Bayern – Frankfurt 5:0 (kon.) | Mainz – Mönchengladbach 2:3 (kon.) | Lipsko – Hertha 2:1 (kon.)
Union Berlín – Freiburg 1:1 (kon.) | Dortmund – Schalke 3:0 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
3:0 (0:0)
FC Schalke 04
Sobota 24.10.2020, 18:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Nemecká Bundesliga • 5. kolo
Predzápasové kurzy
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (20:38:15)
     
    Štatistiky zápasu:

    Držanie lopty: 70 % : 30 %.
    Strely na bránu: 7:0.
    Strely mimo: 10:3.
    Rohy: 7:2.
    Ofsajdy: 0:3.
    Fauly: 5:15.
     
    Domáci v druhom polčase zlomili hostí a tromi gólmi rozhodli o svojom úplne zaslúženom víťazstve v dnešnom „revírnom derby“. Domácich dostal do vedenia sviatočný strelec Manuel Akanji a keď o pár minút neskôr navýšil skóre na rozdiel dvoch gólov Häland, tak o výhre Dortmundu už zrejme nebolo pochýb. Víťazstvo BVB ešte vylepšil presnou hlavičkou po rohovom kope Mats Hummels a domáci tak vyhrali rozdielom triedy. Po priebehu zápasu je však nutné priznať, že výsledek 3:0 je pre hostí ešte veľmi milosrdný, domáci mali totiž jasnú prevahu a úplne bezzubí hostia brankára Bürkiho nielenže vôbec neohrozili, ale len výnimočne sa dostávali na dlhšiu dobu na útočnú polovicu. Dortmund sa po tejto výhre dostal na priebežné tretie miesto, naopak Schalke je po ďalšej jasne prehre na predposlednej priečke.
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    90
    Tí si loptu prihrávajú v strede poľa a ani oni už sa zdanlivo neženú k ďalšej útočnej akcii. Lopta sa posúva v týchto chvíľach skôr zľava doprava ako smerom dopredu.
     
    89
    Dánsky gólman loptu vykopol do stredu poľa, jeho rezignovaní spoluhráči už ale akoby ani nechceli hrať a guľatý nezmysel bez boja prenechali domácim obrancom.
     
    88
    Hummelsa už tento obraz hry asi prestal baviť, preto nakopol loptu do šestnástky Schalke na Hälanda. Jeho vysoký nákop ale nórsky útočník nespracoval a lopta skončila u brankára hostí Rönnowa.
     
    87
    Reusovi odskočila lopta, kým ho ale dostúpil Raman, tak si ju s prehľadom spracoval. Borussia už hrá so Schalke v týchto chvíľach doslova bago...
     
    86
    Domáci už zďaleka nehrajú úplne na doraz, i tak však ich aktivita v presingu stačila na to, aby loptu získali. Borussia si ju prihráva v strede poľa okolo rezignovaných hostí.
     
    85
    Nastasić odhlavičkoval Hummelsov nákop na Guerreira a aj keď sa lopta odrazila k Sanému, tak pri hosťoch opäť boli okamžite domáci hráči. Schalke už by asi chcelo mať toto derby za sebou...
     
    84
    Marco Reus nakopol loptu na zadnú tyč, kam sa však k hraciemu predmetu nedokázal pretlačiť nikto v žltočiernom. Hostia chceli prejsť do rýchleho protiútoku, Ramanovi ale lopta v strede poľa odskočila a Schalke ju tak stratilo.
     
    83
    Striedajúci Mateu Morey sa pokúsil prejsť do šestnástky Schalke individuálne, s týmto prienikom ale neuspel. V následnom súboji o loptu ho však podrazil Oczipka, Dortmund teda bude mať k dispozícii priamy kop z pravej strany.
     
    82
    Napokon Borussia loptu i získala na svoje kopačky. Witselovu prihrávku na Reusa odkopol Nastasić, v strede poľa však loptu v súboji s Mascarellom získal Witsel naspäť pod svoju kontrolu a spolu so spoluhráčmi v obrane zakladá útok Dortmundu.
     
    81
    Reus fauloval pri napádaní rozohrávky Kutucuho. Hosťom sa i tak nedarí založiť solídnejšiu útočnú akciu a domáci ich s prehľadom držia na ich polovici ihriska.
     
    80
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Thomas Meunier, prichádza Mateu Morey.
     
    78
    Dortmund dal gól!
    Domáci odskakujú do trojgólového náskoku a vzhľadom na priebeh zápasu je o víťazovi asi definitívne rozhodnuté! Guerreiro nacentroval z rohu na zadnú tyč, kde na hranici bránkoviska vyskočil MATS HUMMELS vyššie ako Nastasić a prudkou hlavičkou poslal loptu nechytateľne pod brvno Rönnowovej brány.
     
    Mats Hummels hneď po príchode Reusa na trávnik odovzdal svojmu spoluhráčovi kapitánsku pásku.
     
    77
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Jadon Sancho, prichádza Thorgan Hazard.
     
    77
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Julian Brandt, prichádza Marco Reus.
     
    76
    Hosťom sa podarilo vytlačiť hráčov BVB na ich polovicu, o loptu ich však neobrali. Domáci tak môžu zaútočiť znovu a Sanchov center na konci tejto akcie musel zraziť na roh Nastasić.
     
    75
    Hummels zastavil nákop na Kutucuho, ktorý navyše vybiehal z ofsajdového postavenia. Domáci okamžitým nákopom na útočnú polovicu otáčajú hru.
     
    74
    Hostia pomaly začínajú otvárať obranu, vzhľadom na skóre sa totiž musia tlačiť viac a viac dopredu. V tejto chvíli sa Schalke dokázalo usadiť na útočnej polovici, k šestnástke Dortmundu sa ale zatiaľ nedostalo.
     
    73
    Passlack si skvele spracoval nákop Akanjiho z vlastnej polovice, na ľavom krídle si zasekol Ludewiga a nakopol loptu do šestnástky. Domáci sa tentoraz k hlavičke nedostali.
     
    71
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Giovanni Reyna, prichádza Felix Passlack.
     
    71
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Mahmoud Dahoud, prichádza Axel Witsel.
     
    71
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Rabii Matondo, prichádza Benito Raman.
     
    70
    Center z rohu nedokázali hostia odhlavičkovať, na zadnej tyči sa tak lopta dostala k Akanjimu. Ten hrací predmet okamžite vracal „do ohňa“, jeho nákop však už obrana Schalke dokázala odkopnúť do bezpečia.
     
    69
    Guerreiro si pri rozohrávke rohu narazil loptu s Hälandom, jeho center však hostia odvrátili mimo vlastnej šestnástky. Za ňou sa lopta dostala k Reynovi, ktorého technickú strelu nadvihol blokujúci Nastasić tesne nad brvno Rönnowovej brány.
     
    68
    Häland si prevzal loptu po Brandtovej prihrávke pred šestnástkou Schalke, naviedol si ju okolo dvojice obrancov hostí na ľavačku a vystrelil k ľavej tyči. Gólman Rönnow výborným zákrokom jeho pokus vyrazil.
     
    67
    A už sa im to teraz vôbec nepodarí. Nepresná prihrávka na Matonda skončila u Hummelsa, ktorý zakladá spolu so svojimi spoluhráčmi z obrany Borussie ďalší postupný útok svojho celku.
     
    66
    Hostia sa snažia trochu upokojiť hru a prihrávajú si v strede poľa. Na útočnú polovicu sa na dlhšiu dobu v tejto chvíli nedokážu dostať.
     
    65
    Strely: 13:3
    Strely na bránu: 5:0
     
    64
    Sancho si na pravej strane narazil loptu s Guerreirom a pokúsil sa popri bránkovej čiare prejsť do šestnástky Schalke, Bozdogan mu ale loptu odkopol do autu.
     
    63
    Domáci hrajú vo veľkej pohode a hostia už začínajú vypadať nalomene. Ak Borussia dá tretí gól, tak bude tento zápas zrejme definitívne rozhodnutý.
     
    61
    Dortmund dal gól!
    Domáci po krásnej akcii odskakujú do dvojgólového náskoku! ERLING HÄLAND podržal loptu na útočnej polovici, prenechal ju Sanchovi a potom si nabehol na jeho kolmicu do šestnástky. Nastasić, ktorý sa ešte snažil Hälandovi loptu vypichnúť, ju v sklze nedokázal zasiahnuť a Häland sám pred gólmanom Rönnowom už nezaváhal, keď oblúčikom ponad padajúceho gólmana Schalke poslal loptu do siete.
     
    60
    Hostia sa dokázali dostať spod vysokého presingu Dortmundu a preniesli hru na útočnú polovicu. Ludewig si nabehol na pravú stranu na pas Kutucuho, Akanji ho ale čisto od lopty odtlačil.
     
    59
    Hummels nakopol loptu na ľavé krídlo na rozbehnutého Reynu, ktorý už nedokázal dobehnúť tento pas na hracej ploche. Hostia vrátia hrací predmet do hry z autového vhadzovania.
     
    58
    Domáci hneď po výkope obrali hostí o loptu a pokračujú vo svojej útočnej snahe. Schalke sa preto muselo znovu zatiahnuť do hlbokého obranného bloku.
     
    Manuel Akanji strelil svoj prvý ligový gól od septembra 2018, keď skóroval pri domácej výhre Dortmundu nad Norimbergom 7:0.
     
    56
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Gonçalo Paciência, prichádza Ahmed Kutucu.
     
    56
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Nabíll bin Tálib, prichádza Can Bozdogan.
     
    55
    Dortmund dal gól!
    Domáci otvárajú skóre! Rohový kop rozohral Dortmund na krátko na pravej strane, kde si prihrávku pätičkou od Brandta spracoval Guerreiro. Ten zo vzduchu vystrelil, jeho strelu k ľavej tyči však ešte dokázal brankár Rönnow vyraziť. Hrací predmet sa ale po zákroku dánskeho brankára odrazil pred dobiehajúceho MANUELA AKANJIHO, ktorý už okolo pravej nohy Rönnowa namieril presne k vzdialenejšej tyči brány Schalke.
     
    55
    Guerreirov center do šestnástky nadvihol hlavou Sané tak, že lopta spadla na hornú sieť tesne za brvno brány Schalke. Hostia si vydýchli a nasledovať bude rohový kop Dortmundu.
     
    54
    Bin Tálib fauloval na vlastnej polovici protihráča v súboji o loptu. Priamy kop pre Borussia zo vzdialenosti zhruba 35 metrov od Rönnowovej brány.
     
    53
    Sané sa rozbehol pomedzi hráčov Dortmundu až na útočnú polovicu, kde posunul loptu doprava na Paciênciu. Portugalčan sa pokúsil o sólový prienik, ktorý však ukončil ziskom lopty Hummels.
     
    52
    Hostia vytlačili hráčov Borussie až pred ich šestnástku. Gólman BVB Bürki nakopol po malej domov loptu do stredu poľa, kde ju však bez väčších problémov získali hostia.
     
    51
    Häland potiahol loptu k šestnástke Schalke a pred ňou ju posunul na Sancha. Ten prenikol po pravej strane dovnútra pokutového územia, svojím centrom však prekopol všetkých hráčov v šestnástke.
     
    50
    Oczipka si pred vlastným pokutovým územím narazil loptu s bin Tálibom a z prvej ju nakopol na ľavé krídlo na Matonda. Ten túto prihrávku nedobehol a po malej domov od Akanjiho má loptu na kopačkách gólman Schalke Rönnow.
     
    49
    Hneď po zisku lopty vyrazili domáci do rýchleho protiútoku. Häland vysunul na ľavú stranu do nábehu Reynu, ktorého center zablokoval Thiaw.
     
    48
    Domáci opäť vytlačili hostí na ich polovicu ihriska, o loptu ich však tentokrát neobrali. Obrancovia Schalke si prihrávajú pred vlastnou šestnástkou.
     
    47
    Hostia najprv rozohrali veľmi zle, domáci ale o loptu prišli a druhý pokus Schalke už bol úspešný. Hostia sa usadili na útočnej polovici k svojmu postupnému útoku.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 19:33.
     
    Po prvom polčase „revírneho derby“ idú tímy do šatní za bezgólového stavu, čo sa vzhľadom na priebeh prvého dejstva dá označiť za veľký úspech Schalke. Domáci majú veľkú územnú prevahu, v niektorých pasážach obrovský tlak na obranu hostí, svoje príležitosti však Dortmund premeniť nedokázal. Hostia boli smerom dopredu úplne bezzubí a domáceho brankára Bürkiho nijak výrazne neohrozili. Uvidíme teda, či tento priebeh bude pokračovať i v druhom dejstve a ak áno, či sa Borussia dočká strelených gólov.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 72 % : 28 %
    Strely na bránu: 2:0
    Strely mimo: 7:3
    Rohy: 2:2
    Ofsajdy: 0:1
    Fauly: 1:9
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Tlak domácich sa s blížiacim sa koncom prvého polčasu stupňuje. Všetci hráči Schalke sú vo vzdialenosti maximálne 30 metrov od svojej brány a prehusťujú priestor pred svojou šestnástkou.
     
    44
    Sancho krásnou kolmicou vysunul medzi stopérov Schalke Hälanda, nórskemu útočníkovi ale lopta odskočila a napokon ju chytil brankár Rönnow.
     
    43
    Reyna sa tiež rozbehol z ľavého krídla do šestnástky Schalke individuálne, Thiaw mu ale čisto loptu vypichol a navyše sa za bránkovú čiaru odrazila od domáceho hráča.
     
    42
    Sancho sa pokúšal o sólový prienik do šestnástky, pritom ho ale zasiahol do nohy Thiaw. Domáci opäť neúspešne reklamujú faul.
     
    41
    Harít podrazil na vlastnej polovici Brandta. Domáci sa s rozohrávkou nezdržovali a pokračovali vo svojom postupnom útoku, ktorý skončil nepresnou prihrávkou pätičkou od Reynu.
     
    40
    Reyna po Meunierovom centri sprava o loptu prišiel, loptu ale domáci dokázali udržať pod svojou kontrolou. Borussia sa znovu tlačí k šestnástke Schalke.
     
    39
    Reyna sa zrazil v súboji o loptu s Mascarellom. Kapitán Schalke sa po tomto súboji vrhol na ležiaceho hráča Dortmundu a veľkú šarvátku musí riešiť hlavný rozhodca.
     
    38
    Hosťom sa podarilo vysokým presingom donútiť domácich zacúvať na ich polovicu a napokon i pripraviť o loptu. Dlho si ju však neužili, lebo Ludewig zrazil rukou na trávnik Guerreira.
     
    37
    Meunier našiel centrom z pravej strany na zadnej tyči Reynu, ktorý v súboji s obrancom Schalke nasmeroval loptu hlavou tesne mimo Rönnowovej brány.
     
    36
    Borussia sa vrátila na polovicu Schalke. Hostia sa disciplinovane zatiahli dozadu a domáci musia útočiť „do plných“.
     
    35
    Oczipkov center do stredu pokutového územia odhlavičkoval Hummels. Lopta sa po malej domov dostala až k brankárovi Rönnowovi, ktorý musel guľatý nezmysel pred dobiehajúcim Hälandom znovu odkopnúť len do autu.
     
    34
    Hostia vyrazili do ojedinelého rýchleho protiútoku. Matondo zaviezol loptu k šestnástke Dortmundu, kde ju posunul doľava na Oczipku. Jeho strelu zablokoval vo vlastnej šestnástke Sancho.
     
    32
    Oczipka šliapol na nohu pri spracovávaní lopty Meunierovi. Tento zákrok hlavnému rozhodcovi unikol, našťastie je ale Meunier v poriadku a môže pokračovať v zápase.
     
    31
    Center Reynu z rohu dokázali obrancovia Schalke odvrátiť zo svojho pokutového územia k Dahoudovi, ktorý krásnou tvrdou strelou zo strednej vzdialenosti trafil brvno Rönnowovej brány.
     
    30
    Häland sa rozbehol za ďalšou kolmicou do šestnástky, cez Nastasića však loptu nepretlačil a obranca Schalke mu loptu odkopol na rohový kop.
     
    29
    Brandt si spracoval Akanjiho nákop do šestnástky, podržal loptu na svojich kopačkách a posunul ju dozadu. Jeho spoluhráči sa snažili o kombináciu na jeden dotyk, Hälandovu prihrávku do pokutového územia na Guerreira ale odkopol Mascarell.
     
    28
    Guerreiro pasom zo stredu poľa našiel na hranici šestnástky Hälanda, ktorý si loptu potiahol dovnútra pokutového územia. Z pravej strany však v súboji s obrancom hosťujúceho celku vystrelil výrazne mimo Rönnowovej brány.
     
    27
    Dortmund sa teda vrátil na polovicu Schalke, kde sa bez väčších problémov prekombinoval až k pokutovému územiu hostí. Sancho sa prekľučkoval po pravom krídle k hranici šestnástky hostí, jeho center však odkopol Nastasić.
     
    26
    Oczipkov center z rohu zasiahol hlavou Sané a Matondo, ktorý stál pred bránkovou čiarou, pätičkou vo vzduchu usmernil loptu nad Bürkiho bránu. Matondovi je odpískaný ofsajd a možno je to tak lepšie, pretože pokiaľ by mimo hry nestál, tak by zahodil obrovskú tutovku...
     
    25
    Paciência si nabehol na ľavú stranu šestnástky na loptu, ktorú za seba predĺžil Matondo. Tam si zasekol protihráča, Hummels ale v sklze jeho strelu zrazil vysoko nad domácu bránu.
     
    24
    Mascarell rozohral štandardku nákopom na pravé krídlo, kde sa k lopte nedokázal cez obrancu Dortmundu pretlačiť Thiaw. Hrací predmet končí v aute.
     
    23
    Schalke tentokrát pomohli domáci, konkrétne Delaney, ktorý fauloval sklzom do členku na vlastnej polovici Haríta. Záložník Schalke zostáva ležať na trávniku.
     
    22
    Hostia po veľmi, veľmi dlhej dobe dokázali úspešne rozohrať, ich pokus o postupný útok sa ale skončil už v strede poľa. Oczipka pri snahe o individuálny prienik po ľavom krídle o loptu prišiel.
     
    21
    Thiaw zrazil v súboji pri autovej čiare na trávnik Reynu. Domáci protestujú, obranca Schalke však kartu za tento zákrok nedostal. Borussia sa každopádne znovu posúva na útočnú polovicu a znovu zatláča hostí k ich šestnástke.
     
    20
    Brandt si chcel naraziť loptu s Reynom, spätnú prihrávku však vystihol Oczipka. Ďaleko sa však hostia ani tentokrát nedostali a pod tlakom len odkopli loptu k domácim obrancom.
     
    19
    Paciência predĺžil za seba nákop z vlastnej polovice na Matonda, ktorý sa tlačil za loptou na ľavom krídle. S jeho akciou si poradil Akanji, ktorý odkopom do Matonda navyše získal loptu pre Dortmund.
     
    18
    Reynov prízemný center odkopol spred svojej brány tesne pred nabiehajúcim si Hälandom Nastasić a v pokračovaní tejto akcie vystrelil vysoko nad Rönnowovu bránu Guerreiro.
     
    17
    Borussia už má jasnú územnú prevahu. Hostia majú veľký problém dostať sa k lopte a naopak, musia sa brániť jednému útoku domácich za druhým.
     
    16
    Na konci peknej kombinácie Dortmundu posunul Häland loptu na ľavú stranu šestnástky na Meuniera, ktorý trafil pravú ruku brankára Schalke Rönnowa.
     
    15
    Guerreiro zakrútil od rohovej zástavky loptu priamo na bránu Schalke, pripravený Rönnow však hrací predmet chytil. Po jeho výkope ale spoluhráči loptu podržať nedokázali a znovu ju na svoje kopačky získali domáci.
     
    14
    Borussia sa postupným útokom približovala k pokutovému územiu Schalke, až kým sa nedostala lopta na Guerreira. Jeho center tečoval Nastasić na rohový kop.
     
    13
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za podrazenie Dahouda ostrým sklzom do členku Omar Mascarell (FC Schalke 04). Kapitán Schalke ani len neskúša protestovať, tak evidentný bol jeho faul.
     
    13
    Hostia rozohrali veľmi zle a pred vlastnou šestnástkou stratil loptu kapitán Schalke Mascarell. Lopta sa dostala do pokutového územia k Hälandovi, ktorému sa ale zakončenie výnimočne vôbec nevydarilo a slabou strelou vystrelil priamo na pripraveného brankára Rönnowa.
     
    12
    Dlhú kombináciu domácich ukončil strelou zo strednej vzdialenosti Sancho. Jeho pokus skončil vysoko nad Rönnowovou bránou.
     
    11
    Guerreiro center zľava odvrátili hráči Schalke k Dahoudovi, ktorého strelu zablokoval Sané. Odrazenú loptu získala Borussia, ktorá pokračuje v obliehaní pokutového územia hostí.
     
    10
    Opakuje sa však scénar spred niekoľkých minút. Domáci vytlačili Schalke na jeho polovicu ihriska a po malej domov odkopol brankár Rönnow loptu tak, že ju získali domáci hráči.
     
    9
    A hosťom sa to napokon vyplatilo, pretože Matondo získal pri stredovom kruhu loptu. Hostia rýchlo vyrazili dopredu, podobne rýchlo sa ale domáci vrátili dozadu a donútili Schalke prejsť k postupnému útoku.
     
    8
    Dortmund začína preberať iniciatívu a posledné momenty prebiehajú na útočnej polovici Schalke. Hostia zatiaľ disciplinovane držia svoje obranné postavenie.
     
    7
    Hummels našiel presným nákopom na ľavé krídlo Reynu, ktorý sa rozbehol do šestnástky Schalke. V tvrdom súboji o loptu s Thiawom Reyna spadol, hlavný rozhodca ale napriek protestom domácich hráčov necháva hru pokračovať ďalej.
     
    6
    Sancho našiel prihrávkou pomedzi obrancov Schalke v šestnástke Reynu, ktorý ešte prepustil loptu na Hälanda. Tomu ju odkopol do autu sklzom jeden z obrancov Schalke.
     
    5
    Postupný útok Schalke sa ale veľmi rýchlo skončil, keď domáci vytlačili hostí až pred ich šestnástku. Lopta sa napokon po malej domov dostala až k brankárovi Rönnowovi, ktorý musel pred napádajúcim Hälandom odkopnúť loptu aspoň do autu.
     
    4
    Po tvrdších súbojoch v strede poľa si oba celky vymenili kontrolu nad loptou a napokon ju na svoje kopačky získalo Schalke. Modrí sa posunuli na polovicu Dortmundu.
     
    3
    Až teraz sa hostia dostali prvýkrát na dlhšiu dobu k lopte. I proti nim však okamžite vybehli napádajúci hráči súpera, ktorým sa loptu získať podarilo.
     
    2
    Domáci sa až teraz dostali na útočnú polovicu. Hostia sa zatiahli do obranného postavenia a Paciência bol po takmer dvoch minútach pri prerušení prihrávky Dortmundu v strede poľa prvým hráčom Schalke, ktorý sa dotkol v zápase lopty.
     
    1
    Výkop zápasu mali domáci. Obrancovia Borussie sa hneď dostali pod tlak napádajúcich hostí, ktorí však loptu napriek tomu získať nedokázali.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Oba tímy budú hrať vo svojich tradičných farbách dresov – Borussia v žltočiernych, Schalke v modrých.
     
    Oba tímy práve vybiehajú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Bürki – Akanji, Hummels (C), Delaney – Meunier, Dahoud, Reyna, Guerreiro – Sancho, Brandt – Häland.
    Náhradníci: Hitz – Bellingham, T. Hazard, Morey, Passlack, Ł. Piszczek, Reinier, Reus, Witsel.

    FC Schalke 04: Rönnow – Thiaw, Sané, Nastasić – Ludewig, Harít, Mascarell (C), bin Tálib, Oczipka – Matondo, Paciência.
    Náhradníci: Langer – Bozdogan, Ibišević, Kutucu, Mendyl, Raman, Schöpf, Skrzybski, Stambouli.

    Rozhodca: Zwayer – Schiffner, Achmüller.
     
    Tento zápas sa kvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 bude hrať s obmedzeným počtom divákov.
     


    Vzájomné zápasy

    Vzájomná bundesligová bilancia „revírneho derby“ hovorí veľmi tesne v prospech Dortmundu, ktorý vyhral proti Schalke 34 zápasov, prehral s ním 32-krát a 30 vzájomných súbojov sa skončilo remízou. V minulej sezóne sa Schalke nepodarilo streliť Borussii ani jeden gól. V Gelsenkirchene sa zrodila vo vzájomnom dueli bezgólová remíza a v odvete v Dortmunde vyhrala domáca Borussia jasne 4:0.

    Posledných 5 vzájomných ligových zápasov:
    15.4.2018: Schalke – Dortmund 2:0
    8.12.2018: Schalke – Dortmund 1:2
    27.4.2019: Dortmund – Schalke 2:4
    26.10.2019: Schalke – Dortmund 0:0
    16.5.2020: Dortmund – Schalke 4:0
     


    FC Schalke 04

    Schalke vstúpilo do nového bundesligového ročníka doslova katastrofálne, keď získalo v štyroch ligových zápasoch len jeden bod a so skóre 2:16 je na predposlednom mieste tabuľky. Schalke i vďaka tomu zažíva jedno z najhorších období svojej dlhej histórie, ak nie úplne najhoršie, pretože spolu s minulou sezónou nevyhralo už 20 zápasov a poslednýkrát získalo tri body ešte v januári 2020 v prvom zápase jarnej časti proti Mönchengladbachu (2:0). Schalke tak pôjde do dnešného súboja ako papierový outsider, paradoxne to však hosťom môže pomôcť, keďže nemajú príliš čo stratiť.

    Predošlé ligové zápasy:
    Bayern – Schalke 8:0
    Schalke – Brémy 1:3
    RB Lipsko – Schalke 4:0
    Schalke – Union Berlín 1:1

    Nebudú hrať:
    Ozan Kabak (červená karta)
    Suat Serdar (svalové zranenie)

    Otázny štart:
    Ralf Fährmann (zranenie triesel)
     


    Borussia Dortmund

    Dortmund vstúpil do novej sezóny Bundesligy pomerne dobre, keď získal z prvých štyroch zápasov 9 bodov. Jedinou stratou bodov bola prehra 0:2 v Augsburgu, pri ktorej navyše Borussia inkasovala svoje zatiaľ jediné góly v domácej súťaži. Okrem toho v ďalších súťažiach prehrala Borussia v súboji o Nemecký superpohár s Bayernom 2:3 a v Lige majstrov začala prehrou 1:3 na ihrisku Lazia Rím. Vzhľadom na formu svojho rivala však dnes Borussia bude pomerne výrazným papierovým favoritom.

    Predošlé ligové zápasy:
    Dortmund – Mönchengladbach 3:0
    Augsburg – Dortmund 2:0
    Dortmund – Freiburg 4:0
    Hoffenheim – Dortmund 0:1

    Nebudú hrať:
    Emre Can (choroba)
    Marcel Schmelzer (zranenie kolena)
    Dan-Axel Zagadou (zranenie kolena)

    Otázny štart:
    Manuel Akanji (choroba)
    Thorgan Hazard (svalové zranenie)
    Nico Schulz (zranenie lýtka)
     
    Vitajte pri on-line prenose z „revírneho derby“ medzi Borussiou Dortmund a FC Schalke 04. Stretnutie 5. kola nemeckej Bundesligy sa začne o 18:30.

    Michal Sadlek

    Góly: 55. Akanji, 61. Häland, 78. Hummels

    Karty:   13. Mascarell (SCH)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 10:3. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 5:15.
    Borussia Dortmund: Bürki – Akanji, Hummels (C), Delaney – Meunier (80. Morey), Dahoud (71. Witsel), Reyna (71. Passlack), Guerreiro – Sancho (77. T. Hazard), Brandt (77. Reus) – Häland.
    Náhradníci: Hitz – Bellingham, T. Hazard, Morey, Passlack, Ł. Piszczek, Reinier, Reus, Witsel.

    FC Schalke 04: Rönnow – Thiaw, Sané, Nastasić – Ludewig, Harít, Mascarell (C), bin Tálib (56. Bozdogan), Oczipka – Matondo (71. Raman), Paciência (56. Kutucu).
    Náhradníci: Langer – Bozdogan, Ibišević, Kutucu, Mendyl, Raman, Schöpf, Skrzybski, Stambouli.

    Rozhodca: Zwayer – Schiffner, Achmüller