Almaty – Noah 4:1 (kon.) | Ordabasy – Botoşani 1:2 (kon.) | Ventspils – Dinamo-Auto Tiraspol 2:1 (kon.)
Banja Luka – Sutjeska 1:0 (kon.) | KF Teuta – Beitar Jeruzalém 2:0 (kon.) | Minsk – Gliwice 0:2 (kon.)
Sumgait – Škendija 0:2 (kon.) | Alaškert – Renova 0:1 (kon.) | Limassol – Saburtalo 5:1 (kon.)
Bodö/Glimt – Kauno Žalgiris 6:1 (kon.) | Neftçi Baku – Shkupi 2:1 (kon.) | Fehérvár – Bohemians Dublin 1:1 (4:2 po pen.)
Ljubljana – Víkingur Reykjavík 2:1 (po pr.) | Gjilani – APOEL 0:2 (po pr.) | Locomotive Tbilisi – Universitatea Craiova 2:1 (kon.)
CSKA Sofia – Sirens 2:1 (kon.) | Keşla FK – Laçi 0:0 (4:5 po pen.) | Vaduz – Hibernians FC 0:2 (kon.)
Aarhus – Honka Espoo 5:2 (kon.) | Malmö – Kraków 2:0 (kon.) | Hammarby IF – Puskás Akadémia 3:0 (kon.)
Rosenborg – Breidablik 4:2 (kon.) | Žalgiris Vilnius – Paide 2:0 (kon.) | Hafnarfjördur – Dunajská Streda sk 0:2 (kon.)
New Saints – Žilina sk 3:1 (po pr.) | Soligorsk – Sfîntul Gheorghe 0:0 (1:4 po pen.) | Be'er Sheva – Dinamo Bt. 3:0 (kon.)
Iskra Danilovgrad – Lokomotiv Plovdiv 0:1 (kon.) | CS Petrocub – Bačka Topola 0:2 (kon.) | Kukësi – Slavia Sofia 2:1 (kon.)
Valletta – Bala Town 0:1 (kon.) | Zrinjski Mostar – Differdange 3:0 (kon.) | B36 Tórshavn – Levadia Tallinn 4:3 (po pr.)
Servette – Ružomberok sk 3:0 (kon.) | FCSB – Shirak 3:0 (kon.) | Motherwell – Glentoran 5:1 (kon.)
Aberdeen – Runavík 6:0 (kon.) | Maribor – Coleraine 1:1 (4:5 po pen.) | Lech Poznań – Valmiera 3:0 (kon.)
Partizan – RFS Riga 1:0 (kon.) | Shamrock – Tampereen Ilves 2:2 (12:11 po pen.) | Honvéd Budapešť – Inter Turku 2:1 (po pr.)
koniec
Malmö FF
2:0 (2:0)
MKS Cracovia Kraków
cz Štvrtok 27.08.2020, 19:00 • Eleda Stadion, Malmö • Európska liga (predkolá) • 1. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký den všem fanouškům i fanynkám kopané! V tomto přenosu se podrobně zaměříme na duel 1. předkola Evropské ligy mezi Malmö FF a Cracovií Kraków.
     
    Malmö FF:

    Domácí mančaft jde do utkání přímo z plného zápasového zatížení. Nejvyšší švédská soutěž hraná systémem jaro-podzim se sice rozjela se zpožděním až v polovině června, od té doby ovšem jede bez ustání v nahuštěném programu s utkáním každé tři nebo čtyři dny. Loňský vicemistr Malmö po 17 kolech Allsvenskan pohodlně vede se sedmibodovým náskokem. Celková ligová bilance zatím počítá s jedenácti výhrami, pěti remízami a pouhou jednou porážkou. Vyvrcholení se už dočkal místní pohár, v jehož finále podlehl tradiční celek Göteborgu 1:2 po prodloužení.

    Nástrahami předkol Ligy mistrů se Malmö historicky proklestilo ve dvou případech, konkrétně se tak stalo v sezonách 2014/15 a 2015/16. Největším úspěchem zůstává druhé místo v PMEZ, předchůdce dnešní miliónářské soutěže, z dávného roku 1979. Během posledních dvou ročníků se švédský klub probojoval až do play-off Evropské ligy, postupně proti Chelsea a Wolfsburgu ale vždy ztroskotal už v prvním kole.

    Skvělou sezónu zažívá hrotový útočník Isaac Kiese Thelin. Host z Anderlechtu, který se mimo jiné před pěti lety představil na EURU do 21 let v České republice, za dosavadní průběh domácí soutěže zaznamenal osm gólů a tři asistence. Do výběru bývalého dánského fotbalisty a dnes kouče Jona Dahla Tomassona se bohužel nedostane gólman Dušan Melichárek. 36letý rodák z Vyškova zastává pozici třetího brankáře, momentálně však laboruje s kolenem.
     
    Cracovia Kraków:

    Polský tým prožil nadmíru úspěšný konec loňské roztahané sezóny. Cracovia se protlačila do první trojky a tím pádem získala místo v evropských pohárech. Ještě radostnější vyústění měl tamní pohár, jehož finále celek z Krakówa opanoval poměrem 3:2 nad Lechií Gdaňsk, ačkoliv i zde se muselo prodlužovat. Hráči se posléze spokojili se zkrácenou dovolenou a pouze jediným přípravným duelem. I ten ovšem stačil k tomu, aby jakožto obhájci trofeje následně vyhráli ve 2. kole poháru a na domácí půdě porazili v rámci ligy Pogon Štětín (2:1).

    1. předkolo Evropské ligy zůstává pro Cracovii zakleté. Konkrétně si jej dosud zahrála dvakrát, ani jednou však do pokročilejší fáze neprošli. Naposledy se musela před rokem sklonit Dunajské Stredě, která rozhodla v prodloužení. Právě tato dvě zmíněná představení zůstávají pro klub na evropské scéně zatím jediná.

    Soudě dle tržní hodnoty je nejdražším hráčem výběru kouče Michala Probierza jediný český fotbalista v kádru David Jablonský. Urostlý stoper přišel minulé léto po konci smlouvy v Levski Sofia a okamžitě se zařadil mezi základní stavební kameny týmu.
     
    Vzájemné zápasy:

    Oba celky se spolu ještě nikdy předtím nestřetly.
     
    Úvodní sestavy:

    Malmö FF: Johansson – Larsson, Ahmedhožić, Brorsson, Knudsen – Rakip, Lewicki, Christiansen (C), Rieks – Berget, Kiese Thelin
    Náhradníci: M. L. Sarr – Safari, Traustason, Nalić, Antonsson, Nielsen, A. Sarr

    Cracovia Kraków: Hroššo – Râpâ, Jablonský, Helik, Sipľak (58. Rodrigues De Souza) – Loshaj – Hanca (C), Amersfoort, Álvarez, Wdowiak – Rivaldinho (46. Dimun)
    Náhradníci: Peškovič – Márquez Álvarez, Dimun, Rodrigues De Souza, Szymonowicz, Ferraresso, Vestenický

    Rozhodčí: Schnyder – Zürcher, Benjamin (vš. SUI).
     
    Obě jedenáctky už se rozestavují na trávníku. Klání co nevidět vypukne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O úvodní výkop se postarali hostující fotbalisté.
     
    1
    Malmö právě vstřelilo branku!

    Skvělý nástup do utkání v podání domácího mančaftu! Dalekonosný aut podél levé postranní čáry otevřel prostor Rieksovi, který na malém vapně našel skórujícího JO INGEHO BERGETA! Ten se prosadil až na druhý pokus, první střelu ještě dokázal zablokovat bránící stoper.
    1. BERGET - 1:0
     
    3
    Menší zdravotní patálie sužovaly jednoho z hráčů Cracovie, míč už je ale opět v pohybu.
     
    4
    Sipľak vlétnul do souboje s Ahmedhožićem podrážkou napřed a nepříjemně nakopl skluzujícího beka. Jen o chlup se vyhnul karetnímu trestu.
     
    5
    Po drsném souboji si oba borci vyžádali ošetření, ani tady by se ale nemělo jednat o závažnější zranění.
     
    6
    Rohový kop Krakówa přeletěl nad hlavami všech fotbalistů číhajících v pokutovém území.
     
    7
    S dalším centrem z pravého křídla již poradila pozorná obrana Malmö.
     
    8
    Ze střední vzdálenosti se do míče opřel Loshaj, tečovaný pokus ovšem vyústil pouze v roh.
     
    9
    Pomezní rozhodčí ale situaci viděl mírně jinak. Cracovia bude vhazovat.
     
    9
    Do ofenzívy se vysunul Erik Larsson, jehož točenému pokusu z hranice šestnáctky nechybělo mnoho k reálnému ohrožení brány! Balón však skončil jen na tribuně za brankou.
    9. Larssonův kroucený pokus skončil mimo
     
    10
    Po zajímavém signálu ze standardní situace se do koncovky protlačil rovněž Wdowiak, ani on ale nestlačil svůj kop mezi tři tyče.
     
    12
    Pohotový Johansson vyběhl a lapil lobovaný pas přes hlavy vlastní defenzivní linie.
     
    13
    Berget si hledal prostor někde na úrovni penaltového puntíku, obránci mu ale znemožnili zakončovat.
     
    14
    Skoro až dětinsky nyní Hanca zatáhnul za dres rozehrávajícího Rakipa. Schnyder podobné chování nehodlá tolerovat, okamžitě ocenil počínání hostujícího kapitán první žlutou kartou zápasu.
     
    15
    Útočné dvojce Malmö málem vyšla skvělá spolupráce! Berget po centru hlavou ještě sklepával pro kolegu Kiese Thelina, toho však last minute zákrokem odzbrojil jeden z bránících.
     
    16
    Právě Thelin se o několik málo chvil později propracoval ke koncovce, dalekonosnou ránou z prvního doteku ovšem zamířil mimo.
     
    17
    V souboji s dotírajícím Sipľakem si Berget na půlící čáře pomohl rukama. Sudí odpískal útočný faul.
     
    18
    Larsson u postranní čáry poslal k zemi Amersfoorta a nevyhnul se ani žlutému napomenutí.
     
    19
    Po následné standardce odstartovala hostující hlavička bouřlivé oslavy, David Jablonský se však při centru nacházel v postavení mimo hru. Branka tedy platit nemohla.
     
    20
    Úvodní dvacetiminutovka nám přinesla vyrovnanou partii. Cracovia se prezentuje soustavnějším tlakem, zatímco Malmö se pokouší udeřit do otevřenější obrany prostřednictvím rychlých kontrů.
     
    22
    Rohový kop Malmö přílišné pozdvižení nepřinesl. Následovat bude odkop od brány hostí.
     
    23
    Amersfoort už nestihnul průnikový pas na hrací ploše.
     
    23
    Z obtížné pozice střílel Knudsen, jeho přízemní ránu z nějakých dvaadvaceti metrů ovšem Hroššo pokryl. Následovat bude roh.
    23. Střela z Knudsenovy kopačky se dočkala adekvátní odpovědi gólmana
     
    25
    Hostující soubor nesouhlasí s verdiktem arbitra, který viděl ve skluzu Loshaj na pronikajícího Riekse nedovolené počínání. Z půlící čáry rozehraje Malmö.
     
    26
    Vysoký nákop pohlídal Sipľak a to i přes tlak ze strany útočících hráčů.
     
    27
    Hroššo znovu v permanenci! Christiansen se s balónem otočil a po několika rychlých krocích středem hřiště nepříjemně vypálil! Slovenský brankář musel vyrážet!
    27. Christiansenova příležitost
     
    28
    Jen o malou chvíli později hlavičkoval Ahmedhožić, stoper domácích ale i kvůli přehnané výšce centru nedokázal seřídit mířidla.
     
    31
    Zbytečná chyba v rozehrávce Malmö nastartovala kontr hostí, který ukončil nedovoleným skluzem na hranici šestnáctky Ahmedhožić! Ten neunikl ani napomenutí žluté barvy.
     
    32
    Přímý volný kop si postavil střílející Álvarez, jeho pokus však zaplachtil o pár decimetrů výše, než bylo potřeba.
     
    34
    Christiansenovo zakončení na opačné straně hřiště ztečoval vlastní spoluhráč Berget. Na řadě je výkop pro Hrošša.
     
    36
    Amersfoortovi se nepodařilo obejít v situaci jeden na jednoho Ahmedhožiće. Sudí mu neskočil ani na teatrální pád. Dvojice si ještě pár ostrými slovy celou záležitost vyříkala, rozhodčí ale věci pohotově urovnal.
     
    37
    Střílený pas z Bergetovy nohy pouze prosvištěl napříč šestnáctkou hostí.
     
    38
    Kiese Thelin si šteloval balón do pozice hodné zakončení, poctivou obranu ovšem neobalamutil.
     
    39
    Pohodlnou svíci do vlastního pokutového území Johansson hravě posbíral.
     
    40
    Larsson sice obešel svého strážce na pravém křídle, následně však zpackal jednoduchou přihrávku na Rekipa a daroval opozici aut.
     
    41
    Poslední minutky nám nabízejí značnou převahu Malmö. Krakówští se zatáhli na vlastní polovinu a vyčkávají, kdy by se jim mohla naskytnout další gólová příležitost.
     
    42
    Jeden z takovýchto brejků táhnul Álvarez, defenzíva Malmö jeho snažení ale stihla zneutralizovat ještě před vstupem do vápna.
     
    43
    Příliš mnoho prostoru dostal k manipulaci s merunou Rekip, naštěstí pro hostující mančaft ovšem z těžkého úhlu jen poslal malou domů do náručí Hrošša.
     
    44
    Malmö právě vstřelilo branku!

    Nepříjemný gól do šatny budou muset skousnout fotbalisté Cracovie, kteří už prohrávají 0:2! Domácí tým se teď zaskvěl brilantní kombinací, na jejímž konci stál po pasu Kiese Thelina SOREN RIEKS, jenž neměl potíže přetavit jasnou pozici v branku!
    44. RIEKS - 2:0
     
    45
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+1
    Polský celek předvádí jen velmi chabou odpověď na druhý inkasovaný gól.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Již o přestávce můžeme říci, že před Cracovií stojí přetěžký úkol! V prvním dějství totiž musela zásluhou Bergeta a Riekse ze sítě lovit hned dva míče! Během prvních minutek se přitom prezentovala aktivnějším přístupem a to přestože inkasovala už v první minutě. S průběhem úvodního dějství se ale Kraków zatáhnul, na což Malmö zareagovalo drtivým tlakem, jehož vyvrcholení přišlo v podobě navýšení vedení.
     
    Průběžné statistiky:

    Držení míče: 53% – 47%
    Střely na branku: 5 – 0
    Střely mimo branku: 4 – 2
    Rohové kopy: 3 – 2
    Ofsajdy: 1 – 1
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 20:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Cracovia Kraków: ze hřiště odchází Rivaldinho, přichází Dimun.
     
    46
    Malmö ze středového puntíku zahájilo druhou polovinu mače.
     
    47
    Domácí se pokusili zaskočit protivníky dalekým autem, obrana Cracovie ale nezaváhala.
     
    48
    Christiansen se stal obětí faulu střídajícího Dimunu. Jednalo se o zbytečné dohrání uprostřed středového kruhu.
     
    49
    Sklepávačka Kiese Thelina sice ke střele uvolnila Christiansena, defenzíva Cracovie ale včas kapitána Malmö dostoupila a zablokovala jeho pokus.
     
    50
    Po zdárné sekvenci Malmö se ke slovu dostávají hosté.
     
    51
    Wdowiakův zajímavý centr na zamýšleného adresáta Râpu nedolétnul.
     
    51
    Z rohového kopu už zahrozil na přední tyči číhající Râpâ, svou hlavičku však vyslal přímo na Johanssona.
     
    52
    Těžiště hry se přesouvá na hostující polovinu.
     
    53
    Důrazný hroťák Berget si sběhnul na pravé křídlo, mezi vícero obránce se ale neproháčkoval.
     
    54
    Dimunova skákavá střela ze střední vzdálenosti nadělala Johanssonovi, pomezní rozhodčí ovšem zpozoroval teč jednoho z útočníků, kteří čekali v ofsajdové pozici.
     
    55
    Na stejné myšlenkové vlně se svými spoluhráči se neoctnul Amersfoort, jehož průnikový pas žádný z kolegů nepochopil.
     
    57
    Amersfoortovi hrubě nesednul centrovaný míč, který se snesl až za bránu soupeře.
     
    58
    Střídání v týmu Cracovia Kraków: ze hřiště odchází Sipľak, přichází Rodrigues De Seouza.
     
    60
    Wdowiak obešel na levém křídle Larssona, bohužel pro Cracovii však podklouznul a přišel o míč.
     
    60
    Tváří v tvář Hroššovi se objevil samostatně postupující Rieks, vytáhlý brankář jej ovšem vychytal reflexivním zákrokem! Dorážce už dokázala zabránit vracející se obrana.
    60. Rieks svůj druhý gól večera nepřidal
     
    63
    Rakip poslal ambiciózní pokus mimo.
     
    64
    Malmö se přesouvá na ofenzivní půlku, kde kontroluje hru.
     
    65
    Švédský mistr si stále drží soupeře od těla. Cracovia je schopna konkurovat pouze svižnými brejky, které jí ovšem zatím příliš štěstí nepřinesly.
     
    66
    Rakip možná přehrál nadějnou situaci, kdy se ještě z hranice pokutového území snažil hledat Kiese Thelina. Tomu ale míč uloupil vystoupivší Hroššo.
     
    67
    Střídání v týmu Malmö FF: ze hřiště odchází Berget, přichází A. Sarr.
     
    68
    Ofenzivní snahy Krakówu stále vycházejí více méně vniveč. Čas se přitom Polákům nemilosrdně krátí.
     
    69
    Z rohového kopu Cracovia udeřit nedokázala.
     
    70
    Rodrigues De Souza se neostýchal poslat odražený míč směrem na bránu, jen díky absenci diváků ale nikoho v hledišti neohrozil.
     
    71
    Dvojka De Souza, Wdowiak se sama vykombinovala do zámezí.
     
    72
    Z dalšího úspěšného zákroku se mohl těšit nadmíru vytížený Hroššo, zakončení Kiese Thelina ale přišlo už z ofsajdu.
     
    73
    Knudsen obejmul Amersfoorta a to rozhodně ne přátelsky. Z půlící čáry se ujmou standardky hosté.
     
    74
    Presink domácích znemožňuje Cracovii plynulý přechod do útočné fáze.
     
    75
    Hanca napřáhnul z úctyhodné vzdálenosti, jeho dělová koule ale o kousek minula.
     
    75
    Střídání v týmu Malmö FF: ze hřiště odchází Rakip, přichází Traustason.
     
    77
    Žlutou kartu vidí střídající fotbalista Dimun.
     
    78
    S bolestivým kotníkem se svíjí na zemi Rieks, který si přivodil problémy krkolomným centrem.
     
    79
    Střídání v týmu Cracovia Kraków: ze hřiště odchází Álvarez, přichází Vestenický.
     
    80
    Nyní už čilý Rieks neúmyslně poslal míč do obličeje Loshaje. Ten ale zásah lékařského týmu nepotřeboval.
     
    81
    Christiansen rohovým kopem milimetrově vyhledal Ahmedhožić, jehož hlavička ale nenadělala Hroššovi téměř žádné potíže.
     
    82
    Kiese Thelin sice dorážkou rozvlnil síť, ve chvíli prvotní střely Christiansena se ale nacházel za obrannou linií Cracovie.
     
    84
    Zpětná přihrávka Vestenického našla ve vápně pouze brankáře Johanssona.
     
    85
    Larsson získal nakopnutím míče do Da Souzy výkop pro vlastního gólmana.
     
    85
    Zanedlouho započne poslední pětiminutovka základní hrací doby. Cracovii rozhodně nelze upřít snaha, jejího výraznějšího výsledku ale zatím svědky nejsme.
     
    87
    Kiese Thelin měl smůlu, že těsně před jeho zakončením mírně tečoval přihrávku z pravé strany obránce. Švédský snajpr tudíž nemohl včas reagovat a třeba definitivně uzavřít zápas.
     
    89
    Vyslancům Ekstraklasy se stále nedaří dosáhnout kloudnější kombinaci na útočné polovině.
     
    90
    Sarr přeslapovačkou rozhodil svého strážce, střelu ale nasměroval pouze do jeho nohou.
     
    90
    Malmö už se v ofenzívě nikam zbytečně nežene.
     
    90
    Tři minuty, o tolik se protáhne devadesátiminutový hrací čas.
     
    90+1
    Da Souzův pas podél levé lajny skončil mimo území vyhrazené pro hru.
     
    90+2
    Své útočné postavení si nepohlídal Vestenický, který se ocitnul ve správně signalizovaném ofsajdu.
     
    90+3
    Helik se v osobním duelu s Thelinem zachoval až příliš důrazně. Sudí odpískal nedovolený zákrok.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Do 2. předkola Evropské ligy po zásluze putuje Malmö FF, zatímco Cracovia Kraków pro letošek v pohárech končí. Švédský celek držel po celé utkání otěže hry a Cracovii Kraków nepustil v podstatě do žádné vyložené šance. Hosté většinu času číhali na příležitosti z protiútoků, tato taktika ovšem ztroskotala na neschopnosti vlastních hráčů přejít přes obránce v situacích jeden na jednoho. Zápas ve výsledku rozhodly branky Bergeta s Rieksem z úplného začátku a konce prvního poločasu.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 6:4. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 11:15.
     
    Já děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek čtvrtečního večera! (20:58:03)

    Vojtěch Olšr

    Góly: 1. Berget, 44. Rieks

    Karty:   18. Larsson (MLM), 31. Ahmedhožić (MLM) – 14. Hanca (CRA), 77. Dimun (CRA)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 6:4. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 11:15.
    Malmö FF: Johansson – Larsson, Ahmedhožić, Brorsson, Knudsen – Rakip (75. Traustason), Lewicki, Christiansen (C), Rieks – Berget (67. A. Sarr), Kiese Thelin
    Náhradníci: M. L. Sarr – Safari, Traustason, Nalić, Antonsson, Nielsen, A. Sarr

    MKS Cracovia Kraków: Hroššo – Râpâ, Jablonský, Helik, Sipľak (58. Rodrigues De Souza) – Loshaj – Hanca (C), Amersfoort, Álvarez (79. Vestenický), Wdowiak – Rivaldinho (46. Dimun)
    Náhradníci: Peškovič – Márquez Álvarez, Dimun, Rodrigues De Souza, Szymonowicz, Ferraresso, Vestenický

    Rozhodca: Schnyder – Zürcher, Benjamin (vš. SUI)