Venezuela – Čile 2:1 (kon.) | Ekvádor – Kolumbia 6:1 (kon.)
koniec
Venezuela
2:1 (1:1)
Čile
cz Utorok 17.11.2020, 22:00 • Estadio Olímpico de la UCV, Caracas • Kvalifikácia MS (Južná Amerika) • 4. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný sváteční večer! Vítám vás při sledování jihoamerické kvalifikace na mistrovství světa, u zápasu mezi Venezuelou a Chile.
     
    Venezuela

    Fotbalisté Venezuely na svůj první bodový zisk ve skupině čekají marně. Přitom nehrají vůbec špatně, s favorizovanou Brazílií a Paraguayí prohráli těsně 0:1, jen s Kolumbií padli výrazněji, a sice 0:3. Postup Peseirovy družiny na mistrovství světa by byl velkým překvapením, ještě nikdy se fotbalisté tohoto státu na největší světové akci nepředstavili a podle úvodních zápasů to vypadá, že tato tradice zůstane zachována.
     
    Chile

    Naopak Chile určitě na postup pomýšlí. Avšak zatím není na pozicích, který by postup zaručoval, i když je pravdou, že jsou odehrány pouhá tři utkání a svěřenci kouče Ruedy měli velmi těžký los. Nejprve po vyrovnané bitvě prohráli 1:2 v Uruguayi, načež doma uhráli remízu 2:2 s Kolumbií. Až třetí zápas zvládlo Chile vítězně, zásluhou dvou gólů Vidala porazilo 2:0 Peru. Chilané na uplynulém ruském mistrovství chyběli, na předešlých šampionátech v Brazílii a Jihoafrické republice vypadli v osmifinále se stejným soupeřem, Brazílií.
     
    Úvodní sestavy:

    Venezuela: Fariňez – González, Ángel, Osorio (C), Mago – Moreno, Herrera, Cásseres – Machís, Rondón, Savarino.
    Náhradníci: Baroja, Graterol – Soteldo, Chancellor, Aňor, Hurtado, Manzano, Aristeguieta, Murillo, Otero, Conde, Rivas.

    Chile: Bravo – Isla, Díaz, Maripán, Beausejour – Pulgar, Vidal – Meneses, Pinares, Sánchez (C) – Mora.
    Náhradníci: Carabalí, Cortés – Andía, Vilches, Palacios, Orellana, N. Díaz, Echeverría, Vegas, Baeza, Parra, Sierralta.

    Rozhodčí: Loustau (ARG) – Brailovsky (ARG), Chade (ARG).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání ve svých tradičních tmavě červených dresech. Hostující Chile pro dnešní kvalifikační střetnutí obléklo dresy barvy bílé.
     
    3
    Hlavní rozhodčí musel poměrně brzy přerušit hru. Alexis Sánchez si naběhl do kleští dvou protivníků, avšak Ángel se dopustil faulu.
     
    4
    Přímý kop Chilané rozehráli na krátko. Zatím se nikam neženou, úvod střetnutí pojali v hodně volném duchu.
     
    5
    Pokračuje kombinační hra mírného favorita. Jediným presujícím fotbalistou je Salomon Rondón, ostatní Venezuelané brání v blízkosti šestnáctky.
     
    6
    Standardní situaci bude mít i domácí celek, a sice v podobě rohového kopu. Byl to Cásseres, kdo pod tlakem šikovně nastřelil Maripána.
     
    7
    Herrera podle očekávání kroutil balón na hlavu vysokého forwarda Rondóna. K němu se ovšem stáhli oba stopeři, kteří jej pohlídali.
     
    8
    Po zranění se do sestavy Chile vrátil kapitán Alexis Sánchez. Ten patičkou dobře sklepával za sebe na Vidala, při tomto kousku byl navíc zápasnicky povalen na zem Gonzálezem.
     
    8
    První žlutou kartu střetní inkasoval hostující stoper Maripán. Ten nejprve prohrál v souboji tělo na tělo proti Rondónovi, na zemi pak soka stáhl s sebou.
     
    9
    Venezuela právě vstřelila branku!
    Domácí se ujímají překvapivého vedení! Přetažený centr Herrera vrátil do ohně ideálně na hlavu LUISE MAGA, který z bezprostřední blízkosti poslal míč do sítě.
    9. Luis MAGO - 1:0
     
    11
    Bleskový protiútok pravou stranou táhl Savarino. Křídelník posléze jen bezmocně rozhodil rukama, když jeho centr přeletěl vysoko nad hlavami hráčů ve vápně.
     
    12
    Další ofenzivní snahy Venezuely zastavil zdvižený praporek pomezního signalizující ofsajd. Postavení si nepohlídal Machís.
     
    13
    Salomon Rondón ještě zabral a ze zdínlivě ztracený situace vybojoval rohový kop. Donutil totiž odkopávat Díaze, jenž chtěl původně nechat míč dokutálet mimo hrací plochu.
     
    14
    Avšak i druhý roh defenziva Chile bezpečně ubránila. Důvodem byl velmi špatný centr Machíse, mimo šestnáctku odhlavičkoval míč Isla.
     
    15
    Svěřenci kouče Ruedy určitě s takovým průběhem nepočítali. V tabulce Chile nemá příliš dobré postavení a dnešní porážka by mu výrazně přitížila.
     
    15
    Chile právě vstřelilo branku!
    Chilané poměrně rychle vyrovnávají! Střílený centr Sáncheze gólman vykopl přímo k nohám ARTURA VIDALA, středopolař dokázal poslat míč do odkryté části svatyně.
    15. Arturo VIDAL - 0:1
     
    17
    Venezuelané jsou i navzdory inkasovanému gólu při chuti, daleko od druhého gólu nebyl Darwin Machís. Levé křídlo udělalo Islovi kličku do protipohybu, při technickém pokusu ale nastřelilo právě blokujícího beka.
     
    18
    Centr Sáncheze z pravé strany obrana odvrátila těsně za šestnáctku. Z voleje zkusil vypálit Arturo Vidal, avšak trefil jenom protihráče.
     
    19
    Hosté se pomalu, ale jistě začínají dostávat do tempa. Vstřelený gól jim navíc určitě pomohl psychicky, naopak nabuzené Venezuele otrnulo.
     
    20
    Fotbalisté v tmavě červených dresech poslední minuty bezmocně běhají bez balónu. Jejich presink doposud soupeři nedělal žádné větší potíže.
     
    21
    Savarino měl na kopačce druhou branku domácích! Zničehonic se objevil za obranou Chile, avšak Bravo střelci skvěle zmenšil úhel a zasáhl!
     
    22
    Alexis Sánchez vyzval k souboji jeden na jednoho Gonzáleze. Pravý bek konkurenta pozičně skvěle vystáhl, za záda ho nepustil.
     
    23
    Hodně nepovedený obranný zákrok předvedl Mauricio Isla, kulatý nesmysl odhlavičkoval na šestnáctku ideálně pro Herrera, jehož dělovku z voleje ztečoval nad břevno Maripán.
     
    24
    Beausejour viděl za obranu nabíhajícího Moru. Tomu ovšem perfektně zkřížil cestu jeden ze stoperů, kterého forward nedovoleně poslal na trávník.
     
    25
    Navíc se jednalo o ofsajd, faul je tudíž neplatný. Možná štěstí pro Moru, protože hlavní rozhodčí útočníkovi klidně mohl za podobný skluz udělit kartu žluté barvy.
     
    26
    Hodně volného prostoru dostal u levé lajny Meneses. Zkusil odcentrovat do přehuštěného malého vápna, Ángel přehlavičkoval Pinarese.
     
    27
    Aktivní Chile nepolevuje. Pro změnu přilětěl centr zprava, ale toto nebezpečí domácí zažehnali, a to zásluhou dobře vyběhnuvšího Fariňeze.
     
    28
    Po delší době dostali možnost kombinovat i Venezuelané. Jenže Salomon Rondón neměl komu směrem dopředu. Samostatný průnik neriskoval, zvolil zpětný pas na stopery.
     
    29
    Meneses dosáhl přesně toho, čeho potřeboval. Proti přesile dobře pokryl balón, frustrovaný Mago pak protivníka zbytečně podrazil.
     
    30
    Za svůj čin ale střelec první branky zápasu pykat nebude. Alexis Sánchez totiž nepovedeným centrem poslal balón přesně do rukou gólmana.
     
    31
    Po půl hodině utkání je skóre vyrovnané, oba celky dokázaly vsítit po jednom gólu. Poté, co Chile vyrovnalo, převzalo otěže do vlastních rukou, v posledních minutách je jasně lepší.
     
    32
    Další nedovolený zákrok domácího mužstva. Tentokráte proti Pinaresovi, který pronikal středem. Zezedu ho nekompromisně sundal k zemi Herrera.
     
    33
    Na Gonzáleze zle dotíral Mora. Levý obránce nešel do rizika, otočil se a poslal přihrávku gólmanovi. Ten dlouhým odkopem poslal balón na útočnou polovinu.
     
    34
    Ovšem Claudio Bravo musí zůstat v pozoru, ne že ne! Z velké dálky zkušeného strážce svatyně vyzkoušel Rondón, brankář udržel míč v rukavicích.
     
    35
    Savarino zaregistroval sprintujícího Rondóna moc pozdě. Jemným obloučkem spoluhráče sice zkoušel najít, v té době už ale byl v postavení mimo hru.
     
    36
    Opět si nohama zahrál Fariňez, jemuž poslal osvobozující pas Osorio. Gólman počkal, až se k němu Mora přiblíží a pak podél jeho pravé nohy přihrál volnému Magovi.
     
    37
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Arturo Vidal hledal centrem za defenivní linii Sáncheze, jenže fotbalista hájící barvy Interu Milán selhal při zpracování.
     
    38
    Darwin Machís provětral své rychlé nohy, levou lajnou úspěšně utekl osobnímu strážci, Mauriciu Islovi. Centr ovšem poslal mimo dosah Rondóna.
     
    39
    Obrana Chile si teď pořádně zahrávala s ohněm! Herrera hlavou přiťukl balón úplnému volnému Rondónovi, který však tváří v tvář gólmanovi špatně trefil míč, ten proletěl vysoko nad bránou.
    39. Rondón v gólovce selhal
     
    40
    Po střetu ve středu hřiště zůstal Machís v bolestech ležet na trávníku. Domácí kouč se hodně zlobí, dožadoval se odpískání faulu. Neúspěšně.
     
    41
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou týmy do kabin za nerozhodného stavu?
     
    42
    Hlavní rozhodčí znovuzahájil hru, Venezulené okamžitě sportovně vrátili míč soupeři. Byl to totiž Vidal, kdo zakopl balón z důvodu ležícího Machíse.
     
    43
    Yangel Herrera zůstal ležet na zemi po souboji s Arturem Vidalem. Ani v tomto případě argentinský arbitr Loustau neodpískal faul.
     
    44
    Salomon Rondón u lajny uspěl proti Maripánovi. Cestu mu vzápětí zkřížil Díaz, jehož útočník nastřelil a získal pro domácí rohový kop.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu dvě minuty.
     
    45+1
    Od rohového praporku opět centroval Darwin Machís. Na vysoký balón si zakřičel Claudio Bravo, kulatý nesmysl s přehledem ukryl v náruči.
     
    45+2
    Poslední akce úvodního dějství patřila Chilanům. Arturo Vidal vypálil z halfvoleje po obranné hlavičce Ángela kousek nad horní tyč.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu mezi Venezuelou a Chile skončil nerozhodným výsledkem 1:1. Překvapivé vedení získali na svou stranu domácí, kteří v 9. minutě skórovali ze standardky zásluhou Luise Maga. Chilané ovšem s odpovědí dlouho neotáleli, o pouhých šest minut později vyrovnal Arturo Vidal. Hosté hraji aktivněji, avšak často propadají v obraně. Měli ovšem velké štěstí, protože jak Machís, tak Rondón tutovky neproměnili.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 23:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází César Pinares, přichází Claudio Baeza.
     
    46
    Už v první minuté druhé půle inkasoval kartu žluté barvy Mauricio Isla. Naprosto oprávněně. Nebýt jeho zatažení, postupoval by Machís do velké šance.
     
    47
    Domácí trenér je nejspíše s hrou svých svěřenců spokojený, do druhého poločasu totiž vyslal totožnou jedenáctku. Trenér Chile jednu změnu udělal, nevýrazného Pinarese nahradil Baezou.
     
    48
    Centr z volného přímého kopu ubránil Díaz. Vyskočil o pár centimetrů výše než Rondón, navíc dokázal přihrát do lajny Beausejourovi.
     
    49
    A právě Beausejour založil rychlý protiútok. Nejprve si narazil s Vidalem, načež odcentroval do šestnáctky. Ángel odhlavičkoval pouze za cenu rohového kopu.
     
    50
    Který přinesl nebezpečí pro domácí bránu! Na vysoký balón Sáncheze totiž vyskočil Arturo Vidal, jehož hlavičku v poslední chvíli odvracel z brány Osorio.
     
    51
    Střet na polovině hřiště posoudil hlavní rozhodčí jako nepovolený. Faul pískl domácímu obránci Gonzálezovi.
     
    52
    Další prohřešek domácího fotbalisty. Tentokráte to byl Salomon Rondón, kdo to přehnal s útočnou aktivitou.
     
    53
    Dobrou práci odvedl Savarino. Ten nejprve pěknou kličkou obešel Maripána, následně si troufl i na Díaze, který ho zfauloval těsně za šestnáctkou.
     
    54
    Exekuce přímého kopu se podle očekávání chopil Salomon Rondón. Balón pěkně zatočil přes zeď, jenže balón začal padat pozdě, proletěl nad.
     
    55
    Hra se v posledních minutách pořádně kouskuje. Již kartou odměněný Mauricio Isla byl pro změnu v roli oběti, zezadu ho podrazil Machís.
     
    56
    Časté přerušování má pochopitelně vliv i na kvalitu utkání. Ta ve druhém poločase zatím není příliš velká, hraje se převážně kolem středového kruhu,
     
    57
    Alexis Sánchez neměl komu, a tak zkusil vypálit. Technický pokus postrádal razanci, míč směřující k levé tyči Fariňez udržel v rukavicích.
     
    59
    Luis Mago v souboji tělo na tělo přetlačil Islu a rozjel brejk na druhou stranu. Přečíslení čtyři na tři řešil Machís stříleným centrem, skluzující Maripán odvrátil míč do zámezí.
     
    61
    Útočný faul vyrobil Salomon Rondón. Forward chtěl udržet na zádech Díaze, což se nepovedlo, a tak jej nedovoleně pravou rukou stáhl na trávník.
     
    64
    Pěkný průnik středem hřiště vymyslel Alexis Sánchez. Krásně se zbavil dvou protivníků, ale pak ztroskotal na Ángelovi.
     
    67
    Svěřenci kouče Ruedy se dožadovali odpískání pokutového kopu po skluzu Ángela proti Pulgarovi. Stoper ale zasáhl jako první balón.
     
    69
    Individuální akci předvedl i na druhé straně Herrera. Středopolař obelstil Mesese, následnou ránu vypálil kousek vedle pravé části brankové konstrukce.
     
    70
    Střídání v týmu Venezuela: ze hřiště odchází Jefferson Savarino, přichází Yeferson Soteldo.
     
    71
    Ve druhém poločase jsou lepší Venezuelané, tedy alespoň co se držení míče. Na první příležitost druhé půle zatím čekáme marně.
     
    72
    Teď zkusili štěstí i hosté. A to přes dvě své největší hvězdy Sáncheze a Vidala, druhý jmenovaný vystřelil nepřesně.
     
    73
    Yangel Herrera ve středu hřiště přišel o míč a na druhou strnau tak vyrazil Pulgar. Po lajně uvolnil Menesese, centr skončil v rukavicích Fariňeze.
     
    74
    Velkou šanci mohl mít Salomon Rondón, jenž si nabíhal na dobře provedený lob za obranu od Morena. Jenže zpracování ze vzduchu útočníkovi vůbec nevyšlo.
     
    75
    Alexis Sánchez se omlouvá Mauriciu Islovi, protože ví, že mu poslal pas, který nebylo možné dostihnout na hrací ploše.
     
    76
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Felipe Mora, přichází Carlos Palacios.
     
    77
    Mauricio Isla skluzem pořádně zaskočil Morena, jenž nepočítal s tím, že by pravý obránce ještě mohl zabojovat o balón. Pro domácí to nakonec dopadlo dobře, Fariňez bude odkopávat.
     
    78
    Střídání v týmu Venezuela: ze hřiště odchází Cristian Cásseres, přichází Romulo Otero.
     
    79
    Pěkná přímočará akce Chilanů skončila neúspěchem. Po narážčce mezi Vidalem a Menesesem hledal první jmenovaný za obranou Palaciose, toho ovšem pokryl Ángel.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Venezuelané nadále drží s favoritem remízu, jež by znamenala první bodový zisk, pro Chile by naopak ztráta byla velkou komplikací v boji o postupová místa.
     
    81
    Venezuela právě vstřelila branku!
    Aktivnější jsou hosté, ale podruhé v zápase vedou domácí! Soteldo si vytvořil na pravé straně prostor na centr. Balón poslal do míst, kde byl SALOMON RONDÓN. Venezuelský kapitán se odpoutal od Maripána a v pádu umístil míč do sítě!
    81. Salomon RONDÓN - 2:1
     
    83
    Svěřenci kouče Ruedy mohli okamžitě vyrovnat. Sánchez nejprve se střelou neuspěl, a tak odražený balón posunul do lepší palebné pozice Menesesovi, jenž napálil dobře postaveného obránce.
     
    84
    Hlavní rozhodčí ještě řešil s videorozhodčím, zda blokující fotbalista nezblokoval zakončení rukou. Porada byla rychlá, vše proběhlo v rámci pravidel.
     
    85
    Hosté podle očekávání vrhli poslední zbytky sil do útoku. Vyrovnat zkusil Aleis Sánchez, avšak míč chytil opačnou faleš než potřeboval.
     
    86
    Na trávníku zůstal ležet Yangel Herrera. Konec základní hrací doby se nezadržitelně blíží, Venezuelané budou rádi za každé takové pozdržení.
     
    87
    Arturo Vidal si doslova zahrával s ohněm. Jakožto poslední hráč si dovlil kličku proti Machísovi, jež mu k úlevě spoluhráčů vyšla.
     
    88
    V posledních minutách je hodně vidět Alexis Sánchez. Ten prosprintoval jako vítr kolem dvou protivníků, zastavil jej až Luis Mago. Ale jen za cenu žluté karty.
     
    89
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Erick Pulgar, přichází Andres Vilches.
     
    90
    Střídání v týmu Venezuela: ze hřiště odchází Luis Mago, přichází Oscar Conde.
     
    90+1
    Střídání v týmu Venezuela: ze hřiště odchází Darwin Machís, přichází Jhon Chancellor.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    90+3
    Domácí gólman Fariňez vyrobil obrovskou hrubku, když mu centr Isly zprava vypadl z rukavic. Měl velké štěstí, že Ángel rychle zareagoval a odkopl mimo nebezpečí.
     
    90+4
    Definitivní razítko na vítězství Venezuely mohl dát Salomon Rondón. Hlavička z velkého předklonu však Brava neohrozila.
     
    90+5
    Je to jasné, domácí těsný náskok uhájí až do posledních vteřin! Finální akci v honbě za vyrovnáním táhl po lajně Sánchez, tělem mu ale stopku vystavil Romulo Otero.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Venezuely se v rámci jihoamerické kvalifikace na mistrovství světa postarali o velké překvapení, když porazili na domácím stadiónu po bojovném výkonu favorizované Chile v poměru 2:1. Svěřenci kouče Peseira šli do vedení už v 9. minutě, kdy se hlavou trefil Luis Mago. Hosté ovšem dokázali rychle odpovědět, po čtvrt hodině hry vyrovnal Arturo Vidal. Rozhodující moment střetnutí přišel v 81. minutě, kdy zraněný Soteldo ještě dokázal odcentrovat na Salomona Rondóna, jenž i v pádu dopravil kulatý nesmysl do sítě. Venezuela po třech porážkách zapisuje do tabulky první tři body. Chile si zkomplikovalo bitvu o cestu na světový šampionát, po čtyřech odehraných zápasech zůstává ne nepostupové šesté příčce.
     
    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 5:6. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 10:6.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (00:03:21)

    Milan Huppert

    Góly: 9. Mago, 81. Rondón – 15. Vidal

    Karty:   88. Mago (VNZ) – 8. Maripán (CLE), 46. Isla (CLE)


    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 5:6. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 10:6.
    Venezuela: Fariňez – González, Ángel, Osorio (C), Mago (90. Conde) – Moreno, Herrera, Cásseres (78. Otero) – Machís (90+1. Chancellor), Rondón, Savarino (70. Soteldo).
    Náhradníci: Baroja, Graterol – Soteldo, Chancellor, Aňor, Hurtado, Manzano, Aristeguieta, Murillo, Otero, Conde, Rivas.

    Čile: Bravo – Isla, Díaz, Maripán, Beausejour – Pulgar (89. Vilches), Vidal – Meneses, Pinares (46. Baeza), Sánchez (C) – Mora (76. Palacios).
    Náhradníci: Carabalí, Cortés – Andía, Vilches, Palacios, Orellana, N. Díaz, Echeverría, Vegas, Baeza, Parra, Sierralta.

    Rozhodca: Loustau (ARG) – Brailovsky (ARG), Chade (ARG)