Everton – West Bromwich 5:2 (kon.) | Leeds – Fulham 4:3 (kon.) | Manchester United – Crystal Palace 1:3 (kon.)
Arsenal – West Ham 2:1 (kon.)
koniec
Everton FC
5:2 (2:1)
West Bromwich Albion
Sobota 19.09.2020, 13:30 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:30.
     
    Everton FC

    "Toffes" mali výborný vstup do novej sezóny Premier League, keď porazili tesne 1:0 kvalitný Tottenham. Presadil sa útočník Dominic Calwert-Lewin. Do stretnutia nastúpili už aj nové posily. Záložníci Allan a James hrali skvele, rovnako tak aj Abdoulaye Doucouré. V strede týždňa zároveň Everton vyhral v Ligovom pohári nad štvrtoligovým tímom Salford City 3:0. Zverenci Carla Ancelottiho potrebujú potvrdiť rolu favorita aj proti nováčikovi.

    West Bromwich Albion

    Staronový účastník najvyššej súťaže doma v prvom kole nestačil na Leicester City, po dvoch góloch Vardyho a jednom od Castagneho prehral hladko 0:3. WBA si napravil chuť v ligovom pohári, keď porazil divízny tím Harrogate Town 3:0. Defenzíva bude dôležitá, a preto ju vystužil skúsený Branislav Ivanovič, dlhé roky opory Chelsea, naposledy hráč Zenitu. Pred sezónou prišli aj Cédric Kipré, Grady Diangana, David Button aj Callum Robinson.
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Pickford – Coleman (C), M. Keane, Y. Mina, Digne – Doucouré, Allan, A. Gomes – James Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison.
    Náhradníci: Virginia – Kenny, G. Sigurdsson, Iwobi, Bernard, Davies, Kean.

    West Bromwich Albion: Johnstone – O'Shea, Bartley, Ajayi – Furlong, Sawyers, Livermore (C), Gibbs – Diangana, Robinson, Matheus Pereira.
    Náhradníci: Button – Field, R. Harper, Phillips, Edwards, Robson-Kanu, Kipré.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci Everton nastupuje v modrých dresoch, hostia sú žlto-zelení. Favoritom stretnutia sú jednoznačne "Toffes", no musia to potvrdiť aj na ihrisku.
     
    1
    Jordan Pickford dostal malú domov, lopta mu nesadla a získal ju Callum Robinson. WBA síce mohlo mať šancu, avšak nakoniec strieľal z druhej vlny Grady Diangana priamo do Pickforda.
     
    2
    Everton drží loptu na svojej polovici ihriska. Po zaváhaní brankára sa chcú domáci skonsolidovať a mať všetko už pevne pod kontrolou.
    2.
     
    3
    Allanov center narodil v šestnástke problémy. Dominic Calvert-Lewin loptu posunul doprava a ďalší pas od Colemana poslal na roh Romaine Sawyers.
     
    4
    James Rodríguez poslal z rohového kopu výborný center na zadnú žrď. Dominic Calvert-Lewin sa natlačil cez obrancu do zakončenia, hlavou tesne minul priestor troch žrdí.
     
    5
    Callum Robinson sa pred šestnástkou súpera nepresadil, výborne mu loptu odobral Allan a Jordan Pickford po malej domov teraz spoľahlivo rozohráva dopredu.
     
    6
    Allan potiahol akciu Evertonu po pravom krídle, prihrávkou pred šestnástku nenašiel spoluhráčov. Vzápätí ale Furlong loptu stratil, Gomes centrom spoluhráčov neobjavil.
     
    7
    Grady Diangana prihral zľava pred pokutové územie. Kapitán Jake Livermore z prvej odkopol loptu takmer nad tribúnu v Goodison Parku.
     
    8
    Abdoulaye Doucouré a Dara O'Shea sa stretli v tvrdšom súboji, fauluje hosťujúci obranca. Everton získal na krídle priamy kop.
     
    9
    James Rodríguez poslal dlhočižný center až do malého vápna, spoluhráči loptu nezasiahli. Dvaja futbalisti Evertonu vo vápne spadli, penalta sa nepíska.
     
    10
    West Bromwich Albion dal gól!
    GRADY DIANGANA posiela hostí prekvapivo do vedenia. Mladík dostal loptu pred vlastnou šestnástkou a cez chabo brániaciach obrancov a otvorený priestor ju potiahol až pred vápno súpera. Mina tak dlho ustupoval, až anglický krídelník trafil z diaľky k vzdialenejšej žrdi.
    10. Grady Diangana (WBA) - 0:1
     
    11
    Pri predošlej situácii nemôže mať čisté svedomie ani brankár Jordan Pickford, bolo to jeho už druhé dnešné zaváhanie. Domáci však na opačnej strane ihriska získali priamy kop. Centrovaná lopta spadla na päťke, Richarlison v obrovskej šanci mieril cez Livermorea tesne vedľa.
     
    12
    Matheus Pereira končí na trávniku v strede ihriska, nasmeroval ho tam André Gomes. Portugalčan mal nohu vysoko, takmer zasiahol hosťujúceho hráča do hlavy.
     
    13
    Sám faulovaný Matheus Pereira obstaral rozohrávku priameho kopu. Prihral na krátko Gibbsovi, následný center sa neujal.
     
    15
    Zľava prišiel prudký center pred malé vápno WBA. Romaine Sawyers ju zachytil a namiesto odkopu trestuhodne prihrával pred vlastnou bránkou v ťažkej pozícii. Vystihol to Dominic Calvert-Lewin, v poslednej chvíli prišiel blok a rohový kop.
     
    16
    Žltú kartu dostáva Abdoulaye Doucouré (Everton FC).
     
    17
    Brazílčan Allan to skúsil z diaľky. Jeho strela však nebola prudká a išla iba do stredu bránky, takže Sam Johnstone si bez problémov poradil.
     
    18
    Callum Robinson to vyskúšal z diaľky a mieril dosť dobre k žrdi. Brankár Jordan Pickford výborným zákrokom loptu dokázal zneškodniť.
     
    19
    Dominic Calvert-Lewin dobre postupoval po pravom krídle, pred pokutovým územím mu loptu vypichol obranca WBA, Kyle Bartley.
     
    20
    Nepresný nákop za obranu Evertonu si našiel Jordan Pickford. Domáci postupne zakladajú akciu z vlastnej polovici ihriska.
     
    21
    Držanie lopty: 65% – 35%
     
    22
    James Rodríguez centrom z rohového kopu nenašiel spoluhráčov, defenzíva WBA poslal loptu preč. Nakoniec sa práve hostia usadili v strede ihriska.
    22.
     
    23
    Darnell Furlong centroval z pravého krídla. Na hranici šestnástky domáceho celku boli dvaja voľní hráči WBA. Jake Livermore si až trestuhodne prebral loptu pred Minom a trafil žrď.
     
    24
    Everton sa nevie postupnou kombináciou dostať cez výborne postavených hráčov hostí na ich polovici ihriska. Nuž, dnes to pre zverencov trénera Carla Ancelottiho nie je zatiaľ vydarený zápas.
     
    26
    Richarlison dostal kolmicu do pokutového územia súpera, cez jedného z obrancov WBA zakončoval do bočnej siete bránky Johnstonea.
     
    27
    Center z pravého krídla nedokázal v šestnástke WBA narobiť problémy, defenzíva ho poslala na roh. Ten zahral James Rodríguez, nenašiel spoluhráčov.
     
    28
    Lucas Digne poslal z ľavého krídla dlhý aut pred bránku WBA. Michael Keane loptu posunul a Richarlison v ťažkej pozícii z voleja za pomoci teču minul priestor troch žrdí.
     
    29
    Everton teda mal ďalší rohový kop, opäť nebol zakončený. Znova vhadzoval aj Lucas Digne, zase to bude rohový kop v prospech domáceho mužstva.
     
    30
    Michael Keane sa natlačil na hranici päťky k hlavičkovému zakončeniu po centri Digneho z rohového kopu. Anglický stopér mieril tesne nad bránku.
     
    31
    Everton FC dal gól!
    Center z pravého krídla nezasiahol hlavou Richarlison, ale Furlong, ktorý loptu nasmeroval na vlastnú bránku. Tá smerovala do bránky, no boli tam ešte obrancovia, a tak ju spred čiary doklepol DOMINIC CALWERT-LEWIN. Asistent rozhodcu avizoval ofsajd, priestor tak dostal VAR, ale zásah platí, je vyrovnané.
    31. Dominic Calvert-Lewin (EVE) - 1:1
     
    32
    Stále čakáme na konečný verdikt a chvíľu ešte asi aj budeme.
     
    33
    Gól platí, potvrdil to VAR. Nehralo sa cez dve minúty.
     
    34
    Grady Diangana prihral zľava kolmicu k malému vápnu Evertonu, kam si zbehol Matheus Pereira. Výborne pred ním situáciu prečítal brankár Pickford.
     
    35
    Desať minút do konca riadneho hracieho času v prvom polčase. Everton bude určite aktívnejší, no nesmie zabúdať ani na zadné dvierka.
     
    37
    West Bromwich Albion sa po inkasovanom góle drží na vlastnej polovici ihriska, kde nateraz dobre odoláva rodiacim sa akciám súpera.
     
    38
    James Rodríguez poslal zaujímavú loptu pred malé vápno. Nabiehal si Dominic Calvert-Lewin, situáciu vo vzduchu prečítal Sam Johnstone.
     
    39
    Romaine Sawyers poslal loptu na pravé krídlo, Darnell Furlong sa k nej ale nedostal, nakoľko dobre zasiahol Lucas Digne.
     
    40
    Dara O'Shea trochu dezorientovaný nešťastne nasmeroval loptu na rohový kop, hráči Evertonu túto štandardku teda získali zadarmo. Na rohy je to 7:1 z pohľadu domácich.
     
    41
    James Rodríguez centrom na prvú žrď spoluhráčov nenašiel, Everton ostáva na útočnej polovici. Lucas Digne spravil chybu a Semi Ajayi prešiel dopredu. Následný center Furlonga nebol presný.
     
    43
    Lucas Digne centroval z ďalšieho rohového kopu, WBA loptu z prvej žrde poslalo preč. Následný nákop opäť prináša roh. V posledných minútach ich je dosť veľa.
     
    44
    Ani teraz však Digne nepochodil. Veľmi dlhý pas nedokázali jeho spoluhráči zakončiť, potom prišiel rezolútny odkop hráčov West Bromu.
     
    45
    Everton FC dal gól!
    JAMES RODRÍGUEZ si otvára strelecký účet v drese "Toffees". Richarlison skvele prešiel k šestnástke, prihral na os ihriska a Kolumbijčan, ktorý mal veľa priestoru, zakončil okolo trojice obrancov k vzdialenejšej žrdi. Sam Johnstone bez šance. Everton teda otáča skóre ešte do polčasu.
    45. James Rodríguez (EVE) - 2:1
     
    45+1
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    45+1
    Pre WBA prichádza ďalšia obrovská komplikácia a nutno povedať, že z ničoho-nič. James Rodríguez skončil na trávniku po tom ako v súboji o loptu dohral Kierana Gibbsa. Ten loptu prihral na O´Haru a úplne naivne následne strčil Kolumbijčana na zem tak, že ho zasiahol rukou do tváre. Krajný bek okamžite dostal červenú kartu.
    45+1. Kieran Gibbs (WBA)
     
    45+3
    Od červenej karty sa nehralo celé dve minúty. Až v závere tretej nadstavenej prišla rozohrávka z priameho kopu, zakončenie sa neujalo.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Tréner WBA – Slaven Bilič okamžite po odpískaní polčasu vybehol za hlavným rozhodcom. Ten ho najskôr upozornil, aby sa zdržal komentára, no keď to Chorvát stupňoval, tak dostal aj on červenú kartu. Po zmene strán ho teda na striedačke neuvidíme!
     
    Grady Diangana síce otvoril skóre v 10. minúte, avšak domáci mali viac z hry. Zaslúžene vyrovnal Dominic Calvert-Lewin. To najdôležitejšie a najzaujímavejšie priniesol záver úvodnej 45-minútovky. James Rodríguez najskôr strelou spred šestnástky otočil skóre a potom dostal po zbytočnom údere do jeho tváre obranca Kieran Gibbs. WBA navyše prišiel aj o trénera Bilič. Pre Evertonu to vyzerá veľmi nádejne.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Ani jeden tréner cez prestávku nestriedal. V úvode išiel dopredu Grady Diangana, získal priamy kop vhodný na zakončenie medzi tri žrde.
     
    47
    West Bromwich Albion dal gól!
    Absolútna nádhera, ktorú teraz vystrúhal MATHEUS PEREIRA. Mladý ofenzívny hráč sa postavil k priamemu kopu a trafil to neskutočne do rohu bránky Pickforda, ten ostal bez šance a len sa preletel vzduchom na prázdno.
    47. Matheus Pereira (WBA) - 2:2
     
    48
    Oslabený WBA teda vyrovnáva a pred nami je určite nesmierne napínavý druhý polčas napriek tomu, že hostia majú k dispozícii na ihrisku iba desať hráčov.
     
    49
    James Rodríguez sa síce dostal cez jedného hráča WBA, potom prihral iba dozadu. Everton kombinuje na útočnej polovici hracej plochy.
     
    50
    Dominic Calvert-Lewin sa teraz pohyboval na pravom krídle, odkiaľ poslal prudký center pred bránku. Dobre postavený Semi Ajayi loptu odkopol.
     
    51
    Richarlison síce zasiahol dlhý nákop na hrot ofenzívy, loptu predĺžil iba k hráčom WBA. Dara O'Shea hneď prihráva dopredu.
     
    52
    Grady Diangana poslal loptu zľava pred šestnástku súpera, kde bojoval Jake Livermore, ale nakoniec si pomohol útočným faulom.
     
    53
    Darnell Furlong zablokoval center Lucasa Digneho. Následne ale Richarlison končí na trávniku, práve Furlong ho na krídle fauloval.
     
    54
    Everton FC dal gól!
    Prestrelka pokračuje. Lucas Digne centroval z priameho kopu do malého vápna. Richarlison hlavičkoval dobre, na čiare ešte bravúrne zasiahol Sam Johnstone, lenže MICHAEL KEANE si ju našiel priamo na nohe a nemohol netrafiť prázdnu bránku. Gólman WBA ležiac nemal čo spraviť.
    54. Michael Keane (EVE) - 3:2
     
    55
    Darnell Furlong a Richarlison znova v osobnom súboji, tentoraz na útočnej polovici hracej plochy fauluje brazílsky ofenzívny futbalista Evertonu.
     
    56
    Lucas Digne síce videl otvorený priestor na ľavom krídle a chcel ho využiť na prechod dopredu, pískal sa faul domácich.
     
    57
    Jordan Pickford odkopával malú domov do stredu poľa, lenže Dominic Calvert-Lewin zaujímavo loptu sklepol takmer naspäť k svojmu vápnu. Callum Robinson nemal priestor niečo vymyslieť.
     
    58
    Callum Robinson obdržal výbornú kolmicu do šestnástky a mohol strieľať. Namiesto toho ešte prihrával pred bránku, lenže Lucas Digne bol pri lopte skôr ako Grady Diangana.
     
    59
    Everton kombinuje v strede ihriska. Domáci sa snažili upokojiť hru a postupne sa posunúť do pokutového územia.
     
    60
    Po kombinácii prišiel prekvapivý moment. James Rodríguez vyslal fantastickú kolmicu do vápna, avšak Lucas Digne si neporadil s prvým dotykom a šanca z toho nebola.
     
    61
    Hodina hry za nami. WBA síce ako outsider predvádza veľmi sympatický výkon, lenže Everton je aj kvôli červenej karte Gibbsa vždy o rok napred. V ďalšom priebehu hry sa každopádne môže stať ešte hocičo.
     
    62
    Everton FC dal gól!
    James Rodríguez opäť ukázal skvelú genialitu, keď fantastickým oblúčikom prehodil loptu na Richarlisona. Ten ju poslal k zadnej žrdi, kde sklzom zakončil do prázdnej bránky DOMINIC CALWERT-LEWIN. Útočník Evertonu strieľa svoj tretí gól v druhom zápase novej sezóny Premier League.
    62. Dominic Calvert-Lewin (EVE) - 4:2
     
    63
    Allan inkasoval v súboji krajanov facku od Matheusa Pereiru. Išlo o nezavinený moment, obaja sa športovo potľapkali. Faul sa samozrejme pískal.
     
    64
    Dvojgólový náskok by pre Everton na jednej strane mohol byť upokojujúci, na druhej nemôže byť, nakoľko stačí jeden zásah od WBA a všetko je razom otvorené.
     
    65
    James Rodríguez si to cez os ihriska nasmeroval pred šestnástku, zbytočne ho stiahol na trávnik Jake Livermore. Dobrá pozícia na priamy kop pre domácich.
     
    65
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Abdoulaye Doucouré, prichádza Gylfi Sigurdsson.
     
    66
    Spomedzi minimálne štyroch kandidátov na zahratie tohto priameho kopu dostal prednosť obranca Lucas Digne. Jeho ľavačka vyslala výborný pokus, zastavil ho brvno.
    66.
     
    66
    Everton FC dal gól!
    Domáci získali ešte rohový kop. James Rodríguez centroval na hranicu malého vápno, kde sa uvoľnil DOMINIC CALWERT-LEWIN a hlavou strieľa hattrickový gól. Sam Johnstone znova nemal šancu.
    66. Dominic Calvert-Lewin (EVE) - 5:2
     
    67
    Dva góly za štyri minúty prakticky rozhodujú o víťazovi tohto stretnutia. Pri všetkej úcte k WBA nie je v silách hostí, aby strelili ešte aspoň tri presné zásahy.
     
    68
    Dominic Calvert-Lewin má v tejto chvíli na konte už štyri góly v sezóne a je prvým medzi strelcami. Avšak, Mohamed Salah s tromi gólmi či Jamie Vardy s dvomi ešte toto kolo len budú hrať.
     
    69
    Matheus Pereira sa pred šestnástkou súpera nepresadil k strele. Everton prešiel na opačnú strelu, Richarlison centroval len k brankárovi WBA.
     
    70
    Dvadsať minút do konca riadneho hracieho času v tomto zápase. Everton získa tri body, otázne je už iba konečné skóre.
     
    71
    Striedanie v tíme West Bromwich Albion: z ihriska odchádza Matheus Pereira, prichádza Matt Phillips.
    Striedanie v tíme West Bromwich Albion: z ihriska odchádza Grady Diangana, prichádza Kyle Edwards.
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Dominic Calvert-Lewin, prichádza Alex Iwobi.
     
    72
    Carlo Ancelotti určite vie čo robí, ale z pohľadu nezainteresovaného fanúšika by bolo možno zaujímavé sledovať, či by Dominic Calvert-Lewin nepridal ešte ďalší/ie gól/y. Na druhej strane, striedania od WBA prichádzajú neskoro.
     
    73
    Everton je pri lopte v strede ihriska, kde si jeho hráči prihrávajú z kopačky na kopačku. Domáci sa už nemajú kde ponáhľať.
     
    74
    Alex Iwobi sa otočil pred vápnom súpera a poslal prihrávku do veľkej šance. Richarlison sa k lopte nedostal, skvele zasiahol Kyle Bartley.
     
    75
    Striedanie v tíme West Bromwich Albion: z ihriska odchádza Romaine Sawyers, prichádza Sam Field.
     
    76
    Alex Iwobi si nabehol do otvoreného priestoru pred šestnástkou súpera, dostal však dlhú loptu, ktorú zachytil iba Sam Johnstone.
     
    77
    Gylfi Sigurdsson poslal parádny center za obranu WBA. V šestnástke si ju našiel Richarlison a prudko zakončil do rohu bránky. Brazílčana obral o gól ofsajd!
     
    78
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza James Rodríguez, prichádza Moise Kean.
     
    79
    West Bromwich Albion získal po faule od Iwobiho na krídle priamy kop. Prudký ale nepresný center preletel ponad všetkých hráčov mimo ihriska.
     
    80
    Záver stretnutia sa blíži ku koncu. Vyzerá to tak, že aj keď ide o Premier League, bude sa po väčšinu času iba dohrávať.
     
    82
    Alex Iwobi si zľava naviezol loptu do pokutového územia, ale neprestrelil prvého obrancu, a tak prihral na pravé krídlo, kde sa nachádzal Séamus Coleman.
     
    83
    Lucas Digne síce udržal náročnú prihrávku na hracej ploche, rovno ju predložil pre Phillipsa. Ten v pokuse ujsť dopredu fauloval Keanea.
     
    84
    Moise Kean zakončoval spred pokutového územia. Volejom nasmeroval loptu nad bránku WBA, Sam Johnstone nemusel zasahovať.
     
    85
    Strely: 15 – 6
     
    87
    Richarlison sa na útočnej polovici ihriska nedostal k lopte. Po niekoľkých súbojoch na malom priestore však môžu hrať hráči Evertonu.
     
    88
    Gylfi Sigurdsson centroval z rohového kopu. Richarlison loptu minul, na zadnej žrdi si ju spracoval na hruď Michael Keane. Kým sa zorientoval a vystrelil, vypichol mu ju jeden z obrancov WBA.
     
    89
    Lucas Digne si nabehol na ľavú stranu šestnástky, kde ho parádne našiel Gylfi Sigurdsson. Francúz z prvej z voleja centroval pred bránku, Richarlison hlavou nezakončil medzi tri žrde. Dobre ho odtláčal Kyle Bartley.
     
    90
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+2
    Moise Kean si na pravej strane šestnástky prebral loptu, pokus o center "rabonou" mu nevyšiel. Navyše tam bol aj faul.
     
    90+3
    Všetko sa už iba dohráva. Everton drží loptu v strede ihriska, hráči WBA už ani nevyvíjajú pressing.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Everton vo veľkom štýle potvrdil úlohu favorita, zabrali všetky opory. Skvele hral James Rodríguez, takisto Richarlison a hattrick vsietil Dominic Calvert-Lewin. Na druhej strane, domácim to výrazne uľahčili samotní hostia, hlavne Kieran Gibbs, ktorý sa nechal zbytočne vylúčiť. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný víkend. (15:26:21)

    Matej Kubove

    Góly: 31. Calvert-Lewin, 45. James Rodríguez, 54. M. Keane, 62. Calvert-Lewin, 66. Calvert-Lewin – 10. Diangana, 47. Matheus Pereira

    Karty:   16. Doucouré (EVE)   45+1. Gibbs (WBA)


    Everton FC: Pickford – Coleman (C), M. Keane, Y. Mina, Digne – Doucouré (65. G. Sigurdsson), Allan, A. Gomes – James Rodríguez (78. Kean), Calvert-Lewin (71. Iwobi), Richarlison.
    Náhradníci: Virginia – Kenny, G. Sigurdsson, Iwobi, Bernard, Davies, Kean.

    West Bromwich Albion: Johnstone – O'Shea, Bartley, Ajayi – Furlong, Sawyers (75. Field), Livermore (C), Gibbs – Diangana (71. Edwards), Robinson, Matheus Pereira (71. Phillips).
    Náhradníci: Button – Field, R. Harper, Phillips, Edwards, Robson-Kanu, Kipré.