Kvalifikácia na VC Rakúska Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Rakúska

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 04.07.2020, 15:00 • Trať: Red Bull Ring, Spielberg, Rakousko • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na první závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Rakouska. Fanoušci královny motorsportu se konečně dočkali! Přestávka mezi posledním závodem loňské sezony a prvním v letošním ročníku byla nezvykle dlouhá. Všechno mělo odstartovat v březnu v Austrálii, ale pak zasáhla vyšší moc v podobě koronaviru a celý kolotoč formule 1 se zastavil. Na další podnik si tak diváci museli počkat neuvěřitelných sedm měsíců.
     
    Příznivci formule 1 jsou zcela jistě moc rádi, že sezona konečně začíná. Během koronavirové pauzy totiž existovaly různé scénáře, z nichž jeden hovořil o tom, že by se letos nemuselo závodit vůbec. Situace v Evropě se ale začala lepšit, a tak se jezdci postaví na start úvodního závodu v Rakousku.
     
    TÝMY A JEZDCI PRO SEZONU 2020


    Mercedes (motor Mercedes) – Lewis Hamilton, Valtteri Bottas


    Ferrari (Ferrari) – Sebastian Vettel, Charles Leclerc


    Red Bull (Honda) – Max Verstappen, Alexander Albon


    Renault (Renault) – Esteban Ocon, Daniel Ricciardo


    Haas (Ferrari) – Romain Grosjean, Kevin Magnussen


    McLaren (Renault) – Carlos Sainz, Lando Norris


    Racing Point (Mercedes) – Sergio Pérez, Lance Stroll


    Alfa Romeo (Ferrari) – Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi


    AlphaTauri (Honda) – Daniil Kvjat, Pierre Gasly


    Williams (Mercedes) – Nicholas Latifi, George Russell


    V jezdeckém složení registrujeme oproti minulé sezoně pouze dvě změny. U Renaultu skončil Nico Hülkenberg, jehož nahradil Esteban Ocon. Z Williamsu odešel Robert Kubica, místo něj přišel Nicholas Latifi. U týmů proběhla jedna změna. Stáj Toro Rosso byla přejmenována na AlphaTauri.

     
    KALENDÁŘ SEZONY 2020


    5. července – Velká cena Rakouska (okruh Red Bull Ring)


    12. července – Velká cena Štýrska (Red Bull Ring)


    19. července – Velká cena Maďarska (Hungaroring)


    2. srpna – Velká cena Velké Británie (Silverstone)


    9. srpna – Velká cena k 70. výročí F1 (Silverstone)


    16. srpna – Velká cena Španělska (Barcelona)


    30. srpna – Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)


    6. září – Velká cena Itálie (Monza)


    Toto je osm oficiálně potvrzených závodů. V současné době se spekuluje nad tím, že po GP Itálie by měl následovat podnik v Mugellu, což by byl jubilejní 1000. závod pro Ferrari.


    Kolotoč letošního ročníku se měl roztočit jako již tradičně v polovině března v Albert Parku v Melbourne, kde byla na programu VC Austrálie.


    V tuto chvíli je jasné, že se letos nepojedou závody v Austrálii, Monaku, Nizozemsku, Francii, Ázerbájdžánu, Singapuru a Japonsku. Tyto podniky byly zrušeny bez náhrady.


    Zda se v tomto ročníku uskuteční odložená GP v Bahrajnu, Vietnamu, Číně a Kanadě, to zatím není jasné. Zprávy ze zákulisí hovoří o tom, že v Kanadě by se mohlo snad jet v říjnu a Rusko je údajně připraveno uspořádat dva závody.

     
    NOVINKY PŘED SEZONOU 2020


    Po roční odmlce budou závody formule 1 ukončeny šachovnicovou vlajkou. Tato tradiční procedura byla loni pouze doplňkem, ale teď se zase vrací.


    Charles Leclerc prodloužil smlouvu ve Ferrari, kde bude závodit až do konce roku 2024.


    Robert Kubica, který vloni hájil barvy Williamsu, zůstává v královně motorsportu. Stáj Alfa Romeo jej přivedla jako rezervního jezdce.


    Max Verstappen prodloužil kontrakt v Red Bullu, kde bude působit až do konce roku 2023.


    Tým Racing Point se bude od příští sezony jmenovat Aston Martin.


    Náhradním jezdcem v Mercedesu je Stoffel Vandoorne, jenž doplní Estebana Gutiérreze. Vandoorne přichází místo Estebana Ocona, který zamířil do Renaultu.


    Vzhledem k tomu, že letošní sezona nezačala podle plánu kvůli šíření nemoci COVID-19, se týmy s vedením F1 domluvily na zrušení letní pauzy. Ta bývá obvykle v srpnu, ale nyní proběhla už na jaře. V létě se během dvou měsíců pojede hned osm závodů.


    Vedení F1 odložilo plánované změny technických a finančních pravidel na rok 2022.


    V 90 letech navždy odešel legendární pilot formule 1 Brit Stirling Moss, který byl označován za nejlepšího závodníka, který nikdy nezískal titul.


    Sebastian Vettel po skončení sezony 2020 odejde z Ferrari.


    Daniel Ricciardo bude příští rok působit u McLarenu, Carlos Sainz zase u Ferrari.


    Jezdci formule 1 přijdou v letošní sezoně o tradiční oslavy s trofejemi a šampaňským na stupních vítězů. Vedení královny motorsportu tak rozhodlo proto, aby minimalizovalo případné šíření koronaviru.


    Všechny závody, které se pojedou, se uskuteční bez diváků.


    F1 slaví své 70. výročí vzniku a pro tento účel představila i příslušná loga.

     
    TRÉNINKY NA VC RAKOUSKA


    První trénink na GP Rakouska ovládl Lewis Hamilton z Mercedesu časem 1:04.816. Druhý Valtteri Bottas, Hamiltonův týmový kolega, zaostal o 356 tisícin sekundy. Třetí dojel Max Verstappen se ztrátou 602 tisícin sekundy. Charles Leclerc z Ferrari byl až desátý a Sebastian Vettel dvanáctý.


    Mercedes potvrdil dominanci i ve druhém tréninku, který opět vyhrál Lewis Hamilton, jenž zaznamenal čas 1:04.304. Na druhém místě byl znovu Valtteri Bottas s mankem 197 tisícin sekundy a na třetí flek se dostal Sergio Pérez z Racing Pointu, který byl pomalejší o 641 tisícin. Vettel byl tentokrát čtvrtý a Leclerc devátý.


    Také poslední trénink byl plně v režii Mercedesu. Vyhrál Lewis Hamilton časem 1:04.130, stájový kolega Valtteri Bottas na něj ztratil 147 tisicín sekundy. Na třetí příčce se umístil Max Verstappen z Red Bullu, který zakončil své jízdy s mankem 283 tisícin. Charles Leclerc z Ferrari byl pátý a Sebastian Vettel sedmý.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:12
    Jezdci se zatím na trať nijak nehrnou. Například na vozech Charlese Leclerca nebo Sebastiana Vettela chybí pneumatiky. To samé se dá říct o Lewisi Hamiltonovi.
     
    16:06
    Pár pilotů se přeci jen na trať vydalo. Mezi nimi jsou Nicholas Latifi, Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi. Největším favoritem na zisk pole position je logicky Lewis Hamilton, který letos bude útočit na vyrovnání rekordu sedmi titulů mistra světa Michaela Schumachera.
     
    15:25
    Na dráze už je také George Russell z Williamsu, který si během koronavirové přestávky připsal zajímavý primát, neboť se stal celkovým vítězem virtuálních závodů, které probíhaly jako náhražka za skutečné podniky.
     
    14:34
    Na čelo průběžného pořadí se mezitím dostal Antonio Giovinazzi časem 1:05.478. Druhý Kimi Räikkönen na něj ztratil 91 tisícin sekundy. Třetí je Nicholas Latifi se ztrátou více než vteřiny a půl. O nejlepší čas bojují také Stroll, Verstappen, Albon, Norris nebo Kvjat.
     
    13:41
    Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen před malou chvílí zajeli ke svým mechanikům, ale ačkoliv jsou na prvním a druhém místě, dá se čekat, že se v první části kvalifikace ještě objeví. Kdo dosud nevyjel, je dvojice pilotů Mercedesu a Renaultu.
     
    12:24
    Na první pozici se nám mění pořadí. Vedoucím jezdcem je nově Lance Stroll (1:04.678). Druhého Antonia Giovinazziho nechal za sebou o osm desetin sekundy. Na dráze už je také Sebastian Vettel a Charles Leclerc, kterým se v trénincích moc nedařilo.
    DO čela první části kvalifikace jde Lance Stroll
     
    11:35
    Z boxů vyjeli také Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, kteří zatím v Rakousku vládnou. Hamilton vyhrál všechny tři tréninky a Bottas byl ve všech případech druhý. Pokud je nepostihnou nějaké technické problémy nebo se nedopustí jezdecké chyby, tak by měli být těmi piloty, kteří nejvíce promluví do bojů o pole position.
     
    10:00
    Za současné konstelace by do druhé fáze kvalifikace nepostoupili Latifi, Hamilton, Bottas, Ocon a Ricciardo. Nutno ale podotknout, že Hamilton s Bottasem dosud nezaznamenali měřené kolo a Ocon s Ricciardem zrovna odjeli z garáží.
     
    9:14
    Na čele průběžného pořadí se jezdci mění jako den a noc. Po Bottasovi se na vedoucí pozici dostal Pérez, Sainz a naposledy se na vrchol vyšvihl Max Verstappen. Právě Nizozemec by mohl nejvíce prohnat oba závodníky Mercedesu.
     
    8:27
    Zatímco před chvílí byl Antonio Giovinazzi první, nyní je až patnáctý. Bude mít tak co dělat, aby postoupil do dalšího kvalifikačního dějství. Za sebou má aktuálně týmového kolegu Kimiho Räikkönena, pro kterého by bylo vypadnutí hned v úvodu velkým zklamáním.
     
    7:48
    Lewis Hamilton se zatím moc nevytáhl, protože jeho čas stačí až na čtrnácté místo. Ale nenechme se zmást, šestinásobný mistr světa rozhodně neřekl poslední slovo. Zrovna je v dalším rychlém kole. Valtteri Bottas je zatím pátý.
    Problémy Hamiltona a Vettella
     
    6:04
    Romain Grosjean byl svými mechaniky zatlačen do boxů a tento krok budou vzápětí následovat další piloti. Postupně všichni zajedou do boxů, aby záhy vyjeli zpět na trať a zabojovali v posledních pokusech o postup.
     
    5:28
    Momentálně by dál neprošli Räikkönen, Magnussen, Russell, Grosjean a Latifi. Dá se říct, že je to očekávané pořadí, protože u dna se asi zase bude pohybovat Williams spolu s Haasem. Ale uvidíme, třeba jeden z jezdců tradiční stáje zaboduje a zavře ústa všem pesimistům.
     
    4:52
    Na trati v tuto chvíli krouží jako jeden z mála Lance Stroll, který se stále drží na prvním místě. Právě Racing Point je považován za takového černého koně letošní sezony.
     
    3:32
    Podle aktuální předpovědi počasí by nemělo ve Spielbergu celý víkend pršet, a tak by měly být pro první závod sezony naprosto ideální podmínky. Kdo sledoval během pauzy retro závody nebo nostalgia streamy, tak moc dobře ví, jak počasí dokáže zahýbat s průběhem závodu.
     
    2:10
    Všichni jezdci, kteří byli dosud v boxech, opět vyjíždí na trať, aby ještě zabojovali o lepší čas a pozici. Vypadá to ale, že na chvostu pole se nám nic moc měnit nebude.
     
    1:10
    Před malou chvílí se na první místo dostal Max Verstappen před Valtterim Bottasem a Lewisem Hamiltonem. Lance Stroll tak spadl až na čtvrtou pozici. Antonio Giovinazzi udělal velkou chybu, čímž přišel o dobrý výsledek a prakticky o postup do další fáze kvalifikace.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr první části kvalifikace
     
    0:00
    Do druhého kvalifikačního segmentu nepostupují Kevin Magnussen (Haas), George Russell (Wiliams), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Nicholas Latifi (Williams).
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    14:26
    Závodníci opět na okruh kdovíjak nepospíchají. Zatím jsou všichni u svých mechanikům v garáži. Jako poslední vybojoval postup do druhé části kvalifikace Romain Grosjean, který jako jediný bude ve zbytku kvaldy hájit barvy stáje Haas. Kevin Magnussen už je totiž ze hry venku.
     
    13:10
    Piloti stále vyčkávají. Člověk by čekal, že se všichni budou těšit, až zase budou moci naplno kroužit po trati, ale momentální situace tomu nenapovídá. Berme to ale s nadsázkou, protože stáje mají svůj důvod, proč ještě své svěřence na dráhu neposlali.
     
    12:25
    Snad se brzy dočkáme a uvidíme piloty opět na okruhu. Už by to ale chtělo, aby se konečně někdo hecnul a vyzval zbytek startovního pole, aby se začalo zase závodit o pole position.
     
    11:04
    Jako první ve druhé fázi vyjeli Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, které budou následovat i další borci. Na první měřené časy si ale budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Dá se však čekat, že hodně práce bude mít už zmíněný Romain Grosjean.
    Do druhé části kvalifikace vyrazily jako první vozy Mercedesu
     
    10:24
    Je to tady. Ostatní jezdci také opustili své mechaniky a vydali se na trať. Z dosavadních průběžných výsledků to vypadá, že největším soupeřem Hamiltona s Bottasem bude Max Verstappen, který nedávno prodloužil smlouvu v Red Bullu.
     
    9:42
    Jako poslední, kdo se zdržel v boxech, je Alexander Albon. Zcela určitě ale thajský pilot každou chvíli opustí garáž a bude bojovat spolu se svými soupeři. Albon by měl podle nastavení auta postoupit do další části kvalifikace.
     
    8:48
    Do čela průběžného pořadí se mezitím vměstnal Lewis Hamilton (1:03.325) následovaný Valtterim Bottasem a Landem Norrisem. Poté následují Lance Stroll a Sergio Pérez.
     
    7:14
    Momentálně by do třetí části kvalifikace nepostoupili Gasly, Kvjat, Ocon, Grosjean a Albon. Prvních deset jezdců kromě Maxe Verstappena se momentálně nachází opět v boxech.
     
    6:53
    Posledním postupujícím by byl v současné chvíli Sebastian Vettel, který po skončení této sezony ve Ferrari končí. Jeho další budoucnost je ale nejistá a zatím to vypadá, že ve formuli 1 pokračovat nebude. Jeho týmový kolega Charles Leclerc je osmý.
     
    5:25
    Všichni piloti, kteří dosud nezajeli do garáže, se rozhodli pro tento krok a na trati tak bude opět klid před finišem druhé části kvalifikace. Oba piloti Ferrari budou muset zabrat, pakliže nechtějí riskovat a ponechat věci náhodě.
     
    4:41
    Na vedoucí pozici prostředního kvalifikačního segmentu je Lewis Hamilton, za ním jsou Valtteri Bottas, Lando Norris, Lance Stroll, Sergio Pérez a Max Verstappen. Právě Stroll se rozhodl opustit boxy a jako první z úvodní desítky se vydal na dráhu.
     
    3:31
    Za současné konstelace by ve druhé části kvalifikace skončili Gasly, Kvjat, Albon, Ocon a Grosjean. Ze hry by tak byli oba piloti AlphaTauri, což je nový název pro loňské Toro Rosso. Všichni závodníci mají nasazenou nejměkčí sadu pneumatik.
     
    2:14
    Piloti postupně vyjeli ze svých garáží a v posledních minutách se ještě budou rvát o co nejlepší výsledek a hlavně o postup mezi desítku nejrychlejších. V TOP 10 by určitě neměli chybět Hamilton a Bottas. Jak dopadnou borci z Ferrari?
     
    1:10
    Na posledním postupovém místě stále zůstává Sebastian Vettel, který bude mít teda plné ruce a nohy práce, aby svůj postup uhájil. Tohle bude hodně zajímavé!
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
    Závěr druhé části kvalifikace
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších nepostupují Sebastian Vettel (Ferrari), Pierre Gasly (AlphaTauri), Daniil Kvjat (AlphaTauri), Esteban Ocon (Renault) a Romain Grosjean (Haas). Sebastian Vettel to nakonec nedokázal a končí před branami třetí části kvalifikace! To je velké překvapení a zklamání pro Ferrari. A to ještě i Charles Leclerc měl namále, protože dojel desátý.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:34
    Jezdci si znovu dávají načas, než vyjedou do poslední fáze kvalifikace. Jak vidno, tak Ferrari je na tom v Rakousku hodně špatně. Mercedes má v nedohlednu a před tradiční stáj se dostali například i Red Bull, McLaren nebo Racing Point.
     
    10:27
    Piloti stále čekají, než budou vpuštěni zpět na trať. Uvidíme, zda se Charles Leclerc dokáže natolik zlepšit, aby mohl na čele atakovat oba piloty Mercedesu. Zatím to ale na to úplně nevypadá. Následujících deset minut vše ukáže.
     
    9:12
    Závodníci vyráží na trať. Celý peloton vedou Valtteri Bottas a Lewis Hamilton. Za nimi pak krouží Lando Norris, Sergio Pérez, Carlos Sainz, Max Verstappen, Alexander Albon a Charles Leclerc.
     
    8:10
    V garáži stále zůstávají Lance Stroll a Daniel Ricciardo. Především Stroll by mohl hodně zamíchat kartami na čele průběžného pořadí. V průběhu této kvalifikace dokázal, že to umí. U Ricciarda se nedá očekávat, že by atakoval vedoucí pozice.
     
    7:02
    Valtteri Bottas zajel čas 1:02.939 a je první, protože Hamilton udělal drobnou chybu, čímž ztratil na Bottase 122 tisícin sekundy a je druhý. Třetí je Max Verstappen se ztrátou víc než půl sekundy. Mercedes je evidentně hodně rychlý.
     
    6:21
    Pod Verstappenem je Alexander Albon, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Charles Leclerc. Lando Norris, Lance Stroll a Daniel Ricciardo dosud nezajeli žádný měřený čas. To se ale co nevidět změní.
    V čele třetí části jsou zatím oba Mercedesy
     
    5:04
    Pět minut před koncem kvalifikace zajeli jezdci do boxů ke svým mechanikům a chvíli posečkají, než vyjedou k závěrečným bojům o pole position. Všechno mají ve svých rukách piloti Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.
     
    4:24
    Lance Stroll na nic nečekal a ihned se vydal na trať. Kanaďan zatím předvádí velmi dobré výkony v kvalifikaci a není úplně vyloučeno, že prožene Hamiltona s Bottasem. Koneckonců Racing Point by mohl letos hodně překvapit.
     
    3:08
    Kromě Lance Strolla na dráze nikdo nejede, a tak si tam Stroll může připadat jako sám voják v poli. Výhodu má v tom, že ho nikdo nezdržuje a nepřekáží mu.
     
    2:35
    Všichni piloti postupně opoustili boxy a vrátili se zpět na dráhu. Boj o pole position za malou chvíli vyvrcholí. První je Bottas, druhý Hamilton a třetí Verstappen. Dále Albon, Sainz, Stroll, Pérez, Leclerc, Norris a Ricciardo.
     
    1:43
    Piloti se nachází v zahřívacím kole, než vjedou do svých posledních pokusů. Tak co? Bude nadvláda Mercedesu na Red Bull Ringu nadále pokračovat, nebo se na poslední chvíli někdo vyšvihne před Hamiltona s Bottasem?
     
    0:35
    Valtteri Bottas udělal chybu a vyjel mimo trať! Finský pilot Mercedesu musí doufat, že Hamilton nebude rychlejší, jinak přijde o pole position. Jak na zaváhání svého týmového kolegy zareaguje Lewis Hamilton?
     
    0:02
    Lewis Hamilton je pomalejší než Valtteri Bottas, který získává pole position! Hamilton nedokázal využít Bottasovy chyby ve svůj prospěch, a tak poprvé během tohoto víkendu odchází z trati jako poražen!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr třetí části kvalifikace
     
    0:00
    Pole position tak získává VALTTERI BOTTAS, který za sebou nechal Lewise Hamiltona. Třetí dojel Max Verstappen a čtvrtý Lando Norris. Charles Leclerc z Ferrari je až sedmý.
     
    Konec kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Rakouska: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Norris (McLaren), 5. Albon (Red Bull), 6. Pérez (Racing Point), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Sainz (McLaren), 9. Stroll (Racing Point), 10. Ricciardo (Renault), 11. Vettel (Ferrari), 12. Gasly (AlphaTauri), 13. Kvjat (AlphaTauri), 14. Ocon (Renault), 15. Grosjean (Haas), 16. Magnussen (Haas), 17. Russell (Williams), 18. Giovinazzi (Alfa Romeo), 19. Räikkönen (Alfa Romeo), 20. Latifi (Williams).
     
    Máme za sebou kvalifikaci na první závod letošní sezony Velkou cenu Rakouska, kterou nakonec vyhrál Valtteri Bottas, ačkoliv v samotném závěru udělal chybu, vyjel mimo trať, ale Hamilton jeho zaváhání nedokázal potrestat. První řada tak patří Mercedesu, do druhé se postaví Max Verstappen a Lando Norris. Kvalifikace se naopak nepovedla Ferrari. Charles Leclerc dojel sedmý a Sebastian Vettel až jedenáctý a nepostoupil do závěrečné části. Zklamáním je také předposlední místo Kimiho Räikkönena.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek sobotního dne. (16:20:57)

    Michal Šandor