vstřelil branku. (8:10)
    17
    Elísson drží Island na kontakt. Sám se postaral o téměř polovinu islandských gólů, z pravé spojky napálil balón do levého rohu. (9:10)
    18
    V posledních vteřinách sledujeme zajímavou přestřelku mezi Elíssonem a Mahem. Druhý jmenovaný nyní proměnil v gól střelu z pivota. (9:11)
    19
    Viggo Kristjánsson chyboval a díky zaváhání utekl do samostatného úniku Remili. Brankáři poslal míč mezi nohama. (9:12)
    19
    Hráči Islandu bojují a stále favoritovi nepříjemně zatápí. Jónsson obdržel výbornou nahrávku od Elíssona a z levého křídla se nemýlil. (10:12)
     
    20
    Abalo se provinil technickou chybou, jenže házenkáři v modrých dresech toho využít nedokázali, neboť Elíssona vychytal Gerard. (10:12)
     
    21
    Remili byl málem oloupen o míč. Nakonec ale Francie na balónu zůstane, protože rozhodčí odpískali nedovolený zákrok Arnarssonovi. (10:12)
     
    21
    Gústavsson nechtěl zůstat pozadu a i on předvedl parádní zákrok! Maheho střela byla razantní, ale ne příliš dobře umístěná, islandský strážce svatyně předvedl skvělý zákrok pravou rukou. (10:12)
     
    22
    Poměrně dlouho se teď hraje bez gólu. Změnit se to pokusil Richardson, avšak balón mu při saze o střelu vyklouzl z ruky. (10:12)
     
    23
    Vidarsson fauloval Abala a nejenže na dvě minuty oslabil svůj tým, ale ještě kvůli svému prohřešku Gústavsson bude čelit sedmičce. (10:12)
     
    23
    Ale Guigou svou druhou sedmičku v zápase neproměnil! Znovu pálil hned na první naznačení, Gústavsson skvěle vykopl pravou nohu. (10:12)
     
    24
    Síly na palubovce se srovnají. Acquevillo si je moc dobře vědomý svého prohřešku, proti vyloučení vůbec neprotestuje. (10:12)
    24
    Francie odskakuje do vedení o tři góly. Fabregas si sběhl na pozici pivota a Gústavssonovi prohodil míč mezi pravou rukou a nohou. (10:13)
     
    25
    Oddechový čas pro Island. (10:13)
     
    26
    Ani oddechový čas nepomohl Islandu ke vstřelení gólu. Neporozumění v útoku vyvrcholilo v nepřesnou nahrávku Gísliho Kristjánssona. (10:13)
    26
    Více jak sedmiminutové čekání na islandský gól je u konce! Sigvaldi Gudjónsson utekl do samostatného úniku, který proměnil nekompromisním hodem do pravé šibenice. (11:13)
    27
    A další zásah Islandu! Elísson obral posledního hráče Francie a i on, podobně jako spoluhráč Kristjánsson bez problémů skóroval. (12:13)
    27
    Vyrovnání zatím nepřipustil Acquevillo. Dobře si počkal, až se mu otevře prostor pro zakončení a z pravé spojky střílel křížem, mimo dosah brankáře. (12:14)
     
    28
    Acquevillo udělal chybu, ale soupeř ji tentokráte nepotrestal. Gudmunsson měl obrovskou smůla, neboť jeho střela se odrazila od tyče do tyče a ven. (12:14)
    28
    Ale dlouho litovat nemusel, protože Island zůstal u míče a dokázal se dostat zpátky na kontakt. Skóroval jeho nejproduktivnější hráč Elísson. (13:14)
    29
    V závěru úvodního dějství vsítil svou první gól Richardson, který si naskočil z pravého křídla a ještě v letu balón poslal do levé šibenice. (13:15)
    30
    Gólová přestřelka pokračuje! Gudmunsson měl tentokráte štěstí. Balón znovu narazil do tyčky, od níž se odrazil do sítě. (14:15)
     
    30
    Krátce po gólu se Gudmundsson provinil faulem, za nějž je na dvě minuty vyloučen. Francie má ještě šanci na zvýšení skóre. (14:15)
    30
    Richardson musel střílet a poradil si skvěle! Ještě stihl naznačit a tím zmást Arnarssona, načež pravačkou umístil míč k levé tyčce. (14:16)
     
    30
    První poločas skončil. (14:16)
     
    Francie měla v prvním poločase s Islandem plné ruce práce. Dosud neporažený celek od prvních minut vede, ale soupeř se jej statečně drží. Svěřenci kouče Gilleho půjdou do druhé půle s dvoubrankovým vedením v zádech, což určitě není vedení, které by znamenalo jistou výhru. Házenkáři Islandu trpělivě čekají na chybu protivníka, dnes několik branek vstřelili z rychlých brejků.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:50.
     
    31
    Začal druhý poločas. (14:16)
    31
    Jako první ve druhé půli útočili Islanďané, kteří hrají v oslabení a tak při útoku doplňují pole o dalšího hráče na úkor gólmana. Tato varianta se vyplatila, gól vstřelil Viggó Kristjánsson. (15:16)
    32
    Francouzi rychle odpovídají. Porte si jednoduše udělal prostor mezi dvěma protivníky a hodil balón do levé šibenice. (15:17)
    32
    Házenkáři v modrých dresech jsou opět na dostřel. Vidarsson zkusil štěstí ze spojky, Gerard spatřil balón až v síti. (16:17)
    33
    Je vyrovnáno! Elísson sebral balón Richardsonovi a únik proměnil střelou levé tyčce. (17:17)
    34
    A Island dokonce vede! třetí gól v řadě, svěřenci kouče Gudmunssona jsou v laufu! Podruhé v rámci druhé půle se prosadil Viggó Kristjánsson. (18:17)
    35
    Parádní odpověď v podání Mema. Francouz natáhl ke střele ze střední vzdálenosti. Gústavsson sice balón ztlumil, ale nevyrazil. (18:18)
     
    35
    Lagarde fauloval a možná bude moc zpytovat svědomí. Jeho prohřešek totiž znamená, že Island bude házet sedmičku. (18:18)
     
    35
    Jenže nejlepší střelec utkání Elísson selhal! Střílel k levé tyči, Gerard včas vykopl svou pravačku. (18:18)
     
    36
    Mem nedodržel třímetrový odstup při rozehrávce soupeře. Španělští rozhodčí neměli jinou možnost než francouzského házenkáře vyloučit. (18:18)
     
    36
    Francouzům mohl vrátit vedení Karabatić. Zkusil střelu přes obránce, což byla chyba, neboť trefil právě blokujícího soka. (18:18)
     
    37
    Lagarde, na rozdíl od spoluhráče, obranný blok prostřelil, ale nevyzrál na brankáře Gústavssona, který vytasil levou ruku. Skvělý zákrok! (18:18)
    37
    Viggó Kristjánsson je při chuti! Na pivotovi zachoval chladnou hlavu, balón hodil po Gerardově pravici. (19:18)
    38
    Elísson táhne Islanďany k senzačnímu vítězství! Naběhl si za obranu na nahrávku Gíslasona, sám před brankářem si věděl rady. (20:18)
     
    39
    Karabatić vybojoval sedmičku. Chystal se zakončit, když jej zezadu strhl k zemi Jónsson. (20:18)
    39
    K exekuci sedmimetrového hodu se postavil Descat. Párkrát naznačil a nakonec balón hodil nechytatelně do pravého horního rohu. (20:19)
     
    40
    Karabatić fauloval a odchází si na dvě minuty odpočinout. To ale není vše, Island navíc bude zahrávat penaltu! (20:19)
    40
    Elísson jednu sedmičku neproměnil a tak přenechal místo Viggóvi Krisjánssonovi. Ten bez náznaku skóroval k pravé tyči. (21:19)
    40
    Francie hrála bez gólmana a dočkala se snížení. Fabregas zůstal osamocen na levém křídle, to francouzský házenkář musel potrestat. (21:20)
    41
    Viggó Krisjánsson je při chuti a právě on je teď tím, kdo táhne islandskou ofenzívu. Natáhl ke střele pravačkou a překvapivým podstřelem zaskočil i Gerarda. (22:20)
     
    42
    Velká smůla na rukou francouzských házenkářů! Střelu Richardsona nejprve v posledním okamžiku zblokoval Vidarsson, vzápětí Lagarde trefil tyč! (22:20)
     
    43
    Avšak ani Island nedokázal skórovat a neutekl do nadějného tříbrankového vedení. Střela Kristjánssona z velkého úhlu skončila v boční síti. (22:20)
    44
    Favorit je znovu na kontakt! Výbornou práci odvedl Fabregas, který se nejprve zbavil obránce, aby střelou k protější tyči prostřelil Gústavssona. (22:21)
     
    45
    Jónsson utekl do samostatného úniku, ale trestuhodně selhal! Gentyho, který nahradil Gérarda, neprostřelil, brankář zasáhl levu nohou. (22:21)
    46
    Parádní zásah Mema. Francouzský házenkář naznačil střelu a tím vyřadil ze hry poslední dva obránce, vzápětí z pravého křídla střílel neomylně pod břevno. (22:22)
     
    46
    Další komplikace pro Island. Vidarsson fauloval jednoho z protihráčů a španělští arbitři jej vylučují na dvě minuty. (22:22)
    47
    Francie během chvilky obrací stav a ve vedení! Fabregas z oblíbené pozice pivota poslal balón do levé šibenice, brankář reagoval pozdě. (22:23)
     
    47
    Oddechový čas pro Island. (22:23)
     
    48
    Házenkáři v modrém hráli v oslabení bez gólmana. Pěknou kombinaci zakončoval Kristjánsson, který však byl při střele v pádu atakován, střílel vedle. (22:23)
     
    49
    Fantastický zákrok Hallgrimssona! Dvacetiletý brankář skvěle zmenšil střelecký úhel Memovi a střelu pod horní tyčku vytěsnil! (22:23)
    49
    Vyrovnáno! Gudmundsson si ze středu sběhl na levé křídlo, odkud křižným projektilem propálil bezmocného Gerarda. (23:23)
     
    50
    Hallgrimson předvádí parádní výkon! Tentokráte si smlsnul na zakončení Acquevilla, levačkou balón vykopl až k bráně soupeře. (23:23)
    50
    Skvěle chytajícího gólmana prostřelil Mahe. Počkal si na ideální okamžik na střelu a milimetrově přesným hodem k pravé tyči nedal brankáři šanci. (23:24)
     
    51
    Vyloučení na dvě minuty a navíc sedmička pro Island! Descat se hodně zlobí, ale výrok rozhodčích určitě nezmění. (23:24)
     
    51
    Viggó Kristjánsson sedmičku neproměnil! Opět nenaznačoval a hned pálil, Gerard vytáhl výbornou zákrok levou dolní končetinou. (23:24)
    51
    Jenže francouzský strážce svatyně balón vyrazil přímo k neúspěšnému exekutorovi sedmičku. Kristjánsson dostal ještě jednu šanci, kterou nepohrdl. (24:24)
     
    52
    Mahe chyboval a to znamená jediné, Island se po čase zase může dostat do vedení! Soupeř stále hraje v oslabení. (24:24)
     
    53
    Gólman Genty podržel Francouze. Počkal si do poslední chvíle, co Gudmundsson vymyslí. Střelu mezi nohy si pohlídal, balón udržel před brankovou čárou. (24:24)
     
    54
    Elísson se drží za hlavu a zpytuje svědomí, protože si je vědom, že teď měl poslat outsidera do vedení. Tváří v tvář Gentymu však neuspěl. (24:24)
     
    55
    Vidarsson je vyloučen potřetí a to znamená, že je vyloučen! Citelná ztráta pro Island, jenž navíc bude bránit dvě minuty v oslabení. (24:24)
    55
    Házenkáři ze země galského kohouta přetavili útok v branku. Porte si naběhl na střed, kam dostal nahrávku od Mema, míč poslal k pravé tyči. (24:25)
    56
    Důležitý zásah Fabregase, který posouvá favorita do vedení o dva góly! Autor branky také gól hlasitým pokřikem oslavil. (24:26)
     
    57
    Definitivně rozhodnout mohl Acquevillo. Naskočil si na zakončení ze střední vzdálenosti, jenže přestřelil! (24:26)
     
    57
    Skvělý obranný zákrok předvedl gólman Genty. Vystartoval proti pasivně stojícímu Elíssonovi a nahrávku na jeho osobu vyrazil do autu. (24:26)
    58
    Island se nevzdává! Z levé spojky natáhl k dělové ráně Gudmundsson, křižný pokus se zastavil až v síti. (25:26)
    59
    Dika Mem proskočil mezi dvěma protihráči a balón posléze umístil k levé tyči! Hallgrimsson šel na zem, avšak cestě míči za svá záda zabránit nedokázal. (25:27)
     
    60
    Oddechový čas pro Island. (25:27)
     
    60
    Je to jasné, Francie vyhraje! Kristjánsson se položil do střely, jenže nebylo mu to nic platné. Genty zakročil, ačkoli se před ním ještě míč nepříjemně odrazil od země. (25:27)
    60
    Za pátým francouzským vítězstvím na turnaji dává tečku Descat. Na levém křídle si udělal prostor a po střele k protější tyči může slavit. (25:28)
    60
    Tak Islanďané nakonec ještě dvě vteřiny před koncem dokázali zkorigovat výsledek a prohrávají rozdílem dvou branek. Nicméně Sigvaldi Gudjónsson svou branku už ani neslaví. (26:28)
     
    Konec zápasu. (26:28)
     
    Island – Francie 26:28 (14:16)
    Nejvíce branek: Elísson 9/1, Kristjánsson 6/1, Gudjónsson 4 – Mem 7, Mahe 5, Fabregas 5. Rozhodčí: Oscar, Ángel (oba Španělsko). Sedmimetrové hody: 4/2 – 3/2. Vyloučení: 5:5. ČK: Vidarsson (ISL).
     
    Francie zvládla dramatické střetnutí pro Islandu a zvítězila i ve svém pátém vystoupení na turnaji. Favorit měl v prvním poločase od úvodních minut navrch a do kabin šel s dvoubrankovým vedením v zádech. Islanďané poté ale zabrali a v průběhu druhého dějství se dokonce dostali do vedení o dvě branky. Svěřenci kouče Gilleho ovšem nezpanikařili, naopak hru zpřesnili a skóre brzy přehoupli zpátky na svou stranu.

    Rozhodující moment přišel v 55. minutě, kdy byl po třetím vyloučení poslán ze hry Vidarsson a Francie v přesilovce odskočila o dvě branky. Island i přes veškerou snahu ztrátu smazat nedokázal, přesto za velmi bojovný výkon zaslouží velkou pochvalu.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (19:46:54)

    Milan Huppert

    Island
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    1 B B. Gústavsson 0/0 0 0
    16 B V. Hallgrímsson 0/0 0 0
    21 P A. Arnarsson 0/0 0 0
    8 LK B. Elísson 9/1 1 0
    11 P Ý. Gíslason 0/0 0 1
    23 LK O. Grétarsson 0/0 0 0
    22 PK S. Guðjónsson 4/0 0 0
    13 LS Ó. Gudmundsson 3/0 0 1
    9 SS E. Jónsson 1/0 0 0
    18 SS G. Kristjánsson 2/0 0 0
    3 P K. Kristjánsson 0/0 0 0
    26 PS K. Kristjánsson 0/0 0 0
    7 PS V. Kristjánsson 6/1 1   0
    24 LS M. Magnússon 0/0 0 0
    14 PS Ó. Magnússon 0/0 0 0
    29 P E. Viðarsson 1/0 0 3  
    Celkom 26/2 2 1 5 1
    Francúzsko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    16 B Y. Genty 0/0 0 0
    12 B V. Gérard 0/0 0 0
    19 PK L. Abalo 1/0 0 0
    37 LS J. Acquevillo 1/0 0 1
    25 LK H. Descat 2/1 0 1
    27 PS A. Dipanda 0/0 0 0
    23 P L. Fabregas 5/0 0 0
    21 LK M. Guigou 1/1 1 0
    22 P L. Karabatić 0/0 0 2
    7 SS R. Lagarde 1/0 0 0
    14 LK K. Mahé 5/0 0 0
    10 PS D. Mem 7/0 0 1
    28 PK V. Porte 2/0 0 0
    5 PS N. Remili 1/0 0 0
    9 PS M. Richardson 2/0 0 0
    11 P N. Tournat 0/0 0 0
    Celkom 28/2 1 0 5 0
    Rozhodca: Oscar, Ángel (oba Španělsko)