NHL - Zahájenie voľných prestupov (kon.)
koniec udalosti
NHL - Zahájenie voľných prestupov

cz Piatok 09.10.2020, 18:00Hokej
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.
     
    Dobrý podvečer všem hokejovým fanouškům! Po draftu nás tento týden čeká také zahájení volných přestupů, které bude určitě hodně zajímavé, protože na trhu je opravdu dost kvalitních hokejistů!
     
    Takový veletrh s mimořádnými gólmany tu už dlouho nebyl. K mání jsou skutečné persony, jejichž příští putování může úplně překreslit mapu NHL. Jen si ta jména vedle sebe porovnejte.

    Henrik Lundqvist
    Braden Holtby
    Anton Chudobin
    Jacob Märkstrom
    Corey Crawford
    Cam Talbot
    Mike Smith

    Už jen kvůli prvním dvěma se to vyplatí sledovat. Mentora v podobě bývalého krále Manhattanu mohou potřebovat v Calgary Flames, Philadelphia Flyers či ve Washington Capitals. I Holtby by se prý v provincii Alberta hodil, po Markströmovi zase pošilhávají v Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs.

    A taky je tu Petr Mrázek – českému brankáři sice v klubu Carolina Hurricanes zbývá z kontraktu jedna sezona v hodnotě 3,125 milionu dolarů, myslí si na něj však v Edmonton Oilers. A to by pro někdejší supertalent byla velikánská šance.
     
    Taylor Hall + Arizona, to je spojení, které fungovalo. Přesto to může dopadnout jinak. Jistě – kvůli penězům. Ale nejen kvůli nim.

    Bývalý forvard Edmonton Oilers a New Jersey Devils má za sebou deset odehraných sezon, jen dvakrát během té doby postoupil do play off. Marná sláva, už mu je osmadvacet. Pakliže chce pomýšlet na nějaký velký úspěch, měl by si teď z nabídek vybírat opravdu uvážlivě.

    Favorité na jeho služby? Montreal Canadiens a Colorado Avalanche. 'Habs' se rozloučili s Maxem Domim, úderný forvard by se jim hodil. Jenže Colorado momentálně vypadá jako perspektivnější varianta, pod platovým stropem má navíc dostatek místa.

    Anebo je tu úplně jiná adresa. Oilers. Proč by se držitel Hart Trophy z roku 2018 neměl vrátit tam, kde to dobře zná? V mnoha ohledech by to šlo, v jednom ne. Edmonton čekají velké brankářské výdaje, na jejich bývalou hvězdu tak už možná nezbude prostor.
     
    Angažmá Tysona Barrieho ve slavném klubu mělo docela určitě vypadat jinak, především v play off si to prostě nějak nesedlo. Je mu devětadvacet a stojí před klíčovým rozhodnutím: jak svou kariéru zase nakopnout.

    Minimálně pro přesilovky je pořád obrovskou zbraní, může se to hodit například Vancouver Canucks. Anebo Winnipeg Jets, jimž se stále nepovedlo zacelit díru po Dustinu Byfuglienovi a Jacobu Troubovi. Fatální nedostatek kvalitních beků pociťují rovněž v mužstvu Arizona Coyotes. Oliver Ekman-Larsson zkrátka na všechno nestačí.

    Barrie je možná defenzivně nezodpovědný a občas lehkovážnější, sestavu pouštního komanda by ale parádně vyšperkoval.
     
    Jen znamenitý brankář Andrej Vasilevskij bude od nové sezony brát o šest milionů dolarů víc. To už se musí někde projevit – poslední šampioni Stanley Cupu budou donuceni razantně šetřit.

    Kdopak to odnese? Generální manažer Julien BriseBois před pár dny prozradil, že pro klub je prioritou podepsání Erika Černáka, Michaila Sergačjova a Anthonyho Cirelliho.

    Balit si tak mohou jiní. Třeba Kevin Shattenkirk, Jan Rutta, Luke Schenn, Zach Bogosian, Pat Maroon. A taky Mitchell Stephens s Carterem Verhaeghem.

    Injekce vítězné medicíny může nakopnout spoustu klubů. V případě Shattenkirka snad Vancouver, u Rutty zase možná Washington Capitals.
     
    Boston a jenom Boston. Málokdo je v NHL označován za většího klubistu, než právě osmadvacetiletý bek Torey Krug z michiganského Royal Oak. Pořád ještě není vyloučeno, že tomu tak bude i nadále.

    Ale nic není jistého. Z několika náznaků a Krugových nedovysvětlených statusů na sociálních sítích lze předpokládat, že je spíš rozhodnut vykročit jinam. Třeba k Toronto Maple Leafs. Ambiciózní mančaft by ho velmi potřeboval, Krug je přece jen od sezony 2016-17 s 212 body šestým nejproduktivnějším obráncem soutěže.

    Mezi dalšími zájemci jsou zmiňováni Detroit Red Wings. Taky by tu nebyl do počtu. Red Wings mají dost místa pod platovým stropem, při přestavbě kádru vyhlíží právě takového mazáka.

    Nedivte se ani v případě, že se ozvou Vancouver Canucks. Šéfuje tam bývalý asistent bostonského generálního manažera Jim Benning, který Kruga dobře zná. A jemuž by se tenhle svazek velmi zamlouval.
     
    Třicetiletý obránce Alex Pietrangelo dlouho dělal dojem, že si svou budoucnost bez tklivých tónů Blues nedokáže představit. Jenže celoroční nenápadné oťukávání se stávajícím klubem nikam nevedlo.

    A najednou je to tady: příběh loňského šampiona Stanley Cupu velmi pravděpodobně spěje jinam.

    "Jsem trochu zklamán z toho, do jaké situace jsem se dostal," uznal Pietrangelo.

    Zrovna on jistě nebude mít nouzi o nápadníky. Pokud se to se St. Louis nakonec přece jen neurovná, pak jsou reálně ve hře Toronto Maple Leafs. Jednoznačnou obráncovskou jedničku totiž postrádají. A Pietrangelovi by to taky mohlo dávat smysl: je dobrým kamarádem s Johnem Tavaresem.

    Vedle Maple Leafs se nicméně šušká i o zájmu Vegas Golden Knights a Calgary Flames.
     
    Mimořádný případ. Pokud bude chtít jednačtyřicetiletý Joe Thornton hrát, pak o něj Sharks i nadále stojí. Zatím se však nic nerozhodlo. I proto, že Thornton zoufale touží po Stanley Cupu. A tak nějak chápe, že v San Jose to asi neklapne.

    Nikdy to neřekl na plná ústa, dá se to však vyčíst mezi řádky: Pokud se mu ozve vážný kandidát na celkové prvenství, zřejmě milerád kývne. Vlastně se něco takového čekalo už při poslední uzávěrce přestupů, tehdy se ovšem žádná dohoda neupekla. Možná to předznamenává i další Thorntonův osud.

    Je to kruté. Je to nevděčné. Je to bolavé. O příštího pravděpodobného člena Síně slávy ale už nemusí být zájem.

    Jeho 31 bodů (7+24) ze 71 zápasů poslední základní části už nikoho neomráčí.
     
    Je mu třicet, na poličce nemá žádnou z nejuznávanějších individuálních trofejí. Jakmile se ale hokejistů v NHL zeptáte, koho v lize považují za nejpodceňovanější trumf, často zazní právě jméno Mike Hoffman.

    Do toho se u Panthers spustilo velké zemětřesení, které začalo odchodem generálního manažera Dalea Tallona. Čas změn tedy může posadit na letadlo i Kanaďana z Kitcheneru.

    Baží po něm New York Islanders. Není to překvapivá zvěst, o své touze po Hoffmanovi mluví téměř každým rokem. Léto 2020 ovšem vtisklo jejich snažení naléhavější pečeť.

    Islanders došli v play off poprvé od roku 1993 až do konferenčního finále, jenže tam jim právě někdo jako Hoffman chyběl. Příště chtějí pochopitelně víc. S floridským mazákem se jim to může povést.
     
    Další floridské lákadlo. Do NHL se Jevgenij Dadonov po kratší odmlce vrátil v sezoně 2017-18. A mezi pravými křídly od té doby patří v produktivitě na 11. místo, těsně před Alexandra Radulova.

    Panthers budou mít vůli se ho zbavit. Na Rusův post jim vyrostli nadějní mladíci, tým ostatně daleko víc potřebuje posílit na beku. Jednatřicetiletý lišák by pasoval do systému New Jersey Devils, Buffalo Sabres, Toronto Maple Leafs. Taky si bude moci vybírat.

    Na Floridě hrál většinou v elitní formaci, navíc je použitelný na obě křídla. Může se proměnit ve vynikající kauf, stačí dát mu důvěru.
     
    V Los Angeles Kings zabřednul Tyler Toffoli do rozpačitých časů, po výměně do Vancouveru ovšem pookřál. I proto se zatím zdá to nejjednodušší řešení jako nejpravděpodobnější.

    "Chci v Canucks zůstat," přiznalo sedmadvacetileté pravé křídlo. "To je moje jasná priorita."

    Abychom se ale nedivili. Už krátce po příchodu do Vancouveru přiznal, že už nikdy nechce působit v mužstvu trápícím se na dně tabulky. Vancouver takovým otloukánkem není, ale že by měl na úplně nejvyšší cíle? To se zatím taky úplně nezdá.

    Vítěz Stanley Cupu 2014 možná pro leckoho zůstává ve stínu Taylora Halla, pro spoustu týmů se však může stát rozdílovým hráčem. I na jeho přechod z podzimu 2020 se jednou může vzpomínat.
     
    18:00
    Trh je otevřen!
     
    18:01
    Chicago hned po otevření trhu podepisuje dva hráče, kteří zde přišli právě loni. Jako první podepsal český útočník Dominik Kubalík, který podepsal smlouvu na dva roky za 3,7 milionů dolarů. V organizaci na dva roky zůstane také Malcolm Subban, který si vydělá 850 tisíc dolarů ročně.
     
    18:10
    Oliver Ekman-Larsson podle dostupných informací zůstane v Arizoně, potvrzuje Craig Morgan.
     
    18:15
    Také Wayne Simmonds mění působiště. Kanadský útočník, kterého mohou znát čeští fanoušci znát v dresu Liberce, za který hrál při výluce 2012/13, odchází z Buffala do Toronta. Zde si za rok přijde na 1,5 milionů dolarů.
     
    18:30
    Český obránce Radko Gudas se vrací na Floridu. Ne však do Tampy, kde v NHL začínal, ale přidá se k Panthers. Podepsal na tři roky a vydělá si 7,5 miliónů dolarů.
     
    18:30
    Bobby Ryan, jehož Ottawa vyplatila ze smlouvy, okamžitě nachází nové angažmá. Do svých služeb ho povolal Detroit, podmínky smlouvy však nebyly zveřejněny.
     
    18:35
    Úřadující šampiony z Tampy Bay podepisují dva hráče, kteří se o zisk Stanley Cupu přičinili. Novou smlouvu mají Patrick Maroon a Luke Schenn, naopak Tyler Johnson byl umístěn na waivers listinu.
     
    18:38
    Tyler Motte pokračuje u Canucks, podepsal smlouvu na dva roky v celkové hodnotě 2,4 milionů dolarů.
     
    18:41
    Detroit chce zapomenout na loňskou tragickou sezonu, proto přivádí další posilu. Jon Merrill podepisuje na jeden rok za 925 tisíc dolarů.
     
    18:43
    Také Florida značně posiluje, tentokrát lovila u svého rivala z Tampy Bay. Carter Verhaughe tam totiž nedostal kvalifikační nabídku, čehož Panteři okamžitě využili a získávají ho na dva roky.
     
    18:55
    Henrik Lundqvist stále může zabojovat o Stanley Cupu! Odhady se vyplnily, jelikož podepsal jednoletou smlouvu s Washingtonem.
     
    18:59
    Také Minnesora má nového brankáře, jelikož Devana Dubnyka vytrejdovala do San Jose. Jeho místo by měl zaujmout Cam Talbot, který podepsal na tři roky za 11 milionů dolarů.
     
    19:02
    Kyle Turris se po svém tříletém působení u Predátorů vrací opět do Kanady, kde bude hrát za Edmonton. Ročně si vydělá v průměru 1,65 milionů dolarů.
     
    19:11
    Nathan Beaulieu nakonec podepisuje smlouvu s Winnipegem, kde zatím působil dva roky. Přidá ještě jednou tolik a vydělá si 2,5 milionů dolarů.
     
    19:17
    Již třetí gólman mění angažmá. Bradena Holtbyho u Capitals vystřídal Henrik Lundqvist, kanadský brankář tedy zaujme místo Jacoba Märkstroma ve Vancouveru. S Canucks podepsal smlouvu na dva roky v celkové hodnotě 8,6 milionů dolarů.
     
    19:35
    Edmonton také značně posiluje. Z Caroliny přichází brankář Anton Forsberg a z Floridy o dost věhlasnější Mike Hoffman, který bývá označován za jednoho z nejpodceňovanějších hokejistů v NHL.
     
    19:39
    David Rittich bude mít o bránu Calgary s kým soupeřit! K Plamenům totiž přichází Jacob Märkstrom.
     
    19:48
    Ottawa na nic nečeká a téměř ihned po získání práv na Matta Murraye s ním podepisuje smlouvu. Ta by měla být na čtyři roky s celkovou hodnotou 25 milionů dolarů.
     
    19:51
    Velká opora v bojích o Stanley Cup nakonec působiště nezmění. Anton Chudobin prodloužil s Dallasem o tři roky, vydělá si 3,5 milionů dolarů ročně.
     
    19:54
    Rangers rychle získávají náhradu za Henrika Lundqvista, jehož místa zaujme Keith Kinkaid, který podepsal na dva roky za 1,65 milionů dolarů.
     
    20:14
    Alexander Wennberg se po konci v Columbusu sice domlouval s Montrealem, ale nakonec jde do Floridy. Smlouva na jeden rok za 2,25 milionů dolarů.
     
    20:19
    Tyler Pitlick v dresu Philadelphie úplně nezářil, proto se hned po roce stěhuje do Arizony, kde podepsal na dva roky za 3,5 milionů dolarů.
     
    20:26
    Svou první posilu má také Pittsburgh. Evan Rodrigues podepsal na rok za 700 tisíc dolarů.
     
    20:42
    Tyler Ennis o rok prodlužuje smlouva s Olejáři, do Edmontonu zamířil v průběhu loňské sezony z Ottawy.
     
    20:56
    Z Calgary se stěhuje Mark Jankowski, který také dostal jednoroční smlouvu u Tučňáků. Stejně jako Evan Rodrigues si vydělá 700 tisíc dolarů.
     
    21:00
    Nashville získává posilu do obrany. Z Ottawy totiž přichází Mark Borowiecki, který poprvé mění svou adresu v NHL. Smlouva na dva roky za 4 miliony dolarů.
     
    21:07
    Jack Johnson bude mít po nepovedeném angažmá v Pittsburghu možnost vzkřísit svou uvadající kariéru na Manhattanu. Rangers podepsali Johnsona na rok, vydělá si rovný milion dolarů.
     
    21:12
    Kevin Shattenkirk po zisku Stanley Cupu mění adresu! Od příští sezony bude oblékat barvy Anaheimu, za tři roky u Kačerů si vydělá 11,7 milionů dolarů.
     
    21:16
    Minnesora podepsala útočníka Josepha Cramarosse a obránce Dakotu Mernise, oba mají smlouvu na rok.
     
    21:27
    Predators mají další posilu do obrany. Z Edmontonu přichází Matt Benning, který podepsal smlouvu na dva roky za dva miliony dolarů.
     
    21:34
    Alex Petrovic v posledních letech trochu sešel z očí fanoušků NHL. Po konci na Floridě chvilku paběrkoval v Edmontonu a nakonec se propadl do AHL. Po roce na farmě Bostonu dostane Petrovic další šanci zabojovat o NHL, zkušený zadák podepsal roční dvoucestnou smlouvu (700 tisíc / 300 tisíc dolarů) s Calgary.
     
    21:55
    Washington posiluje zadní řady o Justina Schultze, ofenzivně laděný obránce podepsal v hlavním městě USA smlouvu na dva roky na 8 milionů dolarů!
     
    22:17
    To už je z mé strany pro dnešek vše. Zdaleka ale nekončíme, protože na trhu stále zůstávají jména jako třeba Alex Pietrangelo nebo Torey Krug! Od zítřejšího rána budeme pokračovat. (22:18:55)

    Lukáš Mihal