Kvalifikácia na VC Rakúska Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Rakúska

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 04.07.2020, 15:00 • Trať: Red Bull Ring, Spielberg, Rakousko • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek sobotního dne. (16:20:57)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na první závod letošní sezony Velkou cenu Rakouska, kterou nakonec vyhrál Valtteri Bottas, ačkoliv v samotném závěru udělal chybu, vyjel mimo trať, ale Hamilton jeho zaváhání nedokázal potrestat. První řada tak patří Mercedesu, do druhé se postaví Max Verstappen a Lando Norris. Kvalifikace se naopak nepovedla Ferrari. Charles Leclerc dojel sedmý a Sebastian Vettel až jedenáctý a nepostoupil do závěrečné části. Zklamáním je také předposlední místo Kimiho Räikkönena.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Rakouska: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Norris (McLaren), 5. Albon (Red Bull), 6. Pérez (Racing Point), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Sainz (McLaren), 9. Stroll (Racing Point), 10. Ricciardo (Renault), 11. Vettel (Ferrari), 12. Gasly (AlphaTauri), 13. Kvjat (AlphaTauri), 14. Ocon (Renault), 15. Grosjean (Haas), 16. Magnussen (Haas), 17. Russell (Williams), 18. Giovinazzi (Alfa Romeo), 19. Räikkönen (Alfa Romeo), 20. Latifi (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Pole position tak získává VALTTERI BOTTAS, který za sebou nechal Lewise Hamiltona. Třetí dojel Max Verstappen a čtvrtý Lando Norris. Charles Leclerc z Ferrari je až sedmý.
    Závěr třetí části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:02
    Lewis Hamilton je pomalejší než Valtteri Bottas, který získává pole position! Hamilton nedokázal využít Bottasovy chyby ve svůj prospěch, a tak poprvé během tohoto víkendu odchází z trati jako poražen!
     
    0:35
    Valtteri Bottas udělal chybu a vyjel mimo trať! Finský pilot Mercedesu musí doufat, že Hamilton nebude rychlejší, jinak přijde o pole position. Jak na zaváhání svého týmového kolegy zareaguje Lewis Hamilton?
     
    1:43
    Piloti se nachází v zahřívacím kole, než vjedou do svých posledních pokusů. Tak co? Bude nadvláda Mercedesu na Red Bull Ringu nadále pokračovat, nebo se na poslední chvíli někdo vyšvihne před Hamiltona s Bottasem?
     
    2:35
    Všichni piloti postupně opoustili boxy a vrátili se zpět na dráhu. Boj o pole position za malou chvíli vyvrcholí. První je Bottas, druhý Hamilton a třetí Verstappen. Dále Albon, Sainz, Stroll, Pérez, Leclerc, Norris a Ricciardo.
     
    3:08
    Kromě Lance Strolla na dráze nikdo nejede, a tak si tam Stroll může připadat jako sám voják v poli. Výhodu má v tom, že ho nikdo nezdržuje a nepřekáží mu.
     
    4:24
    Lance Stroll na nic nečekal a ihned se vydal na trať. Kanaďan zatím předvádí velmi dobré výkony v kvalifikaci a není úplně vyloučeno, že prožene Hamiltona s Bottasem. Koneckonců Racing Point by mohl letos hodně překvapit.
     
    5:04
    Pět minut před koncem kvalifikace zajeli jezdci do boxů ke svým mechanikům a chvíli posečkají, než vyjedou k závěrečným bojům o pole position. Všechno mají ve svých rukách piloti Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.
    V čele třetí části jsou zatím oba Mercedesy
     
    6:21
    Pod Verstappenem je Alexander Albon, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Charles Leclerc. Lando Norris, Lance Stroll a Daniel Ricciardo dosud nezajeli žádný měřený čas. To se ale co nevidět změní.
     
    7:02
    Valtteri Bottas zajel čas 1:02.939 a je první, protože Hamilton udělal drobnou chybu, čímž ztratil na Bottase 122 tisícin sekundy a je druhý. Třetí je Max Verstappen se ztrátou víc než půl sekundy. Mercedes je evidentně hodně rychlý.
     
    8:10
    V garáži stále zůstávají Lance Stroll a Daniel Ricciardo. Především Stroll by mohl hodně zamíchat kartami na čele průběžného pořadí. V průběhu této kvalifikace dokázal, že to umí. U Ricciarda se nedá očekávat, že by atakoval vedoucí pozice.
     
    9:12
    Závodníci vyráží na trať. Celý peloton vedou Valtteri Bottas a Lewis Hamilton. Za nimi pak krouží Lando Norris, Sergio Pérez, Carlos Sainz, Max Verstappen, Alexander Albon a Charles Leclerc.

    Michal Šandor