S. Macedónsko – Estónsko 2:1 (kon.) | Gruzínsko – Arménsko 1:2 (kon.) | Albánsko – Kazachstan 3:1 (kon.)
Bielorusko – Litva 2:0 (kon.) | Moldavsko – Grécko 0:2 (kon.) | Slovinsko – Kosovo 2:1 (kon.)
koniec
Gruzínsko
1:2 (0:1)
Arménsko
cz Nedeľa 15.11.2020, 18:00 • Dinamo Arena, Tbilisi • Liga národov UEFA - Liga C • Skupina 2
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Dobrý podvečer u evropského fotbalu! Dnes nás čekají další zápasy Ligy národů, pomalu už se začíná rozhodovat o postupu a nepostupu některých týmů. Rozhodovat se bude i v dnešním duelu mezi Gruzií a Arménií. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
     
    Gruzie
    Celá Gruzie smutní, protože se jí nepodařilo kvalifikovat na Euro. V rozhodujícím zápase o postup totiž prohrálo se Severní Makedonií 0:1 a bude to tak muset znovu zkusit za pár let. Gruzíncům se alespoň daří v Lize národů, kde mohou ještě zabojovat o postup do Ligy B. Ve své tabulce jsou sice na druhém místě, ale od prvního místa je dělí jen o něco málo horší skóre, je na něm právě Severní Makedonie, které dnešní domácí rozhodně mají co vracet. Jinak ve skupině ještě neprohráli, připsali si výhru a tři remízy. Vítězství to bylo proti Estonsko, remízy pak dvakrát právě proti Severní Makedonii a jednou s Arménií. Pokud chce tedy Gruzie myslet na postup, měla by dnes vyhrát, což se od ní i docela očekává, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.

    Poslední tři utkání
    Gruzie vs. Severní Makedonie – 0:1
    Severní Makedonie vs. Gruzie – 1:1
    Arménie vs. Gruzie – 2:2
     
    Arménie
    Arménie je stále ve hře o postup, ale rozhodně se spokojí s tím, kdyby se udržela v Lize C. V tabulce je na třetím místě, přičemž na druhou Gruzii a první Severní Makedonii ztrácí jenom jeden bod, protože na rozdíl od těchto dvou týmů jednou prohrála. Bylo to proti Severní Makedonii hned v prvním zápase, následně to ihned napravila výhrou nad Estonskem, ale poté už přišly jen dvě remízy s Gruzií a Estonskem. Pokud si tak chtějí Arméni uchovat šance na postup, měli by dnes minimálně remizovat, avšak plichta by mohla stačit i na zabránění sestupu. Arménie však určitě ještě zabojuje o výhru, i když není favoritem.

    Poslední tři utkání
    Estonsko vs. Arménie – 1:1
    Arménie vs. Gruzie – 2:2
    Arménie vs. Estonsko – 2:0
     
    Úvodní sestavy:

    Gruzie: Makaridze – Žighauri, Chočolava, Grigalava, Navalovski – Kankava (C), Aburžania – Davitašvili, Gvilija, S. Lobžanidze – E. Lobžanidze.
    Náhradníci: G. Loria, Kvaschvadze – Kakabadze, Kašia, Tabidze, M. Kobachidze, Kazajšvili, Kačarava, Mikeltadze, Kvekveskiri, Papunašvili, Dvali.

    Arménie: D. Jurčenko – Hambardzumjan, Harojan, Calisir, A. Hovhannisjan – Barseghjan, Udo, Grigorjan, Ghazarjan (C) – Adamjan, Karapeťan.
    Náhradníci: Melixeťan, Šahatuni – T. Voskanjan, Muradjan, Korjan, Hakobjan, Hovhannisjan, Išchanjan, A. Voskanjan, S. Grigorjan, Bičachčjan.

    Rozhodčí: Guida – Passeri, Ranghetti (všichni ITA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Arman Hovhannisjan je hned po úvodním výkopu faulován, na zem mu však mírně dopomohl i kluzký povrch, protože v hlavním městě Gruzie docela hustě prší.
     
    2
    Hosté si dávali s autem na čas, následná rozehrávka se jim však vůbec nepovedla, protože domácí již provádí protiútok.
     
    3
    Zuriko Davitašvili však dlouhý nákop po pravé straně nedoběhl, takže míč skončil za brankovou čárou, což znamená odkop pro Davida Jurčenka.
     
    4
    Hosté jsou při napadání více než aktivní, Tigran Barseghjan dokonce odhadl směr soupeřícího výkopu, ale balón srazil jen mimo hrací plochu.
     
    5
    Gruzíni mají nemalé problémy s rozehrávkou, Sargis Adamjan se však nakonec dopustil útočného faulu, po kterém se domácí hráči budou moci trochu uklidnit.
     
    6
    Na obou stranách vidíme hodně nepřesností, jde vidět, že oba týmy nejsou na úplně nejlepší úrovni. Zatím se ale hraje v rychlém tempu.
     
    7
    Arméni stále do napadání dávají většinu své energii. Tentokrát už jim to konečně přineslo míč, díky čemuž Sargis Adamjan mohl odcentrovat z pravé strany, ale v šestnáctce žádného spoluhráče nenašel.
     
    12
    Gruzie to tentokrát dopředu zkouší přes pravou stranu, ale nadějně rozjetou ofenzivu překazil střet dvou hráčů, který byl z obou stran čistý.
     
    13
    Domácí mají výhodu prvního rohu, ten je rozehrán nakrátko a až poté přichází centr, ale ten letěl moc vysoko, takže z toho žádná střela být nemohla.
     
    14
    Gruzínci jsou mnohem častěji u balónu, po dlouhé době mohou i jen tak kombinovat na své polovině, protože je soupeřící hráči nenapadají.
     
    15
    Giorgi Navalovski se prezentoval dobrým obranným zákrokem, kdy doběhl Sargise Adamjana a vykopl mu míč na roh. Ten poté Arméni nedokázali využít.
     
    16
    Giorgi Navalovski v rámci souboje nakopával míč na sebe, ale nakonec ho poslal jen mimo hrací plochu, což znamená aut pro hosty.
     
    17
    Nebezpečný skákající míč srazil André Calisir raději na roh. Ten první Arménie bez problémů ubránila, takže by to teď nemuselo být jinak.
     
    18
    Domácí už se začínají pevně usazovat na útočné polovině, ale nebezpečné zakončení jim zatím není dovoleno. Arménie velmi dobře kryje hranici svého vápna.
     
    19
    David Jurčenko nic neriskuje a po přihrávce raději nakopává dopředu, kde dokonce nachází jednoho ze spoluhráčů. Alexandr Karapeťan však následně nedosáhl na míč, který tak skončil v autu.
     
    20
    V prvních dvaceti minutách Gruzínci lehce potvrzovali roli favorita, na nějakou větší šanci však stále čekají. To se však v následujících minutách může rozhodně změnit, protože jsou pořád lepší.
     
    21
    Útočné snažení domácích přerušuje útočný faul, po kterém se tedy konečně může uklidnit Arménie. Ta ale této možnosti nevyužívá a ihned se žene dopředu, což znamenalo ztrátu balónu.
     
    22
    Z protiútoku tak centroval Giorgi Navalovski, ale jeho centr byl přetažený, takže si ho bez problémů našel jeden z obránců, který ho ihned odvrátil.
     
    23
    Giorgi Makaridze si musí organizovat obranu proti soupeřícímu autu, ten ale soupeř rozehrává dozadu a stahuje se na svou polovinu.
     
    24
    Domácí jsou rychle zpět u míče a tentokrát si dávají s rozehrávkou extrémně na čas. Vyrovnaný stav se jim nelíbí, co nejdříve chtějí jít do vedení.
     
    25
    Giorgi Makaridze musí vybíhat proti přihrávce mimo své vápna, nervozitu však na sobě neukázal a svědomitě rozehrál na nejbližšího spoluhráče.
     
    26
    Alexandr Karapeťan byl při hlavičkovém souboji dost tvrdý, avšak rozhodčí mu faul nepískl. Zakončení se mu ale vůbec nepovedlo, protože skončilo vysoko nad bránou.
     
    27
    Hra se po dlouhé době uklidňuje, což zapříčiňuje klidná kombinace domácích fotbalistů, kteří nechtějí vyrobit žádnou chybu.
     
    28
    Nadějnou kombinaci těsně před šestnáctkou nakonec přečetl jeden z arménských hráčů, který okamžitě odklidil míč do bezpečné vzdálenosti od branky.
     
    29
    Hosté se po úspěšné obraně pomalu posouvají dopředu, kousek za půlící čárou si totiž pro nedovolený zákrok došel Alexandr Karapeťan.
     
    30
    V první půlhodině utkání jsme toho moc neviděli. Na trávníku se sice pořád něco děje, chybí tomu však větší šance na obou stranách.
     
    31
    Domácí nejsou při obraně zdaleka tak jistí jako soupeř, jeden z hostů si totiž chvíli před šestnáctkou dělal, co chtěl. Nakonec ale musel přihrát dozadu.
     
    33
    Arménie právě vstřelila branku!
    Hosté výborně přečetli soupeřícího rozehrávku, díky čemuž se dostávají do vedení! Následně totiž zamířili do protiútoku, při kterém Tigran Barseghjan přihrával do středu šestnáctky. Tam se díky velké chybě jednoho z obránců míč dostal, GEVORG GHAZARJAN měl následně spoustu možností pro zakončení. Míč tak poslal do středu brány, kudy prošel až do sítě. Asistence: Tigran Barseghjan.
    33. Gevorg GHAZARJAN - 0:1
     
    35
    Žlutou kartu dostává Artak Grigorjan (Arménie).
     
    36
    Arménie je díky úvodnímu gólu na koni a spěchá k dalším střelám. To se tentokrát nepovedlo, protože byl Gevorg Ghazarjan hraničním způsobem poslán k zemi.
     
    38
    Gevorg Ghazarjan se nechává ošetřovat za postranní čárou, chvíli se však nehrálo. Arméni každopádně chvíli budou hrát v deseti.
     
    39
    Gruzie po delší době nachází cestu k soupeřící šestnáctce, ale tam si Elguža Lobžanidze pod tlakem nedokázal zpracovat míč a nakonec ho srazil do autu.
     
    40
    Hosté pomalu přestávají stíhat, proto si musí pomáhat nedovolenými zákroky. Nyní si takhle pomohl Artak Grigorjan.
     
    40
    Domácí měli opravdu pořádnou šanci po centru, protože Elguža Lobžanidze dokázal hlavičkovat mezi tři tyče, avšak David Jurčenko nadvakrát udržel balón před brankovou čárou!
     
    41
    Giorgi Navalovski žádal o přenesení hry na levou stranu, kam si také nabíhal, ale byl dobře pokryt dvěma protihráči, kteří k němu míc nepustili.
     
    43
    Arménie je v posledních minutách prvního poločasu pod nemalým tlakem, do přestávky se tak snaží udržet vedení všemi možnými prostředky.
     
    44
    To se zatím bez problémů daří, hosté nyní dokonce útočili, ale nic z toho nevytřískali. Musí se ale mít na pozoru, protože Gruzie okamžitě uhání do protiofenzivy.
     
    45
    Arméni úspěšně drží míč daleko od své klece a vypadá to, že do šaten si těsný náskok odnesou. Nyní ho dokonce mohou ještě navýšit.
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:01.
     
    První půle nám přináší mírně překvapivý výsledek, protože ji ovládla Arménie. Ta sice s míčem tráví mnohem méně času, ale je opravdu efektivní při napadání, díky čemuž se jednou prosadila. Gruzie naopak svou největší šancí nedokázala využít, takže ve druhém poločase bude mít co dohánět.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Arménie na začátku poločasu pevně drží míč na svých kopačkách a už pomalu začíná hrát na čas. Těsné jednobrankové vedení však bude nesmírně těžké udržet.
     
    48
    Saba Lobžanidze se blýskl pěknou zidanovkou, po které skončil na trávníku vinou protihráče. Hlavní rozhodčí okamžitě přisuzuje míč zpět do gruzínského držení.
     
    49
    Žambul Žighauri zkusil štěstí z pěkné dálky, ale jeho technický pokus se točil do středu brány, takže David Jurčenko to příliš složité neměl.
     
    50
    Gruzie na nic nečeká a hned od začátku poločasu se aktivně žene za vyrovnáním, díky čemuž se pořád hraje na polovině Arménie. Na větší šanci ale stále musíme čekat.
     
    51
    Giorgi Navalovski to zase zkouší rozhýbat na pravé straně, míč následně předal Sabu Lobžanidzemu, jehož pokus o centr byl sražen na roh.
     
    53
    Tentokrát to domácí zkouší přes levou stranu, kde ale Valerianu Gvilijovi utekl míč až za postranní čáru, což znamená aut pro hosty.
     
    54
    Míč je rychle zpět v držení domácích hráčů, kteří už mají 68% držení balónu. K vytouženému gólu jim to však stále příliš nepomáhá.
     
    55
    Žambul Žighauri nic neriskuje vhozeným autem dozadu, jeho spoluhráči následně posílají míč až ke gólmanovi, který tedy zahajuje další útočné snažení.
     
    56
    Džaba Kankava si při zpracování míče pomohl nechtěně rukou, takže hosté se po delší době budou moci uklidnit na vlastní polovině.
     
    56
    Střídání v týmu Gruzie: ze hřiště odchází Zuriko Davitašvili, přichází Valerij Kazajšvili.
     
    58
    Arménie je poprvé ve druhé půli vepředu, kde rovnou získala roh, avšak Hovhannes Hambardzumjan hlavičkoval jen mimo tři tyče.
     
    59
    Domácí se po dalším neúspěšném útoku začínají trochu hádat, protože přišel jen přetažený centr. Kdyby se však povedl, tak z toho mohla být dobrá gólovka.
     
    60
    Gruzie už má jen třicet minut na vyrovnání, což je stále docela dost, ale pokud nezačnou přicházet střelecké příležitosti, tak ani nepřijde žádný gól.
     
    61
    Giorgi Makaridze po centru dokonce musel zasahovat, což zvládl na jedničku a bleskově rozehrál. Saba Lobžanidze se tak hnal do protiútoku, ale nechtěl při něm ztratit míč, takže ho raději přibrzdil.
     
    62
    Gruzínci to zase zkouší pomocí pomalé kombinace, proti které hosté vůbec nevystupují. Mohl tak přijít centr, který však André Calisir uklidil na roh.
     
    63
    Centr od rohového praporku je moc dlouhý a vysoký, Arméni však míč uklidili jen k Giorgimu Aburžaniovi, který okamžitě centroval, ale zase neúspěšně.
     
    64
    Sargis Adamjan mohl získat nějaký čas protiútokem, ale vzdušný pas si na půlící čáře nedokázal zpracovat, takže zase útočí Gruzie.
     
    65
    Ve vápnu Arménie se semlel souboj, při kterém skončili na zemi Elguža Lobžanidze a Arman Hovhannisjan. Hlavní sudí tak nařizuje penaltu pro Gruzínce!
    65. Penaltový zákrok
     
    65
    Gruzie právě vstřelila branku!
    Pokutový kop je proměněn a máme tedy srovnáno! Zodpovědnost na sebe vzal VALERIJ KAZAJŠVILI, který to vyřešil bravurně, protože pálil na stranu, kam gólman nešel. Balón tak bez problémů doplachtil až do sítě.
    65. Valerij KAZAJŠVILI - 1:1
     
    68
    Střídání v týmu Gruzie: ze hřiště odchází Elguža Lobžanidze, přichází Kačarava.
     
    69
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Arman Hovhannisjan, přichází Serob Grigorjan.
     
    70
    Vstupujeme do poslední dvacetiminutovky, která může být ještě hodně zajímává. Arménie se totiž pokouší o návrat do vedení, zatímco Gruzie útočí na dokonání obratu.
     
    71
    Valerij Kazajšvili se mohl připsat druhý gól během chvíle, protože si našel odražený míč a z hranice šestnáctky okamžitě pálil, ale jeho pokus byl sražen těsně vedle brány!
     
    72
    V pokutovém území padá Kačarava, kterému při souboji bylo zamezeno zakončení. Faul to však na ani jedné straně nebyl.
    72. Kačarava při zakončení skončil na zemi, další penalta to však není
     
    74
    Serob Grigorjan vhazuje aut na levé straně, tím našel Sargise Adamjana, který se pokusil protlačit k centru, ale balón jeho vinou nakonec skončil mimo hrací plochu.
     
    75
    Gruzie má výhodu dalšího rohového kopu, ale ten bez problémů odvrací David Jurčenko, protože centr od rohového praporku letěl moc blízko jeho bráně.
     
    76
    Žlutou kartu dostává Giorgi Aburžania (Gruzie).
     
    77
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Alexandr Karapeťan, přichází Aršak Korjan.
     
    77
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Gevorg Ghazarjan, přichází Vahan Bičachčjan.
     
    77
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Solomon Udo, přichází Karen Muradjan.
     
    79
    Giorgi Makaridze po dlouhé době pomáhá svým spoluhráčům s rozehrávkou, zase ale nevolí daleký nákop dopředu, naopak přihrává na nejbližšího hráče v bílém dresu.
     
    80
    Střídání v týmu Gruzie: ze hřiště odchází Giorgi Aburžania, přichází Nika Kvekveskiri.
     
    80
    Střídání v týmu Gruzie: ze hřiště odchází Saba Lobžanidze, přichází Giorgi Papunašvili.
     
    81
    Žambul Žighauri vhazuje na vlastní polovině a nikam s tím nespěchá. Vzhledem k průběhu zápasu by domácí určitě byli rádi alespoň za bod.
     
    82
    Arménie se po delší době usazuje na útočné polovině, kde ale nic neriskuje, protože nechce přijít o vyrovnaný stav. Je to tak hodně opatrná hra.
     
    83
    Karen Muradjan si našel na levé hraně vápna odražený míč, následně okamžitě centroval, ale našel jen rukavice domácího brankáře.
     
    84
    Arméni pořád výborně střeží vzdušný prostor před vlastní bránou. Nyní si z toho odnesl bolestivý šrám Sargis Adamjan, ale ten se z toho nejspíš rychle dostane.
     
    86
    Arménie právě vstřelila branku!
    Hosté skórují z protiútoku a krátce před koncem zápasu se ještě dostávají do vedení! Po nevyužité šanci Gruzie Arménie okamžitě zamířila dopředu, kde útočila do rozhozené soupeřící obrany. Tigran Barseghjan tak bravurně uvolnil SARGIS ADAMJAN, který následně zakončil přesně ke vzdálenější tyči. Asistence: Tigran Barseghjan.
    86. Sargis ADAMJAN - 1:2
     
    88
    Domácí se okamžitě snaží o nalezení odpovědi, ale jejich další útok končí fiaskem, po kterém bude David Jurčenko odkopávat od své klece.
     
    89
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Sargis Adamjan, přichází Taron Voskanjan.
     
    90
    Arméni drží míč pevně pod kontrolou a snaží se ho nedávat soupeři. To se chvíli dařilo, ale po nepřesném autu už se Gruzíni dostali k míči.
     
    90+1
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    90+2
    Gruzie marně hledá cestu ze své poloviny, přičemž už ji opravdu dochází čas. Na vyrovnání už má jen necelé dvě minuty.
     
    90+3
    Arménie chytře nepouští soupeře ani ke svému pokutového území a suverénně míří za vítězstvím, od kterého ji dělí už jen pár okamžiků.
     
    90+4
    Domácí ještě našli cestu do vápna, ale tam přišla jen moc dlouhá přihrávka, která skončila za brankovou čárou, což znamená ještě jeden odkop pro arménského brankáře.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Arménie si dnes připisuje opravdu překvapivé vítězství, díky čemuž bude moci v následném souboji se Severní Makedonií zabojovat o postup. Zpět ale k dnešnímu zápasu, kde podle statistik byli jednoznačně lepší domácí fotbalisté. I přesto se Arméni dostali do vedení, které opravdu dlouho drželi, ale nakonec přece jen inkasovali. V závěru se však vzchopili, díky povedenému protiútoku se prosadili ještě jednou, díky čemuž si připisují senzační tři body!
     
    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 0:3. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:12.
     
    To už je ode mne pro tuto chvíli vše. Dnešní program Ligy národů však zdaleka nekončí, večer bude na vidění další velká kupa zápasů. Tak pěkný fotbalový večer! (19:56:00)

    Lukáš Mihal

    Góly: 65. Kazajšvili (pen.) – 33. Ghazarjan (Barseghjan), 86. Adamjan (Barseghjan)

    Karty:   76. Aburžania (GRU) – 35. Grigorjan (ARM)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 0:3. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:12.
    Gruzínsko: Makaridze – Žighauri, Chočolava, Grigalava, Navalovski – Kankava (C), Aburžania (80. Kvekveskiri) – Davitašvili (56. Kazajšvili), Gvilija, S. Lobžanidze (80. Papunašvili) – E. Lobžanidze (68. Kaczarawa).
    Náhradníci: G. Loria, Kvaschvadze – Kakabadze, Kašia, Tabidze, M. Kobachidze, Kazajšvili, Kaczarawa, Mikeltadze, Kvekveskiri, Papunašvili, Dvali.

    Arménsko: D. Jurčenko – Hambardzumjan, Harojan, Calisir, A. Hovhannisjan (69. S. Grigorjan) – Barseghjan, Udo (77. Muradjan), Grigorjan, Ghazarjan (C) (77. Bichakhchyan) – Adamjan (89. T. Voskanjan), Karapeťan (77. Korjan).
    Náhradníci: Melixeťan, Šahatuni – T. Voskanjan, Muradjan, Korjan, Hakobjan, Hovhannisjan, Išchanjan, A. Voskanjan, S. Grigorjan, Bichakhchyan.

    Rozhodca: Guida – Passeri, Ranghetti (všichni ITA)