Tisková konference k Channel One Cu (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k Channel One Cupu

cz Štvrtok 10.12.2020, 11:00Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Druhá reprezentační akce této sezony se odehraje tradičně v Rusku. Celý turnaj je pochopitelně kvůli stávajícím opatřením přesunut do Moskvy, kde se český tým vyzve postupně s Finskem, domácími Rusy a na závěr od 9:00 našeho času s výběrem Švédska.
     
    Český tým dosud ve své historii dokázal Channel One Cup vyhrát hned v pěti případech. Naposledy se mu to povedlo v roce 2015, při posledních dvou účastech však skončil pokaždé na posledním čtvrtém místě. Domácí Rusové ve své samostatné éře (od r. 1992) dokázali vyhrát tento podnik hned v šestnácti případech!
     
    Reprezentaci od této sezony převzal kouč Filip Pešán, který se se svým týmem hned při svém prvním vystoupení blýsknul velmi sympatickými výkony a přesvědčivými výhrami nad Finskem a Švédskem. V kombinované sestavě sice český tým nestačil na ruskou juniorku, ale i tak bylo druhé místo zajímavým příslibem do dalších turnajů.
     
    Česká reprezentace spojí turnaj s charitativním projektem, pořádaným ve
    spolupráci se společností Pilsner Urquell ve prospěch Centra Paraple. Na
    serveru Hithit.cz budou moci fanoušci od 11. 12. 2020 získat exkluzivní
    hokejové artefakty jako například podepsanou hranou hokejku Jaromíra
    Jágra, podepsané dresy z posledního Turnaje Karjala nebo podtácky
    s podpisy trenérů reprezentace, přičemž výtěžek pomůže lidem
    s poraněním míchy. Podobně pomohli členové národního mužstva při
    nedávném Turnaji Karjala, při kterém vybrali na transparentní účet České asociace sester více než 200 000 Kč a pomáhali při rozvozu 875
    obědových menu, připravených předními šéfkuchaři, na infekční a
    covidová oddělení vybraných nemocnic.
     
    Stále čekáme na připojení s konferenční místností, po němž by měla tisková konference být zahájena.
     
    Přítomni jsou Filip Pešán (hlavní trenér reprezentace), Petr Nedvěd (generální manažer) a Martin Urban (sekretář)
     
    Závěrečný zápas se Švédskem bude jubilejním dvoustým utkáním na turnaji pro českou, respektive československou reprezentaci.
     
    Český tým zatím sehrál na turnaji 192 utkání, 102krát vyhrál, v 21 případech remizoval a 69krát prohrál.
     
    Český tým je zatím v tabulce Evropské hokejové tour na druhém místě se šesti body, vedou Rusové, kteří na Karjale vybojovali hned osm bodů.
     
    Všichni hráči projdou testy v zemích, kde působí a také po příletu v Moskvě.
     
    S výjimkou utkání domácí reprezentace se bude hrát bez diváků.
     
    Nominace na Channel One Cup
    Brankáři: Šimon Hrubec (Omsk), Roman Will (Čeljabinsk), Dominik Furch (Dinamo Minsk)
    Obránci: Dominik Mašín (Chabarovsk), David Sklenička (Jokerit), Pavel Pýcha (Č. Budějovice), Filip Hronek (Hradec Králové), Daniela Gazda (PSG Zlín), Andrej Šustr (Kunlun), Ondřej Vitásek (Dinamo Riga), Jakub Zbořil (Kometa Brno).
    Útočníci: Lukáš Rousek (Sparta), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk), Jakub Lauko (Karlovy Vary), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva), David Kaše (Karlovy Vary), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk), Radan Lenc (Liberec), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Matěj Blümel (Pardubice), David Šťastný (M. Boleslav), Dominik Lakatoš (Vítkovice), Robin Hanzl, Filip Zadina, Lukáš Jašek (oba Třinec), Petr Kodýtek (Plzeň)
     
    Pešán: Zatím to ale není kompletní nominace. Nevíme, jak se změní situace v NHL a třeba nám někdo bude muset odjet. Odehrají se i další kola v KHL nebo v české extralize. Proto jsme zatím oznámili pouze užší nominaci, ale existuje ještě i její široká verze. Po příletu v neděli se pak hned hraje několik zápasů dalšího kola extraligy, takže i proto bereme na turnaj širší nominaci.
     
    Filip Pešán: Chceme poznat i další hráče, které jsme třeba nenominovali na ten předchozí turnaj. Chceme poznat kluky na hraně NHL zejména u mladých ročníků, protože je to poslední šance jak je sledovat. Doplnili jsme mužstvo o zajímavé a potenciální hráče z extraligy. Snažili jsme se rozprostřít nominaci do většiny týmů extraligy, abychom nepoškodili některý klub více než jiný. Museli jsme také zohlednit některé omluvenky. Nemohl jsem nominovat hráče ze Švýcarska nebo ze Skandinávie. Radima Zohornu zase nepustil Pittsburgh, jiní se zase omluvili ze zdravotních důvodů. Chtěli jsme doplnit tým o mladé hráče, takže jsme snad vytvořili mix mladých a zkušených borců.
     
    Petr Nedvěd o programu reprezentace: V pondělí 14. prosince odlétáme v ranních hodinách do Moskvy, den poté nás čeká dopolední a večerní trénink. Ve středu trénujeme pouze dopoledne. Ve čtvrtek pak odehrajeme zápas s Finskem, pak máme v pátek odpolední trénink a následně hrajeme s Ruskem a se Švédskem. Pak odlétáme zpět domů.
     
    Všechna utkání ruského turnaje odvysílá Česká televize, a to na programech ČT Sport a ČT2.

    Čtvrtek: Česko – Finsko (12:30)
    Sobota: Česko – Rusko (13:30)
    Neděle: Česko – Švédsko (9:00)
     
    Česká televize by zároveň měla vysílat i zápasy MS dvacítek:

    Česko – Švédsko 20:00 (26.12.)
    Česko – Rusko 3:30 (28.12.)
    Česko – USA 20:00 (29.12.)
    Česko – Rakousko 20:00 (31.12.)
     
    Nyní je ještě představován projekt Hithit. V jeho rámci si mohou zájemci navíc vybojovat i podepsanou hokejku Jaromíra Jágra. Výtěžek z tohoto projektu následně pomůže lidem s poraněním míchy.
     
    Nyní přichází na řadu dotazy novinářů.
     
    Pešán o nominaci mladých: Jsou to mladí kluci, kteří podávají výborné výkony na úrovni extraligy. Chtěl jsem doplnit tým i o mladší hráče, protože program extraligy je velmi náročný. Bojím se, aby další únava nepoznamenala zdravotně starší hráče, takže jsem dal přednost mladším.
     
    Pešán o nenominaci několika zkušených: Dal jsem především přednost hráčům, kteří odletí do zámoří za několik dnů. Nechtěl jsem navíc uškodit Třinci tím, že bych jim vzal tři hráče z útoku. Dominik Frodl zatím chytá výborně, ale dostal jsem na předchozím turnaji omluvenky od ruských brankářů, takže nyní využiji šanci, kdy tito gólmani mají povolení být v nominaci.
     
    Pešán pokračuje: Ohlížel jsem se na program extraligy, ale vzhledem k situaci nebylo možné nominovat všechny hráče mimo extraligu. Nesetkal jsem se s nějakou velkou negací, ale není to jednoduchá situaci ani pro mě, ani pro kluby extraligy.
     
    Pešán o kontaktech se Šmídem nebo Polákem: Z hlediska reprezentace tam zatím žádný program neproběhl. Ale opět připomínám, že tam je potřeba nezatěžovat některé zkušené extraligové hráče a nenarušovat jejich program.
     
    Pešán: Za mě je to určitě poslední hráče vidět některé hráče před jejich odletem do NHL. Chci využít této situace, byť jsem je chtěl vidět už na předchozí Karjale. Chci poznat jejich práci, protože pak bůhvíkdy budeme s nimi opět v kontaktu.
     
    Nedvěd o NHL: Situace se zatím moc nezměnila. Mluví se o zkrácené sezoně a 48 zápasech. To znamená, že tam určitá hypotetická šance, aby se zúčastnili šampionátu je, ale není velká.
     
    Pešán o NHL: Také moc nevěřím tomu, že by se NHL měla zaobírat mistrovstvím světa a ty hráče odsud na něm neuvidíme.
     
    Martin Urban o MS v Bělorusku: Možná jste zaznamenali vyjádření René Fasela. Vyjádření MOV by ale nemělo ovlivňovat stanovisko IIHF. Musíme si proto počkat.
     
    Martin Urban o stanovisku českého hokeje na MS v Bělorusku: Komunikujeme s ostatními zeměmi, ale to co se pravděpodobně stane, na to si musíme počkat. To právo rozhodnout má ale jediný subjekt, tedy IIHF. Vedení IIHF mělo naplánovanou cestu do Běloruska, kde oba měli řešit podmínky bezpečnosti šampionátu. Videokonference, které se měly účastnit všechny země, a byla naplánovaná na pátek, proto byla zrušena. Aktuálně to tedy má v rukou IIHF a podle toho, co nám doporučí, se bude chovat.
     
    Filip Pešán: S kluky ve Švýcarsku jsem, ale covidová situace neumožňuje jejich nominaci. Stejně tak tomu je i v případě kluků ze Skandinávie.
     
    Pešán o Jaškinovi: Představu o něm mám. Komunikovali jsme ji na mítinku s realizačním týmem. To chci oznámit hráčům až v Moskvě. Od nejlepšího střelce KHL si musím slibovat spoustu branek v síti soupeřů. Dimi se ale na turnaj moc těší.
     
    Pešán o hráčích NHL: Záruka, že mistrovství světa neodehrají určitě, tu není, takže si je chci vyzkoušet. třeba i vzhledem k olympiádě. Dokud jsou v Čechách, chci je vidět. Nezaobíral jsem se tím, jestli MS stihnou nebo ne, ale chtěl jsem je vidět.
     
    Pešán: Omluvili se mi hráči jako Sekáč, Hyka, Krejčík nebo Jordán. Uvolnil jsem i další bratry Zohornovy, kteří mají rodinné důvody.
     
    Pešán: O kapitánovi zatím ještě jasno nemáme, ale brankáři se rovným dílem podělí o každý z těch zápasů.
     
    Pešán o Hadamczikovi a Marcelovi Barinkovi: Vyjádřil jsem se k tomu na soukromém účtu. Jsem zodpovědný za dospělou reprezentaci i za ty mládežnické. Marcelovi jsem i telefonoval, vysvětlil jsem mu svůj postoj a popřál mu hodně štěstí. Jestli to Alois Hadamczik bral jako můj osobní útok, tak to se mýlil. Lojzu ale respektuji, i na MS dvacítek jsem s nim strávil několik zápasů a večerů. Z mé strany to ale určitě nebyl můj osobní útok, jen jsem se vyjádřil k odmítnutí nominace z jeho strany.
     
    Tím dnešní tisková konference skončila, díky za pozornost. (11:40:27)

    Radek Barkman

    Nominace na Channel One Cup
    Brankáři: Šimon Hrubec (Omsk), Roman Will (Čeljabinsk), Dominik Furch (Dinamo Minsk)
    Obránci: Dominik Mašín (Chabarovsk), David Sklenička (Jokerit), Pavel Pýcha (Č. Budějovice), Filip Hronek (Hradec Králové), Daniela Gazda (PSG Zlín), Andrej Šustr (Kunlun), Ondřej Vitásek (Dinamo Riga), Jakub Zbořil (Kometa Brno).
    Útočníci: Lukáš Rousek (Sparta), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk), Jakub Lauko (Karlovy Vary), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva), David Kaše (Karlovy Vary), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk), Radan Lenc (Liberec), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Matěj Blümel (Pardubice), David Šťastný (M. Boleslav), Dominik Lakatoš (Vítkovice), Robin Hanzl, Filip Zadina, Lukáš Jašek (oba Třinec), Petr Kodýtek (Plzeň)