Kvalifikácia k 70. výročiu F1 Víťaz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia k 70. výročiu F1

Víťaz: V. Bottas (Mercedes)

Sobota 08.08.2020, 15:00Formula 1
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 15:00.
     
    Vítam všetkých priaznivcov motošportu a obzvlášť F1! V nedeľu je na programe piaty pretek tohtoročnej edície F1 a pôjde sa tam, kde aj minulý tyždeň, teda na trati Silverstone. Klasicky ešte pred ním sú na programe tréningy, ale aj sobotná kvalifikácia, po ktorej sa dozvieme presné postavenie na rošte a menoslov jazdcov. Kvalifikácia k 70. výročiu F1 sa začína od 15:00.

    Tento pretek bol do kalendára zaradený kvúli okrúhlym narodeninám tohto športu a jeho zaradenie ovplyvnila aj pendémia koronavírusu, kedže sa nanovo musel zostavovať celý kalendár a tento pretek ho vhnodne vyplní.

    Dva tréningy už majú jazdci za sebou, ten posledný tretí sa pôjde ešte v sobotu od 12:00 a potom už príde na rad táto kvalifikácia. Prvý tréning ovládol Valtteri Bottas, druhý skončil Lewis Hamilton a tretia priečka patrila Maxovi Verstappenovi. Druhý tréning mal už iné poradie. Jeho víťazom sa stal Lewis Hamilton a druhý skončil Valtteri Bottas, tretí sa umiestnil Daniel Ricciardo
     
    Prajem príjemné sobotné popoludnie všetkým fanúšikom F1! Pred zajtrajšou výnimočnou VC k 70. výročiu F1 je tu ešte pochopiteľne aj kvalifikácia, ktorá určí zajtrajší štartovný rošt a menoslov jazdcov. Dnes od 12:00 prebehol ešte posledný tretí tréning, ktorého víťazom sa stal Lewis Hamilton, druhý skončil Valtteri Bottas a tretia priečka patrila Norrisovi z McLarenu. Uvidíme, ako dopadne kvalifikácia, ktorá by sa mala odštartovať od 15tej hodiny.
     
    Pretekári, ktorí absolvujú prvú čast kvalifikácie sú už zoradení na štarte, čoskoro sa tak kvalifikácia k 70. výročiu F1 začne!
     
    18:00
    Prvá časť kvalifikácie bola práve zahájená!
     
    17:40
    Prvú časť kvalifikácie odštartovali: Haas Kevin Magnussen, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg a George Russell. Všetci spomínaní jazdci sú už na trati.
     
    16:20
    Štart prvej časti kvalifikácie bol trocha pomalý, ale už sú dvaja najrýchlejší v druhom kole. Môžme si niečo ešte povedať k podmienkam na trati, panuje krásne slnečné počasie.
     
    15:00
    Spomedzi štvorice jazdcov, ktorá sa práve nachádza na trati je najrýchlejší Grosjean z tímu Haas.
     
    14:25
    No a na trať sa už postupne dostali aj Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen, ktorý už stihli absolovať svoje úvodné kolo.
     
    13:00
    Prvé problémy v kvalifikácii sme videli u Kevina Magnussena z tímu Haas. V zákrute takmer nezvládol riadenie a veľa nechýbalo, aby išil mimo trate. Ustál to, ale stratil drahocený čas.
     
    12:35
    Na trať sa už dostáva aj Lewis Hamilton, ktorý vyhral dnešní poobedný trénnig a aj v tejto kvalifikácii a celkovo v hlavnom preteku bude patriť medzi hlavných favoritov.
     
    12:00
    V boxoch zatiaľ ostáva celý tím Renaultu, čoskoro by však už aj jeho zástupcovia by sa mali dostať na trať. Na trati ďalej ešte neevidujeme Lanca Strolla, Estebana Ocona a Daniela Ricciarda.
     
    11:45
    Na čele prvej časti kvalifikácie je momentálne Nico Hülkenberg, ktorý absentoval v minulej VC kvôli technickým problémom so svojim vozidlom a to sa stalo tesne pred štartom.
     
    10:50
    Zatiaľ päť jazdcov je pod čiarou, ktorá znamená úspešnú kvalifikáciu. Je tu však ešte čas a priestor to napraviť.
     
    9:35
    Prvýkrát sa mení celkové poradie prvej časti kvalifikácie:

    1. Verstappen
    2. Bottas
    3. Hamilton
    4. Hülkenberg
     
    8:00
    Nico Hülkenberg, ktorý od úvodu dlhšie okupoval prvé miesto sa prepadol až na štvrté. Menoslov jazdcov, ktorý sa zatiaľ kvalifikovali uzatvára Räikkönen.
     
    7:05
    Zrejme sa dočkáme opäť premiešania poradia prvej časti kvalifikácie, keďže jej dosavadný líder Verstappen zamieril do boxov. Útok na prvé miesto prebral Bottas a Hamilton.
     
    6:20
    Pomaly sa blíži záver prvej časti kvalifikácie a väčšina pretekárov je v boxoch. Až päť jazdcov je momentálne pod čiarou kvalifikácie.
     
    5:26
    Momentálne je na čele prvej časti kvalifikácie Hamilton, druhé miesto patrí Bottasovi a tretí je Verstappen. Rozdieli medzi jednotlivými pretekármi sú však len minimálne.
     
    4:37
    Takmer všetci pretekári sa dlhšie zdržali v boxoch a nechali svoje vozidlá v opaterle tímových mechanikov. Čoskoro bude prvá časť kvalifikácie vrcholiť.
     
    3:50
    Pod čiarou sa momentálne nachádzajú: Albon, Magnussen, Räikkönen, Grosjean a Latifi.
     
    2:40
    Veľa času do konca prvej časti kvaifikácie nezostáva, ale je tu ešte priestor na vylepšenie času. Nikto z favoritov nemá žiadne problémy, ale jazdci pod čiarou budú mať čo robiť.
     
    1:10
    Zatiaľ sú nepostupujúcimi: Giovinazzi, Latifi, Albon, Räikkönen a Magnussen.
     
    1:00
    George Russell bol dlhodobu pod čiarou, ale toto kolo odjazdil famózne a predral sa na predbežné ôsme miesto!
     
    00:00
    Prvá časť kvalifikácie sa skončila!
     
    Do druhej časti kvalifikácie nepostupujú:

    Daniil Kvjat (AlphaTauri), Kevin Magnussen (Haas), Nicholas Latifi (Williams), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) a Kimi Räikkönen (Alfa Romeo).
     
    Po prvej časti kvalifikácie vypadli hneď dvaja jazdco Alfa Romeo, takže spokojnosť v tomto tíme určite nie je.
     
    15:00
    Druhá časť kvalifikácie bola práve zahájená!
     
    14:32
    Aj štart druhej časti kvalifikácie bol pomalší, na trať sa ako prvý dostal Romain Grosjean z Haas. Čoskoro by sa na trať mali dostať aj ďalší jazdci.
     
    13:15
    Na trati sú už aj dvaja hlavní favoriti: Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Uvidíme, na akých miestach budú po skončení tejto kvalifikácie, ale určite sa očakáva, že zajtra budú štartovať bok po boku.
     
    12:15
    Na trati už sú aj ostatní jazdci, zatiaľ sa však do druhej časti kvalifikácie nezapojili Charles Leclerc, Sebastian Vettel a George Russell.
     
    11:10
    Jazdci z tímu Ferrari zatiaľ nie sú na trati. Tento tím má od reštartovania F1 veľké problémy v kvalifikácii ale potom následne aj v hlavnom preteku.
     
    10:00
    Priebežné poradie druhej časti kvalifikácie:

    1. Bottas
    2. Hamilton
    3. Ricciardo
     
    9:40
    Tím Mercedes naopak môžu byť spokojný, Bottas a Hamilton okupujú prvé dve miesta a rozdiel medzi nimi je len minimálny. To sa však o Ricciardovi povedať nedá.
     
    8:05
    Do boxov išla takmer kompletná prvá desiatka. Jazdci z nižších pozícii sa skúšajú doháňať svoju stratu.
     
    7:00
    Môžme konštatovať, že zatiaľ sa nedarí podľa predstáv Sebastianovi Vettelovi, ktorý vypadol z prvej desiatky jazdcov, ale ešte je tu čas a priestor to napraviť.
     
    6:34
    Pierre Gasly je jazdcom, ktorý momentálne okupuje posledné postupové miesto. V zákrute však spravil menšiu chybu a tá ho stála drahocené sekundy.
     
    5:05
    Pod čiarou postupu do ďalšej časti kvalifikácie sa nachádzajú: Vettel, Sainz, Hülkenberg, Grosjean a Russell.
     
    4:50
    Prvá trojica zostala nezmenená, v tíme Mercedesu tak stále môže pretrvávať veľká spokojnosť.
     
    3:10
    Určite stojí za veľkú pozornosť George Russell, ktorý sa stále derie vyššie a má dnes šancu odjazdiť svoj najlepší výsledok. Uvidíme, či sa mu to napokon podarí.
     
    2:10
    Rýchlu zástavku v boxoch absolvovali Valtteri Bottas a Lewis Hamilton, ktorý sú už späť na trati. S najväčšou pravdepodobnosť sa o pole position bude rozhodovať medzi jazdcami Mercedesu.
     
    1:00
    Sme v záverečnej časti druhe časti kvalifikácie. Momentálne sú pod čiarou Vettel, Russell, Sainz, Hülkenberg a Grosjean.
     
    00:00
    Druhá čas kvalifikácie sa práve skončila!
     
    Do tretej časti kvalifikácie nepostupujú:

    Esteban Ocon (Renault), Sebastian Vettel (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Romain Grosjean (Haas) a George Russell (Williams).
     
    Tim Haas stratil tak v tejto kvalifikácii aj svojho ďalšieho jazdca a spokojný nebude ani Sebastian Vettel a Ferrari, keďže ani on do ďalšej časti kvalifikácie nepostupuje.
     
    12:00
    Tretia čas kvalifikácie bola práve zahájená!
     
    11:40
    Treti čas kvlaifikácie odštartovala rýchlejšie ako predchádzajúca a väčšina jazdcov sa ihneď dostala na trať.
     
    10:40
    Pozornosť sa určite upriami na dvojicu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Kolegovia z rovnakého tímu by si to mali rozdať o pole position, doteraz však je v kvalifikácii lepší Bottas.
     
    9:35
    Na trati už evidujeme všetkých jazdcov, ktorí sa prebojovali to tretej časti kvalifikácie. Nico Hülkenberg postupune stúpa vyššie, určite má na to, aby zabojoval minimálne o tretie miesto.
     
    8:05
    Na prvé miesto sa už dostáva Lewis Hamilton!
     
    7:20
    Nico Hülkenberg to zrejme myslí vážne s prienikom do TOP 3, ostatní jazdci si musia dať na neho pozor, jazdec Racing Point F1 chce absolvovať spanilú jazdu.
     
    6:00
    Účastníci tretej časti kvalifikácie sú momentálne v boxoch. Pomaly sa dostaneme do záverečnej časti kvalifikácie, v ktorej sa rozhodne o zajtrajšom štartovnom rošte.
     
    5:35
    Postupne sa jazdci vracajú na trať, ale reč je hlavne o tých z druhej desiatky priebežného poradia.
     
    4:45
    Všetci jazdci by sa už čoskoro mali vrátiť na trať a ešte sa tak v závere pokúsia vylepšiť svoje konečné časy. Uvidíme, komu sa to napokon nejakým výraznejším spôsobom aj podarí.
     
    3:10
    Späť je už aj hlavná dvojica Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Tu sa jednoznačne bude súperiť o zajtrajšie pole position.
     
    2:20
    Ešte však nemusíme nikoho ďalšieho z tochto boja odpisovať, bude sa rozhodovať v záverečnej časti tretej kvalifikácie, ktorá sa už nezadržateľne blíži.
     
    1:10
    Práve Charles Leclerc sa ešte snaží ohroziť vedúce duo z Mercedesu, Max Verstappen to takisto ešte chce vyskúšať, času však veľa nezostáva.
     
    00:00
    Tretia časť kvalifikácie sa práve skončila!
     
    Napokon si pole postition vybojoval VALTTERI BOTTAS, ktorý odjazdil famózne kolo a dostal sa tak pred svojho tímového kolegu Lewisa Hamiltona!
     
    Výborné kolo ide aj na konto Nica Hülkenberga, ktorý napokon skončil na treťom mieste!
     
    Koniec závodu.
     
    Konečné poradie kvalifikácie:

    1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Hülkenberg (Racing Point), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Ricciardo (Renault), 6. Stroll (Racing Point), 7. Gasly (AlphaTauri), 8. Leclerc (Ferrari), 9. Albon (Red Bull), 10. Norris (McLaren), 11. Ocon (Renault), 12. Vettel (Ferrari), 13. Sainz (McLaren), 14. Grosjean (Haas), 15. Russell (Williams), 16. Kvjat (AlphaTauri), 17. Magnussen (Haas), 18. Latifi (Williams), 19. Giovinazzi (Alfa Romeo), 20. Räikkönen (Alfa Romeo).
     
    Skončila sa teda dnešná kvalifikácia na zajtrajšiu VC k 70. výročiu F1, ktorá sa pôjde na okruhu Silverstone. Sledovali sme napínavý súboj o pole position medzi kolegami z Mercedesu, ktorý napokon dopadol úspešne pre Bottasa a zajtra tak bude štartovať z prvého miesto. Lewis Hamilton bude štartovať v prvom rošte po jeho boku.
     
    Ja vám ďakujem za vašu pozornosť a želám ešte pekný zvyšok dňa. (16:09:17)

    Miroslav Revaj