TK Sparta Praha – TK Agrofert Prostějov 4:5 (kon.)
koniec udalosti
TK Sparta Praha – TK Agrofert Prostějov

4:5

cz Streda 16.12.2020, 10:00 • RPM Oáza Říčany • Finále OSTRA Tenisové extraligy 2023
     
    18:10
    Spartu dělí od extraligového titulu už jen jeden získaný gem. Rosol s Macháčem střeží náskok brejku a vedou už 5:2. Naprosto skvěle hraje především Tomáš Macháč, který se oklepal z porážky v singlu a nastoupil i přes bolesti zad. Dvacetiletý mladík ve čtyřhře prakticky nechybuje a prezentuje se po boku zkušeného krajana Rosola skvělými voleji na síti i spolehlivou hrou od základní čáry.
     
    17:58
    Podstatně blíže má k trofeji Sparta! Poté, co duo Lukáš Rosol, Tomáš Macháč odvrátilo v prvním setu čtyři setboly a získalo sadu skrze nejtěsnější rozdíl v tiebreaku, vede v druhém dějství už 3:0. To už budou mít Veselý s Poljakem těžké.
     
    17:53
    Letošní finále MONETA Tenisové extraligy se bude dohrávat až do konce! Jiří Lehečka s Igorem Zelenayem porazili 6:4 a 6:1 Michaela Vrbenského s Patrikem Riklem a vyrovnali stav dramatické série na 4:4!
     
    17:45
    Na vedlejším kurtu vedou Jiří Lehečka s Igorem Zelenayem nad Vrbenským s Riklem už 6:4 a 4:1 a jsou na nejlepší cestě za srovnáním série. To je drama!
     
    17:44
    Veselý s Poljakem přidali a dotáhli se na rozdíl bodu, Macháč s Rosolem ale za stavu 6:5 ukončili sadu na příjmu a získávají tak po obrovském boji první set pro Spartu!
     
    17:30
    V týmu nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila mohlo být ještě veseleji. Při podání Lukáše Rosola měli Jiří Veselý s Davidem Poljakem další dva setboly, ani tentokrát se však prostějovskému páru nepodařilo sadu ukončit!
     
    17:27
    Jiří Lehečka s deblovým specialistou Igorem Zelenayem udeřili v desátém gemu na příjmu a získali poměrem 6:4 první set! Akcie Prostějova právě rapidně vzrostly.
     
    17:25
    Jiří Veselý měl za stavu 5:3 dva setboly, Macháč ale skvělým volejem na střed a následným returnem snížil na 5:4! Stejný stav platí také na vedlejším dvorci, kde vedou Lehečka se Zelenayem. Podávat však budou soupeři.
     
    17:10
    Jiří Veselý s Davidem Poljakem vzali soupeřům v šestém gemu poprvé servis a vedou 4:2!
     
    16:55
    Začaly obě závěrečné mužské čtyřhry! Právě ony rozhodnou o novém extraligovém mistrovi. Spartě stačí k triumfu jedna výhra, Prostějov musí zvítězit v obou.
     
    16:44
    Sparta se dostává zásluhou deblistek Kateřiny Siniakové a Viktórie Kužmové do vedení 4:3 na zápasy a má pomyslný mečbol. Česko-slovenská dvojice porazila čtrnáctiletou Sáru Bejlek s o dva roky starší Lindou Klimovičovou 6:2 a 6:3.
     
    16:12
    První dnešní debl se hraje v hodně rychlém tempu. Siniaková s Kužmovou již stačily pohodlně vyhrát první sadu. Prostějovským soupeřkám v něm povolily jen dva získané gemy.
     
    15:34
    Tomáši Macháčovi se nakonec podařilo odvrátit alespoň hrozbu potupného kanára, když za stavu 0:5 uhrál po dlouhé době na podání gem. Následně ale Jiří Lehečka zápas ukončil a výhrou 7:5 a 6:1 srovnal stav dramatického finále na 3:3! Macháče porazil Lehečka v tomto roce už podruhé.
     
    15:23
    Jiří Lehečka je i nadále na koni! Po obratu v první sadě vede ve druhém setu už 4:0 a momentálně táhne šňůru osmi získaných gemů v řadě! Tomáš Macháč hraje se sebezapřením, zřejmě má nějaké zdravotní problémy.
     
    15:11
    Koncovka prvního setu mezi Jiřím Lehečkou a Tomášem Macháčem nabrala rychlý a nečekaný spád. Macháč vedl 5:3, pak ale i vinou série dvanácti prohraných výměn v řadě ztratil čtyři gemy v řadě a bude tak muset souboj s krajanem Lehečkou otáčet. Prostějovský tenista zakončil dějství, které vyhrál 7:5, vítězným křižným forhendem přesně na boční čáru.
     
    15:04
    Jiří Lehečka prolomil v poslední možný okamžik Macháčův servis čistou hrou a vynutil si vítězným stopvolejem na síti prodloužení úvodního dějství.
     
    14:38
    Patrik Rikl zápas dopodával! Po jeho výhře 7:6(6), 4:6 a 6:4 se Sparta ujímá ve finále vedení 3:2!
     
    14:35
    Patrik Rikl získal k dobru důležitý brejk, po němž půjde zástupce pražské Sparty servírovat za stavu 5:4 na vítězství!
     
    14:10
    O tom, který z týmů půjde do mírného vedení, se rozhoduje na kurtu číslo 3. A ještě nějakou chvíli bude. Dalibor Svrčina si totiž v souboji s Patrikem Riklem vynutil třetí set! Ten druhý vyhrál osmnáctiletý Čech 6:4.
     
    14:07
    Barbora Strýcová porazila dle očekávání Lindu Klimovičovou a po výsledku 6:4 a 6:3 srovnala stav finálové série mezi Prostějovem a Spartou na 2:2!
     
    13:30
    Barbora Strýcová nakonec nečekaně vyrovnanou první sadu s Lindou Klimovičovou ukořistila pro sebe. V desátém gemu udržela servis a zvítězila 6:4.
     
    13:13
    Dalibor Svrčina prodloužil dalším brejkem šňůru vyhraných gemů na čtyři a bude za pár chvil podávat na zisk setu.
     
    13:10
    Vyrovnáno je i na druhém kurtu. Dalibor Svrčina vyhrál od stavu 1:4 tři gemy v řadě a srovnal proti Patriku Riklovi na 4:4.
     
    12:22
    David Poljak nakonec ukončil zápas skrze shodu už na returnu a porazil nečekaně hladce Michaela Vrbenského 6:3 a 6:1. Svého mladšího krajana porazil Poljak na čtvrtý pokus poprvé v kariéře a připsal tak na konto Agrofertu druhý bod. Prostějov vede 2:1!
     
    12:17
    Další prostějovský bod je, zdá se, na cestě. David Poljak má v souboji s Michaelem Vrbenským k dobru set a dva brejky v tom druhém. Poljak vede 5:1, na podání Vrbenský.
     
    12:14
    Vitalij Sačko zápas dopodával a poráží tak Lukáše Rosola 6:4, 3:6 a 6:3! Zdálo se, že zkušený Čech má ve druhém a třetím setu herní převahu, nezvládl ale využívat své šance na příjmu, zatímco Ukrajinec v koncovce ano. Prostějov tak srovnává stav finálové série na 1:1.
     
    12:11
    Také v osmé hře byla k vidění shoda. Lépe ji znovu zvládl Vitalij Sačko, který Lukáše Rosola připravil o servis. Prostějovský tenista jde tak podávat na vítězství!
     
    12:00
    David Poljak vstoupil do druhého setu dalším brejkem. Michael Vrbenský se sice dotáhl ze stavu 15:40, následně ale o podání přišel skrze shodu. Lukáš Rosol mezitím srovnal stav třetí sady s Vitalijem Sačkem čistou hrou na 3:3.
     
    11:51
    David Poljak výhodu brejku ustřežil a vyhrál úvodní sadu nad Michaelem Vrbenským poměrem 6:3!
     
    11:27
    Velezkušený Čech hájící barvy Sparty vyhrál druhý set 6:3 a vynutil si rozhodující dějství!
     
    11:10
    Sparta se ve finále ujímá vedení! Kateřina Siniaková splnila dle očekávání roli velké favoritky a dorazila teprve čtrnáctiletou Sáru Bejlek kanárem. Mladičká tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou má všechno teprve před sebou. Souboj s elitní krajankou je pro ní především cennou zkušeností do budoucna.
     
    11:05
    Do druhého setu vstoupil jednoznačně lépe Lukáš Rosol. Ve druhém gemu poprvé v utkání prolomil Sačkův servis a brejk následně sérií agresivních úderů velmi rychle potvrdil.
     
    10:53
    Vitalij Sačko v desátém gemu žádné obtíže na servisu nepřipustil. Ztratil jediný fiftýn a získal poměrem 6:4 první set.
     
    10:45
    Na vedlejším kurtu byl před několika okamžiky dohrán první set. Poté, co se Kateřina Siniaková dostala do vedení 3:0, dokázala Sára Bejlek dvakrát za sebou podržet servis. Za stavu 5:2 ale Siniaková druhým brejkem sadu ukončila.

    Filip Lefenda

    Prostějov – Sparta
    Vitalij Sačko (UKR) – Lukáš Rosol 6:4, 3:6, 6:3
    Sára Bejlek – Kateřina Siniaková 2:6, 0:6
    David Poljak – Michael Vrbenský 6:3, 6:1
    Linda Klimovičová – Barbora Strýcová 4:6, 3:6
    Dalibor Svrčina – Patrik Rikl 6:7(6), 6:4, 4:6
    Jiří Lehečka – Tomáš Macháč 7:5, 6:1
    Bejlek, Klimovičová – Siniaková, V. Kužmová (SVK) 2:6, 3:6
    Lehečka, Zelenay (SVK) – Vrbenský, Rikl 6:4, 6:1
    Veselý, Poljak – Rosol, Macháč 6:7(5), 3:6