Stanislav Mašek - Ivo Crhák Crhák (kon.) | Tomáš Mazal - Bernard Plavec Plavec (kon.)
Tereza Dvořáková - Paula Marčišová Dvořáková (kon.) | Jan Pajtaš - Jozef Janotík Pajtaš (kon.)
Adrián Bartl - Petr Bartoněk Bartoněk (kon.) | Daniel Škvor - Martin Horský Škvor (kon.)
Matěj Peňáz - Jakub Klauda Peňáz (kon.) | Tadeáš Růžička - Jakub Dyk Růžička (kon.)
Tereza Bledá - Magda Šormová Bledá (kon.) | Leo Brichta - Matouš Kohout Brichta (kon.)
koniec udalosti
Matěj Peňáz - Jakub Klauda

Peňáz

cz Sobota 13.06.2020, 21:28 • Praha • Oktagon Underground
Predzápasové kurzy
     
    Vítěz: M. Peňáz (TKO) (21:33:29)
     
    Matěj „Money“ Peňáz téměř s jistotou předvedl výkon dnešního večera. Třemi přesnými údery poslal skvělého Jakuba Klaudu třikrát k zemi a ten tak musel kapitulovat. Důležitá byla z pohledu skvělá Peňázova přední, ze které už se Klauda nedokázal oklepat, a po níž šel také poprvé v zemi.
     
    01:05
    Konec zápasu
     
    01:05
    Je konec! Matěj „Money“ Peňáz neuvěřitelným výkonem za minutu a 5 vteřin pokořil Jakuba Klaudu. Ten šel potřetí v krátkém čase k zemi a rozhodčí tak musel zápas ukončit.
     
    00:38
    Klauda je poprvé v utkání počítán, neuvěřitelná tvrdost Peňáze.
     
    00:15
    Začínáme od podlahy. Lowkick Peňáze, kterého Klauda tlačít na pletivo.
     
    00:01
    Začátek 1. kola
     
    Možná nejatraktivnější duel dnešního večera by mohl přinést souboj mezi Peňázem a Klaudou ve váze do 90 kilogramů. Zda tomu tak skutečně bude, na to oba bojovníci jistě již brzy odpoví.
     
    ČESKÉ FINÁLE DO 90 KILOGRAMŮ:
    PEŇÁZ vs. KLAUDA

    Matěj Peňáz (0-0-0, 2 výhry v Undergroundu)

    Výkvět Jetsaam Gymu, který má na to ovládnout celou pyramidu do 90 kilogramů a překonat tak zkušené zápasníky MMA jako Ondřeje Rašku nebo Pavla Salčáka. Jako jediný zástupce domácí scény patří do nejprestižnější kickboxerské organizace GLORY a má na svém kontě i tituly mistra světa v K1 a thajském boxu. Cizí mu není ani Muay Thai. Trénuje ho navíc další aktivní legenda bojových sportů a účastník pyramidy do 100 kilogramů Tomáš Hron. Peňáz v úvodní fázi turnaje přijal hozenou rukavici Matěje Hrkala, kterého zvládl vyřídit hned v prvním kole. Jako vůbec jediný borec tehdejší karty tak soupeře ukončil už v úvodních třech minutách technickým KO. V semifinále proti nejmladšímu účastníkovi a lucky loserovi z prvního kola Adamu Dvořáčkovi uspěl také, ovšem tentokrát až na body. Necelou minutu před koncem navíc inkasoval skrytý úder, který ho poslal k zemi a do počítání. Ve finále bude na podobné podcenění jistě dávat pozor „Všechny zápasy, co jsem měl mít tento rok, se zrušily. Takže to beru jako skvělou příležitost ukázat se i na české scéně. Mám předpoklady k tomu, že bych to mohl vyhrát,“ věří Peňáz.

    Jakub Klauda (0-0-0; 2 výhry v Undergroundu)
    Zápasník z Trutnova začal s thajským boxem před více než dekádou a po dvou letech sbírání zkušeností se stal domácím vicemistrem organizace CMTA. V roce 2013 následoval zisk stejného titulu, tentokrát ale už na evropské úrovni v rámci IFMA. Postupem času sbíral další významné skalpy a probojoval se i na World Games, podnik neoficiálně označovaný za olympiádu neolympijských sportů. Před měsícem zvládl premiéru v malých rukavicích a kleci ve tvaru oktagonu. V atraktivním zápase s Adamem Dvořáčkem se třikrát pokusil o gilotinu, úspěšně odolával pokusům o takedowny, navíc natrefoval několik kvalitních úderů včetně kolena v klinči, které jeho soupeře otevřelo nad okem. Bodoví rozhodčí mu dali zápas v jasném poměru 3:0. V semifinále dokonce Klauda využil svůj neuvěřitelný rozsah paží ještě lépe a donutil roh Václava Holoty vhodit do oktagonu ručník už v průběhu druhého kola.
     
    PRAVIDLA OKTAGON UNDERGROUND

    Jedna z hlavních změn oproti běžným zápasům MMA je v celkovém čase utkání. To se odehraje na tři kola po třech minutách. Pokud by poté boj skončil remízou, rozhodne jedno extra kolo. V postoji regule zůstávají prakticky stejné. Zápas je rovněž možné přenést na zem pomocí takedownu, kde je rozhodující následná kontrola po dobu tří vteřin. Pokud se tato kontrola v utkání zopakuje třikrát, rovná se takové počínání jednomu knockdownu. Knockdown způsobí počítání rozhodčího, a pokud zápasník absolvuje počítání čtyřikrát v utkání nebo třikrát v jednom kole, znamená to automatické ukončení zápasu. Sudí ale nemusí využít maximální počet počítání a může duel zastavit i verdiktem TKO.
     
    CO TO JE OKTAGON UNDERGROUND?

    Jedná se o první sérii turnajů na česko-slovenské bojové scéně od zavedení vládních nařízení v souvislosti s koronavirem, které zamezily organizování prakticky veškerých sportovních akcí. V mužských pyramidách do 70, 80, 90 a 100 kilogramů a v ženské pyramidě do 61 kilogramů se proti sobě utkává značné množství bojovníků. Každý postupový pavouk zahrnuje českou a slovenskou stranu, finále tak bude vždy mezinárodní. Celkový vítěz pyramidy si odnese částku 5 000 eur, v součtu tím pádem bude ve hře 2,75 milionu korun. Zápasy mají uzpůsobená pravidla, turnaje se proto účastí i zápasníci, jejichž hlavní disciplínou není MMA. Zároveň se jedná o exhibiční duely. Výsledky se proto nebudou započítávat do oficiálních dat na stránce Sherdog. Celá akce se uskuteční v průběhu sedmi týdnů, kdy proběhne stejné množství atraktivních turnajů. Čtvrtfinálové i semifinálové duely jsou již minulostí, dnes nás čeká pět takzvaných super-fightů, v nichž se představí mimosoutěžní bojovníci, a finále českých dvojic. V pořadí již pátý podnik začíná tuto sobotu od 19:25. V hlavním zápase celé karty se představí Leo Brichta a Matouš Kohout.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:28.

    Patrik Czepiec