Brighton – Liverpool 1:1 (kon.) | Manchester City – Burnley 5:0 (kon.) | Everton – Leeds 0:1 (kon.)
West Bromwich – Sheffield Utd. 1:0 (kon.)
koniec
Everton FC
0:1 (0:0)
Leeds United
Sobota 28.11.2020, 18:30 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Sledovali sme výborný ofenzívny futbal z oboch strán, no viac z hry a oveľa vyšší počet nebezpečných šancí mal Leeds. Nakoniec sa ujala iba jedna strela, postaral sa o ňu Raphinha. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný večer. (20:26:25)
     
    90+4
    Koniec zápasu.
    90+3.
     
    90+3
    Ian Poveda sa na pravom krídle krásne dostal cez presilu protihráčov, prihral na Rodriga, ten loptu na päťke minul. Nakoniec si ju našiel Hélder Costa, ktorý mal pred sebou prázdnu bránky, no fantasticky sa tam hodil Jordan Pickford.
     
    90+2
    Žltú kartu dostáva Allan (Everton FC).
     
    90+1
    Striedanie v tíme Leeds United: z ihriska odchádza Patrick Bamford, prichádza Rodrigo.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90
    Žltú kartu dostáva Liam Cooper (Leeds United).
     
    89
    Striedanie v tíme Leeds United: z ihriska odchádza Jack Harrison, prichádza Hélder Costa.
     
    89
    James Rodríguez sa chcel individuálne dostať do pokutového územia súpera, proti presile o loptu prišiel. Na opačnej strane rýchlo o loptu prišiel Patrick Bamford.
     
    88
    Hostia mohli definitívne rozhodnúť. Ezgjan Alioski sa ocitol na pravom krídle, vošiel do šestnástky a sám spred Pickforda zakončil tesne vedľa bránky. Keby ale prihral po ľavej ruke, tak Patrick Bamford má odkrytú svätyňu.
     
    87
    Nízky center z rohu predĺžil Luke Ayling, no Ian Poveda a ani Ezgjan Alioski sa k zakončeniu nedostali.
     
    86
    Ian Poveda sa na krídle dostal pod tlak dvojice súperov, výborne podržal loptu a aj keď prihrávkou na spoluhráča neuspel, získal cez Delpha roh.
     
    85
    Striedanie v tíme Leeds United: z ihriska odchádza Raphinha, prichádza Ian Poveda.
     
    84
    André Gomes a Fabian Delph na ľavom krídle nevymysleli nič, po zlej prihrávke lopta skončila mimo hracej plochy, aut pre Leeds.
     
    83
    Mateusz Klich si na útočnej polovici ihriska po strate lopty pomohol malým faulom. Everton síce rozohráva, ale Leeds bráni veľmi dobre.
     
    82
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Mason Holgate, prichádza Bernard.
     
    81
    Ezgjan Alioski potiahol loptu dopredu po pravom krídle, kde mu ju odkopol obranca Evertonu, Ben Godfrey. Bude z toho navyše aut pre domácich.
     
    80
    Raphinha strelil svoj prvý gól za Leeds United po príchode z Rennes. Hostia sú dnes aktívnejší tím, aj keď takisto Everton hrá dobre ofenzívne. Záverečné minúty budú tak či tak napínavé.
    79. Raphinha (LDS) - 0:1
     
    79
    Leeds United dáva gól!
    V tomto zápase sme videli oveľa väčšie šance a vyloženejšie pozície ako teraz, no na to sa nehrá. RAPHINHA vystrelil spred pokutového územia, kde mu dal veľa priestoru Ben Godfrey. Brazílčan trafil presne okolo anglického beka k vzdialenejšej žrdi, Jordan Pickford by potreboval ešte pár centimetrov. Hostia idú do vedenia a nutno konštatovať, že zaslúžene.
     
    77
    André Gomes poslal prudký pas po trávniku do pokutového územia, Liam Cooper loptu minul, avšak Dominic Calvert-Lewin sa k nej cez Aylinga nedostal.
     
    76
    Dominic Calvert-Lewin posunul loptu za seba, James Rodríguez ju nasmeroval do šestnástky a Richarlison mal streleckú možnosť. Zakončil vysoko nad.
     
    75
    Allan naviezol loptu až pred šestnástku, krížny pokus minul vzdialenejšiu žrď bránky Mesliera. Ten tentoraz nemusel predviesť zákrok.
     
    74
    James Rodríguez zahrával priamy kop takmer od polovice ihriska. Do vápna hostí išli všetci obrancovia, lenže center si našiel Ilan Meslier.
     
    73
    Dominic Calvert-Lewin sa dostal do šestnástky, tam loptu zasekol a prihral dozadu. Z rýchlej kontry zakončenie nie je.
     
    72
    Jack Harrison bol na krídle zastavený, Leeds získal aut, a tak ostáva pri lopte. Hostia sa opäť snažia dostať na dostrel bránky Pickforda.
     
    71
    Allan si na vlastnej polovici podržal loptu, zakryl ju a následne ho fauloval Klich. Blížime sa do úplného záveru duelu.
     
    70
    Dvadsať minút do konca riadneho hracieho času v tomto zápase. Leeds má viac z hry, ale nebezpečný je aj Everton. Ako som už niekoľkokrát písal, sledujeme výborný zápas. Paradoxne sme nevideli gól.
     
    69
    Fabian Delph spravil chybu v rozohrávke, okamžite ju napravil Mason Holgate a dopredu prešiel Abdoulaye Doucouré. Loptu dostal pred šestnástkou súpera James Rodríguez, štiplavo zakončil k žrdi. Ilan Meslier pred Calvert-Lewinom zasahoval na dvakrát.
     
    68
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Alex Iwobi, prichádza André Gomes.
     
    67
    Richarlison posielal loptu pred bránku súpera, zrazený pas znamená rohový kop pre Everton. Rozohrávka Jamesa sa nepodarila.
    66.
     
    66
    Leeds strieľa gól, ale ani tento zásah nie je uznaný. Ezgjan Alioski si zľava zbehol za obranu, on bol v ofsajde a navyše loptu zachytil tesne za čiarou. To si rozhodcovia všimli, že následné zakončenie Bamforda do bránky neplatilo.
     
    64
    Kalvin Phillips zabojoval pred vápnom súpera, kde získal loptu a posunul do šestnástky. Raphinha sa fantasticky otočil okolo dvojice súperov a strelou len tesne minul vzdialenejšiu žrď.
     
    63
    Luke Ayling centroval sprava na zadnú žrď, Ezgjan Alioski v náročnej pozícii loptu nasmeroval priamo do rukavíc gólmana Evertonu.
     
    62
    Fabian Delph mal hneď prácu, avšak Jack Harrison okolo neho celkom jednoducho prebehol. Potom si hodil loptu ďaleko, až k Pickfordovi.
     
    61
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Tom Davies, prichádza Fabian Delph, odchovanec Leedsu United.
    60.
     
    60
    Allan predviedol fantastické sólo z vlastnej polovice ihrisko kolmo až do šestnástky. Dokonca mal výbornú streleckú pozíciu, loptu tesne vedľa bránky tečoval Klich.
     
    59
    Patrick Bamford si spracoval loptu pred vápnom súpera, prihral pod seba a Jack Harrison mieril strelou k žrdi. Jordan Pickford mal dobrý výhľad, tento pokus si našiel v rukaviciach.
     
    58
    Jack Harrison si spracoval loptu na krídle, Leeds sa usadil na útočnej polovici ihriska, kde sa snaží kombinovať a posunúť sa do šestnástky.
     
    57
    Tempo hry na chvíľu opadlo. Hrá sa totiž poriadne fyzicky náročný duel, čiže je to logické. Čoskoro sa opäť zvýši.
     
    56
    James Rodríguez poslal pas pred šestnástku súpera, ale Dominic Calvert-Lewin mal náročnú pozíciu, nedokázal si loptu spracovať.
     
    55
    Dominic Calvert-Lewin si nenašiel prihrávku na hrote ofenzíve, lopta zľava bola veľmi čitateľná, vystihol ju Luke Ayling, ale po prechode Leedsu dopredu fauloval Mateusz Klich.
     
    54
    Raphinha centroval z ľavého krídla, tečovaný center si bez problémov našiel brankár Jordan Pickford.
    53.
     
    53
    Strely: 10 – 16
    Strely na bránku: 7 – 4
     
    52
    Ilan Meslier spravil veľkú chybu pri rozohrávke, našiel presne Jamesa. Ten zakončil z prvej, jeho oblúčik pod brvno nezapadol, nakoľko Francúz sa rýchlo stiahol dozadu a chytil loptu.
     
    50
    Fantastické tempo pokračuje. Luke Ayling si sprava nabehol do šestnástky, sklepol loptu na Harrisona, ten mu ju vrátil a po ďalšej prihrávke bol voľný na hranici šestnástky Mateusz Klich, mieril nad bránku Pickforda.
     
    49
    Ezgjan Alioski zľava naviezol loptu do veľkého vápna Evertonu, Patrick Bamford v dobrej pozícii trafil obrancu súpera. Okamžite prišiel pas na opačnú stranu, Dominic Calvert-Lewin si naviezol loptu z krídla a zakončil tesne vedľa vzdialenejšej žrdi.
     
    48
    Center z rohového kopu si už videl na hlave Michael Keane, ktorý by mal v päťke veľkú šancu, skvele pred ním zasiahol Liam Cooper a Dominic Calvert-Lewin z voleja loptu minul.
     
    47
    Dominic Calvert-Lewin sa z krídla dostal do pokutového územia. Síce to mal z veľkého uhlu, ale aj tak mieril k žrdi a Ilan Meslier musel vyraziť na roh.
     
    46
    Ani jeden tréner cez prestávku nestriedal, takže oba celky nastupujú do druhého dejstva tak ako duel odštartovali.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Úvodné dejstvo herne skoro nadchlo, pretože zatiaľ je to výborný ofenzívny futbal z oboch strán. Šancí zahodili Everton a Leeds už neúrekom, skvele chytajú brankári. Aj napriek ich čistým kontám si musia diváci tento duel užívať.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
    45+2.
     
    45+2
    Toto už je festival zahodených šancí. Výborný streleckú pozíciu mal Mateusz Klich, technickým pokusom o milimetre minul vzdialenejšiu žrď.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    45
    Centrovaná lopta z ľavého krídla si našla hlavu Harrisona, ten na päťke predskočil Iwobiho a trafil žrď! Patrick Bamford dorážkou mieril vedľa bránky.
    44.
     
    44
    Allan veľmi pekne potiahol loptu do šestnástky, prihral medzi obrancov a Richarlison strieľal z prvej. Chcel to dať do protipohybu Mesliera, ten sa nenechal oklamať.
    43.
     
    43
    Everton dal gól, ten nakoniec neplatí. James Rodríguez poslal z rohu presný center, Richarlison hlavičkoval do siete. Tu bolo všetko v poriadku, no pri Meslierovi clonil a tým pádom zasahoval do hry Ben Godfrey nachádzajúci sa v ofsajde.
    42.
     
    42
    Richarlison poslal spred pokutového územia výbornú strelu k žrdi, ešte lepšie zasiahol brankár Ilan Meslier.
     
    41
    Alex Iwobi zahral vo vlastnom pokutovom území veľmi nešťastne rukou. Nepískalo sa to a následne sa situácia trochu prekvapivo neriešila ani cez VAR, pretože toto penalta mala byť.
     
    40
    Luke Ayling si sprava zbehol do pokutového územia, kde dostal prihrávku a hneď centroval pred bránku. Vystihol to Michael Keane.
    39.
     
    39
    Práve faulovaný James Rodríguez aj center poslal. Spred malého vápna zakončil volejom Mason Holgate, v obrovskej šanci zasiahol výborne Ilan Meslier.
     
    38
    James Rodríguez bol faulovaný niekoľko metrov od šestnástky súpera. Priamy kop vyzerá byť skôr na center ako zakončenia.
     
    37
    Defenzíva Evertonu sa zbytočne zamotala, Jordan Pickford pod tlakom odkopával loptu k Harrisonovi. Ten sa pošmykol a prišiel o ňu.
     
    36
    Richarlison nevystrelil spred šestnástky, ešte prihral vedľa seba. Abdoulaye Doucouré prihrával do krídla, tam nebol vôbec nik.
     
    35
    Desať minút do konca riadneho hracieho času v prvom polčase. Uvidíme v tomto veľmi dobrom stretnutí gól ešte do prestávky?
     
    34
    Jack Harrison poslal z krídla prudký center na hranicu päťky, Patrick Bamford to na hlavičku nemal a anglický útočník sa nedostal ani k pasu od Aylinga.
     
    33
    Leeds získal priamy kop na ľavom krídle, center pred bránku Evertonu odkopol do bezpečia útočník Dominic Calvert-Lewin, ktorý pomohol defenzíve.
     
    32
    Ezgjan Alioski pritvrdil v strede ihriska, jeho zákrok odniesol James Rodríguez. Kolumbijčan potrebuje ošetrenie, no mal by byť v poriadku.
     
    31
    Držanie lopty: 42% – 58%
     
    30
    Stuart Dallas si zľava zbehol pred šestnástku súpera, Mateusz Klich ho prihrávkou nenašiel a následne poľský záložník fauloval.
    29.
     
    29
    Obrovské šťastie mal Everton, hostia sa dostali do dvoch šancí. Raphinha hlavičkoval k vzdialenejšej žrdi, Jordan Pickford reflexívne loptu vytiahol vedľa bránky, ale dorážal Jack Harrison a prekonaného Angličana na čiare bravúrne zastúpil Ben Godfrey.
     
    28
    Leeds na pravom krídle nevymyslel nič, lopta sa nedostala do vápna domácich, ale nováčik Premier League pokračuje v kombinácii.
     
    27
    James Rodríguez poslal z priameho kopu veľmi dobrý center do pokutového územia, ale obranca Michael Keane hlavičkoval nad brvno bránky Mesliera.
     
    26
    Žltú kartu dostáva Luke Ayling (Leeds United).
     
    25
    Dostali sme už za polovicu úvodného polčasu, otvorená hra pokračuje. Zatiaľ sa rozhodne nemáme na čo sťažovať. Chýbajú už len góly.
    24.
     
    24
    Everton síce skóroval, lenže gól neplatí pre ofsajd. Alex Iwobi zľava potiahol loptu, Richarlison centroval na zadnú žrď, kde si James Rodríguez loptu prebral na hruď, oklamal Kocha a prekonal Mesliera.
     
    22
    Leeds je v tomto momente aktívnejším tímom. Hostia sú znova usadení na útočnej polovici ihriska.
     
    21
    Patrick Bamford obdržal prihrávku do pokutového územia, vo výbornej pozícii mal gól na kopačke, nakoľko bol sám na päťke, lenže jeho pokus ľavačkou Jordan Pickford skvele vykopol.
    20.
     
    20
    Dominic Calvert-Lewin chcel prehodiť Mesliera, lopta mu nesadla ideálne a nemal dobrú pozíciu. Francúz výborne čítal hru.
     
    19
    Patrick Bamford si v strede ihriska v súboji o loptu pomohol faulom, Mason Holgate teda chybu neurobil a Everton môže kombinovať ďalej.
     
    18
    Center z ľavého krídla si hľadal pred bránkou Evertonu záložník Raphinha, pred ním na dvakrát zasiahol Jordan Pickford.
     
    16
    Richarlison si nabiehal na kolmicu do pokutového územia Leedsu, pri lopte bol ako prvý Ilan Meslier. Francúzsky gólman následne zasiahol Brazílčana do nohy, ten je otrasený, no v poriadku. O penaltu každopádne nejde.
     
    15
    Úvodná štvrťhodina stretnutia nasvedčuje, že otvorený zápas by mohol trvať veľmi dlho a to je hlavne pre nestranného fanúšika veľmi dobrá správa. Hra má zatiaľ výborné tempo.
     
    14
    Kalvin Phillips strieľal z nejakých 20 metrov. Abdoulaye Doucouré pokus tečoval, čo loptu spomalilo a nasmerovalo priamo k Pickfordovi.
     
    13
    Richarlison síce strieľal zvnútra pokutového územia Leedsu, ale mieril iba do stredu bránky a veľmi slabo. Ilan Meslier nemal so zákrokom problém.
     
    12
    Leeds United kombinuje na vlastnej polovici, tentoraz proti prihrávke na krídlo veľmi dobre zasiahol Alex Iwobi.
    11.
     
    11
    Ezgjan Alioski a Dominic Calvert-Lewin v osobnom súboji pri postrannej čiare, útočník Evertonu skončil na zemi. Aut pre Leeds.
     
    10
    Raphinha cez otvorené pravé krídlo prešiel až do šestnástky, prihral pomedzi obrancov na malé vápno, kde bol voľný Jack Harrison. V obrovskej šanci okolo Pickforda zakončil tesne vedľa bránky.
     
    9
    Everton pri lopte v strede ihriska, kde sa snaží kombinovať a postupne sa posunúť pred pokutové územie Leedsu.
     
    8
    Aktívne sú zatiaľ oba tímy. Hostia mali taktiež náznak šance, strela spred pokutového územia bola zablokovaná a neprešla na Pickforda.
    7.
     
    7
    Tom Davies si sprava zbehol do šestnástky, kde dostal prihrávku a z prvej loptu posunul pred päťky. V obrovskej šanci bol Abdoulaye Doucouré, jeho zakončenie skvele vyrazil Ilan Meslier a Dominic Calvert-Lewin to už na dorážku nemal.
     
    6
    Po pravom krídle to hosťom nevyšlo ideálne, zlá prihrávka skončila mimo hracej plochy. Vhadzovať môže Alex Iwobi.
     
    5
    Luke Ayling ostal sedieť na trávniku a potreboval ošetrenie. Nehralo sa viac ako minútu, ale obranca Leedsu by mal byť v poriadku.
     
    4
    Patrick Bamford si medzi stopérmi Evertonu našiel prihrávku, uvoľnil sa a strieľal len tesne vedľa bránky Pickforda. Anglický útočník bol zastavený ofsajdom.
     
    3
    Znova bol pri lopte Raphinha, tentoraz sa vyhol dvom protihráčom v strede poľa, potom nepresne prihrával doľava, kde bol Ezgjan Alioski.
    2.
     
    2
    Raphinha si výborne cez otvorený priestor potiahol loptu až do šestnástky, kde však nedokázal zakončiť prudko, loptu okolo Pickforda iba posunul k Godfreymu. Aj tak to vyzeralo ako veľká šanca.
     
    1
    Domáci Everton nastupuje v tradičných modrých dresoch, hostia majú hnedé prevedenie. Výkop obstaral Patrick Bamford z Leedsu.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Pickford – Godfrey, Holgate (C), M. Keane – Iwobi, Allan, A. Doucouré, Davies – James Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison.
    Náhradníci: Lössl – Delph, G. Sigurdsson, Y. Mina, Tosun, Bernard, A. Gomes.

    Leeds United: Meslier – Ayling, Koch, Cooper (C), Dallas – Phillips – Raphinha, Alioski, Klich, Harrison – Bamford.
    Náhradníci: Casilla – Struijk, L. Davis, Rodrigo, Costa, T. Roberts, Poveda..
     
    Everton FC

    "Toffees" po skvelom úvode sezóny v Premier League prehrali trikrát po sebe, keď nestačili na Southampton, Newcastle a ani Manchester United. Naposledy však porazili Fulham (3:2), vrátili sa všetky opory a zdá sa, že klub je opäť na správnej ceste. V tabuľke mu patrí šieste miesto so ziskom šestnástich bodov. Dominic Calvert-Lewin je s desiatimi gólmi najlepším strelcom celej Premier League, celkovo ich vsietil už trinásť.

    Leeds United

    Nováčik vstúpil do Premier League výborne, ale z posledných piatich stretnutí prehral až tri a vyhral iba jeden na pôde Aston Villy. Podľahol Wolves, Leicesteru aj Crystal Palace, remizoval s Arsenalom. Leeds United je v tabuľke na štrnástom mieste, nazbieral jedenásť bodov a celkovo vyhral tri zápasy, dva remizoval a štyri prehral. Najlepší strelec tímu Patrick Bamford strelil sedem gólov. Mateusz Klich a Hélder Costa sa postarali o dva.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Matej Kubove

    Góly: 79. Raphinha

    Karty:   90+2. Allan (EVE) – 26. Ayling (LDS), 90. Cooper (LDS)


    Everton FC: Pickford – Godfrey, Holgate (C) (82. Bernard), M. Keane – Iwobi (68. A. Gomes), Allan, A. Doucouré, Davies (61. Delph) – James Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison.
    Náhradníci: Lössl – Delph, G. Sigurdsson, Y. Mina, Tosun, Bernard, A. Gomes.

    Leeds United: Meslier – Ayling, Koch, Cooper (C), Dallas – Phillips – Raphinha (85. Poveda), Alioski, Klich, Harrison (89. Costa) – Bamford (90+1. Rodrigo).
    Náhradníci: Casilla – Struijk, L. Davis, Rodrigo, Costa, T. Roberts, Poveda.